Primera División - souhrn 26. kola

28.02.2014, 22:22, aktualizováno 02.03.2014, 22:51
Komentáře a souhrny
Real Madrid dál vede ligu, protože v derby na půdě Atlétika uhrál remízu. Těsně za Bílým baletem je Barcelona, která přehrála Almeríi. V dobrých výkonech pokračuje Athletic, který nedal šanci Granadě, Sevilla zdolala Real Sociedad, Málaga remizovala s Valladolidem, Betis veze překvapivý bod z Villarrealu.

FC Barcelona - UD Almería 4:1

02.03.2014 21:00

Góly: 9. Alexis Sánchez, 21. Lionel Messi, 83. Carles Puyol, 89. Xavi - 27. Ángel Trujillo

Barcelona zvládla svou povinnost a porazila Almérii v domácím prostředí 4:1. Díky remíze v madridském derby mezi Atléticem a Realem se navíc přiblížila prvnímu místu na rozdíl jediného bodu.

Už v desáté minutě uklidnil domácí Alexis Sánchez, jehož čtvrthodinu nato doplnil brankou z přímého kopu Lionel Messi. V poločase však bylo skóre 2:1 díky zaváhání barcelonské obrany, čehož využil Trujillo. Pojistka nejistého stavu přišla až sedm minut před koncem, kdy se trefil Carles Puyol z dorážky po Messiho ráně do břevna. V samotném závěru pak dodal výsledku konečnou podobu Xavi.

Po prohře na půdě Realu Sociedad měla Barcelona co odčinit a podle toho také do zápasu vstoupila. Zvláště Dani Alves útočil ještě víc než obvykle a působil v šestnáctce Almérie svými náběhy řádný zmatek. První gól však padl po jiné ose. Neymar přihrál Fábregasovi, jehož ránu vyrazil Esteban pouze před sebe k číhajícímu Sánchezovi, jenž pohodlně zakončil do odkryté brány. Ještě lépe bylo pro Katalánce po čtyřiadvaceti minutách hry, kdy Coroňa srazil Messiho na zem ve vzdálenosti okolo třiadvaceti metrů od branky. Argentinská superstar se postavila i k rozehrání trestného kopu a překrásnou kroucenou ranou trefil přesně levý horní růžek.

Kdokoli očekával, že z barcelonských v tu chvíli spadne všechen tlak a zbytku zápasu již budou jasně dominovat, musel být notně zklamán. Namísto navýšení vedoucího stavu totiž došlo na zdramatizování výsledku, neboť Coroňův roh nedokázala obrana domácích v čele s brankářem Valdésem odvrátit a Trujillo hlavou překvapivě snížil.

Přestože domácí stříleli ostošest (konkrétně vyslali na Estebana dvacet sedm ran), uklidňující třetí gól ne a ne přijít. V tomto mezidobí Almería stále cítila svou šanci a několikrát nebezpečně zahrozila. Sedm minut před koncem základní hrací doby však naděje ligového nováčka definitivně povadly. Messi prudkou hlavičkou po rohovém kopu trefil pouze břevno, avšak mrzet jej to nemuselo díky okamžité dorážce Puyola na 3:1. V poslední minutě se pak ještě prosadil Xavi pohledným finišem zpoza šestnáctky a výhra Barcelony tak nakonec vypadá mnohem jednoznačněji, než by jí příslušelo vzhledem k vývoji zápasu.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Valencia CF 1:0

02.03.2014 21:00

Góly: 61. Joaquín Larrivey

Rayo Vallecano zaskočilo v domácím prostředí Valencii a díky výhře 1:0 oživuje své naděje na záchranu v Primera División. O jedinou branku utkání se postaral Joaquín Larrivey, a Rayo je rázem na dostřel nesestupovým příčkám, ztrácí jen tři body.

Argentinský útočník si připsal svůj zásah v jednašedesáté minutě, přičemž naděje hostů na závěrečný tlak značně poškodil Antonio Barragán, jenž čtvrthodinu před koncem uviděl druhou žlutou kartu a musel hřiště předčasně opustit. Přestože posun v tabulce Vallecano nezaznamenalo a zůstává na devatenáctém místě, díky prohře sedmnácté Almérie na Barceloně stáhlo svou ztrátu na první příčku mimo sestup o plný doušek. Zato Valencie prohrála poprvé po šesti kolech a hned to má za následek propad na deváté místo.

První půle nabídla vrchovaté množství šancí na obou stranách, byť ani jeden celek v koncovce ne a ne uspět. Nejprve Paco Alcácer trefil ke smůle valencijských pouze brankovou konstrukci a Larrivey následně předvedl to samé na druhé straně. Útočník Raya byl v podstatě u všeho podstatného co se v útoku madridského klub šustlo. Ještě v první půli jen těsně povedenou ranou minul zpoza vápna branku a následně před odchodem do kabin hlavou přestřelil.

Největší šance první půle ovšem připadla Albertu Buenovi, jenž mohl potrestat špatný odkop brankáře Alvese. V překvapivé šanci ale svou ránu zvedl příliš vysoko. Krátce po změně stran musel Alves zasahovat po přímém kopu Gálveze, stav zůstával stále nerozhodný. Rayo však působilo po přestávce nebezpečnějším dojmem a po zásluze se dočkalo průlomu skóre. Saúl stihnul doběhnout volný míč, a přihrát jej zpět Razvanu Ratovi, aby vyslal centrem do šance Larriveye na zadní tyči. Jak Alves, tak celá obrana Valencie nedokázala vzdorovat a domácí se rázem ujali vedení.

Vše mohlo být jinak, kdyby se následně rozhodčí nechal alespoň jednou obměkčit nářky hostů na incidenty v pokutovém území Vallecana v rozmezí několika minut, pokaždé však nastřelené ruky Arbilly s Gálvezem nechal bez povšimnutí. Zato faul Barragána na Falqueho pozornosti Carlose Close Gómeze neunikl, což mělo za následek druhou žlutou kartu a vyloučení. Poslední šanci měla oslabená Valencie prostřednictvím Feghouliho, ten ovšem vypálil nešikovně a samotném nastavení jen přestřelil.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Real Sociedad 1:0

02.03.2014 19:00

Góly: 77. Kévin Gameiro

Tuhý boj o kvalifikaci do evropských pohárů přinesl souboj domácí Sevilly s Realem Sociedad San Sebastian. Hosty provázela euforická pověst týmu, který v minulém kole porazil věhlasnou Barcelonu a dnes se chystal svou roli potvrdit. To se mu však nepodařilo, rozhodl střídající Gameiro.

V úvodu ale hosté trochu podehli tlaku Sevilly a jejích vášnivých fanoušků, takže prvních deset minut se žádná zajímavá šance nevyskytla. Domácí sice více hráli s míčem u nohou, ale nedokázali vyzrát na pečlivě a organizovaně fungující defenzívu hostujícího celku. Až po dvanácti minutách si vzal míč pod patronát chorvatský záložník Ivan Rakitić a vyslal na brankáře Claudia Brava nebezpečnou střelu. Bravo si s ní ale bravurně poradil.

Real Sociedad si první šanci vytvořil posléze, i když nutno říct, že Antoine Griezmann byl v nevýhodné pozici. Přesto se k míči dostal dřív než brankář Beto a hlavičkou minul jeho tyč. Po dvaceti minutách mohla jít Sevilla do vedení, když se individuální akcí blýskl Carlos Bacca. Ten si poradil i s trojicí protihráčů a nahrál volnějšímu Reyesovi. Jeho ránu z kraje pokutového území však nekompromisně zastavilo břevno!

Hosté pochopili, že bez snahy o útočení se tří bodů nedočkají a začali hráče Sevilly aktivněji napadat hned při rozehrávce. To se jim částečně vyplatilo, protože získali na svou stranu více standardních situací a vystavili domácí tlaku. Množství náběhů do vápna zakončila často nepřesnost ve finální fázi či pád hostujícího hráče uvnitř pokutového území. Ani Zurutuza si však penaltový zákrok nevymodlil.

Stejně tak se jej po lehkém kontaktu s Claudiem Bravem nedočkal Ivan Rakitić. Míč příliš daleko od nohy si dal také Zurutuza, který narazil na připraveného brankáře Beta. Ten pak sledoval, jak jeho spoluhráči neproměňují obrovskou šanci. Centrovaný míč z levé strany již mířil do brány, ale její strážce Bravo skvěle zakročil.

Hosté se pokusili zvýšit svou aktivitu hned zkraje druhého dějství a brankář Beto musel likvidovat jeden ostrý centr za druhým, ale dnes večer své spoluhráče podpořil dobrými výkony. Po hodině hry se do pokutového území dral Cristóforo, ale před ním byl nedovoleně zastaven. Real Sociedad se sice krátce poté ujal vedení, ale jeho radost byla zbytečná - zpětná nahrávka do pokutového území již překročila brankovou čáru.

Brankář Claudio Bravo sice po většinu utkání působil jistým dojmem, ale dvacet minut před koncem zápasu se dopustil obrovské chyby. Ve snaze odkopnout míč totiž podklouzl a navíc se míče dotkl rukou až za pokutovým územím! Z následné standardní situace ale Ivan Rakitić skórovat nedokázal. Své kvality mohl Beto na opačné straně dokázat jen o chvíli později, když se po skvělé nahrávce dostal k zakončení Antoine Griezmann a hlavičkou donutil Beta k dobrému zákroku.

Rozhodujícím momentem celého klání se stalo střídání Carrica, jehož nahradil Kevin Gameiro. Bývalý útočník PSG na hřišti působil sotva pět minut, když se dostal do pokutového území, kličkou se zbavil marně stíhajícího obránce a s přispěním brankáře Claudia Brava vsítil důležitou branku!

Do konce utkání se Sevilla pokoušela udržet míč pod kontrolou a i když se jí to nepodařilo, může slavit tři body. Real Sociedad totiž své šance využít nedokázal a ze Sevilly si odváží pouze porážku. Nic s tím neudělala ani šance Agirretxeho, který centr ze strany minul.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Real Madrid 2:2

02.03.2014 17:00

Góly: 28. Koke, 45+1. Gabi - 3. Karim Benzema, 82. Cristiano Ronaldo

Atlético Madrid otočilo vývoj utkání s Realem Madrid a díky brankám Kokeho a Gabiho se dostalo do vedení. Real Madrid ale v nejpotřebnější chvíli využil služeb Cristiana Ronalda, který rozhodl o dělbě bodů.

Madridské derby se stalo velice sledovaným utkáním, protože mohlo rozhodovat také o pozici prvního týmu La Ligy. Atlético Madrid totiž v poslední době prohání zavedenou dvojici v podání Barcelony a právě jeho městského rivala. Právě Bílý balet vystřídal doposud první Barcu na pozici lídra a o jeho ofenzivních schopnostech svědčila také demolice německého Schalke v Lize mistrů. Ani Atlético se ale nechtělo vzdát a toužilo po odvetě za nepovedené střety v Copa del Rey.

Avšak po prvních třech minutách se zdálo, že se bude historie opakovat. Hosté totiž rozehráli rohový kop nakrátko a centr di Maríi propadl až k útočníkovi Benzemovi. Francouzský reprezentant měl usnadněnou pozici, protože domácí trávili čas reklamováním ofsajdu. Sudí Delgado ale žádný přestupek proti pravidlům neviděl a branku uznal.

Ani další výrok sudího fanoušky domácích Colchoneros příliš nepotěšil. Tribuny se sice dožadovaly odpískání penalty po pádu Diega Costy v pokutovém území, ale také nyní zůstala píšťalka hlavního arbitra němá. Velice agresivní tempo hry s množstvím zákroků na hraně demonstroval Raúl García, který sestřelil portugalského obránce Pepého. Aktivita domácího celku ale postupně narůstala také v držení míče.

To se projevilo krátce před půlhodinou odehraného času, když se k centru dostal Arda Turan a Koke byl ve vápně úplně volný. Laxní přístup hostujících obránců znamenal srovnání na 1:1 a počátek velkého dramatu.

Krátce před poločasovou přestávkou zahrozil Diego Costa, který pronikl do šestnáctky a z úhlu vypálil. Brankář Diego López sice vyběhl a ránu zlikvidoval, ale Bílý balet si poučení nevzal. Toho využil kapitán Gabi, který zaznamenal jednu z nejdůležitějších branek své dosavadní kariéry. Krásnou ranou totiž dokončil přímý volný kop a prostřelil brankáře Lópeze!

Jednoduché kombinace zdobily domácí Colchoners a stály také na začátku druhé půle. Rychlý protiútok téměř zakončoval Diego Costa, ale brankář Diego López proti němu skvěle vyběhl a zlikvidoval nadějnou šanci. Největší hvězda Atlética Madrid se až překvapivě snadno dostala k hlavičce po dalším centru, Sergio Ramos svého protihráče nepohlídal úplně učebnicově.

Real se v kombinacích naopak trápil a lépe se nevedlo ani samostatně pronikajícímu Modrićovi. Chorvatský záložník sice prošel přes dva protihráče, ale následně nahrával nepřesně. Po troše kontroverzí (pád Diega Costy ve vápně, nesportovní odstrčení Ronalda vůči Filipemu) se k centru do vápna dostal Luka Modrić, který perfektně našel nabíhajícího Benzemu a Francouz z voleje mířil těsně vedle tyče!

Na opačné straně mohl uklidnit domácí fanoušky Diego Costa, ale ani jeho další pád sudí Delgado neocenil penaltou. Naopak, pronikajícímu hráči udělil žlutou kartu a emoce na hřišti i mimo něj opět vzplály. Sudí se stal terčem verbálního útoku hráčů Atlética i členů realizačního týmu domácí lavičky. Mocně povzbuzující příznivci Simeoneho týmu se málem dočkali o pár minut později, kdy si hráči Atlética pohráli se soupeřem a několika kombinacemi se dostali k centru. Na zadní tyč si naběhl Arda Turan, ale hlavičkoval do výtečného Lópeze.

S jeho pomocí se Real ubránil atakům soupeře a naopak mohl další založit. Marcelo ale nacházel pouze obránce Atlética. Až do třiaosmdesáté minuty, kdy se znovu prosadil portugalský útočník Ronaldo. První narážek Carvajalovi sice nevyšla, ale díky chybě obránce se dostal znovu k míči, odcentroval na střed a pohotový Ronaldo prostřelil vše před sebou - 2:2.

Přesto se Real málem loučil s utkáním jako poražený tým! Práce bojovníka Gabiho přinesla své výsledky, protože sprintující Diego Costa vystavil Carvajala tlaku, ten špatně nahrál a dobíhající spoluhráč vracel Costovi. Ten sice vypálil a míč směřoval na opuštěnou bránu, ale včas se vrátil obránce Pepe a míč tečoval!

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Real Betis 1:1

02.03.2014 12:00

Góly: 71. Bruno Soriano (pen.) - 85. Rubén Castro

Villarreal překvapivě nezvládl domácí zápas s Betisem a získal pouze bod za remízu 1:1. V boji o cenné čtvrté místo tak prohloubil svou ztrátu na Athletic, který naopak suverénně přehrál Granadu. Betis sice získaný bod sám o sobě nevytrhne, ovšem jde o správné povzbuzení do dalších kol.

Branka Bruna Soriana z pokutového kopu dvacet minut před koncem signalizovala, že by přece jen favorizovaní domácí měli zápas dovést do vítězného konce, jenže deset minut nato uviděl Ikechuwku Uche druhou žlutou kartu a podstatně narušil poklidné dohrávání utkání. Brzy nato navíc Betis zásluhou Rubéna Castra využil nastalou přesilovku. Navzdory skvělému odvrácení prohry ztrácí andaluský celek na záchranu stále propastných jedenáct bodů, stejně tak Villarreal může po dnešku zpytovat svědomí. Žlutá ponorka totiž klesla na vzdálenost šesti bodů od čtvrtého Athleticu.

Díky nečekanému úspěchu v pohárové Evropě, kde Betis zvítězil na půdě Kazaně a probojoval se do osmifinále Evropské ligy, mohli jít hosté do zápasu dobře naladění. Začali však opatrně a přenechali iniciativu Villarrealu. Ten prostřednictvím Moie Gómeze hned v prvních minutách ostřeloval brankáře Adána, ovšem neúspěšně. Zbytek první půle pak sklouznul do nevýrazného pojetí hry z obou stran a v poločase tak zůstalo skóre bez branek.

Druhý poločas nabídl o poznání více vzruchu. Nejprve střídající Uche zahodil skvělou příležitost po přihrávce debutujícího Olivera Torrese, když z místa blízkého penaltového puntíku pouze přestřelil. Když však do konce utkání zbývalo jen něco přes dvacet minut, domácí se přece jen dočkali. Uche si narazil se spoluhráčem a pronikl do šestnáctky, kde jej nevybíravě srazil na zem Javier Chica. Přestože opakované záběry ukázaly, že hostující hráč nejprve trefil míč, rozhodnutí rozhodčího udělit za zákrok pokutový kop již přehodnotit nešlo. Soriano poslal Adána na druhou stranu a pohodlně poslal domácí do vedení.

Naděje Betisu na zmrtvýchvstání přišly záhy, když za agresivní skluz na Nona uviděl Uche druhou žlutou kartu a musel jít předčasně do kabin. Z nastalého tlaku hostů se urodilo několik rohů a krátce poté také vyrovnání. Centr Vily na zadní tyč trefil přesně hlavou Castro a rozradostnil lavičku Betisu v čele s trenérem Calderónem. Následně mohli Andalusané dokonce utkání úplně otočit, jenže v rozhodující chvíli jak rána Figuerase, tak Rodrígueze v dobrých šancích šly těsně vedle. Nakonec však v hektickém závěru mohl ještě skórovat i Villarreal, ovšem Adán byl při ráně Dos Santose pozorný a konečky prstů ji vytáhl mimo tři tyče.

Více informací k zápasu

Elche CF - Celta Vigo 1:0

01.03.2014 22:00

Góly: 85. Carles Gil

Dlouho to vypadalo, že se v utkání Elche s Celtou Vigo branky nedočkáme, ovšem šest minut před koncem rozhodnul zápas ve prospěch domácích krásnou ranou Carles Gil. Nic Celtě nebylo platné, že měla více ze hry a svého soupeře pustila pouze k jediné střele na bránu, i ta samotná nakonec Elche stačila.

Ligový nováček se tak úspěšně vymanil z nejbližšího dosahu sestupujících týmů a má od rudého pásma pokoj na vzdálenost šesti bodů z pohodlného třináctého místa. Celta zůstává jedenáctá s pouhým jedním bodem navíc.

Jako první se po zahájení hry pustili do útočení domácí. V úvodní desetiminutovce si vypracovali hned tři slibné akce, ta nejlepší připadla Manu del Moralovi, ovšem trefil po centru Javiho Márqueze hlavičkou pouze tyčku. Zanedlouho se k němu přidal i Edú Albácar, jehož pumelice zdálky skončila pro změnu na břevně.

Hosté se stejně jako jejich brankové konstrukce pořádně zatřepali a konečně začali přebírat iniciativu. Nejprve Manu Herrera musel zasahovat proti střele Santiho Miny, poté jej ještě do poločasu zkoušeli zaskočit dvakrát Augusto Fernández a Fabian Orellana, vždy však v koncovce selhali. Přesto největší šance první půle připadla Elche, když Cristian Herrera z pouhých několika metrů mířil hlavou příliš vysoko.

I po změně stran pokračovala optická převaha Celty, kterou musel aktivně potlačovat Manu Herrera. Domácí gólman se zaskvěl hlavně dvěma zákroky v rychlém sledu po přímém kopu Orellany a dorážce Fontáse. V hektickém závěru se pak potvrdilo otřepané pravidlo "nedáš, dostaneš". Zatímco na straně hostů Charles ve skvělé příežitosti nedokázal usměrnit Rafinhův centr tak, aby skončil v síti, ani ne minutu poté udeřil Gil po kombinaci Corem. Střídající střelec jediné branky zápasu zakončil umístěnou přízemní ranou, na kterou již Celta nedokázala zareagovat a prohrála 1:0.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Espanyol Barcelona 0:0

01.03.2014 20:00

Góly: -

Getafe si s Espanyolem pouze dělí body, navíc se diváci nedočkali nijak ofenzivního utkání. Vlastně jen těžko hodnotit, kdo byl ve večerním utkání lepším týmem, neboť se brankáři ani na jedné straně příliš obávat nemuseli.

Od úvodních minut bylo jasné, že na dlouhé představovací ceremonie nebude čas, protože oba celky se v úvodu několikrát objevily v šancích. Na straně hostí se do šance řítil mladík Córdoba, kterého musel na poslední chvíli odzbrojit stoper Rafa. S Córdobou měli vůbec hráči domácích velké problémy, neboť se jeho rychlé nohy často dostávaly do kontaktu s míčem v blízkosti brankáře Moyy.

Na opačné straně mířil celkem přesně zkušený záložník Lafita, který vyprášil rukavice brankáře Kika Casilly. Ten musel ošemetnou situaci řešit také po akci Pedra Leóna, jehož centr nakonec doplul až k Maricovi. Getafe se ale jinak moc do útoku nehrnulo a míč častěji poletoval mezi záložní řadou Espanyolu. Na brankáře Moyu se pokoušel vyzrát také Sergio García, ale ani on neuspěl.

Postupem času se kombinace obou soků stávaly nepřesnějšími a sudí Mateu Lahoz musel řešit více napomenutí než gólových šancí. V poslední akci první půle se ocitl záložník Pedro Leon, který ale centr od Laga nevyužil ideálně a míč napálil mimo tři tyče. Opatrný byl také úvod poločasu druhého, v němž si ani jeden z brankářů příliš zákroků připisovat nemusel.

Po nepovedené kombinaci se zkušenějším Garcíou se k míči opět dostal útočník Córdoba, který se napodruhé již rozhodl pro střelu, a stadionem to jen zahučelo. Další chvíle přerušení se konala proto, že se při zákroku zranil brankář Miguel Angel Moyá a musel být střídán. Jeho místo zaujal Jordi Codina. Ten si ale zákrok připsal až dvacet minut před koncem zápasu, kdy na něj střílel Gabriel Torje. Ten ale gól nevstřelil a následně vystřídal.

Plno chuti měl také Sergio García, ale ani jeho další průnik bezbrankový stav utkání nezměnil. Jednak se k němu přiblížil obránce dost blízko a jednak byl připraven zakročit také brankář Codina. V poslední akci utkání se ocitl Pedro León, ale ani on svou ranou brankáře Casillu nepřekonal.

Více informací k zápasu

Levante UD - CA Osasuna 2:0

01.03.2014 18:00

Góly: 4. Papakouli Diop, 42. Rubén García

Levante i nadále pokračuje v nadprůměrných výkonech a místo starostí s bojem o záchranu úspěšně usiluje o kvalifikaci do evropských pohárů. Sobotní večer ovládl klub z Valencie zcela přesvědčivě, když porazil Osasunu 2:0, přestože dohrával poslední půlhodinu v desíti.

Ještě v období vánoc to s celkem Joaquína Caparrose nevypadalo vůbec dobře, vždyť prohrál hned šest ze sedmi tehdy jdoucích utkání. Ovšem od čtvrtého ledna, kdy Levante podlehlo v derby Valencii 2:0, se povedlo nastartovat úctyhodnou sérii, která nyní čítá již osm zápasů bez porážky. Nejnovější korálek na této šňůře je hlavně zásluhou branek Papakouliho Diopa a Rubéna Garcíi z první půle, byť červená karta pro Víctora Casadesúse po hodině hry znamenala jisté neočekávané komplikace.

Ani výhoda vyššího počtu hráčů v poli však Osasuně nepomohla k návratu do zápasu, a tak si Levante drží skvělou sedmou příčku se sedmibodovým odstupem na šestý Real Sociedad. Ten nyní čeká náročný nedělní duel v Seville, a tak se dá čekat, že náskok Basků dost možná nepovyroste. Osasuna po sobotní prohře zůstává ve středu tabulky a na rozdíl od svého soupeře také přišla o povedenou sérii nedávných výsledků.

Klub z Pamplony totiž vybojoval hned sedm bodů z posledních tří kol, včetně šokujícího vítězství 3:0 nad adeptem na ligový titul, Atléticem Madrid. A i na Levante začali hosté slibně, když se v úvodu prodral do zakončení Álvaro Cejudo, byť přestřelil. Následovalo však kruté vystřízlivění, neboť hned ve čtvrté minutě se senegalský reprezentant Diop dostal k přihrávce Ivanshitze a z hranice šestnáctky poslal domácí do vedení.

Osasuna se pak sice pokoušela o co nejrychlejší odpověď, ovšem brankář Keylor Navas byl při ráně Riery pozorný. Když pak minul Armenteros, začalo se znovu herně probouzet i Levante a ještě do poločasu také přidalo druhý gól večera. Tři minuty před odchodem do kabin totiž Rubén vypálil pravačkou po rozehrávce Garcíova přímého kopu a trefil se přesně za záda Andrése Fernándeze.

Čtvrthodinu po změně stran narušil dominanci a poklid domácích Casadesús, jenž uviděl za faul na Cejuda červenou kartu. Keylor Navas však žádné inkasované branky nepřipustil a několikrát kvalitně zasáhl při střelách Riery, Armenterose i Acuni z nastaveného času. Levante tak zvítězilo 2:0 a může jet příští týden na půdu Realu Madrid ve skvělém rozpoložení.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Real Valladolid 1:1

01.03.2014 16:00

Góly: 13. Roque Santa Cruz - 30. Daniel Larsson

Malaga se rozešla se svým konkurentem v boji o záchranu z Valladolidu smírně 1:1. Oba tak mají před sebou stále kus práce, pokud se chtějí v Primera División objevovat i v příští sezoně.

Pro andaluský celek začalo utkání nejlépe, jak jen to šlo, neboť ve třinácté minutě otevřel skóre Roque Santa Cruz. Po půlhodině hry však vyrovnal Daniel Larsson a víc branek v utkání nepadlo. Malaga tak alespoň udržela svůj předchozí tříbodový náskok na Valladolid, ovšem v domácím prostředí jde pořád spíše o ztrátu a pokračující nejistotu.

Domácí přitom v úvodu zápasu dominovali. V první šanci ještě Santa Cruz hlavou přestřelil a Ambrabatovu ránu vyrazil hostující brankář vedle své tyče, ovšem paraguayský útočník se následně přece jen dočkal. Po Dudově rohovém kopu Santa Cruz vystoupal nejvýše a poslal hlavou míč do sítě.

Valladolid se probral až s inkasovaným gólem, avšak hlavičkový pokus Javiho Guerry skončil vedle. Na druhé straně Malaga pokračovala v hrozbě z rohových kopů, tentokrát však po dalším Dudově nákopu Ortega nedokázal trefit míč čistě a poslal jej pouze mimo. A tak přišel trest. Rukavinův centr přetavil v třicáté minutě ve vyrovnávací gól znovu hlavou Larsson.

Po změně stran pokračovali domácí v zahazování slibných příležitostí, zvláště Santa Cruz se hned dvakrát v dobré pozici nedokázal prosadit hlavou. Nakonec tak málem Valladolid bral všechny body, když deset minut před koncem Óscarova rána orazítkovala brankovou konstrukci. Ještě v nastaveném čase si příznivci domácího celku prožili menší šok, neboť Guerrova střela zblízka pořádně zaměstnala brankáře Caballera. Skóre však již zůstalo neměnné.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Granada CF 4:0

28.02.2014 20:30

Góly: 6. Aritz Aduriz, 18. Aritz Aduriz, 74. Aritz Aduriz (pen.), 80. Carlos Gurpegi

Athletic potvrdil roli favorita a na domácím hřišti si s lehkostí poradil s Granadou 4:0. Hvězdou večera se stal Aritz Aduriz, jenž se blýskl hattrickem. Poslední hřebík do rakve hostů pak zasadil Carlos Gurpegi. Bilbao nadále zůstává na čtvrté pozici, Granada svou třináctou pozici s velkou pravděpodobností neudrží.

Granada začala nebojácně a snažila se tvrdou hrou nepustit domácí do svého tradičního úvodního tlaku. Stal se však pravý opak a domácí už v 7. minutě slavili první branku. Iraola nacentroval z pravé strany a Aritz Aduriz hlavou pohodlně otevřel skóre - 1:0! Tempo hry sice nebylo nijak závratné, ale Bilbao hrálo přesně to, co potřebovalo, a už v 18. minutě navýšilo svůj náskok. Po přiťuknutí Susaety natáhl k fantastické střele nezastavitelný Aritz Aduriz a z dobrých dvaceti metrů přesně trefil šibenici Fernándezovy branky - 2:0!

Bilbao nadále kontrolovalo hru a do poločasu se k dobré příležitosti dostal ještě díky dobré individuální práci Muniain, ten však v rozhodujícím okamžiku namířil svou ránu pouze do připraveného gólmana hostů.

Ani po změně stran Granada nedokázala najít recept na dobře organizovanou hru domácího celku, a tak mohli své umění předvádět především Baskové. V 52. minutě se po standardní situaci dostal k míči v dobré pozici Aduriz, Granadu však zachránil vynikajícím skluzem obránce Coeff. Útočný prapor hostů držel především Riki, ale s jeho akcemi okolo 60. minuty si s přehledem poradila domácí obrana.

Mírný tlak Granady tak k ničemu nevedl a naopak mohli opět udeřit domácí. To by však musel po střele Herrery prázdnou bránu trefit Muniain. Podobně si o pár okamžiků počínal i Iturraspe, který pro změnu těžil z dobré práce Muniaina. A do třetice stála při obraně Granady štěstěna, když v 69. minutě zneškodnil vyloženou šanci Susaety brankář Fernández.

Zápas se definitivně zlomil v 73. minutě, když aktivního Adurize fauloval v pokutovém území Diego Mainz, jenž od sudího Álvareze automaticky uviděl rovnou červenou kartu. Z následné penalty se trefil sám Aritz Aduriz, čímž završil hattrick a celkově zaznamenal už devátou branku v probíhajícím ročníku - 3:0! Hosté dohrávající o deseti už mysleli jen na to, aby zápas zvládli se ctí. Jejich nevydařený výkon však ještě podtrhla branka Bilbaa z 80. minuty. Fernández sice vyboxoval nebezpečný centr z malého vápna, k míči se však dostal Carlos Gurpegi, jenž chytrým obloučkem překonal vyběhnutého brankáře Granady - 4:0!

Athletic ve velkém stylu ukázal, jak silný dokáže být na San Mamés, otázkou ale je, zda si stejnou formu doveze i na stadion Mestalla pro souboj s Valencií. Granada se musí z čtyřgólového debaklu hodně rychle oklepat, aby mohla v příštím kole čelit silnému Villarrealu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid26204273:2664
2.FC Barcelona26203374:2163
3.Atlético Madrid26194361:2161
4.Athletic Bilbao26155649:3050
5.Villarreal CF26135847:3144
6.Real Sociedad26127746:3643
7.Sevilla FC26108844:4138
8.Levante UD2699826:3136
9.Valencia CF261051138:3735
10.Espanyol Barcelona26961129:3233
11.Celta Vigo26861232:3730
12.Elche CF26781123:3729
13.CA Osasuna26851324:3929
14.Granada CF26831522:3627
15.Getafe CF26761323:4027
16.Málaga CF26681224:3526
17.UD Almería26751425:4626
18.Real Valladolid264111128:4423
19.Rayo Vallecano26721726:5923
20.Real Betis26361721:5615

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (419)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele