Primera División - preview 23. kola

13.02.2015, 08:27, aktualizováno 16.02.2015, 08:33
Previews
Dva skromné kluby, jejichž jediným cílem je záchrana mezi španělskou elitou, si to rozdají v dohrávaném utkání třiadvacátého kola. Mnohem lépe je na tom v tuto chvíli domácí Eibar, který má na hosty z Elche k dobru sedm bodů a stejný počet příček v tabulce...
SD Eibar - Elche CF  (pondělí 20:45)
Eibar je příjemným překvapením letošního ročníku La Ligy a v současnosti hájí osmou příčku. V poslední době ale jeho tempo trochu opadlo. Najít ztracenou rovnováhu i sebedůvěru se bude Eibar snažit nalézt před vlastními diváky, když přivítá Elche.

Elche to také nemá jednoduché, protože se zuby nehty snaží udržet nad zónou sestupu. Momentálně má na ni náskok jen jediného bodu a to díky poslednímu kolu La Ligy. V něm Elche zapnulo a porazilo favorizované Rayo Vallecano rozdílem dvou branek. Jako první se do střelecké listiny v tomto utkání zapsal obránce Damián Suárez, který nádhernou ranou překonal brankáře Toňa. Druhý zápas pak přidal krátce před koncem Garry Rodrigues. To už hráli Vallecas v oslabení, když byl vyloučen José Baena.

Aby toho nebylo málo, tak Elche se v zápase na Estadio Municipal de Ipurua bude muset obejít bez dvou klíčových hráčů. Chybět budou David Lombán a Domingo Cisma, oba laborují se zraněním a trénují zvlášť. Trenér Fran Escribá dokonce povolal několik hráčů z B-týmu, aby doplnil prořídlé stavy. Ani jeho oponent na tom není o moc lépe. Hodně velkou ztrátou je Manu del Moral, který si v zápase s Realem Madrid po srážce s protihráčem zlomil lícní kost a musel být operován. Další ztrátou bude obránce Abraham, který si natrhl stehenní sval.

Eibaru se v poslední době přestalo dařit a začal ztrácet body. Z posledních čtyř zápasů nevyhrál malý baskický celek ani jedno, tři poslední navíc prohrál. Naposledy mu všechny tři body uzmulo domácí Deportivo La Coruňa. V páteční předehrávce 22. kola Deportivu stačily trefy z druhé půle, kdy se prosadili Lucas a Ivan Cavaleiro. A Eibar dobře ví, že takto by to dál nešlo. Ví to i zkušený záložník Borja Fernández, který před zápasem s Elche zdůraznil: "Máme náskok oproti našim předsezónním předpokladům, ale to neznamená, že musíme dopustit takovou ztrátu. V posledních kolech se nám přestalo dařit a my musíme přijít na to, čím to bylo."

"V podobné situaci už jsem byl s Getafe. Také jsme měli chvíli, kdy se nám najednou přestalo dařit. Ale museli jsme pracovat dál, nevzdat se a výsledky se zase dostavily. Má to asi každý klub - v některé fázi sezony se prostě přestane dařit a ať děláte co děláte, prostě to nejde. Musíme ale držet jako jeden tým spolu a vyřešit to. Tohle je naše výhoda, protože umíme táhnout za jeden provaz. Nikdo od nás navíc nečeká žádné úžasné věci, takže můžeme hrát v klidu. To ale neznamená, že bychom měli něco vypouštět a relaxovat," varuje Borja Fernandez. Podaří se Eibaru zastavit smolnou sérii právě proti Elche, nebo hosté zopakují skvělý výsledek z minulého kola?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Getafe CF  (neděle 12:00)
Populární stadion Mestalla hostí atraktivní duel mezi domácími Netopýry a hosty z Madridu. Getafe je poměrně oblíbeným soupeřem Valencie, protože z posledních deseti vzájemných duelů Valencia prohrála jen dva zápasy. Prodlouží svou sérii o další zápas?

Valencia ráda hraje s Getafe, ale nerada s ním hraje na svém stadionu. Naposledy zde před více než rokem prohrála poměrem 3:1. Tehdy poslal domácí do vedení Eduardo Vargas, ale Getafe dokázalo otočit výsledek díky brankám Lafity, Marici a Leóna. Navíc byl před koncem utkání vyloučen obránce Jérémy Mathieu. Poslední vzájemný duel už dopadl pro Valencii mnohem lépe, protože si z návštěvy Madridu odvezla tři body a stejný počet branek v síti soupeře. Trefili se Alcácer, Gómes a Rodrigo. O pouhou minutu později byl ale poslední střelec vyloučen. Dočkáme se dalšího vyloučení?

Valencii se poměrně daří a zatím drží čtvrté místo, které jí zaručuje kvalifikaci do předkola Ligy mistrů. Třetí Atlético je ale dost daleko a navíc se na netopýry nepříjemně tlačí Sevilla. Valencia má náskok pouhých dvou bodů, na šestý Villarreal dalšího bodu navíc. Z posledních deseti zápasů ve všech soutěžích dohromady prohrála Valencie jen dvakrát, v lize naposledy padla naposledy s Málagou.

Minulé kolo jí ale vyšlo lépe, protože na Estadi Cornellà-El Prat v Barceloně vyhrála nad tamním Espanyolem. Netopýry poslal do vedení po hodině hry Pablo Piatti a pár minut před koncem si dal vlastní branku náhradní brankář Pau López. Přesto Valencia nezvládla koncovku utkání, protože minutu před koncem se trefil domácí Sergio Garcia. V zápase se zranila čerstvá posila Los Che Enzo Pérez, který by se ale už měl zapojit do tréninku a v dalším utkání by mohl hrát. To se ale netýká Sofianeho Feghouiho, který je stále zraněn. A poslední velkou ztrátou je absence zraněného střelce Paca Alcacéra.

Zranění dlouho pronásledovala také Pabla Piattiho, ale po loňské mizérii se dal dohromady a tvrdá práce mu brzy začala vynášet výsledky. Nyní se opora Valencie plánuje v základní jedenáctce usadit ještě na dlouhou dobu. V rozhovoru pro deník Marca Piatti uvedl: "Cítím se skvěle, daří se mi a opravdu si užívám svůj fotbal. Mám radost za celý tým, ale pro mne osobně je to vykoupení za minulou sezonu, která se mi moc nepovedla. Teď se mi dlouhodobější zranění vyhýbají a já jsem za to moc šťastný."

"Máme skvělé útočníky, kteří nám usnadňují práci a můžeme být vedení vděční za to, že takové hráče přivedlo. Máme také skvělého trenéra, který je nadšenec do fotbalu, svou práci miluje, žije pro ni a umí ji dobře. Celá kabina s ním vychází a všichni těžíme ze vzájemného respektu a spolupráce. Chci tady být dlouho a co nejlépe hrát. Teď je proti nám Getafe, což je nepříjemný soupeř. My se ale musíme dobře připravit a před vlastními fanoušky ho konečně porazit. Nebude to snadné, protože Getafe má velmi dobré hráče a agresivní styl, ale i my máme mnoho kvalit," upozorňuje mladý hráč.

Getafe často překvapuje. Někdy nepříjemně (Rayo Vallecano, Eibar, Almería), jindy zase nad očekávání příjemně. To je záležitost především minulého kola, kdy si madridský celek poradil s favorizovanou Sevillou. Domácí Getafe poslal do vedení Álvaro Vázquez gólem z penalty, na který reagoval Grzegorz Krychowiak ve druhé půli. Pět minut před koncem se ale prosadil Pedro León a rozhodl o výhře svých barev. Prosadí se také tentokrát?
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá - Parejo, Fuego, Pérez - De Paul, Negredo, Piatti
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Jona - Alexis, Naldo, Velázquez, Escudero - Sarabia, Rodriguez, Lacén, Alvaro - Castro, Sammir
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.33 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Levante UD  (neděle 17:00)
Nedělní odpoledne třiadvacátého kola Primera División nabídne zápas Barcelony s Levante. O favoritovi střetnutí nemůže být sporu, tím spíš, že se bude hrát na katalánském stadionu Camp Nou. Hosté mohou snad jen doufat, že jejich hvězdný soupeř může po očku pošilhávat po blížícím se osmifinále Ligy mistrů...

Tam totiž barcelonští narazí na tvrdý oříšek v podobě Manchesteru City, a tak můžeme být v neděli svědky určité míry hráčské rotace. Na hřiště se díky tomu možná podívá například jedno ze zosobnění moderního katalánského a španělského fotbalu vůbec, tedy Xavi. Pětatřicetiletý záložník přitom v létě měl namířeno do zahraničí, ovšem nakonec ve svém jediném klubu kariéry zůstal. Od té doby nyní již bývalý španělský reprezentant naskočil v základní sestavě do jedenácti ligových utkání.

"Nedávno jsem oslavil pětatřicáté narozeniny, nejsem už ve svých nejlepších letech," řekl Xavi pro místní radiovou stanici. "Pořád jsem ale spokojený a věřím, že bylo správné zůstat. Jak jsem již prohlásil dříve, odchod z klubu jsem zvažoval, ale nyní si užívám, že tady pořád jsem a se svou novou rolí jsem smířený."

Ať už s Xavim, nebo bez Xaviho, Barcelona se v posledních týdnech těší výtečné formě. Šňůra pěti ligových výher za sebou, naposledy v podobě demolice Athleticu 5:2 na jeho vlastní půdě, vyvíjí pořádný tlak na vedoucí Real Madrid, který zrovna v minulém týdnu ošklivě zaškobrtnul a dovolil Barceloně dotáhnout se v tabulce na rozdíl jediného bodu. K tomu lze rovněž připočíst i dosavadní úspěchy Katalánců v ligovém poháru.

To Levante řeší zcela jiné potíže. Z nejhoršího je sice zdánlivě venku - výhra 4:1 nad Malagou ukončila děsivou sérii desítky zápasů bez výhry - ale hrozba sestupu je stále nadmíru aktuální. Přesto zůstával trenér Lucas Alcaraz zdravě optimistický: "Zastavit Messiho, Neymara a Suáreze? Doufám, že takový problém bude Levante řešit často, abychom každý rok jezdili na Barcelonu a k dalším takovým soupeřům, jako třeba Real Madrid."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 15.00 - 34.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Villarreal CF  (neděle 19:00)
Oslabený Villarreal se potýká s celou řadou absencí. Nyní jej čeká duel s nevyzpytatelným Rayem, které se zoufale chce odpoutat od přibližujících se příček sestupu. Žlutá ponorka bude spoléhat především na to, že v zápasech s tímto soupeřem zpravidla neprohrává.

Za posledních deset let se oba soupeři potkali už jedenáctkrát. Rayo vyhrálo jen jeden jediný duel. Hned v prvním měření sil udělilo Villarrealu pořádnou lekci a vstřelilo mu pět branek. Zdá se, že se Villarreal z této "facky" poučil a od té doby s Rayem neprohrál. Ke dvěma remízám připojil dalších osm výher. Navíc se dlouhodobě daří jeho útočníkům, protože v posledních třech zápasech Villarreal Rayu vstřelil třináct branek a jen čtyři inkasoval!

Minulé týdny Villarrealu vycházejí a ambiciózní celek se pokouší dostat na příčky znamenající kvalifikaci do Ligy mistrů. Na čtvrtou Valencii mu schází jen tři body. Nebýt Barcelony, bylo by to téměř perfektních deset posledních zápasů. Jediné dvě porážky se totiž odehrály právě v zápasech s katalánským mistrem. Nejprve si Villarreal neporadil s Blaugranas v Primera Divison, následně mu nestačila ni v prvním semifinále Copa del Rey. První branku utkání vstřelil Messi a na jeho trefu ještě v úvodu druhého dějství odpověděl Manuel Trigueros. Barcelona ale přidala a výsledkem byly trefy Andrése Iniesty a Gerarda Piquého.

Tři branky v síti brankáře Sergia Asenja a jedna neproměněná penalta Neymara ale nebyly tím nejhorším. Velmi špatnou zprávou je především zranění klíčového záložníka Bruna Soriana. Třicetiletý fotbalista utrpěl v prvním poločase zranění kolena a mimo hru bude minimálně dva měsíce. To ale není jediná ztráta před duelem s Rayem. Zdravotní problémy má Jonathan Dos Santos a španělský obránce Mario Gaspar má potíže s kolenem. Především ztráta Bruna Soriana by ale Villarreal mohla hodně mrzet.

A uvědomuje si to i sám hráč. Kapitán Žluté ponorky po prvních vyšetřeních sdělil: "Jsem zničený, hrozně mě to mrzí. Přišlo to v naprosto nevhodnou dobu, když stále bojujeme na třech frontách. Opravdu jsem chtěl moc pomoci svému týmu v těchto důležitých bojích a teď se budu muset jen dívat. Ničí mě to. Ale na druhou stranu si uvědomuji, že na to, jak závažné to zranění je, jsem mohl dopadnout mnohem hůř. Slibuji, že se vrátím ještě silnější," dodal odhodlaný kapitán Villarrealu.

Rayo Vallecano prohrálo čtyři z posledních pěti zápasů a jeho vyhlídky na záchranu jsou stále horší. Aktuálně jsou Vallecas na patnácté příčce, ale pokud jejich forma bude pokračovat tímto stylem, pád na dno by nemusel vůbec trvat dlouho. Rayo si hodně slibovalo od zápasu s Elche, které bylo v tu chvíli právě v zóně sestupu. Jenže krásná rána z kopačky Damiána Suáreze nalomila mužstvo, které ještě oslabil vyloučený José Baena. Unavené a demotivované Rayo inkasovalo v závěru zápasu ještě jednou, když se prosadil Garry Rodrigues.

Rayo má na čem pracovat a uvědomuje si to i střelec Leo Baptistao. Ten v rozhovoru s médii ihned po prohraném utkání řekl: "Hodně nás to bolí, protože jsme hráli mnohem lépe než náš soupeř. Přesto jsme prohráli, takže se s tím musíme vypořádat. Uvědomujeme si, že fotbal hrajeme také kvůli našim fanouškům. Bez nich nejsme nic. Pokusíme se udělat maximum, aby se něco podobného neopakovalo. Věděli jsme, že máme na výhru, ale nedokázali jsme si ji vzít. Teď nám zbývá jen tvrdá práce, abychom vyhráli nad Villarrealem. To bude ohromně náročné, ale my se nevzdáváme," varoval střelec dalšího oponenta.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Tito, Amaya, Castro, Nacho - Fatau, Trashorras - Kakuta, Bueno, Moreno - Baptistao
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Ruiz, Costa - Gómez, Pina, Trigueros, Čeryšev - Vietto, Giovani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.40 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Atlético Madrid  (neděle 21:00)
Obhájce ligového titulu Atlético Madrid pokračuje v zarytém odporu zavedeným pořádkům i letos, což minulý týden krutě pocítil jeho městský rival Real Madrid. Nyní po fantastickém vítězství 4:0 musí svěřenci Diega Simeoneho potvrdit své ambice i na výletu do Galicie na půdu Celty Vigo.

Červenobílí tak sice zůstávají na třetím místě za vedoucím duem Real-Barcelona, ovšem jejich ztráta na čelo činila před tímto kolem pouze čtyři body. Brazilský stoper Miranda však jasně deklaruje, že ohromný úspěch z předchozího víkendu nesmí zatemnit správný přístup celého týmu k dalšímu zápasu. "Kdybyste nás viděli při tréninku, vypadá to, jako bychom prohráli. Budeme pokračovat v tvrdé práci i nasazení, protože k výhrám ve všech zápasech je potřeba hrát naplno od první do poslední minuty."

Střední obránce Atlétika, který v poslední době musí kvůli prosazení mladého uruguayského reprezentanta Giméneze bojovat o své místo tvrději než kdy předtím, od zápasu s Celtou nečeká nic jiného než tvrdou prověrku, a také se musel z výše uvedených důvodů vyjádřit na tiskové konferenci i o nedávných spekulacích ohledně jeho možného odchodu. "Mám do toho mluvit jen co já, a já myslím na Atlético Madrid. Mám zde platný kontrakt, užívám si to tady a hraju nejlépe, jak jen umím."

Výhra nad Realem však přinesla i své stinné stránky. Vážné zranění si totiž přivodil záložník Koke, jehož může stát trhlina ve svalu celou řadu týdnů mimo trávníky. A přestože mají Colchoneros na půdě Celty výtečnou bilanci (neporaženi od roku 2005, poslední čtyři tamní zápasy vždy skončily výhrou hostí), zůstávají domácí sebevědomě naladěni. V letošní sezoně se totiž Vigo postaralo o jedno překvapení, když na stadionu Atlétika uhrálo cennou remízu 2:2. "Máme dostatek zbraní na to, abychom je ohrozili, jak jsme už ukázali na stadionu Vicenteho Calderóna," poznamenal útočník Larrivey. Drobnou potíž však z pohledu Celty může představovat dvouzápasový trest pro kouče Berrizza, jenž může zápasu přihlížet pouze z tribuny.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.30 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Córdoba CF  (sobota 16:00)
Sevilla v poslední době trochu ztratila na lesku a kvůli třem ligovým porážkám z posledních čtyř kol se propadla na pátou pozici o dva body za Valencii s favorizovanou první trojicí na hony vzdálenou. Jen o bod zpátky navíc číhá Villarreal, a tak je pro Andalusany domácí zápas s tápající Córdobou tou správnou příležitostí, jak se zase dostat na vítěznou vlnu.

Jedním z těch, kteří se po nevýrazných výkonech z minulých týdnů budou v malém andaluském derby ukázat, je jistě Gérard Deulofeu. Mladík, jenž v Seville hostuje z Barcelony, sám uznal, že během prohry 2:1 s Realem Madrid předvedl podprůměrný výkon, za který zaslouženě putoval v dalším kole na lavičku a přihlížel, jak jeho tým znovu prohrává 2:1 s madridským soupeřem, tentokrát šlo o Getafe. "Dostal jsem určité příležitosti a asi si nevedl tak kvalitně, jak se ode mě očekávalo."

"Jsem spokojený, ale mohl bych být ještě šťastnější," pokračoval Deulofeu. "Ne všechno mi šlo podle mých představ, ale hodně se učím a z mnoha ohledů mi to do budoucna jen prospěje. Asi bych měl mít lepší statistiky, více branek i asistencí."

Kmenový hráč Barcelony působí na jihu Španělska v rámci svého druhého hostování v řadě - loni Deulofeu působil v anglickém Evertonu. Na příští rok má již dle vlastních slov jiné plány: "Hostování na další rok bych řekl ‚ne‘, ale nejprve chci zakončit letošek co nejlépe a pak se teprve uvidí. Chci teď otázku Barcelony odsunout stranou a přemýšlet jen na zbytek sezony, která je pro mě velice důležitá."

Proti Córdobě by sevillští měli být dostatečně sebevědomí bez ohledu na svou aktuální formu. Doma totiž svěřenci Unaie Emeryho stále nezaznamenali ani jedinou porážku, a tak je jediným strašákem narůstající počet zraněných. Proti Getafe si trhliny ve svalech odneslo trio Aspas, Mbia a Coke, kteří se na trávník znovu nepodívají alespoň měsíc. Celkem tak již marodka Sevilly čítá sedm hráčů a kvůli karetnímu trestu nemůže nastoupit ani Diogo Figueiras.

Córdoba se sice pod vedením Miroslava Djukiće krátce zvedla, ale nyní po třech prohrách v řadě okupuje znovu sestupové pásmo. Největší slabinou andaluského celku je bezesporu udržení vedoucího stavu, což potvrdil i nedávný zápas s Almeríí, kdy soupeř zvládl otočit z 0:1 na konečných 2:1. Celkem již córdobští ztratili v zápasech, kde se ujali vedení, krutých jedenáct bodů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Madrid - Deportivo La Coruña  (sobota 18:00)
Real Madrid má v novém kole Primera División pořádně co napravovat. Na stadionu Santiaga Bérnabeua se mu postaví Deportivo La Coruňa, kterému podle slov křídelníka Isaaca Cuency tento zápas připadl v tu správnou dobu na možné překvapení...

Real totiž prožil celý minulý týden jako na trní kvůli drtivé prohře 0:4 v prestižním městském derby s madridským Atléticem, které dokonce podle některých zpráv popohnalo do tréninkových prostor i klubového prezidenta Florentina Péreze, aby přispěl svou troškou do mlýna ohledně momentální "krize". Navzdory četným zdravotním potížím Bílého baletu se však očekává řádné spravení chuti, vždyť předchozí zápas s Deporem dopadl v září naprosto jednoznačným debaklem 8:2. Cuenca však správně tuší, že nevyvedený vstup do zápasu by mohl znervóznět jak hráče, tak diváky, a pak děj se vůle boží.

"Nevím, jestli se dá hovořit o nějakém dobrém momentu, kdy vyjet na Bérnabeu, ale atmosféra je momentálně napjatá, fanoušci úzkostliví, a pokud se jim (Realu) nepodaří brzy skórovat, mohou je i vypískat. Rozhodně je lepší hrát proti nim teď, než kdybychom se s nimi střetli, když jsou v nejlepší formě," pokračoval Cuenca. "To na vás pak vystartují s tím nejlepším, co umí, zato nyní možná ne. Mohlo by to být z jejich strany nervózní."

Někdejší hráč Barcelony, který se na Riazor přesunul permanentně minulé léto, byl na zápasové soupisce i při zmíněném debaklu, ovšem nyní je již situace galicijského klubu o poznání pevnější v kramflecích. Od nového roku totiž Depor z odehraných šesti zápasů prohrál pouze jedinkrát, a to s Barcelonou. Zisk výtečných jedenácti bodů tak Deportivo vytáhl až do středu tabulky s pětibodovým náskokem na sestup. "Nikdo nemá rád prohry 2:8, ale Depor se od té doby hodně změnil. Nyní jsme mnohem silnější," slibuje sebevědomě Cuenca.

Pořádného sepsutí ze strany španělských médií se po tragédii s Atléticem dočkal i Cristiano Ronaldo, jenž se čerstvě vrátil ze svého dvouzápasového trestu za dřívější vyloučení. Olej do ohně pak ještě přilily zveřejněné fotky z Ronaldovy bujaré oslavy třicátých narozenin právě ve večer po jedné z nejhorších porážek Realu v celé historii madridských derby. Carlo Ancelotti však nadále zůstává pevně na straně svého hráče: "Cristiano je hráč s takovou efektivitou, která je v dnešním fotbale jedinečná. Má neuvěřitelný talent a využívá jej s takovým profesionalismem a vážností, že je obtížné najít mu v tomto ohledu rovného."

Příští týden již Real čeká také první zápas osmifinále Ligy mistrů, a tak je vítaná zpráva o návratu stopera Pepeho ze zranění. Luka Modrić, Sergio Ramos, Sami Khedira, James Rodríguez a Fabio Coentrao však všichni do jednoho zůstávají stále mimo hru.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.07 - 12.00 - 29.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Athletic Bilbao  (sobota 20:00)
Blížíme se pomalu, ale jistě do závěrečné třetiny ligového ročníku 2014/15 a Athletic Club se stále potácí v druhé polovině tabulky s pouhým čtyřbodovým náskokem na pásmo sestupu. Venkovní zápas s poslední Granadou tak ještě více nabývá na důležitosti...

Naposledy svěřenci Ernesta Valverdeho podlehli na domácím stánku San Mamés ve formě hrající Barceloně 5:2, když připustili Lionela Messiho předvést jeden ze svých výjimečných galavečerů, z nějž těžil celý katalánský tým. Přesto trenér baskického celku zůstává při očekávání výsledku z dalšího kola sebevědomý: "Půjdeme do toho proti Granadě naplno, je naší povinností získat s nimi tři body, protože jsou náš přímý rival."

"Tenhle zápas je značně podobný našemu předchozímu v Levante," připomenul Valverde nedávnou výhru svého celku v poměru 2:0. "Jsme před Granadou o pět bodů, takže rozdíl mezi výhrou a prohrou je ohromný."

Athletic má navíc granadským co oplácet, v dřívějším domácím zápase totiž prohrál a následně se herně trápil i v dalších šesti kolech bez jediného vítězství. "Tehdy nás to opravdu hodně poškodilo a nastartovalo špatnou sérii, z které se až doteď vylízáváme," poznamenal smutně Valverde, jenž dále popsal změnu herního projevu Granady od chvíle, co Joaquína Caparróse nahradil na trenérské lavici Abel Resino.

"Od jeho příchodu se změnili, a protože navíc přišlo několik opravdu dobrých hráčů, jako Rubén Pérez, Colunga, Juan Cala a Lass, proměnil se zjev celého týmu, i jejich styl. Pod Caparrosem byli více vzadu, ale nyní s Abelem hrají ofenzivněji. Porazili Elche, hráli dobře proti Villarrealu a jsou plně namotivovaní odlepit se ze dna tabulky," dodal Valverde, kterému v sobotním zápase budou chybět Ander Iturraspe s Gullermem Fernándezem kvůli zranění, zatímco Xabi Etxeita absentuje za vyloučení v zápase s Barcelonou.

Granada je na tom v počtu zraněných ještě hůře než její nadcházející soupeř. Rubén Rochina, Eddy Silvestre, Jeison Murillo, Sulayman Marreh, Luis Martins, Youssef El-Arabi, Riki i Juan Carlos Pérez budou všichni do jednoho v domácím zápase s Athleticem chybět. Do hry alespoň vrací brankář Roberto Fernández.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Espanyol Barcelona  (sobota 22:00)
Málaga na svém hřišti uvítá rozjetý Espanyol Barcelona, který se sice dokáže postavit i těm nejlepším, ale občas své fanoušky nepříjemně překvapí. Tajnou zbraní před zápasem disponuje právě domácí tým, za který chytá někdejší velká opora Espanyolu Barcelona - gólman Carlos Kameni.

Málaga se pokusí spolehnout na svého brankáře, který by klubu mohl o Espanyolu leccos povědět. Carlos Kameni strávil v katalánském klubu dlouhých a podle vlastních slov také nádherných osm let. Nyní hájí barvy Málagy, ale jeho dalším soupeřem bude právě jeho bývalý klub. Zvítězí u něj profesionalita, nebo to budou city? Na tiskové konferenci před utkáním Kameni naznačil, co ke klubům cítí, jaké jsou jeho vyhlídky i předzápasová predikce.

"Miluji Espanyol, protože byl dlouhou dobu velkou částí mého života. V sobotu ale potřebujeme body snad ještě víc než oni, takže samozřejmě udělám maximum pro to, abychom vyhráli. My všichni musíme hrát naplno, pokud chceme Espanyol porazit. Minulé kolo nám nevyšlo, takže se musíme podívat, proč se to stalo a eliminovat naše chyby. Měli jsme na přípravu čas a myslím, že jsme svůj úkol zvládli. Celý týden jsme pracovali hodně tvrdě a na trénincích zůstávali déle než jindy, abychom se připravili. Mysleli jsme jen na duel s Espanyolem."

Kameni měl pravdu, když říkal, že v minulém utkání udělali jeho spoluhráči množství chyb. Po nečekaném vítězství nad Valencií se možná dostavil pocit absolutní suverenity, takže utkání s domácím Levante možná leckdo podcenil. Výsledek ale jasně ukazuje, že to nebyla ta nejlepší cesta. Málaga sice dobře začala, když se po dvaceti minutách dostala do vedení, ale noční můrou se pro Málagu stal David Barral. Zkušený útočník zaznamenal hattrick a jednu branku nakonec přidal ještě Kalu Uche. Drtivá prohra 4:1 ukázala, že Málaga má ještě jisté rezervy.

I přes tuto prohru zůstává Málaga na sedmém místě. Na šestý Villarreal a s tím spojenou Evropskou ligu ale už ztrácí šest bodů. Sen o evropských pohárech tedy není daleko, i když Kameni uznává, že o tom se spoluhráči příliš nemluví. "V šatně o tomto tématu moc nemluvíme, protože by nás to mohlo odvádět od současnosti. Prostě musíme hrát na maximum a uvidíme, kam nás to na konci sezony dostane. Teď je hlavní zápas s Espanyolem. Znám ten tým a vím, že budou bojovat až do posledního dechu, jen aby zvítězili a vzali si tři body. Nesmíme je nechat hrát," nabádá Kameni.

Po sérii čtyř výher Espanyol opět předvedl svoji nevypočitatelnost a prohrál dvakrát se Sevillou. Poté ho porazila Valencie. Na Estadi Cornellà-El Prat to bylo drama do konce utkání, protože po hodině hry vstřelil první branku Pablo Piatti a pak si vlastní gól dal náhradní brankář Pau López. Jen o tři minuty později vykřesal jiskru naděje pro domácí Sergio García, ale víc už barcelonský tým nestihl. Lepší výsledek si připsal v Copa del Rey, kde na hřišti Bilbaa uhrál remízu 1:1. Projeví se na něm únava, nebo vyzraje na svého někdejšího gólmana?

Málagu může před sobotním duelem těšit fakt, že se mu dohry vrací několik opor. V plném tréninku už jsou Weligton, Nacho Camacho a Marcos Angeleri. A do zápasu by mohl být fit také ještě nedávno nemocný náhradní brankář Memo Ochoa. K dispozici nebudou Sergio Sánchez, Juanpi, Chen a Flávio.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Weligton, Boka - Darder, Camacho - Samuel, Juanmi. Castillejo - Guerra
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - Arbilla, González, Moreno, Fuentes - Vázquez, Sánchez, Abraham, Sevilla - García, Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Almería - Real Sociedad  (pátek 20:45)
Almería se potřebuje dostat do větší vzdálenosti od sestupových pozic a k tomu by jí mohla pomoci další výhra. V předehrávce 23. kola La Ligy vyzve hosty ze San Sebastianu, kteří také neoplývají žádnou velkou formou.

Almería má v tuto chvíli na sestupové příčky náskok jen pouhé tři body. Další body by proto přišly náramně vhod. Při pohledu do historie vzájemných zápasů se navíc Almeríi musí dýchat o něco lépe než jejímu soupeři, protože ze sedmi dosud odehraných utkání vyhrála Almería hned čtyři a jedno skončilo dělbou bodů. I srdce diváka musí plesat, protože se za všech sedm zápasů nestalo ani jednou, že by nepadl ani jeden gól. Naposledy hostil tento duel stadion Anoeta a domácí v něm prohráli těsně 2:1, i když hráli deset minut v početní výhodě.

I poslední forma naznačuje, že by se z bodů mohli radovat domácí. Almería uťala nepříznivou sérii čtyř porážek v řadě, kdy v 21. kole vyzrála na Getafe. Pak ji čekal výjezd k utkání s Córdobou, ale také tento duel Almería zvládla nad očekávání dobře. Domácí Córdoba sice skvěle začala, když už po deseti minutách vedla brankou Federica Cartabii, ale Almería má ve svém kádru skvělého Míchela. Ten se trefil po hodině hry a další branku přidal o pět minut později. Definitivně tím rozhodl o tom, že tři body budou náležet Almeríi.

Kapitán Almeríe Corona si je dobře vědom toho, že on i jeho spoluhráči jsou ve formě, ale zároveň uznává kvality Realu Sociedad. Na tiskové konferenci před zápasem Corona sdělil: "O špatné formě Realu Sociedad San Sebastian se v této sezoně hodně mluví a píše, ale my tomu nesmíme věnovat pozornost. Je pravda, že jsme poslední dva zápasy zvládli výborně, ale to nic nemění na tom, že musíme odevzdat maximum sil i schopností, pokud chceme uspět a připsat si další body."

"Je úplně jedno, kdo proti vám stojí. Pokud máte vítězit, musíte do každého zápasu jít s jediným cílem. Nesmíte se ohlížet na protivníka a říkat si, že nyní třeba úplně není ve formě. Real Sociedad je nad námi po stránce ekonomické, kvalitativní i kvantitativní. A je jedno, že tomu výsledky neodpovídají. Ty zápasy, které jsme viděli, mohly skončit úplně jinak. Problém je také ve štěstí. Doufám, že Real Sociedad ještě alespoň v zápase proti nám to štěstí mít nebude," přál by si zkušený kapitán.

Real Sociedad San Sebastian vyhrál z posledních deseti zápasů jen tři, z toho jen dva v La Lize. Poslední tříbodovou radost zaznamenal v utkání s Eibarem, který porazil jedinou brankou Xabiho Prieta. Od té doby dostal čtyři branky od Realu Madrid a ani poslední utkání nedodalo trenérovi Davidu Moyesovi příliš mnoho radosti. Střelec Imanol Agirretxe sice dostal jeho celek do vedení, ale hosté z Viga dokázali pět minut před koncem srovnat. Jak na to Real Sociedad zareaguje nyní?
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Julián - Macedo, Dos Santos, Vélez, Dubarbier - Verza, Corona, Silva, Soriano, Méndez - Hemed
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldua, Ansotegi, Martínez, Yuri - Pardo, Granero - Canales, Prieto, Castro - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid22180470:2254
2.FC Barcelona22172362:1353
3.Atlético Madrid22162447:2050
4.Valencia CF22135440:2044
5.Sevilla FC22133636:2642
6.Villarreal CF22125537:2041
7.Málaga CF22105725:2535
8.SD Eibar2276925:3127
9.Espanyol Barcelona22751028:3426
10.Celta Vigo2267921:2425
11.Deportivo La Coruña22661020:3424
12.Real Sociedad2258922:2923
13.Athletic Bilbao22651120:3123
14.Getafe CF22651118:3023
15.Rayo Vallecano22721322:4023
16.UD Almería22641220:3422
17.Elche CF22551220:4220
18.Levante UD22471117:3819
19.Córdoba CF22391017:3318
20.Granada CF22391014:3518

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (898)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele