Primera División - preview 6. kola

29.09.2012, 08:44, aktualizováno 01.10.2012, 08:39
Previews
Skvělým způsobem vstoupila do nového ročníku La Ligy Mallorca. Ta je na aktuálním čtvrtém místě pouze o čtyři body za první Barcelonou. V rámci 6. kola se představí na půdě Getafe, které je nyní předposlední a má na kontě pouze čtyři body.
Getafe CF - RCD Mallorca  (pondělí 21:30)
Famózním způsobem vstoupila do nového ročníku La Ligy Mallorca. Ta je po pěti odehraných zápasech na třetím místě pouze o čtyři body za první Barcelonou. V rámci 6. kola se představí na půdě zatím Getafe, které je naopak čtvrté od konce a má na kontě pouze čtyři body. Díky skvělé formě z úvodu sezóny jsou hosté mírným favoritem tohoto utkání, které se hraje v pondělní dohrávce.

Getafe přitom začalo sezónu výborně. V prvním kole sice v těžkém zápase neuspělo na půdě Sevilly a prohrálo 1:2, ale poté senzačně doma zdolalo Real Madrid (2:1) a remizovalo v Deportivu. Ve čtvrtém a pátém kole však přišly dvě porážky a rázem je z toho pozice téměř na chvostu tabulky. Nutno však podotknout, že Getafe má za sebou z pěti odehraných zápasů tři těžké soupeře (Sevilla, Real Madrid, Barcelona).

Mallorca v novém ročníku Primera Division ještě neprohrála a k třem výhrám připojila dvě remízy proti Málaze (1:1) a proti Osasuně (1:1). V minulém kole se Mallorca doma postavila proti ambiciózní Valencii a ukázala svou sílu. Valencia sice byla v utkání aktivnější, ale díky své špatné produktivitě neskórovala a odvezla si z Mallorcy porážku 0:2.

V minulé sezóně jsme mohli mezi Getafe a Mallorcou sledovat dva vyrovnané zápasy, ve kterých vždy uspěl hostující tým. Nejprve v podzimní části sezóny uspělo Getafe na půdě Mallorcy a vyhrálo 2:1, ve 36. kole pak Mallorca vše svému soupeři vrátila i s úroky (3:1).

Pokud Mallorca v pondělí na půdě Getafe uspěje, postará se o nejlepší start do ligy v historii klubu. O skvělé sérii před zápasem z Getafe hovořil obránce Ximo. "Začali jsme velmi dobře, nikdo takový start do nového ročníku nečekal. Doufám, že udržíme stabilní formu co nejdéle a budeme sbírat body i nadále v takovém stylu, jako v úvodu sezóny," uvedl.

Na reprezentačním srazu se v dresu Mexika zranil útočník Giovani dos Santos, ale v utkání proti Getafe už by mohl být hostujícímu celku k dispozici. Pokud ne, určitě nastoupí v dalším kole proti Granadě. Hrát však určitě nebudou Javi Marquéz a Alvaro. Na straně domácího celku chybí kvůli dvouzápasovému trestu Alexis Ruano.

Na straně Getafe hovořil před utkáním trenér Luis García. "Mallorca začala velmi dobře a nás čeká hodně těžké utkání. Mají téměř smrtící protiútoky a jejich defenzivní fáze hry je silně propracovaná. Budeme muset podat náš nejlepší výkon a hlavně hrát sebejistě. Pokud budeme hrát agresivně a dobře napadat rozehrávku soupeře, můžeme uspět," řekl García na tiskové konferenci.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Rafa, Abraham, M. Torres - X. Torres, Lacen - León, Barrada, Castro - Colunga
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - López, Conceicao, Nunes, Navarro - Pereira, Pina, Martí, Nsue - Víctor - Hemed
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Celta Vigo  (neděle 12:00)
Po pěti odehraných kolech je zatím na sestupové osmnácté pozici loňský nováček z Granady, který získal pouze dva body. O čtyři body lépe je na tom letošní nováček z Celty Vigo, který se drží v polovině tabulky. Právě souboj těchto dvou celků uvidí diváci na stadionu v Granadě a podle všech prognóz by se mělo jednat o vyrovnaný souboj. Díky domácímu prostředí je mírným favoritem utkání Granada.

V posledním hraném kole se fotbalisté Granady téměř postarali o obrovské překvapení. Na půdě první Barcelony dlouhou dobu drželi stav 0:0 a favorit zlomil odpor soupeře až v závěrečné desetiminutovce zápasu. V předchozích kolech Granada získala pouze dva body za dvě remízy proti Seville (1:1) a proti Deportivu (1:1).

Hosté z Celty Vigo vstoupili do nového ročníku v první lize plni elánu a na svém kontě už mají šest bodů za vítězství nad Osasunou (2:0) a Getafe (2:1). Právě proti Getafe se Celta utkala doma v minulém kole a generálka na zápas šestého kola proti Granadě tak vyšla Vigu na výbornou. Velmi dobrý zápas odehrála Celta také v rámci 4. kola na půdě Valencie, odkud si však nakonec body neodvezla a prohrála 1:2.

Poslední vzájemné zápasy mezi sebou oba celky sehrály právě v předminulé sezóně, ve které Granada postupovala ze Segunda Division. Tehdy v základní části skončily oba vzájemné zápasy remízou 1:1, ve vyřazovací části playoff poté Celta doma sice vyhrála 1:0, ale na půdě Granady prohrála Celta 0:2 po penaltách a musela na účast v nejvyšší soutěži ještě minimálně na rok zapomenout.

Manažer Granady Juan Antonio Anquela před zápasem přiznal, že se cítí pod mírným tlakem poté, co jeho tým nedokázal vyhrát v úvodních pěti zápasech soutěže. "Každý vidí, že potřebujeme body a domácí zápas s Celtou by měl být tím duelem, kde se nám konečně podaří bodovat naplno. Pokud se chceme v nejvyšší soutěži letos udržet, musíme začít sbírat body."

Anquela chválil před zápasem zejména ofenzivní trio Celty Michaela Krohn-Dehliho, Park Chu-Younga a Augusta Fernandéze. "Soupeř má velmi kvalitní tým, jsou rychlí, hrají ofenzivní fotbal a v útoku mají typy hráčů, kteří dokážou udělat problémy každé obraně. Po postupu do La Ligy udrželi kádr pohromadě a kvalitně posílili," dodal trenér domácího celku.

Na straně Granady bude v utkání chybět Fran Rico, Odion Ighalo a Manuel Lucena, do sestavy se naopak po týdenní pauze vrací Floro Flores. Na straně hostující Celty není jistý start Parka, ale jinak má trenér Paco Herrera k dispozici kompletní kádr.

Útočník hostí Iago Aspas před zápasem prohlásil, že by se chtěl Granadě pomstít z playoff před dvěma lety a zvítězit. "Tehdy jsme ten dvojzápas prohráli díky vlastním chybám a Granada postoupila do ligy zaslouženě. Teď jsme však znovu zpátky a máme před zápasem zvláštní motivaci, které budeme chtít využít. Nepochybuji o tom, že to bude kvalitní zápas s vysokým nasazením."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Real Valladolid - Rayo Vallecano  (neděle 16:00)
Tak trochu stranou pozornosti bude dnes utkání Valladolidu s Rayem Vallecanem, rozhodně to však neznamená, že by se snad nemělo jednat o kvalitní podívanou. Domácí nováček soutěže je zatím sice až čtrnáctý, ovšem herně se rozhodně nemá za co stydět a dnes bude pomýšlet na své druhé letošní vítězství. Hosté jsou desátí, dvakrát v řadě však prohráli a nepříznivou sérii chtějí zlomit právě dnes.

Valladolid vstoupil do své nováčkovské sezony fantasticky, v prvních dvou kolech posbíral plný počet šesti bodů, když dokázal zdolat Zaragozu a Levante. Poté se ovšem domácí stroj jaksi zadrhl a následovaly tři kruté porážky, a to konkrétně s Athleticem, Betisem a naposledy také Atléticem. S ním odehrál Valladolid přinejmenším vyrovnanou partii, dvoubrankové manko ovšem dokázali smrsknout jen na polovinu.

Hosté z Vallecana jsou na tom zatím o jediný bodík lépe, což je v tabulce řadí na desátou příčku. Také Rayo zahájilo sezonu krátkou sérií dvou výher, následně remizovalo se Sevillou a v minulých dvou kolech na své soupeře nestačilo. Nejprve prohrálo s Atléticem 3:4, když prohrávalo už o čtyři góly, závěr zápasu však dokázalo zdramatizovat. Minulý týden pak hosté nestačili před vlastním publikem na Real Madrid...

Oba celky se mohou pochlubit prakticky vyklizenou marodkou, hosté na ní podle nejnovějších zpráv dokonce nemají ani jednoho hráče, domácí pak nemohou počítat pouze s dvojicí Sastre, Ebert. Historie vzájemných zápasů hovoří mírně ve prospěch Raya, které na půdě svého dnešního soupeře zvítězilo naposledy v roce 2001. Významnou roli však pochopitelně hraje také nestálá účast obou mužstev v nejvyšší španělské soutěži, poslední dvě klání tak proběhla v rámci Segundy División, kdy se zrodila jedna plichta a jedna přesvědčivá výhra Raya...
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CA Osasuna - Levante UD  (neděle 18:00)
V šestém kole Primera División přivítá trápící se Osasuna na svém hřišti Levante. Klub z Valencie naopak zažívá poměrně povedený vstup jak do ligy, tak evropských pohárů a v Pamploně bude chtít konečně poprvé naplno bodovat mimo vlastní stadion.

Obránce Osasuny Miguel Flaňo věří, že jeho tým ukáže soudržnost a s podporou diváků dnes konečně dokáže vybojovat první letošní ligové vítězství. Los Rojillos vstupují do nedělního zápas s jediným získaným bodem z patnácti možných, ale Flaňo nepochybuje o tom, že tuto černou sérii protrhnou proti týmu, jenž byl zatím v obou venkovních zápasech zaslouženě poražen. "Je jasné, že vzhledem k posledním pěti výsledkům může v týmu panovat zklamání a špatná nálada. Ale pokud zůstaneme pospolu, stále tvoříme silný tým, který nebude lehké porazit, ať už je soupeř jakýkoli."

"V tuto chvíli nemyslíme na nic jiného než na Levante - stačí 90 minut kvalitního výkonu s podporou našich fanoušků a určitě si z tohoto zápasu něco odneseme. Jsem si jistý, že to dokážeme. Jsme dobrý tým, jen se nám to doposud nepovedlo na hřišti prodat," neztrácí sebevědomí stoper Osasuny.

Vítaný je zvláště návrat Joseby Llorenteho do sestavy domácích, jeden zápas však ještě musí vynechat kapitán Patxi Puňal a z důvodu zranění vypadli z nominace na nedělní zápas zaké obránci Bertran s Abellou.

Manažer Levante Juan Ignacio Martinez si je velmi dobře vědom náročnosti utkání v Pamploně a zastává se Osasune navzdory jejímu tragickému vstupu do ligy. "Bude to velmi obtížný zápas, s čímž dopředu počítáme. Musíme být patřičně nažhavení, protože tempo hry bude velmi vysoké."

"Jsou na tom zle, téměř až v kritické situaci, třebaže za sebou mají pouhých pět kol. Ale je to velice dobrý tým. Nastoupili proti náročným protivníkům a nic jim nedali zadarmo. Barcelona je sice nakonec porazila, ale s trochou štěstí mohli klidně zápas i vyhrát," dává Martinez najevo, že baskického soupeře není radno podceňovat.

Obafemi Martins by si měl odbýt premiérový start v základní sestavě Levante po úspěšném střídání v předchozím zápase se Sociedadem, který rozhodl vítězným gólem. Zato Juanlu si ještě pravděpodobně ještě počká na lavičce, vzhledem k blížícímu se utkání s Hannoverem v Evropské lize.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Nano, Arribas, Flaňo, Lamah - Loe, Timor - Cejudo, Armenteros, Sisi - Llorente
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Lell, Ballesteros, Navarro, Juanfran - Diop, Míchel - Zhar, Barkero, García - Martins
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Deportivo La Coruña  (neděle 19:50)
Real Madrid do nové sezóny nevstoupil zrovna úspěšně. Hned zkraje si nechal odskočit Barcelonu na osmibodový náskok, a tak bude mít hodně těžké obhájit titul. V šestém kole ho čeká nováček z La Coruñi, který zatím získal o pouhý bod méně než hvězdný tým z hlavního města.

Barcelona zatím neztratila ani bod, a tak musí Real Madrid, který bodů ztratil již osm, přeřadit na vyšší výkonnostní stupeň. Určitý pokrok na hře Realu je již znát, nicméně musí na své zlepšení navázat.

Real v úvodu sezóny překvapivě prohrál s Getafe a Sevillou a s Valencií uhrál doma pouhou remízu. Více zaváhání by si nyní neměl dovolit, obzvlášť poté, co v pátečním zápase dokázala Barcelona otočit zápas se Sevillou ve svůj prospěch. Jak se však zdá, forma Realu jde pomalu nahoru. Sebevědomí hráčů bezesporu pozvedla dech beroucí koncovka zápasu Ligy mistrů s Manchesterem City. Angličtí mistři ligy ještě pár minut před koncem zápasu vedli na stadionu Santiaga Bernabeua 2:1, ale rychlé góly Benzemy a Cristiana Ronalda znamenaly tříbodovou výhru pro domácí. Další tři body přidal Real v lize při výhře nad Rayem Vallecano.

Třetí vítězství v řadě přišlo ve středu v zápase Poháru Santiaga Bernabeua, kdy svěřenci Josého Mourinha porazili kolumbijský klub Millonanos vysoce 8:0. Hráči tak mají před zápasem s Deportivem dobrou náladu a věří, že kromě výhry nad nováčkem soutěže si tři body přivezou i z Amsterdamu, kde se ve středu utkají s místním Ajaxem v druhém kole Ligy mistrů. Zraky všech se již pomalu upínají i k blížícímu se El Clásicu, které se odehraje příští neděli na Nou Campu.

V sobotním zápase budou jasnými favority domácí hráči Realu. Pro ten hovoří i statistiky. Z posledních šesti vzájemných střetů Deportivo nezískalo ani jeden bod, navíc inkasovalo celých 20 gólů.

To, že půjde o velice těžký zápas, ví i útočník Deportiva Riki, který si prošel mládežnickými kategoriemi právě v madridském klubu. Přesto věří, že soupeři nenechají vítězství zadarmo: "Když budeme hrát na 120%, máme šanci, že uhrajeme příznivý výsledek. Realu se nepodařil vstup do sezóny, ale o to více budou nad námi chtít zvítězit. Ve svém středu mají několik neskutečně zkušených hráčů, kteří jsou celý zápas velice nebezpeční."

Riki si zároveň nemyslí, že by Real zápas poněkud vypustil, aby se soustředil čistě na druhý zápas Ligy mistrů: "Diriguje je nás José Mourinho, více než sebevědomý chlap, který chce i nadále vyhrát nejlépe všechny poháry."

Trenér Deportiva José Luís Oltra zaznamenal první porážku svého týmu teprve v pondělí, kdy nováček padl 0:2 doma se Sevillou, a je si vědom toho, že na Santiagu Bernabeu bude velice složité získat nějaké body. Real doma neprohrál už v 18 po sobě jdoucích zápasech a Mourinho bude chtít přidat zajisté i 19. výhru. "Týmy pod vedením tohoto portugalského trenéra jsou obzvláště na domácí půdě velice silnými. Samozřejmě to není ideální místo, kde se snažit vzpamatovat po první ligové prohře, ale i tak se budeme o vítězství rvát," dodává Oltra.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeola, Pepe, S. Ramos, Marcelo - Khedira, X. Alonso - D. María, Modrič, C. Ronaldo - Benzema
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Aranzubia - Evaldo, Marchena, Aythami, M.Pablo - A. Aguilar, J. Domínguez - Pizzi, Valerón, B.Gama - Riki
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.10 - 9.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Espanyol Barcelona - Atlético Madrid  (neděle 21:30)
Atlético Madrid zažívá výborný vstup do sezony, po prvotním zaváhání v úvodním kole vyhrálo všechny další čtyři zápasy a před šestým kolem bylo na druhém místě za Barcelonou. V sobotu je sice předskočila Málaga, ale pokud Atleti porazí v neděli večer Espanyol, na druhou příčku se vrátí. A že by barcelonský klub měl být relativně snadným soustem.

Vždyť čísla a statistiky mluví jasně. Zatímco Atlético neprohrálo už v 16 soutěžních zápasech v řadě, Espanyol se výrazně trápí. V lize nevyhrál už desetkrát za sebou, po pěti kolech má jediný bod a je předposlední. Nejnadějněji z pohledu Espanyolu vypadal duel s Athleticem Bilbao před dvěma týdny, kdy po po poločase vedl už 2:0, jenže nakonec jen remizoval 3:3.

Proti Atlétiku tak rozhodně nemůže počítat s nějakou bodovou jistotou. Pravdou však je, že hosté přijedou bez svého dvorního střelce Radamela Falcaa, který má zdravotní problémy, a to by mohl být problém. Obavy přiznal už i kouč Diego Simeone, jenž uznal, že místo Falcaa nemá v týmu náhradu. Přesto bude Atlético na Estadi Cornelià-El Prat favoritem. Akorát budou muset střílet góly jiní než tradiční kolumbijský bombér.

Espanyol se sice nachází ve výsledkových problémech, avšak trenér Diego Simao prozatím odmítá hovořit o krizi. "Měl bych starosti, kdybychom prohrávali a nedostávali se do zápasu, ale my si vedli poměrně dobře. Máme dobrý tým, dokážeme si vytvářet šance. Zůstáváme trpěliví. Musíme teď především držet při sobě, protože pak jde vše mnohem snáze," prohlásil Simao.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Real Zaragoza  (sobota 16:00)
Šesté kolo zahájí zápas mezi Valencií a Realem Zaragoza. Oba týmy se nachází ve spodní části tabulky, což není velkým překvapením u týmu Zaragozy, ale u Valencie se rozhodně nečekalo. Tým, který obvykle kráčí hned za Barcelonou a Realem Madrid, zatím vyhrál pouze jedno utkání, a tak je až na 15. příčce.

Valencii se vstup do nové sezóny vůbec nepodařil. Z patnácti možných bodů dosáhla pouze na pět, což nestačí na lepší než 15. příčku, navíc již teď ztrácí na vedoucí Barcelonu 10 bodů, což už je hodně propastný rozdíl. Nedaří se jí ani v Lize mistrů, kde v prvním kole nestačila na Bayern Mnichov. O to víc trenér Maurício Pellegrino věří, že v nadcházejícím domácím zápase jeho svěřenci dosáhnou podruhé v sezóně na všechny tři body.

Nešťastného začátku si je vědom i útočník Jonas Goncalves, který pro své klubové stránky řekl: "Ostatní týmy střílí góly a sbírají body, což se nám zatím nedaří. Jestli se chceme v tabulce zvednou, musíme být produktivnější, a právě na to se budeme v příštích zápasech soustředit. Pokud ale vyhrajeme sobotní utkání, nesmíme usnout na vavřínech. Musíme vytvořit řadu několika vítězství, abychom se dostali mezi přední týmy ligy. Od třetího místa nás nyní dělí šest bodů a tuto ztrátu bychom chtěli co nejrychleji smazat," prohlásil.

Ačkoli všichni fanoušci Valencie se spoléhají především na góly z kopačky Roberta Soldada, i Goncalves by rád přispěl svým dílem do mlýnu. Se svojí formou ale zatím není příliš spokojen. "Zatím jsem ze svých startů mrzutý, neboť se mi moc nedaří, ale musím zůstat klidný a koncentrovat se na svůj výkon. Věřím, že v průběhu času se budu jen zlepšovat a navážu na své výkony z minulé sezóny," dodal.

Real Zaragoza se loni jen o vlásek udržel v nejvyšší španělské lize a ani do té nové nevstoupil úplně ideálně, ačkoli pořád lépe než nadcházející soupeř. Z pěti zápasů Zarazoza získala 6 bodů, díky čemuž je na 12. místě.

Základní sestavu by měl posílit bývalý obránce Celticu Glenn Loovens. I díky jeho přítomnosti věří trenér Manuel Jiménez, že se jeho tým může rovnat se všemi soupeři, pokud tedy jeho svěřenci na hřišti odevzdají vše: "Mí hráči jsou schopni měřit se s každým španělským týmem. Důležité ale bude, aby jim nechybělo sebevědomí a aby hráli na 100%."

Útok Zaragozy potáhne Portugalec Hélder Postiga, bývalý hráč Tottenhamu, který v této sezóně stačil dát dvě branky. Spolu s Aponem je tak letošním dosavadním nejlepším střelcem týmu.

Valencii budou i nadále chybět dlouhodobě zranění Canales, Banega a Piatti, mimo hru zůstávají i Albelda a Mathieu a k nim se přidal Ricardo Costa.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Pereira, Rami, Ruiz, Cissokho - Gago, Tino - Feghouli, Valdez, Jonas - Soldado.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Alvaro, Loovens, Paredes, Abraham - José Mari, Romaric - Oriol, Apońo, Montańés, Postiga.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Real Betis  (sobota 18:00)
Šesté kolo svede dohromady dva týmy z předních příček. Na domácí půdu Málagy totiž dorazí Real Betis, kterému se povedl začátek sezóny podobně jako loni. Málaga má vysoké ambice, která zatím naplňuje čtvrtým místem a jedenácti body na kontě.

Málaga do sezóny vstoupila velmi úspěšně. První tři zápasy vyhrála a pak dvakrát remizovala. Nasbírané body stačí na celkové čtvrté místo, před ní jsou pouze Barcelona, Atlético Madrid a Mallorca.

Trenér Manuel Pellegrini věří, že současná forma jeho svěřencům vydrží i do dalších zápasů: "Odehráli jsme dobrá utkání, ale musíme hrát stále naplno, aby se bodový zisk nezastavil na jedenácti bodech. Hráči se samozřejmě těší na blížící se utkání Ligy mistrů proti Anderlechtu, ale pokud proti němu chceme uhrát dobrý výsledek, musíme zahrát taky proti Betisu, aby nám nekleslo sebevědomí."

"Na konci sezóny by nám zítřejší potencionálně ztracené body mohly chybět, takže nemůžeme nic vypustit. Každý zápas musíme hrát s plným nasazením,"
říká Pellegrini rozhodně.

Trenér andaluského týmu nebude moci pro sobotní utkání počítat s francouzským zkušeným středopolařem Jérémym Toulalanem, který si v minulém kole s Athleticem znovu poranil stehenní sval. Svůj debut v základní sestavě si tak bude moci odbýt Manuel Iturra.

Betis se cítil být hodně poškozen v minulém utkání proti Atléticu Madrid, které dohrával o devíti lidech a které prohrál 2:4. Atlético navíc vyhrálo díky penaltě, což sevillští fanoušci nesli velice těžce. Trenér Pepe Mel se ale k minulému kolu už nechce vracet a radši se soustředí na nadcházející zápas: "Loni jsme do Málagy jeli v hodně komplikované situaci a vítězství nás stálo obrovské množství sil. Letos se nacházíme v mnohem lepším postavení, a tak proti těžkému soupeři můžeme hrát uvolněněji a hru si více užít."

"Málaga může mít jedinou výhodu v tom, že měla více času k odpočinutí," dodává Mel, jehož tým ještě ve středu dohrával zápas právě s Atléticem Madrid.

"Zápas to rozhodně nebude lehký. Málaga má skvěle sehraný tým, v jehož středu se nachází mnoho výtečných hráčů jako Isco, Nacho Camacho, který odvádí plno práce v záloze, či zkušený obránce Martín Demichelis a Weligton."

Betis bude oslaben o Damiena Perquise a Joela Campbella, kteří v minulém utkání viděli červenou kartu, a také Paulaa, který je zraněn. Do středu obrany se tak s největší pravděpodobností postaví Dorado.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - J.Gámez, Demichelis, Weligton, Monreal - I.Camacho, Duda - Joaquín, Isco, Eliseu - Saviola
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Casto - Nacho, C. Dorado, Mario, Nelson - R. Pérez, Beňat - J. Carlos, R. castro, Agra - J. Molina
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 3.80 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Athletic Bilbao  (sobota 20:00)
Je tady první baskické derby! V souboji dvou týmů s nevydařeným vstupem do sezony přivítá Real Sociedad na stadionu Anoeta svého soka z Bilbaa, tedy tamní Athletic. Z posledních pěti utkání prohrál tým ze San Sebastianu hned čtyřikrát, svěřenci Philippa Montaniera tak mají o motivaci navíc, aby napravili nelichotivou statistiku z posledních let.

Po pěti kolech se oba celky z Baskicka nachází ve spodní části tabulky a dělí je od sebe pouhý bod. Záložník Sociedadu Markel Bergara si je velmi dobře vědom, jak důležitá by sobotní výhra mohla být. "Jsme hladoví po úspěchu, těšíme se na derby celý týden. Je to něco speciálního, velký den pro všechny, a tak hodláme vyběhnout na hřiště v té nejlepší možné formě."

"Vyhrát zápas jako tento je klíčové, může nás to nakopnout na celý zbytek roku. Sobota bude jedním z těch dnů, kdy celý tým nastoupí s odhodláním nechat na trávníku život,"
burcuje Bergara.

Sociedad však v tomto týdnu postihla velká rána, neboť klubová jednička Claudio Bravo bude kvůli zlomenině předloktí a zápěstí několik měsíců mimo hru. Toto nešťastné zranění, které si Bravo přivodil při tréninku, tak staví do obtížné situace Enauta Zubikaraie, který se bude muset hodně ohánět, aby čilského reprezentanta dokázal plnohodnotně nahradit. "Bravo byl stálou součástí naší sestavy a každou minutu podával prvotřídní výkony, naštěstí však máme i skvělého druhého gólmana a jsme přesvědčení, že si povede dobře," pokračoval Markel Bergara.

Athletic naopak zažívá přesně opačné starosti, neboť Gorka Iraizoz by se v sobotu měl postavit mezi tři tyče poté, co úspěšně vyléčil bolavé koleno, které mu nedovolilo nastoupit v minulém kole proti Malaze. Absentovat by však měl i nadále Inigo Pérez, což znamená další start v základu pro Xabiho Castilla na levém kraji obrany. Obránce hostů prozradil, že se těší hlavně na atmosféru. "Derby jsou vždy speciální utkání. Samozřejmě je to i tak jen za tři body, ale nedají se srovnávat se všemi ostatními zápasy, protože oba týmy vyloženě milují zvítězit v takto vyhroceném střetnutí."

"V lize jsou na tom oba kluby téměř stejně a tak si myslím, že to bude velmi vyrovnané. Real má sice výhodu domácího, ale my jdeme do zápasu ve zlepšující se formě a s touhou udělat vše správně, abychom zvítězili," dodal na závěr Castillo.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Zubikarai - Estrada, González, Martínez, Ángel - Bergara, Illarramendi - Prieto, Zurutuza, Vela - Agirretxe
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, Gurpegi, Amorebieta, Castillo - Iturraspe, Marcos - Susaeta, Muniain, Gómez - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - FC Barcelona  (sobota 22:00)
Ještě pět týmů španělské Primera División ani po pěti kolech neokusilo hořkost porážky, souboj dvou z nich přitom uzavře sobotní program La Ligy. A rovnou jde o pořádný šlágr, dobře hrající Sevilla, která je momentálně pátá, přivítá na svém stadionu Ramona Sáncheze Pizjuana prozatím stoprocentní Barcelonu.

Oba celky mohou být se svým vstupem do rozběhnuté sezony stoprocentně spokojené. Tedy alespoň co se ligy týče, jelikož Barca už, jak je asi každému známo, přišla o první trofej s souboji s Realem. V domácí nejvyšší soutěží však posbírala všech patnáct bodů, které se ocitly ve hře, a po pěti kolech vládne Španělsku s dvoubodovým náskokem na Atlético a čtyřbodovým na další tři celky. Mimo jiné také právě na Sevillu, která se po zkaženém loňském ročníku evidentně vrací do přímého boje o poháry. Pět utkání, tři vítězství (včetně toho domácího nad obhájcem titulu, Realem Madrid) a dvě remízy, to je bilance, za kterou by se nemusel stydět žádný klub mimo galaktickou dvojici.

Šest vstřelených branek sice není něco, čím by se v klubu, jenž pomýšlí na Ligu mistrů, mohli chlubit, na druhou stranu však Sevilla inkasovala doposud pouze dvakrát a má tak nejlepší obranu v lize. Nyní ovšem domácí čeká druhý zápas z kategorie těch nejtěžších... "Víme, jak máme hrát. Když předvedete výkon, díky kterému porazíte Real 1:0, je vám ihned jasné, že pokud stejně nastoupíte i proti Barceloně, může to vyjít znovu," věří gólman Andalusanů Andrés Palop.

Ten byl u posledního vzájemného středu obou týmů, když Barcelona v březnu letošního roku zvítězili na jihu Španělska 2:0. Předchozí souboje Sevilly s Barcelonou však měly odlišného hlavního hrdinu a to Javiho Varase. Hlavně jeho čisté konto na Nou Campu po naprosto fenomenálním výkonu a konečná loňská remíza 0:0 určitě stále zůstává nejednomu fanouškovi španělské kopané v živé paměti. Když už jsme u vzájemných duelů, třeba je zmínit také poslední úspěch Sevillistas, ten se datuje do toku 2010, kdy Andalusané zvítězili v Superpoháru, v odvetě však jednoznačně padli a trofej nezískali. Pokud bychom chtěli zůstat omezeni jen na ligu, musíme se za výhrou Sevilly podívat až do roku 2007, domácí vítězství 2:1 tehdy svými góly zařídili Keržakov a Dani Alves, tedy současný hráč Blaugranas.

Barcelonu už za týden čeká El Clásico, v letošní sezoně už třetí, avšak první s nálepkou ligové příslušnosti. A jestliže momentálně činí její náskok na úhlavního rivala celých osm bodů, už za několik dní se může rozdíl mezi nermiřitelnými rivaly ještě prohloubit. "Je zvláštní vést hned od začátku o tolik, rozhodně však nepočítáme s tím, že máme vyhráno. Stále je velmi brzo, ale my si nemůžeme dovolit svůj náskok promarnit," uvědomuje si záložník Barcelony Xavi.

Barcu čeká náročný týden, po těžkém utkání v Seville cestuje do Lisabonu, kde se už v úterý představí na půdě Benficy v rámci skupinové fáze Ligy mistrů. A v neděli je pak na programu zmiňované Clásico. "Tohle jsou klíčové tři zápasy, které pokud zvládneme, vytvoříme si v obou soutěžích skvělou výchozí pozici," říká hostující kouč tito Vilanova. Tomu budou opět chybět stopeři Puyol a Piqué, a tak se do středu obrany zřejmě znovu zatáhne k dalšímu přeškolenému záložníkovi Mascheranovi Alex Song. Poté, co vyléčili svá drobná poranění, se naopak do sestavy vrací Sergio Busquets a Andrés Iniesta...
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Palop - Cicinho, Botía, Spahić, Navarro - Maduro, Medel, Rakitić - Navas, Negredo, Trochowski
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Song, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Fábregas - Alexis, Messi, Pedro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona550014:315
2.Atlético Madrid541015:713
3.RCD Mallorca53207:311
4.Málaga CF53206:211
 Sevilla FC53206:211
6.Real Betis530210:99
7.Real Madrid52127:47
8.Rayo Vallecano52126:77
9.Levante UD52127:97
10.Deportivo La Coruña51317:76
11.Celta Vigo52036:66
12.Real Zaragoza52035:66
13.Real Valladolid52034:56
14.Real Sociedad52036:96
15.Valencia CF51226:85
16.Athletic Bilbao51228:125
17.Getafe CF51136:104
18.Granada CF50232:82
19.Espanyol Barcelona50147:111
20.CA Osasuna50143:101

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (485)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele