Primera División - souhrn 20. kola

17.01.2014, 22:56, aktualizováno 20.01.2014, 23:51
Komentáře a souhrny
Situace na čele ligy se výrazně zdramatizovala. Atlético Madrid proti Seville a Barcelona v Levante uhrály jen bod, zatímco Real Madrid rozstřílel Betis. Villarreal porazil Almeríi a předstihl Real Sociedad, který jen remizoval s Getafe. Remízy se zrodily také v Málaze a Granadě, Athletic v pondělí po změně stran rozstřílel Valladolid...

Athletic Bilbao - Real Valladolid 4:2

20.01.2014 22:00

Góly: 65. Ibai Gómez, 75. Óscar de Marcos, 82. Ibai Gómez, 86. Ander Herrera - 15. Óscar González, 88. Valdet Rama

Athletic Bilbao si v dohrávce dvacátého kola La Ligy poradil s Valladolidem v poměru 4:2 a udržel domácí neporazitelnost i čtvrtou příčku v tabulce. Hosté dlouho vedli, ale čtyři góly během jednadvaceti minut v druhém poločase rozhodly o vítězství Basků. Valladolid nevyhrál již čtyři utkání v řadě a zůstává v sestupovém pásmu.

Zápas začal očekávaným náporem domácích. Gólman Valladolidu však předvedl v Bilbau skvělý výkon a dlouho držel akcie týmu Juana Martíneze pořádně vysoko. Už ve 4. minutě se před brankou hostů prosadil Ander Herrera, jenž poprvé prověřil schopnosti brankáře Diega Mariňa. Navzdory tlaku Basků to však byl Valladolid, kdo udeřil poprvé. Hned z první vážné příležitosti se totiž prosadil Óscar, k němuž se po centru z pravé strany odrazil míč od kopačky Javi Guerry a zkušený záložník neměl problém pod padajícím Iraizozem doklepnout míč do branky - 0:1!

Odpovědět mohl v 18. minutě Aduriz, jenže hrotový útočník Athleticu ani nadvakrát nedokázal propasírovat míč za záda jistého Mariňa. Hráči Valladolidu předváděli naprosto odlišný výkon než v předcházejících dvou venkovních utkáních. Ve 21. minutě se do gólové šance řítil znova Óscar, jenže tentokrát Guerrovu přihrávku nezpracoval. Atraktivní první půle pokračovala dále, ale ani jedno mužstvo si už nedokázalo vytvořit opravdu velkou brankovou příležitost.

Hosté drželi nadějný výsledek ještě dlouho v druhém poločase hlavně díky svému brankáři. V 51. minutě Mariňo fantasticky vychytal Iraolu i následnou střelu Herrery. Zlom přišel v 65. minutě, kdy tvrdou ránu z pětadvaceti metrů vyslal Aduriz, Mariňo s vypětím sil balón vyrazil, ale k míči se na levé straně dostal Ibai, jenž šikovnou střelou kolem obránce poprvé donutil hostujícího gólmana kapitulovat - 1:1!

Události poté nabraly rychlý spád. V 75. minutě centroval do vápna Valladolidu z levé strany Ibai, tam se k hlavičce dostal Aduriz, jenž ještě stačil přenechat míč úplně volnému Óscaru de Marcosovi, který hlavou doklepl míč do prázdné branky - 2:1! Athletic však nepřestávali do zoufale bránících se hostů bušit. V 82. minutě si dlouhý nákop z vlastní poloviny hezky zpracoval Aduriz, jenž pak patičkou vysunul Ibaie a ten krásně obstřelil vyběhnutého Mariňa - 3:1!

Ofenzivní choutky nepřešly Bilbao ani po třetím vstřeleném gólu. Po pravé straně zaútočil v 86. minutě de Marcos, jenž svůj průnik zakončil parádním obloučkem do vápna. Tam číhal připravený Ander Herrera, který hlavou zvýšil už na 4:1 pro domácí! Rozhodnuté utkání se už poté jen dohrávalo, ale hosté se přece jen ještě dostali ke korekci skóre. V první minutě nastavení předvedl pohlednou individuální akci Vadet Rama. Albánský záložník prošel okolo pěti bránících hráčů Bilbaa a povedenou střelou pod břevno stanovil konečný účet zápasu na 4:2 pro Athletic.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Sevilla FC 1:1

19.01.2014 21:00

Góly: 18. David Villa - 72. Ivan Rakitić (pen.)

Atlético promarnilo obrovskou příležitost dostat se na první místo Primera División. Na svém hřišti totiž Rojiblancos pouze remizovali se Sevillou 1:1, když v druhém poločase darovali svému soupeři penaltu. Atlético je stále na druhém místě, už jen pouhý bod za ním je však Real Madrid. Sevilla zůstává sedmá.

Celkově Atléticu zápas příliš nevyšel. Hráči domácího celku předvedli na své poměry průměrný výkon. Možná je svazovalo očekávání poté, co Barcelona remizovala s Levante, a přestože šli díky gólu Villy v první půli do vedení, svůj náskok nedokázali zúročit ve vítězství. V druhém poločase Juanfran stáhl ve vápně Carlose Baccu a Ivan Rakitič necelých dvacet minut před koncem vyrovnal stav utkání na 1:1.

Podle očekávání vlétlo Atlético od úvodních minut na svého soupeře. Nejprve nebezpečně pálil nad Filipe Luis. Ve 13. minutě se mohl radovat Costa, ale jeho vydařená přízemní střela proletěla jen těsně kolem levé tyče Betovy brány. Tlak Atlética přinesl ovoce v 18. minutě. Vysoký rohový kop odhlavičkoval na zadní tyči zpět do ohně Godín. Brankář hostů se pokusil míč vyrazit, ale balón se dostal pouze k nehlídanému Davidu Villovi, jenž nekompromisně propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:0!

Sevilla byla nyní nucena více otevřít hru a začala také útočit. Ve 25. minutě poprvé zaměstnal Courtoise Ibarra, jeho hlavička byla ale neškodná stejně jako nepřesný pokus Cokeho o chvíli později. Po rohovém kopu Rakitiče v 38. minutě se do míče opřel Fazio, ale svůj pokus namířil argentinský obránce vysoko nad. Celkově zápas nenabídl příliš šancí, byl to spíše boj o každý metr hřiště, přičemž Atlético bylo daleko silnější na balónu a v držení míče dominovalo se 72 %.

Druhý poločas nabídl podobně těžkopádnou podívanou. Atlético bylo nebezpečnější, ale nedokázalo svůj jednobrankový náskok rozšířit pojišťujícím gólem. V 58. minutě vypálil David Villa utaženou ránu z dálky, Beto však v pohodě odvrátil na roh. Sevilla poté opticky vyrovnala hru, ale také se jí dostávalo pouze minima šancí.

Zlomový moment zápasu přišel v 71. minutě, když Junafran v pokutovém území stáhl hostujícího Baccu a sudí přes vehementní protesty domácích nařídil pokutový kop. K jeho exekuci se postavil chorvatský záložník Rakitič, jenž nedal Courtoisovi žádnou šanci - 1:1! Na vyrovnávací branku mohl v 76. minutě odpovědět Costa, brazilský forvard ale Gabiho centr nezkrotil a z hloubi pokutového území hlavičkoval dva metry nad bránu.

Sevilla byla posledních deset minut v hluboké defenzívě, ale domácí nedokázali najít skulinu v soustředěné obraně hostů. V průběhu celého zápasu to mezi oběma mužstvy pořádně jiskřilo a poté, co sudí nechal bez povšimnutí několik ostrých zákroků, situace vygradovala v poslední minutě utkání. Po nebezpečném faulu Morena na Raúla Garcíu v 90. minutě se strhla potyčka mezi oběma tábory vyhecovaná zlostí pětačtyřiceti tisíci diváky na stadionu. Sudí Hernández vytáhl pro Morena rovnou červenou kartu a žlutý trest dostal i hostující Gameiro a domácí García.

Utkání tak skončilo překvapivou remízou 1:1 a první tři mužstva La Ligy od sebe nyní dělí pouze jeden bod.

Více informací k zápasu

Levante UD - FC Barcelona 1:1

19.01.2014 19:00

Góly: 10. Loukas Vyntra - 19. Gerard Piqué

Maličkému Levante se povedl mimořádný úspěch, který sotva brzy překoná. Tým, který se až díky jednomu bodu z dnešního utkání vyšplhal na jedenáctou příčku La Ligy, dokázal udržet na uzdě hvězdy jako Cesc Fábregas, Lionel Messi či Álexis Sánchez. Katalánský velkoklub tedy nabídl skvělou příležitost Atlétiku Madrid.

Výsledek, jaký čekal opravdu málokdo. Dokonce možná ani ti nejzapřísáhlejší fanoušci Levante by před utkáním neřekli, že se jejich miláčci budou po skončení zápasu cítit tak dobře. Obrat o nějaké body slavnou Barcelonu, první tým probíhající ligové scény a skupinu skvělých individualit kolem Lionela Messiho, to se nestane příliš často. Nutno dodat, že mnohem aktivnějším týmem byli samozřejmě hosté, kteří neustále toužili nalézt klíč na sevřenou obranu Levante a častokrát byli velice blízko potřebnému úspěchu. Konečný výsledek je ale to jediné, co se počítá.

Žádná ofenzivní smršť se v úvodu utkání nekonala - hosté spíše v poklidu uspávali svého soupeře i nejednoho diváka. Trpělivá kombinace však tradičnímu španělskému celku vyhovuje a nutno zmínit, že mu často přináší také výsledky. Levante se ale dnes odmítlo vzdát a obětavé zákroky mařily jednu pohlednou akci hostí za druhou. Přítomnost Levante na polovině soupeře byla spíše sporadická a když už se Levante odhodlalo k napadání popřípadě nějaké ofenzivní akci, zpravidla ji zakončilo jen nepřesným centrem.

Tedy, pokaždé s výjimkou jedenácté minuty. Jeden z rohových kopů totiž doputoval až na hlavu Loukase Vyntry a řecký obránce českého původu se mohl radovat z možná nejslavnějšího a nejdůležitějšího gólu své dosavadní kariéry!

Ledová sprcha, kterou Vyntrův zásah způsobil v týmu protihráčů, se projevila zvýšenou koncentrací nahrávek a centrů, které však pečlivě pracující obranná linie v čele s brankářem Keylorem Navasem dokázala včas odklízet z cesty. Když se zdálo, že se Levante pomalu přizpůsobuje tempu svého soka a stíhá se zapojit i do ofenzivních akcí, přišlo ono drsné probuzení. Mistr periferního vidění Xavi našel centrem nabíhajícího obránce Piqueho a ten podobně jako Vyntra před chvílí hlavou skóroval - 1:1.

Následující minuty ovšem opět nebyly festivalem vyložených příležitostí. Levante pochopilo, že příliš mnoho entuziazmu škodí a že stále hraje proti Barceloně. V obranné fázi však vše fungovalo, takže ani borci pod vedením trenéra Martina nedokázali rozrazit pevný blok Levante. Tak trochu zklamáním bylo zejména vystoupení Lionela Messiho, který se propracoval jen k několika málo střelám. Na jeho obranu dodejme, že někdejší nejlepší hráč světa a mnohonásobný držitel Zlatého míče se vrací po dlouhém zranění a dokonce ani od něj nelze čekat zázraky každé kolo. Až po hodině hry se argentinský kouzelník dostal do velké příležitosti, když nejprve zkoušel Navase střelou a následně vracel míč hlavou. Ten se do brány snažil dostat také Xavi, ale v obrovské šanci mu radost pokazil skvělý obranný zákrok Vyntry.

Druhý poločas už z kabiny přinesl jednoznačně lepšího Messiho, který se proháčkoval až ke střele, kterou musel likvidovat obránce Juanfran. Ani výměna hráčů jako byli Pedro či Tello Blaugranas ke třem bodům nepomohla, v závěrečném tlaku míč do brány nedostal ani Gerard Piqué. Jindy skvěle promazaný katalánský stroj se dnes výrazně zadrhl v utkání s týmem, se kterým jeho zaváhání prorokoval málokdo. Bude se tedy po tomto kole měnit pozice lídra?

Více informací k zápasu

Villarreal CF - UD Almería 2:0

19.01.2014 17:00

Góly: 3. Ikechukwu Uche, 87. Bruno Soriano (pen.)

Villarreal potvrdil roli favorita a v souboji nováčků porazil Almérii 2:0. Žlutá ponorka se tak díky brankám Ucheho a Bruna Soriana z penalty znovu posunula na čtvrtou příčku před Athletic, ten však má ještě zápas k dobru.

Almería nedělní prohrou přišla o možnost posunout se dále od sestupového pásma, takto zůstává na posledním záchranném sedmnáctém místě s tříbodovým náskokem. Zápas na stadionu El Madrigal jí utekl od samého počátku, neboť první branka padla již ve třetí minutě. Nigerijský útočník Uche potvrdil skvělý instinkt a stál v pokutovém území na správném místě, když k němu přiletěl míč z kopačky Giovaniho dos Santose.

Po pohádkovém startu domácí přece jen trochu ustrnuli a začalo jim dělat potíže vytváření dalších šancí, ovšem Almería sama nebyla schopná nabídnout o moc víc. Nejprve Soriano vysoko přestřelil, pak Marcos Tébar alespoň k zákroku domácího gólmana Asenja a nakonec v první půli neuspěl ani Vidal, jehož dobrým obranným zákrokem vymazal Musacchio.

Po změně stran se k ojedinělé šanci hostů dostal Marco Torsiglieri, jenže i tentokrát zasáhla pozorná obrana Villarrealu, jmenovitě Javier Aquino. Když už se zdálo, že žádný další gól v zápase nepadne, došlo tři minuty před koncem na pokutový kop kvůli Rafitově faulu na Jonathana Pereiru. K penaltě se postavil Bruno Soriano a definitivně pojistil vítězství žluté ponorky.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Real Sociedad 2:2

19.01.2014 12:00

Góly: 28. Ciprian Marica, 52. Pedro León - 4. Imanol Agirretxe, 16. Imanol Agirretxe

Getafe se navzdory nepříznivému vývoji nevzdalo a remizovalo s favorizovaným Realem Sociedad 2:2. Baskickému klubu k výhře nestačilo ani dvougólové vedení ani výhoda jednoho muže v poli v závěrečné půlhodině kvůli vyloučení Fernándeze.

Hned v úvodu dostal hosty do vedení Imanol Agirretxe a vzápětí tentýž hráč dokonce přidal i druhou gólovou hlavičku. Getafe však na silně podmáčeném terénu stihlo odpovědět brankami Marici s Pedrem Leónem. Když po změně stran uviděl druhou žlutou kartu Borja Fernández, mohli si domácí na dokonalý obrat nechat zajít chuť, ovšem Sociedad z nastalé výhody již nedokázal nic vytěžit.

Hosté do zápasu vstupovali v dobrém rozpoložení, neboť v průběhu týdne se probojovali po dlouhých jednadvaceti letech do čtvrtfinále ligového poháru. I s motivací odčinit ošklivý debakl 5:1 z posledního ligového kola proti Villarrealu se do Getafe pustili od samého úvodu a brzy jim snaha přinesla ovoce. Hned ve čtvrté minutě Velův centr uklidil hlavou do sítě Agirretxe. Ani poté Sociedad neupustil z ofenzivní snahy. Nejprve ještě Griezmann na brankáře Moyu nevyzrál, ale o chvíli později se z rychlého protiútoku znovu po křídelním úniku Vely trefil podruhé Agirretxe.

V tu chvíli by jen málokdo čekal, že se mátožné Getafe před poloprázdnými tribunami dokáže zmátožit a vrátit do zápasu, přesto k tomu došlo. Na hranici ofsajdu číhající Marica využil neúspěšného odkopu obrany hostů a s přehledem snížil přízemní ranou k tyči na 2:1. Ještě do konce poločasu domácí kompletně ovládli hru a vypracovali si minimálně čtyři slibné šance. Zvláště samostatný únik Leóna přímo volal po vyrovnání, ovšem brankář Bravo skvěle zasáhl.

Ani po změně stran se však hosté ne a ne dostat zpět do svého tempa z úvodu zápasu. Arroyo s Maricou ještě těsně neuspěli, zato Pedro León napravil své zaváhání z první půle, když ve zmatku před branou Sociedadu napálil míč do sítě. Deset minut poté však tvrdou dřinu domácích na vyrovnání výrazně ohrozil Borja Fernández, jenž za stažení Bergary uviděl druhou žlutou kartu a musel jít předčasně do sprch. Svěřenci Luise Garcíi však vytrvali a i s trochou štěstí při hlavičce Gonzáleze nakonec remízový stav uhájili. V samotném závěru se ještě aktivní Vela domáhal odpískání pokutového kopu za zákrok Lópeze, ovšem marně.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Celta Vigo 1:0

18.01.2014 22:00

Góly: 88. Sergio García

Sergio García jako správný kapitán šel příkladem a gólem pouhé dvě minuty před koncem přinesl Espanyolu důležité tři body za těsnou výhru 1:0 nad Celtou Vigo. Zvláště s ohledem na předchozí dvě prohry Katalánců nabrala krásná rána Garcíi na důležitosti. Kromě tohoto brilantního momentu však utkání před poloprázdnými tribunami stadionu Cornellá El Prat příiš mnoho nenabídlo.

Konečný výsledek vyhoupl svěřence Javiera Aguirreho zpátky nahoru dokonce na průběžné osmé místo, zatímco Celta zůstává šestnáctá. Hosté musí z Barcelony odjíždět zklamaní, po většinu zápasu totiž byli přinejmenším vyrovnaným soupeřem a vynikli i ve všech statistikách - Espanyol zaostal jak v držení míče, tak počtu rohových kopů i střel. Přesto mu to díky lepší mušce nakonec na vítězství stačilo.

První půle nezastihla v ideálním rozpoložení ani jednoho ze zúčastněných. Domácí pravidelně končili své akce neúspěšně kvůli neschopnosti adresovat přesnou finální přihrávku, byť se několikrát ocitli v zajímavých příležitostech. Celta se na odpověď zmohla jen Minovou hlavičkou, která však zapadla jen vedle Casillovy tyče.

Po změně stran se jako první snažil nezáživný zápas oživit Augusto Fernández, ale pozorná obrana Espanyolu jeho ránu odvrátila na roh. Na druhé straně se již před svým gólem v závěru jevil jako největší hrozba Sergio García. Kapitán katalánského celku poslal svou první prudkou ránu jen těsně mimo, druhou mu pak zablokoval Jonny. Na brankáře Yoela si následně nepřišel ani Luis Pizzi.

Celta sice po delší pasáže kontrolovala hru, ovšem bez výraznějšího ohrožení branky domácích. Francisco Casilla se musel poprvé výrazněji protáhnout až devět minut před koncem, kdy zasáhl při střele Álexe Lópeze. Už se zdálo, že zápas skončí nudnou bezbrankovou remízou, to si ale vzal slovo García. Již jeho osmý gól sezony stál opravdu za to - nejprve si stáhnul míč ze vzduchu, vyhnul se výpadu hostujícího Cabrala a levačkou poslal míč přesně do dolního růžku branky k levé tyči. Na nic víc už nezbyl čas, a tak Vigo odjíždí s prázdnou, zatímco barcelonští můžou slavit.

Více informací k zápasu

Granada CF - CA Osasuna 0:0

18.01.2014 20:00

Góly: -

Zápas mezi Granadou a Osasunou vítěze nenašel a po bezbrankové remíze si obě mužstva připisují bod. Osasuna protáhla svou sérii bez porážky na pět zápasů, domácí nedokázali zopakovat čtyřgólové vítězství z minulého kola a z desátého místa ještě nejspíš klesnou. Pamplona je zatím třináctá.

Granada prvnímu poločasu více méně dominovala a nepouštěla hosty do větších brankových příležitostí. Nejblíže byli Andalusané skórování v 19. minutě. Po rohovém kopu ale domácí Recio hlavičkoval pouze do brankáře Riesga a míč se poté odrazil od brankové konstrukce!

V 35. minutě se Recio ocitl opět ve výborné šanci, když získal zpětný centr od El-Arabiho, ale střela domácího záložníka se pouze otřela o tyč Riesgovy branky. Třetí velkou šanci domácích v prvním poločase zazdil ještě v 43. minutě El-Arabi, jenž tváří v tvář Riesgovi trefil pouze nohu zkušeného gólmana.

I v druhé půli byli výrazně lepší domácí hráči, své střelecké štěstí si však nejspíš vybrali už v předcházejícím zápase s Valladolidem. Osasuna tvrdohlavě bránila bezgólový stav, a tak se jedenáct tisíc fanoušků příliš nebavilo. Za zmínku stojí akce domácích z 59. minuty, avšak bezchybný Riesgo zlikvidoval pokus Pitiho i následnou dorážku EL-Arabiho.

Stav 0:0 svítil na ukazateli i po posledním hvizdu rozhodčího. Granada odchází ze zápasu poněkud zklamaná, jelikož její hráči dokázali držet více balón a dostali se i do slibných příležitostí. Pro Osasunu, která byla po celý zápas dopředu neškodná, znamená bod splnění mise.

Více informací k zápasu

Elche CF - Rayo Vallecano 2:0

18.01.2014 18:00

Góly: 19. Edu Albacar (pen.), 79. Javier Marquez

Elche dokázalo porazit hostující Rayo Vallecano o dvě branky, přičemž k té první mu pomohlo vyloučení hostujícího Josého Baeny. I díky početní výhodě pak mohlo navýšit skóre a v klidu dohrát zápas. Díky třem bodům se Elche posouvá na patnáctou příčku, Rayo zůstává v pásmu sestupu na příčce předposlední.

Úvodní patnáctiminutovka možná akcemi nehýřila, ale poté se s nimi v rámci dalších pěti minut doslova roztrhl pytel. Nejprve dobře postavený Cristian Herrera mohl pálit na Rubénovu bránu zcela osamocen, na opačné straně se po dlouhém výhozu zmiňovaného brankáře dostal do zakončení Viera. Střela hostujícího záložníka však nakonec zamířila těsně vedle tří tyčí. Nicméně, šancí dále přibývalo a po sporném momentu v pokutovém území Raya se sudí Pedro Pérez Montero rozhodl nařídit pokutový kop! Jeho exekuce se ujal Edu Albacar a s nabízenou šancí si bez problémů poradil - 1:0 pro Elche, navíc byl vyloučen José Baena a Rayo Vallecano tedy muselo větší část utkání dohrát v početní nevýhodě!

Domácí se pokusili využít šoku, který inkasovaná branka i vyloučení způsobilo v řadách soupeře a rychlík Ňiguez se dostal celkem bez problémů až k pokutovému území. Na jeho hranici vystřelil, jenže zvolil špatnou stranu a míč napálil jen do připraveného Rubéna. Dalších zhruba třicet minut se ani jeden z celků nedokázal spolehlivě vypracovat do vyložené příležitosti, především prohrávající hosté se často uchylovali k prostému nakopávání míčů. Síly jim neobnovila ani přestávka, protože po ní to byli opět domácí, kdo se pokoušel vstřelit branku.

Minisouboj Rubéna s Ňiguézem vyzněl opět lépe pro hostující jedničku mezi třemi tyčemi, když musel zkušený brankář likvidovat pohotovu ránu svého soupeře. Na něj se sice snesl skvělý centr ze strany, ale na zakončení Ňigueze si Rubén počkal a lapil jej. Brankář Rubén bude pravděpodobně na dnešní utkání vzpomínat negativně, i když jeho výkon jej mrzet rozhodně nemusí. V další šanci se před ním objevil Suaréz, kterému nedělalo potíže proběhnout polootevřenou obranou hostí. Do další velké šance se dostal také střídající Manu Del Moral, který napálil míč jen pár centimetrů od tyče!

Definitivní pojistku na svou dnešní výhru dodal Javier Marquez, který si deset minut před koncem utkání poradil se zakončením. Na počátku akce však stál dnes jinak výtečně zasahující Rubén. Ten špatně vyhodil, obránci před ním zřejmě jeho zkrat nečekali a darovali bojujícímu Boakyemu šanci. Mladý útočník nesobecky nahrával a mohl se se střelcem Marquezem radovat.

Více informací k zápasu

Real Betis - Real Madrid 0:5

18.01.2014 16:00

Góly: 10. Cristiano Ronaldo, 25. Gareth Bale, 45. Karim Benzema, 62. Ángel Di María, 90. Álvaro Morata

Real Madrid si bez větších problémů poradil se soupeřem ze Sevilly, tamní Real Betis překonal díky pěti brankám. O ty se postupně postarali Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Karim Benzema, Ángel Di María a Álvaro Morata. Díky třem bodům se Real dostává na stejnou hranici padesáti bodů, na které je v současné chvíli také Barcelona a jeho městský konkurent Atlético.

I když by výsledek mohl tvrdit opak, dnes večer se zase tak převratný tanec Bílého baletu nekonal. Madridský velkoklub porazil svého soka především díky pečlivě organizované hře a využívání svých šancí. Včasné trestání jakéhokoli zaváhání Realu Betis načala portugalská hvězda jménem Cristiano Ronaldo, jež se těší z čerstvé výhry Zlatého míče. Uznávané ocenění se Ronaldo rozhodl demonstrovat již dnes odpoledne, když po první desetiminutovce tvrdě vypálil. Brankář Andersen se jen ohlédl za sebou a lovil míč ze sítě.

Po dalších deseti minutách se portugalská hvězda dostala do další šance, když překonala dva protihráče a stříleným centrem se snažila nalézt spoluhráče. Nikdo z nich ale včas nezareagoval. Přesto se Real dostal do dvoubrankového vedení poměrně brzy. Faul na Ronalda se rozhodl potrestat Velšan Gareth Bale a postavil si míč. Ten napálil přímo na bránu a brankář Andersen neměl úplně čisté svědomí.

Další půlhodina příliš mnoho šancí nepřinesla, až ke konci poločasu se diváci opět mohli zvedat ze sedadel. Skvělý centr ze strany ale nevyužil Castro a míč prolétl mimo tři tyče. Takže na tahu byl Real Madrid a svou výhodu využil. Krátce před koncem první půle si totiž do vápna naběhl Karim Benzema a z menší vzdálenosti po nahrávce Luky Modriće překonal brankáře Andersena - 3:0.

Druhý poločas se dohrával v podstatě pouze z povinnosti. Real Betis vypadal smířen se svým osudem a Merengues se do zakončení také příliš nehnali. Pohodlný tříbrankový náskok dokonale ukojil touhy fanoušků i hráčů samých. Pět minut po změně stran provětral rukavice brankáře Stephana Andersena Cristiano Ronaldo, ale Andersen byl připraven a míč vyrazil na rohový kop. Po dalším rohovém kopu se k míči dostal argentinský křídelník Ángel Di María, který se nerozpakoval a míč napálil za Andersenova záda - 4:0.

Exhibiční tempo Bílému baletu dokonale vyhovovalo, takže po sérii kombinací jsme se další větší šance dočkali až v závěru. Deset minut před koncem utkání se do akce dostal Modrić s Balem, který ale nezakončil. Na míč nedosáhli ani dobíhající spoluhráči. O čestný úspěch se pokoušel Jorge Molina, ale jeho pokus mířil těsně vedle tyče. Přesto jsme se dočkali ještě jednoho střeleckého zásahu, když si na míč naběhl střídající mladík Álvaro Morata a po skvělé nahrávce od Ronalda završil skóre utkání. Real Madrid si poradil s Betisem a rozdílem třídy získal tři body.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Valencia CF 0:0

17.01.2014 21:00

Góly: -

V zápase mezi Malagou a Valencií se diváci gólu nedočkali. Přestože si obě mužstva vypracovala možnosti ke skórování, vynikající výkony obou brankářů zamezily útočníkům rozšířit si jejich gólové účty. Po dělbě bodů se Valencie posunula na osmou příčku a Malaga o skóre přeskočila Osasunu. S velkou pravděpodobností však obě mužstva před skončením dvacátého kola v tabulce ještě klesnou.

Utkání začalo slibně. Po neúspěšném pokusu Santa Cruze otestoval připravenost Diego Alvese i Samuel, střelu směřující z jeho levé kopačky však brankář hostů vyrazil. Ještě větší příležitost ke skórování se naskytla Malaze v 17. minutě, kdy se k exekuci přímého kopu postavil Duda. Ránu z čtyřiadvaceti metrů ale vynikajícím zákrokem opět zlikvidoval gólman Alves.

V 33. minutě zahodil slibnou příležitost Santa Cruz. Po skvělém centru Tissoneho z levé strany se paraguayský forvard dostal na zadní tyči k zakončení, avšak jeho nepovedený pokus prošel těsně kolem Alvesovy brány. První opravdový zákrok si domácí gólman připsal až v 41. minutě, když na brankové čáře zlikvidoval slibnou hlavičku Jonase.

Přestože žádný gól nepadl, diváci se mohli hrou obou mužstev bavit. Valenci v druhém poločase výrazně zlepšila svůj výkon a diktovala tempo hry. V 53. minutě zachránil domácí od pohromy opět skvělý Caballero. Přesný pas si za obranou Malagy převzal Parejo, jenž však z hranice velkého vápna nedokázal prostřelit vyběhnutého domácího gólmana.

V 65. minutě si připsal první oficiální start za Malagu argentinský záložník Pablo Perez, ale ani on nedokázal týmu Bernda Schustera dodat potřebnou šťávu v koncovce. Sám Perez v 76. minutě hlavičkoval v dobré pozici, ale ani on nedokázal vyzrát na gólmana Alvese. A když se mezi tři tyče nevešla ani dalekonosná rána střídajícího útočníka hostů Heldera Postigy v nastaveném čase, rozešla se obě mužstva se ziskem jednoho bodu po remíze 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona20163154:1351
2.Atlético Madrid20163148:1251
3.Real Madrid20162258:2150
4.Athletic Bilbao20123536:2639
5.Villarreal CF20114539:2137
6.Real Sociedad2096538:3033
7.Sevilla FC2087537:3131
8.Espanyol Barcelona2074923:2525
9.Valencia CF20731026:3124
10.Granada CF20731019:2524
11.Levante UD2066819:2824
12.Getafe CF20731022:3324
13.CA Osasuna20641017:2922
14.Málaga CF2056919:2421
15.Elche CF2056919:2821
16.Celta Vigo20541123:3219
17.UD Almería20541121:4019
18.Real Valladolid20371023:3716
19.Rayo Vallecano20511419:4716
20.Real Betis20251316:4311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (504)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele