Primera División - souhrn 20. kola

01.05.2012, 13:57, aktualizováno 02.05.2012, 23:55
Komentáře a souhrny
Real Madrid vyhrál na Athleticu a jeho oslavy titulu mohou začít, byť Barcelona smetla Málagu. Betis opanoval sevillské derby, Zaragoza díky výhře nad Levante drží reálné šance na záchranu, zatímco Gijón po prohře s Villarrealem má už jen teoretickou naději. Atlético ztratilo s Realem Sociedad...

Valencia CF - CA Osasuna 4:0

02.05.2012 22:00

Góly: 77. Aritz Aduriz, 83. Jonas, 87. Aritz Aduriz, 89. Jonas

Důležitý zápas v dohrávaném 20. kole Primera Division odehrála také Valencia, která na domácím stadionu Mestalla přivítala Osasunu. Hosté v utkání dlouho vzdorovali, ale nakonec v závěru čtyřikrát inkasovali a Valencia si tak připsala jasné vítězství, díky kterému si na třetím místě znovu vytvořil tříbodový náskok před čtvrtou Málagou. Osasuna dvě kola před koncem ztrácí dva body na pohárovou šestou pozici.

Domácí byli v úvodu zápasu aktivnější, ale jak první paradoxně zahrozili hosté. Už po pěti minutách hry se solidní střelou ze střední vzdálenosti prezentoval Nekounam. Jeho ránu musel Guaita vytahovat na roh. O pět minut později na druhé straně zakončoval z úhlu Jordi Alba, ale trefil pouze boční síť branky Osasuny.

I nadále byli domácí v mírném tlaku a v další šanci se ocitl kanoný Roberto Soldado, ale z dobré palebné pozice přestřelil branku hostí. Ten samý hráč měl ještě jednu obrovskou příležitost na konci prvního dějství a už se pomalu radoval ze vstřelené branky, ale na poslední chvíli balón vykopl z brankové čáry jeden z hostujících obránců.

Poté ještě na straně Osasuny zahrozil střelou přes obránce Nino, ale ta letěla metr vedle branky Valencie. V nastaveném čase první půle přišla pro hosty veliká komplikace. Červenou kartu dostal útočník Lekič a Osasuna tak zbytek zápasu dohrávala pouze v deseti lidech v poli.

Ve druhém dějství však hostující Osasuna nasadila destruktivní defenzívní taktiku a velmi dlouho se jí dařilo držet domácí útoky na uzdě. Prakticky až do 70. minuty se Valencia nedokázala probojovat do žádné vážnější příležitosti. Osasuna byla zakopaná na vlastní polovině a pochopitelně si tak taky nevytvořila žádnou šanci.

Zlom přišel v 77. minutě. Jordi Alba nacentroval z levé strany na střídajícího Adurize a ten hlavou překonal hostujícího gólmana Fernandeze - 1:0. Po tomto gólu se obrana Osasuny rozsypala a o šest minut později přišel druhý zásah. Pablo našel v pokutovém území mezi třemi špatně postavenými obránci Jonase a ten z bezprostřední blízkosti podruhé překonal hostujícího gólmana.

Osasuna přestala nadobro vzdorovat a stihla inkasovat ještě dva góly. V 87. minutě se podruhé v utkání prosadil Aduriz po pěkné akci Piattiho a hned minutu po něm si druhý zásah připsal také Brazilec Jonas. Na jeho zásah mu znovu asistoval Jordi Alba, který celou akci připravil a po jeho odraženém balónu se Jonas dokázal prosadit.

V nastaveném čase ještě mohla Valencia přidat pátý zásah, protože Jonas se ocitl sám před gólmanem Osasuny, ale tentokrát na něj nevyzrál a Netopýři tak svůj gólový účet zastavili na čísle čtyři. I to však domácím bohatě stačilo.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Real Madrid 0:3

02.05.2012 22:00

Góly: 16. Gonzalo Higuaín, 20. Mesut Özil, 50. Cristiano Ronaldo

V dohrávaném 20. kole La Ligy nedal Real Madrid šanci domácímu Athleticu a pohodlně zvítězil 3:0. První branku zápasu vstřelil v 16. minutě Gonzalo Higuaín a jen o čtyři minuty později přidal druhý gól Mesut Özil. Konečně skóre zápasu stanovil v 50. minutě kdo jiný než Cristiano Ronaldo. Díky třem bodům si Bílý balet již definitivně pojistil zisk španělského titulu.

Ve středečním zápase si Real Madrid mohl definitivně zajistit titul. Stačilo k tomu porazit Athletic a to se také klubu z hlavního města povedlo. Po třech letech katalánské nadvlády tak hosté z trůnu sesadili hráče Barcelony a dosáhli na úspěch, který si neúspěšně vytyčovali z minulých letech.

Barcelona v zápase se silnou Málagou nezaváhala a vyhrála jednoznačně 4:1, a tak bylo pouze na hráčích Realu, zda oslavy titulu budou moci vypuknout již tuto noc. A Gonzalo Higuaín k tomu udělal veliký krok, když otevřel skóre zápasu přesnou střelou již v 16. minutě. První gól mohl přijít ještě dříve, ale to by pár minut před Higuaínem nesměl Cristiano Ronaldo pohrdnout penaltou.

Své zaváhání ale napravil jen o pět minut později po prvním gólu, kdy skvěle našel Özila, který se nemýlil a poslal míč za záda brankáře Iraizoze. A Portugalec dal o sobě vědět ještě ve druhém poločase, kdy ihned po pěti odehraných minutách vstřelil gól hlavou po centru dobře hrajícího Özila. Na své osobní konto si tak připsal již 44. ligový gól této sezóny.

Dohrávka 20. kola bude velice význačným dnem pro trenéra Realu Madrid Josého Mourinha, který se od teď může chlubit tím, že získal mistrovský titul ve čtyřech odlišných evropských soutěží. Svoji skvělou trenérskou dráhu započal ziskem titulu s Portem, odkud se stěhoval do Londýna, kde s Chelsea také dosáhl na první místo v tabulce. Další výzvou pro něj byl Inter Milán. Ani zde ale kontroverzní Portugalec nezklamal a přivedl modročerné k italskému titulu. A nyní si do sbírky může přidat i španělský skalp.

Athletic v pozdním zápase hrůzu příliš nenaháněl, což se odrazilo ve finálním výsledku. Hráči Athleticu jsou duchem očividně trochu jinde. Čekají je perné boje o účast v Evropské lize ve dvou zbývajících ligových utkání a také finále Evropské ligy a Copa del Rey, kde se hráči utkají s favorizovanou Barcelonou. A pokud budou chtít celý pohár vyhrát, určitě se budou muset vyhnout zbytečným vyloučením. Proti Realu totiž záložník Javi Martínez zahrál dvakrát rukou a po druhé žluté kartě musel v 72. minutě hřiště předčasně opustit.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Málaga CF 4:1

02.05.2012 20:00

Góly: 13. Carles Puyol, 35. Lionel Messi (pen.), 59. Lionel Messi (pen.), 64. Lionel Messi - 26. Salomón Rondón

Hattrick Lionela Messiho zařídil Barcelona nakonec pohodlné vítězství nad Málagou, Blaugranas zvítězili 4:1. Hosté sice dokázali zásluhou Rondóna odpovědět na úvodní branku Puyola, jenže pak třikrát udeřil Messi a rozhodl. Barca stáhla náskok Realu na 4 body, Bílý balet ovšem čeká večerní dohrávka na půdě Athleticu a pokud zvítězí, bude se moci radovat ze zisku ligového titulu.

Domácí znovu věděli, že pokud si chtějí uchovat alespoň teoretickou šanci na obhajobu, musí zvítězit a opět dostat Real pod tlak. A podle toho to vypadalo také na hřišti, když už ve druhé minutě pálil z úhlu Dani Alves, Kameniho ale nepřekonal. Barca začala ve velkém stylu, už o pár sekund později centroval do vápna Messi a Kameni se musel hodně natahovat po míči, jenž si směrem na jeho bránu srazil obránce Demíchelis.

Po deseti minutách výrazně zahrozila Málaga, která vybojovala standardní situaci jen těsně za hranicí pokutového území. Exekuce se ujal Duda, levačkou krásně obstřelil zeď, naneštěstí pro hostující celek ale trefil jen tyč. Ve třinácté minutě zakombinoval Messi s Pedrem a zakončení vyšlo na Fábregase, jeho pokus byl však zblokován na roh. Ten domácí rozehráli nakrátko, Messi pak krásnou uličkou vysunul Iniestu, ten našel před bránou volného Puyola a po jeho teči se Barcelona radovala.

Kameni pak skvělým zákrokem vyrazil ránu Adriana, Pedro pro změnu mířil těsně mimo. Poté se znovu osmělili hosté a přestože Eliseu ještě branku netrefil, v pětadvacáté minutě už bylo srovnáno. Z pravé strany centroval Jesus Gámez, i v obležení dvou protihráčů se pak dokázal prosadit Salomon Rondón a hlavou překonal Pinta. Jenže nerozhodný stav vydržel na Nou Campu jen deset minut, pak upadl na hranici pokutového území po souboji s Gámezem Iniesta a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Messi.

Barcelona příliš nezachytila úvod druhého poločasu a musela děkovat Puyolovi, domácí kapitán totiž zachránil svůj tým při gólové hlavičce Demíchelise i následné zpětné přihrávce Rondóna. Pak už se katalánský stroj znovu rozjel a přidal třetí gól. Opět to bylo z pokutového kopu, když byl Messi faulován Dudou a následně sám proměnil. Narozdíl od prvního případu tentokrát Kameni vystihl směr Messiho střely, na míč ovšem dosáhnout nemohl.

A už o pět minut později dokonal argentinský šikula hattrick. V tom to případě k tomu nepotřeboval faul v šestnáctce, po geniální přihrávce Iniesty totiž šel úplně sám na Kameniho, jehož si chytře přehodil a do prázdné brány zakončil. Málaga mohla v samotném závěru utkání snížit po krásném voleji střídajícího van Nistelrooye, Pinto ale zasáhl a zápas tak skončil vítězstvím Barcelony 4:1. Na titul to pravděpodobně stačit nebude, Messi se však alespoň přiblížil zisku Pichichi.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Real Betis 1:2

02.05.2012 20:00

Góly: 5. Álvaro Negredo - 43. Beñat Etxebarria, 90. Beñat Etxebarria

Andaluské derby vyznělo nakonec mnohem lépe pro Betis, který otočil utkání na půdě Sevilly a po výhře 2:1 se v tabulce dotáhl na svého dnešního soupeře. Domácí vedli už od páté minuty po gólu Negreda, v závěru obou poločasů se však trefil Beňat a získal pro Betis tři body.

Zdaleka nezaplněný stadion Ramona Sáncheze Pizjuana viděl první gól už po pěti minutách, k radosti většiny fanoušků ho vstřelila domácí Sevilla FC. Sevillistas poměrně dlouho obléhali pokutové území Betisu, až se nakonec k finální přihrávce odhodlal Trochowski, krásně našel za obranou Negreda a ten z prvního dotyku udeřil. Hosté po inkasované brance ožili a v následujících chvílích drželi míč více na svých kopačkách, k přímého ohrožení branky Varase se ale nedostávali.

Naopak, Sevilla nejspíš měla po kontaktu Negreda s Doradem kopat penaltu, píšťalka sudího se však neozvala. A když už Betis opravdu zahrozil, skončila Castrova tečovaná střela těsně vedle levé tyče. Poté se odpískání pokutového kopu dožadovali i hosté a také oni zřejmě měli být vyslyšeni, místo toho však bylo na neodpískané fauly v šestnáctce srovnáno. Navarro branku vůbec netrefil, Reyes zase z úhlu poslal balón jen do boční sítě. Ve čtyřicáté třetí minutě Verdiblancos vyrovnali, to se ze standardní situace krásně o tyč prosadil Beňat.

Oproti očekáváním ve druhé půli držel otěže Betis a více chtěl strhnout vedení na svou stranu. Zajímavé věci se však udály až v nastaveném čase celého utkání. Vše se točilo kolem standardní situace hostujícího týmu, ke které se znovu postavil Beňat. Domácí pochopitelně postavili zeď, Gary Medel v ní však byl natolik aktivní, že si vysloužil druhou žlutou a tedy červenou kartu. A Betis nakonec bral všechny tři body, jelikož zmíněný volný přímý kop znovu o tyč umístil do sítě Beňat a v tabulce srovnal s rivalem krok.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Rayo Vallecano 1:0

02.05.2012 20:00

Góly: 62. Chori Castro

Situaci v boji o záchranu si výrazně zkomplikovalo Rayo Vallecano. V prvním poločase na půdě Mallorcy mohlo rozhodnout o svém vítězství, ale po hromadě neproměněných šancí nakonec v Mallorce prohrálo nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 a v tabulce je tak nyní pouze tři body nad sestupovým pásmem. Pronásledovatelem je Zaragoza, která dokázala vyhrát nad Levante.

Hosté z Vallecana vstoupili do zápasu velmi aktivně a chtěli rychle odčinit debakl z minulého kola proti Barceloně. Už po čtvrthodině hry se v obrovské šanci ocitl Michu, ale v dobré pozici těsně minul Aouateho branku. V další šanci se Tamudo řítil sám na gólmana domácích a mohl ještě nahrávat před branku, místo toho však vypálil a trefil pouze tyč domácí branky.

Zápas měl i nadále vysoké tempo a stále měli navrch hosté. Na rohový kop si naskočil Tamudo a hlavičkou pořádně protáhl Aouateho v brance Mallorcy, který si posléze poradil i s dorážkou Costy. O pár minut později byl Costa v další zajímavé pozici, ale tentokrát znovu trefil pouze skvěle chytajícího gólmana domácích.

Mallorca měla v prvním poločase ve své defenzívě den otevřených dveří a po dalším centru tentokrát Tamudo hlavičkoval pouze do boční sítě. Mallorca nakonec veliký tlak Vallecana dokázala ubránit a mohla být ráda, že se do kabin šlo za stavu 0:0.

Po poločase jakoby se karta obrátila vzhůru nohama a najednou si šance dokázali vytvořit domácí. Hned na začátku druhé půle se uvolnil na hranici šestnácky Hemed a prudkou střelou pořádně protáhl gólmana Cobeňa v brance Raya Vallecana.

V další šanci byli znovu domácí. Parádní ranou z dvaceti metrů se prezentoval Castro, ale gólman Cobeňo jeho mířenou střelu konečny prstů dokázal vytěsnit na roh. Rozdíl v tlaku Vallecana a Mallorcy byl v tom, že domácí z něj dokázali vytěžit gól. V 62. minutě se po dobré kombinační akci prosadil aktivní Castro - 1:0.

Po úvodním gólu se poprvé ve druhém poločase osmělili také hosté a znovu u toho byl Tamudo. Ani napotřetí ale nedokázal zamířit přesně. S postupem času hosté otevírali okénka ve své obraně a domácí toho chtěli využít. Ve velmi dobré šanci se ocitl Alfaro, ale hlavou minul Cabaňovu branku maximálně o dvacet centimetrů.

V závěru zápasu ještě mohl pojistit vedení Mallorcy střelec prvního gólu Castro, ale ve své další šanci neuspěl a utkání se tak v poklidu dohrálo za stavu 1:0. Mallorca už nepustila hosty k žádné příležitosti a nakonec tak dokázala na domácí půdě potvrdit roli favorita.

Více informací k zápasu

Real Zaragoza - Levante UD 1:0

02.05.2012 20:00

Góly: 11. Edu Oriol

O záchranu bojující Zaragoza udělala jeden velmi důležitý krok, díky kterému má v posledních kolech šanci bojovat o přežití. Na domácí půdě porazila favorita z Levante 1:0 díky gólu Oriola ze začátku zápasu a polepšila si tak na sedmatřicet bodů. Její největší soupeř Rayo Vallecano prohrálo na půdě Mallorcy a má na Zaragozu už pouze tříbodový náskok.

Domácí Zaragoza vstoupila jako outsider do zápasu skvěle a už v 11. minutě se dostala do vedení. K odraženému balónu po závaru v pokutovém území Levante se k balónu dostal Edu Oriol a přesnou přízemní střelou k pravé tyči poslal Zaragozu do vedení, Munua v brance Levante neměl šanci - 1:0.

Po tomto gólu se Zaragoza zabetonovala na vlastní šestnáctce a jakoby čekala, co hostující Levante vymyslí. Minimálně v prvním poločase však hosté nevymysleli nic a diváci na stadionu v Zaragoze se tak v prvním poločase poměrně nudili. Domácí udrželi jednobrankové vedení až do konce prvního dějství a šli tak druhé části zápasu s mírnou výhodou.

Ve druhé půli byl k vidění podobný fotbal jako v té první. Zaragoza nejevila příliš snahy na založení nějaké akce a bezzubé Levante hrálo jeden z nejméně povedených zápasů v sezóně. Klub bojující o evropské poháry se nedokázal po celý průběh zápasu dostat do tempa a dostával se tak do šancí pouze sporadicky.

Tu největší mělo Levante v samém závěru utkání. Po rohovém kopu se k hlavičce ze stoprocentní tutovky dostal Ruben Suaréz, ale trestuhodně přestřelil branku Zaragozy. Domácí tak dokázali ubránit jednobrankový náskok a v utkání překvapivě zvítězili v poměru 1:0.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Real Sociedad 1:1

02.05.2012 18:00

Góly: 54. Gabi - 90. Carlos Vela

Účast v příštím ročníku Evropské ligy už nemusí mít Atlético ve vlastních rukou. Dnes sice po gólu Gabiho vedlo a ještě v devadesáté minutě drželo nejtěsnější příznivý výsledek, jenže pak udeřil hráč Realu Sociedad Carlos Vela a vyrovnal na konečných 1:1.

Domácí věděli, že pokud do konce sezony neztratí body, s jistotou se do Evropské ligy dostanou, jenže tento úkol nesplnili zrovna v papírově nejjednodušším utkání závěru letošního ročníku La Ligy. Byli sice dlouho lepší, jenže autor gólu Gabi se následně nechal vyloučit a Real Sociedad přečíslení využil k vyrovnávací trefě.

Atléti přitom na svého soupeře vlétli ve velkém stylu a už ve druhé minutě je mohl poslat do vedení Falcao, jenže na centr Adriána o kousíček nedosáhl. V osmé minutě mohl jít kolumbijský útočník úplně sám na Brava, jenže chvilku zaváhal, jestli náhodou nestál v ofsajdu, a pak už balón nedostihl. Falcao byl jednoznačně nejaktivnějším mužem na trávníku, o chvilku později zamotal hlavu dvojici obránců Sociedadu,jenže vypálil nepřesně.

Suárez hlavou přestřelil, na druhé straně pak zůstal trestuhodně neobsazen v šestnáctce Agirretxe, ovšem ani on svou šanci neproměnil. Velkou příležitost pak měl na hlavě i Arda Turan, zblízka ale těsně minul. Hrál se zajímavý zápas plný brankových možností, tu další měl hostující Griezmann, na pozorného Courtoise si však nepřišel. S blížícím se závěrem první půle hosté přebírali otěže zápasu do svých rukou, Elustondova bomba pořádně vystrašila Courtoise, Illarramendi pak v největší příležitosti úvodní pětačtyřicetiminutovky překonal domácího brankáře, jenže balón prošel těsně vedle tyče.

Jak Sociedad zakončil první půli, tak vstoupil i do druhého dějství, jen pár chvil po nástupu ze šaten zakončoval ve skluzu Agirretxe, ovšem přestřelil. V padesáté čtvrté minutě ale udeřilo Atlético, když zpoza šestnáctky napřáhl Gabi a trefil se přesně k pravé tyči Bravovy svatyně. Stejný hráč uviděl v šedesáté deváté minutě žlutou kartu, už o čtyři minuty si zblízka prohlédl i druhou, a tak pochopitelně následoval kartónek červené barvy.

Tlak Sociedadu se ještě zvýšil, tři nebezpečné střely vyslal na Courtoise Ifran, jen jedna z nich ale trefila prostor mezi třemi tyčemi a s tou si belgický gólman poradil. Když už to vypadalo, že si domácí pohlídají nejtěsnější výhru, odcentroval od rohového praporku Zurutuza a balón nakonec dopravil do sítě Carlos Vela.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - Villarreal CF 2:3

01.05.2012 20:00

Góly: 40. Alberto Lora, 85. Alejandro Gálvez - 19. Mario Gaspar, 43. Marcos Senna (pen.), 56. Hernán Pérez

Španělská nejvyšší soutěž zná druhého sestupujícího, stal se jím Sporting Gijón. Klíčový přímý souboj o záchranu totiž zvládl lépe Villarreal, Žlutá ponorka si odváží z Molinónu tři body po výhře 3:2. Skóre otevřel Gaspar a na vyrovnání Lory rychle odpověděl Senna, do kabin se tak šlo za stavu 1:2. Rozhodnutí nakonec přišlo z kopačky Péreze, jelikož domácí už stihli jen zásluhou Gálveze snížit.

Oba celky si moc dobře uvědomovaly důležitost zápasu, a tak se hrálo hodně opatrně. Nikdo se nikam nehnal, k vidění byl spíše boj o střed hřiště a prakticky se jen čekalo na něčí chybu. A že jich přišlo... Tu první vyrobili hosté a těžit z ní mohl Sangoy, jenže jeho ránu zblokoval Musacchio a balón tak nakonec mohl v poklidu lapit López. Na druhé straně ohrozil branku Bruno, s jeho přízemním pokusem si ale poradil Juan Pablo.

Defenzivní záložník Villarrealu měl i další možnost, když zůstal trestuhodně osamocen na zadní tyči po standardní situaci a centru Senny, jenže z vyložené pozice trefil jen střed branky. Hosté byli aktivnější a od devatenácté minuty vedli, přestože aktivní Bruno velkou gólovou šanci nejprve neproměnil. K míči se však dostal znovu, našel na malém vápně Gaspara a ten ve skluzu otevřel skóre utkání.

Obraz hry se neměnil, Villarreal v podstatě kontroloval hru, jenže šest minut před přestávkou inkasoval. Suárezův centr z pravé strany byl zblokován k Lorovi, který napřáhl z velké dálky a levačkou překonal Diega Lópeze. Ovšem nerozhodný stav vydržel jen pár minut. Pak upadl v pokutovém území po souboji s Gregorym Marco Rubén a Žlutá ponorka dostala příležitost rozehrávky pokutového kopu. Exekuce se ujal kapitán Marcos Senna a poslal svůj tým do vedení.

Rozhodnutí nakonec přišlo v padesáté páté minutě. Hernán Pérez svým prvním pokusem trefil tyč, hned o několik sekund později ale dostal druhou šanci a levačkou zamířil přesně. Pět minut před koncem normální hrací doby Sporting zdramatizoval závěr zápasu, když za hostující obranou zůstal nehlídaný Gálvez a skóroval. Více už ovšem domácí nestihli, což si dobře uvědomovali i fanoušci, kteří neudrželi nervy a zasypali trávník odpadky. Po konečném hvizdu tak musela rozhodčí i hráče Villarrealu odvést ochranka, na sestupu Sportingu to už však nemohlo nic změnit.

Více informací k zápasu

Granada CF - Espanyol Barcelona 2:1

01.05.2012 18:00

Góly: 29. Odion Ighalo, 35. Odion Ighalo - 54. Dídac Vilà

Granada se může radovat! Po veledůležitém vítězství nad Espanyolem je od sestupu vzdálena osm bodů, i v případě plných bodových zisků Zaragozy a Sportingu tedy bude mít dvě kola před koncem pětibodový náskok. Espanyol se dnešní prohrou, kterou zařídil dvěma góly Ighalo a odvrátit jí nedokázal ani Dídac, připravil o šanci na evropské poháry.

Hostující trenér Mauricio Pochettino překvapil nenasazením brazilského šikuly Coutinha, místo něj nastoupil na křídle Romaric a na jeho obvyklou defenzivnější pozici se zase přesunul Sánchez. Jinak oba týmy nastoupily v nejsilnějším možném složení, stále totiž měly o co hrát. A hlavně na Granadě byla od úvodního hvizdu vidět enormní snaha, domácí předvedli výborný bojovný výkon, který nakonec zcela zaslouženě přinesl úspěch.

Ale pojďme postupně. V první desetiminutovce ještě nebyla k vidění žádná pořádně zajímavá situace, hned v minutě jedenácté ale měla Granada velkou příležitost dostat se do vedení, kdy z velmi dobré pozice hlavičkoval Dani Benítez, Alvarez se však rychle přesunul a dokázal míč vytěsnit. Hned v zápětí pálil z dálky Martins, ovšem branku neohrozil.

Benítez byl na levé straně hodně aktivní, v další solidní možnosti se ocitl po sedmnácti minutách, jenže místo sítě trefil jen jediného bránícího spoluhráče. Domácí byli jasně lepší, Alvareze ale nepřekonal ani Iňigo. Ve čtyřiadvacáté minutě poprvé zahrozili hosté, když z hranice šestnáctky střílel Romaric, ovšem César skvěle zasáhl. Dvacátá devátá minuta přinesla první branku zápasu, do vedení se po zásluze dostali domácí. Akce se rozjela na pravé straně, Jara našel ve vápně Ighala, ten se obtočil kolem bránícího protihráče a překonal Alvareze.

A už o šest minut později to bylo 2:0. Tentokrát centroval Cortés, Jara ještě nedokázal míč tečovat, ten však proletěl až na zadní tyč k úplně volnému Ighalovi, který už před sebou měl jednoduchou úlohu. Po této brance se hra poměrně uklidnila, Granada si byla jistá dvougólovým vedením i nepříliš povedeným výkonem soupeře, a tak se do útoku už nehnala. Do kabin se tak šlo za stavu 2:0.

Espanyol snížil v padesáté čtvrté minutě, když se k dalekonosnému pokusu odhodlal levý obránce Dídac a César se po jeho ráně k tyči natahoval marně. Domácí znovu zapnuli a mohli rozhodnout zásluhou Beníteze a střídajícího Ucheho, ovšem Alvarez v obou případech zachránil naděje svého týmu. A dvanáct minut před koncem mohlo být i vyrovnáno, to už byl na hřišti i Philippe Coutinho, poslal před bránu prudký balón a César se musel hodně snažit, aby zlikvidoval nechtěnou teč Daního Beníteze. Granada porazila Espanyol 2:1 a učinila obrovský skok ke kýžené záchraně.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Racing Santander 1:1

01.05.2012 12:00

Góly: 59. Miku (pen.) - 65. Papakouli Diop

V dohrávaném 20. kole, které bylo vloženo skoro až na konec sezóny, skončil první zápas remízou. Getafe s Racingem Santander totiž vstřelily po jednom gólu, a tak si oba týmy připsaly jeden bod. Domácí poslal v 59. minutě do vedení útočník Miku, který dokázal proměnit penaltu, ale o šest minut později hosté srovnali skóre zápasu, když se trefil Pape Diop.

Getafe si stále ještě pohrávalo s myšlenkou, že by se mohlo kvalifikovat do Evropské ligy, ale po dohrávce 20. kola jsou šance již mizivé. Madridský tým totiž nedokázal na domácím hřišti porazit poslední tým tabulky, který již nemá šanci udržet se v La Lize i pro příští sezónu.

Trenér Luís García nabádal své hráče, že pokud si chtějí udržet šanci zahrát si Evropskou ligu, musí všechny zbývající zápasy vyhrát. Getafe totiž v předešlých čtyřech zápasech hned třikrát prohrálo, a tak si svoji situaci značně ztížilo. No a zvítězit nedokázalo ani v první květnový den, a to ještě mohlo být rádo za bod, neboť Racing v prvním poločase neproměnil penaltu.

Getafe nepředvádělo úplně nejlepší fotbal. Do šancí se sice dostal Diego Castro a Javi Casquero, ale oba mířili nad bránu Maria. Navíc to nebyly úplně vyložené šance. Ta se zrodila až v momentě, když obránce Getafe Alexis Ruano v pokutovém území poslal na zem Lautara Acostu a rozhodčí nařídil penaltu. K té se postavil Pape Diop, ale svoji prudkou střelu poslal pouze vstříc břevnu, od kterého se míč odrazil zpět do hřiště.

Pokutový kop ovšem hosty povzbudil a Racing náhle na hřišti začal dominovat. Nejprve střílel těsně vedle Acosta, a poté Marcos Gullon přiměl svoji hlavičkou zblízka brankáře Miguela Moyu k excelentnímu zákroku.

Těsně před koncem prvního poločasu minul Michel bránu z velké vzdálenosti. Do kabin šli s lepším pocitem rozhodně hráči Racingu.

Po přestávce ale nastoupilo zcela jiné Getafe. Hnedka v úvodu otestoval Maria Fernándeze Jaime Gavilán, a poté Madridští vybojovali penaltu, když Diop v pokutovém území zfauloval Mikua. Sám faulovaný hráč se postavil k pokutovému kopu a poslal míč do levého dolního rohu, čímž otevřel skóre zápasu.

Jenže vedení trvalo pouhých šest minut. V 65. minutě totiž Diop odčinil svá dvě předešlá zaváhání, když po pasu od Jaira Samperia vyslal nechytatelnou střelu, kterou roztřepal síť za zády Miguela Moyi.

Racing se mohl dostat do vedení po střele Juliána Luqueho, ale obránce Daniel Díaz jeho pokus ztečoval. Na druhé straně se mohl hlavou prosadit Abdelaziz Barrada, ale ani Mario Fernández nezaváhal.

Santanderský brankář vychytal také dalekonosnou střelu Pedra Léona, předtím, než Míchel pálil mimo tři tyče.

Zápas mohli v závěru zápasu rozhodnout hosté, ale Christian Stuani se neprosadil zblízka a Bernardo Espinosa hlavičkoval po rohovém kopu nad břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid363042115:3094
2.FC Barcelona362763108:2787
3.Valencia CF3616101058:4358
4.Málaga CF361671352:5155
5.Levante UD361571451:4952
6.Atlético Madrid3613111250:4550
7.RCD Mallorca3613101340:4249
8.Athletic Bilbao3612121249:4948
9.CA Osasuna3611151039:5948
10.Sevilla FC3612101442:4446
11.Real Betis361371644:5246
12.Getafe CF3612101440:4946
13.Espanyol Barcelona361291545:5145
14.Real Sociedad3611111445:5144
15.Granada CF361261834:5342
16.Villarreal CF369141339:5141
17.Rayo Vallecano361242050:6840
18.Real Zaragoza361071932:6037
19.Sporting Gijón36972040:6734
20.Racing Santander364151725:5727

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1039)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele