Primera División - souhrn 6. kola

29.09.2012, 17:59, aktualizováno 01.10.2012, 23:24
Komentáře a souhrny
Barcelona stále neztratila ani bod, ovšem v Seville k tomu měla blízko, výhru si zajistila až dvěma brankami v samém závěru. Real Madrid otočil zápas s Deportivem, Valencia konečně vyhrála, Zaragoze nastřílela dvě branky. Na druhé příčce je Atlético, následuje Málaga. Dolů spadla Mallorca, která v pondělí podlehla Getafe...

Getafe CF - RCD Mallorca 1:0

01.10.2012 21:30

Góly: 49. Diego Castro

El Geta zkropili baleárské ďábly studenou sprchou a uštědřili jim vůbec první porážku v sezóně. Doposavad neporažená Mallorca byla v nesnázích již od desáté minuty, kdy Ximo na půlícím kruhu přejel holeň Diega Castra a obdržel od soudce červenou kartu. Getafe následně drželo otěže utkání ve svých rukou, i když toho i přes přesilovku moc neukázalo.
br>Ačkoliv do inkriminovaného okamžiku byla Mallorca lepší, ztráta byť jediného muže ji dostala do kolen. Jak již bylo řečeno, do desáté minuty se všechny zajímavé okamžiky udály v oblasti Moyovy branky. Zkušený gólman Getafe musel zlikvidovat Nsueho dalekonosnou střelu a zanedlouho si poradil i s Hemedem, přičemž z následné dorážky trefil Pereira tyč.

V desáté minutě přišel nejdůležitější a klíčový okamžik utkání. Ximo na půlící čáře nic nedaroval Castrovi a rozhodčí dlouho neváhal, vytasil červený kartónek a poslal Mallorcu do oslabení, které baleárské mužstvo svázalo do konce celého zápasu, ačkoliv Getafe bylo k poražení a dalo se mu konkurovat i v deseti mužích.

Před téměř prázdnými ochozy se totiž Getafe nezmohlo na větší, než optický a klamavý tlak. Klamavý v tom ohledu, že Dudu Aouate vlastně neměl žádnou práci. Krom několika zběhlých pokusů si vytvořil větší příležitost jen Abdel, který právě na izraelskou reprezentační jedničku nevyzrál. Důležitý okamžik pro domácí tak přišel až po obrátce.

Diego Castro využil výborné zpětné přihrávky Abdela Barrady, jenž jen tak tak stihl balón na brankové lajně u malého čtverce, a nechytatelnou střelou pod víko rozradostnil těch pár diváků na tribunách. Ačkoliv si byl vědom jasné žluté karty, neváhal strhnout dres, pod nímž měl fotografii nedávno zesnulého Manola Preciada, legendárního kouče Sportingu Gijón, kde Castro před léta působil.

Getafe v následujících minutách opět a pouze paběrkovalo a ačkoliv si vytvořilo řádku zajímavých střeleckých pozic, ani jednou branku Dudu Aouateho výrazněji neohrozilo. Mallorca v průběhu druhého dějství stačila vyrovnat hru, ale ne skóre, ačkoliv tomu byl ve dvou případech blízko stoper Nunes, jenž v největší šanci mířil po standardní situaci z levé strany obětavým skluzem těsně za malým čtvercem jen těsně vedle. Na vícero příležitostí se Mallorca ani Getafe nezmohly, utkání tak skončilo pouze 1:0, přičemž působilo hodně neatraktivním a podprůměrným dojmem.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Atlético Madrid 0:1

30.09.2012 21:30

Góly: 30. Raúl García

Na druhé příčce španělské nejvyšší soutěže zůstává madridské Atlético, které vyhrálo už popáté ze šesti kol, tentokrát to odnesl Espanyol. Hostům v tříbodovém zisku nezabránila ani absence kanonýra Falcaa, dnes ho dokázal zastoupit Raul García, jenž vstřelil jediný gól zápasu a odsoudil barcelonský celek k poslednímu místu.

Atlético se sice drží v závěsu za vedoucí Barcelonou, ale dnes to od nich žádná spanilá jízda nebyla a fanoušci mohou velebil Juanfrana, jehož famózní pas z pravé strany vyústil v Garcíovu gólovou hlavičku. Pátý ligový triumf v řadě se jinak nerodil zrovna snadno, Espanyol dokázal favorita potrápit.

První brankovou příležitost zaznamenal už po třech minutách volejem ze střední vzdálenosti Tiago, který přestřelil, a následně se k zakončení dostal i Koke, ale gólman Alvarez neměl s jeho střelou problémy. Atlético tedy začalo aktivněji, ale hra se velmi brzy uklidnila a nenabídla příliš vyložených šancí. Hosté si nicméně drželi pozici nebezpečnějšího týmu.

Turan a Koke si sice připsali střelecké pokusy, ale skutečně zajímavá akce se udála až po půlhodině hry - a hned z toho byl jediný gól zápasu. Juanfran milimetrově nacentroval na malé vápno, kde už čekal nikým nehlídaný García, který hlavou snadno překonal Alvareze - 0:1.

To Espanyol probudilo a Cristian Gomez jen těsně minul hostující bránu. Na druhé straně pokračoval ve svém neúspěšném střeleckém festivalu Koke - střední záložník Atlética sice využil chyby Javiho Lopeze, ale do brány se jeho pokus ani tentokrát nevešel.

Courtois byl poprvé povolán do akce po padesáti minutách hry, kdy se vytáhl proti střele Samuele Longa. Espanyol obecně podal ve druhé půli daleko lepší výkon, nicméně úspěšní mohli být opět hosté - Gabi pěkným míčem našel Rodriguéze, jehož halfvolej musel likvidovat padající Alvarez.

Tlak domácího týmu vyústil v šanci Christiana Stuaniho, který se zbavil svého strážce, ale bránu netrefil, stejně jako o chvíli později Sergio Tejera. Až v nastaveném čase se diváci dočkali další vyložené gólovky, a opět na straně efektivnějšího Atlética - Adrian skvěle zpracoval nabídnutý míč a propálil Alvareze mezi nohama. Situaci musel zachraňovat až obránce Raul Rodriguez, kterého sice míč trefil do paže, ale případná penalta by byla velice přísná.

A tak se ještě jednou mohl představit Christian Stuani a jeho druhý nadějný pokus o vyrovnání - i ve druhé minutě nastavení však uruguayský forvard mířil mimo.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Deportivo La Coruña 5:1

30.09.2012 19:50

Góly: 23. Cristiano Ronaldo (pen.), 38. Ángel Di María, 44. Cristiano Ronaldo, 66. Pepe, 84. Cristiano Ronaldo (pen.) - 16. Riki

Tak takhle by to šlo! Real se zřejmě s definitivní platností probral z krize na začátku sezony, i v součtu s Ligou mistrů vyhrál už potřetí v řadě a poprvé se dotáhl do první poloviny tabulky. Deportivo příliš odpor nekladlo, přestože po brance Rikiho vedlo. Pak dal ale Ronaldo hattrick, trefili se i Di María a Pepe a bylo z toho jednoznačné vítězství 5:1.

Domácí utkání jasně ovládli, soupeře drtivě přestříleli a stáhli manko na vedoucí Barcelonu na osm bodů. V případě vítězství v nadcházejícím Clásicu se tak obhájce titulu může vrátit do hry. Strůjce dnešní výhry Cristiano Ronaldo otevřel svůj střelecký účet z penalty, nařízené za faul Manuela Pabla na Angela Di Máriu, a právě tato dvě ofenzivní esa zajistila Realu těsně před přestávkou pohodlné poločasové vedení 3:1.

23 minut před koncem naděje hostí definitivně "odstřelil" Pepe, když hlavou usměrnil do brány přímý kop Xabiho Alonsa. Finální branku zápasu pak zaznamenal opět Ronaldo, a šlo o kontroverzní situaci - Evaldovi byla odpískána ruka po centru Kaká, což dalo portugalskému střelci možnost zkompletovat hattrick z další penalty.

Ve formě hrající Ronaldo zaznamenal první šanci zápasu, když v 10. minutě po nahrávce Khediry pálil přímo na gólmana Aranzubíu, ale byli to hosté, kdo se překvapivě dočkal vedení. Riki se v rohu pokutového území dostal k míči, překonal bránícího Raphaëla Varaneho a dloubákem překonal Casillase - 0:1.

K okamžité odpovědi se nadechl Di Mária, ale Özilovu chytrou přihrávku nevyužil. Argentinského internacionála to však příliš mrzet nemuselo, neboť se do zápasových análů stihl zapsat ještě do poločasu, když ve vápně obehrál veterána Pabla a ten neměl jinou možnost, než sáhnout po nedovoleném zákroku. Tradiční penaltový exekutor Ronaldo pak poslal Aranzubíu na špatnou stranu - 1:1.

Gólman Deportiva však nebyl na hřišti jen do počtu, což ukázal o 10 minut později, když výborným zákrokem vytlačil Ronaldovu dělovku, kterou opět skvěle připravil Khedira. A sedm minut před poločasem se Real dostal poprvé v zápase do vedení - Luka Modrić si pohrál s hostující defenzivou, ke střele se dostal Di Mária a přestože Aranzubía jeho první pokus ještě vyrazil, s následnou hlavičkou už si neporadil. 1:2.

Podobná situace předcházela i třetímu gólu v brance hostí, který Real stihl ještě do poločasu. Sergio Ramos si na Aranzubíu nepřišel, ale dobře postavený Ronaldo dorážkou nepohrdl - 1:3.

José Mourinho poslal do druhé půle Alonsa a poprvé v sezoně také Kaká, a první jmenovaný mohl krátce po obrátce zvýšit už na 1:4, ale Aranzubía jeho dalekonosnou ránu eliminoval. Zkušený středopolař si tak musel počkat na další akci, která už měla gólovou tečku - jeho přímý kop našel úplně volného Pepeho, který hlavou poprvé v sezoně skóroval - 1:4.

Aranzubía v bráně Deportiva dělal, co mohl, ale jeho zákroky proti střelám Ronalda a Kaká neodvrátily krutý osud pro jeho tým. Osm minut před koncem se po Evaldově prohřešku pískala další penalta a Ronaldo nekompromisně uzavřel skóre - 1:5.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Levante UD 4:0

30.09.2012 18:00

Góly: 55. Emiliano Armenteros, 82. Roland Lamah, 89. David Timor (pen.), 90+3. Nino

V nedělním duelu šestého kola Osasuna přivítala na domácí půdě Levante a předvedla parádní výkon, po kterém svého soupeře porazila vysoko 4:0 a zejména díky gólům ze závěru zápasu tak udělala ze zápasu téměř exhibici. V tabulce se tak Osasuna odlepila z posledního místa na osmnáctou pozici se ziskem čtyř bodů, Levante předvedlo zatím svůj nejhorší výkon v probíhajícím ročníku a zůstalo na sedmi bodech.

Téměř po celý první poločas se fanoušci na stadionu v Osasuně museli nudit. Za pětačtyřicet minut měly oba celky na svém kontě pouze jednu střelu na branku. Na straně domácích ji vyslal ve 30. minutě Armenteros, v nastaveném čase prvního poločasu zahrozil hostující Martins, ale ani jeho pokus neměl šanci na úspěch.

Domácí tým byl od začátku zápasu mírně aktivnější a postupem času se začínal dostávat do šancí a do mírného tlaku. Vše však vyvrcholilo až ve druhém poločase. První gól Osasuna vstřelila v 55. minutě zápasu. Z rozehrávky přímého volného kopu se balón dostal postupně až do pokutového území Levante, kde se uskutečnil obrovský závar, ve kterém se nejrychleji zorientoval domácí Emiliano Armenteros a střelou přes obránce nedal gólmanovi Levante šanci - 1:0.

Hosté se stále snažili držet krok a dlouhou dobu neinkasovali druhou branku, ale nedařila se jim kombinace ve středu hřiště a plno jejich přihrávek končilo daleko před pokutovým územím Osasuny. I přesto měli zajímavou šanci na vyrovnání. V 75. minutě si Obafemi Martins naskočil na centr jednoho ze záložníků a nebezpečnou hlavičkou pořádně protáhl gólmana Fernándeze, který podržel svůj tým.

V závěru zápasu to Levante vzadu otevřelo a Osasuna toho dokázala naplno využít. V 82. minutě běžel po kolmici sám na hostujícího gólmana, ten jeho pokus vyrazil, ale na dorážku Lamaha už nedosáhl - 2:0. Hosté pokračovali v otevřené partii a o pár minut později musel ve vlastním pokutovém území nedovoleně zasahovat Lell. Nařízenou penaltu bez problémů proměnil David Timor a zvýšil už na 3:0 pro Osasunu.

Poslední hřebíček do rakve Levante přidali domácí v nastaveném čase. Hosté vepředu ztratili balón a Osasuna se dostala do rychlého protiútoku, na jehož konci byl zakončující Nino a nedal gólmanovi Múnuovi šanci ani počtvrté. Po nevýrazném výkonu si tak Levante zaslouženě odvezlo z Osasuny debakl 0:4.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Rayo Vallecano 6:1

30.09.2012 16:00

Góly: 10. Alberto Bueno, 13. Manucho, 21. Óscar González, 37. Antonio Rukavina, 56. Óscar González, 86. Manucho - 5. Alejandro Domínguez

V 6. kole La Ligy na sebe narazil nováček z Valladolidu a loňský nováček Rayo Vallecano. Čekal se vyrovnaný zápas, který se ale vyvíjel zcela jinak. Skóre sice otevřel už v 5. minutě hráč Raya Domínguez, jenže pak přišla valladolidská smršť. Vyrovnával Bueno, po dvou brankách vstřelili Manucho Goncalves a Óscar a trefil se také Rukavina. Nováček tam zvítězil vysoko 6:1.

Jak Valladolid, tak i Vallecano v minulých dvou kolech ztratili všechny body, a tak se čekalo, komu se bude dařit více. Čekal se hodně vyrovnaný průběh zápasu a drama až do poslední minuty, jenže opak byl pravdou.

Valladolid v předchozích pěti utkáních dokázal dát dohromady pouze čtyři góly, což je velmi málo. Hůře si vedly už jen Granada a Osasuna. A ani šesté kolo se nezdálo jako vydařené, neboť neuběhlo ani pět minut od zahájení zápasu a domácí už prohrávali 0:1. Rayo dostal do vedení prudkou přízemní střelou Domínguez.

Jenže vedení Vallecana mělo pouze pětiminutové trvání. Pak se do míče z voleje opřel Bueno a trefil vzdálenější horní rok brány Rubéna, který tak neměl žádnou šanci střelu chytit.

Manucho poté přidal druhý gól pro domácí, když si vyměnil několik přihrávek s Óscarem, pak vyskočil nejvýše a míč uklidil hlavou na zadní tyč. Byl to jeho první gól v sezóně. I u dalších gólů hrál Manucho důležitou roli. Například na ten třetí přihrával právě Óscarovi, který ladně přehodil vyběhnuvšího Rubéna.

Pomalu se zdálo, že Valladolid bude skórovat pokaždé, co se dostane na polovinu soupeře. I přes vedení 3:1 totiž trenér Raya nikterak nezareagoval a stále nechal hrát hráče v očividně sebevražedném rozestavení 3-5-2. Valladolid toho tedy využil a ještě před přestávkou vstřelil další gól. Pod ten se opět podepsal Antonio Rukavina. Toho našel Omar Ramos zcela nepokrytého před bránou, a tak to byl věru jednoduchý gól.

Nadvláda domácích pokračovala i v druhém poločase a opět z toho pramenily branky. Za pátou se opět zasloužila dvojice Manucho-Óscar. Bývalý hráč Manchesteru United poslal přihrávku za chatrnou obranu Raya a Óscar měl opět velice jednoduché skórovat.

Brankář Rubén pak několika kvalitními zákroky zachránil svůj tým od naprostého propadáku, přesto se ještě domácím podařilo dát šestý gól. Vystřídavší Patrick Ebert našel opět Manucha a ten si na svůj účet připsal druhý gól v sezóně. Díky vysoké výhře se Valladolid posunul v tabulce na šestou příčku, Rayu patří pozice dvanáctá.

Více informací k zápasu

Granada CF - Celta Vigo 2:1

30.09.2012 12:00

Góly: 11. Guilherme Siqueira (pen.), 17. Gabriel Torje - 20. Iago Aspas

Dva góly v úvodní dvacetiminutovce rozhodly o prvním vítězství Granady v tomto ligovém ročníku. Ani mohutný nápor Celty Vigo v druhém poločase nezměnil nic na tom, že po výhře 2:1 zůstávají všechny tři body na stadionu Los Carmenes.

Guilherme Siquiera zařídil domácím vedení již po jedenácti minutách hry brankou z pokutového kopu. Tím se však brazilský bek nenechal uspokojit a o chvíli později perfektně připravil šanci pro Torjeho, jenž zvýšil na průběžných 2:0. Iago Aspas sice tři minuty nato snížil, ale všechny další pokusy Celty pak jen ztroskotaly na výborně chytajícím Toňovi.

Granada se před zápasem nacházela v sestupovém pásmu se ziskem pouhých dvou bodů z pěti zápasů, ovšem dnes od úvodního hvizdu vypadala celá jedenáctka domácích pevně odhodlaná hodit všechny neúspěchy za hlavu. Hosté nevěděli, kde jim hlava stojí a než se rozkoukali, prohrávali už o dvě branky. Na obou měl podíl Youssef El-Arabi - v 11. minutě to byl on, kdo přihrával Torjemu na hranici pokutového území, což mělo po nešetrném faulu Bellvise za následek penaltu, s jejímž proměněním neměl Siquiera nejmenší problém. O půltuctu minut později pak byl francouzský útočník se stejnou dvojicí spoluhráčů namočený i v druhé gólové akci.

El-Arabi vše nastartoval krásnou patičkou do volného prostoru nalevo pro Siquieru, jehož přesný centr proměnil hlavou Torje. Pro rumunského útočníka to byla první branka v granadském dresu. Odpověď Celty na sebe však nenechala dlouho čekat a již o tři minuty později se Aspas dokázal s přispěním nešťastného Gomezova uklouznutí dostat za obranu a s ledovým klidem překonal Toňa.

Hosté pak neměli daleko k vyrovnání, když Aspasův centr našel osamoceného Augusta Fernándeze, jenže Argentinec ve službách Viga špatně načasoval svou hlavičku a míč nakonec trefil nekontrolovaně svým ramenem mimo tři tyče. Celta v druhé půli pokračovala v tlaku a stejně jako v minulém kole proti Barceloně byli i tentokrát granadští vděční brankáři Toňovi, jenž předváděl prvotřídní zákroky.

Bývalý gólman Racingu Santander nejprve vyrazil hlavičku Aspase nad svou bránu, pak reflexivně nohama zablokoval opět Aspasovu střelu zblízka. Když už byl brankář domácích překonán, zaskočil některý z jeho spoluhráčů. Tak tomu bylo v případě Parkovy hlavičky, kterou tečoval Gomez tak, že prošla těsně vedle tyče. Na druhé straně mohl definitivně domácím zaručit tři body El-Arabi, ovšem i Javi Varas si v brance počínal suverénně a nohou jeho střelu vyrazil.

Posledních deset minut hry měl dvakrát blízko k vyrovnání Park Chu-Young. Jihokorejský útočník, který je v Celtě na hostování z Arsenalu, nejprve těsně minul po obtížné přihrávce Toniho, o pár momentů později však už mířil správně. Jeho technická střela z 88. minuty měla gólové parametry, to by však v bráně nesměl stát muž zápasu Toňo, který předvedl svůj nejlepší zákrok odpoledne a konečky prstů vytěsnil míč na roh.

Granada si tak může vychutnávat první vítězství v sezoně a posun v tabulce mimo sestupové pásmo minimálně do příštího týdne.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - FC Barcelona 2:3

29.09.2012 22:00

Góly: 26. Piotr Trochowski, 48. Álvaro Negredo - 53. Cesc Fàbregas, 89. Cesc Fàbregas, 90+2. David Villa

To byl panečku zápas! Barcelona na půdě Sevilly prohrávala už o dvě branky, když se za domácí trefili Trochowski a Negredo, přesto nakonec udržela svou stoprocentní bilanci a zůstává jasně na čele tabulky španělské ligy. V padesáté třetí minutě totiž vyrovnal Fábregas, stejný hráč pak, to už hrála Barca přesilovku, také vyrovnal a rozhodující úder přidal v nastavení David Villa.

Oba celky nastoupily v očekávaných sestavách, hostující kouč Vilanova tedy znovu nepostavil zraněného Iniestu, díru ve stoperské dvojici pak opět zaplnil záložník Song. A už ve druhé minutě hosté poprvé zahrozili, Pedro se rychlou kličkou uvolnil kolem Navarra, zakončení ovšem poslal nad branku. V šesté minutě se stejný hráč dostal do ještě slibnější pozice, tentokrát dokonce i trefil branku, Palop však byl připraven a dokázal míč vyrazit.

Sevilla o sobě dala poprvé výrazněji vědět ve dvanácté minutě, kanonýr Negredo se však nesetkal s přesnou muškou a z celé akce tak byl jen odkop od barcelonské svatyně. Prakticky hned z protiútoku se do své první šance procpal Messi, po narážečce s Alexisem ovšem Palopa ani on nepřekonal. Ve dvacáté šesté minutě padla první branka zápasu a radost z ní měla fanouškovská většina na stadionu Ramona Sáncheze Pizjuana. Trochowski dostal na hraně šestnáctky moře prostoru, ještě si vylepšil střeleckou pozici a tvrdou střelou levačkou nedal Valdésovi šanci.

Barcelona držela míč na svých kopačkách, nebezpečnějším týmem však byli překvapivě domácí. A Negredo mohl několik minut nato zdvojnásobit vedení Sevillistas, to by ale musel technicky mířit o něco málo přesněji. I tak to ale netrvalo dlouho a Sevilla už vedla 2:0, počkat si na to musela do čtyřicáté osmé minuty. To totiž Medel skvěle vyslal do samostatného úniku Negreda, ten zachoval chladnou hlavu a efektním lobem přehodil barcelonského brankáře.

Stav 2:0 vydržel jen necelých pět minut, pak rozjeli barcelonští pěknou rychlou akci, kdy Messi našel Pedra, ten nabil proti noze Fábregasovi a hostující záložník se levačkou trefil přesně k tyči. Po hodině hry už mohlo být vyrovnáno, Messiho pokus ze standardní situace ale skvěle Palop vytěsnil mimo tři tyče. Jeden z klíčových momentů zápasu přišel v sedmdesáté druhé minutě, to se po strkanici Medela s Busquetsem teatrálně sesunul k zemi druhý jmenovaný, rozhodčí Lahoz mu na bez zaváhání skočil a domácího záložníka vyloučil.

Sevilla se ještě několik minut v oslabení úspěšně bránila, nakonec se ale neubránila. V osmdesáté deváté minutě vysunul Messi do šance Fábregase, jenž si rychlým dotykem míč zpracoval a následně ho nekompromisně poslal do sítě. A když už to vypadalo, že utkání skončí asi zaslouženou remízou a oba týmy si body rozdělí, udeřil ve třetí natavené minutě střídající David Villa. Ten si krásně vyměnil merunu znovu s Messim, z úhlu tvrdě vypálil a gólman Palop kapituloval potřetí. Barca tak zůstává s osmnácti body v čele tabulky...

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Athletic Bilbao 2:0

29.09.2012 20:00

Góly: 63. Antoine Griezmann, 71. Carlos Vela (pen.)

Dvě branky z druhého poločasu zajistily Realu Sociedad pohodlnou výhru v nad Athleticem. Skóre 2:0 po gólech Griezmanna a Vely je tak znovu nakloněno Sociedadu po dvou a půl leté pauze v soubojích s baskickým rivalem.

Celý zápas větral obranu soupeře Antoine Griezmann. V první půli ještě hostující brankář Iraizoz dokázal jeho dva střelecké pokusy vytěsnit mimo branku, ovšem na lehce tečované zakončení z 62. minuty byl krátký i on. Jakékoli obavy o výsledek zaplašil o deset minut později Carlos Vela, který s jistotou proměnil penaltu po ruce Amorebiety. Stoper Athleticu za házenkářské zblokování střely Xabiho Prieta dostal také druhou žlutou kartu a pohřbil tak jakékoli bodové naděje klubu z Bilbaa.

Loni dokázal Athletic suverénně ovládnout obě vzájemná utkání, ovšem tentokrát svěřenci Marcela Bielsy působí jen jako stín týmu tak úspěšného v předchozí sezoně. Proti Sociedadu znovu potvrdili, že první ligová kola je opravdu nezastihla v dobrém rozpoložení.

Po slavnostním úvodním výkopu, na němž se symbolicky podílela jedenáctka olympijských a paralympijských sportovců z tamního regionu, zahrozil jako první Griezmann. Ten společně s Davidem Zurutuzou táhl ofenzivu Realu, obráncům Athleticu se o výkonech této dvojice bude možná ještě zdát. Griezmannův prudký trestný kop v desáté minutě musel Iraizoz stěží vyrážet, a osm minut před koncem první půle měl 21letý křídelník největší šanci první půle. Zurutuza jej krásně uvolnil v hloubi pokutového území, ale ani tentokrát si Francouz ve službách Sociedadu na Iraizoze nepřišel. Když se neujala ani dalekonosná střela domácího Illarramendiho, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran se ale na obrazu hry nic nezměnilo a ani Gorka Iraizoz, který jako jediný snesl z hostujících hráčů měřítka, nedokázal vzdorovat věčně. Agirretxeho přihrávka našla Griezmanna, který napotřetí přesně zamířil do dolního rohu branky a zařídil svému týmu vedení. Osmnáct minut před vypršením základní hrací doby pak bylo rozhodnuto definitivně. Iraizoz sice dokázal opět bravurně vyzrát na nezastavitelného Griezmann, jenže odražený míč přistál na kopačkách Prieta, jehož střelu s gólovými parametry zastavil rukou Amorebieta. Rozhodčí Gómez nezaváhal, nařídil pokutový kop a k tomu ještě španělskému stoperovi udělil druhou žlutou kartu. Jednalo se již o jedenácté vyloučení španělského stopera v jeho prvoligové kariéře. Mexický útočník Carlos Vela bez potíží penaltu proměnil.

V poslední minutě mohl ještě zvýšit vedení domácích Prieto, to by však nesměl mít Iraizoz svůj den. Vedení 2:0 si však Sociedad bez potíží udržel a i nadále letos udržuje 100% domácí bilanci, co se zisku bodů týče.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Real Betis 4:0

29.09.2012 18:00

Góly: 13. Joaquín (pen.), 28. Javier Saviola, 73. Antonio Amaya (vl.), 74. Isco

Další suverénní vítězství, tentokráte 4:0 nad Betisem, řadí Malagu na druhé místo v Primera División minimálně do zítřejšího odpoledne. 27 000 Fanoušků na stadionu La Rosaleda si mohlo bez stresu užít pohodové přehrání od samého začátku oslabeného soupeře.

Byl to ze strany hostů opravdu hrůzostrašný vstup do zápasu. Uplynulo pouhých jedenáct minut a gólman Casto se už musel pakovat ze hřiště za stažení Eliseua uvnitř pokutového území. Nařízenou penaltu navíc s klidem proměnil Joaquín a ráz zbytku utkání byl zřejmý. Ve velkém stylu i nadále po svém příchodu pokračuje nestárnoucí Javier Saviola, jenž ještě v první půlhodině zvyšoval na 2:0, a definitivní podobu konečného výsledku udali domácí v závěrečné dvacetiminutovce. Nejdříve si Amaya nešťastně srazil Monrealův centr do vlastní sítě a pak o chvíli později přidal čtvrtý gól Isco.

Real Betis se už po minulém zápase s Atléticem Madrid cítil silně poškozen rozhodčím, který klub ze Sevilly připravil o dva hráče a ještě proti němu nařídil pokutový kop. A nálada trenéra Pepeho Mela se po dnešku rozhodně nezlepší - brankář Často podle sudího Estrady zamezil nedovoleným způsobem jasné gólové příležitosti, když fauloval Eliseua, který jej chtěl v samostatném úniku obejít. Ze hřiště tak musel odstoupit Salvador Agra, aby uvolnil místo ligovému debutantovi Adrianovi. Jeho první dotyk s míčem však nebyl dvakrát radostný, neboť jej musel tahat ze sítě po Joaquínově dobře kopnuté penaltě.

Obraz hry se stal od tohoto momentu značně jednotvárným a byla jen otázka času, kdy přijdou další branky. Nejprve neuspěl Eliseu, Nacho Camacho pak ztroskotal se svým hlavičkovým pokusem na tyči. Když pak druhá branka skutečně přišla, měla znovu nádech určité kontroverze. Skvělá kombinace Isca, Savioly a Portilla měla za následek uvolnění posledního zmíněného na pravé straně pokutového území, ovšem opakované záběry ukázaly, že se útočník Malagy nacházel v postavení mimo hru. Čárový rozhodčí však praporek nezvedl a tak mohl Javier Saviola po Portillově přiťuknutí vstřelit zblízka svůj třetí gól v pátém zápase za Malagu.

I po přestávce diktovali tempo hry výhradně domácí, kteří si sice přes léto museli projít vážnou finanční i personální krizí, ovšem na jejich hře jako by se to vůbec neprojevilo. Po zápase si tak trenér domácích Manuel Pellegrini mohl pochvalovat, jak jeho svěřenci zrají jako víno. Blízko měl k třetí brance Demichelis, ale jeho hlavičku zblízka na poslední chvíli z brankové čáry dokázal vyrazit Nacho. Pak přišla jediná šance hostů za celý zápas. Ruben Castro s ní však v úniku nenaložil správně a jeho střelu dokázal zablokovat Weligton. Vlastní gól Amayi a Iscovo lahůdkové zakončení lobem po přihrávce Santa Cruze daly zápasu finální podobu.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Real Zaragoza 2:0

29.09.2012 16:00

Góly: 13. Sofiane Feghouli, 59. Jonathan Viera

Alespoň částečně dala na nepovedený úvod sezóny v šestém kole zapomenout Valencia. Ta přivítala na Mestalle outsidera ze Zaragozy a dokázala potvrdit roli favorita, když zvítězila 2:0. O góly se postarali postupně Sofiane Feghouli a Jonathan Viera. V tabulce si tak Netopýři polepšili na osm bodů a dostali se do elitní poloviny, Zaragoza je se šesti body zatím třináctá.

V prvním poločase toho fanoušci na stadionu Mestalla příliš neviděli, ale přesto měli důvod k radosti. Padl totiž jeden gól a to do sítě hostujícího celku. Po úvodním tlaku domácích, který Zaragoza dokázala ustát se Netopýrům povedla akce ve 12. minutě. Cissokho našel v pokutovém území svým centrem Feghouliho, který nadvakrát dokázal překonat gólmana Zaragozy Roberta a poslal svůj celek do vedení 1:0.

Také Zaragoza ojediněle v prvním poločase zahrozila. Ve 20. minutě se do dobré střelecké pozice dostal Helder Postiga, ale svou technickou střelu poslal těsně vedle levé tyče branky Valencie. Poté zaváněla jedna situace v pokutovém území Zaragozy pokutovým kopem, ale rozhodčí Montero zůstal klidně stát a zákrok Sapunara na Soldada posoudil jako dovolený.

Valencia byla v první půli celkově lepším týmem a další šanci měl právě Soldado, po skvělé kombinační akci s Feghoulim jeho ránu vytáhl na roh Roberto. O dvě minuty později pálil ze střední vzdálenosti Tino Costa, ale i s jeho pokusem si Roberto poradil. V závěru poločasu ještě pálil hostující Montaňes, ale Guaita jeho ránu skvělým zákrokem vyrazil. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení domácího celku v poměru 1:0.

Druhý poločas začal velmi zostra a hned v úvodu mohli hosté vyrovnat. Po chybě domácí obrany se k zakončení dostal Rodriguez a svou střelou orazítkoval břevno Guaitovy branky. Valencia na tyčky srovnala v 55. minutě. Jonas po kolmici od Viery obešel gólmana Roberta, ale ve velikém úhlu zamířil pouze do tyče.

Další nebezpečnou šanci hostující Zaragozy odvracel na poslední chvíli střídající Barragán a na druhé straně přišlo potrestání v podobě druhého gólu v síti Zaragozy. V 59. minutě Soldado prodloužil v pokutovém území balón na Jonathana Vieru, který neměl problém trefit poloodkrytou branku hostujícího celku - 2:0.

O další tři minuty později přišla pro hosty šance. Sofiane Feghouli inkasoval od rozhodčího druhou žlutou kartu a předčasně musel jít do sprch. Valencia tedy závěrečnou půlhodinku dohrávala pouze v deseti lidech. Toho Zaragoza mohla využít velmi rychle, ale hlavičku Sapunara vytáhl Guaita dalším skvělým zákrokem na roh.

Zaragoza se snažila proti oslabenému soupeři útočit, ale nedařila se jí kombinace a místo toho hrozili domácí. Tři minuty před koncem zápasu mohl zvýšit na 3:0 střídající Valdez, ale tváří v tvář Robertovi uspěl gólman Zaragozy. I tak však Los Che své vedení v pohodě uhájili a na domácí půdě tak získali proti Zaragoze povinné tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona660017:518
2.Atlético Madrid651016:716
3.Málaga CF642010:214
4.Sevilla FC63218:511
5.RCD Mallorca63217:411
6.Real Madrid631212:510
7.Real Valladolid630310:69
8.Real Sociedad63038:99
9.Real Betis630310:139
10.Valencia CF62228:88
11.Getafe CF62137:107
12.Levante UD62137:137
 Rayo Vallecano62137:137
14.Celta Vigo62047:86
15.Real Zaragoza62045:86
16.Deportivo La Coruña61328:126
17.Granada CF61234:95
18.Athletic Bilbao61238:145
19.CA Osasuna61147:104
20.Espanyol Barcelona60157:121

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1124)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele