Primera División - souhrn 21. kola

22.01.2016, 22:20, aktualizováno 25.01.2016, 22:22
Komentáře a souhrny
Real Madrid na hřišti Betisu dlouho prohrával, nakonec dokázal vybojovat zásluhou Karima Benzemy alespoň bod. Deportivo s Valencií neudrželo vedení a bere pouze bod za remízu 1:1. Atlético Madrid se rozešlo se Sevillou smírně. Barcelona zvládla utkání na půdě Málagy a vrátila se na první místo. V jednostrannou záležitost se zvrhla předehrávka 21. kola španělské ligy mezi Sportingem a Realem Sociedad, Espanyol remizoval s Villarrealem, Athletic neměl velké problémy s Eibarem...

Levante UD - UD Las Palmas 3:2

25.01.2016 20:30

Góly: 25. José Luis Morales, 47. Deyverson, 63. José Luis Morales - 49. Willian José, 66. Willian José

Debut Giuseppeho Rossiho byl nakonec úspěšný. I když se italský fotbalista nezapsal mezi střelce utkání, určitě měl z podařeného vystoupení radost. Při své premiéře v dresu zachraňujícího se celku totiž přispěl k výhře 3:2.

Levante nakonec zvládlo náročnou a divácky atraktivní přestřelku, v níž padlo hned pět branek! O jednu byli šťastnější domácí hráči, kteří překonali svého soka poměrem 3:2. Dvě branky na domácí straně vstřelil José Luis Morales, jednu měl na svědomí Deyverson. Ani jeho vyloučení a dvě branky od Williana Josého ale hostům nakonec na bodový přísun nestačily. Las Palmas je tak opět namočeno do sestupových starostí.

Jen na lavičce začal hráč, který si se španělskou elitní soutěží dobře rozumí, ačkoli není španělským hráčem. Giuseppe Rossi zanechal významnou stopu ve Villarrealu a teď se alespoň na pár měsíců rozhodl pomoci Levante k záchraně. Do první šance se dostalo Las Palmas, konkrétně útočník Jonathan Viera. Jeho pokus musela blokovat obrana domácího Levante, aby neměl brankář Diego Mariňo zbytečně moc práce.

Po dvanácti minutách si Víctor Camarasa naběhl do šestnáctky na krásný centr Josého Luise Morálese a pravou nohou zakončil těsně vedle tyče! Levante mohlo udeřit díky Camarasovi a jeho střele, jenže ani ta se mezi tři tyče nevešla. Jako první se dočkali právě domácí. Verza skvěle zahrál volný přímý kop, který brankář hostí vyrazil jen před sebe. Tam se ocitl volný José Luis Morales, který jen nastavil nohu - 1:0.

Brankář Javi Varas měl s přibývajícím časem stále více práce. Xumetra našel volnějšího Deyversona, který ale hlavičkoval jen doprostřed brány. Na opačné straně hřiště Jonathan Viera rozehrál standardní situaci a jeho pas skončil hlavičkou Davida Simóna. První poločas mnoho zajímavého nenabídl, ale ten druhý byl skvělý. Hned po nástupu na hřiště se míč od Lermy dostal při rychlém protiútoku k Deyversonovi, který si ranou na zadní tyč poradil.

Hosté se ale nevzdali a téměř ihned se pokusili srovnat. David Simón podržel míč uvnitř vápna a všiml si kolegy Williana Josého. Tomu stačilo zacílit a poslat míč k tyči - 2:1.

Po hodině hry to bylo zase o dvě branky. José Luis Morales u levé postranní čáry přesprintoval Davida Garcíu, doběhl s míčem u nohou až do zajímavé střelecké pozice a technickým pokusem obstřelil brankáře Varase! Jenže ani za tohoto nepříjemného stavu se hosté nevzdali a dál bojovali. Feddal na zadní tyči chyboval, když míč neodkopl. Toho využil Willian José, který dotíral na svého protihráče a míč dostal do sítě - 3:2.

Pak se dostal na hřiště Pepito Rossi a hned si připsal zajímavý pokus. Pět minut před koncem se totiž míčový kouzelník a věčný marod uvolnil přes dva protihráče, ale nedokázal prostřelit brankáře Varase! Dorážka pak byla zažehnána vracející se obranou. José Luis Morales pak ještě napřáhl na levé straně pokutového území k technické střele, jenže proti byl opět pozorný Varas. Na konci byl ještě vyloučen Deyverson za druhou žlutou kartu.

Více informací k zápasu

Real Betis - Real Madrid 1:1

24.01.2016 20:30

Góly: 7. Alvaro Cejudo - 71. Karim Benzema

Zinedine Zidane si jako trenér Realu Madrid připsal svůj první neúspěch, neboť se svým týmem pouze remizoval na hřišti Realu Betis 1:1. Na úvodní fantastickou trefu Álvara Cejuda sice dokázal devatenáct minut před koncem odpovědět vyrovnáním Karim Benzema, jenže ani ohromný závěrečný tlak nepřinesl kýžený druhý gól, především zásluhou brankáře Antonia Adána.

Adán, jenž dříve působil právě v Realu, tak nakonec špičkovými zákroky zapříčinil, že Real navýšil svou ztrátu na vedoucí Barcelonu a zůstává se čtyřbodovým mankem na třetím místě. Katalánský celek má přitom navíc ke všemu jedno utkání k dobru. Betis sice prodloužil svou sérii bez vítězství na osm zápasů, ovšem podruhé za sebou pod vedením nového kouče Juana Merina vybojoval bod proti mnohem silnějšímu soupeři a drží se na čtrnácté příčce.

Real se musel obejít bez Garetha Balea, jenž v posledních pěti zápasem nasázel devět branek a tři asistence k tomu, a tak dal Zidane pro změnu šanci v základní sestavě Jamesi Rodríguezovi. Pro francouzského kouče šlo po dvou domácích výhrách o premiérový zápas na půdě soupeře a brzy se mu musely prohloubit vrásky ne čele, neboť Betis se již v sedmé minutě ujal vedení. Rubén Castro napřáhl zpoza pokutového území a Keylor Navas měl co dělat, aby jeho ránu vyrazil. Nebezpečí však nebylo zažehnáno, jelikož skákající míč dopadl k Cejudovi, jenž bez rozpaků vytáhl brilantní střelu z voleje, která doletěla rovnou do horního růžku branky.

Nabuzený Betis pokračoval v kvalitním výkonu a Real se dostal pouze k nepřesným pokusům Ronalda či Pepeho. Bílému baletu navíc nepomohl ani rozhodčí, když zákrok Petrose na Benzemu neposoudil jako penaltový. Do kabin se tak v poločase odcházelo za překvapivého vedení domácích.

Po změně stran již Real působil o poznání lépe a brzy také málem srovnal. Karim Benzema však nedokázal brankáře Adána nepřekonat jak z prvního pokusu, tak i dorážky, kterou zbrkle přestřelil. Další šanci měl posléze Rodríguez, jenže jen potvrdil svou matnou formu z posledních měsíců a ranou z voleje trefil pouze střed brány s připraveným Adánem. Od svého nástupu na hřiště začal tropit potíže obraně Betisu také Dani Carvajal, ale ani on nedokázal v koncovce zamířit přesně.

Na vyrovnání si tak hosté museli počkat až do závěrečné dvacetiminutovky. Kroosův pas našel Rodrígueze, jenž přinutil Adána vyběhnout z branky a následně připravit snadnou palebnou pozici Benzemovi, který snadno míč doklepl do prázdné brány. Hráči Betisu se jen marně rozčilovali, že Rodríguezovo postavení hraničilo s ofsajdem...

Benzemův gól Real povzbudil a závěr utkání byl zcela jednostranný. Rodríguez přinutil ranou zdálky Adána k dalšímu dobrému zákroku a ještě lépe si pak domácí brankář počínal proti Benzemovi, když na přední tyči vytáhl konečky prstů jeho efektní pokus tzv. rabonou. Betis v tu chvíli sotva s míčem na kopačkách přelezl polovinu hřiště, ale nakonec mohl v nastaveném čase dokonce strhnout výhru na svou stranu. Rubén Castro však z výjimečného brejku těsně přestřelil, a tak se oba týmy rozešly smírně 1:1.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Valencia CF 1:1

24.01.2016 18:15

Góly: 27. Lucas - 90+3. Álvaro Negredo

Valencie pokračuje v podprůměrných výkonech a ani na půdě Deportiva la Coruňa si nepřipsala svou první ligovou výhru pod vedením nového trenéra Garyho Nevilla. Dokonce i bod za remízu 1:1 je vzhledem k vývoji utkání sotva zasloužený, neboť Álvaro Negredo vyrovnával až ve třetí minutě nastavení.

Domácí se ujali vedení v sedmadvacáté minutě prostřednictvím Lucase Péreze, jenž využil chaosu ve valencijské obraně. V druhé půli pak Depor mohl žehrat na nepřízeň čárového sudího, jehož zdvižený praporek měl za následek neuznaný druhý gól, byť opakované záběry ukázaly, že o žádné postavení mimo hru nešlo.

Valencijští po slibném vstupu do utkání po většinu zápasu hráli druhé housle, ovšem díky udržení pouze jednobrankového manka nakonec zvládli vyrovnat zásluhou přesné hlavičky Negreda po centru Daniho Pareja. Konečná remíza posouvá Valencii na jedenácté místo před Malagu, Deportivo se propadlo na příčku devátou.

Nevillovo zbavení Pareja kapitánské pásky z minulého týdne bylo poněkud kontroverzní, ovšem nový kapitán Paco Alcácer nemohl v neděli nastoupit kvůli zranění, a tak vyběhl s páskou na ruce jeho útočný kolega Negredo. Někdejší útočník Manchesteru City si nedávno připsal úchvatnou trefu z poloviny hřiště proti Rayu Vallecanu a v úvodu dostal velkou šanci poslat hosty do vedení, jenže po přihrávce Andrého Gomese poslal svou ránu těsně vedle vzdálenější tyče.

Depor se posléze prosadil krátce před uplynutím půlhodiny hry, když Luis Alberto odhalil skulinu ve valencijské obraně a vysunul Péreze, jenž přetlačil Aymena Abdennoura, obešel brankáře Ryana a svým třináctým ligovým gólem sezony poslal domácí do vedení. Španělský ostrostřelec pak po změně stran měl přidat i zásah číslo dvě, jenže jeho radost zkazilo mylné rozhodnutí rozhodčích. Valencie tak zůstala stále ve hře a přesně toho také v třetí minutě nastavení díky Negredovi využila. Přesto je získaný bod jen slabou náplastí dalšího nevydařeného výkonu a ztracené půdy v boji o pohárovou Evropu, nemluvě o kvalifikaci do Ligy Mistrů...

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Sevilla FC 0:0

24.01.2016 16:00

Góly: -

Atlético Madrid si připisuje mírné zaškobrtnutí, které jej však stojí první příčku. Na domácí půdě nedokázalo porazit Sevillu ani přesto, že hosté hráli více než půl hodiny bez vyloučeného Vitola. Kvůli tomu je Atlético na druhém místě, zatímco hosté jedou z Madridu nadšení a sedmí.

Atlético si v utkání hodně věřilo, přeci jenom Sevilla stále nezažívá ideální formu. Navíc se Colchoneros opírají o domácí formu, takže dnešní remíza je docela překvapující. Atlético nechtělo nic podcenit a rozhodlo se pro celkem silnou sestavu. Obranu Sevilly zneklidňoval především Francouz Griezmann, vedle něhož nastoupil mladík Vietto. Mezi vyvolenými jedenácti byli také Koke, Fernandez, Gabi nebo Savić s Juanfranem.

Sevilla nastoupila v očekávané sestavě, takže před brankářem Ricem nastoupili Coke, Carriço, Rami a bek Trémoulinas. Ofenzivní záložníci Vitolo, Banega a Escudero podporovali jediného vysunutého hráče, kterým dnes byl Fernando Llorente. Sevilla se pokusila zaskočit domácího favorita jako první a na sympatický centr od Evera Banegy vyskočil nejvýše obránce Adil Rami. Jenže minul.

Po patnácti minutách se dostal trochu výrazněji ke slovu čarostřelec Antoine Griezmann, který pálil v krátkém časovém sledu už potřetí. Tentokrát mnohem přesněji, přece však vedle tyče jen do boční sítě. Banega poslal míč na bližší tyč, kde se objevil zcela volný Coke, který však poslal míč vysoko nad bránu! Po nahrávce od Kokeho se málem dostával do slibné šance opět Griezmann, který si ale nakonec neprosadil přes Trémoulinase.

Po třiceti minutách se Atlético usadilo na polovině svého soka a chtělo konečně prolomit jeho hradbu defenzívy. Domácí k tomu měli blízko, protože Antoinovi Griezmannovi scházel jen krok k tomu, aby dosáhl na dlouhý pas a usměrnil míč do sítě! Brankář Oblak na opačné straně příliš práce neměl a když už to vypadalo, že se nebezpečí blíží, zasáhli jeho obránci a celou situaci uklidnili.

Ke konci první půle vyzkoušel Oblakovy reflexy ještě Vitolo, jenže nakonec jeho střela nebyla tak nebezpečná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Suma sumárum první poločas nenabídl moc dramatických momentů a zvláště domácí měli co zlepšovat, pokud chtěli tři body. Aby se Atléticu před bránou Sevilly zvýšily šance na vstřelení branky, byl stažen Fernandez a jeho místo zaujal mnohem ofenzivnější štírek Ferreira-Carrasco.

Pět minut po změně stran se málem Sevilla strachovala, protože na centr od Kokeho ze strany s naběhl Antoine Griezmann. Ačkoli neměl ideální pozici, přesto dokázal hlavičkovat. A míč skončil na tyči! Po hodině hry už Sevilla definitivně zabalila snahy o vstřelení branky, protože musela bránit. Za faul na pronikajícího Luciana Vietta byl totiž po druhé žluté kartě vyloučen Vitolo.

Ferreira-Carrasco se chtěl ukázat a říct si o základní sestavu. I proto volil nepříjemnou a tvrdou ránu, po níž musel brankář Sergio Rico předvést další skvělý zákrok, aby míč vytěsnil alespoň mimo tři tyče. Střídala i Sevilla a místo Llorenteho se vydal svádět souboj s obránci Atlética Madrid Francouz Kevin Gameiro. Posledních pár minut utkání se ale v podání Sevilly proměnilo v boj o bod.

Atlético hodně chtělo, ale dnes mu nebylo přáno. Je pravda, že se zatažením soupeře do obranného bloku to měli hráči Colchoneros mnohem těžší, ale zároveň je faktem, že si vypracovali jen minimum šancí. I proto jim patří druhá příčka za první Barcelonou, která má navíc zápas k dobru. Sevilla je aktuálně na sedmá a boj o poháry bude v dalších kolech ještě hodně zajímavý.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - SD Eibar 5:2

24.01.2016 12:00

Góly: 12. Aritz Aduriz, 27. Sabin Merino, 40. Aymeric Laporte, 52. Aritz Aduriz, 80. Mauro dos Santos (vl.) - 4. Borja Bastón, 50. Borja Bastón (pen.)

Athletic sice zprvu v baskickém derby s Eibarem prohrával, ale nakonec drtivým obratem přehrál svého soka v poměru 5:2 a posílil své postavení v horní polovině tabulky.

V nadmíru zábavném utkání otevřel skóre Eibar již ve čtvrté minutě, když se prosadil Borja Bastón. Nejlepší střelec Eibaru, jenž na severu Španělska hostuje z Atlétika Madrid, chladnokrevně zakončil rychlý protiútok. Hosté si však nabyté vedení mohli užít sotva deset minut, neboť se prosadil pro změnu hlavní ofenzivní tahoun Athletiku, tedy Aritz Aduriz. Zkušený útočník přetavil ve vyrovnání přesný centr Oscara de Marcose a domácí už otěže zápasu od té chvíle nepustili.

V sedmadvacáté minutě se Athletic ujal vedení díky přesné hlavičce Sabina a pět minut před koncem první půle ještě navýšil náskok domácího celku Aymeric Laporte. Ani po divokém poločasovém výsledku 3:1 se situace na trávníku vůbec neuklidnila a příděl branek pokračoval vesele dál. Pět minut po změně stran Eibar znovu snížil zásluhou Bastóna, jenž proměnil pokutový kop nařízený za faul Laporteho.

I tentokrát ovšem odpověď favorizovaných domácích byla takřka okamžitá. Hned dvě minut po druhé Bastónově trefě se totiž stejně tak podruhé prosadil Aduriz z Balenziagova centru a definitivní pojistku výhry Athletiku zajistil deset minut před koncem Mauro Dos Santos. Argentinský obránce ve službách Eibaru si totiž srazil míč do vlastní sítě. Athletic tak díky deváté výhře sezony poskočil na zisk jednatřiceti bodů a na šestý Eibar nyní ztrácí již jen dva body.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Celta Vigo 3:0

23.01.2016 22:05

Góly: 21. Miku, 26. Tito, 36. Jozabed Sánchez

Rayo Vallecano sice v posledních měsících procházelo mimořádně špatnou formou, která jej dostala až na samý pokraj sestupových vod, ovšem zápasem s Celtou Vigo si madridský celek leccos vynahradil. Rayo totiž zvítězilo drtivě 3:0 a jeho devět předešlých zápasů v řadě bez jediné výhry je již zapomenuto.

Postupně se trefilo trio Miku, Tito a Jozabed, kteří všichni do jednoho poslali Celtu do kolen hned v první půli. Na tříbrankové manko již galicijský celek nedokázal nijak zareagovat ani po změně stran a ambice na čtvrté místo se mu po nedávné sérii porážek začínají čím dál více vzdalovat, byť zatím stále zůstává na skvělé páté příčce.

Rayo naposledy slavilo výhru na začátku listopadu, když přehrálo v poměru 2:1 tápající Granadu. Od té doby si trenér Paco Jémez užil pramálo veselých chvilek, ovšem nyní se konečně jeho svěřenci dokázali alespoň načas vymanit ze sestupových příček, a to po výtečném výkonu. Brzké vedení dodal domácím útočník Miku a jen pět minut nato pojistil jejich náskok Tito, když hlavou zakončil centr Roberta Trashorrase.

Aktivní Trashorras poté připravil dalším výtečným vzdušným pasem šanci i pro Jozabeda, který stejně jako jeho dva spoluhráči předtím nezaváhal. Zaskočená Celta se již z této šlamastyky na nic nezmohla a zaslouženě si z Madridu odváží vysokou prohru.

Více informací k zápasu

Granada CF - Getafe CF 3:2

23.01.2016 20:30

Góly: 27. Fran Rico, 36. Youseff El Arabi, 77. Rubén Rochina - 71. Stefan Šćepović, 74. Moi Gómez

Granada si zbytečně zkomplikovala perfektně probíhající zápas, v němž zahodila dvoubrankový náskok, ale nakonec přesto může slavit cenné tři body v boji o záchranu. Třináct minut před koncem totiž prudká rána Rubéna Rochiny vrátila domácím vedení poté, co Getafe v rozmezí pouhých čtyř minut zničehonic srovnalo.

Granadští se tak odpoutali ze sestupového pásma a trenéru José Ramónu Sándovalovi se může před dalším kolem dýchat o něco uvolněněji. V první půli přitom domácí váleli a zásluhou branek Rica s El-Arabim vedli pohodlně 2:0. Vše se mohlo odvíjet úplně jinak, kdyby ve čtrnácté minutě Mehdi Lacen netrefil smolně z voleje jen břevno, ale jinak herně dominovali domácí, což také záhy potvrdili.

Brankář Vicente Guaita sice ještě zvládl vyrazit El-Arabiho hlavičku, ale po sedmadvaceti minutách již musel lovit míč ze své sítě. Obrana Getafe nezvládla zachytit náběh Frana Rica, jenž se tak dostal nerušen k zakončení centru Miguela Lopese a přesnou hlavičkou poslal Granadu do vedení. Když pak trestuhodná hrubka Santiaga Verginiho dala jedinečnou příležitost zdvojnásobit vedení Rochinovi, mohl hostující bek děkovat jen Rochinově neschopnosti, když zbrkle minul.

Přesto šli domácí do kabin v poločase s dvoubrankovým náskokem. Další ránu Rochiny zvládl Guaita vyrazit pouze do cesty El-Arabiho, pro nějž už nebyl žádný problém skórovat. Pět minut před koncem první půle navíc Getafe položil do kolen Álvaro Vázquez, jenž nepochopitelně po Suárezově pasu minul prázdnou bránu z pouhého metru.

V padesáté minutě se aktivní El-Arabi radoval z gólu číslo tři, avšak radost z pohledného zakončení nůžkami mu záhy zkazil zdvižený praporek čárového rozhodčího. A pak přišel nečekaný zvrat v podobě vyrovnání. Obě branky Getafe padly po dlouhých nákopech. Nejprve se prosadil Scepović, jemuž se povedlo zpracovat si míč na hrudi a následně šajtlí pohledně překonat i brankáře. Uplynuly sotva čtyři minuty a střídající Gómez se snadno prosadil takřka z prvního doteku od svého pobytu na hřišti.

Ke cti granadských slouží, že ani nečekaná ztráta dvoubrankového vedení domácí hráče nerozhodila natolik, aby utkání ztratili. Hned tři minuty po Gómezově srovnání se zpoza pokutového území dostal do střelecké pozice Rochina a prudkou ranou zaskočil Guaitu na přední tyči. Granada tak sice zbytečně dramaticky, ale přece jen dokázala ukořistit všechny body za výhru 3:2.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Villarreal CF 2:2

23.01.2016 18:15

Góly: 4. Felipe Caicedo, 40. Gerard Moreno - 24. Manuel Trigueros, 89. Mateo Musacchio

Jen pár minut dělilo Villarreal od přetržení jeho úctyhodné série bez porážky. V samém závěru však nepříznivý stav umazal stoper Mateo Musacchio přesnou hlavičkou a srovnal na konečných 2:2. Villarreal je tak neporažen již sedm kol za sebou a nadále zůstává favoritem na zisk klíčové čtvrté příčky.

Nepříliš povedené představení Žluté ponorky využili ve svůj prospěch Felipe Caicedo s Gerardem Morenem, kteří dvakrát poslali domácí celek do vedení, ovšem nejprve srovnal Manu Trigueros a pak dvě minuty před koncem zmíněný argentinský obránce Musacchio, jehož vyrovnání rozlítilo hráče Espanyolu natolik, že si Moreno dokonce vysloužil červenou kartu za protesty. Villarreal každopádně zůstává na čtvrtém místě stále s výrazným náskokem, Espanyol je třináctý s pouhým čtyřbodovým rozestupem od sestupových příček.

Barcelonský klub čeká na ligové prvenství již od devatenáctého prosince a do sobotního utkání vstoupil nejlépe, jak jen mohl, aby tuto statistiku napravil. Hned po čtyřech minutách hry se prosadil ekvádorský reprezentant Caicedo, když placírkou chladnokrevně uklidil míč do sítě ze samostatného úniku. Sedmadvacetiletý útočník se pak marně dožadoval penalty a následně musel předčasně opustit trávník kvůli neupřesněnému zdravotnímu neduhu.

Villarreal do té doby podával matný výkon, ovšem i tak se záhy dostal k vyrovnání. Roberto Soldado si připsal další gólovou asistenci chytrou zpětnou přihrávkou na Triguerose, jenž přízemní ranou zpoza pokutového území zaskočil domácí obranu. Hosté pak převzali herní iniciativu, ovšem navzdory vysokému držení míče se již do poločasu k žádnému většímu ohrožení branky Espanyolu nedostali a naopak nechali svému soupeři znovu prostor jít do trháku.

Pět minut před poločasovým odchodem do šaten se prosadil Moreno, pro nějž šlo o třetí gól sezony. Klíčem k úspěchu byl vhodně načasovaný náběh na přední tyč a jemná teč z bezprostřední blízkosti, která poslala domácí podruhé do vedení. Villarrealu nezbylo nic jiného než znovu bušit do plných a dlouho se mu obranný blok Espanyolu nedařilo ve finální fázi prolomit. Až dvě minut před koncem se přece jen povedlo prosadit Musacchiovi, jenž si při výskoku nebral servítky a dal tak závdavek domácím hráčům, aby se domáhali odpískání útočného faulu. Nic jiného než Morenovo vyloučení z toho však nevzešlo, a tak se oba celky rozešly smírně 2:2.

Více informací k zápasu

Málaga CF - FC Barcelona 1:2

23.01.2016 16:00

Góly: 32. Juanpi Añor - 2. Munir El Haddadi, 51. Lionel Messi

Barcelona sice v Malaze dlouho laškovala s možnou bodovou ztrátou, ale nakonec si odváží důležité vítězství v poměru 2:1. Katalánský velkoklub spasil po změně stran Lionel Messi poté, co úvodní branku Munira El Haddadiho smazal domácí Juanpi.

Barcelonská série neporazitelnosti tak stále nebere konce a dosáhla již napříč všemi soutěžemi čísla čtyřiadvacet. Od rekordní šňůry stanovené pod vedením Pepa Guardioly již katalánský velkoklub dělí pouze čtyři další zápasy. Díky té poslední se přinejmenším do zítřka barcelonští osamostatnili na čele ligové tabulky. Malaga naopak podruhé za sebou prohrála, ovšem za předvedený výkon se nemusí stydět ani v nejmenším.

Trenér Luis Enrique učinil oproti předchozímu pohárovému zápasu s Athleticem celou řadu změn a v základní sestavě se tak objevili Vidal, Vermaelen, Adriano, Messi či Suárez. Hosté sice takřka po celou první půli byli na hřišti horším týmem, ale akce z druhé minuty je přesto poslala do vedení. Suárez si na pravé straně naběhl na kolmý pas kupředu, obešel beka Angeleriho a prověřil z ostrého úhlu brankáře Kameniho. Kamerunský brankář dokázal míč pouze vyrazit napříč prostorem před brankovou čarou a pohotový Munir míč doklepl do sítě. Šlo o jeho první ligovou trefu od roku 2014.

Reakce Malagy byla chvályhodná. Domácí pokračovali ve vysokém pressingu barcelonské rozehrávky a působili svému věhlasnému soupeři celou řadu problémů. Netrvalo dlouho, než Chory Castro napálil brankovou konstrukci, na níž jeho ránu zpoza pokutového území dokázal vytěsnit brankář Bravo. Pak se domácí marně dožadovali penalty, když Charlese zdánlivě srazil k zemi Mascherano, avšak rozhodčí Carlos Clos Gómez správně udělil útočníkovi Malagy žlutou kartu za filmování.

Přesto se Malaga dočkala vyrovnání ještě do poločasu. Po vystihnutí přihrávky Andrése Iniesty podnikli domácí dravý protiútok a pomocí pouhých tří pasů dostali míč až k Juanpimu, jenž dokázal okamžitým zakončením překonat Brava. Když pak Messi nedokázal dorazit Munirovu ránu kvůli včasnému bloku Miguela Torrese, šlo se do kabin za stavu 1:1.

Po změně stran se již na trávníku neobjevil Thomas Vermaelen, jemuž se první poločas nevydařil, a jeho místo zaujal Jéremy Mathieu. Se znovunalezenou defenzivní stabilitou se favorit znovu pustil do útočení a zásluhou Messiho také ukořistil vítězný gól. Argentinský reprezentant povedenou ranou z voleje napálil Adrianův centr na zadní tyč a hosté opět vedli. Malaga se však nevzdala ani v tu chvíli a do konce zápasu si vypracovala ještě několik šancí na srovnání. Duje Čop však nedokázal své dorážce po Bravově vyražení Camachovy rány dostatečnou razanci a Roberto Rosales si na hranici šestnáctky počínal ke smůle domácích obdobně.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - Real Sociedad 5:1

22.01.2016 20:30

Góly: 1. Carlos Carmona, 9. Dani Ndi, 44. Tonny Sanabria, 53. Tonny Sanabria, 82. Tonny Sanabria - 37. Carlos Vela

Real Sociedad na hřišti Sportingu Gijón krutě ostrouhal a potácí se domů s debaklem 5:1. S baskickým klubem to šlo z kopce hned od první minuty, neboť první gól utkání padl již po patnácti vteřinách. Největší zásluhu má na tomto bohatém přídělu Antonio Sanabria, autor hattricku. Po jedné trefě přidali Carlos Carmona a Dani Ndi, za hosty pouze v průběhu korigoval Carlos Vela.

Sporting se tak úspěšně vymanil ze sestupového pásma a z průběžného sedmnáctého již na svého pátečního soupeře ztrácí pouhé tři body.

Ze zápasu uběhlo teprve čtvrt minuty, když hrubá chyba brankáře Rulliho nabídla Carmonovi jedinečnou příležitost skórovat svou první branku sezony. Když Rulli nedokázal udržet v rukavicích přízemní centr, domácí záložník nezaváhal. Hned osm minut nato navýšil náskok Gijónu Dani Ndi, jenž rovněž využil příšerného bránění hostující defenzivy a zblízka hlavičkou poslal míč snadno do sítě, taktéž svůj první zásah v letošním ligovém ročníku.

Jiskřičku naděje vykřesal do té doby matnému Sociedadu Carlos Vela, když osm minut před koncem první půle snížil zpět na rozdíl jediné branky. Mexický útočník využil chaosu v obraně Sportingu a z hloubi šestnáctky se trefil přesně. Ještě do přestávky však znovu pojistil vedení domácích Sanabria, který obešel Rulliho a spolehlivě zakončil do odkryté brány. Hned sedm minut po změně stran navíc autor třetí branky Sportingu přidal i další zásah a pro Sociedad již nebylo návratu. Hlavním viníkem byl opět nejistý brankář Rulli, jemuž se nepodařilo vyrazit střelu jinam než přímo k nohám Sanabrii a paraguayský záložník znovu jen snadno míč doklepl do sítě.

Sanabria, jenž v Gijónu hostuje z římského AS, pak devět minut před koncem dokončil hattrick, když po kvalitním pasu střídajícího mladíčka Alena Haliloviće ranou zpoza pokutového území překonal Rulliho do třetíce. Domácí tak zvítězili drtivě 5:1 a Sociedadu již zvoní hrana. Ani odvolání trenéra Davida Moyese zatím nepřineslo kýžené zmrtvýchvstání a sestupové příčky zůstávají nadále nepříjemně blízko.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona20153252:1648
2.Atlético Madrid21153330:848
3.Real Madrid21135358:2044
4.Villarreal CF21125428:1841
5.Celta Vigo21104732:3334
6.SD Eibar2196634:2633
7.Sevilla FC2196628:2233
8.Athletic Bilbao2194832:3031
9.Deportivo La Coruña21611428:2529
10.Getafe CF2175926:3126
11.Valencia CF21510626:2225
12.Málaga CF2166916:1924
13.Espanyol Barcelona21641120:3522
14.Real Betis2157914:2922
15.Real Sociedad21561024:3321
16.Granada CF21551124:4320
17.Rayo Vallecano21541226:4519
18.UD Las Palmas21461121:3318
19.Sporting Gijón20531222:3518
20.Levante UD21451220:3817

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (891)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele