Primera División - preview 37. kola

05.05.2012, 09:01
Previews
V jedenáct hodin našeho času může být dnes ve Španělsku o lecčems rozhodnuto. Málaga ve vzájemném souboji s Atlétikem, a zároveň při zaváhání Levante na Mallorce, může stvrdit svou vstupenku do Ligy mistrů. Rayo Vallecano se může v Seville zachránit, Sporting definitivně sestoupit. O mistrovském titulu už je rozhodnuto, takže Real bude v Granadě hrát jen o rekordy...
Real Zaragoza - Racing Santander  (sobota 21:00)
V předposledním kole La Ligy se na jednom trávníku představí hned dva týmy, které jsou mometálně na sestupových příčkách. Real Zaragoza totiž na svém stadionu La Romareda přivítá Racing Santander. Zatímco hosté ale mají již lístek do druhé ligy potvrzený, domácí ještě budou bojovat o záchranu.

Na 17. místo, které momentálně patří Rayu Vallecano, totiž domácí ztrácí pouhé tři body, a tak se za ideálních okolností mohou bodově srovnat s nováčkem soutěže. Kapitán týmu Javier Paredes proto vyzývá všechny fanoušky, kteří budou během sobotního utkáni na stadionu, aby ani na minutu nepřestávali fandit a hnali svůj klub k důležitému vítězství.

Se Zaragozou to už vypadalo bledě, ale hráči se dokázali zvednout a v posledních dvou zápasech zdolali Athletic Bilbao a Levante, tedy dva silné týmy, které bojují o evropské příčky. I to svědčí o bojovném duchu zachraňujícího se týmu, který se nechce vzdát do poslední minuty.

"Jsem rád, že se nám podařilo dvakrát zvítězit, ale nebude to k ničemu platné, pokud na to nedokáže navázat dalšími dvěma důležitými vítězstvími. Nesmíme přestat hrát naplno," říká Paredes.

"Pevně věřím, že nás fanoušci poženou dopředu a nedovolí nám polevit. Můžou to být právě oni, kteří rozhodnou o tom, jestli zůstaneme v La Lize, nebo spadneme do nižší soutěže," dodává vzápětí.

Zaragoza se bude muset obejít bez Carlose Arendy, Franca Zuculiniho a Chuliniho. Všichni tři hráči jsou totiž zranění a nejsou schopni do zápasu naskočit.

To Racing je již bez nadějí na záchranu. Na svého nadcházejícího soupeře ztrácí deset bodů, a tak už může hrát pouze o čest.

"Ve dvou posledních zápasech budeme chtít i tak vyhrát. Aspoň to na nás vrhne dobré světlo, než se minimálně na rok rozloučíme s La Ligou," říká Pape Diop, který vstřelil remízový gól v minulém kole s Getafe.

Diop mimo to nedal penaltu, ale na ofenzivnější pozici si vedl velice dobře a byl pro protihráče velmi nebezpečným: "Na tento post jsem zvyklý z francouzského Rennes, kde jsem tak hrál. Cítil jsem se příjemně. Snažil jsem se ze sebe vydat to nejlepší, dal jsem jeden gól, ale měl jsem i víc šancí, které jsem bohužel nedokázal proměnit."

Racing bude bez zraněného Pedra Munitise, Kennedyho Bekirciogla a Dominga Cisma a otazník startu se zatím vznáší také nad Manuelem Aranou a Christianem Stuanim.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 5.50 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Getafe CF  (sobota 21:00)
V předposledním kole La Ligy se setká Athletic Bilbao s Getafe. Oba týmy se sice pohybují okolo poloviny tabulky, ale přesto ještě doufají, že si zahrají Evropskou ligu. K té má přeci jen blíž Athletic, který je v jejím finále, ale co se týče ligy, dveře jsou ještě otevřeny pro oba kluby, ačkoli Getafe je na tom o trochu hůře.

Getafe se v posledních třech zápasech příliš nedařilo, neboť dvakrát prohrálo a jednou remizovalo. Velice si tak zkomplikovalo svoji cestu do Evropské ligy, ale záložník Míchel se ještě nevzdává. Věří, že se jemu a jeho spoluhráčům podaří konečně vyhrát a že se o prestižní soutěž ještě poperou.

Tým z předměstí Madridu je sice až desátý, přesto na 6. místo ztrácí pouhé čtyři body, což ještě lze stáhnout. Bude k tomu sice potřeba dvou vítězství a velké porce štěstí, ale vyloučeno to ještě není.

Getafe bude mít výhodou v tom, že bude hrát proti přímému soupeři o Evropskou ligu. Athletic může být navíc trochu rozerván, neboť na rozdíl od svého nadcházejícího soupeře hraje ještě stále tři soutěže. Kromě La Ligy se utká s Atléticem Madrid v Bukurešti ve finále Evrospké ligy a 25. května odehraje finále španělského poháru s Barcelonou.

"Nyní máme dva zápasy na to, abychom napravili svůj obraz v této sezóně. Úterní utkání nám hodně zkomplikovalo naši situaci. Byli jsme lepším týmem, ale jednoduše jsme neměli náš den a nic nám nevycházelo tak, jak jsme si přáli. Teď to bude jiné," říká Míchel.

"V letošní sezóně jsme museli hodně bojovat za každý bod, ale na druhou stranu si stěžovat nemůže. Stačí si uvědomit, kolik týmů by chtělo být na naši pozici. Každý chce sahat po evropských příčkách, ale hlavní je, že zůstáváme v La Lize i pro příští rok."

Getafe již může počítat s uzdraveným Miguelem Torresem a také Pedrem Ríosem. Mimo hru je naopak suspendovaný Rafa López a Juan Valera.

Athletic prohrál oba poslední zápasy a ztratil tak naději na Evropskou ligu, neboť na čtvrtou málagu již ztrácí sedm bodů. Jeho hlavním cílem tak je kvalifikace do Evropské ligy.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, S.José, Ekiza, Aurtenetxe - D.López, I.Pérez - Susaeta, Gómez, Gabilondo - Toquero
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Gavilán, M.Torres, C.Díaz, Arroyo - Míchel, Lacen - P.Ríos, Barrada, P.León - Miku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - Levante UD  (sobota 21:00)
Jeden z nejočekávanějších zápasů kola uvidí diváci na Mallorce, kde domácí tým přivítá Levante. Mezi oběma celky je v tabulce pouze tříbodový rozdíl, přičemž lépe je na tom páté Levante. Mallorca se tak v případě úspěchu může dotáhnout na svého soupeře a reálně pomýšlet na evropské poháry. V opačném případě o ně pravděpodobně přijde.

Levante se drželo na pohárových příčkách celou sezónu a nyní je musí v závěru sezóny obhájit, což bude ta nejtěžší část. Pokud chce méně slavný celek z Valencie hrát v příští sezóně poháry, nesmí na půdě Mallorcy prohrát. V minulém kole Levante překvapivě prohrálo 0:1 na půdě Zaragozy, čímž si velmi zkomplikovalo svou situaci.

Mallorca naopak v posledních zápasech předvádí skvělé výkony a má za sebou sérii tří vítězství za sebou. V minulém kole proti Vallecanu se Mallorca nemohla dlouho dostat do tempa, ale nakonec díky gólu Gonzala Castra zvítězila 1:0 a posunula se na zmiňovanou sedmou pozici, ze které ztrácí na šesté Atlético Madrid pouze bod.

Poslední tři zápasy těchto dvou celků skončily vždy remízou, a tak je tento výsledek dost pravděpodobný i v tomto případě. Ta by však nyní příliš neřešila ani pro jednoho z nich, a tak je o motivaci v zápase postaráno. V rámci 18. kola skončil jediný vzájemný zápas letošní sezóny bez branek.

Kouč domácí Mallorcy Joaquín Caparros si pochvaluje současnou formu svých svěřenců a doufá, že vydrží ještě ve zbylých dvou zápasech. "V posledních zápasech se nám podařilo předvést dobré výkony, ale také se štěstí konečně naklonilo na naší stranu, což bylo velmi důležité. Nyní máme v posledních zápasech obrovskou motivaci a pokusíme se tuto výhodu proměnit. Utkání proti Levante je pro nás teď klíčové z hlediska konečného umístění a doufám, že ho zvládneme na výbornou," prohlásil španělský trenér domácích.

Mallorca nastoupí do zápasu s jednou velikou ztrátou. Hrát nemůže kapitán Ivan Ramis a na jeho místo ve stoperské dvojici pravděpodobně nastoupí Marti Crespi. Na straně Levante zase nemůže hrát nejlepší střelec týmu Arouna Koné, kterého trápí zraněné koleno. Do sestavy se naopak vrací José Barkero a také Juan Ignacio Martinéz. Oba vynechali poslední duel.

Ambice Levante pro umístění v konečné čtyřce jsou mizivé, ale tým z Valencie si chce alespoň udržet pohárovou pozici, o kterou celou sezónu plně usilovalo. "Musíme myslet na to, že jsme měli vynikající sezónu. Nemůžeme ji zahodit kvůli posledním dvěma zápasům, a tak musíme na půdě Mallorcy uspět. Před sezónou bychom toto umístění brali, ale nyní by bylo trestuhodné neskončit na pohárové příčce," řekl obránce Pedro López.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Nsue, Chico, Crespí, Cáceres - Pereira, Martí, Pina, Castro - Víctor, Hemed
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Juanfran, Navarro, Ballesteros, López - Iborra, Torres - Botelho, Barkero, Valdo - Ghezzal
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.75 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Granada CF - Real Madrid  (sobota 21:00)
O ligovém titulu je ve Španělsku již rozhodnuto, přesto jde v zápase 37. kola mezi Granadou a Realem o hodně. Domácí bojují o udržení, čerstvý mistr z hlavního města zase o rekord v počtu dosažených bodů a gólů. Na individuální úrovni pokračuje souboj o trofej Pichichi mezi Cristianem Ronaldem a Messim.

Výhrou v Bilbau nad Athleticem v minulém kole zpečetil Real zisk 32. ligového titulu. Přesto hráči neplánují usnout na vavřínech a dotáhnout ligovou sezonu v rytmu rekordů. Andaluský celek nemá pro změnu na růžích ustláno a potřebuje k záchraně alespoň bod. Na vlastním hřišti se granadským relativně daří, v posledních pěti zápasech tu prohráli pouze jednou.

Domácí trenér Resino bude spoléhat na sílu domácího prostředí a postaví stejnou sestavu jako proti Espanyolu. Mezi tři tyče se postaví Julio César, do obrany zleva Nyom, López, Gómez a Siqueira. Moisés a Rico si zahrají ve středu zálohy, na krajích nastoupí Jara a Benítez, na spojce Martins a na špici ofenzívy Nigerijec Inghalo.

Trenér Mourinho bude postrádat vykartované Özila a Coentrãa a podle všeho nechá odpočívat většinu základní sestavy. Značně obměněná jedenáctka Realu vyběhne na trávník stadionu Los Cármenes s Casillasem v brance a s obrannou čtveřicí zleva Marcelo, Albiol, Varane a Altintop. Ve středu zálohy Khediru nahradí Sahin vedle tradičního pilíře Xabi Alonsa. Na spojce si zahraje Granero, na krajích zálohy Cristiano Ronaldo s Callejonem, na hrotu bude Higuaín.

Utkání mezi Granadou a Realem začne stejně jako zbytek kola ve 21.00 CET úvodním hvizdem Clos Gómeze.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
J.César - Nyom, López, Gómez, Siqueira - Moisés, Rico - Jara, Martins, Benítez - Inghalo
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Albiol, Varane, Altintop - Xabi, Sahin - C.Ronaldo, Granero, Callejón - Higuaín
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 5.00 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Rayo Vallecano  (sobota 21:00)
O svou šanci bojovat o pohárové pozice přišla v posledních zápasech Sevilla, se kterou se před sezónou počítalo na tyto pozice. Nyní dvě kola před koncem Sevilla z desátého místa ztrácí na šesté Atlético čtyři body. V rámci 37. kola se doma jako jasný favorit postaví proti Rayu Vallecanu. Hosté potřebují bodovat, protože stále bojují o záchranu.

Nováček z Raya Vallecana odehrál většinu sezóny ve slušné formě a dlouhou dobu se držel v klidném středu tabulky. Právě v jejím závěru ho však forma opustila a Rayo se nyní musí strachovat o prvoligovou příslušnost. Z posledních devíti zápasu osmkrát prohrálo, což je velmi nepříznivá bilance. V posledním duelu nestačilo Rayo na Mallorcu, na jejímž hřišti prohrálo 0:1.

V tabulce je Rayo Vallecano nyní na první nesestupové pozici se tříbodovým náskokem na osmnáctou Zaragozu, která však hraje doma s posledním Racingem a musí se počítat s tím, že uspěje. Proto musí Rayo bodovat na půdě Sevilly, aby nešlo do posledního kola ve velikých problémech. Seville se však také v posledních zápasech nedaří a jedná se tak o souboj dvou celků bez formy. V posledním kole Sevilla v derby doma podlehla Betisu 1:2.

Za posledních deset let se spolu oba celky utkaly pouze jednou a to v rámci 18. kola letošní sezóny v prvním vzájemném utkání. Tehdy Rayo prožívalo nejlepší část sezóny a na domácí půdě vyhrálo 2:1. Tento výsledek by tentokrát nováček bral rozhodně všemi deseti. Vítězný gól vstřelil tehdy útočník Tamudo, který bude i tentokrát hlavní zbraní Vallecana.

Kapitán hostujícího Vallecana Michel je přesvědčen, že tým je odhodlán vyhrát na půdě Sevilly a zajistit si tak prvoligovou příslušnost i pro příští sezónu. "Musíme jít do zápasu s optimistickými vyhlídkami a zapomenout na naše poslední nezdary. Atmosféra v kabině je i přes nepříznivou situaci výborná a toho musíme využít. Zatím se nám to nedařilo, ale věřím, že se to v závěru sezóny zlomí."

"Proti Mallorce jsme odehráli dobrý zápas, ale chybělo nám potřebné štěstí stejně jako v předchozích duelech. Nyní se musí obrátit směrem k nám a potom máme šanci na půdě Sevilly uspět. Ta ale hraje doma a v minulém kole prohrála v derby. Je logické, že budou chtít svým fanouškům toto zaváhání napravit a jsou favoritem zápasu. Musíme předvést náš nejlepší výkon," je si vědom kapitán Vallecana Michel.

Kanonýr Sevilly Negredo stále věří, že Sevilla může zabojovat o poháry. "Za naše chyby jsme v posledním zápase byli nepříjemně potrestáni a nic podobného se znovu stát nesmí. Pokud chceme myslet na poháry, musíme zbylé dva zápasy proti Rayu a proti Espanyolu vyhrát. Jiná cesta neexistuje," řekl s odhodláním Negredo.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Coke, Fazio, Cala, Navarro - Rakitić, Trochowski - Navas, Reyes, Perotti - Babá
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Cobeňo - Bravo, Pulido, Arribas, Labaka, Tito - Michu, Trashorras, Movilla - Costa, Tamudo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Espanyol Barcelona  (sobota 21:00)
O předposlední tři body v sezoně si to na Nou Campu rozdají dva katalánští rivalové - Barcelona v derby přivítá Espanyol. Ani jednomu týmu už vlastně o nic nejde, a tak bude pochopitelně pozornost upřena na Lionelu Messim a jeho honu za Pichichi i rekordem. Zároveň se jedná o poslední domácí zápas Pepa Guardioly na lavičce Blaugranas.

Čtyři roky, třináct trofejí, mnohonásobný zápis do historie, jeden z nejlepších fotbalových týmů historie. Tak by se v krátkosti dalo shrnout působení Josepa Guardioly jakožto trenéra Barcelony. Přesněji řečeno se blíží konec prvního jeho angažmá u kormidla Barcy, jen těžko byste momentálně hledali člověka, který by nevěřil, že se Pep do klubu svého srdce vrátí. To by pro tuto chvíli k Guardiolově hodnocení stačilo, jeho jméno bude ještě (i mou maličkostí) rozebíráno tolikrát, že není třeba vyplýtvat munici.

Guardiolův soubor vrchol (i když oproti zvyklostem dost nízko položený) letošního snažení teprve čeká, zahraje si totiž ve finále poháru Copa del Rey proti Athleticu. Může tedy do sbírky přidat svou třetí trofej, v současném ročníku už Barcelona získala španělský Superpohár a MS klubů. "Nejdůležitějším zápasem závěru sezony bude samozřejmě finále poháru, ale vyhrát chceme i zbývající dva duely. Všichni si ale uvědomujeme, že už v lize o nic podstatného nehrajeme, a tak je naším jasným úkolem potěšit fanoušky dobrým výkonem. Necítím se dobře kvůli tomu, že se jedná o mé loučení, přecejen se pořád jedná hlavně o ligový duel, ve kterém chceme uspět. A také pomoct Leovi," řekl na své minimálně na nějakou dobu poslední tiskové konferenci na Nou Campu Guardiola.

Tímto se vracím k zmíněným zápisům do historie. Už teď je jasné, že Messi s Ronaldem s přehledem překonají Portugalcův loňský rekord v počtu gólů vstřelených v jedné sezoně španělské nejvyšší soutěže, barcelonský hvězda je však v tuto chvíli o dva zásahy vpředu, atak při svém předposledním sezonním představení může udělat obrovský krok k zisku rekordního Pichichi. Právě při Pepově loučení s Nou Campem může navíc vylepšit další maximum, které navíc od středy sám drží, vstřelil totiž o v rámci všech soutěží jedné sezony jeden gól více než legendární Gerd Müller, dalším cílem je tedy pokoření magické sedmdesátky, do které zbývají Messimu dvě trefy.

Barca nezvládla tři klíčové duely v řadě, když vypadla v semifinále Ligy mistrů s Chelsea a přišla o titul prohrou s Realem Madrid. Až na tyto výjimky si ale v posledních týdnech dělá co chce, důkazem budiž fakt, že poslední ztráta bodů se datuje do poloviny února. Naposledy to od Messiho a spol. schytala Málaga, Argentinec dal hattrick a řídil vítězství 4:1.

Espanyol měl výborně rozjetou situaci v Primera División a dlouho mohl pomýšlet na umístění zaručující účast v evropských pohárech, jenže takový sen už se na devětadevadesát procent rozplynul. Mohou za to tři po době jdoucí porážky, které druhý nejslavnější barcelonský klub utrpěl v soubojích s Atléticem, Sportingem a Granadou. Momentálně je tak Espanyol až dvanáctý a na šesté zmíněné Atlético ztrácí dvě kola před koncem pět bodů, a to je samozřejmě ve hře další spousta lépe postavených celků, které navíc nejedou ve zbytku ligy na Nou Camp.

"Zasloužili bychom si být výše, na druhou stranu jsme ale udělali velké množství chyb, takže tento ročník nemohu hodnotit pozitivně. Vypadá to, že jedinou záchranou by bylo vítězství nad Barcelonou," uvědomuje si Mauricio Pochettino, lodivod hostujícího celku. Jenže takový úkol je více než složitý, jelikož hosté vyhráli na barcelonském svatostánku za posledních devětadvacet let pouze jednou. Espanyol navíc hrubě postrádá kvalitního střelce, jen pro představu, zatímco Messi má na svém kontě šestačtyřicet ligových zásahů, na čele týmové tabulky střelců Péricos je čtveřice hráčů s pěti brankami!

Domácí stoper Gerard Piqué v týdnu stále trénoval individuálně, a tak je jeho start v sobotním utkání takřka vyloučený. Po zranění už je naopak k dispozici Xavi, s největší pravděpodobností ale usedne na lavičku, stejně jako například Iniesta nebo Alexis. Mimo hru jsou pak samozřejmě Abidal, Villa a také mladík Fontás. Hosté se budou muset obejít bez Garcíy, Albína a Mattioniho, nejistý je start Thievyho.

Pep Guardiola, Lionel Messi. Tohle derby bude pro ně...
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Alves, Mascherano, Puyol, Adriano - Fábregas, Busquets, Keita - Pedro, Messi, Cuenca
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Álvarez - López, Rodríguez, Moreno, Dídac - Baena, Romaric - Weiss, Verdú, Coutinho - Uche
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.13 - 8.00 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Real Betis  (sobota 21:00)
Předposlední kolo La Ligy proti sobě svede dva týmy z dolní části tabulky. Devatenáctý Sporting Gijón totiž na svém stadionu přivítá 11. Real Betis. Ten se ještě může pokusit ukořistit Evropskou ligu, zato Sporting má zcela jiné starosti. Na záchranu ztrácí 6 bodů, a tak ještě není vyloučeno, že by si La Ligu mohl zahrát i příští rok. Zcela bezpodmínečně ale musí v sobotním utkání získat všechny tři body.

Trenér Gijónu Javier Clemente uznal, že úterní porážka 2:3 od Villarrealu hodně zkomplikovala šance na záchranu. Nyní by to už byl pomalu zázrak, kdyby se Sporting v La Lize udržel i pro příští rok.

Tým z Asturie nyní na záchranu ztrácí 6 bodů a právě tolik je ještě k dispozici do konce sezóny. Clemente ovšem ujišťuje, že jeho svěřenci budou hrát naplno, a i kdyby se jim nepodařilo se zachránit, budou chtít dobrým výkonem alespoň poděkovat fanouškům za celoroční podporu v nepříliš lehké sezóně.

"Chtěl bych poděkovat všem fanouškům za velkou podporu během nepříznivé sezóny. Do posledních dvou kol půjdeme hrdě a se vztyčenou hlavou a dobrým výkonem budeme chtít ukončit tuto sezónu."

Clemente nemůže počítat s Albertem Botíou, který je suspendován, a Miguelem De Las Cuevasem s Gregoryem, kteří se potýkají se zraněním, a tak se očekává, že do zápasu naskočí Ayoze Pérez, Formose Mendy a Moisés.

Trenér Betisu Pepe Mel je již skeptický, co se týče účasti jeho týmu v evropských pohárech. Jeho svěřenci sice v minulém kole dokázali v městském derby porazit Sevillu 2:1, přesto ale na evropské příčky ztrácí čtyři body a před nimi je ještě spousta týmů, která má stejné či o trochu lepší šance.

"Naše šance nejsou velké, ale samozřejmě se pokusíme ještě vyhrát. Nemáme už co ztratit, můžeme pouze získat. Hlavní cíl, a to udržet se v La Lize, jsme už splnili, k tomu jsme vyhráli v derby a teď se jen můžeme pokusit překvapit."

Proti Seville se o oba góly Betisu postaral z přímých kopů Beqat. Ten ale proti Sportingu nebude moci nastoupit a mimo hru je také Caqas a Checu Dorado.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
J.Pablo - D.Suárez, Gregory, Gálvez, Ayoze - Lora, Rivera - Mendy, Trejo, Colunga - Sangoy
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Fabrício - Nacho, Amaya, Paulao, M.Palancar - J.Montero, Matilla, S.Sevilla, Pozuelo - J.Castro, J.Molina
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Málaga CF  (sobota 21:00)
Ve 37. kole La Ligy dojde k velice důležitému utkání mezi Atléticem Madrid a Málagou. Oba týmy totiž bojují o evropské příčky. Atlético je na šestém místě a čistě teoreticky se ještě může dostat do Ligy mistrů, ale to je spíše hudba sfér, nicméně si chce vítězstvím pojistit účast v Evropské lize. Málaga je na tom o dvě příčky lépe a na madridský tým si drží pětibodový náskok. Stále doufá, že se ještě dostane přímo do Ligy mistrů.

Atlético Madrid sezónu nezačalo úplně nejlépe a v tabulce se pořád pohybovalo okolo středu, ale pak se rozstřílela především letní posila z Porta Falcao a klub z hlavního města začal stoupat, až zakotvil na šestém místě, které slibuje účast v Evropské lize. V klidu ale nemůže příliš být, neboť hned několik týmu mu je v patách.

Trenér Diego Simeone proto hodně lituje zbytečné ztráty čtyř bodů, když v posledních dvou utkáních jeho svěřenci nedokázali udržet příznivý stav, a nakonec remizovali jak s Betisem, tak Realem Sociedad. Přesto se nechal slyšet, že se nedívá za sebe, ale naopak před sebe. Stále se totiž nevzdává nadějí, že se jeho tým ještě probojuje do Ligy mistrů.

Na příčky Ligy mistrů ztrácí pět bodů, ale hrají proti přímému rivalovi, a tak jsou naděje přeci jen ještě smysluplné. Úspěch sice svěřenci Simeoneho nemají ve svých rukou, ale musí doufat a především předvést dobrý výkon.

"Ztratili jsme velice důležité čtyři body, když jsme si nechali v 85. minutě dát gól od Betisu a v 92. minutě od Sociedadu. V závěrech zápasu nám chyběl klid, z kterého pramenily chyby, ale i tak se ještě nevzdáváme a v boji pokračuje i v posledních dvou utkáních. Dokud budeme mít šanci, nevzdáme se."

"Musíme sbírat body nejen z toho důvodu, abychom měli šanci dostat se do Ligy mistrů, ale abychom také nechali za zády ty týmy, které nám šlapou na paty," dodává.

Do hry nebude moci nastoupit potrestaný Gabi, který byl v zápase se Sociedadem vyloučen. S největší pravděpodobností ho nahradí Tiago. Portugalský internacionál pro změnu nebude moci nastoupit ve středečním finále Evropské ligy.

Trenér Málagy Manuel Pellegrini doufá, že jeho svěřenci budou mít výhodu v tom, že hrají pouze La Ligu, zatímco Atlético se musí soustředit na soutěže dvě. Do zápasu Chilan s největší pravděpodobností pošle Nacha Monreala, Joaquína a Welingtona, kteří seděli pouze na lavičce při posledním kole, kdy Málaga prohrála 1:4 na půdě Barcelony. K dispozici bude i Isco, který si již odpykal trest.

"Jsme na čtvrté příčce a Ligu mistrů nebude chtít pustit žádnému týmu pod námi. Náš tým je velice silný jak po fyzické stránce, tak i po té psychické, a tak věřím, že svoji pozici udržíme, ne-li vylepšíme. Nedokáži předem říct, jak se vyvine zápas s Atléticem, ale věřím, že budeme hrát lepší fotbal, díky čemuž získáme tři body."
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, F.Luís - Diego, M.Suárez, Tiago, A.Turan - Adrián, Falcao
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Monreal, Weligton, Demichelis, J.Gámez - Cazorla, I.Camacho - Eliseu, Isco, Joaquín - S.Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - Villarreal CF  (sobota 21:00)
Dalším duelem 37. kola je utkání domácí Valencie proti hostům z Villarrealu. Netopýři jsou před utkáním v tabulce na třetí pozici a mají tříbodový náskok před čtvrtou Málagou, který by rádi udrželi až do konce sezóny. Villarreal je čtyři body nad sestupem a k jistotě záchrany chce bodovat už v tomto utkání. Nicméně jasným favoritem zápasu je domácí tým.

Valencii se celkově od Nového roku v lize příliš nedaří a patří k nejhorším týmům celé soutěže. Kdyby Los Che neměli vytvořený náskok z dobré podzimní části sezóny, bylo by to s nimi zlé. V posledním kole však svěřenci trenéra Unaie Emeryho ukázali morální sílu a porazili silnou Osasunu vysoko 4:0. Na tento výkon chce Valencia navázat také v utkání proti Žluté ponorce.

Villarrealu se v posledních zápasech daří a zejména díky závěrečné části sezóny se nakonec pravděpodobně zachrání. V minulém kole Villarreal ve velmi důležitém zápase zvítězil 3:2 na půdě Gijónu. Předtím pět zápasů v řadě neprohrál a z posledních osmi duelů prohrál pouze jednou. Na formu Žluté ponorky si tak budou muset Los Che dát pozor.

Oba celky se v letošní sezóně proti sobě postavily v rámci 18. kola, které proběhlo právě na začátku nového roku, kdy byla Valencia absolutně bez formy. V utkání se to projevilo a Villarreal doma dokázal uhrát remízu 2:2. Za tento výsledek by se rozhodně tentokrát nezlobil.

Záložník domácí Valencie Pablo Hernández v rozhovoru přiznal, že druhá část sezóny nebyla pro jeho tým dobrá. "Po polovině sezóny jsme měli na třetím místě dostatečný náskok a neočekávali jsme, že by se to mohlo ještě takhle zdramatizovat. Teď však máme situaci znovu ve svých rukou a doufám, že to dokážeme udržet a kvalifikujeme se tak do Ligy mistrů přímo."

"Zápas proti Villarrealu je pro nás nesmírně důležitý, protože pokud ho vyhrajeme, zajistíme si třetí místo s předstihem a to pro nás bude obrovská úleva."
Pablo Hernández hovořil také o situaci trenéra Emeryho, který pravděpodobně po sezóně končí na lavičce Valencie. "Jeho čtyři roky byly pro klub velmi pozitivní. Udělal tady veliký kus práce a všichni jsme mu za to vděční. Není jednoduché v současné době vydržet na lavičce jednoho klubu tak dlouho a on to dokázal," sklonil Pablo Emerymu poklonu.

Do zápasu určitě nenastoupí Jeremy Mathieu, kterého trápí zraněná achillovka. Nejistý je start Soldada. Ten má zase svalové problémy a na jeho místo tak pravděpodobně nastoupí Aritz Aduriz, který v posledním duelu proti Osasuně vstřelil dva góly. Do sestavy se vrací Sofiane Feghouli. Na hostující straně je nejistý start Marcose Senny, určitě nebude hrát další defenzivní záložník Carlos Marchena.

Manažer Villarrealu Miguel Ángel Lotina by rád v utkání proti Valencii vyhrál a zajistil si tak přežití v nejvyšší soutěži ještě před koncem soutěže. "Potřebujeme bodovat a do zápasu půjdeme s obrovským nasazením. Utkání na půdě Valencie je vždy pikantní. Je to velký celek s kvalitními hráči a bude to těžší zápas než proti Gijónu, ale i přesto se musíme pokusit uspět," řekl Lotina.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - R. Costa, Rami, Ruiz, Alba - Albelda, Parejo - Feghouli, Jonas, Pablo - Aduriz
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Diego López - Costa, Musacchio, Zapata, A. López - Bruno, Senna - Cani, Valero, Pérez - Ruben
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CA Osasuna - Real Sociedad  (sobota 21:00)
Teoretickou možnost bojovat o evropské poháry má dvě kola před koncem také Osasuna, ale jelikož si na tyto pozice brousí zuby dalších osm týmů, její šance nejsou moc veliké. V zápase 37. kola proti Realu Sociedad však bude na domácí půdě favoritem a může se tak o to alespoň pokusit. Hostům ze San Sebastianu už o nic nejde.

Osasuna byla ještě před pár koly na výborné páté pozici, ale v posledních čtyřech kolech nepoznala chuť vítězství a propadla se tak až na deváté místo. Ve středečním dohrávaném 20. kole Osasuna podlehla na hřišti Valencie vysoko 0:4 a navíc přišla o útočníka Lekiće, který v utkání inkasoval červenou kartu.

Real Sociedad si svou záchranu vysloužil díky dobré formě z posledních duelů. Neprohrál už sedm utkání v řadě a nyní patří k týmům s nejlepší formou v lize. V minulém kole dokonce dokázal Sociedad uhrát cennou remízu 1:1 na půdě Atlética Madrid. Rád by tedy bodoval i v zápase na půdě Osasuny, který by neměl být tak složitý jako ten proti Atléticu.

První vzájemný duel obou celků v letošní sezóně příliš fotbalové krásy nenabídl. San Sebastian doma remizoval s Osasunou bez branek. V posledních letech je bilance mezi oběma celky poměrně vyrovnaná. V loňské sezóně například oba celky dokázaly vyhrát své domácí zápasy. Díky domácímu prostředí má nyní k vítězství blíže Osasuna.

Manažer Osasuny José Luis Mendilibar si je vědom, že Sociedad v posledních zápasech hraje ve skvělé formě, ale nijak celou záležitost nedramatizoval. "V posledním duelu proti Atléticu dokázali uhrát skvělý výsledek, ale v zápase nebyli na rozdíl od svého soupeře vůbec pod tlakem a měli situaci hodně zlehčenou. My chceme proti San Sebastianu od začátku hrát agresivní fotbal a rychle rozhodnout," řekl sebevědomě trenér Osasuny.

"Nic to nemění na faktu, že Sociedad je v závěru sezóny v dobré formě a my si musíme dát pozor. Máme však velmi schopný tým a na domácí půdě bychom měli zvítězit. Poslední zápas byl z naší strany nepovedený, ale bylo to zapříčiněno také červenou kartou Lekiče," dodal Mendilibar.

Trenéra domácích trápí také četné absence. V utkání se určitě neobjeví Damia Abella, Roversio Rodriguez, Dejan Lekić, Sergio Fernandéz, Masoud Shojaei, Kike Sola a Jon Echaide. Hned tři z těchto borců navíc patří do základní sestavy trenéra Mendilibara. Lekiče v útoku pravděpodobně nahradí Ibrahima Balde. Na straně hostujícího San Sebastianu nejsou hlášeny žádné výraznější absence.

Na druhé straně našel slova kritiky pro své mužstvo francouzský trenér Philippe Montanier. "V posledních zápasech sice neprohráváme, ale ne hřištích soupeřů ani nevyhráváme. Do závěru sezóny bych to chtěl změnit a utkání na půdě Osasuny je naší poslední možností."

"V Osasuně je skromný stadion s vynikající atmosférou a domácí tým bojuje o evropské poháry, takže zápas pochopitelně nebude jednoduchý. My se ale pokusíme poprat o vítězství a potvrdit, že prvoligovou příslušnost jsme udrželi naprosto po právu,"
ukončil Montanier.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Lolo, Flaňo, Raitala - Puňal, Nekounam - Cejudo, García, Lamah - Nino
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Cadamuro, González, Demidov, Estrada - Illaramendi, Aranburu - Griezmann, Zurutuza, Prieto - Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 3.80 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid363042115:3094
2.FC Barcelona362763108:2787
3.Valencia CF3616101058:4358
4.Málaga CF361671352:5155
5.Levante UD361571451:4952
6.Atlético Madrid3613111250:4550
7.RCD Mallorca3613101340:4249
8.Athletic Bilbao3612121249:4948
9.CA Osasuna3611151039:5948
10.Sevilla FC3612101442:4446
11.Real Betis361371644:5246
12.Getafe CF3612101440:4946
13.Espanyol Barcelona361291545:5145
14.Real Sociedad3611111445:5144
15.Granada CF361261834:5342
16.Villarreal CF369141339:5141
17.Rayo Vallecano361242050:6840
18.Real Zaragoza361071932:6037
19.Sporting Gijón36972040:6734
20.Racing Santander364151725:5727

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (315)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele