Primera División - souhrn 38. kola

16.05.2014, 22:54, aktualizováno 18.05.2014, 22:55
Komentáře a souhrny
Atlético Madrid to dokázalo a po deseti letech přerušilo hegemonii Barcelony a Realu. Svěřenci Diega Simeoneho vybojovali na Camp Nou kýženou remízu a mohou slavit. Real Madrid zakončil ligovou sezónu výhrou nad Espanyolem, vedle posledního Betisu sestupují také Osasuna a Valladolid...

Sevilla FC - Elche CF 3:1

18.05.2014 21:00

Góly: 16. Vicente Iborra, 61. Jairo, 72. Vicente Iborra - 90+2. Richmond Boakye

Sevilla zvládla i poslední utkání v sezóně a na svém hřišti porazila Elche 3:1. Za domácí se dvěma góly blýsknul Iborra a jednu branku přidal také Jairo Sampeiro. Hosté dali korigující gól v druhé minutě nastavení zásluhou Boakyeho. Sevilla tak zakončí tento ročník na pátém místě, fotbalistům Elche porážka vadit nemusí, jelikož svou záchranu oslavili už v minulém kole.

Elche rozhodně nepřijelo na stadion Ramóna Sáncheze Pizjuána pouze bránit. Hra s otevřeným hledím proti vítězi Evropské ligy se ale hostům nevyplatila už v 16. minutě. Po rohovém kopu prodlužoval hlavou za sebe Fazio, k míči se ve skluzu dostal Coke a do prázdné branky zakončil bez nejmenších problémů Vicente Iborra - 1:0! Elche hrálo to, co mu jeho soupeř dovolil a v dalších minutách si Sevilla především hlídala jednobrankový náskok.

V 36. minutě se ale bohorovnost domácích hráčů mohla přetavit ve vyrovnávací gól. Hostující Fidel odcentroval do vápna Sevilly, kde vyzkoušel pozornost Javi Varase Flores, domácí brankář však předvedl výborný zákrok a zabránil vyrovnání. Na druhé straně pak mohl využít Iborra chybu gólmana Herrery, jemuž vypadl míč z náruče. Střelec první branky ale na míč těsně nedosáhl.

Po změně stran to byli opět domácí, kdo diktoval tempo hry. Už ve 49. minutě se dostal do vyložené šance Sampeiro, jeho pohotová dělovka z vápna ale letěla lehce nad. Poté přišly opět chvíle pro hosty. Nejprve musel Varas vykrýt pumelici Márqueze zpoza šestnáctky a nebezpečný byl rovněž následný rohový kop, po kterém vyslal nadějnou hlavičku Suárez. Skvělý Varas ale zaúřadoval na brankové čáře.

Gól tak v 61. minutě mohli slavit domácí. Rychlou akci začala na pravé straně Figueiras, jenž skvěle zatáhl míč do vápna Elche, kde našel Jaira Sampeira. Subtilní záložník předvedl perfektní zpracování a poté pravačkou píchnul míč pod padajícího Herreru - 2:0! Sevillu druhá branka nakopla a domácí fotbalisté se hnali za třetí změnou skóre. V 70. minutě se ve skvělé pozici ocitl Carlos Fernández, který ale zcela osamocen po přihrávce z pravé strany Herreru nepropálil.

Již o dvě minuty později se ale více než třicet tisíc fanoušků Sevilly mohlo radovat potřetí. Po přihraném pádu jednoho z hostujících hráčů se před Figueirasem otevřel obrovský prostor, míč pak putoval ke kopačkám José Antonio Reyese, jenž nádherným obloučkem našel za obranou Iborru a ten nekompromisně zakončil - 3:0! Sevilla tímto gólem zlomila odpor hostů a v poslední desetiminutovce se do dalších vyložených příležitostí dostali Rakitić a Samperio, ani jeden ale na brankáře Elche recept nenašel.

V samotném závěru pak zaznamenal čestný zásah do branky Sevilly Richmond Boakye. Ten se ve vápně domácích prosadil po přihrávce Rodriguese navzdory stínícímu obránci Sevilly a stanovil tak konečný výsledek zápasu na 3:1. Radost z vítězství nad Elche se v Seville slila s oslavami vítězství Evropské ligy i zisku páté příčky v tabulce. Po těžké sezóně tak mohou být Andalusané nadmíru spokojeni.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Real Betis 2:1

18.05.2014 18:00

Góly: 12. Oriol Riera, 22. Javi Acuña - 70. Francisco Chica

Osasuna sice vyhrála, ale její vítězství má hořkosladkou příchuť. Domácí sice udrželi vítězství, nicméně záchrana je mine, jelikož Almería udržela remízu a bod, který jim stačil udržet první nesestupovou pozici.

Osasuna hodně chtěla vyhrát a bylo to na ní vidět. Ale neměla osud ve svých rukou a to se jí nakonec vymstilo. Domácí parta rozehrála dnešní utkání a okamžitě se hnala do útoku. První centr, ale Adán vyrazil jen k dalšímu hráči Osasuny a ten poté z voleje pálil a vybojoval alespoň rohový kop. Riera dostal krásný míč do vápna na hlavu a byl volný, takže měl dostatek času zamířit, jenomže branku těsně minul!

O mnoho lépe si vedl později, protože dostal kolmou přihrávku do vápna, popoběhl a po pár krocích tvrdou ránou kolem brankáře Adána rozvlnil síť dnes poprvé! - 1:0. Radost domácích příznivců neznala mezí. A to myslím doslova, bohužel. Strhla se padající vlna fanoušků na tribuně a početná skupina z nich jich skončila až na trávníku. Několik diváků bylo zraněných, v pohotovosti byli i lékaři. Jeden z domácích hráčů dokonce z toho klubka těl vynášel i malého chlapce. Utkání tedy logicky bylo přerušeno.

O pár minut později se situace vyjasnila a uklidnila, takže sudí Juan Martínez uznal, že je možné bez obtíží pokračovat. A domácí to oslavili tím nejlepším možným způsobem. Riera se prokličkoval mezi několika hráči pak vypálil a od hostujícího hráče se míč odrazil k Javieru Acuňovi, který neměl moc velký problém dorazit míč do sítě! - 2:0.

Osasuna byla při chuti a demonstroval to například Riera, kterému naservíroval míč na hlavu Cejudo, ale z bezprostřední blízkosti minul! Domácí se nevyvarovali ani chyb, když nepřesně rozehráli. Cedrick ji ale potrestat nedokázal, nicméně posléze se ke střele dostal Chica a také s ní měl brankář Fernandéz poměrně velké problémy. Riera se opřel v malém vápně, ovšem ve velkém úhlu do míče, nicméně trefil ho špatně a hodně vysoko přestřelil.

Po změně stran Sevilla dostal kolmou přihrávku do vápna soupeře a zvolil netradiční zakončení lobem, nicméně míč skončil nad brankou. Dvacet minut před koncem utkání udělal Francisco Chica krátkou kličku na střed na hranici vápna a rychle vystřelil. Tím zmátl brankáře Fernandéze a ten již neměl žádnou šanci zasáhnout! - 2:1.

V závěru se prapor hostí snažil zvednout Sevilla, ale jeho přímý volný kop neměl gólové parametry. Betis se pokoušel kombinovat a získat ještě alespoň bod, než poputuje o soutěž níž, ale ani to mu nebylo přáno. Domácí sice vyhráli, ale radost byste na tvářích hráčů hledali jen těžko. Dnes večer si alespoň na rok naposledy zahráli La Ligu.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Granada CF 0:1

18.05.2014 18:00

Góly: 44. Stefan Mitrović (vl.)

Real Valladolid nezvládl ani svou poslední šanci na záchranu a po domácí prohře 0:1 s Granadou sestupuje do druhé ligy. O jedinou branku utkání se postaral Stefan Mitrovic, jenž si minutu před koncem první půle srazil míč do vlastní sítě.

Byť se domácí po změně stran snažili otočit vývoj utkání ze všech sil, ale přes urputnou obranu granadských nenašli jedinou skulinku. Před změnou stran navíc došlo na delší přestávku, než je obvyklé, neboť se sesulo oplocení tribun na stadionu El Sadar, kde hrála Osasuna s Realem Betis, a všechna utkání tak byla zpožděna, aby probíhala zároveň a nešlo kalkulovat.

Jako první pokoušel střelecké štěstí Javi Guerra, ovšem mířil nepřesně. Na opačné straně si s hlavičkou Youssefa El-Arabiho zase poradil brankář Jaime. El-Arabi pak s dalším pokusem hlavou pouze minul branku, a tak měli blíže ke skórování domácí. Jeffrén nebezpečně střílel z hranice šestnáctky, jenže Roberto Fernández byl v brance pozorný.

Minutu před koncem poločasu pak přišel zlomový moment zápasu a potažmo celé sezony. Piti nasměroval míč do šestnáctky, kde si Mitrovic počínal tak nešťastně, že jej napálil do vlastní sítě. Po změně stran však zoufalí domácí pohrozili pouze průměrnou střelou Manucha. Až dvacet minut před koncem došlo na další šanci k vyrovnání. Guerra vyslal zpoza šestnáctky utěšenou ránu, kterou však takřka zázračně dokázal konečky prstů vytáhnout Fernández vedle a krátce poté neuspěl ani s hlavičkou Manucho.

I v hektickém závěru se Valladolid pokoušel na poslední chvíli s výsledkem a neodvratným sestupem něco udělat, ovšem poslední šanci zápasu si nakonec připsala akorát Granada skrze Brahimiho. Jeho neúspěch tváří v tvář Jaimemu však hosty mrzet nemusí, ligovou příslušnost si zachovali i tak a mohou slavit.

Více informací k zápasu

UD Almería - Athletic Bilbao 0:0

18.05.2014 18:00

Góly: -

Almería vybojovala s Bilbaem důležitou remízu 0:0 a bez ohledu na další výsledky si zajistila záchranu v nejvyšší španělské soutěži. Utkání dominovaly hlavně obrany a příliš hezkých fotbalových momentů k vidění nebylo, pro domácí však byl nejdůležitější zisk jednoho bodu, kterým Almería odsoudila Osasunu a Valladolid k sestupu.

Almería musel už po pěti minutách hry střídat, nedobrovolně musel ze hry defenzívní záložník Vélez, místo něhož naskočil mladý Nigerijec Azeez. Ofenzivní snahy domácích vedly především přes Jonathana Zongu, který ale ve 12. minutě nedosáhl na centr Dubarbiera. Zápas provázelo velké množství faulů a nepřesností, takže hra byla hodně kouskovaná. Athletic se dostal díky faulu Dubarbiera k zajímavé standardce ve 25. minutě. Následnou ránu Guillerma však jeden z obránců srazil na roh.

Do poločasu už pak Bilbao nepředvedlo příliš ofenzivního umu a domácí se soustředili hlavně na udržení čistého konta, které by jim zajistilo záchranu. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu. Po změně stran ale Almería začala hrát aktivněji a dokázala svého soupeře zmáčknout. Více než několik rohových kopů a jen málo nebezpečných standardních situací z toho však domácí nevytěžili.

V poslední půlhodině se ze hry skoro vytratily kombinace po zemi, což vyhovovalo především domácím. Situaci pak hostům zkomplikovalo zranění Morána, jenž musel v 84. minutě ze hřiště, přičemž Bilbao už tu chvíli vyčerpalo všechny možnosti střídání. Dobrou šanci pak spálil domácí Rodri, jehož projektil šel těsně mimo Herrerínovu branku. Poslední pětiminutovka patřila domácím, kteří dokázali oslabeného soupeře zatlačit, ale vítězný gól z jejich snahy nakonec nevzešel. Ani to ale domácím fanouškům nevadilo a po závěrečném hvizdu bouřlivě slavili na hrací ploše záchranu v Primera División.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Getafe CF 1:2

18.05.2014 18:00

Góly: 67. Roberto Trashorras - 43. Ciprian Marica, 90+2. Ciprian Marica (pen.)

V samém závěru se Getafe dokázalo dostat do vedení a má jistotu záchrany. Absolutním hrdinou je Ciprian Marica, který obstaral obě trefy a může se spolu se spoluhráči radovat z krásného snu - jeho tým se zachránil. Rayu už o nic nešlo a sezonu končí v poklidném středu tabulky.

Z Primera Division nakonec sestupují Betis, Real Valladolid a také Osasuna. Zapříčinila to mimo jiné penalta ze závěru tohoto utkání, která rozhodla o třech bodech pro madridské Getafe. Oproti všem možným předpokladům se dnes navečer hrála velmi atraktivní podívaná s množstvím šancí a zvratů. Po centru se k hlavičce dostal Tito, ale jeho pokus nebyl povedený a míč skončil vedle branky. Po delší pasáži, kdy se hra odehrávala především ve středu hřiště, se Lafitův nepovedený centr stáčel přímo do branky a Rubén měl hodně co dělat, aby ho vyrazil alespoň na roh! Nakonec se mu vše povedlo a jeho let vzduchem slavil úspěch.

Domácím se podařilo dostat hosty pod tlak, ale nedokázali z něj nic vytěžit. Dnes velmi dobře hrající Perea poslal do vápna hostů zajímavý míč, ale žádný z jeho spoluhráčů nedokázal zakončit. Getafe zaútočilo díky ráně záložníka Pedra Leóna z přímého volného kopu a kulatý nesmysl skončil těsně nad pravou šibenicí! Další šance aktivního Angela Lafity rovněž volala po skórování, ale jeho střela nakonec zamířila těsně vedle tyče.

Pět minut před přestávkou se Getafe konečně dočkalo kýženého vedení, protože Ciprian Marica se obtočil kolem svého strážce i s míčem u nohy a poté z patnácti metrů poslal míč přesně za záda brankáře Rubéna!

Rayo nemělo svůj den a na jeho kostrbaté rozehrávce to bylo znát. Naopak Getafe se prezentovalo pohlednými kombinacemi a v porovnání s domácími působila jeho hra jistě a vcelku nebezpečně. Příliš často do útoku nevyráželi, ale když už se jim to povedlo, většinou se měl brankář Rubén co ohánět. Po dlouhé době se dopředu vydali hráči hostí a z hranice velkého vápna to zkusil Pedro León. Rubén měl co dělat, aby míč alespoň vyrazil na rohový kop. Z něho už Getafe nic nevytěžilo.

A hosty to mohlo hodně mrzet, protože z ničeho nic se Rayo dostalo ke střele a vyrovnalo. Roberto Trashorras rozehrával standardní situaci z levé strany a míč nakonec propadl až do branky. Čisté svědomí určitě nemá brankář César, který nepředvedl příliš jistý zákrok a míč mu proklouzl pod tělem - 1:1 a nervy Getafe začaly pracovat.

Dobrým pokusem se blýskl Bueno a výborný zákrok musel vytáhnout César, který míč směřující do šibenice skvěle vyrazil. Pár minut před koncem se utkání ve prospěch svého týmu pokoušel nasměrovat znovu aktivní Marica, ale ani on nepochodil. Jeho dorážka totiž skončila vysoko nad brankou, i když brankář Rubén byl v hodně nevýhodné pozici. Domácí se dostali do šokujícího vedení, které Getafe hodně vylekalo, ale naštěstí pro něj se jednalo o ofsajd. Getafe si uvědomilo, že musí přidat, pokud chce pomýšlet na tři body. A splnilo svůj účel až v samotném závěru, když brankář Rubén fauloval pronikajícího hráče a sudí Jesús Gil Manzano pískal pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Ciprian Marica a svým šestým gólem v La Lize zachránil tři body i první ligu!

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Villarreal CF 1:2

18.05.2014 12:00

Góly: 90+3. Carlos Vela - 26. Giovani dos Santos, 69. Ikechukwu Uche

Šesté místo nakonec patří Villarrealu! V posledním utkání sezony totiž ligový nováček přehrál Real Sociedad a po výhře 2:1 přeskočil svého baskického konkurenta v tabulce. Mužem zápasu se stal Giovani dos Santos, jenž první gól dal a na druhý přihrál Uchemu. Za domácí pouze korigoval Carlos Vela.

Prohra a propad na sedmou příčku pro Sociedad znamená, že v příštím ročníku Evropské ligy se představí již v třetím kvalifikačním předkole, zatímco Villarreal půjde rovnou do čtvrtého. Dnešní prohru si však Baskové rozhodně zasloužili, naopak svěřenci kouče Marcelina se mohli ujmout vedení ještě dříve, než se jim nakonec povedlo. Aktivní Dos Santos poprvé unikl po pravém křídle, zasekl si míč na ránu druhou nohou, ovšem brankář Bravo si s ní dokázal poradit.

Když však domácí ztratili po pětadvaceti minutách hry míč ve středu pole, následoval rychlý útok Villarrealu, na jehož konci byl znovu Giovani, znovu si přehodil míč na oblíbenou levačku, a tentokrát již nedal Bravovi perfektní střelou do vzdáleného rohu branky pražádnou šanci. V poslední minutě před odchodem do kabin však mohl Sociedad přece jen vyrovnat, jenže Bergarova rána po přímém kopu skončila jen těsně vedle.

Do druhé půle již hráči pod vedením Jagoby Arrasateho vstoupili o poznání lépe. Antoine Griezmann ovšem hlavou neuspěl, Vela tváří v tvář gólmanovi mířil nepřesně, a tak skóre zůstávalo neměnné. Ani hostům se dlouho nedařilo zkvalitnit finální fázi, až jednadvacet minut před koncem se přece jen mohli radovat podruhé. Agilní Giovani tentokrát v dalším rychlém brejku přisunul míč Uchemu, jehož rána z prvního doteku zapadla rovnou ke vzdálenější tyči.

O poslední branku zápasu se tak postaral Carlos Vela, když si vyměnil míč se Zurutuzou a zblízka jej zasunul do sítě. Bylo to však až ve třetí minutě nastavení, a tak se už na víc Sociedad nezmohl. Po čtvrtém místě z loňska tak přece jen může být letošní sezona Basků hodnocena jako mírné zklamání, naopak Villarreal slaví návrat na výsluní a své nejvyšší umístění za poslední tři roky.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Celta Vigo 2:1

17.05.2014 22:00

Góly: 41. Sofiane Feghouli, 55. Pablo Piatti - 5. Iñigo López

Alespoň poslední zápas v jinak výrazně negativní sezoně se vyvedl Valencii, která před domácím publikem na Mestalle porazila Celtu Vigo 2:1. Spolu se zprávami o převzetí klubu singapurským miliardářem Peterem Limem tak může s trochou nadsázky jít o začátek nové éry.

Po dlouhou dobu Los Che trpěli na finanční potíže a zadluženost, nyní by těmto potížím mohlo odzvonit. Tak jako tak je třeba Valencii pochválit, že s Celtou nesložila zbraně ani po rychlém inkasovaném gólu a díky brankám Feghouliho s Piattim skóre otočila a zvítězila. Skončí tak nakonec na osmém místě s 49 body, tedy stejným počtem, jakým disponuje i devátá Celta.

Hosté do zápasu vstupovali ve špičkové formě, která se postarala o jejich čtyři vítězná kola za sebou. Naposledy dokonce pohořel i slavný Real Madrid, který si z Galicie odvezl pouze porážku 2:0. V pátek však Vigo rozesmutnila zpráva, že jeho trenér Luis Enrique po sezoně v klubu končí. Ještě před avizovaným a hojně spekulovaným odchodem kouče Viga do Barcelony místo Gerarda Martina se chtěl Enrique patřičně rozloučit a po brance Lópeze hned zkraje utkání to vypadalo nadějně.

Valencie nicméně podrobila defenzivu Celty tvrdé zkoušce, které ještě zpočátku brankář Sergio Álvarez dokázal vzdorovat. S pokusy Jonase s Míchelem si ještě dokázal poradit, ovšem v úvodní pětačtyřicetiminutovce nakonec stejně inkasoval. Tři minuty před odchodem do kabin totiž udeřil Feghouli hlavičkovým pokusem. Když pak deset minut po změně stran Piatti opět hlavou postrčil míč za Álvarezova záda podruhé, obrat byl dokonán. Oba střelci si pouze navzájem vyměnili role a měli tak prsty v obou gólech Valencie. Přesto si Los Che připisují svou nejhorší sezonu od té z let 1997/98 a zůstávají mimo příčky zajišťující kvalifikaci do pohárové Evropy. Aspoň však s dobrým pocitem na závěr.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Atlético Madrid 1:1

17.05.2014 18:00

Góly: 33. Alexis Sánchez - 49. Diego Godín

Atlético Madrid to dokázalo! Dnes navečer bude v Madridu panovat skvělá nálada, protože tamní Colchoneros na Camp Nou remizovali s domácí Barcelonou a díky bodu si zajistili mistrovský titul! Barcelona sice po skvělé brance Sáncheze vedla, ale neuhlídala Godínovu hlavičku.

Primera Division stála před hlavní hádankou celé sezony a netrpělivě čekala na její rozuzlení. Na slavném Camp Nou se mělo rozhodnout o držiteli mistrovského titulu. A jednalo se o přímý duel mezi domácím týmem a hosty z Madridu. Atlético mohlo už dávno rozhodnout, ale osud tomu chtěl jinak. Barcelona tedy dostala další šanci a dnes ji musela využít na sto procent.

Situace byla poměrně jednoduchá - pokud by Barcelona ztratila jakýkoli počet bodů, mistrem by bylo Atlético. Simeoneho týmu stačila i remíza, ale rozhodně nechtělo na podobný výsledek spoléhat. Napovídala tomu i úvodní sestava, do níž se vešli oba přední útočníci David Villa (někdejší hráč právě Blaugranas) a Diego Costa (pravděpodobně budoucí hráč Chelsea). Tata Martino samozřejmě spoléhal na argentinský talent Lionela Messiho a dvojici krajních rychlíků Pedra se Sánchezem.

Po pěti minutách se hnalo do útoku Atlético, ale po zásahu Gerarda Piquého byl sudí Mateu Lahoz nucen udělit domácímu stoperovi žluté napomenutí. Hra později dostala očekávaný scénář - Atlético hrozilo spíše z rychlých protiútoků, Barcelona stále kombinovala na půli svého soupeře, i když bez větších šancí. Colchoneros se pokoušeli prosadit z poměrně nenápadné kombinace, ale centr Juanfrana na nabíhající spoluhráče včas před brankářem Pintem odklidil vracející se Piqué.

Velká komplikace nastala pro Atlético po třinácti minutách, když přestal hrát Diego Costa a kvůli zranění musel odstoupit ze hry! Nejednomu fanouškovi madridského velikána zřejmě zamrzl úsměv na rtech, protože Costa je naprosto klíčovým hráčem pro celý tým. Při pohledu na zraněného hráče bylo evidentní, že Costu střídání hodně mrzí a po vzoru Luise Suáreze si zakrýval obličej. Na hřišti jej nahradil Adrián López, který má s klíčovými brankami už své zkušenosti.

Trenér Diego Simeone o chvíli později kroutil nevěřícně hlavou podruhé, protože se zranil další klíčový hráč jeho týmu - Arda Turan nemohl po střetu s protihráčem pokračovat a po dvaceti minutách ukončil své dnešní představení. Frustrace na něm byla znát a Raul García se musel hodně snažit, aby dokázal aktivního Turka zastoupit. Colchoneros duel o vše hodně bolel, ale přesto se nevzdával.

K tomu ho donutil až Alexis Sánchez, který umožnil zaplněnému stadionu snít. Po centru Cesca Fábregase se k míči dostal uvnitř vápna Messi, který sklepl míč do běhu Sánchezovi a Chilan z velkého úhlu trefil míč naprosto parádně! V tuto chvíli Barcelona držela jednu ruku na mistrovské trofeji!

Když sudí Lahoz těsně před poločasem pískal v blízkosti brankáře Pinta, celý stadion na chvíli ztichl. Naštěstí pro domácí to ale značilo pouze opakování rohového kopu. Atlético Madrid vědělo, že mu šance na zisk vysněné trofeje uniká s každou další minutou a hned po návratu ze šaten se rozhodlo útočit. Obránce Filipe Luis se prohnal kolem soupeře a tvrdě vypálil, ale Pinto byl připraven. Do další šance se dostal téměř neviditelný David Villa, ale byl příliš těsně strážen. Tento tlak nemohla Barca dlouho vydržet a následky se brzy dostavily!

Z následného rohového kopu totiž Atlético udeřilo - do pokutového území si naběhl vysoký stoper Diego Godín a přesnou hlavičkou rozjásal hostující fanoušky. Remíza totiž favorizovala právě Atlético Madrid.

Na týmu trenéra Simeoneho byla naprosto zřejmá snaha o bodový zisk. Jeho dravé napadání a jednoduchá hra dělaly Barceloně velké problémy. Domácí se snažili napravit své zaváhání a málem jim to vyšlo - centr Fábregase zpracoval Messi a napálil míč těsně pod břevno! Po průniku argentinského útočníka se musel k faulu uchýlit Filipe Luis a to se mohlo Colchoneros vymstít. U míče stáli Neymar s Messim, ale Argentinec napálil jen zeď před sebou.

S blížícím se koncem utkání bylo na Barceloně, aby se vzchopila a zaútočila. Brankář Thibaut Courtois se ale překonat nenechával a tasil jeden důležitý zákrok za druhým. Není divu, že trenér Martino poslal na hřiště kromě Neymara také obyčejně brilantního Xaviho, aby vymyslel další postup. Nervydrásající závěr Atlético zvládalo s vypětím sil. Do pokutového území dorazil dokonce brankář Pinto, ale míč se k němu nedostal. Atlético ubránilo remízu 1:1 a slaví mistrovský titul!

Více informací k zápasu

Real Madrid - Espanyol Barcelona 3:1

17.05.2014 16:00

Góly: 64. Gareth Bale, 86. Álvaro Morata, 90+2. Álvaro Morata - 90. Pizzi

Real zvládl poslední ligové utkání a s Espanyolem zvítězil 3:1. Barcelonští se však nemají za co stydět, jelikož s favoritem drželi krok více než hodinu a připravili tak svému kouči důstojné rozloučení. Góly Balea a Moraty však zajistily Bílému baletu zasloužené vítězství, za hosty zaznamenal čestný úspěch Pizzi.

Těsně před zápasem musel domácí trenér Carlo Ancelotti udělat zásadní změnu v sestavě. Kvůli svalovému zranění nemohl na poslední chvíli nastoupit Cristiano Ronaldo, za nějž do akce naskočil Isco. Možná právě absence asi nejlepšího hráče domácích vedla k poněkud ospalému úvodu utkání. Real měl velkou územní převahu, ale k pořádné šanci se Bílý balet dostal až ve 30. minutě. To když se Benzema hezky uvolnil ve vápně Espanyolu a vyslal pohotový pokus na Casillovu branku. Hostující brankář ale vytasil skvělý zákrok a vytlačil míč mimo tři tyče.

Před koncem první půle mohl jít Espanyol do vedení, kdyby Simao proměnil svou šanci po přímém volném kopu. Na druhé straně pak mohl ze standardní situace udeřit Bale, ale technický pokus velšského reprezentanta šel mimo. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Druhé dějství přineslo daleko více šancí na obou stranách. V 51. minutě běžel na Casillase v dobré příležitosti Stuani, gólman domácích však předvedl perfektní skluz a zabránil uruguayskému forvardovi v zakončení. Prolomit houževnatou obranu Espanyolu se Realu podařilo v 64. minutě. Benzema vybojoval na půlící čáře míč a vyslal do šance rychlonohého Balea. Velšský kanonýr si počínal hodně zkušeně a křížnou střelou poslal Real do vedení 1:0!

Vzápětí mohl srovnat Simão, ale naneštěstí pro hosty šel balón opět mimo. Následně musel kvůli problémům s tříslem ze hry Benzema. Druhá branka domácích přišla až v 86. minutě. Hráči Realu využili fatální chybu v rozehrávce Espanyolu a po pravé straně se dostal do vápna Di María, jenž pak předložil míč úplně nekrytému Moratovi, a mladý útočník poslal míč nekompromisně za záda padajícího Casilly - 2:0!

Gólová přestřelka na konci zápasu pokračovala akcí Barcelonských z 90. minuty. Naději na bodový zisk vykřesal pro hosty Pizzi, jenž vytěžil maximum ze skvělé individuální práce Sergia Garcíi a zcela nekrytý zasunul míč za záda překvapeného Casillase - 2:1! A s Realem mohlo být ještě hůř, jelikož se v další obrovské šanci ocitl hostující Stuani, na poslední chvíli ale zachránil Bílý balet skvělým skluzem Modrić.

O výsledku zápasu tak rozhodla akce na druhé straně hřiště, když po nepovedeném rohovém kopu Espanyolu pelášil na hostující branku Di María s Moratou a druhý jmenovaný doklepl míč do zívající Casillovy branky - 3:1! Real tak splnil povinnost a s La Ligou se rozloučil vítězně. O jeho konečné pozici v tabulce ale ještě rozhodne zápas mezi Barcelonou a Atléticem.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Levante UD 1:0

16.05.2014 21:00

Góly: 60. Francisco Portillo

Letošní sezonu ze souboje Malaga - Levante nakonec na vítěznou notu zakončili domácí Andalusané, kteří zvítězili 1:0. V nezáživném duelu bez většího zaujetí z obou stran se ujala pouze branka Portilla.

Po čtvrtém a šestém místě z minulých let jde pro Malagu na průběžné jedenácté příčce s 45 body o pořádný sešup dolů. Ovšem po odchodu Manuela Pellegriniho a klíčového hráče do ofenzivy Isca se něco podobného ostatně čekalo. Předčasné zajištění záchrany, umístění ve středu tabulky a zakončení sezony v dobré formě se tak dá považovat za důstojnou rozlučku Bernda Schustera, pro nějž šlo o poslední zápas na lavičce Malagy.

Stejně jako při remízovém zápase proti Atlétiku Madrid v minulém kole si i tentokrát Malaga připsala dobrý vstup do hry. První pokusy Eliseua s Camachem ještě skončily vedle, pak si už brankář Navas musel obezřetně počínat při střelách Rescaldaniho, Amrabata i Péreze. Ani jednostranná první půle však nepřinesla žádný průlom bezbrankového stavu.

Levante však své štěstí pokoušelo příliš dlouho a nakonec přece jen inkasovalo. Navas sice zabránil Amrabatovi v zakončení dobré kombinace, ovšem odražený míč přistál u Portilla, jenž přízemní ranou skrze klubko hráčů procpal míč do sítě. Hosté po nedávných velkých výhrách nad Atlétikem Madrid a městským rivalem Valencií nedokázali na své výkony navázat a až do konce se nikdy vyrovnání ani nepřiblížili.

Naopak mohl být konečný výsledek ještě o něco výraznější. V nastaveném čase totiž Juanmi spadl v pokutovém zákroku po zákroku Nagoreho a rozhodčí odpískal pokutový kop. Střídající Casado však selhal a vysoko přestřelil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid38286477:2690
2.FC Barcelona382765100:3387
3.Real Madrid382765104:3887
4.Athletic Bilbao382010866:3970
5.Sevilla FC381891169:5263
6.Villarreal CF381781360:4459
7.Real Sociedad3816111162:5559
8.Valencia CF3813101551:5349
9.Celta Vigo381471749:5449
10.Levante UD3812121435:4348
11.Málaga CF381291739:4645
12.Rayo Vallecano381342146:8043
13.Espanyol Barcelona381191841:5142
14.Getafe CF381191835:5442
15.Granada CF381252132:5641
16.Elche CF389131630:5040
17.UD Almería381172043:7140
18.CA Osasuna381091932:6239
19.Real Valladolid387151638:6036
20.Real Betis38672536:7825

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (390)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele