Primera División - preview 7. kola

02.10.2015, 08:54, aktualizováno 04.10.2015, 08:54
Previews
Ve Španělsku se vše chystá na velké madridské derby, ještě než k němu ale dojde, odehrají se jiné tři zápasy. Valencia začíná nacházet půdu pod nohama a zlepšené výsledky jede potvrdit do Bilbaa, Villarreal se představí na půdě Levante, už v poledne proti sobě nastoupí Rayo a Betis...
Rayo Vallecano - Real Betis  (neděle 12:00)
Nedělní program sedmého kola La Ligy začne souboj Raya a Betisu. Madridští se potřebují otřepat z těsné porážky na půdě Sevilly, nováček soutěže by naopak rád navázal na venkovní výhru s Gijónem.

Rayo mělo letos rozpačitý vstup do sezóny. Tým Paca Jeméze získal z prvních tří kol pouhý jeden bod a po relativně vydařené loňské sezóně, kdy Blesky obsadily jedenácté místo a vyhnuly se bezprostřednímu boji o záchranu, to vypadalo na další složitou práci pro pětačtyřicetiletého charismatického kouče, jenž u týmu působí od roku 2012. V dalších dvou kolech ale Rayo bodovalo naplno, což odneslo Jemézovo rodiště Las Palmas a poté i Gijón. Po neúspěchu v Seville teď čeká Vallecanos třetí utkání proti loňskému kvalifikantovi ze Segunda División.

"Betis je týmem, který si je dobře vědom svých chyb z minulosti. Udělali ale skvělý pokrok a dobře posílili kádr. Pokud budeme chtít vyhrát, musíme hodně běhat a vyvarovat se zbytečných chyb. Oni mají v průměru starší a zkušenější hráče s velkou kvalitou. To může být pro Betis výhoda," uvedl před zápasem Jémez.

Hosté se po návratu mezi španělskou elitu dočkali v minulém kole první výhry na hřišti soupeře, když si poradili s Gijónem v poměru 2:1. Zápas byl pro zelenobílé hodně důležitý, neboť se jednalo o potencionálního soupeře Melova výběru pro boj o záchranu a navíc museli Sevillští otáčet nepříznivý stav. Po celkově druhé výhře v sezóně však Betis poskočil na pohodlnou dvanáctou příčku, o bod před svého nadcházejícího soupeře.

V neděli se musí Rayo obejít bez dvou potrestaných hříšníků Amaye a Patricka Eberta. Mel bude na druhé straně v Madridu postrádat daleko více hráčů. Ke zraněným Digardovi a Van Wolfswinkelovi se dva dny před utkáním přidal ještě zkušený záložník Joaquín Sánchez, který si na tréninku poranil kotník. Utkání začne ve 12:00, hlavním sudím bude Ignacio Iglesias Villanueva.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Rat, Llorente, Castro, Tito - Trashorras, Baena - Embarba, Jozabed, Bebé - Guerra
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Varela, Westermann, Bruno, Piccini - N'diaye - Cejudo, Portillo, Ceballos, Joaquín - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.60 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Valencia CF  (neděle 16:00)
Domácí Athletic Bilbao si potřebuje spravit náladu po neúspěchu v pohárové Evropě. Nevybral si pro to ale právě snadného soupeře, protože jej čeká ambiciózní Valencia. Té se naopak poslední dvě utkání povedla.

Bilbao se stále více propadá do krizové situace. Již nyní je až na 17. místě a na kontě má pouhé čtyři body. Nyní ji navíc čeká velmi silný soupeř. Bilbao se chtělo upínat alespoň k Evropské lize, do níž se nesnadno dostalo přes slovenskou Žilinu. Dokonce baskickému týmu vyšel parádně první zápas v ervopských pohárech, když si poradil s Augsburgem. Ve čtvrtek večer tak jel k utkání s Alkmaarem v dobré náladě. V Nizozemsku však potvrdil, že jeho aktuální forma rozhodně není dobrá.

První poločas ještě branku nenabídl, ale ve druhém padly góly hned tři. Jako první se prosadil domácí Markus Henriksen, který rozjásal nadšené diváky. Těm bylo ještě veseleji poté, co si vlastní branku vstřelil Eneko Bóveda. Athletic dokázal alespoň kosmeticky upravit, když se patnáct minut před koncem utkání prosadil zkušený střelec Aritz Aduriz. Víc už ale Athletic nestihl a odjel poražen. Tím jen potvrdil, že v současné době podává velmi matné výkony.

Z posledních pěti zápasů ve všech soutěžích dohromady dokázali baskičtí Lvi vyhrát jen jedinkrát, právě v Evropské lize proti Augsburgu. Ani poslední ligové klání nelze brát jako zvládnuté, protože Bilbao se v něm rozešlo bez branek s mátožným Realem Sociedad San Sebastian. Přesto, že se diváci vždy těší na Evropskou ligu, trenér Ernesto Valverde dopředu varuje. Pro jeho tým je prý nejdůležitější liga.

V rozhovoru pro deník AS zmínil: "Jsme moc rádi, že jsme se do Evropy dostali. Ale nesmíme zapomínat na to, že náš hlavní zájem spočívá v La Lize. Právě v lize chceme dlouhodobě podávat skvělé výkony. Evropskou ligu bereme jako takovou nadstavbu. Musím proto dělat některé změny v sestavě, abych střídal hráče. Pokud vyhrajeme, budou mne za to chválit. Když bychom prohrávali, pak se to otočí. Teď v neděli nás čeká hodně náročné utkání s Valencií a my se na něj už moc těšíme. Bude to skvělý, ale velmi náročný zápas," uvědomuje si Valverde.

Valencii se rovněž nedaří úplně podle představ. Týmu chybí návaznost na dobré výkony a schopnost potvrzovat svůj potenciál. I proto jsou Los Che až na osmém místě v tabulce. Daří se jí alespoň v Lize mistrů. Zatímco první kolo proti silnému Zenitu Petrohrad jí nevyšlo, s Lyonem si naposledy poradila. Stejně jako proti Granadě jí k tomu stačila jediná branka, šťastným střelcem se stal Sofiane Feghouli. Trefí se i nyní? Valencia má několik zraněných. Mimo hru jsou José Gayá, Enzo Pérez, Diego Alves nebo Aymen Abdennour. Domácím nepomohou Ramalho s Muniaínem.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Marcos, Laporte, Etxeita, Balenziaga - José, Beňat - Susaeta, Garcia, Merino - Aduriz
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Jaume - Barragán, Mustafi, Vezo, Orbán - Danilo, Fuego, Parejo - Bakkali, Negredo, Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - Villarreal CF  (neděle 18:15)
Přestože si drtivý kus pozornosti fotbalové veřejnosti ukousne prestižní madridské derby mezi Atléticem a Realem, zaslouží si význačnou zmínku také souboj Levante s Villarrealem. A to nejen proto, že se druzí jmenovaní momentálně nachází ve výtečné formě na samotné špici Primera División...

Žlutá ponorka díky vysoce ceněné výhře nad již zmíněným Atléticem proklouzlo před všechny ostatní kluby ve Španělsku a nyní se bude snažit vydobyté pohádkové postavení co nejdéle uchovat. Na stadionu Ciutat de Valencia při lokálním měření sil to ovšem bude větší oříšek, než jak by mohlo aktuální postavení obou celků v tabulce napovídat. Levante je sice posledním mohykánem, co se nuly na kontě počtu ligových vítězství týče, ovšem jejich snaha uspět v derby bude o to větší a svědčí o tom také nastolené předzápasové rituály.

Hráči valencijského klubu totiž v nastalé krizi sáhli k osvědčeným pořádkům z doby pod vedením Luise Garcíi, kdy alespoň jednou měsíčně vyrazili na společnou večeři, utužili týmovou morálku a případně si neformální cestou vyříkali cokoli potřebného. Podobná praktika zůstala ve větší či menší míře uchována i pod dalšími příchozími manažery a nyní s Lucasem Alcarazem tomu není jinak. Cílovou destinací se stala valencijská restaurace Mas Blayet, kde se sešli hráči, trenér i zbytek klubového personálu.

Přece jenom po sedmi kolech bez jediného prvenství již v Levante bijí zvony na poplach - nakopnout sezonu zrovna v prestižním souboji proti Villarrealu a odlepit se ze dna tabulky by pro týmovou morálku udělalo divy. I budoucnost kouče Alcaraze by okamžitě byla v daleko menším ohrožení. Na hřišti k tomu však nepomůže obránce Trujillo, jenž se bude přinejmenším dva měsíce zotavovat z vážného poranění oka, které utrpěl v zápase proti Getafe. Chybět bude také druhá letní posila z Almérie Verza, jenž se ještě nestihne vrátit do plné přípravy po svalových potížích. Návrat na soupisku tak alespoň hlásí kapitán Juanfran.

Villarreal potvrdil své výtečné rozpoložení také ve čtvrtek, když porazil v domácím prostředí Viktorii Plzeň sice v těsném poměru 1:0, ovšem herně svého českého soka přehrál na plné čáře. Nyní Žlutou ponorku čeká náročný úkol přeorientovat se zpět na domácí soutěž a po třech dnech podstoupit náročný zápas s lokálním rivalem. "Všichni víme, jak na tom v tabulce jsme, ale to samo o sobě neznamená, že vyhrajeme," varuje trenér Marcelino a správně jako příklad uvádí Real Madrid, který překvapivě remizoval na vlastním stadionu s Malagou.

"Levante je známé svým rozestavením 5-3-2, které se rychle dokáže stáhnout a nutí soupeře tvořit hru," popisuje Marcelino kvalitu soupeře. "Je náročné nachytat je z protiútoků nepřipravené. Mají dobrou ofenzivní strategii, dobré centry, nyní sice s nízkou efektivitou, ale to se může kdykoli změnit. Nesmíme udělat ani jednu chybu."
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Rubén - Morales, Navarro, Feddal, Juanfran, Toňo - Simao, Mari, Camarasa - Casadesús, Deyverson
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Aréola - Mario, Bailly, Ruiz, Costa - Nahuel, Trigueros, Bruno, Castillejo - Baptistao, Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Real Madrid  (neděle 20:30)
Dlouho očekávané derby mezi dvěma nejslavnějšími madridskými kluby je tady. Zápas mezi Atléticem a Realem Madrid bude tentokrát hostit stadión Vicente Calderóna, přičemž domácí rozhodně nejdou do zápasu jako favorité.

El Derbi madrileño se v neděli přesune na jižní stranu hlavního města Španělska, kde na svého odvěkého soupeře čeká vždy ambiciózní Atlético Madrid. Šampioni z předloňské sezóny vedení opět charizmatickým Diegem Simeonem se však aktuálně nenacházejí v top formě. V minulém ligovém kole prohrála parta kolem kapitána Gabiho zápas na půdě Villarrealu a v Lize mistrů pak podlehla před vlastními fanoušky s Benfice 1:2.

Atleti neradi vzpomínají na neúspěšná vystoupení proti svým městským rivalům v Lize mistrů, kde v sezóně 2013/2014 podlehli Realu v dramatickém finále 4:1 a v minulém ročníku museli od svého soupeře zkousnout vyřazení už ve čtvrtfinále milionářské soutěže. To bylo zároveň poslední vzájemné střetnutí obou týmů. Ligové souboje vycházejí pro domácí daleko lichotivěji, vždyť Bílý balet zvítězil nad Atléticem v La Lize naposledy v dubnu 2013, od té doby Atleti proti Los Blancos vždy bodovali, z toho dvakrát brali plný počet.

Aktuálně trápí Cholův výběr především malá střelecká potence. Rojiblancos vstřelil v této sezóně pouze dvakrát více než dvě branky v utkání a v posledních dvou nepovedených vystoupeních zaznamenali pouhou jednu přesnou trefu. Stále se hledá navrátilec Torres a slibná posila Jackson Martínez ještě naplno nerozvinula svůj potenciál. Střelecky tak táhne mužstvo prozatím pětigólový Antoine Griezmann, jenž by měl v neděli po boku Torrese vést ofenzivní vozbu domácích.

V to je asi největší rozdíl mezi oběma mužstvy, Real totiž v probíhající sezóně nastřílel svým soupeřům úctyhodných dvacet branek a rovnou polovinu má na svědomí Cristiano Ronaldo. Portugalský kanonýr stál rovněž u poslední výhry Realu na hřišti Malmö a díky dvěma brankám se stal nejúspěšnějším střelcem Realu Madrid v historii. Ronaldo má na svém kontě nyní 324 branek v bílém dresu, což je o jednu více než nastřádal legendární kapitán z éry Galácticos Raúl.

"Jsem opravdu šťastný. Nejdůležitější je výhra týmu, ale nebudu lhát. Opravdu jsem toužil po Raúlově rekordu," uvedl třicetiletý útočník. "Derby je vždy velmi složitý zápas a na Atléticu se nikdy nevyhrává lacino. Je to top tým, ale my jsme na ně připraveni. Hodně mě překvapila jejich porážka ve středu," doplnil Ronaldo.

V dresu hostů by se vedle Ronalda mohl objevit navrátilec do sestavy Gareth Bale. Šestadvacetiletý Velšan chyběl Bílému baletu v posledních třech utkáních, jelikož laboroval se zraněným lýtkovým svalem, ale nyní je už fit stejně jako zkušený Sergio Ramos. To už ovšem neplatí o Jamesi Rodríguezovi, kterého stále limituje zranění stehna. Na druhé straně se domácí musejí obejít bez Kokeho.

Madridské derby startuje od 20:30, utkání bude řídit Alberto Undiano Mallenco.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Luís, Godín, Giménez, Juanfran - Óliver, Tiago, Gabi - Griezmann, Torres, Correa
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Marcelo, Ramos, Varane, Carvajal - Kroos, Modrič - Ronaldo, Bale, Isco - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - FC Barcelona  (sobota 16:00)
Na stadionu Ramona Sáncheze Pizjuána je neveselo truchlivo. Domácí Sevilla se noří stále hlouběji do krizové situace, což se projevuje v Primera Division i v Lize mistrů. Teď ji navíc čeká jeden z nejnáročnějších možných soupeřů - Barcelona.

Fotbalový svět zajímala především jedna otázka. Jak se Barcelona vypořádá s absencí Lionela Messiho? Hráč, který k Barceloně neodmyslitelně patří a je její hlavní hvězdou, je zraněn. Podle prognóz lékařů navíc jeho absence nebude kratší než 6 týdnů. Mnozí si pak kladou otázku, kdo Messiho zastoupí a jaký dopad bude mít jeho absence na hru celého týmu. První zápasy bez Messiho naznačují, že Barcelona sice ztrácí ladnost a zabijácký instinkt, ale vyhrávat že nezapomněla.

Po zdrcující a nečekané porážce od Celty Vigo se Barcelona - ještě s Messim v základní sestavě - rozhodla vybojovat tři body proti nováčkovi z Las Palmas. Ačkoli see Lionel Messi už po deseti minutách zranil a nahradil jej Munir El Haddadi, Barcelona přesto vyhrála. Pomohl jí k tomu uruguayský sniper Luis Suárez, který se teď bude o pozici hlavní hvězdy dělit s brazilským esem Neymarem. Suárez se trefil dvakrát a to stačilo k výhře 2:1. Což proti nováčkovi sice není nijak přesvědčivý výkon, ale tým ukázal, že vyhrávat umí i bez Messiho. A potvrdil to také v Lize mistrů.

Na stadionu Camp Nou přijel Bayer Leverkusen, který je především v pohárové Evropě ve formě. A potvrzoval to také ve vzájemném duelu s Blaugranas, protože utkání hodně otevřel a hrál s domácími vyrovnanou partii. Dokonce se dostal do vedení, když se trefil Kyriakos Papadopoulos. Barcelona ale napnula všechny své síly a byla za to odměněna. Rovněž nyní to nebyl přesvědčivý výkon, přesto však na tři body stačil. V dramatické koncovce se nejprve prosadil Sergi Roberto a o dvě minuty později otočil výsledek na stranu pro domácí opět Luis Suárez.

Právě k Sergimu Robertovi jako střelci vyrovnávací branky upíná naděje zkušený defenzivní univerzál Javier Mascherano. Argentinský reprezentant Robertovi a jeho schopnostem věří a doufá, že z něj vyroste skvělý hráč. V rozhovoru pro média sdělil: "Byli jsme trochu na dně, ale výsledek se nakone dostavil. Fotbal je o emocích, náhodě a momentální formě. Věřili jsme, že Sergi Roberto má týmu co dát a nakonec se to splnilo. Měl s námi skvělou přípravu před sezonou a sbíral zkušenosti. Jednou z něj bude skvělý hráč a velmi platný záložník pro hru Barcelony."

Mascherano už se tak těší na duel se Sevillou. "A co se týká Sevilly, víme, že je to hodně důležité klání. Chceme jej vyhrát a pak na chvíli odpočívat a doplnit stavy, protože je hned potom reprezentační pauza. Pokud proti Seville vyhrajeme a získáme tři body, pomůže nám to do budoucna. Navíc tím posílíme své sebevědomí," dodává Javier Mascherano.

Barceloně se povedlo vstřelit alespoň dvě branky Seville v posledních osmi vzájemných duelech ve všech soutěžích dohromady. V poslední době platí Sevilla za tým, který prochází velkou krizí. A to jak v La Lize, tak v Lize mistrů. Po odchodu mnoha opor se noví hráči ještě nestihli plně aklimatizovat, takže Sevilla po bídném startu do sezony okupuje až šestnáctou příčku s pouhými pěti body na kontě! Naposledy v Primera Division sice vyhrála nad Rayem a její sebevědomí stouplo, jenže pohárová Evropa k ní byla hodně nemilosrdná. Po špatném výkonu si Sevilla odvezla porážku 2:0 z Turína.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Coke, Andreolli, Kolodziejczak, Trémoulinas - N'Zonzi, Krychowiak - Reyes, Iborra, Krohn-Dehli - Gameiro
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
ter Stergen - Roberto, Pique, Bartra, Adriano - Rakitić, Busquets, Mascherano - Suarez, Neymar, Sandro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.80 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Deportivo La Coruña  (sobota 18:15)
Deportivo La Coruňa je dalším příjemným překvapením La Ligy. Tradiční tým se drží v první šestici a za dosavadní průběh ligy prohrál jen jednou. Nyní jede na půdu Granady, jejíž útok nevzbuzuje příliš obav.

Granada jakožto poslední celek tabulky je týmem, se kterým se teď budou všichni měřit moc rádi. Granada za šest zápasů vyhrála jen jednou, její obrana je průchozí a útok neviditelný. Za poslední tři domácí zápasy inkasovala Granada vždy alespoň tři branky, což útočníci Deportiva La Coruňa vítají s otevřenou náručí. Hned čtyři poslední duely Granada prohrála a v minulém klání musela vydat mnoho sil. Utkala se s Valencií, která hledá vhodné oponenty. V zápase uplynulo něco víc než 25 minut a jedinou branku utkání vsítil obránce Los Che Shkodran Mustafi.

Přesto se Granada trochu symbolicky upíná právě k zápasu s Deportivem La Coruňa. To je totiž tým, který nad Granadou za poslední tři roky nevyhrál ještě ani jednou! Ze čtyř dosud odehraných klání se Granada radovala dvakrát, stejný počet padl na remízy. Nyní má Deportivo velkou šanci na to, že tuto nepříznivou bilanci změní. Galicijskému klubu se totiž výtečně daří. V šesti odehraných utkáních nasbíral velmi sympatických 11 bodů, což mu stačí na šesté místo.

Jedinou porážku si Depor připsal po utkání se Sportingem Gijón, v němž naprosto zaspal první minuty a za deset minut prohrával už o dvě branky díky akcím Tonnyho Sanabrii. Něco takového už trenér Victor Sánchez nechce zažít. Před zápasem sdělil: "Vstoupili jsme do toho zápasu o deset minut později, než náš soupeř. Něco takového už se nesmí opakovat. Teď se nám daří a je to především díky tomu, že se snažíme z hráčů dostat maximum. Všichni táhnou za jeden provaz. Nacházíme se na šestém místě, ale naše priority se nezměnily. Stále se snažíme v prvé řadě o záchranu.

"Minule jsme si vedli skvěle, vstřelili jsme tři góly a hráli jsme dobrý zápas. Viděl jsem, jak hráči bojují, i když soupeř hrál velmi dobře a tvrdě. Po zápase jsem je pochválil, protože odevzdali všechno a hlavně nám to přineslo body. Chceme na náš výkon navázat, i když se budeme muset obejít bez výhody domácího prostředí. Snad se nám to povede i tentokrát," dodal Sánchez.

Jeho tým zůstává jasným favoritem tohoto utkání. Deportivu se povedlo i minulé utkání, ve kterém se konečně probudil jeho útok. Po dvou brankách do sítě Realu Betis se Sánchezovi hráči chopili příležitosti na tři body i proti Espanyolu Barcelona a nastříleli mu tři branky. Hrdinou se stal zkušený útočník Lucas, který nasázel dva góly. Povede se mu něco podobného i proti Granadě?
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Lopes, Babin, Lombán, Biraghi - Rico, Krhin, Márquez - Success, El-Arabi, Rochina
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Laure, Sidnei, Arribas, Navarro - Borges, Mosquera - Juanfran, Fajr, Alberto - Pérez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Sporting Gijón  (sobota 20:30)
Sportingu Gijón se možná příliš nedaří, ale na další utkání se ohromně těší. Pojede totiž na Estadi Cornellà-El Prat do Barcelony, odkud si minule odvezl tři body za skvělý výsledek 3:0. Domácí však jsou velmi nevyzpytatelným soupeřem.

Nováček soutěže trpí v zápasech první ligy nedostatkem kvality i vůle, jak se zdá. Hned na úvod sice uhrál remízu i se slovutným Realem Madrid, ale od té doby se mu příliš nedaří. Prohrál dokonce poslední dva zápasy. Nejprve padl ve Vallecanu, v minulém kole si neporadil s dalším nováčkem Realem Betis. Na stadionu El Molinón sice domácí jásali jako první, když se prosadil Carlos Castro, jenže hosté otočili vývoj utkání ve svůj prospěch. Minutu po změně stran pálil přesně Joaquín, následně pak rozhodl Rubén Castro.

Kde je chyba? Podle trenéra Abelarda Fernandeze by se hráči měli naučit vyhrávat jakýmkoli způsobem, třebaže to nebude na pohled hezký fotbal. Po zápase trenér Fernandez zmínil: "Máme několik hráčů, kteří postrádají prvoligové zkušenosti. A to se hodně projevuje. Možná se musíme naučit nehrát tak hezký fotbal, ale vyhrávat. Snažíme se vyhrát pomocí kombinací a tvořivé hry, ale možná bychom měli do zápasu dát více vůle a bojovnosti. Sestavu vybírám vždy podle toho, kteří hráči by na toho kterého soupeře mohli platit," osvětluje trenér Fernandez.

Espanyol je hodně nevyzpytatelný soupeř. Celek z katalánské metropole sice dokázal vyhrát nad Realem Sociedad San Sebastian nebo nověji nad favorizovanou Valencií, ale dokáže rovněž ztratit i tehdy, když je jasným favoritem. Důkazem může být minulé kolo, v němž Espanyol nenavázal na dobrou formu a podlehl Deportivu La Coruňa. A to především po zápase, který byl odevzdaný, postrádal ze strany Espanyolu tempo i bojovnost. Obranná linie nefungovala a dostala tři branky, útok Espanyolu prakticky neexistoval.

Červenou kartu navíc obdržel Papakouli Diop a demonstroval tím marnost výkonu Espanyolu. Ani trenér Sergio Gonzalez nebyl moc nadšený. Po zápase soptil: "Hráli jsme hrozně. Depor nás převyšoval ve všech aspektech. A nejvíc mne mrzí to, že jsme nebojovali. Byl to odevzdaný výkon plný chyb, se kterými musíme něco dělat. Příště chci vidět nápaditost a bojovnost," dodal trenér Gonzalez.

Kdysi se Espanyol opíral alespoň o dobrou domácí formu, dnes to však už neplatí. Za posledních deset zápasů v Barceloně Espanyol nastřílel méně než 2 branky celkem osmkrát! Sporting Gijón navíc proti Espanyolu branky nedostává. Čisté konto proti němu udržel v pěti zápasech ze sedmi. Vyhrál i minule, když si nechal tři branky do druhé půle. V ní se postupně trefili Adrián Colunga, Oscar Trejo a Mate Bilić, který uzavíral skóre utkání. Podaří se Espanyolu osobní vendeta?
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - Arbilla, Roco, González, Duarte - Caňas, Sánchez - Pérez, Asensio, Álvarez - Moreno
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
García - Lora, Bernardo, Hernandez, Canella - Halilović, Cases, Álvarez, Jony - Guerrero, Sanabria
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Real Sociedad  (sobota 22:00)
Málaga stále klesá tabulkou. Nyní se bude snažit zastavit svůj pád proti týmu, který konečně našel svého střelce. Hlavní hrozbou pro domácí bude útočník Imanol Agirretxe, který má na kontě čtyři branky.

V Málaze už dlouho čekají na první branku nového ročníku. Marně. Málaga je totiž jediným týmem La Ligy, který ještě ani jednou neskóroval. Co na tom, že rovněž moc neinkasuje a zatím dostal jen tři branky. Stále to stačí jen na umístění mezi třemi sestupujícími týmy. Tradiční tým La Ligy klesá a jeho herní projev je zvláště v přední linii prachbídný. Ukazuje se také, že absence tvořivého hráče, kterým byl mladík Sergi Darder, je velmi citelná. Málaga nejenže šance neproměňuje, ale připravuje si jich jen velmi málo.

Málaga sice překvapila v minulém kole, když ukočírovala hvězdný Real Madrid, ale ani bod jí příliš nepomáhá. Opět se diváci v zápase Málagy gólu nedočkali. A to přesto, že utkání nedohrál hostující Nordin Amrabat. Marocký záložník dostal červenou kartu a nechal své spoluhráče dohrávat patnáct minut v oslabení. To však nebyla jeho jediná smůla. Zkušený hráč si totiž poranil koleno a na marodce stráví minimálně dva měsíce. A to je další zásah do plánů trenéra Javiho Gracíi.

Ani proti Realu Sociedad to Málaze nikdy moc nestřílelo. Za poslední čtyři duely se diváci nikdy nedočkali více než dvou branek v zápase. Naposledy si Málaga na svém stadionu La Rosaleda s Realem Sociedad body jen rozdělila, když se trefili Récio a hostující záložník Rubén Pardo. Domácí prostředí Málaze příliš nepomáhá, protože před vlastními fanoušky na slavném stadionu nevyhrála už v osmi zápasech v Primera Division! Teď by ráda konečně prolomila tabu vstřeleného gólu. Přivítá totiž nevýrazné Moyesovo mužstvo.

To zatím vyhrálo jen jednou ve všech šesti kolech. Kromě toho nasbíralo tři remízy, což mu stačí na 12. pozici. Po výhře nad Granadou si tým trenéra Moyese připsal bod za remízu s Bilbaem. Na stadionu Anoeta nepadla ani jedna branka. To trenéra Moyese viditelně mrzí, protože po zápase řekl: "Špatně kombinujeme. Postrádáme přesnost v zakončení a při standardních situacích. Měli jsme tam několik šancí, ale žádnou nedokážeme dotáhnout do konce. Ve druhé půli jsme se sice zlepšili, ale tohle rozhodně nesmí stačit. Bylo to derby, vypjaté, takže jsme ztratili hodně sil."

"Teď se musíme sjednotit a dát rychle dohromady. Čeká nás náročný soupeř, který sice ještě neskóroval, ale minimálně jeho obrana funguje skvěle. Navíc v minulém utkání dokázal remizovat s Realem Madrid. Potřebujeme zhodnotit minulé klání a nabrat síly," dodal trenér David Moyes. Najdou jeho hráči síly v Málaze?
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Weligton, Torres - Récio, Tissone - Tighadouini, Fornals, Carlos - Charles
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldúa, Reyes, Martínez, Bella - Illarramendi, Granero - Vela, Zurutuza, Canales - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UD Las Palmas - SD Eibar  (sobota 22:00)
Sobotní program sedmého kola Primera División uzavře utkání Las Palmas s Eibarem. Zatímco domácí nováček má zatím výsledky jako na houpačce, Eibar letos válí, a to zvláště na hřištích soupeře, kde ještě ani jednou neprohrál.

Není tak divu, že kouč Las Palmas Paco Herrera na předzápasové tiskové konferenci hlásal na adresu baskického soupeře jen slova chvály. "Zatím jsou ve venkovních zápasech nedostižní, nachází se ve stavu nebývalé formy. Budeme muset zopakovat náš výkon proti Seville (kdy celek z Kanárských ostrovů překvapivě zvítězil 2:0) s totožným nasazením, nástupem, soudržností, aniž bychom si nechali prolomit obranný blok. Musíme bojovat o každý míč, čeká nás spousta duelů."

Herrera dále poznamenal, že Eibar alternuje mezi rozestavením 4-2-3-1 a 4-1-4-1, ovšem vždy s jediným hrotovým útočníkem a zbytkem týmu, oplývajícím rychlostí. "Je to obávaný protivník a je třeba k němu chovat značný respekt, ale zase ne větší než proti Seville," zdůraznil trenér ostrovního celku.

V Las Palmas se budou muset obejít bez dua Antolín Alcaraz - Hernán Santana, které sužují svalové potíže. Nahradit prvního jmenovaného by měl David García, záskok za Hernána Herrera dle vlastních slov stále zvažuje. Dále se domácí kouč pozastavil nad kvalitou trávníku na tréninkovém hřišti Barranco Seco, stejně jako na stadionu Gran Canaria. V příštích dvou týdnech má hráče čekat přesun na jih do Maspalomas, kde budou moci pokračovat v dennodenní tréninkové dřině, zatímco travnatý porost na jejich obvyklých hřištích dostane příležitost se vzpamatovat.

Kmenový útočník Atlética Madrid Borja Bastón letos hostuje právě v Eibaru a podobně jako jiný "nechtěný" kanonýr Leo Baptistao se těší na úvod sezony výtečné formě, kterou zatím stihnul přetavit v tři gólové trefy a je tak nejlepším střelcem baskického mužstva. Před výjezdem na Kanárské ostrovy třiadvacetiletého Bastóna vyzpovídal deník Marca. "Je na místě jít si pro tři body. Musíme tam nastoupit s tímto přístupem a očekáváním, jsem si navíc jistý, že na to také můžeme dosáhnout."
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Simón, Artiles, García, Bigas, Castellano - Wakaso, Roque, Culio - Araujo, Viera
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Ramis, Santos, Juncá - García - Keko, Escalante, Adrián, Berjón - Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celta Vigo - Getafe CF  (pátek 20:30)
Celta Vigo v minulém kole zaváhala, ale o to větší je její motivace. V příjemném prostředí stadionu Balaídos uvítá aktuálně čtvrtý celek tabulky hosty z Madridu. Getafe ale přijíždí posíleno posledním dobrým výsledkem.

Celta je stále milé překvapení probíhající sezony Primera Division. Je to jeden ze tří týmů, které ještě neprohrály, což z ní dělá společníka Realu Madrid a Villarrealu. Ke čtyřem výhrám Celta Vigo přidala dvě remízy, tu poslední pak v minulém kole. Na Estadio Municipal de Ipurua přijížděla jako jasný favorit, ale zaspala úvod utkání. Domácí Eibar v něm totiž vstřelil branku už po třech minutách! Celta se pak vrhla do útoku, jenže dlouho obránci Eibaru odolávali. Až se hostům povedla jedna akce zakončená Iagem Aspasem a bylo srovnáno.

Ze začátku utkání sice trenér Celty Eduardo Berizzo nadšen nebyl, ale líbila se mu odpověď jeho svěřenců na inkasovanou branku. Po zápase tedy hodnotil přístup svých hráčů pozitivně. V rozhovoru pro novináře sdělil: "Získali jsme bod na hřišti, kde se nehraje právě snadno. Bylo to náročné utkání, protože jsme inkasovali hodně brzo. Ale to se občas stává. Začali jsme pak soupeře tlačit a mohli i vyhrát. Měli jsme hodně šancí a moc se mi líbilo, že moji hráči nevzdali utkání, když se nevyvíjelo podle našich představ," vyzdvihl Berizzo.

"Teď nás čeká další nepříjemný soupeř. Naší výhodou je fakt, že hrajeme před vlastními fanoušky, kteří nám vždycky hodně pomáhají a podporují nás. Teď máme alespoň další zkušenost, se kterou můžeme pracovat. Doufám, že se nám proti Getafe bude dařit minimálně stejně dobře a začneme trochu aktivněji. Klíčem bude koncentrace a aktivita hned od úvodu," dodal trenér.

Ten bude mít k dispozici téměř kompletní kádr, ze kterého vypadli jen tři zranění. Rubén Blanco, Andreu Fontás a Augusto Fernández jsou zraněni, John Guidetti musí doléčit chřipku. Na straně soupeře bude scházet jen jeden zraněný, Roberto Lago. Zdravotní stav Mehdiho Lacéna bude potřeba ještě analyzovat. Getafe musí pracovat zejména na tom, aby vyhrávalo utkání mimo své hřiště. Posledních sedm na půdě soupeře totiž prohrálo. Na domácím hřišti se naopak daří Celtě, která zde v posledních čtyřech utkáních vždy nastřílela alespoň tři branky.

Getafe vstoupilo do sezony katastrofálně a po třech kolech nevyhrálo ani jednou. Pak se však situace začala zlepšovat a za poslední tři utkání Getafe dvakrát vyšlo jako vítěz. Po prohře od Atlética Madrid se Getafe dařilo proti Levante. Celých 80 minut se prakticky nic nedělo, pak se ale trefil Álvaro Vazquez a v nastaveném čase přidalo Getafe ještě další dvě branky! Povede se mu nyní stejný konec utkání i proti favorizované Celtě?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Jonny, Gómez, Cabral, Mallo - Wass, Radoja, Hernandez - Nolito, Aspas, Orellana
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Vergini, Alexis, Vigaray - Rodriguez, Medrán - León, Lafita, Rodriguez, Vázquez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF651012:416
2.FC Barcelona650111:715
3.Real Madrid642014:114
4.Celta Vigo642015:714
5.Atlético Madrid64029:312
6.Deportivo La Coruña632111:611
7.SD Eibar62318:69
8.Valencia CF62313:29
9.Espanyol Barcelona63036:149
10.Real Betis62225:98
11.Rayo Vallecano62136:107
12.Real Sociedad61325:46
13.Getafe CF62046:86
14.UD Las Palmas61236:75
15.Sporting Gijón61235:75
16.Sevilla FC61235:105
17.Athletic Bilbao61145:94
18.Málaga CF60330:33
19.Levante UD60335:123
20.Granada CF61054:123

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1090)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele