Primera División - souhrn 37. kola

05.05.2012, 22:53
Komentáře a souhrny
Real Madrid na poslední chvíli urval výhru v Granadě a může myslet na dosažení stobodové hranice. Barcelona vyhrála 4:0 nad Espanyolem, všechny branky dal Messi. Valencia obhájila třetí místo, když porazila Villarreal, její jediný konkurent z Malagy navíc podlehl Atléticu Madrid. Řádně zamotaný zůstává boj o záchranu...

Real Zaragoza - Racing Santander 2:1

05.05.2012 21:00

Góly: 13. Hélder Postiga, 78. Ángel Lafita - 12. Christian Fernández

Až do posledního kola bude souboj o záchranu zajímavý a nesmírně dramatický. Po třetí výhře v řadě v podání Zaragozy se tento klub dostal už pouze o skóre za své rivaly, takže pokud bodově zvládne i závěrečné klání sezony, bude moci slavit záchranu. O dnešním vítězství nad jistě sestupujícím Racingem rozhodla trefa Lafity dvanáct minut před koncem.

Přestože domácí začali dobře a nepřesnou střelou Postigy jako první zahrozili, museli už od dvanácté minuty dotahovat náskok soupeře. Právě v ten moment poslal do vápna zajímavý centr Bedía a domácí brankář Roberto se stačil pouze ohlédnout, aby viděl přesnou hlavičku Christiana Fernándeze. Jenže Racing nevedl dlouho, z příznivého stavu se mohl těšit pouhou minutu. Pak poslal do vápna zajímavý centr Alvarez, na míč si naskočil Hélder Postiga a hlavou srovnal.

A Lafita mohl krátce nato dokonce strhnout vedení na stranu Zaragozy, to by však musel po dvou efektních kličkách zamířit přesněji. V další příležitosti domácího výběru se ocitl Oriol, jenže ani on Fernándeze neprověřil. Ve dvaadvacáté minutě hlavičkoval ze slibné pozice Postiga a po zákroku brankáře Racingu se snažil dorážet Apoňo, ovšem neuspěl. Zaragoza byla i nadále jasně lepší, další možnost měl na kopačce Oriol, pouze ale protáhl Fernándeze.

I po přestávce se hrál zajímavý fotbal, oba týmy chtěly útočit, a tak šance přicházely na obou stranách. Postiga ale z hranice pokutového území přestřelil, Acostu pro změnu vychytal Roberto. Po hodině hry měli domácí obrovskou možnost dostat se do vedení, jenže Paredes hlavou nastřelil jen břevno, dorážející Postiga byl zase v záklonu a nedokázal usměrnit míč pod břevno.

Prakticky totožný moment přišel i o několik minut později, kdy z několika metrů hlavičkoval Lafita, i on však pouze orazítkoval horní tyč. Dvanáct minut po úvodním hvizdu byl načat gólový účet zápasu, dvanáct minut před koncem byl zase uzavřen. Postaral se o to Angel Lafita, přestože první dva střelecké pokusy v téže akci ještě v síti neskončily. Sedmadvacetiletý útočník se s ničím nepáral, napálil balón k bližší tyči a rozhodl. Zaragoza tak udržela reálnou naději na záchranu, o kterou budou v závěrečném kole bojovat hned čtyři týmy.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Getafe CF 0:0

05.05.2012 21:00

Góly: -

Athletic s Getafe si rozdělily po bodu, což je výsledek, který příliš nevyhovuje ani jednomu celku. Oba totiž přišly o naději dostat se po osmatřicátém kole na příčky zaručující evropské poháry, což tedy může mrzet hlavně madridský celek, domácí už totiž vstup do Evropské ligy mají zajištěn z poháru a bojovali tak o Ligu mistrů. Na San Mamés dnes branka nepadla.

Domácí však už ani před zápasem v možnost dostat se na čtvrtou pozici, ze které se jde do milionářské soutěže, a tak kouč Marcelo Bielsa nominoval hodně pozměněnou jedenáctku, oproti normálu vlastně nastoupili jen San José, Aurtenetxe a Herrera. Jen na lavičce zůstali Iraola, Susaeta nebo Iturraspe, největší hvězdy Llorente s Muniainem se pak vůbec nevešli do nominace. Athletic totiž ještě čekají dva vrcholy sezony v podobě finálových zápasů Copa del Rey a Evropské ligy. Hosté už také hráli jen o teoretickou naději, přesto na trávník vyběhla prakticky nejsilnější možná sestava.

A Getafe začalo o něco lépe, už po pár minutách se hnal do šestnáctky Gavilán, situaci ale perfektně vyhodnotil a načasoval Ekiza. V jedenácté minutě dostal dobrý pas od Sarabiy jediný útočník Miku, dobře se s míčem otočil, ovšem zakončil těsně vedle pravé tyče. Gavilán byl v další slušné možnosti, tentokrát se dostal k nebezpečné hlavičce po rohovém kopu, náhradního brankáře Raúla ale nepřekonal.

Athletic zahrozil poprvé až po dvaceti minutách, kdy z dálky vyzkoušel štěstí Ibai Gómez, ovšem přestřelil. O něco nebezpečnější však i nadále byli hosté z předměstí Madridu, zajímavou hlavičkou se prezentoval Juan Rodríguez, jenže Raúl byl na jeho zakončení na zadní tyč připraven. Opravdu jasná gólová možnost domácích přišla až po půlhodině hry, když Gabilondo chytře prostrčil balón k Ibaiovi, jenž mířil chytře podél nohou Moyi, ale těsně minul.

Ibai Gómez byl hodně aktivní, vytvořil také první důležitou akci druhého dějství, před Gabilondem, na kterého už čekala prázdná branka, ale na poslední chvíli uklidil míč do zámezí Arroyo. Domácí po přestávce jasně převzali iniciativu a zásluhou Toquera se málem dostali do vedení, sedmadvacetiletý útočník však přestřelil. Nějakých deset minut před koncem mělo Bilbao zdaleka největší šance strhnout vítězství na svou stranu, dnes ovšem kanonýrům nebylo přáno, Gabilondo hlavičkoval do břevna, další Gómezův pokus bravurně vyrazil Moya a hlavně zásluhou obou brankářů tak utkání skončilo bezbrankovou remízou.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Levante UD 1:0

05.05.2012 21:00

Góly: 54. Tomás Pina

Rozplývá se sen Levante? Valencijský klub podruhé v řadě prohrál a přestože momentálně stále drží kýženou šestou pozici, od pronásledovatelů ho dělí už jen pár branek ve skóre. Pořád ve hře je také Mallorca, která šlape na paty právě Levante a je sedmá. O osudu zápasu rozhodl jediným gólem Pina.

Oproti předpokladům se na nic nečekalo a hned od první minuty se hrála otevřená oboustranná partie. Diváky ze sedadel zvedl v páté minutě domácí Nsue, ze standardní situace ale zamířil těsně nad břevno. Na druhé straně pálil po narážečce s Valdem Barkero, tomu ale rána nesedla a míč tak skončil několik metrů od branky. Ve dvanácté minutě rozjelo Levante perfektní akci po pravé straně, oba zmínění fotbalisté si zopakovali spolupráci, Barkerův pokus z gólové pozice ale zblokoval obětavý Chico.

Aktivní Valdo se pak dostal do zajímavého samostatného úniku podél pravé postranní čáry, chytře přehazoval Aouateho, bohužel pro hostující celek ale společně s tím přehodil i samotnou branku. Ve třicáté čtvrté minutě našel domácí Castro na penaltě úplně volného Alfara, ten však svou střelou jen trefil vyběhnuvšího Munúu. Mallorca se těsně před poločasovou přestávkou dožadovala odpískání pokutového kopu ve svůj prospěch, rozhodčí ovšem usoudili, že hlavička Chica nebyla zastavena rukou jednoho z hostujících obránců.

Rozhodnutí nakonec přišlo v padesáté třetí minutě. Rohový kop rozehrál Castro přízemní přihrávkou na hranici velkého čtverce, Pina vypálil chytře k tyči a jelikož Munúa přes kupu hráčů před sebou nemohl vidět vůbec nic, nakonec kapituloval. Už o chvíli později to mohlo být o dva góly, jenže Castrovi ke gólové radosti pár centimetrů scházelo. Pina mohl přidat ještě svůj druhý dnešní zásah, tento jeho pokus z osmdesáté minuty ale z brankové čáry vykopl Ballesteros. Mallorcu to ale mrzet nemusí, porazila Levante 1:0 a dál sní o Evropské lize. K tomu potřebuje porazit Valencii, jenže hosté mají o něco málo lepší výchozí pozici a na závěr sezony přivítají na vlastním stadionu Athletic.

Více informací k zápasu

Granada CF - Real Madrid 1:2

05.05.2012 21:00

Góly: 5. Franco Jara - 81. Cristiano Ronaldo (pen.), 90. David Cortés (vl.)

Vlastním gólem Cortésem v nastaveném čase podlehla Granada na vlastním hřišti Realu Madrid a řádně si zkomplikovala záchranu v La Lize. Domácí bojovali statečně a většinu zápasu vedli, pak inkasovali z penalty a nešťastný konec zápasu je připravil o všechny body.

Granadskému týmu se dařilo držet cenný bodový zisk, který by mu zaručoval setrvání v nejvyšší ligové soutěži. Domácí se nově korunovaného mistra nezalekli, ale po konečném hvizdu budou muset ještě muset v závěrečném kole na hřišti Raya Vallecana bodovat, pokud chtějí mít záchranu jistou. Dohru bude mít možná i závěrečná strkanice, kdy byli vyloučeni Moisés a Siqueira a Benítez dokonce hodil po rozhodčím láhev.

Domácí nastoupili s jedinou změnou - na levém beku nastoupil Cortés místo Nyoma. To kouč Realu Mourinho jedenáctku naprosto překopal. V brance se objevil Adán, na pravém beku nastoupil Albiol, ve stoperské dvojici Varane s Carvalhem. Tandem ve středu zálohy měl složení Granero - Sahin, zamýšleného Callejona nahradil Di María a na hrotu dostal Benzema příležitost před Higuaínem.

Po špalíru pro šampiony začala Granada boj o záchranu výborně. Už ve 4.minutě se dostal Jara přes Marcela a mezi nohama prostřelil Adána. Chyby obrany umožnily o dvě minuty nato dvojí šanci Ighalovi, první pokus zneškodnil Adán a druhý na brankové čáře Marcelo. Real odpověděl hlavičkou Ronalda nad, poté Portugalec nastřelil z přímého kopu zeď a nakonec o pár minut poté vybídl přihrávkou Kaká, ten ale přestřelil.

Domácí se snažili prosadit centry do vápna, ty ale vyboxoval Adán. Ve 22.minutě odvrátil nebezpečnou střelu Jary hlavou mimo Marcelo. Real na převahu granadských odpověděl ranou Sahina, která těsně minula. V závěrečné šanci první půle se ocitl Ronaldo, ale v postavení mimo hru neodmávaném rozhodčím pouze otřel střelu o tyč.

Mourinho poslal do druhého dějství na hřiště Xabiho a Higuaína za Sahina a Kaká. Nejprve ale vyzkoušel pozornost Adána střelou Ighalo. Poté začali hrozit hosté, nejprve hlavičkoval nad Varane, poté vytěsnil ránu Benzemy výborným zákrokem gólman César a nakonec Ronaldo jen o kousek nedosáhl na tečovaný centr Higuaína před prázdnou brankou. V 63.minutě vytáhl pěkný zákrok César proti střele Ronalda, který využil chyby Cortése.

Xabi Alonso znepokojil tribuny dvěma dalekonosnými střelami, ale žádná z nich netrefila branku. V 80.minutě načal Real obrat v zápase, když Moisés zápasnicky složil při rohu ve vápně Ronalda a Portugalec penaltu sám proměnil a zmrazil ochozy stadionu Los Cármenes. Ighalo se pokusil strhnout vedení na stranu domácích, ale jeho oblouček nebyl přesný.

Zápas pak dospěl do svého dramatického závěru. V 90.minutě minul v závaru nůžkami Varane. Finální akce utkání s nešťastným rozuzlením pro Granadu začala v 92.minutě centrem Benzemy zprava, Granero nezvládl doklepnout, ale "zastoupil" ho Cortés, který zavěsil do vlastní sítě a dostal Granadu do vážných potíží,

Naopak Real se přiblížil na tři body k rekordní stobodové hranici. Oba týmy tak potřebují v závěrečném kole vyhrát. Naproti tomu je zřejmě již rozhodnuto o titulu krále střelců po čtyřech gólech Messiho v barcelonském derby.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Rayo Vallecano 5:2

05.05.2012 21:00

Góly: 31. Babá, 43. Cala, 46. Babá, 65. José Antonio Reyes, 81. Frédéric Kanouté - 37. Diego Costa (pen.), 77. Diego Costa

Gólově nejbohatší duel sedmatřicátého kola španělské Primera División se hrál na stadionu Ramona Sáncheze Pizjuana, kde Sevilla přehrála Rayo 5:2. Na první trefu domácích ještě Vallecano odpovědělo, svou druhou branku v utkání však vstřelilo až za silně nepříznivého stavu. Sevilla si udržela teoretické šance na šesté místo, Rayo bude muset záchranu potvrdit až v posledním kole.

Hned od začátku bylo jasně patrné, který tým bude udávat tempo hry, byli to jednoznačně domácí hráči. A už ve třetí minutě měla Sevilla první obrovskou příležitost dostat se do vedení, když Manu připravil takřka ideální pozici Trochowskimu, ten ale z malého vápna nepochopitelně přestřelil. Hosté se do blízkosti Palopovy svatyně nedostávali, a tak to například Piti musel vyzkoušet z velké dálky a podle toho to také dopadlo, rána skončila mimo tři tyče.

V jedenácté minutě vyrobil gólman Raya Cobeňo obrovskou hrubku a svým odkopem doslova namazal balón na nohu Babá, ten však tváří v tvář strážci hostující svatyně totálně selhal a o několik metrů minul. V osmnácté minutě stáhl v šestnáctce Delibašič Navarra a Sevilla kopala penaltu, Trochowski ovšem zamířil do středu branky a Cobeňo své předešlé zaváhání do puntíku odčinil.

Ve třicáté minutě už se skóre poprvé měnilo, když po pravé straně utekl Jesus Navas, předložil do vápna naprosto ideální přihrávku a Babá v poklidu rozvlnil síť. Jenže Rayo prohrávalo jen sedm minut, pak kopalo penaltu a Diego Costa zachoval chladnou hlavu. Do poločasové přestávky se však stav měnil ještě jednou, do kabin nakonec odházela spokojenější Sevilla. Na povedený Rakitičův centr od rohového praporku si naskočil Cala a prudkou hlavičkou nedal Cobeňovi šanci.

A hned dvě minuty po návratu ze šaten to bylo o dvě branky ve prospěch domácích, tentokrát centroval zprava Navas a úkol trhnout míč zblízka do sítě splnil na jedničku Babá. Navas byl i u čtvrté trefy domácích, Reyes už po jeho pobídce před prázdnou branku nemohl zaváhat. Osmadvacetiletý ofenzivní univerzál tak dal svůj první gól po návratu do Andalusie. Rayo ještě jednou snížilo, opět se o to postaral Diego Costa, jenž se prosadil po rohovém kopu.

V tu chvíli se hrálo ze strany na stranu, šance střídala šanci. Babá šel úplně sám na Cobeňa a mohl zkompletovat hattrick, jenže hostujícího brankáře nepřekonal. Na opačném pólu hřiště zazdil obrovskou gólovku Michu, který trefil pouze břevno, a tak mohla Sevilla definitivně utnout naděje Raya na body. Stalo se tak devět minut před koncem, kdy už do otevřené obrany vnikl Navas, přihrál střídajícímu Kanoutému a ten nadvakrát skóroval.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Espanyol Barcelona 4:0

05.05.2012 21:00

Góly: 12. Lionel Messi, 64. Lionel Messi (pen.), 74. Lionel Messi, 79. Lionel Messi (pen.)

Emotivní loučení s Nou Campem vyšlo Pepu Guardiolovi na jedničku. Barcelona totiž vyhrála derby s Espanyolem jednoznačně 4:0, přičemž všechny góly vstřelil neuvěřitelný Lionel Messi, jenž tak dosáhl hranice padesáti ligových branek v sezoně.

Ještě se pořádně ani nehrálo, domácí fanoušci už ale rozvinuli na tribuně obrovskou plachtu s fotografií Guardioly a začali vyvolávat jeho jméno, což samotného lodivoda Barcy dohnalo až k slzám. První střelecký pokus zápasu měl na svědomí Andrés Iniesta, svou ranou ale jen trefil clonícího Lópeze. O pár desítek sekund později našel Pedro přesně hlavu nabíhajícího Thiaga, ten ale nedokázal své zakončení usměrnit mimo dosah Álvareze.

Ve dvanácté minutě už Blaugranas vedli, když byl ve vzdálenosti pětadvaceti metrů od branky faulován Messi, sám se ujal exekuce nařízené standardní situace a krásnou střelou přes zeď otevřel skóre. Stejná situace byla k vidění i na druhé straně, jen s opačným konce, Verdú kroutil balón těsně vedle levé šibenice Pintovy svatyně. Iniestův další krásný pokus z volného přímého kopu skončil dobrým zákrokem Álvareze, Messi zase nedokázal zakončit přesně.

Argentinec pak chytrou přihrávkou vysunul do samostatného úniku Keitu, ten ale dobře reagujícího Álvareze obejít nedokázal. Hosté rozhodně nepůsobili odevzdaným dojmem a když Pinto vychytal Verdúa, zkoušel to následně Álvaro téměř z půlící čáry, ovšem prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Poslední zajímavou akci prvního poločasu už však znovu znamenala hrozbu pro branku Espanyolu, Messi ale trefil pouze boční síť.

Hned na úvod druhého dějství Barcelona opět ukázala, kdo je na hřišti pánem, Messi krásnou uličkou mezi oba stopery našel Iniestu, ten si ovšem nevěřil na souboj s urostlými beky, vystřelil a levačkou těsně minul. V šedesáté čtvrté minutě dostal přesný míč na levou stranu znovu aktivní argentinský šikula, obhazoval si Lópeze a ten zahrál v pokutovém území rukou. Domácí tak dostali k dispozici penaltu, k ní se samozřejmě postavila barcelonská desítka a s přehledem zvýšila na 2:0.

Espanyol se mohl vrátit do hry v době, kdy do konce normální hrací doby zbývalo něco málo přes čtvrt hodiny. To výrazně zachyboval Pinto a Weiss mohl nikým nehlídaný zakončovat, jeho úspěšný lob přes barcelonského brankáře ale skvěle zachytil vracející se Mascherano. A hned z protiútoku to bylo 3:0, Messi si totiž perfektně do běhu zpracoval dlouhý pas za obranu a levačkou z úhlu překonal Álvareze.

Jedenáct minut před koncem to bylo o čtyři branky, tentokrát byl ve velkém vápně faulován Busquets, Messi zvolil stejnou stranu jako v prvním případě a i tentokrát poslal hostujícího gólmana do opačného kouta. Emotivní závěr ještě mohl argentinský fotbalista vyšperkovat pátou trefou, v tomto případě ale nezamířil přesně. Přesto skončilo domácí loučení s Guardiolou nejlépe, jak mohlo, tedy vysokým vítězstvím Barcelony zařízeným nejlepším hráčem světa.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - Real Betis 2:1

05.05.2012 21:00

Góly: 13. Gastón Sangoy (pen.), 55. Gastón Sangoy - 45. Jorge Molina

Sporting Gijón ještě není jistým účastníkem Segundy División pro příští sezonu, závěr té letošní tak rozhodně nevypouští naplno bojuje. Dnes porazil Betis 2:1 a snížil ztrátu na Zaragozu a Rayo na tři body, s druhým zmíněným celkem má však lepší vzájemnou bilanci, a tak se kolo před koncem vyskytla nečekaná příležitost na záchranu.

Hned v úvodu výrazně zahrozil domácí Trejo, Casto však jeho povedenou ránu dobře viděl, a tak mohl být u své tyče včas a zasáhnout. V osmé minutě rozehrával Sporting rohový kop, šance ale byla nakonec k vidění na druhé straně, kam utekl po levé straně Castro, jenže těsně minul. První klíčový moment utkání přišel ve třinácté minutě, kdy v pokutovém území zahrál rukou Amaya a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Gaston Sangoy.

Hned vzápětí se prakticky z půlící čáry pokoušel překvapit Juana Pabla Salva Sevilla, domácímu gólmanovi ovšem naštěstí pro domácí pomohl tyč, na druhou stranu je nutné uznat, že Pablo by zřejmě balón stejně zachytil. Brankář Sportingu pak musel zasahovat i proti ráně Montera, ta mu však nemohla nadělat příliš starostí, jelikož neměla dostatečnou razanci. Hosté se tlačili za vyrovnáním, další pokus měl na starost Sevilla, jenže levačkou těsně minul šibenici domácí svatyně.

Krásný fotbalový moment byl v Gijónu k vidění krátce před poločasovou přestávkou, kdy po centru Mendyho zakončoval efektnímu nůžkami Sangoy, bohužel pro Sporting ale přestřelil. Betis vyrovnal v jediné nastavené minutě úvodního dějství, Castrovu ránu z úhlu totiž vyrazil Pablo jen k dobíhajícímu Pozuelovi, jehož pokus tečoval Molina a zavěsil.

Už v padesáté páté minutě ovšem domácí znovu vedli, a to opět po trefě kanonýra Sangoye. Ten si ve vápně soupeře rychle vyměnil balón s Trejem, s ničím se nepáral a pruskou ranou pod břevno nedal Castovi šanci. Betis mohl reagovat prakticky okamžitě, Molinovi ale v tomto případě střela nesedla, a tak mohl Juan Pablo zakročit. Stejný hráč hostujícího celku byl v šanci i po hodině hry, ani tentokrát ale neřešil situaci ideálně a nedal.

Do konce zápasu už byla k vidění jen jedna pořádná příležitost, když Juan Pablo neuvěřitelným reflexivním zákrokem vytěsnil mimo tři tyče hlavičku Castra a uchránil tak svému týmu tři body. Díky tomu už odepsaný Sporting žije, stále ovšem potřebuje shodu několika příznivých výsledků, aby se zachránil.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Málaga CF 2:1

05.05.2012 21:00

Góly: 69. Koke, 79. Adrián - 38. Eliseu

I boj o umístění v horních patrech tabulky ještě nabídne v posledním kole pořádné drama, Atlético Madrid totiž otočilo nepříznivě se vyvíjející souboj s Málagou a po výsledku 2:1 se posunulo na páté místo, jen dva body za svého dnešního soupeře. Skóre sice otevřel hostující Eliseu, za domácí se však trefili Koke a Adrián.

Utkaly se dva týmy praktikující atraktivní styl fotbalu, na druhou stranu ale všichni moc dobře věděli, co všechno je ve hře. V případě tříbodového zisku by si hosté definitivně zajistili účast v příštím ročníku Ligy mistrů, domácí zase případní porážka výrazně znevýhodňovala v boji i o Evropskou ligu. Atléti nastoupili pouze bez Ardy Turana, kouč Málagy Pellegrini byl nucen udělat oproti jakémusi ideálu více změn, přesto nakonec složil silnou základní jedenáctku.

V úvodních minutách tedy příliš vzruchu před jednou z branek k vidění nebylo, pokud už ale přecejen ano, pozor musel dávat domácí brankář Courtois. Ten se musel pořádně natahovat hlavně po ráně Sáncheze, kterou ale dobře viděl, a tak jí nakonec vyrazil na roh. Z opačného úhlu to zkoušel Eliseu, tak přesný ale nebyl a přestřelil. V pětadvacáté minutě rozehrával z nějakých dvaceti metrů standardní situaci Cazorla, jenže zeď nepřestřelil.

Poté dostal vynikající přihrávku za obranu domácích Isco a mohl postupovat sám na Courtoise, mladý belgický brankář ale vytáhl velice dobrý zákrok nohou a vykopl balón. V rozpětí dvou minut měly oba týmy obrovskou příležitost dostat se do vedení, kanonýři Rondón a Falcaem však jakoby byli zaskočeni náhlou jednoznačnou situací a oba neuvěřitelně selhali. Ve třicáté osmé minutě se Málaga zaslouženě dostala do vedení, když se do míče z dálky opřel Eliseu a nádhernou bombou vymetl pavučinky ze šibenice Courtoisovy brány.

Domácí po přestávce výrazně přidali a šli za vyrovnáním, ovšem šance Adriána skončila pouhým odkopem od Kameniho svatyně, útočník Atlética totiž nezamířil přesně. Stejný hráč pak dostal výborný pas za obranu, obešel hostujícího brankáře, jenže se s míčem dostal do těžkého úhlu a nedokázal najít nikoho ze svých spoluhráčů. V šedesáté deváté minutě bylo zaslouženě vyrovnáno, když Kameni pouze vyboxoval centr z levé straně ke Kokemu, jehož rána bez přípravy se zastavila až v síti.

A Atlético ani po vyrovnání nepolevovalo, i nadále svého soupeře přehrávalo a vstřelilo i důležitý rozhodující gól. Nejprve tedy ještě museli domácí přežít gólovou možnost Seby Fernándeze, ale deset minut před koncem už se mohli radovat. Dlouhý výkop Courtoise prodloužil Falcao přesně do běhu Adriánovi, který následně uklidil kulatinu k tyči a rozhodl.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Villarreal CF 1:0

05.05.2012 21:00

Góly: 90. Jonas

Devadesátá druhá minutu dost možná rozhodla o osudu hned dvou klubů. Jednoho určitě, protože Valencia je díky tomu jistým malým mistrem Španělska, o třetí příčku už jí nemůže nic připravit. Velká rána to pak je pro Villarreal, který mohl udělat další důležitý krok k záchraně, místo toho pozdním gólem Jonase prohrál a není v dobré pozici.

Na Mestalle se nehrálo nikterak pohledné utkání, důležitost zápasu předčila v myšlenkách trenérů i hráčů ofenzivní choutky, a tak se hrálo především ve středu pole a s minimem šancí. Z úvodní čtvrthodiny snad lze vybrat pouze Adurizův pas na Tina Costu, ten se ale v šestnáctce nezorientovat dobře a gól z toho nebyl. Hosté o sobě dali poprvé vědět po ráně Bruna, se kterou ale Guaita nemohl mít výraznější potíže.

V šestnácté minutě se situace opakovala a tentokrát už Bruno pořádně vystrašil gólmana Valencie, ten však přesto vyrazil balón na roh. Žlutá ponorka byla mírně nebezpečnějším týmem, efektní nůžky se snažil vystřihnout Hernán Pérez, ovšem branku netrefil. S postupem času se hra vyrovnávala a Netopýři se konečně začali dostávat k ohrožení branky Diega Lópeze, štěstí zkoušel Jonas, avšak neuspěl.

Po přestávce už domácí převzali otěže zápasu do svých rukou, Adurizovu dělovku ale znovu vyrazil jistý Diego López. V padesáté první minutě měla Valencia doposud jasně největší šanci utkání, Albelda totiž krásným dlouhým pasem našel unikajícího Piattiho, ten ale v zakončení selhal, když poslal balón podél nohy Lópeze, ovšem mimo branku. Jonas mířil z hranice pokutového území těsně nad, v ojedinělé příležitosti Villarrealu se pak ocitl Marco Rubén, jenže ani on neuspěl.

Oba celky měly obrovský problém s řešením finální fáze, hned několikrát se dostaly do zajímavé situace a dokonce i přečíslení, avšak vyložené gólové možnosti k vidění nebyly. A když už jí Aduriz měl, zamotal se mu míč pod nohy a ani z toho nebylo zakončení. Stejný hráč mohl rozhodnout ve prospěch Valencie a tři minuty před koncem, v největší šanci celého utkání ale nastřelil břevno. Když už to vypadalo, že to na Mestalle skončí po zásluze 0:0, sklepl Aduriz šikovně balón pro Jonase, který překonal Diega Lópeze a rozhodl.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Real Sociedad 1:0

05.05.2012 21:00

Góly: 14. Ibrahima Baldé

Důležité tři body si na své konto připsala Osasuna, která udolal na domácím hřišti Real Sociedad 1:0 a posunula se v tabulce španělské ligy na osmé místo, což značí určitou naději vzhledem k pohárovým pozicím. Jediný gól zápasu dal už ve čtrnácté minutě Baldé.

Hosté už nemají sestupové starosti, a tak se hrál poměrně hezký a uvolněný fotbal, přičemž lepším týmem byla jednoznačně domácí Osasuna. V šesté minutě chyboval v obraně hostující bek Demidov a García se najednou ocitl úplně sám před Bravem, toho ale zblízka překonat nedokázal. Už o tři minuty později se nádhernou individuální akcí prezentoval Cejudo, sám přesně vypálil, strážce svatyně Realu Sociedad ovšem výborně zasáhl.

Ve čtrnácté minutě už to ale Osasuně gólově vyšlo, potvrdilo se pravidlo do třetice všeho dobrého... A stejné přísloví lze aplikovat i na samotnou akci, jelikož Ibrahima Baldé potřeboval hned tři po sobě jdoucí pokusy ke skórování - nejprve trefil tyč, pak Brava a až dalším pokusem rozvlnil síť. Hosté poprvé výrazně zahrozili standardní situací ve dvacáté minutě, kdy Ifran chytře podstřeloval zeď a mířil přesně k tyči, Fernández ale včas zareagoval a zachránil svůj tým.

Ve zbytku prvního poločasu už se nic podstatného nestalo, a tak se s popisem důležitých událostí přesuňme do pětapadesáté minuty. To běžel sám na Brava autor jediné branky Baldé, chilského gólmana však tentokrát nepropálil. Tlak Osasuny neustával, v další velké šanci byl Nino, jenže Bravo předváděl opravdu úžasné zákroky. Sociedad o sobě dal opět pořádně vědět až dvacet minut před koncem, hned z toho však byla pořádná příležitost Veky, která ovšem gólem neskončila, Fernández zaslouží za svůj dvojitý zákrok pochvalu.

Rozhodnuto mohlo být po další spolupráci Nina s Baldém, první jmenovaný nahrával a druhý střílel, trestuhodně ale minul. Vyrovnat mohl na druhé straně Llorente, avšak z dobré pozice těsně přestřelil. A poslední možnost zápasu měl tak trochu symbolicky domácí Baldé, ani tentokrát ovšem na famózního Brava nevyzrál. Osasuna přesto porazila Real Sociedad a pokud v posledním kole porazí Racing, může pomýšlet na Evropskou ligu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid373142117:3197
2.FC Barcelona372863112:2790
3.Valencia CF3717101059:4361
4.Málaga CF371671453:5355
5.Atlético Madrid3714111252:4653
6.Levante UD371571551:5052
7.RCD Mallorca3714101341:4252
8.CA Osasuna3712151040:5951
9.Sevilla FC3713101447:4649
10.Athletic Bilbao3712131249:4949
11.Getafe CF3712111440:4947
12.Real Betis371371745:5446
13.Espanyol Barcelona371291645:5545
14.Real Sociedad3711111545:5244
15.Granada CF371261935:5542
16.Villarreal CF379141439:5241
17.Rayo Vallecano371242152:7340
18.Real Zaragoza371171934:6140
19.Sporting Gijón371072042:6837
20.Racing Santander374151826:5927

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (611)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele