Primera División - preview 21. kolo

22.01.2016, 08:38, aktualizováno 25.01.2016, 08:50
Previews
Pondělní dohrávka španělské ligy nás zavede na hřiště posledního Levante. To přivítá Las Palmas, které má pouze o čtyři body více a rovněž figuruje v sestupovém pásmu...
Levante UD - UD Las Palmas  (pondělí 20:30)
Levante prožívá mizérii a je stále poslední. Teď však má jednu z mála dobrých šancí na vzestup, protože ani jeho další soupeř není v právě oslnivé formě. Na Estadi Ciutat de València totiž zavítá 16. Las Palmas.

Hodně náročná práce čeká na Levante. Poslední tým tabulky první španělské ligy zažívá mizernou sezonu a sbírá jednu prohru za druhou. Jeho herní projev se blíží agónii a ani občasné vítězství zatím nedokázalo dostat Levante z pásma sestupu. Levante se povedlo 19. kolo, ve kterém porazilo Rayo Vallecano poměrem 2:1. Jenže v minulém kole to zase byla bída.

Přitom paradoxně v něm Levante podalo jeden ze svých nejlepších výkonů. Vstřelilo dokonce tři branky, což u Levante rozhodně není běžná záležitost. Jenže domácí Celta Vigo dala ještě o jednu branku víc a nakonec brala tři body. Levante prospalo první poločas, svou první branku vstřelilo až po hodině hry a nakonec stačilo minutu před koncem jen snížit. Teď potřebuje zabrat naplno.

A uvědomuje si to i trenér Rubi, který před utkáním prohlásil: "Je jasné, že naše situace je velmi špatná. V podstatě nic se nám nedaří. Ale já nejsem zvyklý věci vzdávat, takže dokud můžeme, budeme bojovat. Jsme teprve za polovinou soutěže, takže máme čas na nápravu. Musíme zabrat, táhnout za jeden provaz a doufám také v nějaké posily. Bez nich to budeme mít hodně těžké."

Hrát už může kolumbijský záložník Jefferson Lerma, protože klub se odvolal proti jeho kartám a odvolání bylo úspěšné. Zranil se však záložník Rubén García, který bude chybět několik týdnů. Levante nemá poslední dobou moc dobrou formu, protože prohrálo pět ze šesti posledních duelů v La Lize. Las Palmas to zase moc neumí mimo svůj domov, protože nevyhrálo už posledních devět výjezdů.

Las Palmas bojuje poměrně udatně a jde mu to i v poháru Copa del Rey. V jeho rámci už přešlo přes favorizovaný Eibar a teď ještě uhrálo remízu s Valencií na jejím hřišti. Do odvety je tak vše otevřené a Las Palmas může ještě překvapit. V Primera Division už to taková sláva není a Las Palmas vyhrálo naposledy v 17. kole. V minulém kole dostalo tři branky od Atlética Madrid a je nyní až na 16. příčce. Mírným favoritem je přesto Levante, které s Las Palmas ještě nikdy neprohrálo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - SD Eibar  (neděle 12:00)
Na stadionu San Mamés v Baskicku bude k vidění velmi zajímavý duel mezi domácími Lvy a hosty z Eibaru. Tyto týmy spolu nemají zase tak moc zkušeností, ale rozhodně mají oba velkou chuť získat tři body.

Eibar je - pokud jde o Primera Division - ve skvělé formě. Už čtyři poslední duely vyhrál a hodně rád by přidal pátý zásah. Svou úlohu bude mít hodně ulehčenou, protože domácí celek rozhodně není v dobré náladě a hráči jsou psychicky na dně. Tam je dostal především dvojzápas s Barcelonou. Především pak poslední duel, který se odehrál v rámci La Ligy.

Athletic dorazil na Camp Nou v naději na nějaké body, možná potrápení domácích. Jenže dostal velmi krutý úder v podobě šesti branek ve vlastní síti! Hodně tomu zřejmě přidalo brzké vyloučení Gorky Iraizoze, který musel hřiště opustit už ve čtvrté minutě. Pak se trefili Messi, Neymar, Rakitić a hned tři branky zaznamenal Luis Suárez. Takovou potupu zřejmě hostující fandové vůbec nečekali.

Bilbao se ale opírá alespoň o dobrou domácí formu. Na San Mamés vstřelila minimálně dvě branky v pěti z posledních šesti duelů. Baskové sehráli důležité domácí utkání proti Barceloně také v rámci čtvrtfinále Copa del Rey a výsledek 2:1 ve prospěch hostí není zase tak špatný. Ví to i trenér Ernesto Valverde, který byl po utkání relativně spokojen. Především pak hledal pozitiva.

Prohlásil: "Fakt, že jsme dali branku, nám dává naději do odvety. Bylo pro nás důležité nedostat znovu takový počet branek, kolik jsme jich dostali při posledním utkání s Barcelonou. Klíčem bylo to, že jsme je nenechali tak moc kombinovat. Uvidíme, co se dá dělat do dalšího zápasu. Teď se ale soustředíme jen na duel s Eibarem, který rozhodně nebude snadnou záležitostí," uvědomuje si Valverde.

Eibar se s pohárovou soutěží už rozloučil, takže o to více sil mu zbývá na ligovou scénu. Vidět to bylo v minulém kole, kdy se Eibar utkal s Granadou. Na branku Inuie navázal dvakrát Sergio Enrich a Borja Bastón. I díky těmto třem bodům je Eibar na více než solidní šesté příčce, která mu zaručuje Evropskou ligu. A to je pro tento maličký klub skvělý výsledek.

I trenér Jose Luis Mendilibar byl po minulém kole spokojený. "Ani jsem nečekal, že po tak málo kolech budeme mít tolik bodů. Jsme hrozně šťastní. Máme čísla jako ty největší kluby, i když nevím, jak dlouho nám to vydrží. Důležité je, že moji hráči věří v úspěch. Když tohle máte, mnohem lépe se vám pracuje, což je z našeho příkladu vidět. Vím, že to nebude takhle dobré pořád, ale o to víc nás to teď baví," hlásí trenér Mendilibar.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Marcos, Etxeita, Laporte, Balenziaga - Beňat, José - Williams, Eraso, Muniaín - Aduriz
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Santos, Ramis, Juncá - Keko, García, Adrián, Inui - Bastón, Enrich
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.75 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Sevilla FC  (neděle 16:00)
Sevilla se v poslední době zlepšuje a bude chtít uspět také mimo svůj stadion. Jenže má velmi obtížného soka, protože domácí Atlético Madrid by rádo udělalo další krok směrem k obhájení první příčky a následnému titulu mistra.

Stadion Vicenteho Calderóna čeká návštěvu ze Sevilly a bude to hodně sledovaný duel. Před Sevillou stojí náročná zkouška dospělosti a zároveň velmi nepopulární sok. Za posledních více než pět let totiž sevillské FC nedokázalo svého soupeře poazit ani jednou. Když se tým trenéra Unaie Emeryho radoval proti Atléticu naposledy, psal se rok 2010 a od té doby se Sevilla trápí.

Letošní sezony začala obdobně, protože zastihla pohárového specialistu v hodně špatném rozpoložení. Po odchodu některých hvězd se sympatický klub a vládce Evropské ligy ocitl na dně svých sil i tabulky. V Lize mistrů sice už nepokračuje, ale do Evropské ligy se opět dostal a nyní se ještě chce ukázat v Primera Division. A nemá k tomu špatné předpoklady. Dokáže sice občas zaváhat, jako tomu bylo v případě duelu s Granadou, ale jinak se forma Sevilly zlepšuje.

A co víc, radost dělá Unaiovi Emerymu především obranná činnost. Za posledních deset utkání totiž Sevilla inkasovala jen dvakrát! Minulé kolo La Ligy bylo v tomto směru něco jiného, protože Sevilla dostala branku od Málagy. Sama ale vstřelila dvě, o které se postaral hrdina Sevilly Kevin Gameiro, takže brala tři body i přes emotivní závěr plný červených karet.

Sám střelec uznává, že v Seville je náramně šťastný, i když to neměl vždy jednoduché. V rozhovoru pro Canal+ sdělil: "Jsem v Seville šťastný, takže nemám důvod vracet se do Francie. Ve fotbale samozřejmě nikdy nevíte, co se stane v přestupovém období, ale jsem tu šťastný. Dlouho trvalo, než jsem se dostal do základu, ale teď dostávám šance a hraji často. Dřív tu byl Carlos Bacca, což je skvělý útočník. Teď hraji víc a jsem spokojený."

Otázkou je, jak si Gameiro a spol. poradí s obranou Atlética Madrid. Madridský celek má totiž jednoznačně nejlepší obranu v lize a za celou dobu dostal jen osm branek! Seville se navíc moc nedaří venku, kde posbírala jen pět bodů! Atlético nadělovalo také v minulém kole La Ligy, když si poradilo s málo nebezpečným nováčkem Las Palmas. Jednu branku vstřelil Filipe Luis, o dvě se postaral Antoine Griezmann.

V rámci Copa del Rey to už ale se střílením branek bylo poněkud horší. Atlético se utkalo s Celtou Vigo na jejím hřišti a nakonec neskóroval ani jeden tým. Přesto hledal trenér Diego Simeone pozitiva. "Klíčem je to, abyste nemysleli na nic okolo zápasu. Důležitý je zápas samotný, to, co se stane na hřišti. Nic jiného nás nezajímá. Ani počasí, čas, postavení v tabulce, nebo to, jaká je to soutěž."

"Mám v týmu vynikající hráče, ale vždycky radši mluvím o týmu jako celku. Fotbal je kolektivní hra, takže mým úkolem je dát dohromady partu hráčů, která bude hrát jako jedna skupina. Individuality pak vyplouvají na povrch, ale vždycky stojí na celku. A pokud jde o kritiku Jacksona Martineze, těší mne, že je to hráč, který neustále pracuje. Když se podíváte do jeho minulosti, zjistíte, že nikdy moc dobře nezačal, ale vždycky se časem diametrálně zlepšil," připomíná Simeone na adresu střelce.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Luis - Niguéz, Fernández, Gabi, Koke - Griezmann, Vietto
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Coke, Rami, Carrico, Trémoulinas - Cristofóro, Krychowiak - Vítolo, Banega, Krohn-Dehli - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 3.60 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Valencia CF  (neděle 18:15)
Souboj dvou týmů snažících se dosáhnout na evropské poháry bude k vidění na Estadio Riazor. Přijedou tam totiž Netopýři z Valencie, kteří mají v této sezoně hodně polámaná křídla a jejich vzlet tabulkou se odkládá každé další kolo.

Estadio Riazor se stane dějištěm dalšího zajímavého střetu. Domácí Deportivo se pokouší vrátit se po letech mezi španělskou elitu a zatím si po první polovině ligového kalendáře nevede špatně. Teď ale domácí čeká náročný soupeř. I když se Valencii nedaří a ani změna trenéra zatím nepomáhá vyléčit zraněné pohárové vyhlídky, Valencia má na své straně alespoň kus historie, která by mohla rozhodnout.

Deportivo se s Valencií utkalo mnohokrát, ale porazit Netopýry, to je pro Depor velký problém. Od roku 2006 se to Deporu podařilo jen dvakrát, což nebudí moc optimismu ve tvářích fanoušků. V aktuálním lepším postavení v tabulce je ale přeci jen Depor. Celek z Galicie je momentálně na osmém místě a na Evropskou ligu ztrácí pět bodů. To Valencie je na tom mnohem hůře. Především ale nejsou vidět náznaky zlepšení.

Současná jedenáctá příčka, nelíbivý fotbal a pouhých 24 bodů na kontě je pro klub takového formátu a ambicí těžký podprůměr. Valencia nezvládla ani poslední kolo, ve kterém remizovala s Rayem Vallecano 2:2, přičemž alespoň remízu musela zachraňovat až v závěrečných minutách. Trenér Gary Neville si ale příliš starostí nedělá a naopak vyžaduje od médií i fanoušků klid na práci.

V rozhovoru s médii po zápase prohlásil: "Nemám žádnou kouzelnou hůlku, kterou bych mávl a všechno by se hned změnilo. Potřebuji klid na práci a čas. Naši situaci musíme napravit co možná nejdříve, abychom mohli hrát s volností, radostí a aby na nás mohli být naši fanoušci hrdí. Naším problémem není přístup nebo snaha. Dal jsem hráčům najevo, co od nich vyžaduji. A doufám, že vše brzy pochopí."

Ani Deportivo ale poslední dobou zrovna neválí. Vlastně za posledních deset utkání ve všech soutěžích dohromady vyhrálo jen jednou. Ani minulé kolo pro něj nebylo moc příjemné, protože ze zápasu s Realem Sociedad San Sebastian se dal určitě získat víc než bod. Depor šel brzy do vedení, jenže na konci utkání inkasoval z penalty.

Ale trenér Víctor hledal po utkání spíše pozitiva. "Musíme brát alespoň bod. Nezlobím se na své hráče, protože podle mého udělali maximum pro výhru. Real si možná vytvořil více šancí, ale fotbal se hraje na góly. Musíme pracovat na tom, abychom byli aktivnější, vytvářeli si šance a doufám, že se naše tvrdá práce na trénincích brzy vyplatí. Teď nás čeká Valencia a my chceme na domácí půdě vyhrát," burcuje trenér Víctor Sánchez.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Laure, Sidnei, Arribas, Navarro - Mosquera, Bergantiňos - Juanfran, Alberto, Luisinho - Pérez
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Jaume - Cancelo, Mustafi, Abdennour, Gayá - Gómes, Parejo, Danilo - Mina, Negredo, Rodrigo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Real Madrid  (neděle 20:30)
Real Madrid pokračuje ve svém tažení za návratem na nejvyšší příčky zápasem proti Realu Betis. Madridský celek zatím pod novým trenérem Zinedinem Zidanem nepoznal nic jiného než vítězství a cokoli jiného než prodloužení této série by ostatně bylo překvapením.

Předzápasovou tiskovou konferenci tak provázelo jiné ožehavé téma než utkání v Andalusii, a to možnost nákupu nových hráčů. Pokud totiž Realu nevyjde odvolání vůči trestu udělenému organizací UEFA, je aktuální lednové přestupové období tím posledním před létem 2017, kdy ještě Bílý balet může přivést posily.

Zinedine Zidane je však se svým kádrem spokojený a žádnou aktivitu na přestupovém trhu nevyhlíží. "Není nutno posilovat kádr. Máme šestadvacet hráčů a najdou se i takoví, kteří nehrají a čekají na šanci. Nebudu se poohlížet mimo klub, když už máme sami z čeho vybírat."

Real zatím pod vedením francouzského kouče jasně přehrál jak Deportivo la Coruňa, tak Sporting Gijón, ovšem Zidane si nijak nemaluje, že podobná dominance bude trvat napořád, zvláště když jej čeká první venkovní zápas. Betis je sice jen těsně nad sestupovým pásmem a na ligovou výhru čeká od listopadu, ovšem i tak dle trenéra Realu není radno jej podceňovat. "Na tento zápas jsme se během týdne velmi pilně připravovali. Bude to náročné, protože hrajeme venku, ale pro nás to nic nemění."

"Potřebujeme vstoupit do zápasu naplno od prvních minut. Pro Betis znamená zápas proti Realu opravdu hodně a my na to musíme být připravení," dodává Zidane, jenž se bude muset obejít bez zraněných Garetha Balea i Sergia Ramose. Zvláště čerstvá ztráta Balea, jenž se dost možná těší nejlepší formě po dobu svého působení v hlavním městě Španělska, je pro Real citelná. Trenér Merino ovšem poukazuje na masivní šířku kádru svého nedělního soupeře: "Jsou tu další skvělí hráči. Ti, kteří doposud nehráli, budou chtít nastoupit a ohromit."

Betis se sice drží nad sestupem jen se čtyřbodovým náskokem, ovšem sérii tří porážek v řadě andaluský celek utnul remízou na horké půdě čtvrtého Villarrealu, což slibuje světlejší zítřky. Nyní je třeba na tento úspěch navázat, avšak soupeř bude ještě obtížnější než předtím.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Molinero, Bruno, Pezzella, Vargas - N'Diaye, Petros - Cejudo, Fabián, Kadir - Castro
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Isco, Kroos, Modrić - Jesé, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.75 - 1.36
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - FC Barcelona  (sobota 16:00)
Barcelona má další šanci se přinejmenším načas dostat zpět do čela ligové tabulky, pokud dokáže v sobotní večer zvítězit na hřišti nepříliš oblíbené Malagy. Forma je však jasně na straně favorita a navíc bude podle všeho k dispozici i Lionel Messi...

Vedoucí Atlético Madrid má nyní na Barcelonu dvoubodový náskok, byť je zapotřebí dodat, že katalánský gigant má ještě kvůli účasti na mistrovství světa klubů jeden ligový zápas k dobru, aby toto manko smazal. Tak jako tak by výhra v Malaze dostala madridský celek pod ještě větší tlak v náročném nedělním střetnutí se Sevillou.

Barcelonské nyní čeká náročný program. Sotva si totiž svěřenci Luise Enriqueho poradili s baskickým Athleticem jak v lize, tak i v ligovém poháru, nyní je čekají další tři zápasy v rozmezí sedmi dnů. Tím posledním bude třicátého ledna vyhlížený šlágr právě s Atlétikem. Proto je nutné mít k dispozici co nejširší hráčský výběr. "Messi a Mathieu se uzdravili," hlásí Enrique. "Teoreticky není žádný důvod, aby nenastoupili." Do sestavy by se také mohl vrátit Luis Suárez, aktuálně nejlepší střelec Primera División, jenž stejně jako Messi ono pohárové vítězství 2:1 v Bilbau vynechal.

Ovšem i Malaga má několik trumfů v rukávu. Před nedávnou prohrou v Seville, kde ostatně letos prohrála jak Barcelona, tak Real Madrid, si andaluský celek vedl přímo náramně, o čemž svědčí čtyři výhry a jedna remíza z předešlých pěti kol. V útoku to sice skřípe celou sezonu a odchod ofenzivního tahouna Nordina Amrabata do anglického Watfordu Malaze na střelecké potenci nepřidá, ovšem defenziva poctivě drží, a to i proti Barceloně. Ta je sice známá svým hvězdným útokem a kupou gólů, ovšem za poslední tři zápasy dala Malaze pouhopouhý jeden gól.

"Jde pro nás o jeden z těch těžších zápasů," varuje Enrique. "Vždycky si vytváří šance a budeme si na to muset při útočení dávat pozor. Jde o klíčový zápas, abychom se udrželi v lize na špici."

"Jejich kouč Javi Gracia má smysl pro detail a ví, jak ovlivnit naši hru," chválí svého protějška trenér Barcelony. "Vždycky nám dělali potíže a nic se na tom nejspíš jen tak nezmění."
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Weligton, Rosales, Albentosa, Angeleri - Camacho, Recio, Castro, Duda - Charles, Čop
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Vermaelen, Mascherano, Vidal - Rakitić, Busquets, Iniesta - Suárez, Neymar, Turan
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.33 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Villarreal CF  (sobota 18:15)
Espanyol nutně potřebuje zlepšení, protože jeho poslední výkony jsou katastrofální. Na Estadi Cornellà-El Prat přijede ale poměrně silný soupeř, protože o tři body se domácí budou prát s Villarrealem.

Villarreal by velmi rád prohnal ústřední trojici a zapojil se do boje o Ligu mistrů. Zatím se mu to poměrně daří, protože sídlí na čtvrtém místě a má na svém kontě 40 bodů. Za sebe se zatím moc ohlížet nemusí, protože nejbližší soupeř je šest bodů daleko. Největší oporou je Villarrealu obranná činnost, protože po Atléticu Madrid a Barceloně má právě Villarreal nejmenší počet inkasovaných branek.

A není příliš pravděpodobné, že by jej nějak výrazně ohrozil domácí Espanyol. Villarreal se ještě chvíli může soustředit jen na ligovou scénu, protože v Copa del Rey již nefiguruje. O to se postaral baskický Athletic, který si se Žlutou ponorkou dvakrát poradil a vyprovodil ji z poháru. Rovněž v lize přišlo zaváhání, které zřejmě čekal jen málokdo. V minulém kole totiž podle papírových předpokladů byl právě Villarreal jasným favoritem.

Utkal se s Realem Betis, který prožívá strastiplnou sezonu. Utkání hrané v domácím prostředí stadionu El Madrigal ale Villarreal nezvládl podle představ a nedokázal Betisu vstřelit ani jednu branku. Právě v tomto utkání nastoupil také mladý obránce Adrian Marin, který byl ihned spojován s přestupem do větších klubů. Zájem o něj jeví například Barcelona, ale sám hráč něco takového vůbec neřeší.

V rozhovoru pro média poznamenal: "O tomhle slyším poprvé. Je pravda, že se mi daří a i pro mne je to překvapení. Ale když jsem se ráno vzbudil a četl zprávy o mém přestupu do Barcelony, hodně jsem se divil. Myslím, že jsou to jen spekulace a nepřikládám jim žádnou váhu. Mým cílem je trénovat každý den s mými spoluhráči, tvrdě na sobě pracovat a zlepšovat se. Vím, že bez toho se nikam neposunu. Doufám, že se nám bude jako týmu dařit i nadále."

Mladý obránce má tedy jasno a přeje si, aby se dařilo celému týmu. Což by se mohlo splnit už proti Espanyolu, protože z historického hlediska je to nejpravděpodobnější varianta. Za posledních dvacet vzájemných duelů ve všech soutěžích dohromady Espanyol dokázal Villarreal porazit jen dvakrát! Rovněž v posledním měření sil se radovala Žlutá ponorka, která vyhrála jednoznačně 3:1.

Espanyolu se naopak nedaří ani v posledních týdnech a již čtyřikrát po sobě prohrál. Za posledních deset utkání v La Lize vyhrál jen dvakrát, ale poslední výhra je datována do poloviny prosince loňského roku. Minulé kolo mu také mnoho radosti nepřineslo, protože katalánský celek padl na půdě Getafe. V utkání sice díky brance Hernána Péreze vedl, jenže nakonec prohrál 3:1. Zlepší teď své vyhlídky?
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - López, Roco, Gónzalez, Álvarez - Jordán, Diop - Moreno, Sevilla, Asensio - Caicedo
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Areola - Mario, Musacchio, Bailly, Marin - Santos, Bruno, Pina, Suárez - Bakambu, Soldado
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Granada CF - Getafe CF  (sobota 20:30)
Granada už visí jen těsně nad propastí. Postrčit do pásma sestupu by ji mohlo Getafe, jehož forma se neustále zlepšuje. Getafe určitě přijede na Estadio Nuevo Los Cármenes pro tři body a výhru.

Desáté Getafe by se velmi rádo přehouplo do první poloviny tabulky. K tomu má ideální šanci teď o víkendu, když jede do Granady. Tamnímu celku se totiž vůbec nedaří a s každým dalším duelem se ocitá blíže k sestupu. Aktuálně mají domácí na svém kontě jen 17 bodů, což je přesně o bod víc, než kolik má 18. Rayo Vallecano. Granada musí zabrat a není divu, že se už spekuluje o výměně trenéra.

Něco podobného ale vedení odmítá. Navzdory krizi se rozhodlo stát při trenéru Sandovalovi, který se má stát zachráncem Granady. Podle deníku AS se totiž pánové Jose Carlos Cordero coby sportovní ředitel a prezident Quique Pina sešli a rozhodli o tom, že se postaví za svého trenéra. Tomu se ale stále nedaří. Pod vedením Josého Ramona Sandovala Granada nevyhrála už čtyři utkání.

Za posledních deset zápasů ve všech soutěžích dohromady Granada vyhrála jen třikrát, z toho dvakrát v La Lize. Ani minulé kolo jí mnoho radosti nebo optimismu nedodalo, protože jeho obrana předvedla katastrofální práci. Po skončení utkání s domácím Eibarem svítila na tabuli se skóre čísla 5:1 ve prospěch domácího Eibaru!

Přesto by Granada mohla zabrat. S Getafe má poměrně dobré zkušenosti a za tři poslední vzájemná utkání vyhrála nad svým sokem dvakrát. Vždy shodně poměrem 2:1. Problém pro ni spočívá ve faktu, že Getafe se poslední dobou rozjelo a jeho forma nabírá na obrátkách. Jeho poslední porážka v soutěžním utkání se odehrála na začátku prosince z rukou Realu Madrid.

Od té doby si Getafe připsalo tři remízy a tři výhry. Ze tří bodů se radovalo také naposledy, když si doma poradilo s Espanyolem Barcelona. Branky Leóna, Sarabii a Gómeze stačily k výhře a radosti ze tří bodů. Možná právě díky pozitivní odezvě od hráčů pak trenér Fran Escriba mohl prohlásit: "Tento měsíc nikoho nepřivedeme. Nepotřebujeme posílit ani nikoho nahradit. Žádné změny se nestanou, protože jsem spokojený s hráči, které mám k dispozici."
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Lopes, Mainz, Lombán, Foulquier - Pérez, Krhin - Success, Rochina, Méndez - El-Arabi
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Vergini, Cala, Lago - Rodríguez, Lacén - León, Rodríguez, Sarabia - Vázquez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Celta Vigo  (sobota 22:05)
Celta Vigo trochu upadá a už není tak suverénní. Nyní má ideální šanci na restart, protože jede na Estadio Teresa Rivero do Madridu, kde své domácí zápasy hraje Rayo Vallecano. A tomu se hrubě nedaří.

Dokonce tak moc, že za posledních deset utkání nevyhrálo ani jednou! Zvláště na prosinec minulého roku nebude Rayo vzpomínat právě v nejlepším, protože tehdy prohrálo všechny zápasy. V poslední době sice zlepšuje své výkony a občas dokáže uhrát i remízu, jenže na vyskočení z pásma sestupu to stále nestačí. Nyní je Rayo až na 18. příčce s pouhými šestnácti body na kontě.

V poháru dostalo tři branky od Atlética Madrid a se soutěží se rozloučilo, tři body pak nebralo ani v minulém kole La Ligy. I když remíza s tak ambiciózním celkem, jakým Valencia bezpochyby je, se dá brát jako velmi dobrý výsledek. Ještě dvě minuty před koncem utkání navíc Rayo vedlo, než srovnal na konečných 2:2 Paco Alcácer a body se dělily.

I když by se mohlo zdát, že hráči do hry nedávají vše, Diego Llorente tvrdí opak. V rozhovoru pro média poznamenal: "Tým dělá to nejlepší, co je v jeho silách, aby vyhrál. Dříve nebo později vyhrajeme, protože vkládáme do naší práce tolik úsilí, že se to jednou prostě musí projevit. Musíme ale neustále pracovat a snažit se odevzdávat maximum jako doposud. Věřím, že stačí trocha štěstí, abychom se do toho zase dostali," dodává Llorente.

Jeho soupeř ale rozhodně nebude snadnou záležitostí. I Celta Vigo samozřejmě umí zaváhat, jako to předvedla proti Málaze nebo naposledy s Atléticem Madrid, ale většinou se jí daří úspěšně sbírat body. Aktuálně je Celta na hodně solidním pátém místě a snaží se setřást šestý Eibar, před kterým má náskok jen jednoho jediného bodu.

Minulé kolo La Ligy jí v tom hodně pomohlo, protože nakonec skončilo výhrou Celty. S Levante se ale Celta hodně dlouho trápila. V utkání padlo celkem sedm branek, z toho tři do sítě Celty. Nakonec byli ale domácí i díky dvěma gólům mladíka Johna Guidettiho šťastnější a brali tři body. Celta i díky tomu nadále věří v poháry, přičemž nevzdává ani boj o předkolo Ligy mistrů.

Celta musí rychle zregenerovat své síly, protože po minulém kole La Ligy ji čekalo ještě čtvrtfinále Copa del Rey proti Atléticu Madrid. A Celta rozhodně neudělala ostudu. V domácím utkání uhlídala střelce Atlética a nakonec gól nepadl. A trenér Eduardo Berizzo mohl být potěšen: "Bylo to hodně náročné utkání, ale dokázali jsme doma neinkasovat. Samozřejmě je Atlético i nadále větším favoritem, ale občas se může stát zázrak. Chceme se teď zase koncentrovat na ligu, protože v ní nesmíme ztrácet."
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Yoel - Quini, Tito, Castro, Nacho - Llorente, Trashorras - Lass, Jozabed, Hernández - Guerra
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Jonny - Radoja, Wass - Beauvue, Orellana, Bongonda - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.50 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting Gijón - Real Sociedad  (pátek 20:30)
Páteční předehrávka programu 21. kola nabídne šanci domácímu Sportingu Gijón na to, aby se dostal ven ze sestupové propasti. Na El Molinón totiž zavítá Real Sociedad, který rovněž není v ideální formě.

Sporting to bude mít hodně těžké, protože proti Realu Sociedad moc hrát neumí. Za dobu, kdy se oba soupeři utkávali, Sporting dokázal vyhrát jen dvakrát. A v obou případech šlo o výsledky z druhé ligy. V rámci Primera Division Sporting La Real ještě nikdy neporazil. Jen naposledy se body dělily, když na stadionu Anoeta nepadla ani jedna branka.

Od té doby se ale mnohé změnilo a Sporting poznal krutou realitu. Život nováčka mezi elitou, který zároveň nedisponuje příliš velkými finančními zdroji, se ukazuje v plné míře. Sporting Gijón se potácí na spodních místech tabulky, aktuálně okupuje předposlední místo a po několika dobrých zápasech se opět dostal do krize.

Už čtyři zápasy po sobě nedokázal Sporting vyhrát a pokaždé si odnesl porážku. V minulém kole navíc hodně krutou, protože Real Madrid jej vyučoval a nakonec mu nadělil pět branek! Co na tom, že neudržel čisté konto - v hlavách hráčů Sportingu bude tento debakl nejspíš ještě hodně dlouho. Za posledních deset klání ve všech soutěžích dohromady Sporting dokázal vyhrát jen jednou.

Navíc prohrál už osm z devíti posledních utkání La Ligy. V pěti posledních zápasech pak inkasoval alespoň dvě branky. Na druhou stranu, jeho soupeři se mimo jeho stadion nedaří. Real Sociedad nevyhrál mimo svůj stadion už pět posledních výjezdů. Po nečekané výhře nad Valencií si ale v minulém kole rozdělil body s Deportivem La Coruňa, což také není zrovna špatný výsledek.

Co víc, La Real pochválil i jeho soupeř. Trenér Víctor Sánchez se vyjádřil v tomto smyslu: "La Real odehrál dobré utkání a vytvořil si více šancí. Důležité pro nás je, že se ve fotbale počítají branky a ne šance. Toto utkání nás stálo hodně sil, za což může především Real Sociedad. Hráli kompaktně a dali nám hodně zabrat. Nakonec bod můžeme brát jako úspěch," uvažoval Víctor.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lora, Hernandez, Mere, López - Cases, Álvarez - Halilović, Ndi, Jony - Sanabria
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldúa, Elustondo, Martínez, Bella - Illarramendi, Bergara, Prieto - Vela, Jonathas, Bruma
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.10 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Atlético Madrid20152330:847
2.FC Barcelona19143250:1545
3.Real Madrid20134357:1943
4.Villarreal CF20124426:1640
5.Celta Vigo20104632:3034
6.SD Eibar2096532:2133
7.Sevilla FC2095628:2232
8.Deportivo La Coruña20610427:2428
9.Athletic Bilbao2084827:2828
10.Getafe CF2075824:2826
11.Valencia CF2059625:2124
12.Málaga CF2066815:1724
13.Real Sociedad2056923:2821
14.Espanyol Barcelona20631118:3321
15.Real Betis2056913:2821
16.UD Las Palmas20461019:3018
17.Granada CF20451121:4117
18.Rayo Vallecano20441223:4516
19.Sporting Gijón19431217:3415
20.Levante UD20351217:3614

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1077)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele