Primera División - preview 13. kola

27.11.2015, 08:42, aktualizováno 29.11.2015, 08:37
Previews
Real Madrid míří do Eibaru s vědomím, že si nesmí dovolit další ztrátu. Sevilla se poměří s Valencií, Athletic hostuje na půdě Raya a celý nedělní program bude odstartován v Madridu, kde se proti sobě postaví Getafe a Villarreal...
Getafe CF - Villarreal CF  (neděle 12:00)
Getafe postrádá formu, ale bude se ji pokoušet najít proti Villarrealu. Má proto jednu nepochybnou výhodu, kterou je únava jeho soupeře. Villarreal musí rychle sebrat síly, protože má v nohách náročné utkání Evropské ligy.

A to se mu povedlo opravdu znamenitě. Villarreal totiž oplatil úvodní porážku Rapidu Vídeň a díky třem bodům jen potvrdil svou účast v další fázi prestižní fotbalové soutěže. O výhře rozhodl jediný zásah, který měl na svědomí Bruno Soriano. Žlutá ponorka tak potvrdila, že pokud se jí nevede v Primera Division, napravuje si reputaci právě v pohárové Evropě.

A pokud jde o La Ligu, tam to opravdu není ideální. Za posledních pět utkání nejvyšší španělské ligy totiž tým trenéra Marcelina vyhrál jen jednou! V poslední době si připsal například jednu porážku od katalánské Barcelony, která mu uštědřila tři branky a udržela jeho střelce na uzdě. V minulém kole také jeho fanoušci nemohli být úplně spokojeni, protože od utkání s Eibarem jistě čekali mnohem víc. Villarreal ale dlouho prohrával a až pět minut před koncem srovnal Jaume Costa.

Podle trenéra Marcelina tým neztratil chuť bojovat a vyhrávat, jak by se podle výsledků z La Ligy mohlo zdát. Deníku AS pověděl: "Pořád máme stejnou mentalitu, chceme vyhrávat každý zápas. Každý z našich hráčů je koncentrován a pro vítězství dělá vše. Nebylo snadné porazit Rapid Vídeň, ale nakonec se nám to povedlo. Máme radost z toho, že jsme vyhráli a doufám, že si dobrou formu odneseme také do ligy."

Villarreal se bude muset v Madridu ukázat bez několika klíčových hráčů. Absence jsou velmi častým problémem Žluté ponorky a ani toto kolo není výjimkou. Mimo hru budou zranění Sergio Asenjo, Leo Baptistao, Adrián a Daniele Bonera. Kvůli kartám nebude hrát ani útočník Roberto Soldado a Jaume Costa. Mnohem lépe je na tom Getafe, kterému nepomůže jen zraněný Álvaro Medrán.

Getafe poslední dobou ztrácí dech a upadá. V tabulce mu patří až 16. příčka, což je hodně blízko k sestupům. Na ty má dokonce klub z Madridu náskok jen jednoho jediného bodu. A nelze moc očekávat, že by si právě proti Villarrealu dokázal poradit. Naposledy jej porazil před více než dvěma lety. Pak následovaly čtyři výhry Villarrealu a jedna remíza. Remíza byla k vidění také v minulém klání Getafe, když si jen rozdělilo body s Rayem Vallecano.

A této remízy trenér Fran Escriba hodně litoval. Po utkání smutně pronesl: "Hodně nás to mrzí, protože jsme byli mnohem lepší než náš soupeř. Někdy mi připadá nefér prohrát, ale remíza někdy bolí ještě víc. Všichni děláme chyby a zkrat, jaký předvedl Vigaray, se může někdy stát. Nebudeme ho za to nějak penalizovat. Musíme se jen dívat dopředu a věřit, že příští kolo zvládneme lépe. Čeká nás náročný úkol, ale ne úkol nesplnitelný," věří trenér Escriba.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Alexis, Velázquez, Lago - Rodriguez, Lacén - Sarabia, Rodriguez, Lafita - Vázquez
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Areola - Mario, Bailly, Ruiz, Jokić - Samuel, Bruno, Pina, Castillejo - Bakambu, Suárez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - Real Madrid  (neděle 16:00)
Real Madrid se ve třináctém kole La Ligy představí v Eibaru, kde domácí už čtyři zápasy v řadě neprohráli. Los Blancos prožívají herní útlum a potřebovali by si z Baskicka přivést jednoznačný výsledek. Fotbalistům Eibaru se však letos daří velmi dobře, o čemž svědčí jejich šestá příčka i pouze čtyřbodové manko na neporovnatelně ambicióznější Bílý balet.

Real se v týdnu musel otřepat z drtivé porážky v El Clásicu a zmobilizovat síly na boj se Šachtarem Doněck. Ve středu to ve Lvově vypadalo pro Madridské až do 75. minuty velmi nadějně. Po dvou gólech Ronalda a přesných trefách Modriče a Carvajala vedlo Benítezovo mužstvo už 4:0, ovšem v závěru utkání přišly pro Real těžké chvíle. Šachtar dokázal snížit dvě minuty před koncem na rozdíl jediné branky a z dobře rozehraného utkání bylo z pohledu Los Blancos zbytečné drama. Tři body nicméně nakonec zůstaly v rukou Realu, který si tak zajistil první místo ve skupině. K zahlazení šrámů po dvou neúspěších v La Lize to ale bohužel nestačilo.

Benítez má stále podporu vedení, přestože se někteří fanoušci Bílého baletu dožadují odvolání španělského kouče. Sám Benítez výhru na horké půdě Šachtaru hodnotil kladně. "Způsob, jakým mužstvo zareagovalo na porážku 4:0 od Barcelony v Lize mistrů, je opravdu pozitivní. Musíme nyní ukázat náš charakter a ti, kteří hráli, to dokázali. Věděli, co mají dělat. Pro mě je nejdůležitější, že se nám dařilo po velmi dlouhou dobu. Je to první krok k nápravě," uvedl po zápase Benítez, na jehož stranu se jednoznačně postavil i záložník Casemiro, jenž odehrál na Ukrajině dobrý zápas. "Porážka od Barcy je minulostí, musíme se dívat kupředu. Jsem zde, abych dělal to, co mi řekne Benítez, je to skvělý trenér. My jsme s ním, prezidentem i fanoušky. Zůstaneme-li jednotní, jsem si jistý, že zvítězíme," komentoval náladu v mužstvu před cestou do Eibaru třiadvacetiletý fotbalista.

Domácí drží velmi lichotivou šestou příčku a před zápasem s madridským gigantem se rozhodně nemusí za své výkony stydět. Na Estadio Municipal de Ipurua s kapacitou šest tisíc diváků neprohráli poslední čtyři duely, když remizovali s Vigem a Sevillou a tři body brali proti Vallecanu i Getafe. V minulém kole předvedli svěřenci José Luise Mendilibara dobrý výkon na půdě Villarrealu, kde vyválčil cennou remízu 1:1. Stále ještě fotbalový trpaslík tak v konkurenci velkých týmu drží skvělé šesté místo.

"Pro každý tým je složité hrát na našem stadionu. Daří se nám tu a věříme si, že z každého utkání dokážeme vytěžit pozitivní výsledek. Asi jsme si nemohli vybrat lepší období pro zápas s Realem, jelikož se u nich nevyvíjí všechny věci ideálně," vyjádřil se pro klubový web domácí středopolař Adrián González.

Real se potýká hned s několika absencemi. Isco nemůže nastoupit kvůli vyloučení v El Clásicu a Marcelo neodehrál už zápas na Ukrajině kvůli problémům se stehenním svalem. Start Varaneho je rovněž otazníkem, jelikož se obránce Realu zranil v utkání Ligy mistrů. Navíc Sergio Ramos pokračuje v léčení zraněného ramene. Baskům na druhé straně jistě nepomůže Keko, jenž byl ve Villarrealu v 76. minutě vyloučen. Zápas začne v neděli již v 16:00, utkání bude řídit Jesús Gil Manzano.
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Juncá, Santos, Pantič, Capa - Inui, Escalante, García, Berjón - Bastón, Enrich
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Arbeola, Pepe, Nacho, Carvajal - Modrič, Kroos - Rnaldo, Bale, Rodríguez - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 5.00 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rayo Vallecano - Athletic Bilbao  (neděle 18:15)
Nedělní podvečer bude na stadionu Estadio Teresa Rivero v madridské čtvrti Vallecas patřit zápasu mezi domácím Rayem a hosty z Bilbaa. Domácí se po sérii neúspěchů v posledních dvou zápasech zvedli a unikli přímým sestupovým trablům, jejich nadcházející soupeř naopak po skvělém období naplněném důležitými výhrami nečekaně prohrál v Granadě. S výhrou v Evropské lize v zádech ale přece jen cestují Lvi do Madridu jako favorité.

Rayo neprohrálo dvakrát v řadě a se čtrnácti body opustilo v tabulce bezprostřední zónu ohrožení. Tým Paca Jémeze už před reprezentační přestávkou dokázal na svém hřišti udolat Granadu 2:1 a poté vytěžil bod i z malého madridského derby na hřišti Getafe. Rayo tak zvládlo oba duely s tabulkovými konkurenty a nyní by se mělo předvést i proti ambicióznějšímu klubu z Blibaa. Výhodou Blesků bude domácí stadion, kde vybojovali deset z celkových čtrnácti nasbíraných bodů.

"Výsledek z utkání z Getafe byl pro nás hořkosladký. Bod z venkovního utkání je dobrý, ale po naší brance jsme měli dost příležitostí a mohli jsme vyhrát. Ceníme si remízy, ale o to více chceme nyní porazit Athletic. Na našem stadionu se musí všem soupeřům hrát špatně. Ačkoli je Athletic velmi dobrý tým, musíme mu vnutit náš způsob hry. Pokud se nám to podaří, můžeme porazit kohokoli," uvedl před zápasem bojovně naladěný Diego Llorente. Fotbalista, jenž je v Rayu na hostování z Realu Madrid, je jediným hráčem domácí sestavy, který v probíhajícím ročníku odehrál všechny minuty. "Jsem nesmírně potěšen důvěrou trenéra i hráčů kolem mě. Snažím se pro tým dovádět maximum. Pomáhat celému mužstvu mě těší nejvíce," dodal sympaticky dvaadvacetiletý obránce.

Athletic hodil za hlavu trápení v posledním kole Primera División, při kterém prohrál na hřišti trápící se Granady 2:0. V Evropské lize po dramatickém průběhu vybojovali Baskové důležitou výhru na půdě Augsburgu a definitivně si zajistili postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. V domácí lize však Lvy komplikace v Granadě musí mrzet, jelikož je zabrzdila v návratu k pohárovým příčkám a Athletic se tak po dvanáctém kole musí spokojit jen s desátou pozicí.

Proti Rayu se Bilbau navíc dvakrát nedaří. Na půdě Blesků v minulém ročníku prohráli Lvi 2:1 a poslední vzájemný zápas v únoru skončil těsnou výhrou Basků 1:0, když tři body pro Bilbao vystřelil čtyři minuty před koncem Aritz Aduriz. Nepostradatelný střelec Bilbaa, jenž v Augsburgu taktéž v poslední desetiminutovce vystřelil Athleticu vítězství, je připraven i nyní proti Rayu rozšířit svou letošní sbírku úctyhodných sedmnácti soutěžních branek. Zápas začíná v 17:15, utkání bude řídit Alejandro Hernádez.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Carlos - Nacho, Castro, Llorente, Tito - Baena, Trashorras - Embarba, Jozabed, Hernández - Guerra
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Etxeita, Marcos - José, Beňat - Susaeta, García, Williams - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Valencia CF  (neděle 20:30)
V Seville se odehraje duel dvou týmů, které mají za sebou velmi nepovedené období. Oba týmy navíc vyhořely v evropských pohárech a budou chtít přímo zoufale odčinit svá zaváhání. Vzájemný duel je tou nejlepší možností.

Sevilské FC zažívá hodně špatné časy. Tradiční španělský celek přes léto ztratil některé zkušené hráče a tahouny, ale kromě nich zřejmě i motivaci a síly. Trenér Unai Emery, který dlouhodobě platil za velký talent a stal se vyhledávaným stratégem, sleduje bezmocnost svých hráčů. Ta se projevuje špatným herním projevem na poli La Ligy i Ligy mistrů, do níž se po delší době Sevilla dostala díky formě z Evropské ligy.

Sevilla ale elitní evropskou soutěž vůbec nezvládla a do jarní fáze se jistojistě nepodívá. Postup ji stál především výsledek z minulého kola, v něžm Sevilla jela na půdu Borussie Mönchengladbach. Domácí celek utkání jasně ovládal, ale Sevilla se dočkala alespoň povedeného závěru v podobě dvou branek. Přesto ze skóre 4:2 radost mít nemůže. Sevilla má pověst pohárového specialisty, ale zdá se, že to platí jen na Evropskou ligu. Liga mistrů je pro Sevillu jakoby zakletá.

Hodně skleslý byl také trenér Unai Emery. Pod jeho vedením se sevillský celek etabloval mezi nejlepší ve Španělsku, jenže v letošní sezoně prožívá spíše trápení bez úspěchu. V rozhovoru pro deník AS zmínil: "Všichni jsme od působení v Lize mistrů čekali mnohem víc. Musíme se ale znovu zvednout a vzpamatovat se, protože ligový kalendář nepočká, až budeme připraveni po další porážce. Tento tým má ještě hodně cílů, na kterých pracuje, takže není čas se litovat."

"Měli jsme sice nějaké cíle ohledně Ligy mistrů, ale to je teď už minulost. Nesmíme se dívat dozadu, to by nám mohlo uškodit. Naším dalším cílem je Evropská liga. Soutěž, kterou velmi dobře známe a doufáme, že se nám v ní bude dařit. Naším úkolem je proto v závěrečném kole vyhrát a dostat se do Evropské ligy. Teď musím poděkovat hráčům za to, že se nevzdali a požádat je, aby v tom pokračovali," zmínil Emery.

Jeho tým je okleštěn kvůli množství absencí, které na Sevillu nemilosrdně dopadají. Mimo hru jsou Nico Pareja, Daniel Carrico, Beto, Gaël Kakuta a rovněž Marco Andreolli. Pokud jde o dalšího soupeře, tak Valencia také nemá úplný kádr. Do utkání se Sevillou nejspíš nezasáhnou hráči jako Álvaro Negredo, Rodrigo, Shkodran Mustafi, Diego Alves nebo také Pablo Piatti, který není ještě stoprocentně fit.

Seville nevyšlo ani poslední klání v lize, když se utkala s Realem Sociedad. A tři body posledně nebrala ani Valencia. Nováček z Las Palmas totiž na Mestalle remizoval poměrem 1:1, čímž ještě přiživil tlak na osobu trenéra Nuna Esprita. Tlak navíc ještě zesílil po posledním výkonu Netopýrů v rámci Ligy mistrů. Valencia v ní stále bojuje o postup ze skupiny a trenér Nuno sliboval skvělé utkání. To ale fanoušci Los Che nakonec opět nedostali.

V něm jela Valencia do Petrohradu, aby se tam utkala s tamním Zenitem. Los Che ale zápas vůbec nezvládli a po gólech Olega Šatova a Artjoma Dzjuby prohráli 2:0. Tím si hodně zkomplikovali případný postup do jarní fáze. Teď se proti nim postaví raněná Sevilla, která ale na domácí půdě s Valencií za posledních deset let ještě neprohrála! Změní Valencia tuto statistiku, nebo výběr Nuna Santa zabere?
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Kolodziejczak, Rami, Trémoulinas - N'Zonzi, Krychowiak - Vítolo, Banega, Konopljanka - Gameiro
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Jaume - Cancelo, Vezo, Abdennour, Gayá - Gómes, Fuego, Parejo - Feghouli, Álcacer, Bakkali
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 4.00 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Real Sociedad  (sobota 16:00)
Real Sociedad se pod novým koučem Eusebiem utká na Camp Nou s Barcelonou. Domácí se mohou pyšnit skvělou formou, kterou podpořil i návrat Lionela Messiho na trávník. Baskům se naopak v minulem kole podařilo odrazit ode dna a jakýkoli bodový zisk z Barceony by byl pro ně velkou vzpruhou. Vedoucí tým tabulky se ale zdá být k neporažení.

Barcelonští prožívají mimořádně úspěšnou fázi sezóny. Katalánský velkoklub neprohrál už pět ligových kol v řadě, s velkým nadhledem ovládl El Clásico a na vlastním hřišti tento týden v rámci Ligy mistrů znemožnil AS Řím exhibičním výsledkem 6:1. Pod taktovkou Luise Enriqueho z posledních deseti ligových zápasů vyhráli Blaugranas osm a drží se na čele Primera División s šestibodovým náskokem na Real Madrid a čtyřbodovým na Atlético.

O favoritovi zápasu tak nemůže být sporu, domácí lodivod však zůstává nohama na zemi. "Tohle utkání pro nás bude nebezpečné. Hrajeme dobře a chceme toho bezezbytku využít, ale před námi jsou ještě dvě třetiny soutěže a mnoho práce. My se budeme snažit být od začátku nebezpeční, a podat výkon, za který si zasloužíme tři body," uvedl před zápasem Enrique, jenž se těší z úspěšného návratu Lionela Messiho. Hvězdný Argentinec zasáhl už do vítězného El Clásca jako náhradník a proti Římanům už se dostal do základní sestavy, za což se trenérovi odměnil hned dvěma vstřelenými brankami. "Ještě není ve stoprocentní kondici, potřebuje ještě větší zápasovou zátěž. On ale ani nemusí být ve stoprocentní formě, aby byl rozdílovým hráčem," komentoval výkon Messiho Enrique, jenž se bude muset v sobotu obejít bez Segi Roberta, ale k dispozici už bude mít Mascherana i Iniestu.

V táboře hostí nemůže kvůli tristnímu postavení v tabulce panovat podobně optimistická nálada. Real Sociedad se stále drží jen malý kousek nad sestupovým pásmem a stále hledá pohodu v ofenzivní linii. Baskové v probíhajícím ročníku vstřelili pouze čtrnáct branek, což je méně než polovina počtu, který nasázela Barca. Nový kouč Eusebio Sacristan, jenž tento měsíc nahradil neúspěšného Davda Moyese, však už stihl mužstvo zvednout a Baskové se minulý víkend radovali z domácí výhry nad Sevillou 2:0. O tu se postaral suverénně nejlepší střelec týmu Imanol Agirretxe a Xabi Prieto.

"My usilujeme o výhru v každém utkání, ať nastoupíme proti komukoli. Ani proti Barceloně nám tak nebude chybět odhodlání a kuráž. Barce v tuhle chvíli vychází všechno, my se však chceme psychicky zvednout. Oni většinou dominují v každém aspektu hry, my ale také disponujeme kvalitními hráči. Budeme se muset přizpůsobit hře soupeře, základem pro nás však bude především naše strategie," řekl před zápasem Eusebio, který dříve působil právě v Katalánském velkoklubu, kde se staral o rezervní tým. Hostům bude chybět hříšník Illarramendi i zranění Jonathas a Zurutuza.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mathieu, Piqué, Alves - Rakitič, Busquests, Iniesta - Neymar, Suárez, Messi
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Yuri, Martínez, González, Elustondo - Pardo, Bergara - Canales, Prieto, Vela - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.07 - 13.00 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Espanyol Barcelona  (sobota 18:15)
Atlético Madrid se po zápase Ligy mistrů soustředí opět na ligovou scénu, ve které chce získat další tři důležité body. Jeho následujícím soupeřem se stane Espanyol Barcelona, který neoplývá právě dobrou formou a s Colchoneros nemá dobré statistiky.

Atlético Madrid se usazuje v popředí španělské kopané již delší dobu a daří se mu poměrně úspěšně narušovat hegemonii ústřední dvojice v podání Barcelony a Realu Madrid. Vychází mu to také v letošní sezoně, protože se tým trenéra Diega Simeoneho dostal na druhou příčku a chce prohánět kromě Benítezova Bílého baletu také katalánského obra.

Colchoneros prohráli naposledy před devíti zápasy ve všech soutěžích dohromady a nové posily se začínají prosazovat stále více. Ať už se jedná o Yannicka Ferreriru-Carrasca, Luciana Vietta nebo Jacksona Martineze. Především útok Atlética je neustále nabitý hvězdnými nebo talentovanými hráči a obrany soupeřů tento faktor pociťují znatelně.

Stále se však Atleti opírají o jednoho klíčového hráče. Tím je francouzský střelec Antoine Griezmann, který gólově táhne Atlético směrem nahoru. Tomu pomohl už devíti góly a poslední dva z nich vstřelil v rámci minulého klání Ligy mistrů. Do Madridu přijel turecký Galatasaray Istanbul a prohrál o dvě branky. Obě měl na svědomí Antoine Griezmann, kterého trenér Simeone staví prakticky neustále.

Atlético zvládlo rovněž minulé utkání La Ligy, když se utkalo s Realem Betis. Ten nestačil na favorita a prohrál o jednu branku, kterou měl na svědomí záložník Koke už po sedmi minutách hry. Atlético se opírá o skvělou formu na domácí půdě, protože za posledních 38 zápasů na stadionu Vicenteho Calderona neprohrálo už 35 utkání!

Na výsledku má velký podíl také skvělá defenzíva, což si sami hráči uvědomují. Záložník a kapitán týmu Gabi v rozhovoru pro média sdělil: "Hlavním faktorem, který nám pomáhá vyhrávat, je především dobrá defenzíva. Základem je solidní práce v obraně, jistá stoperská dvojice a efektivní útok. Antoine Griezmann i Fernando Torres si v posledních kláních vedou moc dobře. Tvrdě pracujeme na tom, abychom se neustále zlepšovali," míní kapitán Gabi.

S Espanyolem se Atléticu daří hrát, protože za posledních pět zápasů prohrálo jen jednou, a to před více než dvěma lety. Espanyolu se sice dlouhodobě nedaří, ale minimálně v minulém utkání se mu povedlo vyhrát a získat důležité tři body. Espanyol k tomu měl skvělou příležitost, protože se utkal s poslední Málagou a utkání zvládl na výbornou. Obě branky svého celku vstřelil Hernán Pérez a stal se hrdinou domácích barev.

Výsledek značí, že se alespoň na chvíli ulevilo i trenéru Sergiovi. Ten cítil narůstající tlak na svou osobu, který nyní mírně opadl. Přesto chce Sergio uhrát dobrý výsledek i proti favoritovi. Médiím řekl: "Atlético je skvělý tým a hraje krásný fotbal. Bude to velmi obtížné, pokud máme uspět. Navíc hrají doma, což je pro ně velká výhoda. My ale neskládáme zbraně. Víme, že nemáme co ztratit. Od všech to bude chtít maximální soustředění."

"V minulém kole se nám povedlo vyhrát, takže se nám hraje trochu lépe. Poctivě trénujeme, zlepšujeme se a snažíme se vždy najít ten nejlepší recept na našeho protivníka. Hodně nám pomohlo, že jsme nepanikařili a čekali na šance. Proti Atléticu jich tolik nebude, takže musíme proměnit jen to málo, co si vytvoříme," dodává odhodlaný trenér.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Luis - O. Torres, Tiago, Koke, Carrasco - Torres, Griezmann
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - López, Roco, Gonzalez, Fuentes - Abraham, Diop - Pérez, Asensio, Álvarez - Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Málaga CF - Granada CF  (sobota 20:30)
Poslední Málaga má další šanci na to, aby se dostala mimo vody sestupu. Místo by si mohla vyměnit právě s týmem, který přijede na stadion La Rosaleda v sobotu večer. Hosty budou hráči Granady, která má jen o jeden bod více než její hostitel.

Málaga je zatím velkým zklamáním pro své fanoušky. Tradiční klub, který vychoval řadu velkých talentů a vždy patřil přinejhorším do klidného středu tabulky, se zmítá v herní krizi. Největším problémem, který Málagu velmi tíží, je především útočná fáze. Málaga je týmem, který vstřelil nejméně gólů ze všech, protože si za 12 dosud odehraných kol připsal jen pouhých pět branek!

Přesto, že se Málaga topí v krizi, majitelé nijak nepanikaří. Šejk Al-Thani, který je vlastníkem populárního klubu, médiím prozradil: "Pokud teď můžu něco slíbit, pak je to naše plná podpora trenérovi i jeho týmu. Nechystáme žádné drastické změny ani v tom případě, že se nám nebude dařit. A pokud se k nějakým později uchýlíme, tisk bude tím prvním, kdo se o tom dozví."

"Nemáme mezi sebou spory. Trenér Javi Gracia dobře ví, že mu věřím a že ho plně podporuji. Podporuji každého, kdo se o klub stará a pomáhá mu. Nikdo samozřejmě neví, co přinese budoucnost. To ví jen Bůh. A já vás můžu ujistit, že moje modlitby jsou směřovány k tomu, abychom se dostali z naší situace a opět hráli pohledný fotbal s výsledky," dodal vizionář.

Proti Granadě to ale pro jeho tým nebude vůbec snadné. Za posledních pět vzájemných zápasů mezi oběma týmy vyhrála Granada třikrát. A dařilo se jí také v minulém kole, když si poradila s baskickým Athleticem. Po pěti minutách si vlastní branku vstřelil obránce Bilbaa Aymeric Laporte, po hodině hry se mezi střelce zapsal také úspěšný Isaac Success.

Granadu tato výhra nesmírně těší, což uznává i trenér Jose Ramon Sandoval. "Tato výhra pro nás hodně znamená, protože se nám trochu lépe dýchá. Především jsme ale hráli dobrý fotbal a konečně jsme viděli, že naše práce nese nějaké výsledky. Doufám, že v nastoleném trendu budeme ještě dlouho pokračovat," přeje si Sandoval.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Weligton, Boka - Tissone, Recio - Duda, Amrabat, Carlos - Charles
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Lópes, Babin, Lombán, Biraghi - Márquez, Krhin, Rico - Ibáňez, El-Arabi, Success
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
UD Las Palmas - Deportivo La Coruña  (sobota 22:00)
Na Kanárské ostrovy si v rámci třináctého kola La Ligy udělají výlet fotbalisté Deportiva. Tým UD Las Palmas se po postupu mezi španělskou elitu hlavně snaží udržet prvoligovou příslušnost, což se mu ale zatím úplně nedaří. Deportivo se naopak pohybuje na velmi slušných místech a po výhře na Celtou si brousí zuby i na skalp Los Amarillos.

Hráči Las Palmas prozatím nemohou najít klid. Nováček soutěže se v nabitém boji o udržení nachází v bloku týmů, které od sebe dělí pouhé tři body, takže jakýkoli bodový zisk by pro ně mohl znamenat posun z nechtěné osmnácté pozice. Domácí spoléhají především na zápasy na Estadio Gran Canaria, kde už dvakrát v řadě neprohráli, když zde pouze remizoval Villarreal a všechny body ztratil Real Sociedad. I v předešlých domácích utkáních Los Amarillos dokázali překvapit, o čemž mohou povídat třeba fotbalisté Sevilly, kteří v Las Palmas prohráli 2:0. V posledním kole pak tým Quique Setién podal výborný výkon při remíze 1:1 na půdě Valencie, kde jej o výhru připravily jen nepřesnosti v zakončení.

"Nezajímá mě postavení mého soupeře v tabulce, ale výkon mých hráčů, kteří musí odvádět v každém zápase maximum. Máme jasnou představu tom, jak chceme hrát. Pokud budeme držet míč, mít trpělivost a předvádět dobré akce jako na Mestalle, máme velkou šanci na vítězství," sdělil novinářům před utkáním Setién, jenž rovněž poodhalil, že měl s hráči Araujem, Tanou a Monem rozhovor ohledně jejich zahozených příležitostí ve Valencii. "Doporučil jsem hráčům zapracovat na kontrole stresu v zakončení tváří v tvář brankáři. Toto je totiž věc, která dělá mezi hráči největší rozdíl," uvedl domácí kouč.

Deportivo ale rozhodně není tým, který by dával body zadarmo. Hráči La Coruni už v této sezóně nasbírali úctyhodných osmnáct bodů a drží se nedaleko pohárových příček. Z posledních deseti ligových zápasů nebrali svěřenci Víctora Sáncheze body jen dvakrát. Dokázali remizovat s Atléticem i Bilbaem a v posledním kole si poradili Vigem hladce 2:0. Velkou vzpruhou pro celý tým byl i návrat kapitána Manuela Garcíi z marodky, kde prodělal komplikované zranění kolene. V dresu Deportiva se naopak jistě neobjeví Juan Domínguez, bosňan Medunjanin ani zranění Luis Alberto Romero a Celso Borges.
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Castellano, Bigas, Aythami, Simón - Roque, Gómez - Viera, Tana, Zhar - Araujo
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Navrro, Arribas, Sidnei, Juanfran - Mosquera, Bergantiňos - Luisinho, Fajr, Cani - Pérez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.30 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Celta Vigo - Sporting Gijón  (sobota 22:05)
Na Estadio Balaídos se v sobotu večer utkají dva týmy, jejichž forma má značně sestupnou tendenci. Domácí Celta Vigo po skvělé sérii na začátku sezony klesá tabulkou, stejně tak to je v případě hostujícího Sportingu Gijon.

Celta Vigo je jako filmový trhák, který na chvíli zaplnil pokladny kin a vykázal obří a nečekané zisky, ale pár dní po premiéře nadšení vyprchalo. Podobně Celta zažila snový start do nového ročníku, který zřejmě nikdo nečekal. Poté jí ale došly síly a její pozice v tabulce se snižuje. Celta sice stále okupuje příčky znamenající evropské poháry, ale na její hře je vidět úbytek sil i kreativity.

Zejména listopad pro ni nebude právě úspěšným měsícem, protože v něm zatím ani jednou nevyhrála. Nejprve inkasovala těžký debakl od Valencie, která se rozstřílela až na pět branek. V minulém kole sice obrana týmu z Viga vydržela trochu více, ale přesto Celta prohrála. První branku jí v zápase s Deportivem nadělil Lucas a v závěru si Jonny Castro vstřelil vlastní branku.

Celta je nyní na pátém místě, na jejím kontě je 21 bodů a má vzácně vyrovnané skóre 22:20. V čem je tedy problém? Trenér Eduardo Berizzo jej vidí především v tom, že jeho svěřencům vyschl střelecký prach. V rozhovoru pro média poznamenal: "Rozdíl v minulém utkání byl snadno rozpoznatelný. Jejich střelci byli velmi produktivní a zakončili i malý počet šancí. Našim hráčům se nedařilo, i když měli více šancí než soupeř."

"První poločas jsme hráli mnohem lépe, ale inkasovali jsme. Přesto to mé hráče nezlomilo a dál se snažili. Na konci jsme si vstřelili vlastní branku, což se nedá moc ovlivnit. Nadále našemu týmu věřím a vím, že se hned v příštím kole naše zlepšení projeví i na výsledku," doufá trenér Berizzo. Výhra nad Sportingem by mu jistě moc pomohla.

V týmu Celty bude několik hráčů chybět. Vrací se do její sestavy sice obránce Gustavo Cabral, který může opět nastoupit po skončení trestu za červenou kartu. Ale chybět bude Jonny, který stojí kvůli kartám. A nebude moci nastoupit ani zraněný Nemanja Radoja spolu s Andreem Fontásem. V týmu soupeře pak bude jedinou vážnější absencí Sergio Álvarez.

Tyto týmy se spolu utkaly už čtyřikrát, ale ani jednou v nejvyšší španělské soutěži. Dvakrát z toho vyhrála Celta Vigo, jen jednou se radovali hráči Sportingu Gijon. Naposledy se mezi nimi body dělily a nepadl ani jeden gól. Sporting nejprve prohrál s Atléticem Madrid a následně si neporadil ani s Levante. To byl debakl, který na hráče musel zapůsobit, protože dostali tři branky. Vzpamatují se z něj už proti Celtě Vigo?
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Cabral, Gómez, Planas - Hernández, Fernandez, Wass - Orellana, Aspas, Nolito
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lora, Bernardo, Hernandez, Canella - Cases, Mascarell - Pérez, Halilović, Jony - Sanabria
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.00 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Real Betis  (pátek 20:30)
Real Betis se utká s domácím Levante, které zoufale potřebuje body. Celek z Valencie se stále topí v sestupových vodách, i když se mu poslední dobou podařilo zlepšit své výkony. Real Betis se zase vzpamatovává z poslední porážky.

Levante vyhrálo za deset posledních duelů jen dvakrát. Dařilo se mu ale v minulém kole, když si poradilo se Sportingem Gijón. Domácí byli lehkými favority, ale hosté z Valencie je naprosto zaskočili. Nakonec Levante vyhrálo jasně 3:0 a připsalo si cenné tři body. I díky nim se odlepilo ode dna Primera Division a chce dál pokračovat v honbě za vyššími příčkami.

Nesmí ale polevit, protože poslední Málaga ztrácí jen jeden bod. Ví to i trenér Rubi, který před zápasem zmínil: "Neexistuje jen jeden klíč k výhře. Velice se nám dařily standardní situace, ze kterých padly dva naše góly. Na tom jsme při tréninku pracovali a vyplatilo se. Byli jsme hodně aktivní a to je styl, jakým se chceme prezentovat. Nikdo si ale nesmí myslet, že už jsme venku z krize."

"Chceme pokračovat v nastoleném trendu a dál se snažit o hezký projev. Znovu jsem našel pár chyb na naší hře, takže je stále co napravovat. Levante se musí naučit, jak se vypořádat s krizí a jak hrát, když vás soupeř svírá. To ještě neumíme, i když je to hodně důležité. Naším cílem je vyhrát další zápas," dodal trenér Rubi.

Dalším soupeřem mu bude Real Betis. Ten si líže rány po minulém kole, ve kterém nestačil na Atlético Madrid. Domácí Betis inkasoval už v sedmé minutě, když se trefil mladík Koke. Od té doby se Betis začal snažit vymyslet také něco směrem dopředu, ale Atlético je velmi zkušený tým, takže žádné drama nepřipustilo. Betis je na 12. místě a na kontě má 15 bodů.

Přesto média přinesla zprávu o tom, že je klub zmítán nepokoji a spory mezi vedením a trenérem Pepem Melem. Něco podobného však sportovní ředitel klubu Eduardo Macia rázně popírá: "Všichni tady táhnou za jeden provaz. Nechápu, odkud se podobné zprávy berou, ale je to nesmysl. Jsme spokojeni s naším trenérem, výsledky i předváděnou hrou. Snažíme se neustále zlepšovat a s trenérem často mluvíme," vysvětluje Macia.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Martínez - López, Navarro, Feddal, Toňo - Lerma, Mate, Camarasa - Morales, Deyverson, Garcia
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Giménez - Piccini, Westermann, Gonzalez, Varela - N'Diaye, Petros - Joaquín, van der Vaart, Cejudo - Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona12100229:1230
2.Atlético Madrid1282217:626
3.Real Madrid1273226:1124
4.Villarreal CF1263316:1221
5.Celta Vigo1263322:2021
6.SD Eibar1255217:1220
7.Valencia CF1254317:919
8.Deportivo La Coruña1246218:1318
9.Athletic Bilbao1252518:1617
10.Espanyol Barcelona1251614:2316
11.Sevilla FC1243517:1815
12.Real Betis1243511:1715
13.Rayo Vallecano1242614:2014
14.Real Sociedad1233614:1412
15.Sporting Gijón1233611:1812
16.Getafe CF1232712:1911
17.Granada CF1224613:2010
18.UD Las Palmas1224610:1710
19.Levante UD1224610:2310
20.Málaga CF122375:119

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (589)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele