Primera División - preview 20. kola

17.01.2014, 09:04, aktualizováno 20.01.2014, 08:31
Previews
Dvacáté kolo španělské ligy zakončí duel mezi Athletikem a Realem Valladolid. Athletic by rád prodloužil domácí neporazitelnost a proti soupeři hrajícímu o sestup se vrátil na čtvrtou příčku. Hosté naopak potřebují cestu na sever země zakončit alespoň bodem, který by jim dodal sebevědomí do dalších bojů.
Athletic Bilbao - Real Valladolid  (pondělí 22:00)
Dvacáté kolo La Ligy zakončí duel mezi Athleticem a Realem Valladolid. Athletic by rád prodloužil domácí neporazitelnost a proti soupeři hrajícímu o sestup si pojistil čtvrtou příčku. Hosté naopak potřebují cestu na sever země zakončit alespoň bodem, který by jim dodal sebevědomí do dalších bojů.

Mužstvo z Bilbaa má v této sezóně skvostnou bilanci domácích zápasů. Na novém stadionu San Mamés už baskičtí lvi vydřeli celých šestadvacet bodů z třiceti možných, což tvoří základní kámen jejich vynikajícího postavení v tabulce. V domácím prostředí si svěřenci kouče Ernesta Valverdeho poradili třeba s Barcelonou a naposledy tu utržila debakl 6:1 Almería. Není proto divu, že v nadcházejícím zápase je obrovským favoritem právě domácí celek.

"Očekávám, že Valladolid udělá před zápasem podstatné změny, jelikož teď utrpěli dvě těžké venkovní porážky v řadě. Budou se rvát o každý míč, jen aby se vyhnuli sestupu. Čeká nás velmi náročné utkání," prohlásil před zápasem Valverde, jenž se bude muset vyrovnat s absencemi Muniaina a Toquera. Radost však může dělat domácímu trenérovi návrat Susaety mezi použitelné hráče. Kvůli kartám budou stát Mikel Rico a San José.

Valladolid je skutečně ve svízelné situaci a nutně potřebuje bodovat v každém utkání. Tým pod vedením Juana Martíneze nasbíral v dosavadním průběhu sezóny jen šestnáct bodů a k opuštění nepopulární osmnácté pozice mu aktuálně chybí tři body. Hostující celek zvítězil v posledních devíti kolech pouze jedinkrát a nyní by chtěl napodobit Elche, které si v jedenáctém kole odvezlo z Bilbaa bod po remíze 2:2. Při současné formě Athleticu to ale bude téměř nadlidský úkol.

"Bez nejmenší urážky vůči našemu příštímu soupeři budeme v pondělí hrát nejen proti Athleticu, ale především sami proti sobě," uvedl na předzápasové tiskovce Martínez, jenž byl z předchozích výkonů svého mužstva velmi zklamaný. "Můžete prohrát, ale nesmíte za sebou zanechat tak špatný dojem. Největší výzvou je pro nás nyní Real Valladolid. Předváděná hra je hlavně ukázkou schopností trenéra," zakončil sebekriticky hostující kouč, který bude v Bilbau postrádat zraněného Eberta, Garcíu a Barmettlera.

Zápas začíná tentokrát až ve 22:00 a utkání bude řídit Javier Estrada.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Gurpegi, Iraola - Beňat, Iturraspe - Ibai, Ander, De Marcos - Aduriz
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Mariňo - Peňa, J. Rueda, M. Valiente, Rukavina - V. Pérez, F. Rossi - Bergdich, Óscar, Ramos - J. Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Getafe CF - Real Sociedad  (neděle 12:00)
Nedělní program dvacátého kola otevřou v poledne Getafe s Realem Sociedad. Oba kluby mají co napravovat, zvláště domácí budou usilovat o ukončení již pětizápasové šňůry porážek. Sociedad se sice těší lepší formě, ovšem naposledy vyhořel v souboji s přímým rivalem v tabulce.

Ale zůstaňme ještě u Getafe. Svěřenci Luise Garcíi prohráli poslední čtyři ligová kola a k tomu ještě nezvládli ani vzdorovat favorizované Barceloně v domácím poháru, kde v součtu obou zápasů odešli s výpraskem 0:6. Z ligových porážek zabolela zvláště ta poslední v malém madridském derby s Rayem Vallecanem, které bojuje o setrvání v první lize. Přesto se Getafe nachází na jedenáctém místě a podle obránce Sergia Escudera je připravené znovu stoupat výše. "Musíme to, co se stalo v poháru, hodit za sebe, je to už jen minulost. Důležité teď je co nejrychleji získat tři body, které nám pomůžou k posunu tabulkou."

Začít zrovna proti Sociedadu, který sám úspěšně usiluje o pohárové umístění, by k ukázání ambicí posloužilo více než slušně. "Máme tým, který je schopný porazit každého," neztrácí sebevědomí Escudero. Jeho kolega Pedro Mosquera má potíže s kotníkem, které jej možná z nedělního zápasu vyřadí, zato Alexis Ruano by měl být plně připraven naskočit.

Hosté z Baskicka jedou do Madridu s rozpolcenými pocity. Na jednu stranu se jim povedlo postoupit po dlouhých jednadvaceti letech do čtvrtfinále Copa del Rey, když těsně předčili Villarreal 1:0, ovšem s tím samým soupeřem utrpěli ošklivý debakl v ligovém zápase. Prohra 5:1 zase o něco oddálila klíčové čtvrté místo, které celek Jagoby Arrasateho obhajuje z loňské sezony. Proti Getafe se navíc Sociedad nejspíš bude muset obejít bez svých stoperů Mikela Gonzáleze s Iňigem Martínezem. Zatímco prvního zmíněného trápí svalové potíže, Martínez utkání vynechá kvůli karetnímu trestu.

"La Real je v dobré formě a navíc sem přijede s extra špetkou motivace navíc díky prohře s Villarrealem," poznamenal k soupeři Escudero. "Ale motivace porazit je neschází ani nám."
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Arroyo, López, Rafa, Escudero - Borja, Míchel - León, Sarabia, Castro - Marica
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - C. Martínez, Ansotegi, González, Ángel - Bergara, Pardo - Vela, Zurutuza, Griezmann - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - UD Almería  (neděle 17:00)
Villarreal s Almérií obstarají na stadionu El Madrigal odpolední klání mezi dvěma nováčky s kompletně jinými starostmi. Zatímco domácí úspěšně bojují dokonce o možnou kvalifikaci do Ligy mistrů, hosté se nadále potácí na samotné hraně sestupu.

Zvláště andaluský celek má po minulém týdnu co napravovat, když v sobotu ostudně podlehl Athleticu. Prohra 1:6 byla nejvyšší od návratu Almérie mezi španělskou fotbalovou elitu. Ani Villarreal nemá nejbližší vzpomínky na zápas příznivé, nezvládl totiž v průběhu týdne odvetu osmifinále ligového poháru a po těsné prohře 1:0 s Realem Sociedad se z Copa del Rey pro letošní rok poroučí. Přitom téhož soupeře jen tři dny předtím rozdrtila žlutá ponorka 5:1 v ligovém zápase.

Jedním z klíčových momentů nedávného pohárového selhání byl neproměněný pokutový kop Jeremyho Perbeta. Francouz ve službách Villarrealu pak náležitě dával najevo své zklamání a sypal si popel na hlavu, ovšem kladl i důraz na to, že je třeba se dívat dopředu. "Nemáme nic jiného na výběr, musíme se nyní soustředit na ligu, tedy zápas s Alméríí."

Přestože oba celky od sebe dělí v ligové tabulce propastných patnáct bodů, ještě minulý rok se nacházely jak jeden, tak druhý v Segunda División. "Když se podíváte na Almérii, na první pohled se může zdát, že půjde o zápas s jednoznačným průběhem pro nás. Jenže každý v lize dokáže nakonec zápas pořádně znepříjemnit. Není to samozřejmě velký svátek jako proti Realu nebo Barceloně, ale pořád musíme zahrát naplno," varuje Perbet.

Zatímco Villarreal se dívá vzhůru s myšlenkami na Ligu mistrů, Almería po očku pokukuje spíše za sebe, kde zeje propast nenáviděného sestupu. "V lize je mnoho týmů, které mají málo bodů, a jestli někdo žije v představě, že je v bezpečí, je na omylu," uvedl záložník hostů Verza, jenž se vrátil i k nedávné tvrdé prohře v Bilbau. "Vůbec jsme nedokázali ani špetkou předvést našeho ducha. Pokud na hřiště nenastoupíme s plným odhodláním a nedřeme od úvodního výkopu, budeme vždycky takto ztrácet."

Zatímco hostům chybí hned trio Nelson, Hans Martínez a nejlepší střelec týmu Rodri, žlutá ponorka se bude muset obejít jen bez dlouhodobě zraněného záložníka Caniho, jehož stále trápí podvrtnutý kotník.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Asenjo - Mario, Musacchio, Dorado, Costa - Gómez, Trigueros, Bruno, Pérez - Giovani, Uche
UD Almería - pravděpodobná sestava:
Esteban - Rafita, Trujillo, Torsiglieri, Dubarbier - Verza, Azeez - Vidal, Soriano, Barbosa - Díaz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.75 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - FC Barcelona  (neděle 19:00)
Katalánský lídr La Ligy by rád navázal na dobrou formu a rychle se blížícího konkurenta z řad Realu Madrid včas zase přibrzdil. K tomu mu slouží utkání proti domácímu Levante, se kterým se do křížku pustí už v neděli odpoledne. Jedinou vážnější absencí je Neymar, na druhou stranu se ale do optimální formy vrací Lionel Messi.

Argentinský kouzelník sice na prestižní trofej Zlatý míč těsně nedosáhl, když jeho nadvládu přerušil soupeřův útočník Cristiano Ronaldo, ale přesto má hbitý Argentinec několik důvodů k radosti. Po dlouhém a náročném zranění, které provázel i úpadek formy a následná kritika, se Messi opět vrací na trávníky a již několikrát dokázal, že je odhodlán navázat na předešlou formu ještě lepšími výkony. Mezi střelce se Messi zapsal také v posledním vzájemném utkání.

Datum osmnáctého srpna 2013 bude navždy patřit mezi nejhorší noční můry trenéra Joaquina Caparrose. Za svou trenérskou kariéru, která čítá již bezmála třicet tři let, se snad ještě nikdy po zápase necítil tak špatně. Není to díky zdravotním problémům, že že Caparros po utkání jen těžko hledal slova. Skóre v posledním vzájemném utkání s Barcou za něj hovořilo samo - jeho hráči prohráli s Blaugranas sedm nula! Messiho, který tehdy na Camp Nou vstřelil dvě branky, od té doby doslova pronásledovala nejrůznější zranění. Další špatnou zprávou pro Levante je fakt, že světoznámý útočník stihl vše včas doléčit a měl by být připraven zasáhnout prostor za zády brankáře Navase opět.

O výjimečnosti, talentu a momentální formě svého argentinského kamaráda hovořil záložník Xavi, který se v rozhovoru pro oficiální webové stránky Barcelony vyjádřil následovně: "Od té doby, co se Messi vrátil z Argentiny, kde léčil své zranění, vypadá více než šťastně. Už skóroval dvakrát a je na něm vidět, že se vrací do své optimální formy. Každý z nás trénuje naplno, daří se nám bez ohledu na to, kdo se právě nalézá v základní sestavě, celkově můžu říct, že celý tým profituje z aktuální situace. Užíváme si fakt, že nastupujeme za tak důležitý tým a každý z nás je jeho součástí," uzavírá zkušený záložník.

Proti Barceloně, která si musí dávat pozor na dvojici z Madridu, se určitě nepostaví David Barral. Ten si vysloužil již pět žlutých karet a do utkání se nepodívá. V to mohou naopak spoléhat hráči jako Baba Diawara nebo David Navarro. Zkušeného útočníka Barrala jeho neúčast samozřejmě mrzí, o to víc, že se jedná o bývalého hráče Realu Madrid. Navíc je útočník Levante ve formě, neboť vstřelil vítězný gól v pohárovém klání s Rayo Vallecano. Za celou historii klubu trvající více než sto let se tak Levante do další fáze soutěže podívá teprve počtvrté, za což vděčí také Barralovi.

Ten v rozhovoru pro marca.com říká: "Mrzí mne, že v utkání s Barcelonou nebudu schopen nastoupit. Proti Blaugranas chce hrát snad každý hráč na světě, takže doufám, že se mi to ještě splní. Nesmíme ztrácet čas pohárem, teď jsme v prekérní situaci v lize a na tu se musí upínat naše pozornost především. Záchrana je naším prvořadým úkolem, takže jí musíme věnovat maximum možností," uzavírá optimisticky Barral.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Navas - López, Vyntra, Juanfran, Nikos - Simao, Pinto - Xumetra, García, Ivanschitz - Ángel
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Pique, Bartra, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Alexis, Messi, Fábregas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 17.00 - 7.50 - 1.14
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Sevilla FC  (neděle 21:00)
Na stadion Atlética Madrid přijede v neděli FC Sevilla. Rojiblancos chtějí potvrdit domácí ligovou neporazitelnost a opět zaútočit na první příčku. Sevilla zaznamenala v posledních kolech výrazný vzestup a nyní má šanci dostat se na pohárové příčky.

Atlético Madrid nedokázalo v minulém kole na stadionu Vicente Calderóna porazit svého největšího rivala Barcelonu a před dvacátým kolem Primera División opět okupuje až druhou příčku. Od Katalánského velkoklubu však tým vedený Diego Simeonem dělí pouze horší skóre, a tak se bude domácím hodit každý gól v síti Sevilly.

"Zítra nás čeká velmi těžký zápas, budeme muset hrát ve vysokém tempu. Celkově je druhá část sezóny mnohem náročnější než ta první, jelikož ze začátku chtějí všichni více hrát a tolik nehledí na body. Teď to bude přesně naopak," uvedl na tiskové konferenci kouč domácích Simeone.

Sevilla se v posledních sedmi kolech výsledkově neuvěřitelně zvedla. Od třináctého kola si připsala už sedmnáct bodů a v současnosti může atakovat šestou příčku, kterou drží Real Sociedad. Že forma výběru Unaie Emeryho není stále zcela optimální, potvrzuje vypadnutí hostů z Copy del Rey po dvojzápase s druholigovým Santaderem nebo poslední ligový zápas, v němž Sevilla pouze remizovala na hřišti nováčka soutěže Elche.

"Vývoj Atlética pod vedením Diega Simeoneho je úžasný. Vybudovali svůj kádr přes důkladnou defenzívu a dokázali přidat i efektivitu v útoku. S Barcelonou a Realem je to třetí gigant španělského fotbalu," nešetřil slovy chvály na adresu svého nadcházejícího soupeře trenér hostů Emery. "Chceme zvítězit, s ničím jiným do Madridu ani jet nemůžeme. Víme, že to bude nesmírně těžké a k úspěchu budeme muset předvést perfektní hru," dodal.

Diego Simeone nemusí řešit žádná nová zranění, a tak mu bude k dispozici prakticky kompletní kádr. Zato Emery nemůže počítat se startem vykartovaného portugalského obránce Figueirase, ani s duem zraněných Diego Perotti a Nicolas Pareja. Zápas začíná ve 21:00 a hlavním sudím bude José Alejandro Hernández.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda/Alderweireld, Godin, Luis - Turan, Gabi, Tiago, Koke - Costa, Villa
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - A. Moreno, Navarro, Fazio, Coke - Iborra, Carrico - Reyes, Rakitic, Vitolo - Bacca
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Betis - Real Madrid  (sobota 16:00)
Třetí Real Madrid ztrácí na vedoucí duo v podání FC Barcelona - Atlético Madrid pouhé tři body. Na čtvrtý Athletic má náskok jedenácti bodů, takže se může soustředit pouze na boj s první dvojicí. Tři body si chce připsat už proti Realu Betis, kterému se nedaří.

Betis je v současnosti na hrůzné poslední příčce La Ligy a na svém kontě má pouhých jedenáct bodů. V minulém kole nejvyšší španělské ligy prohrál o jednu branku s CA Osasunou. Tu poslal do vedení už ve druhé minutě Roberto Torres, k jehož brance přidal ještě jednu domácí Jordi Figueras, který si vstřelil vlastní gól. Ani sedmá letošní branka Jorgeho Moliny v první lize Realu Betis kýženou výhru nepřinesla. Zmíněné utkání hodně ovlivnila dvě vyloučení, na každé straně poslal sudí Teixeita Vitienes do šaten po jednom hráči.

Madridský gigant se naopak v devatenáctém kole Primera División radoval z nejtěsnějšího možného výsledku, když brankou obránce Pepeho porazil barcelonský Espanyol. Díky těmto třem bodům ztrácí na vedoucí duo pouhé tři body, což činí souboj o mistrovský primát ještě zajímavějším. Ancelottiho tým vyhrál čtyři poslední utkání bez jediného inkasovaného gólu a vzhledem ke ztrátě FC Barcelona v minulém týdnu by mohl svého arcirivala bodově dotáhnout již tento víkend. Italský trenér ale dobře ví, že jeho tým čeká velmi těžké utkání.

Na tiskové konferenci Ancelotti prohlásil: "Čekají nás nejtěžší zápasy a každý z nich bude extrémně důležitý. Nedaří se nám pokaždé hrát úžasný fotbal, protože vyhrávání v Primera División často není snadné. Celý tým se ale soustředí pouze na výsledky, tvrdě trénuje a každý z mých hráčů ze sebe chce vydat to nejlepší," uvedl zkušený taktik.

Jeho tým bude mít k dispozici také čerstvého vítěze Zlatého míče Cristiana Ronalda. Portugalská hvězda vyhrála nad Lionelem Messim a nyní by ráda přidala další zářez na svém střeleckém účtu. Ten prozatím čítá dvacet ligových branek. Domácí Real Betis bude v Seville chtít odčinit poslední soutěžní duel, v němž o dvě branky prohrál s Athleticem a vypadl z Copa del Rey. Za každou cenu se svěřenci Juana Carlose Garrida budou chtít zachránit, na poslední nesestupovou příčku teď ztrácí sedm bodů. Beticos nevyhráli v lize už od 29. září. Nicméně, trenér Garrido v utkání proti Athleticu hledal pozitivní náznaky.

"Věřím, že pohárové utkání zocelilo celý můj tým. Hráči předvedli organizovanou hru a minimálně v defenzivní části jsem z nich mohl mít radost. Teď nás čeká prestižní utkání s Realem Madrid a všichni si uvědomujeme, jak důležitý pro nás výsledek bude. Real je jeden z nejslavnějších týmů na světě, takže budeme bojovat až do závěrečných minut," uvedl zkušený Garrido.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Andersen - Juanfran, Paulao, Amaya, Dídac - Reyes, Matilla, Sevilla - Baptistao, Castro, Vadillo
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
López - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Modrić, Alonso, Di María - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 10.00 - 6.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Elche CF - Rayo Vallecano  (sobota 18:00)
Rayo Vallecano bude chtít navázat na první vzájemný duel v probíhající sezóně, když přijede na stadion Manuel Martínez Valero. Předchozí kolo vyneslo více bodů právě Rayu, které si poradilo s Getafe. Elche CF naopak jednoznačným poměrem 4:0 podlehlo Barceloně.

V ligové tabulce se více daří domácímu Elche, které je s osmnácti body sedmnácté. Hosté z Raya však na svého soupeře ztrácí pouhé dva body a v případě výhry jej na zmiňované příčce vystřídají. Rayo má sice dobré vzpomínky na první vzájemný duel, který vyhrálo o tři branky, ale z následujících osmnácti zápasů nasbíralo jen třináct bodů. Rok 2014 navíc začalo prohrou 5:2 proti Villarrealu. V posledním utkání s Getafe se ale radovalo ze tří bodů po vítězné brance Alberta Buena.

Na tiskové konferenci před zápasem trenér Paco Jemez zdůraznil: "Čeká nás velmi důležitý zápas. Především proto, že chceme stavět na dobrém výsledku z minulého kola. Výhra proti Getafe nebyla náhodná, což se budeme snažit dokázat také v utkání proti Elche. Teď máme šanci v žebříčku Elche přeskočit, což nesmíme vzdát. Pomohla nám také změna rozestavení. Než jsme začali hrát na tři záložníky, ztráceli jsme hodně balonů. Teď se ale Raul stáhl víc k obraně a celý tým je vyváženější. Těší mně, že každý z hráčů na tréninku odevzdává vše."

Rayu se nedaří především v obranné činnosti. I k tomu se trenér Jemez vyjádřil: "V několika minulých zápasech jsme dostali velký počet branek, ale to nás teď nesmí omezovat. Snažili jsme se hrát na nejvyšší úrovni i proti velkým týmům, což se nám dařilo."

V týmu Raya nebudou moci nastoupit Joaquin Larrivey, Ze Castro, Johan Mojica, Christian Cueva a Leonel Galeano. Do základní sestavy by se mohl vrátit Lass Bangoura. Elche se zlepšilo oproti prvnímu vzájemnému zápasu, ale výsledkově se mu stále nedaří. Z posledních pěti zápasů si odneslo pouze jediný bod. Hrozbu v týmu svého soupeře si však trenér Paco Jemez uvědomuje: "V prvním kole jsme narazili na tým, který nám způsobil mnoho potíží. Možná jsme vyhráli o tři branky, ale nemůžeme čekat, že teď nastoupí stejný tým. I když se Elche nedaří, stále se jedná o velmi nebezpečného protivníka," dodává trenér Jemez.
Elche CF - pravděpodobná sestava:
Toňo - Suárez, Lombán, Pelegrín, Albácar - Pérez, Márquez - Coro, Gil, Ňiguez - Boakye
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, Saúl, Nacho - Baena, Trashorras - Lass, Bueno, Viera - Castillo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - CA Osasuna  (sobota 20:00)
V rámci sobotní porce utkání dvacátého kola La Ligy přijede do Granady rozjetá Osasuna. Domácí věří, že mohou zopakovat čtyřgólovou kanonádu z minulého kola, zatímco Pamplona si přeje připsat třetí skalp za sebou a posunout se do horní poloviny tabulky.

Granda zaznamenala jedno z nejlepších podzimních vystoupení v poslední době a před nadcházejícím utkáním má patnáctý celek loňského ročníku pohodlný sedmibodový náskok na sestupové pozice. Věci však mohou rychle nabrat opačný směr, jelikož svěřencům Lucase Alcaraze konkurují další tři kluby se stejným bodovým ziskem třiadvaceti bodů. Potřebnou motivaci tedy andaluský tým hledat příliš nemusí.

"Tým hrál skvěle první polovinu sezóny, zvládli jsme úkol, který jsme dostali. Tuhle cestu musíme následovat. Natáhl jsem si zkřížený vaz v koleni, ale nyní už trénuji s týmem normálně. Posledně jsme ukázali, co v nás je, a teď je na čase to zopakovat," odkazoval kolumbijský obránce Jeison Murillo na zápas Granady s Valladolidem, který domácí hladce vyhráli v poměru 4:0.

Osasuna se v letošním ročníku rovněž nemá za co stydět. Tým pod vedením Javiho Garcii v posledních šesti ligových vystoupení prohrál pouze s Valencií a v posledních čtyřech kolech dokonce nenašel žádného přemožitele. Pamplona se tak úspěšně vzdálila sestupovému pásmu a nyní může svůj náskok na nechtěnou osmnáctou příčku navýšit už na osm bodů.

Hosté v týdnu vypadli z národního poháru poté, co na svém stadionu podlehli Realu Madrid 0:2. "Je to velká škoda, ale takový pohár prostě je. Snažili jsme se vstřelit první gól, ale nevyšlo to. Nyní se už plně soustředíme na ligu. Na zápas s Madridem už nemyslíme," uvedl před zápasem záložník Osasuny Miguel De Las Cuevas, jenž nevěří, že hrubá chyba brankáře Fernándeze, díky níž dal Real důležitou první branku, jejich gólmana v budoucnu poznamená. "Je to silný hráč, má toho za sebou ve fotbale už hodně," dodal.

Hostům bude proti Granadě chybět zraněná dvojice Nino a Sisi a navíc bude stát kvůli kartám i gólmanská jednička Andrés Fernández. Domácí trenér nebude moci nasadit zraněné Yebdu, Ighala a Diakhatého. Utkání začíná ve 20:00 a hlavním sudím bude Juan Martínez Munuera.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Angulo, J. Murillo, Mainz, Nyom - F. Rico, Iturra, Recio - Brahimi, El-Arabi, Piti
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Reisgo - Damiá, Arribas, Loties, M. Bertrán - F. Silva, Lolo - R. Torres, D. Las Cuevas, Á. Cejudo - O. Riera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Espanyol Barcelona - Celta Vigo  (sobota 22:00)
Prvním soupeřem, kterého potká barcelonský Espanyol v letošní ligové sezoně podruhé, bude v sobotu večer Celta Vigo. Oba celky se zatím úspěšně vyhýbají sestupovým potížím, byť ani jeden z nich stále nemá vůbec nic jistého. Mezi dvanáctým Espanyolem a patnáctou Celtou jsou momentálně pouze tři rozdílové body.

Vzhledem k tomu, že se liga spolu s nástupem nového roku přehoupla do své druhé poloviny, je namístě pustit se do lehkého bilancování. Přesně tak se zachoval i kouč hostů Luis Enrique, jenž do Viga přišel před sezonou v létě. Bývalý záložník Barcelony a reprezentant Španělska převzal galicijský klub po krkolomné sezoně se šťastným koncem, kdy Celta na poslední chvíli uhrála záchranu v Primera División a skončila nakonec s jednobodovým náskokem na sedmnáctém místě. Nyní je postavení klub o dvě příčky lepší a i nálada se po nedávné výhře nad Valencií adekvátně zvedla.

"Při svém nástupu jsem si myslel, že Celta je pro mě tím správným místem. Po šesti sedmi měsících zde si myslím stále to samé," ubezpečuje Enrique. "Pro kouče jako já je radost pracovat s takovou skupinou hráčů. Neměli jsme doteď žádné vážnější disciplinární potíže a pochybuji, že se vůbec nějakých dočkáme, tenhle kolektiv je jednoduše skvělý."

"Je důležité mít kvalitní hráče, ale osobně si více cením jejich osobnosti, že jde o lidi, kteří táhnou za jeden provaz. Náš čas v lize teprve přijde, jsem si jistý, že se ještě zlepšíme. Přesně tohle jsem řekl svým hráčům," vyhlíží trenér Viga lepší zítřky. "A i kdyby se nedařilo, budeme připravení se tvrdě rvát, stejně jako jsme činili doposud v předchozích devatenácti kolech."

Dvanáctý Espanyol sice v lize dvakrát za sebou prohrál, ovšem spravit si chuť mohl alespoň v ligovém poháru, kde zdolal druholigový Alcorcón 4:2. Ovšem o žádnou procházku růžovým sadem se nejednalo, nejprve museli Katalánci dotahovat a pak ještě deset minut před koncem stále hráli jen nerozhodně 2:2. Kapitán Sergio García si to však přesto pochvaluje: "Takovouto noc jsme potřebovali. Už se zdálo, že se nám postoupit nepodaří, ale dokázali jsme ještě včas zareagovat. To nám bude užitečné v následujících zápasech."
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, Moreno, Fuentes - Rodríguez - Torje, Sánchez, Álex, García - Córdoba
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Yoel - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Fernández, Oubiňa, López - Rafinha, Charles, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.20 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Valencia CF  (pátek 21:00)
Druhá polovina letošního ročníku Primera División začne soubojem mezi Malagou a netopýry z Valencie. Domácí si přejí po dvou jednobrankových porážkách napravit reputaci a před domácími diváky opět okusit, jak chutná ligové vítězství. Naproti tomu Valencie si nechce nechat ujít příležitost o něco stáhnout své šestibodové manko na sedmou příčku.

Malaga rozhodně nezahájila nový kalendářní rok podle svých představ. Svěřenci Bernda Schustera sice nejprve jen těsně prohráli 0:1 proti favorizovanému Atléticu Madrid, ale stejným výsledkem skončil i jejich následný zápas s Levante. S dvaceti body tak Andalusané okupují čtrnáctou příčku pouhé čtyři body od sestupového pásma.

Situaci domácího celku by mohly změnit posily, které sportovní ředitel Malagy Mario Husillos dokázal pro klub získat. Před podepsáním tříleté smlouvy s Malagou je zkušený argentinský záložník Pablo Pérez, o jehož startu v utkání s Valencií rozhodne až rychlost, s jakou se vyřídí potřebná přestupní dokumentace. Další posilou by se mohl stát útočník Espanyolu Thievy Bifouma, který však ještě definitivní propustku z katalánského klubu nedostal.

Valencie přijíždí na stadion La Rosaleda v poměrně složité situaci. Co se týče tabulky, čeká na tým z Valencie ještě dlouhá cesta na zajímavější pozice než je deváté místo a navíc je hostům v patách dalších pět klubů, které dělí od Valencijských pouhé dva a méně bodů. Na výrazné probuzení to nevypadá ani po příchodu nového kouče Juana Antonia Pizziho, pod jehož krátkým vedením klub vyhrál v lize jen jednou a stačil už vypadnout z Copy del Rey po dvojzápase s obhájci trofeje z Madridu.

Do zápasu nebude moci na straně domácích naskočit zraněný obránce Wellington, ale v sestavě německého kouče by se mohli objevit Angeleri a Antunes, kteří se vrací po odpykání karetního trestu. Hosté budou postrádat pouze zraněného Víctora Ruize. První vzájemný zápas letošního ročníku vyhrála Valencie 1:0, Malaga se může pomstít už tento pátek od 21:00. Utkání bude řídit Carlos Delgado Ferreiro.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
W. Caballero - Antunes, Angeleri, S. Sánchez, J. Gámez - Tissone, I. Camacho - Eliseu, Portilo, Samuel - S. Cruz
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
D. Alves - J. Bernat, Mathieu, R. Costa, J. Pereira - Parejo, O. Romeu - Piatti, Fede, Feghouli - Jonas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona19162153:1250
2.Atlético Madrid19162147:1150
3.Real Madrid19152253:2147
4.Athletic Bilbao19113532:2436
5.Villarreal CF19104537:2134
6.Real Sociedad1995536:2832
7.Sevilla FC1986536:3030
8.Valencia CF19721026:3123
9.Granada CF19721019:2523
10.Levante UD1965818:2723
11.Getafe CF19721020:3123
12.Espanyol Barcelona1964922:2522
13.CA Osasuna19631017:2921
14.Málaga CF1955919:2420
15.Celta Vigo19541023:3119
16.UD Almería19541021:3819
17.Elche CF1946917:2818
18.Real Valladolid1937921:3316
19.Rayo Vallecano19511319:4516
20.Real Betis19251216:3811

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (410)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele