Primera División - preview 20. kola

01.05.2012, 08:37, aktualizováno 02.05.2012, 10:02
Previews
Real Madrid sahá po titulu. Pokud dnes Bílý balet uspěje na horké půdě bilbajského Athletiku, už ho nikdo nepředstihne. Barcelona hostí čtvrtou Málagu, Valencia hraje s Osasunou, v Seville se fanoušci těší na městské derby. Zaragoza potřebuje porazit Levante.
Atlético Madrid - Real Sociedad  (středa 18:00)
V prvním středečním duelu dohrávaného 20. kola Primera Division se šesté Atlético Madrid doma postaví proti outsiderovi ze San Sebastianu. Hostům už v závěru sezóny o nic nejde a jejich motivace v utkání tak nenabývá velikých rozměrů. Atlético naopak bojuje o pohárové pozice a musí doma zvítězit, pokud si chce udržet naději na Ligu mistrů.

Real Sociedad si dokázal udržet svou prvoligovou příslušnost zejména díky posledním zápasům, ve kterých se mu nesmírně daří. Z posledních šesti duelů ani jednou neprohrál a získal celkem deset bodů za dvě vítězství a čtyři remízy. O víkendu si doma poradil s trápícím se Santanderem 3:0 a definitivně si zajistil záchranu v nejvyšší soutěži.

Atlético se také pyšní velmi dobrou formou z posledních duelů a dokonce postoupilo do finále Evropské ligy. Svou formu však nedokázalo potvrdit v minulém kole, ve kterém svěřenci trenéra Diega Simeoneho pouze remizovali 2:2 na půdě Betisu a ztratili tak velmi důležité dva body v boji o evropské poháry.

Oba celky se proti sobě letos postavily v úplně prvním kole, které se však dohrávalo v lednu. Tehdy Atlético zvítězilo na půdě Realu Sociedad jednoznačně 4:0 a i tentokrát chce navázat na tento výsledek. V minulé sezóně také Atlético dvakrát s přehledem zvítězilo a má tak proti Sociedadu velmi pozitivní bilanci.

Kanonýr Falcao ještě neochutnal atmosféru milionářské Ligy mistrů a doufá, že se mu to povede v příští sezóně s Atléticem Madrid. Pokud na něco takového chce pomýšlet, mělo by Atlético vyhrát zbývající tři duely. Sám Falcao patří v týmu k největším oporám a je také nejlepším střelcem Atlética Madrid.

"Máme vysoké ambice a doufám, že se nám podaří zakončit sezóny tak, jak chceme. Ideální scénář je pochopitelně vyhrát Evropskou ligu a v lize se kvalifikovat díky umístění do Ligy mistrů. Proto musíme nyní zabrat a doma porazit Real Sociedad, což je odrazový můstek ke zbylým třem zápasům. Doufám, že se nám to podaří a budu si moci na konci říct, že to byla úspěšná sezóna," řekl Falcao.

Do sestavy Atlética se po absenci v zápase proti Betisu vrací Arda Turan a Miranda. Je tak pravděpodobné, že Koke zůstane tentokrát znovu na lavičce. Na straně hostujícího celku se vrací Vadim Demidov a také David Zurutuza, který doplní útočnou vozbu Sociedadu v podání Vela - Griezmann - Prieto.

Trenér Realu Sociedad Philippe Montanier má za sebou sezónu plnou zvratů a je rád, že se mu nakonec podařilo s týmem nejvyšší soutěž zachránit. "Prvním cílem bylo přežití v nejvyšší soutěži, což se nám podařilo. Nyní nám zbývají tři zápasy, které si chceme na plno užít a ten proti Atléticu bude pikantní. Mají vynikající hráče jako jsou Diego, Falcao nebo Adrián a hrát proti takovým mužstvům je vždy zážitek. Na zápas se moc těším," řekl kouč.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis - Suárez, Gabi - Arda Turan, Diego, Adrián - Falcao
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Bravo - Estrada, González, Demidov, Cadamuro - Aranburu, Illarramendi - Prieto, Zurutuza, Griezmann - Vela
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Málaga CF  (středa 20:00)
Jeden ze šlágrů dohrávaného 20. kola uvidí diváci na stadionu Camp Nou v Barceloně, kde domácí favorit přivítá Málagu. Barceloně už v závěru sezóny o nic nejde, protože na první pozici pravděpodobně nezaútočí a horší než druhá být nemůže. Málaze však jde o hodně. Ta je nyní na čtvrtém místě pouze o skóre za třetí Valencií a potřebuje nutně bodovat.

Velmi důležitý zápas odehrála Málaga v rámci minulého kola a zvládla ho na výbornou. Před 36. kolem ztrácela na třetí Valencii tři body, ale na domácí půdě ji dokázala díky gólu Ignacia Camacha porazit 1:0 a bodově se tak dotáhla na svého soupeře, se kterým nyní bojuje o pozici, která by ji zajistila přímou účast v Lize mistrů pro příští sezónu.

Barcelona v posledních dnech přišla o možnost bojovat o mistrovský titul a navíc bylo oznámeno, že po sezóně končí trenér Guardiola. Proto chce Barca dohrát sezónu ve velikém tempu a alespoň částečně se tak omluvit fanouškům za své neúspěchy z posledních dní. Barceloně se to podařilo v minulém kole, ve kterém vyhrála na půdě Raya Vallecana vysoko 7:0 a i tentokrát proti Málaze je jasným favoritem.

Z posledních sedmi vzájemných zápasů obou celků vždy vyšla vítězně Barcelona a není tak pochyb o tom, že i nyní bude hrát v zápase hlavní roli. V jediném vzájemném duelu v letošní sezóně Barcelona zvítězila na půdě Málagy vysoko 4:1. Za tento výsledek by se nezlobila ani tentokrát. Málaga však nyní potřebuje bodovat a jede Barcelonu potrápit.

V brance domácí Barcelony znovu pravděpodobně nastoupí náhradní gólman Pinto, který před zápasem hovořil o současné situaci v Barceloně. "Plně chápu rozhodnutí našeho trenéra po sezóně odejít, bohužel ho musíme všichni respektovat. Tito Vilanova má však podobnou pozici a má naši plnou důvěru. Těším se, až budeme pracovat pod ním."

Barcelona byla v éře Pepa Guardioly považována za nejlepší klub současnosti, tato éra nyní končí a začíná nová. Tito Vilanova tak má před sebou nesmírně těžký úkol, navázat na úspěchy svého předchůdce. "Styl hry se příliš měnit nebude. Oba dva sdílejí podobnou vizi a očekávám, že Barcelona bude v příští sezóně předvádět stejný fotbal, jako pod trenérem Guardiolou," dodal Pinto.

Na druhé straně hovořil před utkáním klíčový záložník Santi Cazorla. "Potřebujeme proti Barceloně bodovat. Valencie určitě proti Osasuně uspěje a nesmíme zapomínat, že na nás doléhají další celky, jako třeba Atlético Madrid nebo Levante. Do zápasu proti Barce musíme nastoupit plně koncentrovaní odvést náš nejlepší výkon v sezóně. Jen potom můžeme uspět."

"Škoda, že nehrajeme proti Barceloně doma. Proti Valencii fanoušci věděli, že hrajeme o Ligu mistrů a jejich podpora byla úžasná. To nám nyní bude trochu scházet, ale i tak chceme předvést podobný výkon jako proti Valencii. Doufám, že na konci sezóny budeme stát na pozici, díky které se do Ligy mistrů probojujeme. Je to sen nás všech,"
ukončil Cazorla.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pinto - Alves, Mascherano, Puyol, Adriano - Thiago, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Fábregas
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Gámez, Weligton, Demíchelis, Monreal - Camacho, Cazorla - Joaquín, Seba Fernández, Eliseu - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.17 - 7.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Real Betis  (středa 20:00)
Vložené kolo si pro nás připravilo na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána opravdovou lahůdku - svůj vlastní příběh zde bude psát další sevillské derby mezi domácí Sevillou FC a nenáviděným sousedem Betisem.

Hodně nepovedenou sezónu prožívá tradičně silná Sevilla. Andaluský celek nezvládl kvalifikaci do EL, když překvapivě nestačil na německý Hannover (později jedno z největších překvapení letošní druhé nejvýznamnější pohárové soutěže), pak následovaly pro změnu ligové neúspěchy, a když to konečně začalo vypadat na změnu (série tří vyhraných duelů v řadě), tak přišla na řadu další zaváhání... Bolela především ta v Madridu, kde Míchelovi svěřenci nejprve nestačili na Getafe, aby potom nezvládli ani souboj s lídrem Primera División Realem.

Přesto přese všechno ale v domácím táboře stále (čtyři kola před koncem), plápolá pohárový plamen - na šesté Atlético se ztrácí pouhopouhé tři body. Ovšem jen o další tři pozadu je tradiční rival a nenávidění protivník Real Betis. Ten se, jakožto nováček (Segunda División hrál po sestupu dva roky), nemá rozhodně za co stydět a sebevědomými výkony si již s předstihem zajistil udržení v La Lize. To je samo o sobě pro sevillský celek velký úspěch, který by mohlo ještě více podpořit zvládnuté derby. Zde je rozhodně na co navazovat...

"Pokud se budeme držet výsledků z posledních týdnů, kdy jsme dokázali bodovat i venku, poté se nemusíme ničeho bát. Z osmi předešlých utkání jsme prohráli jediné. Důležité je, že se spoléháme na své silné stránky... Musíme tak zabránit Seville, aby nám vštípila svou hru," konstatoval Pepe Mel.

Medel a Del Moral si již odpykali disciplinární trest a měli by se opět ukázat rovnou v základní sestavě domácího mužstva. Fit už je také Palop, ale ten se zřejmě usadí pouze na lavičku a bude krýt zády Javi Varasovi. Hrát ovšem nebude kvarteto Spahić, Escudé, Perotti a Kanouté. Na druhém konci jsou poté absence méně citelné a z důležitých hráčů nebude připraven akorát potrestaný Molina.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Varas - Coke, Fazio, Cala, F. Navarro - Medel, Trochowski - J. Navas, Reyes, Del Moral - Negredo
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Fabricio - Nélson, Paulão, Dorado, Nacho - J. Montero, Beñat, Iriney, J. Pereira - Santa Cruz, R. Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RCD Mallorca - Rayo Vallecano  (středa 20:00)
Villarreal i Granada zvítězily, a tak je momentálně terčem číslo jedna pro Zaragozu Rayo Vallecano. Právě to se totiž propadlo na sedmnácté místo a tři kola před koncem má na Zaru nejmenší - šestibodový - náskok, poslední čtyři zápasy navíc prohrála, ještě tedy rozhodne nemůže být v klidu. Definitivum svému setrvání v nejvyšší soutěži ovšem může dát už ve středu, kdy cestuje na půdu desáté Mallorky.

Mallorca má na rozdíl od svého soupeře formu velice solidní, z pěti posledních kol nasbírala deset bodů a ze sestupových starostí se tak rázem stal klidný střed tabulky. Pravdou je, že jediným silnějším soupeřem poslední doby byl Athletic, který zrovna jako jediný za zmíněný interval celek z Baleárských ostrovů porazil, přesto jsou výsledky Mallorky chvályhodné. A domácí najednou mohou pomýšlet i na evropské poháry, od kterých jsou vzdáleni jen tři body.

"Zatím našlapujeme potichu, útok můžeme vyhlásit až v případě dalšího vítězství. Nechceme na sebe vytvářet žádný tlak, vyhovuje nám, že se s námi nepočítá. Čeká nás důležité utkání, které rozhodně o tom, zda ještě budeme moci pomýšlet na poháry. Je to bláznivé, není to tak dávno, kdy jsme bojovali o každý bod kvůli záchraně, teď najednou musíme dělat to samé, ale kvůli takto pozitivním důvodům," řekl domácí kouč Joaquín Caparrós.

Hosté vědí, že v posledních třech kolech potřebují k jistotě získat tři body. V takovém případě by se Zaragoza mohla přinejlepším bodově vyrovnat Rayu, to má ale lepší vzájemné zápasy, když letos jednou vyhrálo a jednou remizovalo. A hostující tým rozhodně nehodlá čekat a chce uzmout vítězství při nejbližší příležitosti. "Sami jsme si zkomplikovali zdánlivě pohodovou situaci, a tak se z toho teď sami musíme také dostat. Jsem přesvědčen o tom, že se nám to podaří, ale je potřeba to zařídit co nejdříve," ví José Ramón Sandoval, lodivod hostů.

Rayo v neděli snadno odevzdalo body Barceloně, když prohrálo doma vysoko 0:7, už předtím přitom nestačilo na Sporting, Atlético a Valencii. Teď dostal Sandoval dobrou zprávu týkající se zdravotního stavu Michua, hlavní hvězda Vallecana už se snad plně zotavil ze své nemoci a nastoupí od úvodní minuty. To samé se nedá říct o Fuegovi, Armenterosovi a Pitim, tato trojice z důvodu zranění nenastoupí. Domácím chybí Nunes, Tissone, Jimenez a Kevin.
RCD Mallorca - pravděpodobná sestava:
Aouate - Cendrós, Ramis, Chico, Cáceres - Pina, Martí - Nsue, Alfaro, Castro - Víctor
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Cobeňo - Tito, Arribas, Labaka, Casado - Movilla, Trashorras - Lass, Michu, Míchel - Costa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Zaragoza - Levante UD  (středa 20:00)
Zápas o všechno se bude hrát na stadionu La Romaleda, domácí Zaragoza v něm musí bezpodmínečně zvítězit, pokud si chce uchovat naděje na záchranu. I hosté z Levante ale mají o co bojovat, v případě tříbodového zisku se výrazně přiblíží vytoužené účasti v evropských pohárech.

Domácí jsou sice až na devatenáctém místě, paradoxně ale právě oni mají jako jediní z týmů, které jsou momentálně v sestupovém pásmu, šanci na záchranu. Sporting má sice stejný počet bodů a lepší skóre, zároveň ale také o jedno odehrané utkání navíc, takže už o svou příležitost přišel. Ve středu se může rozplynout také sen Zaragozy, a to v případě jakékoliv porážky. Blanquillos totiž mají horší vzájemný zápas s Rayem, potřebuje tedy získat o jeden bod více, což by po porážce už nebylo možné.

Zaragoza ale každopádně ukazuje, že o setrvání v Primera División zájem má. Alespoň to tedy naznačují pouhé tři porážky v devíti předešlých kolech, přičemž pětkrát vyšli domácí z ligového duelu vítězně. Pokud se podíváme na nedávnou historii, z posledních tří utkání z toho byly dvě výhry a jedna velice smolná porážka. Pokud se však chce Zaragoza opravdu zachránit, prostor k zaváhání už nemá.

Levante už má dávno jisté nejlepší umístění v historii klubu, největším ligovým úspěchem Granotas bylo desáté místo, které už je staré téměř padesát let. Teď jsou hosté na neuvěřitelném pátém místě a dál sní svůj sen o účasti v pohárové Evropě. Současný náskok na sedmou pozici činí tři body, tabulka je ovšem obrovsky vyrovnaná, takže zatím nikdo nemá nic jisté. Levante má trochu problém s marodkou, středeční duel totiž vynechají Arouna Koné, jenže má poraněné chodidlo, a José Barkero, toho pro změnu trápí zadní stehenní sval. Domácí jsou na tom v tomto směru lépe, chybí jim pouze Carlos Aranda.

První letošní vzájemný souboj skončil bezbrankovou remízou, z historického hlediska se však o něco více daří Zaragoze. Jenže letos je situace jiná, zatímco Zaragoza už tak trochu klasicky bojuje do posledního kola o holé přežití, Levante zažívá životní sezonu, proto samozřejmě vzrůstají i jeho šance ne úspěch ve středečním klání.
Real Zaragoza - pravděpodobná sestava:
Roberto - Álvarez, Silva, Paredes, Abraham - Zuculini, Micael - Oriol, Apoňo, Lafita - Postiga
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - López, Ballesteros, Cabral, Juanfran - Torres, Farinós - Valdo, Suárez, Botelho - Ghezzal
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - CA Osasuna  (středa 22:00)
Valencia nezažívá úplně podařenou ligovou sezonu, místo předpokládaného jistého třetího místa se dost trápí a přestože je momentálně právě na třetí příčce, v závěru soutěže bude muset ještě hodně bojovat, aby si zajistila účast v Lize mistrů. Konkurenční Málaga jede do Barcelony, a tak mají Netopýři ideální příležitost získat výraznou výhodu na svojí stranu. Soupeřem jim bude Osasuna, jež se také ještě zdaleka nevzdává naděje na Evropskou ligu.

Aby ano, vždyť hosté v tuto chvíli ztrácí na šesté Atlético jediný bod! Pokud ale chtějí vystoupat o pár pozic vzhůru, musí jednoznačně zlepšit své výkony. Aby tým, jenž bojuje v horních patrech tabulky, vyhrál z předcházejících šesti kol jen jednou, to je dost slabá vizitka. Jenže body nikterak přesvědčivě nesbírá, pochopitelně kromě Realu a Barcelony, prakticky nikdo, a tak šance Rojillos na poháry stále žije.

V závěrečných dvou duelech navíc čeká Osasuna už zachráněný Real Sociedad a jistě sestoupivší Racing, a tak není úspěch rozhodně vyloučen. Hosté by však potřebovali bodovat i na Mestalle, což se jim podařilo naposledy před rokem a půl. Všechny tři body si Osasuna, pokud bereme v potaz jen uplynulých deset let, odvezla pouze jednou, konkrétně v roce 2004, kdy zvítězila 1:0. "Hrát na hřišti Valencie je vždy velice těžké, vždyť je to třetí nejlepší klub ve Španělsku. Jednoduché to určitě nebude ani tentokrát, ale pokud chceme pomýšlet na posun vpřed, musíme uhrát dobrý výsledek," uvědomuje si kouč José Luis Mendilibar.

Valencia už se konečně může soustředit jen a jen na ligu, ještě do minulého týdne totiž bojovala i v rámci Evropské ligy. V semifinále ale dvakrát nestačila na Atlético Madrid a do boje o trofej se tedy nedostala. "Soupeř byl lepší a zaslouženě postupuje, to je třeba si přiznat. Přesto jsem na svůj tým hrdý, hráči nechali na hřišti všechno a semifinále takto prestižní soutěže se dá považovat jako úspěch," prozradil Unai Emery, pro změnu kormidelník Netopýrů.

Jak už jsem ale zmínil, v lize to žádná sláva není, hlavně v jarní části sezony se Valencii příliš nedaří a jen díky nečekaně častým ztrátám ostatních klubů se stále drží na třetí pozici. Ostatní soupeři se přesto pomalu přibližují, Málaga je na stejné úrovni, páté Levante zaostává o tři body. "Stále to máme plně ve svých rukou, jsme tři zápasy od třetí příčky. Musíme být optimističtí, pořád tu letos převládají pozitiva," řekl v létě odstupující Emery.

Ten bude postrádat dlouhodobě indisponovaného Banegu, k němu se však ve smolném souboji s Atléticem přidal i Sergio Canales, jenž si při nezaviněném došlapu obnovil vážné zranění kolena. Trest za červenou kartu z minulého kola si musí odpykat Feghouli, jinak je Valencia kompletní. Hosté přijedou bez Soly, Sergia, Masouda a Echaideho, start Flaňa je nejistý.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Costa, Rami, Ruiz, Mathieu - Albelda, Parejo - Pablo Hernández, Jonas, Alba - Soldado
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Fernández - Bertrán, Sergio, Flaňo, Damía - Puňal, Nekounam - Cejudo, García, Lamah - Nino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Madrid  (středa 22:00)
Dva tituly v řadě, jenže pak tříleté sledování nadvlády Barcelony a čekání na šanci chopit se znovu ligového primátu. Tomu je však s největší pravděpodobností konec! Real Madrid cestuje na půdu Athleticu Bilbao a pokud zvítězí, může slavit. Ovšem pozor, rozhodnuto může být už před samotným výkopem tohoto duelu, a to v případě, že Barcelona zaváhá doma s Málagou.

Na pomoc ostatních ale Real vůbec nehodlá spoléhat a si oslavy odstartovat sám, přestože by se nejednalo o vytoužené prostředí definitivního triumfu. "Pochopitelně by bylo o něco lepší mít možnost získat titul na domácím stadionu, ovšem rozhodně si nechceme čekání nijak protahovat. Navíc slavit po tak těžkém utkání, jako bývají ty na San Mamés, by bylo také úžasné," míní Sergio Ramos.

Real kromě titulu stále hraje i o překonaní rekordu v počtu bodů za jednu sezonu, momentálně je v tomto směru nejlepší Barcelona s devětadevadesáti body, v případě stoprocentní úspěšnosti ve zbytku ligy se však Bílý balet dostane na rovnou stovku. Domácí už navíc dávno překonali rekordní bilanci vstřelených branek, a tak i přes vypadnutí v semifinále Ligy mistrů musí letošní sezonu hodnotit pozitivně. "Momentálně neřeším, kolik získáme bodů a kolik ještě přidáme branek. Dívám se na nejbližší, nejtěžší a zároveň nejkrásnější cíl, tedy zisk titulu. Všichni v klubu cítí, jak strašně moc blízko to je, ovšem ještě není konec. Musíme v sobě uchovat pokoru a plně se soustředit na nadcházející klání, abychom z něj mohli vyjít jako mistři Španělska," uvědomuje si kapitán Iker Casillas.

Potkávají se vlastně dva týmy, které letos uchvátily fotbalovou Evropu. Zatímco Real je ze všech stran chválen za úžasné tažení v domácí nejvyšší soutěži, Athletic okouzlil nejednoho fotbalového fanouška parádními výkony v Evropské lize. A to ho ještě čeká jedno utkání, to nejdůležitější - tedy finále. K tomu připočtěte účast ve finálovém souboji poháru Copa del Rey a solidní výsledky v lize, je tedy na první pohled jasné, že i v táboře domácích může vládnout spokojenost.

Jenže Athletic rozhodně nechce přihlížet tomu, jak soupeř na San Mamés oslavuje zisk titulu a chystá se situaci Realu pořádně zkomplikovat. Potvrzují to nejlépe asi slova devatenáctileté hvězdy Ikera Muniaína. "Očekávám skvělý zápas. Real si chce dojít co nejrychleji pro titul, ovšem my se nehodláme vzdát bez boje, chceme ochránit vlastní stadion a uchovat si čest. Víme, že k vítězství nad Merengues potřebujeme podat výkony na hranici našich možností, ale věřím, že když necháme na hřišti všechno, může se nám to podařit," prohlásil Muniaín.

Ostatně souboje těchto svou celků v Bilbau pravidelně nabízejí parádní podívanou, Athletic to zkrátka doma na silné soupeře umí. Naposledy tu sice Realu podlehl vysoko 0:3, avšak předtím dokázal 1:0 vyhrát. Jedinou branky zápasu tehdy dával domácí kanonýr Fernando Llorente, jenž bude k podobnému kousku připraven i nyní. "Vždycky je příjemné vstřelit gól, ale proti Realu a Barceloně je to něco speciálního. Je ale jedno, kdo se trefí, důležité teď je, abychom získali co nejvíce bodů a zabojovalo o co nejlepší umístění," říká Llorente.

Právě Llorente patří k elitním kanonýrům španělské ligy, přesto na vedoucí dvojici Messi - Ronaldo ztrácí neuvěřitelných dvacet šest tref! A to se rovnou dostávám k dalšímu důležitému cíli Realu, rekordní souboj mezi dvojicí fotbalistů z jiného světa je totiž v tuto chvíli vyrovnaný a před poslední trojicí kol mají oba k zápisu do historie stejně daleko. Ronaldo ale tentokrát nemůže počítat s nahrávkami v podání Ángela Di Maríy, ten je vykartovaný a v sestavě by ho tak měl nahradit Callejón. Nové přírůstky na marodku hlášeny nejsou, a tak budou na San Mamés panovat ideální podmínky k tomu, abychom se dočkali zajímavého dění na hřišti.

Real je na devětadevadesát procent mistrem. Bude slavit už ve středu?
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Iraola, San José, Ekiza, Aurtenetxe - Martínez, Pérez - Susaeta, De Marcos - Muniaín - Llorente
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao - Khedira, Xabi Alonso - Callejón, Özil, Ronaldo - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.33 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Getafe CF - Racing Santander  (úterý 12:00)
Asi jediný zápas tohoto vloženého kola španělské ligy, ve kterém už prakticky o nic nejde, uvidí v přesné sváteční poledne madridský stadion Coliseum Alfonso Perez. Domácí Getafe je už dávno zachráněno, z dvanáctého místa ovšem nemůže i přes velkou vyrovnanost ligy počítat s účastí v příštím ročníku evropských pohárů. To Racing je beznadějně poslední a od této pozice se už na devětadevadesát procent neodlepí, sesun o ligu níže už je přitom definitivní.

Pro Getafe šance na pohárové šesté místo ještě nezhasla, i ztráta čtyř bodů se však zdá před posledními třemi koly příliš velká. "Je to poměrně jasné, musíme vyhrát všechny tři duely, pak budeme mít alespoň minimální šanci. Opravdu si musíme uvědomit, že to s nejvyšší pravděpodobností nevyjde, i tak je ale nutno říct, že cíle pro tuto sezonu byly mnohem skromnější. Pochopitelně ne vše proběhlo ideálně, ale zklamáním letošní rok nazvat nemůžu," tvrdí kouč domácího celku Luis Garcia.

Stopku pohárové Evropě pravděpodobně vystavily dva poslední víkend, ve kterých Getafe nezískalo ani bod, a to hrálo s v době zápasu níže postavenými Granadou a Mallorcou. Právě poslední porážka od týmu z Baleárských ostrovů přerušila velmi dobrou sérii čtyř vyhraných domácích klání v řadě, zato venku se Azulones v poslední době příliš nedaří.

Hosté ze Santanderu v sobotu definitivně zpečetili svůj nezvratný osud, když nezvládli dotáhnout do vítězného konce už sedmnáctý ligový mač v řadě a s takovými výkony a výsledky se jednoduše zachránit nedá. Definitivum dala porážka ze hřiště Realu Sociedad, Racing tak má momentálně dvanáctibodovou ztrátu na sedmnáctý Villarreal, do konce přitom zbývají už jen tři kola a ve hře je tedy bodů devět. Kantábrijci ovšem rozhodně nehodlají závěr ligového ročníku vypustit.

"Sestup nás všechny moc mrzí, na druhou stranu musím objektivně přiznat, že ostatní celky byly lepší než my. Rozhodně ale chceme dohrát sezonu se ctí, získat co nejvíce bodů a rozloučit se v dobrém světle," přeje si Alvaro Cervera, kormidelník Racingu. Ten hodlá dát v posledních kolech šanci některým mladíkům, příkladem budiž dvacetiletý záložník Jaime Isuardi, jenže se vůbec poprvé v kariéře ocitl v nominaci na utkání Primera División.

Getafe čeká na domácí vítězství nad Racingem už od roku 2008, když následně třikrát za sebou nebralo všechny body a hned dvakrát prohrálo, jenže ještě nikdy nepotkalo Santander v tak špatném stavu. Hosté mají problémy prakticky ve všech sférách, které si lze u fotbalového klubu představit. Jednou z mála dobrých zpráv je uzdravení Munitise a návrat suspendovaného Toňa, mimo hru tak zůstávají pouze Arana a González. Stejný počet absencí hlásí také domácí, chybí Lopo a Ustari.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Moyá - Valera, Díaz, Alexis, Masilela - Casquero, Lacen - León, Castro, Gavilán - Miku
Racing Santander - pravděpodobná sestava:
Toňo - Francis, Álvaro, Bernardo, Christián - Diop, Colsa - Jairo, Acosta, Bedia - Stuani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Espanyol Barcelona  (úterý 18:00)
Sporting a Zaragoza o víkendu oživily naděje na záchranu a jedním z celků, který se tak stále musí obávat, je Granada. Nováček má dnes možnost zažehnat sestupové starosti, doma hostí Espanyol.

Granada má na svém kontě 39 bodů a její náskok na osmnáctý a devatenáctý tým tabulky je pětibodový. A mohl být i vyšší, kdyby se týmu povedly poslední dva venkovní zápasy, v nichž podlehl na hřištích Levante a právě Zaragozy.

"V závěru sezony se rodí podivné výsledky, celky ze spodku tabulky hrají o vše a ty z jejího středu už nemají velkou motivaci. Potřebujeme vyhrát a odskočit, v krajním případě ze svého náskoku nic neztratit," říká domácí kouč Abel Resino.

"Espanyol má kvalitní ofenzivní fází, k dispozici jsou dobří hráči. Prožívá dobrou sezonu, navíc má stále o co bojovat," vyjádřil se Resino ke svému soupeři.

Espanyol bojoval a stále ještě bojuje o evropské poháry, po posledních zápasech se ovšem propadl až na jedenáctou příčku. Důvodem je nevyrovnaná forma, barcelonský celek sice dokáže doma zadupat do země Valencii, stejně tak ale umí podlehnout o poháry hrajícím Osasuně a Atléticu, nebo dokonce Sportingu. S tím o víkendu prohrál na domácí půdě 0:3.

"Bude to náročný zápas, soupeř hraje o hodně, ale to my také. Stále máme šanci na poháry, atmosféra posledních týdnů tomu ale příliš neodpovídala," uvědomuje si kouč Mauricio Pochettino.

Granada v první polovině sezony prohrála v Barceloně 0:3, k odčinění tohoto výsledku jí mohou znovu pomoci navrátilci do sestavy Dani Benitez a Ikechukwu Uche, mimo hru jsou naopak Roberto, Pape Diakhate, Fran Rico a Hassan Yebda.

Espanyol o víkendu přišel hned o tři hráče a do duelu v Granadě pravděpodobně nezasáhnou Sergio Garcia, Kalu Uche a Christian Gomez.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Juan - Nyom, Iňigo, Gómez, Siqueira - Moisés, M.Rico - Jara, Martins, Benítez - Ighalo
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Álvarez - López, Moreno, Rodríguez, Dídac - Romaric, Gómez - Weiss, Verdú, Coutinho - Álvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sporting Gijón - Villarreal CF  (úterý 20:00)
Hattrick plný jedniček by už Villarreal měl. Teď je patrně načase začít sbírat i jiné výsledky - nejlépe ty ryze pozitivní. Zejména tedy v tomto kole, neboť jeho los svádí Žlutou ponorku dohromady s 18. Sportingem Gijón. Ten na záchranu, a tedy Villarreal, ztrácí čtyři body, takže pochopitelně čichá výtečnou šanci udělat zásadní krok téhle etapy...

1:1, 1:1 a ještě jednou 1:1. Villarreal se pod Lotinou transformoval v mistra remízových výsledků, když z osmi zápasů pod svým třetím letošním kormidelníkem plichtil hned pětkrát. Ve čtyřech případech šlo přitom o skóre 1:1, které teď v poslední době Žlutá ponorka zcela jasně preferuje. Končila tak tři její předešlá klání, a to vždy podle stejného scénáře: Villarreal vedl, aby v závěrečné dvacetiminutovce o cenné dva body navíc přišel. Dvakrát se tak navíc dělo v domácím prostředí, což je o to nepříjemnější, že zrovna v Gijónu to valencijskému klubu tradičně moc nejde.

Ze tří pokusů tu uhrál jen jednu hubenou výhru - to navíc v tom nejstarším možném datu, před necelými čtyřmi lety. Samotný Lotina pak má na zdejší pažit rozporuplné vzpomínky. V odvetě osmifinále Copa del Rey zde dávno - ještě v minulém století - obhájil postup s Numancií, na druhou stranu loni tu zbytečnou remízou (kvůli penaltě z 90. minuty) s Deportivem položil základy senzačního sestupu o patro níže. Na podzim ještě Villarreal samozřejmě nevedl; faktem ale pořád zůstává, že od onoho zahajovacího kola musí mít v Gijónu na tohoto soupeře zvláště spadeno. Oplácet mu nyní budou drtivou prohru 0:3.

A předpoklady ke zdárné revanši má Sporting velmi dobré. Pokud Villarreal minimálně výsledkově příliš nepřesvědčuje a ještě byl nedávno zasažen obnoveným zraněním hvězdného Rossiho, v Gijónu se spíše obdivuhodně sbírají. Po třech výhrách ve čtyřech střetnutích jsou zákonitě na koni a připraveni bojovat o vlastní zachování prvoligové identity. Srazit by je před tímto představením mohla snad akorát přemíra nucených změn v úspěšné sestavě: Ayoze je suspendovaný, Canella zraněný a start de las Cuevase ve vážném ohrožení.

Na opačné straně - s vynecháním Rossiho drasticky prodloužené absence - si může Lotina jedině lebedit. Z jednozápasového trestu se vrací Catalá, takže si nejspíš opět sedne Jaume Costa, a také nyní si pravděpodobně zkušený kouč dopřeje onen luxus v podobě nenasazení útočníka Nilmara.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Pablo - Suárez, Gregory, Botía, Orfila - Lora, Gálvez - De las Cuevas, Trejo, Colunga - Sangoy
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
López - Ángel, Zapata, Musacchio, Catalá - Senna, Bruno - Pérez, Valero, Cani - Rubén
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Madrid352942112:3091
2.FC Barcelona352663104:2684
3.Valencia CF3515101054:4355
4.Málaga CF351671251:4755
5.Levante UD351571351:4852
6.Atlético Madrid3513101249:4449
7.Athletic Bilbao3512121149:4648
8.CA Osasuna351115939:5548
9.Sevilla FC3512101341:4246
10.RCD Mallorca3512101339:4246
11.Espanyol Barcelona351291444:4945
12.Getafe CF351291439:4845
13.Real Sociedad3511101444:5043
14.Real Betis351271642:5143
15.Rayo Vallecano351241950:6740
16.Granada CF351161832:5239
17.Villarreal CF358141336:4938
18.Sporting Gijón35971938:6434
19.Real Zaragoza35971931:6034
20.Racing Santander354141724:5626

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (454)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele