Primera División - preview 26. kola

28.02.2014, 09:11, aktualizováno 02.03.2014, 08:45
Previews
Zraky španělských fanoušků se dnes budou upínat především do hlavního města, v Madridu se hraje derby mezi Atléticem a Realem. Snazší pozici má Barcelona, ta se střetne s Almeríí. Valencia se představí na půdě Raya, Sevilla hostí Real Sociedad a Villarreal Betis...
Villarreal CF - Real Betis  (neděle 12:00)
Nedělní program šestadvacátého kola odstartují v poledne Villarreal s Realem Betis. Souboj nováčka s tradičním klubem z horní poloviny tabulky letos nemůže být více naruby, a tak bude mít žlutá ponorka co dělat, aby svého soupeře ze dna ligy nepodcenila.

Zatímco svěřenci kouče Marcelina se nachází na výtečném pátém místě s dohledem na ještě lákavější čtvrté, Betis se níže nacházet ani nemůže. Čtrnáct získaných bodů z dosavadních pětadvaceti zápasů je dokonce historické minimum zelenobílého klubu ze Sevilly. O to paradoxněji vyznívá, že se Betis stále drží v Evropské lize, kde díky výhře 2:0 na půdě ruské Kazaně proklouznul již do osmifinále. V rámci souboje o postup mezi nejlepších osm ani nebude muset jezdit daleko, los mu totiž určil městského rivala FC Sevillu.

"Nemíním Betis podcenit ani omylem, nevěřím u nich prvnímu dojmu nejvíce ze všech týmů v lize," nabádá k opatrnosti trenér Marcelino. "Samotný fakt, že nevyhráli mnoho utkání, ještě neznamená, že by něčeho takového nebyli schopní nebo že mají špatný tým. Ukázali to proti Kazani a také Athleticu, kde sice nevyhráli, ale rozhodně si zasloužili víc," vrátil se ještě boss Villarrealu k prohře Betisu 2:0 z minulého týdne.

Domácí navíc neustále sužují zdravotní patálie klíčových hráčů. Nepříjemný svalový problém dělá potíže Giovanimu Dos Santosovi, byť by mexický reprezentant nakonec měl být na zápas fit. Chybět bude naopak definitivně Chechu Dorado, ovšem poprvé od listopadu by se možná mohl vrátit na trávník Cani, jenž se zotavuje ze zranění kolene. Po překonání problémů s vykloubeným ramenem by se také mohl na soupisce objevit Oliver Torres, jenž ve Villarrealu hostuje z Atlética Madrid.

Na druhé straně budou Betisu chybět vykartovaní Lolo Reyes a Damien Perquis, kteří oba uviděli červenou kartu v zápase s Athleticem, zato stoper Amaya se po jednozápasovém trestu vrací zpět do hry.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Gabriel, Musacchio, Jokic - Trigueros, Pina, Bruno, Gómez - Uche, Giovani
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Juanfran, Amaya, N'Diaye, Dídac - Nono, Matilla - Baptistao, Sevilla, Cedric - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Real Madrid  (neděle 17:00)
Madrid čeká velký fotbalový svátek. Jen málokteré utkání je v Primera Division tak ostře sledované, jak se to dá říct o madridském derby. Zvláště Atlético k tomu tuto sezonu značně přispívá, neboť usiluje o narušení dosud vládnoucích hegemonů Barcelony a Realu. Právě svého městského rivala v neděli večer vyzve.

Souboj o prestiž, tři body a také postavení lídra, to vše je v sázce. Také druhá Barcelona bude totiž napjatě sledovat vývoj tohoto utkání. Oba týmy se velmi dobře znají a do jejich vzájemné historie byly nedávno napsány další dvě kapitoly. Madridské rivaly svedl dohromady los Copa del Rey. A tady je další důvod, proč Atlético prahne po pomstě - Bílý balet mu totiž ve dvou utkáních nadělil pět branek a ještě k tomu stačil v obou z nich udržet čisté konto!

O ofenzívu nemusí mít trenér Carlo Ancelotti vůbec starosti, což jeho tým dokázal destrukcí německého Schalke. Do sítě brankáře Ralfa Fährmanna se postupně trefili Benzema, Bale i Ronaldo, všichni tři mušketýři se navíc zastavili až na dvou zářezech. Postup má Bílý balet na dosah kopačky a vesele se může soustředit pouze na La Ligu. V ní se mu také nevede špatně a pomalu tančí směrem k titulu. Teprve nedávno sesadil z trůnu Barcelonu, ale samozřejmě nechce usnout na vavřínech slávy. Přeci jen, do konce zbývá ještě řada kol.

A hned v tom dalším se Ancelottiho tým střetne s ambiciózní skupinou vedenou úspěšným trenérem Diegem Simeonem. Ten od svého nástupu vdechl kdysi slavnému klubu nový život a naplno využil chytrých nákupů i individuálních počinů jednotlivých hráčů. Colchoneros nyní zdobí to, co Realu Madrid občas scházelo - přehlídnout hvězdné manýry jednotlivců a vytvořit z nich fungující celek. Pokud tohle v prostředí Merengues zvládnete, můžete pomýšlet na titul.

A to přesně Carlo Ancelotti zatím zvládá. Ostatně, po posledním výkonu v Lize mistrů se médiím svěřil s následujícím přáním. "Celý tým se cítí skvěle, i když mnozí hráči odehráli proti Schalke náročné utkání. Máme několik možností a hráči musí být čerství. Možná se rozhodnu pro nějaké změny v sestavě, ale je těžké měnit hráče, kteří se prezentují dobrými výkony. Utkání Ligy mistrů se nám povedlo na výbornou a já doufám, že náš výkon dokážeme zopakovat také proti Atléticu."

Ani po vysoké výhře se však oponent Realu Madrid nebojí. Atlético se dostalo na šedesátibodovou hranici a od druhé Barcelony jej dělí pouze horší skóre. Diego Costa a spol. se nyní budou snažit toto manko umazat a zaskočit favorizovaného protějška. Alespoň v to věří trenér Diego Simeone, jehož vyzpovídal argentinský deník Ole. V rozhovoru s tím se Simeone svěřil ohledně svých pocitů, španělského života i zkušeností s Atléticem.

"Povedlo se nám utkání Ligy mistrů, ale vyhráno ještě nemáme. Někdo mi jednou řekl, že v Miláně jsme ještě nevyhráli. To ale není tak důležité. Znám Italy, budou bojovat. My se musíme pokusit dosahovat svých cílů, abychom mohli být spokojeni my i naši fanoušci. A tím základním je vyhrávat a bavit se fotbalem. Když jsem přišel do Španělska, první věc, kterou jsem řekl, byla, že musíme být konkurenceschopní. V tom jsme se hodně zlepšili a můžeme být klidnější," vzpomíná Simeone.

Španělská elitní liga byla dlouho dobu považována za záležitost dvou týmů, ale Atléticu se zatím daří tento zaběhaný stav měnit. K tomu přispívá i fakt, že jeho hráči ztrácí obvyklý respekt vůči velkým týmům. To je důležitý faktor pro to, aby se boj o čelo v La Lize mohl opět zdramatizovat.

Ostatně, trenér Simeone uvádí: "Já jsem osobně rád, že bojujeme proti Barceloně a Realu. S asistentem Burgosem vždycky hráčům v předsezónním zápase říkáme, aby si představili, že je to přátelské utkání proti Realu nebo Barceloně. Pak ztrácí strach před opravdovým utkáním. V médiích často čtete deset stránek o Barce a deset o Madridu, ale ten strach z nich vytvářejí pouze média. Když na to přijdete a pochopíte klíč, jak proti nim bojovat beze strachu, můžete uspět," dodává někdejší fotbalista. Kdo vyhraje bitvu o hlavní město?
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, F. Luís - Koke, Suárez, Gabi, Turan - Villa, Costa
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Modrić, Alonso, Di María - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Real Sociedad  (neděle 19:00)
Estadio Ramón Sánchez Pizjuán se stane dějištěm utkání dvou týmů, které mají pohárové ambice. Lépe jsou na tom hosté ze San Sebastianu, kterým patří šestá příčka. Jejich nejbližším sousedem je právě Sevilla, která se však také chce poprat o možnost kvalifikovat se do pohárů.

Sevilla má za sebou povedený týden, protože v jeho prostřední části dokázala porazit Maribor a postoupit tím do další fáze Evropské ligy. V osmifinále se utká s velice známým soupeřem, protože budeme svědky sevillského derby. Při pozápasové tiskové konferenci se však trenér Unai Emery nechtěl zmiňovat o očekávaném souboji s městským rivalem. Místo toho chce, aby se jeho hráči soustředili pouze na duel La Ligy s Realem Sociedad San Sebastian.

"Na prostředí Evropské ligy bude ještě čas, budeme v naší cestě Evropou pokračovat velmi brzy. Teď se ale chceme soustředit pouze na domácí soutěž, v níž nás čeká souboj s Realem Sociedad. Bylo by skvělé, aby hráč mysleli jen na to, jak zase nabrat síly a plně se zotavit především po fyzické stránce. Real Sociedad pro nás totiž bude opravdu velkým testem schopností. Moje pozornost se upíná pouze k nedělnímu zápasu, na nic jiného teď nechci myslet. Derby v rámci Evropské ligy bude skvělá podívaná plná emocí, ale La Liga je naší prioritou," uvádí zkušený trenér.

Zápas s Realem Sociedad bude opravdu těžkým testem, protože již minulý výsledek Sociedadu by měl být varovným signálem. V něm si totiž zcela proti předpokladům domácí hráči na stadionu Anoeta poradili se slovutnou Barcelonou, kterou tím sesadili z čela ligy! Real Sociedad poslal do vedení Alexandre Song, který míč poslal za záda vlastního brankáře. Na jeho trefu sice odpovídal již do té správné brány Lionel Messi, ale rychlé góly od francouzského talentu Griezmanna a Zurutuzy ukončili sérii výher Blaugranas.

Taktiku, která by mohla proti hostům uspět tentokrát, uvádí samotný trenér Emery. "Naším cílem bude hrát s míčem u nohou, dostat soupeře pod tlak. To bude dost těžké, Real Sociedad se často zatahuje hluboko do defenzívy. Ale při troše štěstí a motivaci se nám to povede. Možná potřebujeme zapracovat na lepším zakončení a touze po tom vytvářet si víc šancí, ale jinak jsem s výkony týmu spokojen," hledá Unai Emery pozitiva.

Dobře se daří také jeho oponentovi, kterého díky výhře nad Barcou dělí od pátého Villarrealu jen horší skóre. Vítězství nad katalánským gigantem se ale v žádném případě nerodilo snadno, o čemž svědčí i vzkaz zadáka Joseby Zalduy. Pravý obránce dostal v prestižním duelu na starosti zastavit brazilskou hvězdu Neymara, což sám považuje za téměř nadlidský úkon. Soudě dle toho, že bývalý hráč Santosu neskóroval, však obránce Joseba Zaldua svou úlohu zvládl na jedničku.

"Bránění Neymara byla jedna z nejtěžších věcí, jaké jsem ve fotbale dělal. Když mi trenér před zápasem řekl, že chce, abych ho hlídal, trochu mě to vyděsilo. Když hra začala, chtěl jsem dělat věci jednoduše, nic moc složitě nevymýšlet a plně se soustředit. Věděl jsem o jeho přednostech, takže mě to stálo hodně sil. Naštěstí ale všechno dopadlo dobře a celý tým mi pomáhal. Do konce života si budu pamatovat, jak zuřivě jsme se spoluhráči oslavovali vstřelené branky a to štěstí, které jsme díky nim cítili," doplňuje mladý obránce.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Pareja, Fazio, Moreno - Reyes, Rakitić, Carrico, Vítolo - Gameiro, Bacca
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Zaldúa, González, Martínez, Ángel - Zurutuza, Elustondo, Bergara - Canales, Vela, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.75 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - UD Almería  (neděle 21:00)
Barcelona přivítá v neděli od osmi hodin večer na svém stadionu nováčka z Almérie a bude mít co napravovat. Porážka 3:1 od Realu Sociedad v minulém kole totiž měla za následek škatulka na čele tabulky, které Barcelonu odsunuly na druhé místo tři body za Realem Madrid.

Po skvělém úvodu sezony se přitom zdálo, že si Katalánci svého dlouholetého soka udrží s odstupem za sebou, ovšem nedávné prohry s Valencií a Sociedadem spolu s několika remízami rázem celou situaci obrací vzhůru nohama. Vše se však může brzy v dobré obrátit, neboť Real čeká městské derby s Atlétikem, které se v tabulce nachází za Barcelonou na třetím místě pouze kvůli horšímu skóre.

"Na tuto šanci se opravdu moc těšíme," hovoří krajní bek Adriano o možnosti odčinit zaváhání na Anoetě. "Vše, na to momentálně myslíme, je jen vyhrávání všeho až do konce."

"Osobně vnímám kritiku jako něco pozitivního, což využívám k tomu, abych se pokusil zlepšit," pokračoval Adriano na téma palčivých komentářů, následujících po zkratu z minulého týdne. "Ačkoli někdy podobným nářkům sami nerozumíme. Stále jsme ve hře o tři trofeje a musíme se nyní pokusit udělat všechno proto, aby ztráta na Real Madrid zmizela."

Almería jde do zápasu na šestnáctém místě, čtyři body od sestupových příček. Její záložník Verza připustil, že zrovna v tuto dobu bude Barcelona ještě nepříjemnější soupeř, když musí žehlit nedávné neúspěchy. "Jsou favority, protože bojují o titul. Nyní zakopli a dostali se na tři body od Realu, takže se budou chtít revanšovat před svými fanoušky, utišit kritiky a dokázat, že jsou pořád tím samým silným týmem, který měl jen jeden výpadek a nic víc."
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Bartra, Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Fábregas - Alexis, Messi, Neymar
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Dubarbier - Verza, Tébar, Azeez - Vidal, Jonathan, Suso
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 13.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Valencia CF  (neděle 21:00)
Rayo Vallecano má další nelehkou překážku v boji o záchranu, na jeho stadionu nastoupí v nedělní večer Valencie. Výhodou pro madridský celek by mohlo být větší vytížení soupeře, který hrál před třemi dny svou odvetu vyřazovací části Evropské ligy a začínají se na něm projevovat zdravotní neduhy.

Pro Valencii zase hraje fakt, že její snaha na evropské půdě nepřišla vniveč a po bezbrankové remíze s Dynamem Kyjev se kvalifikovala do osmifinále. Proti Vallecanu však svěřencům Juana Antonia Pizziho bude chybět kapitán Ricardo Costa, jehož vyřadilo zranění již v průběhu čtvrtečního utkání s Kyjevem. A portugalská opora Netopýrů není ani zdaleka jediným absentérem. Javi Fuego, Pablo Piatti i Oriol Romeu zůstávají všichni do jednoho rovněž mimo hru, Dani Parejo stojí kvůli karetnímu trestu.

Přesto Pizzi nehledá žádné výmluvy a jede si do Madridu pro vítězství. "Pokud chceme nadále usilovat o prohánění špičky tabulky, musíme se s výpadkem několika hráčů vypořádat."

Argentinský trenér má alespoň znovu k dispozici Sofiana Feghouliho, Federica Cartabiu i Míchela. Navíc naznačil, že svou šanci by mohl dostat i jednadvacetiletý záložník Portu, jenž si proti Kyjevu odbyl z lavičky debut. "Věříme, že Portu se opravdu dobře dokázal adaptovat a je již připraven hrát za první tým."

Po novým vedením se Los Che přece jen vzepjali a nechávají postupným vzestupem tabulkou zapomenout na hrozivou první polovinu sezony. V posledních šesti zápasech navíc drží neporazitelnost a myslí i na vyšší než momentální sedmé místo. To Rayo má úplně jiné starosti. Po minulé porážce 0:1 doma se Sevillou se jeho šance na záchranu znovu povážlivě ztenčily, vždyť na první nesestupové místo již ztrácí pět bodů.

Podcenění ze strany hostů však podle Pizziho nehrozí. "Ukážeme jim stejný respekt, jako vůči všem ostatním klubům z ligy. Nepřijde mi, že by to v neděli mělo být jednodušší než kdykoli jindy, vždy se rozhoduje až na hřišti."
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, Castro, Rat - Baena, Trashorras - Lass, Rochina, Falqué - Bueno
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Vezo, Mathieu, Bernat - Míchel, Keita - Feghouli, Vargas, Fede - Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.50 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Real Valladolid  (sobota 16:00)
Sobotní program utkání šestadvacátého kola Primera División zahájí duel mezi Malagu a Valladolidem. Obě mužstva by ráda po delší době opět bodovala naplno a vymanila se z hrozby sestupu do druhé ligy. Lépe je na tom sice Malaga, ale v případě vítězství se může osmnáctý Valladolid na andaluský tým bodově dotáhnout.

Malaga má eminentní zájem na tom, aby proti svému tabulkovému soupeři uspěla. Domácím totiž hrubě nevyšly poslední tři utkání a od sestupového pásma je nyní dělí pouhé tři body. Přímý zápas o sestup tak bude nejspíš velmi vyhecovaný a k vidění bude hodně bojovnosti a nasazení. Malaga navíc potřebuje po dvou porážkách od Vallecana a San Sebastianu a pouhé remíze ze hřiště Almeríe opět nabrat sebevědomí, které bude potřebovat pro další důležité zápasy.

"Bude to pro nás i našeho soupeře klíčový zápas. Nehraje se ale úplně o všechno, jelikož do konce sezóny zbývá ještě odehrát mnoho utkání a i v případě porážky ani jedno mužstvo nemusí nezbytně sestoupit. My ale nechceme být v pozici zachraňujícího se týmu, a uděláme vše pro to, abychom vyhráli a dodali si sebedůvěry," uvedla před zápasem gólmanská jednička Malagy Willy Cabellero.

S daleko větší naléhavostí se pochopitelně vyjadřuje Valladolid. "V každém ohledu se jedná o zápas, kde bude ve hře více než tři body. Budeme muset být silní po psychické stránce, jelikož to bude dlouhých devadesát minut. Bude potřeba zvítězit, jelikož jenom bod by nyní nic neřešil," komentoval nadcházející zápas trenér hostů Juan Ignacio Martinez.

Odhodlání čiší i ze samotných hráčů Valladolidu. Například záložník Óscar González se nechal slyšet, že nastoupí i za cenu toho, že by si zraněný kotník, který ho vyřadil na více než měsíc ze zápasového zatížení, musel nechat obstříknout léky proti bolesti. Jedinými zraněnými hráči neschopnými nastoupit do utkání v Malaze tak jsou Jeffren a Heinz Barmettler. Domácím budou naproti tomu scházet Weligton, Eliseu a Flavio Ferreira.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
W. Caballero - Antunes, Gámez, S. Sánchez, Angeleri - Tissone, Camacho - Amrabat, Duda, Samuel - S. Cruz
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Peňa, Mitrovič, J. Rueda, Rukavina - F. Rossi, Á. Rubio - Rama, Óscar, Larsson - J. Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Levante UD - CA Osasuna  (sobota 18:00)
Souboj mužstev ze středu tabulky se v sobotu večer odehraje na stadionu Levante. Valencijští chtějí před domácími fanoušky s Pamplonou prodloužit svou neporazitelnost už na osm zápasů, Osasuna však oplývá sebevědomím po senzačním vítězství nad Atléticem a její hráči jsou hladoví po dalším úspěchu.

Hráči Levante sice první zápas v roce 2014 na půdě městského rivala Valencie CF prohráli, od té doby však nenašli přemožitele a po třech vítězství a čtyřech remízách se vyhřívají na vynikajícím devátém místě. Úspěšného lodivoda Levante Joaquína Caparrose už dokonce láká konkurenční FC Sevilla, jejíž představenstvo není příliš spokojeno s dosavadní prací Unaie Emeryho. Caparros však veškeré spekulace odmítá, přestože mu na konci sezóny vyprší smlouva. Ani Levante ale nelení a s osmapadesátiletým koučem už začalo jednání o prodloužení kontraktu.

Pamplonští jsou aktuálně v euforii po jednoznačném vítězství 3:0 nad Atléticem Madrid. "Dává nám to neskutečnou motivaci do dalších utkání hlavně proti přímým konkurentům. Musíme ale zůstat nohama na zemi, jelikož to budou spíš utkání s Levante a Malagou, co určí naše další směřování v La Lize," uvedl před zápasem obránce Osasuny Oier Sanjurjo, jenž úspěšně nahradil Marca Bertrána a vydobyl si jednoznačné místo v základní sestavě týmu z Pamplony.

Domácí kouč se může spolehnout na kompletní kádr, zato trenér Pamplony Javi Gracia se musí vypořádat s dlouhodobými absencemi De las Cuevase, Puňala a Sisiho. Utkání začíná v 18:00 a hlavním sudím bude Pedro Pérez Montero.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
K. Navas - Nikos, Juanfran, D. Navarro, Vyntra - Simao, P. Diop - Ivanschitz, V. Casadesús, P. López - D. Barral
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
A. Fernández - Damiá, Arribas, Loties, Oier - F. Silva, Lolo - Armenteros, R. Torres, Á. Cejudo - O. Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Espanyol Barcelona  (sobota 20:00)
Espanyolu se příliš nepodařil zápas s Villarrealem, ale v něm bylo jasně vidět, že se barcelonský celek nikdy nevzdává. Na to bude muset myslet také proti Getafe, z jehož hřiště si chce odvézt tři body. Bojovat s týmem, kterému hrozí sestup, ale nikdy není snadné.

Kromě nešťastného zápasu se Žlutou ponorkou, v němž se v rozhodující chvíli z penalty netrefil Sergio Garcia, se poslední zápasy vydařily. Také díky brankářskému umění Kikeho Casilly Espanyol zvítězil nad Granadou a k tomu přidal výhru v utkání s Bilbaem. I díky těmto bodům se nyní nachází na poklidné desáté příčce. Není ale vyloučeno, že se hráči katalánského klubu pokusí dostat se blíže vysněným pohárovým příčkám. Getafe má však ještě silnější motivaci pro výhru - chce se vyhnout sestupové zóně.

O tom, jak je tento duel pro Getafe důležitý, svědčí také vyjádření ofenzivního talentu Pabla Sarabiy, který v rozhovoru pro deník Marca sdělil: "Nemyslím si, že sestoupíme. Každým zápasem dokazujeme, že jsme silní a máme chuť bojovat. Stav v kabině se zlepšuje a to i náš herní projev. Jsme spokojeni s tím, jak hrajeme, protože víme, že do zápasů dáváme všechno. Bod proti Celtě Vigo dokazuje, že se zlepšujeme a že při troše štěstí půjde naše výkonnost ještě nahoru," doufá Sarabia.

Getafe dělá problémy především domácí forma, protože na Coliseum Alfonso Perez již od prosince minulého roku nevyhrálo. Teď má další pokus na to, aby tuto smutnou statistiku přerušilo. V tou doufá i Sarabia, kterému samozřejmě forma před vlastními fanoušky dělá největší starosti. "Když prohrajete na domácím hřišti, máte v dalším domácím zápase hroznou chuť všechno otočit. My máme dost dobrý tým na to, aby se nám to povedlo. V první polovině sezony jsme si vedli výborně a poháry nebyly ničím nemožným, pak se ale něco změnilo. Naším úkolem je najít zpátky ztracenou formu a ukázat fanouškům, že si jejich pozornost zasloužíme," dodává Sarabia.

Svou motivaci má ale také hostující celek, který touží po odplatě za minulé klání. V něm sice Villarreal neporazil, ale daleko k tomu neměl. K bodům mu mohla pomoci penalta Sergia Garcii, zkušený útočník však šanci zahodil a Espanyol musí na tři body čekat další utkání. V duelu se Žlutou ponorkou se ale hráči trenéra Javiera Aguirreho vůbec neprezentovali špatným dojmem.

Trenér Aguirre tedy logicky naznačuje, že si jeho hráči zasloužili alespoň remízu. "Porazili nás díky dvěma skvěle sehraným útokům, jinak jsme měli míč pod kontrolou. Každý, kdo ten zápas viděl, musí souhlasit, že se nám dařilo Villarreal často přehrávat. Nemám, co bych vytkl ani jedinému hráči. Každý se snažil a dělal svou práci velmi dobře. Někdy to tak bývá - remizujete v zápasech, kdy si body nezasloužíte. Dnes jsme si je ale naopak zasloužili a odcházeli s prázdnou," smutně dodává Aguirre. Zareaguje Espanyol na prohru třemi body?
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Alexis, Rafa, Lago - Borja, Rodríguez - Léon, Sarabia, Castro - Lafita
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - J. López, Sidnei, Colotto, Fuentes - Abraham, López, Sánchez, Simao - Córdoba, García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Elche CF - Celta Vigo  (sobota 22:00)
Sobotní program šestadvacátého kola zakončí v nočním utkání Elche s Celtou Vigo. Oba celky se momentálně pohybují ve středu tabulky, o bezpečí před sestupem však stále nemůže být řeč ani na jedné straně. Výhra ať už pro kohokoli z těchto dvou celků by byla výrazným krokem k záchraně.

Domácí Elche drží momentálně na sestupové pásmo čtyřbodový náskok a výhra nad Celtou by jej dostala na slušných 29 bodů, tedy zase o něco blíže na dostřel kýžené čtyřicetibodové hranici, která je obecně považována za klíčovou v boji o setrvání v nejvyšší soutěži. "Mít blízko ke třiceti bodům by nám mohlo řádně ulevit," tvrdí domácí kouč Fran Escriba. "V Primera División bojujete o každý metr a zítřejší získané body by nás přehouply na dostřel záchraně."

V prvním vzájemném zápase těchto dvou celků na Balaidosu uspěli trochu proti očekáváním hosté, ovšem Escriba správně upozornil na fakt, že od té doby se tým Luise Enriqueho značně zlepšil a momentálně drží šňůru pěti zápasů bez porážky v řadě. "Bude to velmi těžký zápas, neboť Celta poslední dobou hraje kvalitně, pracuje jako dobře sladěný celek a snížila počet vlastních chyb na minimum."

Přestože se Vigu daří držet neporazitelnost, minulé kolo bylo spíše zklamáním. V domácím zápase s Getafe, které dohrávalo v desíti, totiž Celta nedokázala uhrát víc než jen remízu 1:1 a podle slov brankáře Yoel to nyní chce napravit. "Jedeme na Elche s cílem doplnit bodový zisk k tomu poslednímu s Getafe. Získat všechny tři by bylo ohromné, protože bychom rázem byli jen jeden krůček od celosezónního cíle," vypočítává Yoel.

"V posledních týdnech jsme si konečně uvědomili, že dokážeme předvádět dobrý fotbal. V předchozí fázi sezony se nám často stávalo, že jsme si zápasy nechali proklouznout mezi prsty lacinými výpadky v obraně, ale nyní je tým soustředěnější, tvrdší a dáváme to každému řádně najevo."

Celta se na Elche bude muset obejít bez záložníka Alexe Lópeze a hrota Nolita, jehož vyřadil karetní trest. Mario Bermejo zůstává i nadále mimo hru kvůli zranění. Na opačné straně se vrací do hry Cristian Herrera a také jeho jmenovec Sapunaru, trenér Escriba navíc naznačil, že debut po příchodu z Levski Sofia by si mohl odbýt Garry Rodrigues.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
M. Herrera - Suárez, Botía, Lombán, Albácar - Sánchez, Pérez, Márquez - Gil, C. Herrera, Coro
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Fernández, Oubiňa, Krohn-Dehli - Rafinha, Charles, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - Granada CF  (pátek 20:30)
Předehrávku šestadvacátého kola La Ligy obstará duel favorizovaného Athleticu, na jehož hřiště dorazí třináctá Granada. Athletic má v plánu opět nastartovat vítěznou sérii na San Mamés, kterou mu před dvěma týdny pokazil Espanyol. Granada však v letošním ročníku dokázala vybojovat více bodů venku než na domácím hřišti, a proto není radno Alcarazův výběr podceňovat.

Athletic si i přes zaváhání proti Vigu a Espanyolu stále drží na vytoužené čtvrté pozici pohodlný čtyřbodový náskok a jeho šance na start v Lize mistrů je nadále velmi reálná. V posledním zápase si Baskičtí lvi spravili chuť na hřišti posledního Betisu, kde zvítězili 2:0. O nestrannosti hlavního sudího však na straně Sevilly panovaly velké pochybnosti a sám rozhodčí Gil Manzano a jeho asistent už byli španělskou komisí rozhodčích dočasně zbaveni delegací pro zápasy nejvyšší soutěže. Pro Athletic tak nemůže být lepší odpovědí, než jednoznačné vítězství nad hosty z Granady.

"Už jsme s Granadou v této sezóně jednou prohráli. Mají velmi dobré hráče hlavně ve středu hřiště. Budeme muset hrát velmi tvrdě a pokusit se vstřelit vedoucí branku co nejdříve. Minulý víkend jsme mohli vidět, jak snadno mohou prohrát i ti nejlepší. Nemůžeme si dovolit odpočívat proti nikomu," uvedla před zápasem ikona baskického klubu Gaizka Toquero, jenž se již plně zotavil z vleklého zranění a je stoprocentně připraven naskočit do utkání. "Na každém tréninku se cítím lépe a lépe. Teď už jen potřebuju opět nabrat zápasové tempo, ale samozřejmě je na trenérovi, jestli se dostanu do zápasu," dodal.

Poslední vítězství zaznamenala Granada stejně jako Athletic proti Betisu. Hosté si jej však připsali o týden dříve než jejich nadcházející soupeř. Kromě tří bodů za jednogólovou domácí výhru proti Betisu však v posledních pěti utkáních tým Lucase Alcaraze tápal a postupně prohrál s Realem Madrid, Vigem, Espanyolem a naposledy také na hřišti Valencie. Granada by tak potřebovala bodovat jako sůl, jelikož jsou Andalusné od sestupu aktuálně vzdáleni pouhých pět bodů.

Na straně hostů nebude moci do utkání zasáhnout Fran Rico trpící svalovým zraněním. Bilbau bude chybět nejspíš pouze Ibai a Beňat. Utkání začíná ve 20:30 a hlavním sudím bude Alfonso Álvarez Izquierdo.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Gurpegi, D. Marcos - M. Rico, Iturraspe - Muniain, Ander, Susaeta - K. Sola
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Angulo, Mainz, Coeff, Nyom - Recio, Iturra, Fatau - Brahimi, El-Arabi, Piti
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid25203271:2463
2.FC Barcelona25193370:2060
3.Atlético Madrid25193359:1960
4.Athletic Bilbao25145645:3047
5.Villarreal CF25134846:3043
6.Real Sociedad25127646:3543
7.Sevilla FC2598843:4135
8.Valencia CF251051038:3635
9.Levante UD2589824:3133
10.Espanyol Barcelona25951129:3232
11.Celta Vigo25861132:3630
12.CA Osasuna25851224:3729
13.Granada CF25831422:3227
14.Elche CF25681122:3726
15.Getafe CF25751323:4026
16.UD Almería25751324:4226
17.Málaga CF25671223:3425
18.Real Valladolid254101127:4322
19.Rayo Vallecano25621725:5920
20.Real Betis25351720:5514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (770)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele