Primera División - preview 12. kola

21.11.2015, 08:42, aktualizováno 23.11.2015, 08:35
Previews
Getafe přivítá Rayo Vallecano a po třech porážkách za sebou potřebuje konečně zabrat. Hosté mají oproti madridskému celku pouhé tři body k dobru...
Getafe CF - Rayo Vallecano  (pondělí 20:30)
Posledním zápasem dvanáctého kola Primera División bude malé derby madridských klubů ze čtvrtí Getafe a Vallecas. Fotbalisté Getafe neprožívají zrovna vydařené období a budou chtít překonat černou sérii tří prohraných zápasů. Blesky se naopak v poslední době vzchopily a po dvou výhrách z posledních třech utkání se jim se třinácti body opět dýchá o něco lépe.

Cílem Getafe je už tradičně především záchrana mezi španělskou fotbalovou elitou a letos to opět vypadá na tvrdý boj o každý bod až do konce sezóny. El Geta se aktuálně drží těsně nad sestupovým pásmem a právě se zápasem proti Vallecanos k dobru má stejný počet deseti bodů jako Las Palmas, Levante a Granada. I proto bude jejich pondělní vystoupení s Rayem velmi důležité. Úspěch proti Jémezovu mužstvu by je mohl vynést až ke čtrnácté pozici, porážka by naopak znamenala sešup do nechtěného sestupového bahna.

Statistika ale pro domácí příliš nehraje, vždyť proti Bleskům vyhráli z posledních osmi vzájemných utkání jen jednou a nikdy na vlastním hřišti. "Většinou se o takové věci nezajímám. Dozvím se o tom, až když se mě na to zeptáte vy nebo si přečtu nadpis. Statistiky trenérů, hráčů nebo klubů jednoduše ignoruji," odmítl dlouhodobě nelichotivé výsledky svého klubu Fran Escribá. "Jsme tady všichni naštvaní a chceme změnu. Nikdo nechce být na spodních příčkách, na druhou stranu je to příležitost pro každého hráče vystoupit ze stínu a vzít na sebe zodpovědnost," dodal domácí kouč.

V táboře Blesků nepanuje podobně napjatá atmosféra. Paco Jémez dokázal své svěřence před reprezentační pauzou dovést ke dvěma výhrám proti Espanyolu a Granadě, takže se Vallecanos alespoň na chvíli vzdálili nebezpečným sestupovým vodám. Jejich třináct bodů stačí na aktuální třináctou pozici, a pokud si formu z vítězných domácích utkání přenesou i na půdu svých madridských sousedů, mohou se Blesky dostat i před takový klub, jakým je Sevilla.

"Je pravda, že jsme na půdě Getafe v Primera División vždy zvítězili, ale pokaždé jsme o výhru museli tvrdě bojovat. Oni nyní potřebují body, aby se dostali do klidnější části tabulky. Nesmíme je nechat příliš hrát, jelikož si velmi dobře rozumí s míčem. Disponují velmi talentovanými hráči v záloze a mají také fotbalisty, kteří dovedou rozhodnout zápas," uvedl před zápasem kouč Jémez, jenž si rovněž pochvaloval příchod nové posily Yoela Rodrígueze na brankářský post. "Yoel zapadl do mužstva bez problémů. Je natěšený jít do zápasů, ale musí ještě prokázat, že je lepší než Juan Carlos. Zatím je ovšem ještě příliš brzy na to, aby hrál," řekl Jémez na adresu sedmadvacetiletého gólmana, jenž do madridského klubu přišel na hostování z Valencie.

Zápas o pomyslný post třetího nejlepšího klubu v Madridu začne v pondělí ve 20:30. Utkání bude řídit Ricardo de Burgos.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Lago, Vergini, Velázquez, Vigaray - Lacen, Rodríguez - Lafita, Rodríguez, Sarabia - Vázquez
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Carlos - Rat, Dorado, Llorente, Tito - Baena, Trashorras - Bebé, Hernández, Embarba - Guerra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting Gijón - Levante UD  (neděle 12:00)
Už ve 12:00 začne nedělní souboj dvanáctého kola La Ligy mezi Sportingem Gijón a Levante. Domácí nehrají v poslední době vůbec špatně a drží se zatím v dostatečné vzdálenosti od sestupových příček. Valencijští se naopak herně hledají. Aktuálně musí skousnout šňůru čtyř zápasů bez výhry a fakt, že okupují samotný chvost tabulky.

Fotbalisté z největšího města regionu Asturie se ve své první sezóně po návratu mezi španělskou klubovou elitu zatím neztrácí. Z jedenácti utkání vybojovali svěřenci Abelarda Fernándeze dvanáct bodů, což je řadí na průběžnou patnáctou příčku tabulky. Tříbodový náskok na první sestupovou pozici však neskýtá pro červenobílé příliš velký komfort, a proto by i v neděli měl Sporting naplno bodovat s aktuálně posledním celkem tabulky.

Gijón má totiž na co navazovat. Při svém posledním vystoupení na třicetitisícovém stadionu El Molinón se domácí vytáhli na Malagu a před tím vydolovali alespoň bod z přestřelky s Granadou. Proti Levante by tak potřeboval Sporting prokázat sílu na domácím hřišti. "Zápas bude velmi důležitý, ale nebereme jej jako rozhodující pro celou sezónu. Pokud bychom zvítězili, odpoutali bychom se od Levante na rozdíl osmi bodů, což sice nezaručuje záchranu, ale vytvořilo by to podstatný rozdíl," uvedl domácí kouč.

Hosté z Valencie se musí konečně probudit, aby pro ně letošní sezóna neskončila sestupem do Segunda Dvisión. Levante z posledních čtyř zápasů vytěžilo pouhý jeden bod, když doma uhrálo před reprezentační přestávkou remízu 1:1 s Deportivem. Tým vedený po odchodu Lucase Alcaraze koučem Rubim tím sice ukončil třízápasové čekání na body, ale stále mu patří poslední příčka tabulky a k prvnímu nesestupovému místu chybí Les Granotes dva body.

"Je těžké vidět svůj tým na posledním místě, ale my jsme semknutí a odhodlaní bojovat. Nezapomínáme, že hrajeme o setrvání v La Lize, v týmu však panuje pozitivní atmosféra. Sporting je velmi komplexní mužstvo a musíme si dávat pozor na každého hráče, nicméně velmi dobře hraje nyní Halilovič, který je nejlepším hráčem Sportingu," vyseknul poklonu mladému Chorvatovi středopolař Levante Victor Camarasa.
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Canella, Hernández, Bernardo, Lora - Mascarell, Cases - Jony, Halilovič, Pérez - Sanabria
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Martínez - Toňo, Feddal, Juanfran, López - Lerma, Mate, Camarasa - García, Roger, Morales
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - SD Eibar  (neděle 16:00)
Souboj o evropské poháry svede dohromady velmi zajímavé duo. V případě domácího Villarrealu se možná ještě boj o Evropu čeká, ale zejména hosté jsou velmi příjemným překvapením. Jak dopadne jejich první letošní střet?

Eibar od svého postupu do Primera Division bere dech. Provinční celek se po chvíli rozkoukávání mezi elitou ujal slova a bojuje. A to velmi úspěšně, protože mu před tímto kolem patří skvělá šestá příčka! Kdo by si pomyslel, že nedávný nováček La Ligy bude v listopadu ztrácet jen dva body na místa zaručující předkolo Ligy mistrů?

Pravda, na Eibaru se stále podepisuje poměrně úzký a především nedostatečně kvalitní kádr. Za posledních deset utkání Eibar čtyřikrát remizoval a ve stejném počtu zápasů také vyhrál. Čili se rozhodně nejedná o nějakou dominantní sérii. Přesto Eibaru nelze upřít snahu a se vzrůstajícími zkušenostmi se dá očekávat zlepšování. Po prohře s Barcelonou se Eibar nesložil a naopak sympaticky bojoval.

Nejprve si poradil s Vallecanem a v minulém kole se mu rovněž dařilo. Hned tři branky nasázel madridskému Getafe, dvě z nich měl na svědomí Sergio Enrich. Není divu, že byl trenér José Luis Mendilibar nadšen. Po utkání prohlásil: "Vyhráli jsme zaslouženě. Myslel jsem, že to bude poklidná hra s málo brankami, ale opak byl pravdou. My jsme hráli lépe, vstřelili tři branky a fotbal si užívali."

Oba týmy mají poměrně dost absencí. Na straně Eibaru je to především Ander Gayoso, Jaime a Simone Verdi. Zcela v pořádku není ani Lillo, který by však měl start stihnout. A kvůli červené kartě o utkání přijde Ander Capa. Villarreal má tři vážně zraněné hráče. Jsou to Sergio Asenjo, Adrián a Leo Baptistao.

Villarreal je dalším adeptem na přední místa. Žlutá ponorka dlouhodobě soutěží o Evropu a patří mezi vyhledávané destinace španělského fotbalu. Zavítala sem i slavná postava La Ligy, útočník Roberto Soldado. Ten si nyní užívá spolupráci s dalším novým hráčem, Cédricem Bakambuem. Společně pak táhnou Villarreal k výhrám.

Snad jen v posledním kole, ještě před reprezentační pauzou, se Žluté ponorce nedařilo. Po sérii čtyř zápasů bez prohry ve všech soutěžích dohromady přišel hořké probuzení. Villarreal se utkal s Barcelonou a jeho střelci mlčeli. Dvakrát se trefil Neymar, jednu branku přidal i Luis Suárez a Barcelona vyhrála pohodlně 3:0.

Vedení si proto nachystalo pro své fanoušky dobrou zprávu a prodloužilo smlouvu s oblíbeným a poměrně úspěšným trenérem Marcelinem Toralem. Ten byl za novou smlouvu moc rád: "Chci vyjádřit poděkování všem, kdo mi pomohli a věří mi. Vždycky jsem tu chtěl zůstat, protože se cítím propojen s tímto skvělým klubem. Doufám, že mu přinesu ještě mnoho úspěchů v Evropě i v lize," zakončil Marcelino. Začít může už ptoti Eibaru.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Areola - Mario, Bailly, Ruiz, Costa - Nahuel, Bruno, Trigueros, Suárez - Bakambu, Soldado
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Lillo, Pantić, Santos, Juncá - Keko, Garcia, Escalante, Berjón - Enrich, Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Granada CF - Athletic Bilbao  (neděle 18:15)
Rozjetý Athletic zajíždí ve dvanáctém kole La Ligy na půdu tápající Granady. Lvi neprohráli již sedm soutěžních utkání v řadě a proti předposlednímu celku soutěže jsou velkým favoritem. Granada si svými výkony naopak zadělává na velký problém a měla by proti Baskům zkusit alespoň bodovat.

Andalusané hrají v novém ročník mizerně. Tým José Ramóna Sandovala zapomněl vyhrávat a v těžké konkurenci Primera División nestačí sedm bodů z jedenácti utkání na více než předposlední příčku tabulky. Tam je Granada navíc jen díky lepšímu skóre oproti Levante. Před vlastními fanoušky ještě fotbalisté Granady nevyhráli a jejich pozice proti výborně hrajícímu Bilbau se zdá být i nyní téměř beznadějná.

"Každá série má svůj konec a rád bych na domácím hřišti poprvé zvítězil. Můj tým dokázal konkurovat svým soupeřům v každém utkání a myslím, že bychom měli našim fanouškům konečně udělat radost. My proti Bilbau musíme bojovat a spoléhat na své přednosti, samozřejmě jsme si ale vědomi síly soupeře," vyjádřil optimismus před zápasem domácí kouč, jehož další setrvání v klubu bylo ve španělských médiích několikrát zpochybňováno. "Já jsem člověk, který se soustředí na aktuální výzvy, takže se zabývám jen zápasem s Athleticem," odmítl spekulace Sandoval.

U hostů je nálada diametrálně odlišná. Baskové se po nevýrazném startu do sezóny konečně zvedli a díky skvěle zvládnutým utkáním v posledním měsíci a půl poskočili z osmnácté pozice až na nynější osmou příčku. Athletic už tedy znova atakuje pohárová místa a při tom poráží jednoho soupeře za druhým. Pravda, Lvi v poslední době nehráli s kluby ze špičky tabulky, ovšem i zápasy s Espanyolem nebo Betisem nebyly nejjednodušší a Baskové je zvládli na výbornou.

"Získali jsme jako tým velmi dobrou dynamiku a potřebujeme ji udržet i po reprezentační pauze. Blíží se navíc zimní přestávka a my budeme muset zvládnout zápasy v domácí soutěži i rozhodující utkání v Evropské lize. Proto si přeji, abychom předváděli stabilní výkonnost a udrželi úroveň hry, kterou jsme nastavili v předchozích zápasech," uvedl před utkáním kouč Basků Ernesto Valverde, jemuž se již uzdravili zranění Iturraspe a Mikel Rico. Na marodce Athleticu tak už zůstávají pouze Iker Muniain a Ibai Gómez.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Biraghi, Lombán, Babin, Lopes - Pérez, Krhin, Márquez - Success, El-Arabi, Piti
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Etxeita, Marcos - José, Beňat - Susaeta, García, Williams - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.40 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Atlético Madrid  (neděle 20:30)
Real Betis čeká další náročná zkouška dospělosti. Na Estadio Benito Villamarin totiž zavítá madridské Atlético. Třetí celek tabulky La Ligy bude proti domácím jasným favoritem, Béticos se navíc proti Atléticu dlouhodobě moc nedaří.

Atlético Madrid se dostalo na třetí příčku La Ligy hned za vedoucí duo, takže se nám na vrcholu ligy utvořil standardní obrázek. Atléti ztrácejí na vedoucí Barcelonu jen čtyři body, na druhý Real Madrid jen jeden bod. Proti dalšímu soupeři však budou chtít rovnou všechny tři.

Real Betis sehrál s Colchoneros mnoho soubojů. Velmi často z nich ale odcházel poražen. Kromě krátkého intermezza v letech 2004 až 2006, kdy se Béticos proti Atléticu poměrně dařilo, v jejich soubojích vládne právě madridský celek. Za posledních pět vzájemných duelů vyhrál čtyřikrát a tři body si připsal rovněž minule, když se proti oslabenému celku prosadili Gabi a Diego Costa.

Ten už sice v Atléticu nepůsobí, protože rozdává štěstí a radost v Anglii. Atlético si ale velmi rychle našlo kvalitní náhradu. V útoku Colchoneros působí především Francouz Antoine Griezmann, kterého podporuje Jackson Martinez. A kdyby to nestačilo, na šanci čeká mladík Luciano Vietto a někdejší lamač dívčích srdcí, Fernando Torres.

Tyto muže má zásobovat mimo jiné také mladý Belgičan Yannick Ferreira-Carrasco. V prvních chvílích se mu sice moc nedařilo, ale postupně si získává sympatie. V rozhovoru pro deník AS uvedl: "Všichni vědí, jak trenér Diego Simeone pracuje. Od svých hráčů žádá opravdu hodně a nováčci v týmu nezačínají ihned v základu. Jen se podívejte na případ Griezmanna. Myslel jsem si, že budu na konci roku v základu, ale nejdřív se musím adaptovat na filozofii týmu," doplňuje někdejší hráč Monaka.

Atléticu se po remíze s Astanou v rámci Ligy mistrů povedlo minulé utkání La Ligy, ve kterém změřilo síly se Sportingem Gijón. Byly to velké nervy, ale nakonec Atlético spasil Antoine Griezmann, který rozhodl jedinou brankou až v nastaveném čase druhé půle. I díky tomu Atlético neztratilo kontakt s Realem a Barcelonou.

Do utkání proti Realu Betis nenaskočí univerzál Juanfran, kromě něj panují obavy také o zdravotním stavu Kolumbijce Jacksona Martineze. Jinak má trenér Simeone kompletní kádr. Na domácí straně barikády mezi absentující nejspíš budou patřit Alfred N'Diaye a Juan Vargas.

Real Betis za posledních deset utkání vyhrál čtyřikrát. Dařilo se mu i v minulém kole, když si poradil s Málagou. Její střelecké schopnosti jsou poslední dobou na nule, což se o dalším soupeři Béticos rozhodně říct nedá. Aktuálně je Betis na 11. místě a má k dispozici 15 bodů. Proti Atléticu jej čeká velmi náročné utkání a jsou si toho vědomi i hráči.

Například zkušený obránce Heiko Westermann, který ví, že velmi důležité bude udržet čisté konto, chce-li jeho tým vyhrát. V rozhovoru pro oficiální stránky klubu prozradil: "Především doma musíme být klidní, řešit věci s chladnou hlavou a nenechat se atmosférou pohltit. Doma nám to moc nejde, takže na tom musíme pracovat," ví Westermann.

"Atlético je skvělý tým a my se nesmíme bát. Někdy se nám stává, že chceme vyhrát za prvních 45 minut. Ale to nejde, bojujeme až do konce. Podle mého názoru budeme čelit tomu nejlepšímu týmu v celé lize, takže musíme zůstat klidní a koncentrovat se na naši hru," doplňuje zkušený veterán na adresu Atlética.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Piccini, Westerman, Gonzalez, Varela - Digard, Petros - Joaquín, van der Vaart, Cejudo - Castro
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Gámez, Giménez, Godín, Luis - Koke, Tiago, Gabi, Carrasco - Torres, Griezmann
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.50 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Sociedad - Sevilla FC  (sobota 16:00)
Real Sociedad má za sebou nový impuls v podobě změny trenéra, takže začíná nový cyklus. Vyloženě špatně na tom ale není ani jeho sobotní nepřítel. Sevilla jde do utkání s nečekanou výhrou v zádech.

Seville se letošní sezona rozhodně nedaří. Prohrává jedno utkání za druhým, její výkony jsou nemastné a rozhodně neslané. Moc dobře se jí nevede ani na půdě evropských pohárů, kde ještě nedávno kralovala. Když se týmu nedaří, je potřeba nějaký zvrat. Jedno utkání, malý moment, kdy se vše otočí. A ten dost možná nedávno přišel.

Bylo to trochu překvapivě utkání proti Realu Madrid. Favorit utkání byl jasný, přesto však prohrál. Real se sice dostal do očekávaného vedení, ale to mu dlouho nevydrželo. Nejen, že Ciro Immobile srovnal, ale do sítě Realu padly ještě další dvě branky! Sevilla i po dramatickém závěru udolala slavnějšího soka a brala tři body.

Všichni její fanoušci teď věří, že se toto utkání stalo pomyslným obratem k lepším zítřkům. Věří v to i střelec Fernando Llorente. Ten přišel do Andalusie z Turína a zatím nenaplňuje vysoká očekávání. Přesto neskládá zbraně. V rozhovoru pro média sdělil: "V poslední době se nám moc nedařilo, tým se sehrával a chybělo nám štěstí. Víme ale, že jsme dobrý tým, který má na to, aby bojoval o mnohem vyšší příčky."

Jeho tým nebude proti Realu Sociedad kompletní. Chybět bude množství zraněných hráčů, mezi které se zařadili i Beto, Carrico, Kakuta nebo Pareja. La Real má však situaci ještě složitější. Alespoň co se týče zranění. Mimo hru budou Jonathas, Oyarzun, Navas, Zurutuza a zřejmě také Zaldua, který stále ještě není fit.

Novou pouť začíná také La Real. Tým ze San Sebastianu totiž po delším uvažování nakonec vyhodil trenéra Davida Moyese, pod kterým již delší dobu nevykazoval kýžené výsledky a herně se trápil. Nepomohlo mu ani posledních pět zápasů, protože z nich vyhrál jeho celek jen jedno jediné klání. Naposledy pak padl s nováčkem, Las Palmas.

Novým mužem na lavičce se stal trenér s fotbalovým jménem Eusebio. Eusebio Sacristan, jak zní jeho celé jméno, má co dělat, aby nové ovečky dovedl do vyšších pater tabulky. Bude to mít z pozice svého celku hodně těžké. Hráči mu však věří, jak ukazují slova zkušeného Mikela Gonzaleze.

Ten v rozhovoru pro deník AS poznamenal: "Naší prací jen to, abychom poslouchali trenéra. Máme teď nového kouče, takže se všichni chceme ukázat. Jsme sami zvědaví, s čím náš trenér přijde. Musíme se co nejdříve adaptovat na nový styl. Naše situace není dobrá, ale nesmíme se vzdávat. Vedení ví, co dělá, my budeme poslouchat a tvrdě pracovat," dodal Gonzalez s nadějí.
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Martinez, Reyes, I. Martinez, Berchiche - Bergara, Illarramendi - Prieto, Vela, Castro - Agirretxe
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Mariano, Rami, Andreolli, Tremoulinas - Krychowiak, N'Zonzi - Vitolo, Banega, Konopljanka - Immobile
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - FC Barcelona  (sobota 18:15)
První El Clásico sezóny je tady! Očekávaný střet dvou největších španělských klubů se odehraje v sobotu na půdě Realu Madrid a domácí budou usilovat o smazání manka na lídry ligy z Barcelony. Obhájci titulu jdou do zápasu ve skvělé formě, ovšem největší otázkou je, zda nastoupí Lionel Messi.

Důležitost El Clásica je obrovská bez ohledu na fázi sezóny nebo postavení jednoho či druhého týmu v tabulce. Další kapitola tohoto odvěkého střetávání ale v sobotu bude mít i příchuť boje o první příčku, neboť Real v minulém kole poprvé pod vedením Rafaela Beníteze padl a to na půdě Sevilly 2:3. Do té doby vedoucí tým tabulky tak nyní ztrácí na svého soka z Katalánska tři body a lační po úspěchu i místě na špici.

Ani po první prohře v sezóně a pádu na druhou pozici však domácí lodivod podle svých slov necítí před důležitým mačem tlak. Benítez rovněž odmítl spekulace španělských médií ohledně rozmíšek mezi ním a staršími hráči včetně kapitána Ramose i Cristiana Ronalda. Ti jsou údajně nespokojeni s defenzivním pojetím hry pětapadesátiletého kouče.

"Tato informace je lež. Žádné rozhovory s hráči neproběhly. Trénuji mužstva už skoro třicet let a budu pokračovat stejným způsobem i nadále. Jsem otevřený diskuzi, ale můj tým je nejútočnějším celkem La Ligy - nejčastěji střílí a dává nejvíce branek. Pokud si analyzujete hru Madridu, uvidíte to jasně," uvedl Benítez. Los Blancos mají na kontě skutečně nejvíce branek z celé soutěže a k tomu mají druhou nejlepší obranu, která v jedenácti zápasech obdržela pouhých sedm branek.

"Tohle je moje první El Clásico s prvním týmem. Mužstvo se na zápas velmi těší, všichni víme, jak jsou zápasy s Barcelonou důležité. Samozřejmě to není totéž jako hrát proti Barce s Extremadurou či Liverpoolem - Madrid musí útočit a dávat branky. Nelíbí se mi druhé místo a zítra máme příležitost dostat se znova na vrchol. Před našimi fanoušky a na našem stadionu věřím, že jdeme do utkání jako favorité," dodal domácí kouč.

V táboře Barcelonských musí po posledním kole a reprezentační přestávce panovat skvělá nálada. Barcelona se díky hladké výhře nad Villarrealem vyhoupla do čela tabulky, přičemž i ve čtvrtém soutěžním utkání v řadě udržela čisté konto. Výborně se daří nejlepšímu střelci La Ligy Neymarovi, kterému zdatně sekunduje Luis Suárez. Tato dvojice se po vypadnutí Messiho ze sestavy postarala o dvacet z třiadvaceti gólů katalánského velkoklubu a hlavně díky nim tak Enriqueho skvadra zvládla náročné období plné zranění i těžkých zápasů. Ba co víc, na trávník by se mohl po dvouměsíční přestávce vrátit sám argentinský kouzelník.

Osmadvacetiletý Messi se po zranění kolene už stačil vrátit do tréninkového procesu a dle Suáreze je jen otázkou, zda do El Clásica zasáhne od první minuty, nebo nastoupí jako náhradník v druhém poločase. "Jestli bude Messi hrát či ne pro mě není až tak podstatné, nejdůležitější zprávou je, že je zase fit. Víme, že nebude stoprocentně připraven, když se vrací po zranění. Bude záležet, jak se bude cítit před utkáním. Promluvím si s ním zítra a učiním rozhodnutí až hodinu před zápasem," zůstal Enrique tradičně tajemný ohledně své sestavy.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že se na Santiago Bernabéu opět odehraje fantastická bitva. Benítez má k dispozici kompletní kádr včetně uzdraveného gólmana Navase, jenž v devíti zápasech udržel šestkrát čisté konto, ale kvůli svalovému zranění nemohl nastoupit v Seville. Připraven je i Karim Benzema a Gareth Bale, který před návratem v Seville zmeškal čtyři utkání kvůli problémům s lýtkem. "Jsem si jistý, že obě mužstva budou hrát útočně. Bude to vyrovnané a těžké jako každý zápas s Barcelonou. Doufám, že vstřelíme více branek než oni. Jsem připraven na bitvu," uvedl před zápasme welšský reprezentant.

El Clásico startuje v sobotu v 18:15, hlavním sudím bude zkušený David Fernádez Borbalan.
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Marcelo, Ramos, Varane, Danilo - Kroos, Casemiro, Modrič - Bale, Ronaldo, James
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mascherano, Piqué, Alves - Iniesta, Busquets, Roberto - Neymar, Suárez, Messi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.60 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Málaga CF  (sobota 20:30)
Málaga zoufale potřebuje body, protože se vznáší nebezpečně nízko nad sestupovou propastí. Pro body si přijede do Barcelony, kde má šanci uspět. Ani domácí Espanyol totiž dobrou formou rozhodně neoplývá a velmi často odchází ze zápasů poražen.

Málaze se podařil minulý měsíc, protože za tři v něm hraná kola dvakrát zvítězila. A vypadalo to, že našla rovnováhu i chuť do zápasů. Listopad ale opět znamená pád do stereotypu. Málaga pokračuje v úspěšné střelecké impotenci a za dva poslední zápasy nedala ani jednu branku. V minulém kole hraném ještě před reprezentační pauzou se utkala s Realem Betis a nakonec prohrála. Jediným střelcem se stal po hodině hry úspěšný Rubén Castro.

Nyní Málaga cestuje do Katalánska, aby se tam utkala s menším ze dvou barcelonských celků. Proti němu nemá právě dobrou bilanci, protože už šest zápasů s Espanyolem čeká na vítězství. Na druhou stranu, nedaří se jí proti Espanyolu spíše na domácí půdě. Při posledním vzájemném střetu si oslabený Espanyol odvezl tři body za výhru 2:0.

Málaga bude mít s největší pravděpodobností jen dva zraněné hráče. Flávia Ferreriru a Ignacia Camacha. Domácí Espanyol je na tom trochu lépe, protože mu schází jen zraněný Anaitz Arbilla.

Trenér Málagy, kterým je Javi Gracía, si i přes bídnou formu pochvaluje mladého Hachima Mastoura. Mladý talent, který hostuje v Málaze z AC Milán, jej oslnil: "Vyroste z něj opravdu skvělý hráč. Má fotbalové myšlení, na svůj věk je neuvěřitelně vyzrálý a po technické i taktické stránce je výborný. Potřebuje jen čas, trpělivost a hodně praxe, aby byl skvělý."

Domácí Espanyol má co napravovat. Za posledních pět zápasů se ze tří bodů radoval jen jednou, když si poradil s Realem Betis. Od té doby se ale vše vrací do normálu. Naposledy Espanyol sice bojoval proti Athleticu Bilbao, ale na tři body to nestačilo. A nemuselo by to stačit ani proti Málaze. S ní totiž katalánský celek na domácí půdě už třikrát po sobě remizoval. Nyní má Espanyol jen o čtyři body víc než Málaga.

Také Espanyol má ve svém kádru jednu vycházející hvězdu evropské kopané. Je to Marco Asensio, který v Katalánsku hostuje z Realu Madrid. Sám prohlašuje, že jeho hlavním cílem je zlepšovat se v klubu i na úrovni mládežnických reprezentací.

V rozhovoru pro média zmínil: "Chci hrát co nejčastěji, abych se zlepšoval. Líbí se mi tady a myslím, že mi to tady prospěje. Jako každý fotbalista samozřejmě i já sním o mistrovství Evropy, ale na to mám ještě plno času. Nejdřív musím ukázat, že mám týmu co dát. Pokud se mi bude dařit, kdo ví," dodal Asensio.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - Correa, Roco, Gonzalez, Duarte - Sánchez, Diop - Pérez, Asensio, Álvarez - Caicedo
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Angeleri, Weligton, Boka - Tissone, Recio - Duda, Tighadouini, Carlos - Charles
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - UD Las Palmas  (sobota 22:00)
Valencia hodlá oprášit své štěstí a dál se posunovat tabulkou vzhůru. Po minulém a hodně vydařeném kole čeká Netopýry nováček. Las Palmas sice plní roli jasného outsidera, ale již několikrát dokázalo nepříjemně překvapit silnějšího protivníka.

Honba Valencie za předními místy dál pokračuje. Fanoušci rozhodně nemohou být spokojeni s výkony, které Los Che předvádějí a jejich forma je jako na houpačce. Prohru střídá výhra jak v Lize mistrů, tak i na domácí scéně. Aktuálně sídlí Valencia až na sedmém místě, což jí rozhodně není po vůli. Na kontě má 18 bodů a ztrácí tři body na předkolo Ligy mistrů.

Nečekanou porážku od Gentu v rámci milionářské soutěže však tým musel velmi rychle vstřebat a zapomenout. V minulém kole jej totiž čekal náročný duel s překvapením sezony, Celtou Vigo. Asi ani hráči Valencie ale nečekali, jak dobře si se svým soupeřem poradí. Celta od nich dostala pět branek, přičemž se dvakrát trefil Dani Parejo a dvakrát také Paco Alcacer. Skóre pak završil ještě obránce Mustafi.

Valencia v sobě skrývá velký potenciál, ale nedokáže na své výkony navazovat. Chybí jí ustálenost a občas se z její hry zdá, že svého soupeře hrubě podcenila. I proto se stále častěji hovoří o možném konci trenéra Nuna Esprita Santa, který již prý dostal od vedení ultimátum. V každém případě mu ale hodně pomohla zmiňovaná výhra nad Celtou.

Za současným stavem Los Che se ohlíží portugalský záložník Andre Gomes, kterému trochu vadí přístup fanoušků. V rozhovoru pro deník Marca poznamenal: "Minulý rok jsme touhle dobou měli mnohem víc bodů. A myslím, že lidé čekali něco podobného i letos. Teď je naším cílem především zisk bodů, které jsme ztratili na začátku. Trvalo nám, než jsme se sehráli."

"Je normální, že když se nedaří, fanoušci nejsou spokojení. Ale poslední dobou slyšíme jen pískot. Pak si říkáte, jaké by to bylo, kdyby vaši fanoušci stáli při vás i tehdy, když se nedaří. Je to trochu deprimující. Ale jsme profesionálové a celý tým je hodně odolný. Postupně získáváme zkušenosti i sebevědomí, takže věřím, že začneme zase rychle vyhrávat," dodal Gomes.

Valencia má tři vážně zraněné hráče. Jsou jimi brankář Diego Alves a jeho spoluhráči Álvaro Negredo s Rodrigem. Fit ještě není ani Antonio Barragán. Hosté jsou v podobné situaci. Mimo hru je Ángel a Javi Castellano, zdravý není ani Antolin Alcaraz.

Las Palmas za posledních deset utkání vyhrálo jen dvakrát, poslední výhra je pak datována do minulého kola. Nováček si skvěle poradil s Realem Sociedad San Sebastian a získal tři body. Přesto je stále uvnitř sestupového pásma a na kontě má jen devět bodů. Valencii za posledních patnáct let navíc ani jednou neporazilo.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Jaume - Cancelo, Mustafi, Abdennour, Gayá - Gómes, Pérez, Parejo - Feghouli, Álcacer, Piatti
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Simón, Aythami, Bigas, Garrido - Gómez, Roque - Zhar, Tana, Viera - Araujo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Celta Vigo  (sobota 22:05)
Horečka sobotní noci zastihne celou Galicii. Domácí Deportivo totiž v derby změří síly s Celtou Vigo a bude doufat, že si soupeř vybere opět slabší chvíli. Oba tábory totiž nutně potřebují tuto prestižní událost vyhrát.

Celta Vigo nutně potřebuje bodovat. Důvod? V minulém kole naprosto selhala a hráči si chtějí napravit reputaci i poškozené sebevědomí. Do zápasu s Valencií nastupovala Celta v mnohem lepším rozpoložení i formě, Valencia navíc měla za sebou náročný duel Ligy mistrů proti Gentu. Přesto jej Celta fatálně nezvládla a prohrála dokonce 5:1! O dvě branky se postaral útočník Paco Álcacer, stejný počet si na své konto připsal záložník Dani Parejo.

Teď se chce Celta revanšovat. O tom jasně vypovídají slova obránce Jonnyho, který v rozhovoru pro deník Marca zmínil: "Derby je pro nás hodně důležitá věc. Tady ve Španělsku se derby berou hodně emocionálně, takže se hodně těším na atmosféru. Nechceme jen bránit, ale jedeme tam s úmyslem odehrát skvělé utkání a získat tři body. Bude to hodně náročné, ale musíme uspět."

Bilance mezi oběma celky je poměrně vyrovnaná. Za pět posledních duelů mezi sebou dvakrát vyhrála Celta Vigo, dvakrát bral všechny tři body Depor a jednou se body dělily. Naposledy se stadion Riazor moc radovat nemohl, protože si tři body odvezla právě Celta. Prosadili se tehdy útočníci Charles a Joaquín Larrivey, přičemž Depor nevstřelil ani jeden gól.

Deportivo La Coruňa má teď o čem přemýšlet. Do zápasu totiž bude muset nastoupit značně okleštěna. Klíčový záložník Celso Borges si zlomil nohu, mimo hru jsou také Juan Domínguez, Luis Alberto a nejspíš i Alberto Lopo. Celta Vigo má úlohu mnohem jednodušší, protože jí chybí jen distancovaný hříšník Gustavo Cabral.

Deportivo La Coruňa šplhá nahoru převážně díky remízám. Má jich na svém kontě už šest, takže v tomto směru drží v Primera Division prvenství. Po těžce vybojované remíze s Atléticem Madrid přišla setjná remíza s Levante, což ale bral málokdo jako pozitivní. Deportivo si bude muset dát velký pozor zejména na útočníka Nolita, který táhne Celtu za výhrami. Sám pak pokukuje po místu ve španělské nominaci na EURO.

A je mu v podstatě jedno, kde nastoupí. Sám uvádí: "Miluji fotbal a jsem moc rád, že se jím můžu živit. Teď nechci řešit můj odchod do Barcelony nebo někam jinam, o čemž se dočtete v mnoha novinách. Soustředím se jen na Celtu a na to, abychom skončili co možná nejvýš. Jsem ochotný nastoupit kdekoli v sestavě. To se samozřejmě týká i národního týmu. Udělám cokoli, co mi trenér řekne, abych hrál" zmiňuje Nolito.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Laure, Sidnei, Arribas, Navarro - Fajr, Mosquera - Cartabia, Cani, Gutiérrez - Pérez
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Mallo, Fontás, Gómez, Jonny - Hernandez, Fernández, Wass - Orellana, Aspas, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona1190225:1227
2.Real Madrid1173126:724
3.Atlético Madrid1172216:623
4.Celta Vigo1163222:1821
5.Villarreal CF1162315:1120
6.SD Eibar1154216:1119
7.Valencia CF1153316:818
8.Athletic Bilbao1152418:1417
9.Deportivo La Coruña1136216:1315
10.Sevilla FC1143417:1615
11.Real Betis1143411:1615
12.Rayo Vallecano1141613:1913
13.Espanyol Barcelona1141612:2313
14.Sporting Gijón1133511:1512
15.Getafe CF1131711:1810
16.Real Sociedad1123612:149
17.Málaga CF112365:99
18.UD Las Palmas112369:169
19.Granada CF1114611:207
20.Levante UD111467:237

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
10FKK

1. Barca

Reagovat
smazaný uživatel

Sacristánovi ako nášmu bývalému hráčovi a trénerovi samozrejme prajem úspech v San Sebastiáne. Jeho debut v Primere, ale bude ťažký, Sevilla aj keď sa jej vonku nedarí, tak po tej výhre s Realom bude mať vyššie sebavedomie a budú chcieť využiť momentum z toho zápasu, tak počítam, že 1.zápas ešte prehrá, ale horšie ako pod Moyesom to už byť nemôže, takže určite ich eventuálne zdvihne.

Reagovat
smazaný uživatel

Najskôr El Clásico a potom galicijské derby..., krajšiu sobotu si pomaly ani neviem predstaviť...

Reagovat
10FKK

Reagovat
RS

Musim říct, že pod eusebiem je to lepší

Obrana super, Inigo, Mikel musí hrát. Reyes at si sedí

Bez Vely hrajeme i kombinačně

Reagovat
smazaný uživatel

Zajimavy jak se cela spanelska sekce presnula pod clanek o Clasicu, aspon je videt kolik maj ostatni kluby fans

Reagovat
smazaný uživatel

inlnoir, tiez ma to pobavilo, a je to dobre, ze je tu prazdno. Aspon ta marketingová kanálová zgerba tu nebude otravovať tým istým čo tu človek musí preklikávať už od roku 2009

Reagovat
smazaný uživatel

Inac ta predpokladana zostava Valencie v clanku vyzera velmi silno, mozno az na Piattiho, ale nechajme sa prekvapit, mozno chlapec chyti formu. Aj Abdenour sa vracia.

Reagovat
smazaný uživatel

vyjde mi +3,5g na klasiku, vyjde chelsea, vyjde goly na schalke....a nevyjde mi Valencie doma s Palmama, když v minulym kole přejede Celtu, která přejela Barcu nedávno a ta teď demoluje Real, kterej nedávno porazil Celtu...piču už na to...asi fakt má cenu sázet jen z prdele tikety za 10 kaček s EVK 20 000 a bejt pak megahappy, když to jednou za tři roky vyjde... achjo

Reagovat
smazaný uživatel

Parejo na 2:1...ale už !!! jdu si natáhnout záda a až se vrátim...chci tam svítit 2:1 ! klidně i 3:1 !!! Kdo ty palmy nadopoval sakra ? Podle statistik tam tu Valencii válcujou...doprčic

Reagovat
puji
Reagovat
NA*JEBANY ABSTINENT

k sliziakovi sa to hodí

Reagovat
Phillipinho

Oblak-Gamez Savic Godin Filipe- Koke Gabi Tiago Carrasco-Griezmann Torres

Adan-Piccini Bruno Westermann Varela-N Diaye Digard Torres- Joaquin Castro Cejudo

Reagovat
C-M@ster

V kolik je ta tiskovka realu?

Reagovat
Ed_Hazard

19:30

Reagovat
C-M@ster

Dík

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele