Primera División - preview 38. kola

16.05.2014, 08:28, aktualizováno 18.05.2014, 09:24
Previews
Poslední kolo španělské ligy rozhodne o zbylých dvou sestupujících. Klíčový bude v tomto směru výsledek zápasu Valladolidu s Granadou, jelikož sestupem jsou ohroženy oba týmy. Osasuna potřebuje porazit Betis, naopak Almeríí a Getafe stačí k jistotě záchrany remíza.
Real Sociedad - Villarreal CF  (neděle 12:00)
Nedělní program posledního kola sezony v poledne odstartují Real Sociedad s Villarrealem. Stále je teoreticky v tomto střetnutí šestého se sedmým o co hrát - domácí si mohou dělat zálusk na páté místo, které o bod drží Sevilla, hosté zase v případě výhry mohou předskočit svého soupeře.

Proč že je i toto dílčí posouvání klubů na příčkách zaručujících Evropskou ligu důležité? Každá z pozic totiž zaručuje jinou fázi sekundární pohárové soutěže. Zatímco pátý klub ligy jde přímo do skupinové fáze, šestého čeká nasazení do čtvrtého předkola. Sedmé místo pak znamená ještě o jedno předkolo navíc.

Obránce Sociedadu Carlos Martínez navíc vidí v zápase motivaci i jinde. "Nahoře jsou tři permanentně rezervovaná místa, my se pak snažíme o to být druzí nebo třetí ze zbytku ligy. Skončit pátí nebo šestí by byl ohromný úspěch. Sedmé místo už tolik ideální není, ale tak jako tak byla tahle sezona velmi povedená, protože jsme nezapomněli, jak náročný a dlouhý rok to byl."

"Hrajeme doma, kde jsme obvykle silní, a musíme jít za vítězstvím od první minuty. Chceme si dopřát tak dobré zakončení, jak to jen půjde," pokračoval Martínez. Jediným možným absentérem z jeho spoluhráčů je Alberto de la Bela, další otazníky pak visí nad Carlosem Velou, byť z jiného důvodu. Mexický útočník totiž prožívá znovu skvělou sezonu, díky které je dokonce spojován s možným návratem do Arsenalu, který na něj podle prohlášení Vely samotného může uplatnit klauzuli na zpětný odkup v hodnotě 3,3 milionu liber.

Villarreal už sice na páté místo dosáhnout nemůže, takže se předkolu Evropské ligy v příští sezoně nevyhne, ovšem jak správně poznamenává kapitán Bruno Soriano, jakékoli kvalifikování do evropských pohárů je pro ligového nováčka důvodem k oslavě. "Víme, že jsme si museli leccos přetrpět, abychom se sem znovu dostali, kvalifikace do Evropy je pro nás velmi důležitá."

Žlutá ponorka již dříve na Madrigalu rozdrtila Sociedad 5:1, což se nyní podle slov Giovaniho dos Santose bude snažit zopakovat. "Tento víkend chceme opravdu dosáhnout na vítězství. Bylo by fantastické vyšvihnout se na šesté místo a zakončit tak naši sezonu."
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C. Martínez, González, I. Martínez, Ángel - Bergara, Pardo - Vela, Canales, Griezmann - Agirretxe
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Gabriel, Jokic - Aquino, Trigueros, Pina, Gómez - Uche, Giovani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.50 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Real Betis  (neděle 18:00)
Osasuna stále myslí na záchranu, ale nemá osud ve vlastních rukou. Hosté z Realu Betis mají naopak vše jisté, i když je to jistota druholigová. Na stadionu El Sadar se rozhodne o bytí a nebytí domácích.

Real Betis sice válčil v Evropské lize, ale to jej paradoxně příliš zatížilo a stal se prvním sestupujícím týmem již dávno před koncem ligy. Nyní čeká na další dva týmy, které ho na cestě do Segundy doplní a jednomu z nich k tomu může výrazně "pomoci". Přijede totiž do Pamplony, aby se tam utkal s Osasunou, která je stále předposlední Za určitých okolností ale má šanci na záchranu.

Z posledních pěti zápasů totiž prohrála jen dvě utkání a to jí pomohlo k současným šestatřiceti bodům. Na domácí půdě musí vyhrát, pokud chce doufat. A zároveň se bude modlit o to, aby sedmnáctá Granada prohrála své utkání s Realem Valladolid. Nálada v týmu je ale prý až překvapivě dobrá, což dokumentoval Oier Sanjurjo na tiskové konferenci před utkáním. "Jsme optimisté, máme v týmu dobrou náladu a věříme, že vše dopadne dobře. Naše šance rozhodně nejsou malé a my můžeme mnohé udělat proto, abychom si záchranu nakonec vysloužili."

"Nesmíme se ale nechat rozptylovat. Musíme začít u sebe - soustředit se jen na své výkony a na svůj zápas. Betis možná sestoupil, ale mnohokrát ukázal, že je těžké ho porazit a když má svůj den, tak nikdy nevíte, co si od zápasu s ním můžete slibovat. Nejprve chceme vyhrát náš zápas a teprve poté se podíváme na výsledky dalšího klání. Jedno je jisté, nechceme to dopředu vzdát. Budeme bojovat s nasazením a užijeme si náš zápas. Jsem přesvědčen, že nakonec všechno dopadne dobře," doufá Oier.

Betis už má ligovou dovolenou, protože mu o nic nejde. V podstatě hraje "jen" o čest. Tu si po sestupu částečně napravil už v minulém utkání proti Realu Valladolid. Domácí diváci se dočkali sedmi branek a Betisu to nakonec vyšlo. Real Valladolid sice lépe začal a zahanbil napnutý stadion, ale vítězná branka Juanfrana z nastaveného času druhého poločasu rozhodla o tom, že se Betis radoval alespoň ze tří bodů. Ty sice nic neřeší a Betis tak či tak sestupuje, ale z utkání a jeho průběhu je vidět, že Betis umí překvapit.

Atmosféra v kabině je ale stěží popsatelná jako pozitivní, což si uvědomuje také trenér Gabriel Calderón. Po vyhraném utkání prohlásil: "Tohle jsme dlužili našim fanouškům. Potřebovali mít alespoň nějakou radost v sezoně a jsem rád, že jsme jim dopřáli dobré podívané. Podobného výsledku bychom rádi docílili také v posledním utkání. Čeká nás rok ve druhé lize, takže to nejlepší, jak můžeme sezonu zakončit, je výhra. Nemám za sebe žádné výčitky, ničeho nelituji. Snad jen konečného výsledku, protože jsem nezachránil klub v první lize. Ale dělali jsme pro to všichni maximum. Bohužel nám došel čas," smutně bilancuje manažer Calderón.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Arribas, Flaňo, Damiá - Torres, Puňal, Lolo, Armenteros - Acuňa, Riera
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Chica, Perquis, Paulao, Carlos - Reyes, Ndiaye, Sevilla - Baptistao, Rodríguez, Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - Granada CF  (neděle 18:00)
Mimořádně zajímavý duel bude v neděli vidění ve Valladolidu, kde si domácí Real zahraje o záchranu v přímém souboji s Granadou. Souboj devatenáctého se sedmnáctým je pro Valladolid o to krušnější, že ani celou situaci nemá ve svých rukou, musí se i v případě výhry spoléhat na správnou konstelaci výsledků jinde.

Vše zapříčinila krutá porážka 4:3 na půdě již sestupujícího Realu Betis, díky které jsou valladolidští stále na předposlední příčce s dvoubodovým mankem na první nesestupové místo, momentálně okupované právě Granadou. V Seville Realu nepomohlo ani to, že během zápasu třikrát vedl, vždy o své vedení přišel a v samotném závěru dokonce inkasoval i počtvrté. Nyní se musí poohlížet i po zápasech Osasuny, Getafe a Almeríe, kteří jsou všichni stejně tak stále namočení v tvrdém boji o záchranu.

Přesto je trenér Juan Ignácio Martínez jednoznačně přesvědčen o tom, že se jeho celku podaří ze sestupových příček na poslední chvíli vymanit. "Zůstaneme v Primeře. Jsem o tom skálopevně přesvědčený, dokážeme se zachránit a spoléháme v tomto ohledu i na podporu našich fanoušků."

"Půjde spíše o dramatické než takticky svázané střetnutí," pokračoval Martínez. "Půjdeme po nich od první mnuty, i když zároveň víme, že si nemůžeme dovolit udělat vzadu jakékoli chyby."

Zrovna když už to pro Granadu začínalo vypadat nadějně a setrvání na vrcholu ve čtvrté sezoně za sebou bylo na dosah, přišla mimořádně špatná série výsledků a rázem jsou hráči z jihu Španělska v pořádných problémech. Z posledních osmi kol nasbírali pouhopouhé čtyři body, což na půdě Valladolidu nebude žádný med zlomit. Stadion Josého Zorilly vyloupily v celé sezoně pouze tři celky, něco takového či ještě lepšího se letos povedlo jen čtyřem dalším ligovým celkům.

Přesto záložník Recio zůstává pozitivně naladěn na vítězství. "Nenecháme to dojít k remíze, protože když to takhle učiníte, skončíte akorát s prohrou. Pokusíme se tam zvítězit. Kdyby se povedlo vstřelit první gól, tak víme, že bychom rázem měli velkou výhodu."
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Jaime - Rukavina, Rueda, Mitrovic, Peňa - Rubio, Rossi - Jeffren, Larsson, Bergdich - Guerra
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Nyom, Coeff, Ilori, Angulo - Recio, Iturra, Rico - Brahimi, El-Arabi, Piti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Almería - Athletic Bilbao  (neděle 18:00)
Almería v posledním kole La Ligy na svém stadionu přivítá borce z Bilbaa. Baskové už mají jistou čtvrtou příčku a rádi by se s úspěšnou sezónou rozloučili podobným výsledkem, jakým dopadl poslední vzájemný duel obou soupeřů. Almería ale hraje v poslední době výborně a navíc by jí jakýkoli bodový zisk garantoval záchranu.

Domácí v posledním kole vybojovali velmi důležité tři body se svým tabulkovým konkurentem z Granady, když své regionální rivaly zdolali na jejich hřišti 2:0. Třetí výhrou v řadě se tak tým mladého kouče Francisca Rodrígueze posunul velmi blízko záchraně. Almería se totiž dostala do postavení, v němž by jí stačila s Athleticem i remíza, aby si v prosluněném andaluském městě zahrála i příští rok celá španělská fotbalová elita.

Útočník domácího výběru Óscar Díaz ale vyloučil, že by jeho klub zvolil proti favorizovanému Bilbau totální defenzívu. "Musíme do toho zápasu jít naplno s cílem zvítězit. Chceme v tabulce skončit, jak nejvýše to půjde. Vítězstvím nad Bilbaem bychom tuto důležitou sezónu zakončili ve velkém stylu," uvedl před zápasem Óscar, jenž tuto sezónu vstřelil šest branek, z nichž čtyři zaznamenal v posledních devíti utkáních.

Athletic však bude pro domácí možná až příliš velké sousto. Lvům už v La Lize sice už o nic nejde, avšak hostující kouč Ernesto Valverde potvrdil, že si jeho tým jede na jih země pro vítězství. "Bylo poněkud obtížnější udržet u hráčů motivaci před cestou do Alemríe. Naším prvotním cílem ale zůstává vítězství. Náš soupeř má stále o co hrát, ale v takové situaci je ještě hodně týmů. My chceme tři body jako ostatně v každém zápase," komentoval rozpoložení Basků Valverde, jenž v posledním utkání s Almerií dovedl své hráče k exhibičnímu vítězství 6:1.

Lvům však do karet nehrají četná zranění. Hned pět hráčů z Bilbaa se nyní nachází ve stavu zraněných. Největší ztrátou je pak bezesporu útočník Aritz Aduriz, jenž je s osmnácti góly zdaleka nejlepším střelce svého týmu. Domácí kouč Rodríguez musel před zápasem řešit pouze zranění záložníka Heldera Barbosy.
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Dubarbier, Torsiglieri, Trujillo, Rafita - F. Vélez - Ó. Díaz, Corona, Verza, Vidal - Jonathan
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, S. José, Iraola - M. Rico, Iturraspe - Muniain, Ander, Susaeta - Toquero
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.40 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rayo Vallecano - Getafe CF  (neděle 18:00)
Remíza bude pro Getafe dostatečnou zárukou prvoligového fotbalu i v příští sezoně, ale hosté chtějí jednoznačně vyhrát. Vědí, že případná prohra by je vystavila velkému nebezpečí. Proti domácímu týmu sice nebude snadné zvítězit, ale mohla by jim pomoci aktuální forma Raya.

V posledních dvou utkáních Rayo Vallecano prohrálo, nevstřelilo ani jednu branku a rovnou sedm jich inkasovalo. Poslední krutá porážka v poměru 4:0 se zrodila proti Villarrealu, navíc muselo Rayo půl hodiny dohrávat bez vyloučeného Anaitze Arbilly. Do sítě brankáře Rubéna se postupně trefili Uche, Soriano, Pereira a Costa. Rayo ale otázku záchrany řešit nemusí a může se plně soustředit na budování kádru pro nadcházející sezonu.

Jeho součástí už nebude obránce Alejandro Gálvez, který souhlasil s přestupem do německého klubu Werder Brémy. Na tiskové konferenci před utkáním se samozřejmě vrátil k mnoha vzpomínkám na tento dres a vzdal poctu také současnému trenérovi. "Od prvního dne, co jsem sem přišel, mi Rayo sedlo. Zamiloval jsem se do něj a mám mnoho krásných přátelství z tohoto místa. Dospěl jsem, zlepšil se a také po stránce osobní se cítím být vyzrálejší. Chci poděkovat hráčům, klubu i lidem kolem, protože jsem vždy cítil jejich podporu a upřímně doufám, že se jim bude dařit. Nesmím zapomenout ani na skvělé fanoušky, kteří svým osobitým přístupem pomohli vytvořit ze stadionu domov."

"Odcházím do Brém, protože chci udělat další krok v mé kariéře. Chci zkoušet nové věci, zažít nové emoce a jiné způsoby. Bundesliga je velmi kvalitní soutěž a já se moc těším, až obléknu dres Brém. Zanechávám tady mnohé, ale jsem vděčný za každou chvíli strávenou tady. Pro trenéra Paca Jémeze mám jen slova uznání a chvály. Je to výborný profesionál a skvělý člověk, který ví, co a jak má udělat. Teď je před námi poslední utkání sezony a já doufám, že se rozloučím výhrou," dodává Gálvez.

Getafe bude na druhé straně doufat, že se tak nestane. Kdyby totiž prohrálo, jeho status týmu první ligy by byl hodně nejistý. To si uvědomuje také Pedro León. Zkušený záložník na tiskové konferenci prohlásil: "Nejsme nervózní, protože ten tým je dobře připraven poprat se o své šance. Bude to velmi náročné utkání a víme, že budeme potřebovat všechny naše síly, abychom dokázali zvítězit."

"Stačila by nám i remíza, ale nechceme riskovat. Musíme do zápasu vložit celé své tělo a duši, každou část. Soustředění, trocha štěstí a velká porce práce nám může pomoci docílit našeho cíle. Nebudeme na hřišti s myšlenkou na remízu, to by byla obrovská chyba. A chyby my si dovolit nemůžeme. Naopak, čeká nás velmi těžký soupeř, který v žádném případě nebude relaxovat. Nedá se říct, že by Rayo šlo do utkání v přátelském duchu nebo nízkém tempu. Známe ten týme a víme, že může být hodně nebezpečný. I proto musíme odevzdat maximum. Náš trenér je velmi schopný člověk a věříme, že nás dokáže dobře připravit na klíčové momenty zápasu," je si jist Pedro León.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, Castro, Nacho - Trashorras, Saúl - Rochina, Bueno, Falqué - Larrivey
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
César - Valera, López, Alexis, Lago - Lacén, Rodríguez - Sarabia, Lafita, Gavilán - Ciprian
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.20 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Elche CF  (neděle 21:00)
Poslední zápas tohoto ročníku La Ligy se rozehraje na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána v Seville, kde bude domácí FC hostit už zachráněné Elche. Sevilla v týdnu triumfovala v Evropské lize a velké oslavy by chtěla prodloužit i po zápase s nováčkem soutěže. Elche ale hraje v posledních týdnech dobře a dokázalo potrápit i velké týmy.

Sevilla bude bez ohledu na výsledek nedělního utkání hodnotit tuto sezónu pouze v superlativech. Na fantastický úspěch v podobě zisku poháru pro vítěze Evropské ligy a jistou kvalifikaci do skupinové fáze příštího ročníku této soutěže se bude v Andaluské metropoli vzpomínat ještě dlouho. Úspěšnou sezónu může ještě korunovat umístění v top pětce Primera División, pokud zítra Sevilla porazí Elche.

"Zítra nastoupí několik mladých hráčů, kteří v lize nedostávali tolik příležitostí. Jsem si jistý, že do zápasu naskočí s velkým odhodláním zvítězit. Budeme chtít zakončit sezónu výhrou, kterou chceme odměnit naše skvělé fanoušky," uvedl stále ještě euforický kouč domácích Unai Emery.

Elche by mohlo využít určité nesehranosti obměněné sestavy Sevilly a překvapit favorizovaného soupeře podobně, jako se stalo minulý týden proti Barceloně. Elche totiž v posledním zápase vydřelo proti Blaugranas bezbrankovou remízu a zůstává neporaženo ve třech zápasech v řadě. Fran Escribá však už potvrdil, že dá stejně jako jeho protějšek přednost hráčům z lavičky a B-týmu.

"Máme šanci skončit dvanáctí, což by bylo samozřejmě lepší než čtrnácté místo. Nebudu dávat nikomu příležitost zadarmo, ale určitě se na hřiště podívají hráči, kteří byli v této sezóně méně vytížení," komentoval nadcházející zápas Escribá, jenž rovněž potvrdil, že do zápasu nevyšle kolumbijského reprezentanta Carlose Sáncheze, aby neriskoval jeho případné zranění před mistrovstvím světa.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Moi, Fazio, Pareja, Figueiras - Trochowski, Mbia, Iborra - Marin, Fernández, Jairo
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - Albácar, pelegrín, Lombán, Suárez - Rivera, Pérez - Rodrigues, Flores, Fidel - Boakye
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Espanyol Barcelona  (sobota 16:00)
Real Madrid se rozloučí s letošním ročníkem La Ligy v domácím zápase proti Espanyolu Barcelona. Bílý balet už ztratil naději na titul, takže bude hrát o především čest a vylepšení skóre. Hosté však budou chtít přichystat svému kouči Javieru Aguirremu vítěznou rozlučku. Pro mexického kouče to totiž bude poslední zápas na lavičce barcelonského týmu.

Real Madrid v minulém kole nevyužil zaváhání svých soupeřů na čele tabulky a s Celtou Vigo překvapivě prohrál 0:2. Real tak ztratil jakékoli naděje na zisk titulu a vitrínu s trofejemi na Santiago Bernabéu tak ani letos neobohatí titul pro ligového krále Španělska. Real ale už letos získal vítězství ve španělském poháru a stále má šanci přivést svým fanouškům pohár pro vítěze Ligy mistrů. Domácí výhra nad Espanyolem by hráčům Bílého baletu určitě přidala sebevědomí před lisabonským finále.

"Jediným cílem Realu je pokračovat v tvrdé práci tak, jsme to dělali tento týden. Atmosféra v kabině je výborná, jsme na Espanyol připravení a budeme hrát s velkým nasazením. V tomto týdnu se nám uzdravili prakticky všichni hráči a doufám, že se bude dařit stejně i zbývajícím fotbalistům," uvedl před zápasem Carlo Ancelotti, jenž rovněž rezolutně odmítl veškeré spekulace ohledně jeho odchodu do AC Milán. "Má budoucnost je velmi jasná. Zůstávám zde," prohlásil italský kouč.

Espanyol se v lize zachránil už před dlouhými týdny, stejně jako ztratil šanci na evropské poháry. Ztráta velkého sezónního cíle barcelonským vůbec nepomohla. V posledních týdnech chodil Espanyol od porážky k porážce a spadl už na dvanácté místo za Rayo Vallecano. Espanyol z posledních sedmi utkání vytěžil zoufalé dva body, takže bude proti Realu v roli velkého outsidera. Hráč ale mají motivaci v podobě loučení svého trenéra Javiera Aguirreho, jenž oznámil odchod z barcelonského klubu po roce a půl svého působení.

"Do Madridu přijíždíme s velkým odhodláním, rozhodně ze sebe nechceme udělat hlupáky. Hráčům jsme dali přesné pokyny a očekáváme od nich profesionální výkon, který předvádějí v každém zápase," řekl před utkáním Aguirre, který v sestavě zřejmě udělá jen jednu změnu. Místo Capdevily nastoupí Portugalec Pizzi.

Za Real by od první minuty mohl naskočit Sami Khedria, jenž už je plně fit po svém zranění. Ancelotti rovněž potvrdil, že nastoupí Cristiano Ronaldo, který v minulém zápase nehrál. Spolu s portugalským kanonýrem hlásí návrat do sestavy Carvajal, Di María a Benzema. Mimo hru jsou naopak Pepe a López.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Varane, Nacho, Arbeola - Isco, Alonso, Khedira - Ronaldo, Morata, Bale
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Colotto, Moreno, Fuentes - Sánchez, D. Lópze - Simao, Pizzi, Stuani - García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 7.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Atlético Madrid  (sobota 18:00)
Camp Nou se stane dějištěm dalšího velkého klání, které se svou elektrizující atmosférou jistě zapíše do dějin La Ligy. Právě na této slavné scéně se odehraje boj o titul! Vypukne na stadionu po utkání s Atléticem Madrid radost a zazní oslavné chorály, nebo bude pánem Primera Division parta trenéra Simeoneho?

Ta má v podstatě k titulu blíže. Ten rozdíl ale vůbec není velký. Zatímco domácí musí vyhrát, aby získali titul, Atléticu stačí i remíza. Hrát proti Barceloně na jejím domovském území na remízu je ale fotbalová sebevražda v přímém přenosu a pro kohokoli, takže se nudného a zdlouhavého projevu určitě nemusíme obávat. Ještě nedávno byl katalánský obr považován za neporazitelného. Letošní sezona ale jasně ukázala, že i tento herní styl je možné porazit. Dokumentují to ligové porážky Barcelony, její nepřesvědčivý projev v lize i vyřazení z Ligy mistrů.

Na druhou stranu, La Liga je díky zaváhání Barcelony a Realu Madrid mnohem zajímavější soutěží s více proměnnými. O titul po dlouhé době bojuje také další madridský celek. Atlético si vede skvěle také v Lize mistrů a nyní se můžeme těšit na městské derby. Přesto by před začátkem sezony asi jen málokdo očekával, že se Atlético bude prát o titul až do konce. Především proto, že prodalo svou největší hvězdu. Střelec Falcao zamířil za úspěchy a financemi do Monaca a zdánlivě nebyl nikdo, kdo by jej nahradil. Jistě, přišel David Villa, ale jeho nejlepší léta jsou nejspíš definitivně za ním.

Atlético má zvláštní schopnost znovuzrození, protože nehledě na odchody a oslabení, je rok za rokem silnější a dokáže odcházející hráč plnohodnotně nahrazovat. Důkazem toho je například forma Diega Costy, který střelecky táhne celý tým. Nastoupit by měl také v posledním a rozhodujícím utkání sezony. Colchoneros totiž svedou souboj o mistrovský primát, kterého dosáhli naposledy v roce 1996.

Na titul mohli dosáhnout již dříve, ale prohra o dvě branky s domácím Levante a poslední remíza Málagou oddálily mistrovské oslavy. To samé platí o Barceloně. Ještě nedávno byla všemi odepisována, ale obdivuhodně se dokázala vrátit do boje o čelo dvěma výhrami v řadě. Nezaujatý fanoušek si musí myslet, že se vedení La Ligy baví na jeho účet a protahuje dramatickou zápletku až do samotného závěru, protože poté se Barca nedokázala dostat před svého konkurenta a remizovala s Getafe. Co víc, naposledy Elche nevstřelila ani jednu branku!

Vše tedy směřuje k poutavému a nervydrásajícímu zakončení ligové soutěže. Toho si je dobře vědom také záložník Xavi, který na tiskové konferenci před utkáním řekl: "Už jsme si mysleli, že jsme o všechno přišli, ale fotbal je úžasná hra, protože vám dává další příležitosti. Hrajeme před našimi fanoušky a očekáváme, že nám to pomůže. Chceme, aby stadion hořel napětím, aby nás podporoval a my si zasloužili jeho ovace."

Že nemluví do větru ukazuje i respekt protihráčů, kteří ke Camp Nou chovají přiměřenou bázeň. Obránce Miranda je sice pevným pilířem obrany Atlética Madrid a stál proti nejlepším, ale i on si uvědomuje, že jeho spoluhráče nečeká nic snadného. "Barcelona je skvělý tým a my jsme moc rádi, že bude testovat naše ambice i schopnosti právě tento velikán. Musíme se pokusit o vítězství, protože nechceme spoléhat na remízu. Co budeme potřebovat k tomu, abychom je porazili? Minimálně maximum našich schopností. Musíme být psychicky odolní, protože možná budeme prohrávat. A především to chce koncentraci od začátku až do konce," uvědomuje si Miranda.

Poslední zprávy z obou táborů hovoří pro atraktivitu utkání. V dresu domácích nebude schopen nastoupit pouze Victor Valdés, pochyby panují ohledně zdravotního stavu stopera Gerarda Piquého. Ten má v současné chvíli další starosti, protože řeší prodloužení kontraktu. Delší dobu se spekuluje o zdraví Neymara a Jordiho Alby. Hosté nastoupí v kompletní sestavě, protože Diego Costa stihl doléčit svalový problém. La Liga nám na poslední kolo přichystala naprostou fotbalovou bombu emocí - kdo ji odjistí?
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Alves, Bartra, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Alexis, Messi, Pedro
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Luis - Tiago, Gabi - Koke, García, Turan - Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.90 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Celta Vigo  (sobota 22:00)
Již jen jediné kolo zbývá Valencii k ukončení hrůzné sezony, která se jistě zařadí k těm nejhorším z novodobé klubové historie. Poslední zápas čeká Los Che doma na Mestalle proti Celtě Vigo ve výtečné formě.

Ani jeden z klubů již nemá pořádně o co hrát, jen o čest a dílčí postavení ve středu tabulky. Domácí mohou v případě výhry alespoň zabránit městskému rivalovi Levante, aby skončili v konečném pořadí před nimi. Ovšem zatímco Valencie v posledních čtyřech kolech ani jednou nevyhrála, Celta naopak čtyřikrát v řadě zvítězila. Nikdo v celé lize se v závěru sezony netěší lepší formě než právě galicijský celek.

Záložník Valencie Sophiane Feghouli chce sezonu plnou zklamání alespoň zakončit na vítěznou notu. "Nebyla to sezona, jakou bychom si představovali. Být v takové pozici je pro Valencii těžké, byť bychom měli vzít v potaz i letošní semifinále Evropské ligy. Zasloužili jsme si i finále, bohužel nám nebylo přáno. Nyní nám zbývá jeden zápas do konce, a i když nemáme o co hrát, půjdeme si pro vítězství kvůli fanouškům."

Celta naposledy překvapivě porazila Real Madrid 2:0 a definitivně tak ukončila šance Bílého baletu na zisk ligového titulu. Následovala však nepříjemná, avšak očekávaná zpráva - trenér Luis Enrique po sezoně opravdu odchází, což znovu přiživilo spekulace, že to bude právě on, kdo v Barceloně nahradí Gerarda Martina. "Chci věnovat zvláštní poctu hráčům, té nejlepší skupině lidí, jakou jsem kdy trénoval," loučil se Enrique na tiskové konferenci.

"Vigo jsem si zamiloval. Chovali se ke mně příkladně, ale jsou tady i další věci, které je třeba brát v potaz. Žít na dálku od mé rodiny bylo náročné," pokračoval Enrique. Udržení momentálního osmého místa a výhra v posledním kole by byly adekvátním rozlučkou.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Pereira, Costa, Senderos, Bernat - Parejo, Míchel - Feghouli, Vargas, Piatti - Alcácer
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jonny, Cabral, Fontás, Aurtenetxe - López, Oubiňa, Rafinha - Orellana, Bermejo, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 4.20 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Málaga CF - Levante UD  (pátek 21:00)
Poslední kolo španělské Primera división odstartuje páteční předehrávka mezi Malagou a Levante. Oba celky již na první pohled hrají jen o čest a co nejlepší zakončení dlouhé sezony, to zvláště pro Malagu znamená předzvěst dalších změn a i Levante má o drobnou motivaci postaráno.

Ve čtvrtek totiž kouč Andalusanů Bernd Schuster potvrdil, že půjde o jeho poslední zápas na lavičce Malagy. Přestože po loňském odchodu Manuela Pellegriniho podepsal hned pětiletou smlouvu, dal mu klub jasně najevo, že do příštího ročníku s jeho službami nepočítá. Díky úspěšné záchraně a naposledy dokonce šokující remíze na půdě lídra Atlétika Madrid se Schuster rozhodně může loučit se zvednutou hlavou.

"Nejdůležitější ze všeho je, že se povedlo splnit naše cíle," pochvaloval si Schuster. "V pátek si už zápas můžeme užít bez jakéhokoli napětí a chceme sezonu ukončit výhrou. Máme závazek vůči našim fanouškům a za každou cenu půjdeme po vítězství."

Že už došlo na samotný závěr sezony lze dobře usoudit i z rozsahu marodky na obou stranách. Domácí se budou muset obejít bez Gámeze, Flavia, El Hamdaouiho, Sáncheze a Tissoneho, přičemž k nim se ještě přidají Angeleri a Duda kvůli karetním trestům. Levante zase nemůže nasadit Rodase, Garcíu a Pedra Lópeze, ani to je však nedrží zpátky v nadějích na zisk třetí výhry v řadě. Zvláště po nedávném zisku všech bodů proti Atlétiku Madrid a poté i z valencijského derby proti favorizovanému městskému rivalovi má Levante dokonce šanci skončit v konečné tabulce před Valencií, což se mu ještě nikdy v klubové historii nepodařilo.

"Chceme proti Malaze dosáhnout na dobrý výsledek," prohlásil trenér hostů Joaquín Caparrós. "Malaga má vepředu velkou kvalitu, jsou dobrý tým. Ale my se i tak pokusíme zakončit letošek na správnou notu."
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Eliseu, Weligton, Casado, Antunes - Camacho, Darder - Samuel, Pérez, Amrabat - Santa Cruz
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - Nagore, Navarro, Vyntra, Juanfran - Sissoko, Diop - Zhar, Casadesús, Ivanschitz - Barral
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Atlético Madrid37285476:2589
2.FC Barcelona37275599:3286
3.Real Madrid372665101:3784
4.Athletic Bilbao37209866:3969
5.Sevilla FC371791166:5160
6.Real Sociedad3716111061:5359
7.Villarreal CF371681358:4356
8.Celta Vigo371471648:5249
9.Levante UD3712121335:4248
10.Valencia CF3712101549:5246
11.Rayo Vallecano371342045:7843
12.Espanyol Barcelona371191740:4842
13.Málaga CF371191738:4642
14.Elche CF379131529:4740
15.Getafe CF371091833:5339
16.UD Almería371162043:7139
17.Granada CF371152131:5638
18.Real Valladolid377151538:5936
19.CA Osasuna37991930:6136
20.Real Betis37672435:7625

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (924)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele