Primera División - souhrn 23. kola

13.02.2015, 22:38, aktualizováno 16.02.2015, 22:34
Komentáře a souhrny
Barcelona na svém hřišti roznesla Levante a zůstává bod za vedoucím Realem Madrid, který doma porazil hosty z La Coruni. Ztrácí už Atlético, které odjíždí s prázdnou z Viga. Valencia si poradila s Getafe a je čtvrtá před Sevillou, která přehrála Córdobu. V Almeríi a Granadě se body dělily, naplno bodovaly Espanyol, Rayo a v pondělí i Elche...

SD Eibar - Elche CF 0:1

16.02.2015 20:45

Góly: 50. Jonathas

Eibar nakonec v pondělí dohrávce La Ligy prohrál na domácím stadionu souboj s Elche. To spasil Jonathas jediným gólem zápasu. Elche je v tuto chvíli 17., zatímco Eibar klesl na příčku desátou a jeho série špatných výsledků pokračuje.

Domácí Eibar se pokoušel rychle ujmout míče, aby mohl stanovit tempo hry a dostat svého konkurenta pod tlak. Naskytla se mu k tomu skvělá šance v době, když Eibar zahrával volný přímý kop. K jeho exekuci se postavil Lara a zkusil to přímo, ale pálil mimo tři tyče. Trávník smáčený vytrvalým deštěm hodně ztěžoval kombinační hru obou týmů, ale zase poskytoval ideální podmínky pro střelbu.

V desáté minutě se pokoušel o zajímavé zakončení Jonathas, který si naběhl do šestnáctky a dostal tam skvělou nahrávku. Pálil ale hodně vysoko nad. Také Elche hrozilo ze standardní situace, ale ani ono nemělo příliš úspěch. Albacarova střela mířila mimo. Po dvaceti minutách se do zakončení dostal Bóveda, který střelu z první poslal těsně mimo tři tyče. V pokutovém území se mu navíc hlásil spoluhráč, ale ten na dlouhý míč nedosáhl.

Ze střední vzdálenosti vystřelil García, jenže mířil do vlastního spoluhráče. Eibar byl v tuto chvíli jasně lepším týmem. Piovaccari se dostal za obranu, ale nepřekonal brankáře Przemyslawa Tytoně. Po půlhodině hry z velké dálky napřáhl Navas a brankář Tytoň musel opět do práce. Ten měl práci také po ráně Borjy, který nemířil vůbec špatně. Nakonec ale Tytoň ránu zpoza vápna dokázal chytit. Do druhé půle už naskočil Capa místo Berjona.

Elche nastoupilo do druhé půle mnohem lépe a záhy se dočkalo vedení. A to hodně kuriózním způsobem, protože ze standardní situace se míč ve vápně snesl k Jonathasovi, který jej sice tečoval jen velmi mírně, ale i to zmátlo gólmana Iruretu, který namísto zásahu a vyražení míče pozdě reagoval a míč si srazil do vlastní brány!

Hodně zajímavý moment se udál pěr minut po prvním gólu. Jonathas nabral rychlost a dostal se před Anibarra. Ten si neodpustil zákrok zezadu a pronikajícího útočníka poslal k zemi. Sudí Prieto ale nic nedovoleného ve vápně neviděl, takže penaltu nepískal. O dvě minuty později si míč na střelu srovnal Capa a vypálil, ale mířil nepřesně. Piovaccari se dostal s míčem až do zakončení, ale včas proti němu vyběhl brankář Tytoň, takže celá akce skončila u polského gólmana.

Piovaccari měl být hlavní ofenzivní zbraní domácího Eibaru, ale namísto toho jej deset minut před koncem hloupě oslabil. Ve vzdušném souboji totiž udeřil Albacara do obličeje a byla mu udělena okamžitě červená karta. Oslabený Eibar už nedokázal s výsledkem nic udělat a prohrál před vlastními fanoušky.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Atlético Madrid 2:0

15.02.2015 21:00

Góly: 59. Nolito (pen.), 71. Fabián Orellana

Celta Vigo se i nadále úspěšně přetahuje s Realem Sociedad o titul nejobávanějšího soupeře favoritů. V posledním nedělním zápase totiž galicijský celek šokoval na domácí půdě Atlético Madrid výhrou 2:0. Obě branky padly po změně stran: nejprve z kontroverzní penalty skóroval Nolito, a poté dokonal porážku mistra Fabian Orellana.

Obhájci ligové trofeje tak zaznamenali citelnou ztrátu na úvodní duo Real Madrid-Barcelona, které své zápasy vítězně ovládlo, a zůstávají třetí, sedm bodů za svým městským rivalem. Celta naopak podle všeho zaznamenala svou mezisezónní krizi a posunula se na devátou příčku. Již v předchozím měření sil zvládli svěřenci Eduarda Berrizza statečně vzdorovat, když na stadionu Vicenteho Calderóna uhráli divokou remízu 2:2. Stali se tak jedním ze dvou týmů, který dokázal Atlético připravit o body na jeho domácí půdě.

V zápase na Balaidosu pak domácí celek zvládl svému hvězdami nabitějšímu soupeři vzdorovat během první půle nejen, co se týče skóre, ale také herním projevem a nasazením. Přesto si Celta nedokázala zprvu vytvořit dostatečně nadějné brankové příležitosti, a tak bezbrankový stav přetrvával. Vše klíčové se událo až po změně stran. Tím možná nejdůležitějším momentem byla situace ze sedmapadesáté minuty, kdy Nolito upadl přes nohu Maria Suáreze a dožadoval se odpískání pokutového kopu. Rozhodčí se ke vzteku hostí rozhodl penaltu doopravdy udělit a sám faulovaný nabídnutou šanci chladnokrevně využil.

Na opačné straně se o rychlou odpověď pokoušel Mario Mandžukić, ovšem brankář Sergio Álvarez si s jeho ranou zdálky poradil. Jedinečnou příležitost přiblížit Celtu k vítězství záhy dostal Joaquín Larrivey, jenže na zadní tyči nezvládl Nolitův centr patřičně sklepnout do sítě. V divoké fázi zápasu najednou šance střídala šanci, avšak ani Antoine Griezmann si na gólmana Álvareze nepřišel, byť jeho pumelice na přední tyč nebyla vůbec k zahození.

Celta po zbytek zápasu přitom nepůsobila nijak pasivním dojmem, místo toho se i nadále snažila o navýšení hubeného vedení, které se k jejímu štěstí i dostavilo. Michael Krohn-Dehli se devatenáct minut před koncem procpal k šestnáctce a postrčil míč do cesty Orellanovi, jenž z pravé strany pokutového území vyslal krásnou ránu přímo do horního růžku branky - 2:0. Ani v tu chvíli sice hosté nesložili zbraně a nadále do svého soupeře zoufale bušili, ovšem nic jim to nebylo platné. Když navíc zákrok Fontáse na Siqueiru rozhodčí jako penaltový nevyhodnotil, bylo jasné, že tentokrát ligový mistr vyjde překvapivě naprázdno.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Villarreal CF 2:0

15.02.2015 19:00

Góly: 51. Alberto Bueno, 69. Gaël Kakuta

Rayo Vallecano šokovalo Villarreal, když mu nadělilo dvě branky a samo dokázalo neinkasovat ani jednou. Ambiciózní Žlutá ponorka se musela sklonit před výkonem dravého mužstva a prohrála. O první gól se postaral Alberto Bueno, druhý zásah připravil Licá pro spoluhráče Gaela Kakutu.

Rayo Vallecano se spolehlo na střelce Lea Baptistaa, kterého podporovali Alberto Bueno a Gael Kakuta. Villarreal byl i na hřišti soupeře jasným favoritem a do základu postavil Giovaniho dos Santose, Gerarda Morena a také novou posilu z Arsenalu - Joela Campbella. Ten se bude snažit ve Villarrealu dokázat Arsénu Wengerovi, že má dostatek kvalit i zkušeností na to, aby hrál u Gunners prim. Dnes se mu to ale nepovedlo podle představ.

Do první šance se dostal Joel Campbell a zkoušel poslat do vápna zpětnou nahrávku, ale nenašel nikoho ze svých spoluhráčů. Stejně se na opačné straně vedlo Baenovi, který nenahrával přesně. Až po dvaceti minutách se událo něco zajímavějšího. Leo Baptistao se dostal do zakončení hlavou poté, co zachytil centr ze strany. Mířil ale nepřesně. Obrovskou šanci poté spálil Giovani dos Santos. Mladý útočník šel sám na branku, obešel brankáře Toňa a vypálil. Jenže jeho projektil se stočil mimo bránu!

Po půl hodině hry hlavičkoval po centru ze strany domácí Kakuta, ale poslal míč jen doprostřed branky, kde stál připravený Sergio Asenjo. Mladý španělský brankář si bez problémů poradil. Deset minut před koncem první půle se Leo Baptistao dostal do další šance, kdy opět hlavičkoval. A brankář Sergio Asenjo nemusel zasahovat, protože míč zamířil hodně vysoko nad. Aktivní Rayo Vallecano se mohlo dostat do vedení po centru ze strany, když se do vzduchu zavěsil Licá, ale mířil hodně vysoko nad!

Pět minut po změně stran se k míči dostal Giovani dos Santos, který však váhal příliš dlouho a nakonec o míč přišel. A Villarreal to muselo hodně mrzet, protože z dalšího protiútoku udeřili domácí. Z rohového kopu se míč snesl k Albertovi Buenovi, který na nic nečekal a propálil brankáře Sergia Asenja! 1:0 pro outsidera utkání.

O chvíli později se na hřiště dostala zbrusu nová útočná dvojice. Obránci domácího Raya museli počítat s tlakem Luciana Vietta a Denise Čeryševa. Právě druhý jmenovaný našel před brankou prvního jmenovaného a ten akrobaticky pálil na Toňa. Neprostřelil jej. Na druhé straně se k míči dostal Manucho, který tvrdě vypálil a skvělé reflexy musel předvést brankář Sergio Asenjo. Za svou aktivitu byli domácí odměněni o chvíli později, když se rychlý Licá dostal k míči ve vápně a nacentroval jej zpět před bránu. Tam se ocitl Gael Kakuta, který byl důraznější, než jeho soupeř a ve skluzu prostřelil Sergia Asenja - 2:0.

Ke konci druhé půle se ještě zranil Licá, který nejprve zkoušel zranění rozběhat, ale nakonec se svěřil péči lékařů. Rayo Vallecano je desáté, Villarreal ztratil body, ale stále je šestý.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Levante UD 5:0

15.02.2015 17:00

Góly: 17. Neymar, 38. Lionel Messi, 59. Lionel Messi, 65. Lionel Messi (pen.), 73. Luis Suárez

Lionel Messi oslavil svůj jubilejní třístý start v Primera División hattrickem do sítě Levante, a tak Barcelona potvrdila svou výtečnou formu suverénním vítězstvím 5:0. Kromě argentinského fotbalového virtuosa se prosadili také Neymar a Luis Suárez.

Díky další výhře se barcelonští udrželi na dostřel vedoucího Realu Madrid, který i nadále díky včerejšímu prvenství v zápase s Deportivem La Coruňa drží hubený jednobodový náskok. Klíčem k úspěchu v domácím zápase s Levante byl bezesporu Messi, jenž ke svým třem trefám přidal také asistenci na úvodní trefu Neymara. Ten si naběhl na zadní tyč, kde ho jeho argentinský spoluhráč našel parádním vzdušným pasem, a bez přípravy z voleje překonal vyběhnuvšího brankáře Mariňa. Po sedmnácti minutách hry tak byl úvodní tlak domácích úspěšně zužitkován.

Ještě do přestávky navýšil vedení Barcelony Messi, když těžil z dobré defenzivní práce Marca Bartry a následné přihrávky, kterou v úniku přetavil přízemní ranou do dolního rohu branky v druhý gól zápasu. Těsně před odchodem do šaten se mohl Messi postarat o zásah číslo tři, avšak výjimečně nadějnou situaci zakončil nepřesnou ranou, místo aby raději vybídl ke skórování úplně volného Neymara.

Po změně stran si však kapitán argentinské reprezentace vše vynahradil. Těsně před uplynutím hodiny hry se Messimu podařilo zamířit přesněji po dobré práci Busquetse ve středu pole a následném stříleném centru Pedra. Ideální příležitost k dokonání hattricku pak Messimu připravil Neymar, jehož v pokutovém území fauloval pravý bek Ivan López, a rozhodčí nařídil pokutový kop, který obvyklý penaltový exekutor Barcelony s přehledem proměnil.

Ani ve zbytku zápasu pak barcelonští nepustili soupeře do hry a naopak ještě stihli přidat zásah číslo pět. O zápasovou třešničku na dortu se postaral střídající Luis Suárez, jenž odevzdané obraně Levante nadělil pohlednou ránu nůžkami, která sedmnáct minut před koncem zapadla za Mariňova záda. Pro uruguayského útočníka šlo o pátý ligový gól sezony. Pět minut před koncem se ještě sápal po dalším gólu neukojitelný Messi, ovšem tentokrát brankář Levante zvládl jeho halfvolej levačkou vyrazit nad břevno a udržel bídný konečný stav alespoň na skóre 5:0.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Getafe CF 1:0

15.02.2015 12:00

Góly: 71. Álvaro Negredo (pen.)

Netopýři z Valencie se protrápili k těsné výhře nad hosty z Madridu. Getafe spíše bránilo a vytvořilo si za celý zápas jen několik málo šancí. Ani ze strany domácích Los Che to ale dnes v poledne nebyl žádný zázrak a utkání rozhodla jediná penalta. Tu dvacet minut před koncem proměnil Alvaro Negredo.

Valencia odolala náporu Sevilly a díky třem bodům zůstává na čtvrté příčce. Ta je místem, které zaručuje celku z Valencie alespoň předkolo Ligy mistrů. Cesta za výhrou ale dnes rozhodně nebyla snadnou záležitostí. To snad ani ne proto, že by soupeřem byl nějaký silný tým, který by chtěl hrát vyrovnanou partii, ale samotným domácím se dnes dařilo jen pramálo. Diváci na stadionu Mestalla tak viděli nepříliš pohledný fotbal a množství žlutých napomenutí.

Od úvodních minut se na hrací ploše objevila útočná esa Valencie jako Alvaro Negredo, Pablo Piatti nebo mladík de Paul. Bylo to ale madridské Getafe, ze kterého zářila větší chuť hrát. Getafe se od prvních minut dostalo na polovinu Valencie a nehodlalo ji opustit. Problém pro něj znamenala finální fáze rozehrávky, která často byla nepřesná či směřovala do ofsajdu. Až po osmi minutách se některým fandům Valencie mohl v tom dobrém slova smyslu zrychlit srdeční tep, když si míč na střelu nachystal Rodrigo de Paul a z nějakých pětadvaceti metrů vyzkoušel pozornost brankáře Jonathana Lópeze, ale bránu minul.

Poté se Netopýři dostali k zahrávání série několika rohových kopů a obránci Getafe měli co dělat, aby jejich pokusy odvrátili. Nakonec se vše dařilo a do protiútoku se mohl vydat Diego Castro, ale vracející se obrana Valencie mu překazila jakékoli pomyšlení na vstřelení branky. Strategie Los Che byla hodně jasná a průhledná - nakopávané míče směrem na zkušeného střelce Alvara Negreda, který následně sklepával míč do druhé vlny na nabíhajícího de Paula nebo Piattiho. Obránci Getafe si ale už v zárodku s útočníkem Valencie poradili. Do zajímavé šance se dral Mehdi Lacén, ale brankář Diego Alves byl včas na místě.

A zase to bylo stereotypní nakopávání vpřed na Negreda. Popřípadě se Valencie dostávala k ohrožení branky Getafe kombinační hrou, která ale postrádala jakýkoli moment překvapení či náznak nebezpečné akce. S dalším centrem Rodriga de Paula si poradil bez větších problémů zasahující obránce Emiliano Velázquez. Na rohový kop si krátce před změnou stran naskočil Javi Fuego, ale jeho hlavička letěla mimo tři tyče. Poslední akci první půle měl na svědomí Rodrigo de Paul, který obelstil obránce, ale nepřekonal pozorného brankáře Jonathana Lópeze.

Valencia začala obléhat pokutové území Getafe také zkraje druhé půle a dokonce se Rodrigo de Paul dostal do zajímavé střelecké pozice. Minul ale bránu. Deset minut po změně stran se zranil obránce Roberto Lago, kterého musel na hrací ploše vystřídat Sergio Escudero. První vážnou akci zápasu měl na svědomí útočník Alvaro Negredo, který využil brilantního pasu ze strany i svých centimetrů a hlavičkoval. Brankář Jonathan López ale předvedl fantastický zákrok jednou rukou a míč pod břevnem vyrazil!

Další minuty nepřinesly nic zajímavého, ale dvacet minut před koncem zápasu se udál rozhodující moment. Juan Rodríguez ve snaze o odehrání míče ve vápně podťal svého soka a sudí José González nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil sám faulovaný Alvaro Negredo a zkušeně poslal brankáře Lópeze na druhou stranu brány. Valencie konečně prolomila vlastní neschopnost a vedla.

Unaveného Enza Péreze poté vystřídal mladý Rodrigo a diváci si slibovali další ofenzivní nápor. K tomu ale nedošlo. Centr před bránu posílal Pablo Piatti, ale právě střídající Rodrigo Moreno Machado pálil těsně nad. V posledních deseti minutách se k míči dostal po rychlém kontru také střídající Sofiane Feghouli, ale ten si nepočínal právě nejlépe a mířil mimo tři tyče. Valencia nakonec ukořistila tři body a hosté jsou zatím na čtrnáctém místě.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Espanyol Barcelona 0:2

14.02.2015 22:00

Góly: 41. Álvaro González, 90+3. Sergio García

Málaga nakonec prohrála důležitý souboj s Espanyolem Barcelona. Hosty poslal do vedení Alvaro Gonzalez. Málaga mohla snížit díky nařízené penaltě, ale Nordin Amrabat penaltu zahodil, oslavován bude brankáře Casilla, takže Málaga prohrála. Druhý gól hostí si totiž připsal v závěru Sergio Garcia.

První velký a těžký zákrok si brankář Carlos Kameni - někdejší opora právě Espanyolu Barcelona, připsal až po deset minutách. Po centru ze strany se k míči dostal Vazquez, ale Kameniho nepřekvapil, takže zkušený gólman v klidu ukryl míč do náruče. Další velmi zajímavou ránu jsme viděli po patnácti minutách, kdy se k míči dostal Nordin Amrabat a krásnou a především tvrdou ranou propálil vše před sebou... až na brankáře Kika Casillu, který se štěstím zasáhl.

O zajímavý centr do vápna soupeře se pokoušel Sergi Darder, který ale neodhadl razanci, jakou má do volného přímého kopu dát, takže míč přeletěl všechny jeho spoluhráče. Málaga byla v této fázi zápasu jednoznačně aktivnějším týmem, ale nedařilo se jí obléhání branky barcelonského týmu přetavit v nějakou zajímavější akci. Často ji brzdila nepovedená finální fáze. Deset minut před koncem první půle se s míčem do vápna hnal Garcia, ale nakonec nenašel nikoho ze spoluhráčů.

Mrzet ho to ale nemuselo, protože pět minut před odchodem do šaten se Espanyol Barcelona prosadil. Ačkoli byli hosté méně aktivní, stačila jim jedna povedená akce. Přímý volný kop zahrával Sevilla velmi přesně, našel hlavu Alvara Gonzáleze, a ten už zamířil přesně pod břevno Kameniho brány - 1:0.

O něco málo víc než 16 tisíc diváků sledovalo podobný scénář také ve druhém poločase. Opět to byl Sevilla, který poslal zajímavý a poměrně přesný centr před bránu. Brankář Carlos Kameni si ale poradil. Málaga se vrhla do útoku, protože nutně potřebovala skórovat. Tlak Málagy narůstal a nebýt toho, že pomezní sudí odmával ofsajd unikajícímu Juanmimu, zřejmě by se ještě děly zajímavé věci.

Překonání ofsajdové linie v souladu s pravidly bylo dnes večer zřejmě nad síly domácího celku. Pokoušel se o to také obránce Weligton, který dokonce vyrovnal povedenou hlavičkou, ale domácím divákům zkazil radost Jesús Gil, který pískal ofsajdové postavení. Nebezpečí naopak hrozilo na opačné straně hřiště, když se k ráně odhodlal García. Kameni byl ale v pozoru a připraven. Práci měl také brankář Casilla, který musel dvakrát likvidovat střelu Guerry.

Hodně napínavé okamžiky ale byly ještě před diváky. Osm minut před koncem se na hřiště dostal Diego Colotto. Následně Guerra trefil břevno. Pak Colotto zazmatkoval a zasáhl míč rukou ve vápně! Sudí neváhal a nařídil pokutový kop. Nového hráče na hřišti navíc hned vyloučil! Darem z nebes ale Málaga nakonec pohrdla, když Nordin Amrabat vzal tíhu okamžiku na sebe a nechal vyniknout brankáře Casillu!

Dvě minuty před koncem zápasu Amrabat přihrál do druhé vlny na Castilleja, který z voleje napálil míč pod břevno. Brankář Casilla ale vyrazil. A byl to hodně důležitý zákrok, protože Espanyol Barcelona navíc navýšil svůj náskok. Na rozdíl dvou branek zvýšil zkušený kanonýr Sergio Garcia, který si naběhl do vápna, v něm dostal skvělou nahrávku ze strany a podél vybíhajícího brankáře Carlose Kameniho zvýšil na konečných 2:0 pro katalánský výběr. Hosté jsou nyní na osmém místě, domácí Málaga je zatím sedmá.

Více informací k zápasu

Granada CF - Athletic Bilbao 0:0

14.02.2015 20:00

Góly: -

Athletic navzdory početní převaze v poslední pětadvacetiminutovce nedokázal nalézt recept na urputnou obranu domácí Granady, a tak si z jihu Španělska odváží pouze bod za bezbrankovou remízu. Granadští mohou být s tímto výsledkem spokojeni více - zajistil jim totiž posun z posledního místa tabulky.

Oba celky přitom měly řadu šancí ať už před, nebo po vyloučení Emanuela Insúy za dřevorubecký zákrok na Markela Susaetu. Přesto nakonec každá z obran vychází ze zápasu s čistým kontem a Granada již z devatenáctého místa ztrácí na záchranu jediný bod. Athletic zůstává pouhých pět bodů napřed.

Lépe do utkání vstoupili domácí, byť postrádali chladnější hlavu při řešení finální fáze svých nadějných ofenzivních kombinací. Ke střele se tak dostal pouze Piti, jehož zvládl vychytat brankář Gorka Iraizoz. Hosté se do tempa dostávali postupně a záhy přišli s nepřesnými střeleckými pokusy Oscara de Marcose a Aritze Adurize, kteří si oba měli v zakončení vést rozhodně lépe. Mikel San José si poté počínal navzdory velké blízce od branky obdobně, a když z Pitiho centru nedokázal skórovat ani Jean-Sylvain Babin kvůli kvalitnímu zákroku Iraizoze, platil v poločasové přestávce stav 0:0.

Po opatrném úvodu druhé půle se znovu snažil prosadit aktivní Piti, ale na gólmana Athleticu nevyzrál ani tentokrát. Naděje granadských na možné vítězství záhy začaly nabírat povážlivé trhliny kvůli vyloučení Insúy z osmašedesáté minuty za ostrý zákrok kolíky napřed na Markela Susaetu. Oba hráči se snažili ukořistit míč pro sebe, ovšem výsledek byl takový, že někdejší krajní bek Bocy Juniors zanechal na svém protivníkovi po nešikovném zákroku viditelnou značku.

Athletic nedlouho poté málem využil nastalé početní převahy, avšak domácí brankář Oier Olazabal vytáhl neuvěřitelný zákrok při ráně Balenziagy z bezprostřední blízkosti. Proti předpokladům pak znovu zahrozili domácí, ovšem Pitimu v sobotu jednoduše nebylo přáno, což potvrdila jeho rána do tyče. Obdobně škrtnul brankovou konstrukci svým střeleckým pokusem zpoza šestnáctky i Iker Muniain, a tak se oba celky rozešly smírně bez branek.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Deportivo La Coruña 2:0

14.02.2015 18:00

Góly: 23. Isco, 73. Karim Benzema

Žádné překvapení se nekonalo. Real Madrid udělal první krok k napravení pošramocené pověsti z minulého týdne, když na domácí půdě přehrál Deportivo La Coruňa 2:0. Nervózní úvod utkání záhy uklidnil Isco brankou z dvacáté minuty, kterou po změně stran ještě pojistil gólem číslo dvě Karim Benzema.

Madridský gigant tak zůstává na čele ligové tabulky bez ohledu na výsledky konkurentů i po třiadvacátém kole. Přesto však není vše zažehnáno, opakovaně se totiž z tribun stadionu Santiaga Bérnabeua ozývaly i nespokojené výkřiky. Další příležitost udobřit si fanoušky dostane Bílý balet v osmifinále Ligy mistrů v Německu proti tamnímu Schalke.

Během první čtvrthodiny se zdálo, že madridští stále hrají pod vlivem tvrdé porážky 4:0 z madridského derby proti Atlétiku, a nechybělo mnoho, aby se někdejší hráč Barcelony Isaac Cuenca v dresu svého nového zaměstnavatele prosadil. Křídelníkovi Deportiva však sebral gólovou radost brankář Casillas, jenž vytáhl špičkový reflexivní zákrok. A tak se domácí přece jen osmělili a protrhli bezbrankové skóre na správné straně hřiště. Cristiano Ronaldo se ještě smolně neprosadil se svou ránou do břevna, stejně jako o chvíli později Gareth Bale se svou fantastickou pumelicí, ale gól vyloženě visel ve vzduchu.

Ofenziva Realu těžila především z práce mimořádně aktivního Balea, např. když velšský záložník poslal přesný centr na Benzemu, jenž jej sklepnul pro Ronalda. Portugalská superstar však namísto suverénního zakončení atypicky netrefila míč čistě. Role asistenta a střelce hned záhy připadly Álvaru Arbeolovi s Iscem. První jmenovaný poslal centr do šestnáctky, kde Isco hbitě balon zpracoval a bez váhání jej zakroutil do růžku na zadní tyč.

Po relativně špatném startu do první půle si Real počínal naprosto totožně i po změně stran a mohl být rád, že neinkasoval. Celso Borges totiž ve 48. minutě trefil tyč a Oriol Riera zase poslal do vápna Realu nebezpečný centr, s nímž si však Casillas jistě poradil. Až po příchodu nové posily Lucase Silvy se zase domácí celek jaksi vzpamatoval a hned minutu nato navýšil své vedení na dvojnásobek. Depor se nechal zaskočit s příliš vysunutou obranou, čehož využil opět pravý bek Arbeloa, když poslal kolmici k Ronaldovi. Ten ustál souboj o míč a posunul jej dál k nohám Benzemy, který decentně přehodil bezmocného brankáře Fabricia.

V závěru pak nechybělo mnoho, aby se na střeleckou listinu zapsal také Cristiano Ronaldo, avšak jeho rána z akrobatické pozice prosvištěla těsně mimo. Real se tak musí spokojit "pouze" s výhrou 2:0, nejnižší domácím prvenstvím za celou dosavadní sezonu.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Córdoba CF 3:0

14.02.2015 16:00

Góly: 38. Grzegorz Krychowiak, 44. Carlos Bacca, 76. Vicente Iborra

Sevilla potvrdila roli favorita a přehrála na domácí půdě v rámci andaluského derby nováčka z Córdoby pohodlně 3:0. O první gól se postaral Grzegorz Krychowiak hlavou z rohového kopu šest minut před koncem první půle a nabyté vedení pak pojistili Bacca s Iborrou.

Mimo tři góly na hřišti padly také dvě červené karty, jedna na každé straně. Nejprve se za nesportovní výpad na Vítola musel předčasně pakovat ze hřiště hostující Patrick Ekeng, jehož pak kvůli ošklivému zákroku doplnil právě střelec úvodní branky Krychowiak. Svěřenci Unaie Emeryho každopádně dali zapomenout na nedávné dvě slepené ligové porážky a přinejmenším dočasně se vyhoupli zpět před Valencii na vytoužené čtvrté místo.

Jedním za navrátilců do sestavy, který po nevydařených výsledcích z týdnů minulých chopil proti Córdobě šanci za pačesy, byl José Antonio Reyes. Sám mohl hned na začátku utkání skórovat po centru Baccy, ovšem brankář Juan Carlos stihnul včas zasáhnout, stejně jako při další střele Iborry. Za Córdobu poprvé zahrozil útočník Nabil Ghilas, když v ojedinělé šanci z protiútoku mířil hlavou vedle. Jinak však jednoznačně dominovali domácí a netrvalo dlouho, aby svou převahu přetavili i ve změnu skóre. Byl to právě Reyes, kdo rozehrál rohový kop přesně na hlavu Krychowiaka, jenž skóroval již v druhém zápase za sebou.

Druhý gól zápasu přišel ještě před koncem první půle. Nico Pareja poslal dopředu dlouhý nákop na Vítola a sevillský křídelník následně míč odcentroval k nohám Baccy, aby jej zblízka zasunul do sítě - 2:0. Hostující trenér Miroslav Djukić musel být s dosavadním průběhem hluboce nespokojen, neboť hned v poločase provedl dvě změny v sestavě, ovšem právě střídající Ekeng záhy uviděl červenou kartu, když kopnul Vítola do obličeje.

Sevilla byla zjevně na koni a málem zvýšila vedení po dalším Reyesově centru a hlavičce Carriça, avšak míč skončil pouze na brankové konstrukci. Jedinou vadou na kráse tak byl Krychowiakův ostrý zákrok kolíky napřed na Krhina, za nějž si vysloužil červenou kartu a vyrovnal tak počet hráčů na hřišti. Jakékoli naděje hostí však záhy utnul Iborra gólovou hlavičkou po Banegově vzdušné přihrávce, a tak Sevilla úspěšně zvládla zápas s Córdobou v poměru 3:0.

Více informací k zápasu

UD Almería - Real Sociedad 2:2

13.02.2015 20:45

Góly: 5. Verza (pen.), 40. Tomer Hemed - 27. Imanol Agirretxe, 48. Sergio Canales

V páteční předehrávce jsme se dočkali zajímavé remízy a především čtyř branek. Zatímco za domácí se trefili Verza a Tomer Hemed, trenéra Davida Moyese zachránily branky od Imanola Agirretxeho a Sergia Canalese. Vysoké tempo měl především první poločas, ve kterém padly tři branky.

Hodně aktivní byla Almería od začátku utkání a její snaha nesla ovoce už po dvou minutách. Centr ze strany se snesl do pokutového území Realu Sociedad a k míči musel urychleně brankář Géronimo Rulli. Jeho zákrok ale nedopadl tak, jak si brankář hostí představoval, protože při snaze odvrátit míč fauloval. Sudí bez většího zaváhání ukázal na značku pokutového kopu a k exekuci penalty se postavil Verza. Brankář Rulli sice vystihl směr, kam Verza pošle míč, ale ani to mu nestačilo, takže se Almería dostala do brzkého vedení - 1:0.

Real Sociedad vůbec nevěděl, co má přesně hrát. Dlouho mu trvalo, než se dokázal dostat zpátky do zápasu, ve kterém zatím Almería jasně dominovala. Vycházelo jí prakticky všechno - od střel po kombinaci, se kterou si obránci hostů vůbec nevěděli rady. V týmu Realu Sociedad se jako jeden z nejaktivnějších hráčů jevil Sergio Canales, jehož neustálé pokusy o centr do vápna často zaváněly nebezpečím. O chvíli později se Silva proháčkoval až do velkého vápna, kde byl poté zablokován.

Po dvaceti minutách se ke střele z větší vzdálenosti odhodlal Wellington Silva, jehož tvrdá rána zamířila těsně vedle tyče. Následně se míč dostal k Imanolu Agirretxemu, který se pokusil ihned vypálit, ale jakmile ucítil kontakt s protihráčem, hned upadl. Jeho teatrální pokus o penaltu ale sudí viděl jako nepříliš povedený divadelní kousek. Zkušený Carlos Velasco Carballo namísto toho udělil míč do držení Almeríi. Agirretxe se dočkal o chvíli později, když si naskočil na centr z větší vzdálenosti. Střela to nebyla prudká, ale domácí brankář Julián pravděpodobně nečekal změnu směru a reagoval přinejmenším dost pozdě - 1:1.

Hosté se rázem vrhli do útoku a aktivně napadali domácí tým. Almeríi jejich aktivita dělala velké potíže především při rozehrávce. Přesto to paradoxně byla právě méně aktivní Almería, která se dočkala vedoucí branky. Pět minut před koncem první půle se Bifouma dostal do velkého vápna s míčem u nohy a našel v něm Tomera Hemeda. Střední útočník domácího týmu měl práci relativně snadnou a propálil vše před sebou - 2:1.

Nástup do druhé půle ale vyzněl jednoznačně pro hosty. Aktivní mladík Sergio Canales si zaběhl za obranu domácích, dostal skvělý pas a v mžiku věděl, co bude dál. Kličkou naznačil pohyb a obešel brankáře Juliána. Pak už mu nebránilo nic v tom, aby zasunul míč do sítě domácích a slavil vyrovnání.

Následující minuty ale nepřinesly moc fotbalových akcí. Několik zákroků brankáře Juliána, který dnes večer rozhodně sebejistý nebyl. Do tří průniků po sobě se dral Bifouma, ale akci předcházející gólu Tomera Hemeda nezopakoval. Vše tak vzal do vlastních rukou sám Hemed, který se rozhodl pro parádní střelu z větší vzdálenosti. Jeho akci zastavil až obranný zákrok Ansotegiho. Poslední akce zápasu se udála v nastaveném čase, když Hemed hledal zpětnou nahrávkou před brankou spoluhráče, ale hosté se naštěstí pro ně ubránili. Nyní jsou na jedenáctém místě, zatímco domácí jsou patnáctí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid23190472:2257
2.FC Barcelona23182367:1356
3.Atlético Madrid23162547:2250
4.Valencia CF23145441:2047
5.Sevilla FC23143639:2645
6.Villarreal CF23125637:2241
7.Málaga CF23105825:2735
8.Espanyol Barcelona23851030:3429
9.Celta Vigo2377923:2428
10.SD Eibar23761025:3227
11.Rayo Vallecano23821324:4026
12.Real Sociedad2359924:3124
13.Athletic Bilbao23661120:3124
14.Deportivo La Coruña23661120:3624
15.Getafe CF23651218:3123
16.UD Almería23651222:3623
17.Elche CF23651221:4223
18.Granada CF233101014:3519
19.Levante UD23471217:4319
20.Córdoba CF23391117:3618

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (509)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele