Primera División - preview 1. kola

21.08.2015, 08:35, aktualizováno 24.08.2015, 08:13
Previews
Poslední dva týmy před sebou mají vstup do nové sezony španělské nejvyšší soutěže. Granada si loni nakonec dokázala zajistit záchranu a totéž platilo i o jejím dnešním soupeři z Eibaru, jemuž ovšem pomohly finanční problémy konkurenčního Elche...
Granada CF - SD Eibar  (pondělí 20:30)
Posledním utkáním prvního kola La Ligy bude pondělní souboj Granady s Eibarem. Obě mužstva bojovala v loňské sezóně o záchranu a Baskové příslušnost ke španělské fotbalové elitě udrželi dokonce jen díky sestupu zadluženého Elche. Obě mužstva však začínají pod novým vedením a budou se vehementně snažit vyhnout sestupovým starostem.

Granada v zoufalé snaze zachránit zpackanou sezónu v květnu 2015 povolala na místo hlavního kouče José Ramona Sandovala, jenž s potápějícím se týmem dokázat vydolovat z posledních čtyř kol deset bodů a nakonec tak Andalusané zakončili ročník těsně nad sestupovým pásmem. Po tomto úspěchu dostal Sandoval důvěru i letos, nicméně výrazné posílení kádru se nekonalo.

Klub opustil obránce Jeison Murillo, jenž zamířil za osm milionů eur do Inter Milán, Larsson a do Udinese se vrátil Allan Nyom. Za něj přišel jako náhrada šestadvacetiletý pravý obránce Miguel Lopes ze Sportingu Lisabon. El Graná též proměnil půlroční hostování Rubéna Péréze z Atlética Madrid ve čtyřletý kontrakt. Do ofenzivní řady přibyl ještě na hostování konžský útočník Thievy, jenž ochotně opustil Espanyol. Celkově se tedy jednalo o výměny "kus za kus", přičemž celkově vydělala Granada na transferech okolo šesti milionů eur.

Eibar se zejména v druhé polovině loňského ročníku neuvěřitelně trápil a sezónu i přes vítězství v závěrečném kole zakončil na sestupovém osmnáctém místě. Klub opustil na vlastní žádost kouč Gaizka Garitano a na jeho místo přišel José Luis Mendilibar. Zkušeného trenéra ovšem k jeho radosti nečeká nejistá anabáze druhou ligou, nýbrž souboje s nejlepšími španělskými týmy. Z Primera División totiž spadlo třinácté Elche, které již druhý rok v řadě neprokázalo bezdlužnost vůči svým zaměstnancům a navíc nedokázalo vyrovnat ani dluh na daních.

Skromný baskický klub, který se již tradičně na přestupovém trhu choval velmi střídmě, tak potkalo štěstí v neštěstí. Bude ovšem otázkou, zda bude předvádět lepší výkony než na konci loňského ročníku a nebude plnit pouze roli týmu do počtu. Napoví již jeho první vystoupení na půdě Granady. Zápas začíná ve 20:30, utkání bude řídit Ignacio Iglesias Villanueva.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - FC Barcelona  (neděle 18:30)
Hned ve svém prvním utkání nového ročníku španělské nejvyšší soutěže bude mít Barcelona možnost vrátit Athleticu ostudnou porážku 0:4 ze San Mamés v Superpoháru. Na místo činu se Blaugranas vrací po devíti dnech, během nichž kromě odvety v Barceloně sehráli Lvi ještě utkání Evropské ligy ve slovenské Žilině. Dokáže se katalánský velkoklub Athleticu pomstít?

Barcelona to letos nebude mít s obhajobou titulu lehké. Mužstvo opustili hráči jako Xavi nebo Pedro a klub navíc nemůže kvůli zákazu FIFA až do konce kalendářního roku použít nové posily Ardu Turana a Aleixe Vidala. Barcelonským nadělala nečekaně velké problémy už Sevilla, která s Barcou v souboji o evropský Superpohár prohrála až v prodloužení 4:5. V blamáž se následně proměnilo vystoupení Katalánců v domácím Superpoháru, když v Bilbau dostali svěřenci Luise Enriqueho čtyřbrankový příděl a nepovedla se ani odveta na Camp Nou, která skončila remízou 1:1.

Athletic tak zabránil svému nadcházejícímu soupeři v zisku již páté trofeje v roce 2015. Kromě evropského Superpoháru zvedli letos Barcelonští nad hlavu trofeje pro vítěze La Ligy, Španělského poháru a Ligy mistrů. Že nepovedené dvojutkání s hrdými Basky bylo jen dílčí zaváhání, může ofenzivní mašinerie v čele s nesmírně nebezpečným trojlístkem Messi-Suárez -Neymar, který jen za minulou sezónu nastřílel soupeřům 122 branek, ukázat již v neděli v podvečer.

"Obhajujeme titul a čekám, že to letos bude ohromně složité. Snažíme se ale poučit z našich předchozích chyb, což nás stále posouvá jako tým. Jsme odhodláni odčinit výsledek z minulého týdne a v tomto smyslu jsme velmi rádi, že s Athleticem máme možnost hrát už nyní. Očekávám, že v Bilbau zmáčkneme restart a nasedneme znovu na vítěznou vlnu," uvedl pro klubový web obránce Marc Bartra.

Athletic si ani nestačil pořádně užít vítězství nad Barcelonou a zisk historické trofeje a už se musel soustředit na důležitý souboj o Evropskou ligu v Žilině. Hráči MŠK si ale ze zvučného soupeře velkou hlavu nedělali a dokázali skvěle obrátit nepříznivý vývoj a zvítězit 3:2. "Jsme z toho výsledku velmi zklamaní, především proto, že neodráží náš výkon na hřišti. Teď musíme výsledek otáčet my, abychom dokázali, že jsme konkurenceschopní i v evropském měřítku," komentoval nečekanou porážku kouč Lvů Ernesto Valverde.

Proti Barceloně budou sedmému týmu loňského ročníku scházet Iñaki Williams, San José a Exeita. Barca bude mít rovněž ztíženou pozici kvůli několika absencím. Piqué si odpykává první utkání ze čtyřzápasového trestu po vyloučení v odvetném utkání Superpoháru, Neymar bude stále mimo kvůli nákaze příušnicemi a nezahraje si ani další hříšník Mathieu. Zápas začíná v 18:30, hlavním sudím bude Carlos Del Cerro.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Gurpegi, Marcos - Beňat, Rico - Gómez, Eraso, Susaeta - Aduriz
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Bartra, Mascherano, Alves - Iniesta, Busquets, Rakitič - Rafinha, Suárez, Messi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.20 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Real Madrid  (neděle 20:30)
První kolo v nové sezoně, navíc pod novým koučem. Real Madrid započíná po loňském neúspěchu další honbu za trofejemi, a to s Rafaelem Benítezem na trenérské židli. Soupeřem mu na úvod bude nováček z Gijónu.

Hlavním předzápasovým tématem byla v souvislosti s Bílým baletem zdánlivá nemohoucnost papírově našlapané madridské ofenzivy. V přípravných zápasech totiž Real nejednou skončil s nulou vstřelených branek na kontě a koneckonců i generálka a Benítezův debut na stadionu Santiaga Bérnabeua nedopadl až tak slibně, jak by si fotbalová veřejnost přála. U příležitosti úterní Trofeo Bérnabeu totiž domácí vsítili tureckému Galatasarayi "pouze" dva góly, přestože šancí měli přehršel.

V porovnání se statistikou stěží uvěřitelných 118 zásahů za loňskou ligovou sezonu tak poslední výsledky vzbuzují obavy, ovšem Benítez jim odmítá podléhat. "Proti Galatasarayi jsme měli dvaadvacet střel, jsem přesvědčený, že nám to góly přinese. Větší starost mám o zastavení protivníka, když se pokouší vyvézt míč z obrany, a bránění protiútoků. Jsem velmi spokojený a klidný, proti Sportingu se pokusíme skórovat, abychom tuhle debatu utnuli."

Jak již bylo naznačeno, Real má za sebou nevýraznou sezonu, která v lize přinesla druhé místo za Barcelonou, v Lize mistrů semifinálovou prohru s Juventusem a v domácím poháru brzké vyřazení od městského rivala Atlética, což v konečném součtu stálo místo oblíbeného kouče Carla Ancelottiho. Pokud má Bílý balet získat svůj první titul od sezony 2011/12, bude se opět muset plně spoléhat na střelecký um Cristiana Ronalda.

Portugalská superstar započíná v madridském velkoklubu již svou sedmou sezonu a nutno dodat, že tou poslední si nasadil obzvláště vysokou laťku v podobě fantastických jednašedesáti vstřelených branek. Jde o Ronaldův vůbec nejvyšší gólový přínos od jeho rekordního přestupu z Manchesteru United. V Primera división samotné Ronaldo nasázel branek osmačtyřicet a potřetí v kariéře opanoval konečnou tabulku střelců.

Kromě již zavedených hvězd v madridském kádru se letos hodlají prosadit také letní nově příchozí hráči. Nejvýraznější posilou je chorvatský záložník Mateo Kovačič, jenž dorazil z Interu Milán v tomto týdnu za částku pohybující se okolo třiceti milionů eur. Dalším značným přínosem bylo i nedávné ukončení spekulativní ságy týkající se možného odchodu Sergia Ramose. Po odchodu Ikera Casillase do Porta nynější kapitán s Realem navzdory zájmu Manchesteru United prodloužil stávající smlouvu až do června 2020.

Co se týče bezprostředního stavu mužstva před zápasem v Gijónu, s drobnými potížemi se potýkají pouze obránce Pepe a útočník Karim Benzema. Jejich nedělní soupeř se do nejvyšší španělské soutěže dostal po tříleté odmlce a hned ze startu jej čeká pravý křest ohněm. Trenér Abelardo Fernández si je dobře vědom, že šance na bod, natožpak na vítězství, je jen velmi malá, ale za pokus stojí i tak. "Víme, jaký úkol před námi leží, a jaký kvalitativní rozdíl panuje mezi oběma týmy. Kdybychom Realu čelili stokrát, nejspíš bychom vyhráli jen jednou. Doufám, že to bude zrovna tenhle nedělní zápas."
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lora, Hernández, Bernardo, López - Pérez, Álvarez, Cases, Jony - Castro, Guerrero
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Varane, Ramos, Marcelo - Kroos, Modrić - James, Bale, Ronaldo - Jesé
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 5.50 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Levante UD - Celta Vigo  (neděle 22:00)
Součástí nedělního programu úvodního kola Primera División je od desáté hodiny večerní souboj Levante s Celtou Vigo. Oba celky chtějí vylepšit svá loňská umístění, a zatímco domácí usilují především o znovunastolení defenzivní stability, Celta cílí směrem kupředu s výrazně útočnějším myšlením.

Až zmrtvýchvstání v závěru ligové sezony posunulo Levante dostatečně daleko od pásma sestupu, v němž se valencijský klub drahnou řádku kol přímo pohyboval. Jen dva kluby v loňském ročníku španělské nejvyšší soutěže inkasovaly více branek než Levante se svými sedmašedesáti: zoufale poslední Córdoba a specifické Rayo Vallecano, oba dostaly o jediný gól navíc. O nápravu se letos mají postarat nové posily Ángel Trujillo s Verzou, kteří oba dorazili ze sestoupivší Almérie. Směrem dopředu se o zlepšení loňské impotence chystá přičinit duo Deyverson - Ghilas, oba rovněž nově příchozí. Je otázka, zda dokáží zacelit díru za Davidem Barralem.

Co se Celty týče, její loňské osmé místo bylo zpětně velkým překvapením. Po odchodu trenére Luise Enriqueho do Barcelony se nepředpokládalo, že jeho nástupce Eduardo Berizzo docílí dokonce ještě o jednu příčku lepšího umístění a zisku dvou bodů navrch. Nyní se navíc do starého známého působiště vrací Iago Aspas, kterému v Liverpoolu ani následně v Seville pšenka nekvetla, a tak se vrátil tam, kde za 136 zápasů nastřílel hned šestačtyřicet branek. Citelnou změnou je naopak odchod Michaela Krohn-Dehliho, jehož by měl nahradit Daniel Wass. V útoku si Celta hodně slibuje od švédského mladíka Johna Guidettiho.

Říkává se, že na výsledky v předsezonní přípravě by se hledět nemělo, ovšem ty od Celty stojí přinejmenším za zmínku. Berizzovi svěřenci totiž létem projeli hladce jako nůž máslem a před úvodním zápasem ve Valencii nasbírali čtyři vítězství v řadě. Poslední tři zápasy na stadionu Ciudad de Valencia navíc Celta ovládla vítězně a dokonce i pokaždé s čistým kontem. O papírovém favoritovi tak není sporu, vše nyní hraje pro hosty.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Rubén - López, Trujillo, Simao, Juanfran, Toňo - Verza, Mari, Camarasa - Casadesús, Ghilas
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Blanco - Mallo, Cabral, Fontás, Jonny - Fernández, Radoja, Hernández - Orellana, Aspas, Nolito
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.30 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Betis - Villarreal CF  (neděle 22:30)
Ambiciózní nováček se hned na úvod utká se zkušeným soupeřem, který navíc může počítat s jednou velkou posilou. Real Betis v ostríé opremiéře mezi španělskou elitou uvítá Villarreal, nového zaměstnavatele zkušeného kanonýra Roberta Soldada.

Real Betis zpět mezi elitou! Jen roční přestávka mu stačila k návratu do první ligy a nutno dodat, že si v Segunda Division vedl suveréně. Nakonec získal 84 bodů, vstřelil 70 branek a inkasoval čtyřicetkrát. Teď je zpět a sbírá posily pro nacházející sezonu. Do svých řad loví poměrně zajímavá jména. Novými obránci jsou talntovaný Germán Pezzella z líhně River Plate, z Hamburku přišel stoper Heiko Westermann. Záložní řadu vyztužil zkušený Holanďan Rafael van der Vaart, do útoku přibyl rychlík Juan Manuel Vargas.

Jeho zkušenosti bude chtít trenér Pepe Mel využít na sto procent. Reprezentant Peru sám cítí, že klub má dostatek ambicí na delší setrvání v první lize. "Jsem velmi šťastný za to, že jsem tady. Všichni kolem jsou úžasní, je tu cítit skvělá nálada a velmi se těšíme na nový ročník. Doufám, že se tu budu zlepšovat a pomohu tomuto klubu k mnoha bodům. Dám do zápasů všechno, jako jsem to dělal v Itálii a celé mé kariéře," slibuje Peruánec.

Real Betis jeho fanouškům mezi elitou opravdu chyběl. Dokazuje to například fakt, že se prodalo již 42 tisíc lístků na celou sezonu! I toho si hráči nesmírně váží. Zároveň s tím však vzrůstá tlak na hráče samotné. Cítí to i střelec Jorge Molina. Na tiskové konferenci před zápasem s Villarrealem poznamenal: "Je to velká satisfakce. Znamená to, že od nás hodně lidí hodně očekává a my je nesmíme zklamat. Teď nás čeká Villarreal, což je starý známý sok. Líbí se mi jejich styl, mají skvělého trenéra a dobré hráče. Ale my jsme hladoví po úspěchu jako málokdo."

Real Betis se s La Ligou loučil v sezoně 2013/2014, když skončil jako poslední a na svého nejbližšího soka z Valladolidu měl ztrátu celých jedenácti bodů. Teď se na Estadio Manuel Ruiz de Lopera v Seville představí Žlutá ponorka v čele s novou akvizicí. Z anglického Tottenhamu přiletěl zkušený kanonýr Roberto Soldado, kterému se v La Lize tradičně dařilo. Nyní chce pomoci Villarrealu k pohárům a sám sobě k nápravě reputace po zkaženém angažmá v Londýně.

Třicetiletý střelec podepsal se Žlutou ponorkou smlouvu na tři roky a je za tuto šanci velmi vděčný: "Děkuji prezidentu za to, že mi dal důvěru a pokusím se mu ji splatit. Každý ví, že ve Španělsku je Villarreal velmi kvalitní a hrdý tým, což dokazuje už několik let. Mým cílem je pomoci mu splnit jeho cíle. Znám dobře zdejší prostředí, a to včetně lidí v klubu. Neváhal jsem ani minutu, protože jsem se chtěl vrátit do Španělska," dodává někdejší hráč Valencie.

Právě v útoku potřeboval Villarreal nutně obměnit. Odešel totiž tahoun ofenzívy, mladičký talent Luciano Vietto, který bude střílet branky za Atlético Madrid. V týmu již není ani jeho útočný partner Ikechukwu Uche. Na jeho místo byl získán právě Roberto Soldado, kterému dorazila ještě konkurence v podobě Cédrica Bakambua. Rychlonohý forvard přestoupil z tureckého Bursasporu. Kam až tato nová dvojice střelců Žlutou ponorku pozvedne?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Getafe CF  (sobota 18:30)
Barcelonský Espanyol začíná svou pouť za body i prvními zkušenostmi nové sezony proti madridskému Getafe. Doma se mu tradičně daří, ale výjimky tvoří snad jen jeden celek - právě madridský oponent, se kterým zažívá domácí ekipa velmi náročná klání.

Ze tří posledních klání s Getafe vyhráli domácí jen jednou. V pátém kole minulého ročníku si s návštěvou z Madridu poradili o dvě branky, když se trefili Sergio García a Christian Stuani. V předchozích dvou případech ale odcházeli zklamaní právě domácí fandové, kteří dvakrát za sebou viděli porážku svých miláčků o dvě branky. Jménem, které budilo hráče i fanoušky Espanyolu ze sna při posledním odevzdání všech bodů, bylo Adrián Colunga, který naposledy obstaral obě branky.

Colunga už v týmu není, protože odešel do Anglie. Jeho místo zaujaly další nové tváře týmu. Mezi ně patří například Bernard Mensah, Moi Gómez nebo Damián Suárez, který přišel coby volný hráč. Klub navíc opustilo jen jedno velké jméno. Do Sevilly totiž odešel univerzál zadních řad Sergio Escudero, za nějž klub z Andalusie zaplatil 2,5 milionů eur. Getafe si ale přesto zvyká na nový prvek. Změnilo totiž hlavního trenéra.

Mužem, který má madridskému celku dopomoci k jeho cílům, je Fran Escribá, který ukončil své angažmá v Elche a stěhoval se za lepším. Pozice trenéra v Getafe je ostatně hodně zajímavá historie plná zvratů a nečekamných dějových linek. V první polovině roku 2015 se na lavičce komorního Getafe vystřídali již čtyři muži! Nejprve se jednalo o Cosmina Contru, který odešel do Číny kvůli vysokému odstupnému. Následoval Quique Sánchez Flores, kterému ale vedení prodalo cenného hráče. Sezonu pak dokončil Pablo Franco. Jak dlouho vydrží na lavičce Escribá?

Ten je zatím velmi spokojen s týmem i jeho letní přípravou. V rouzhovoru pro deník Marca Escribá prozradil: "Nemáme zas tak velké ztráty, i když máme pořád na čem pracovat. Ale líbí se mi přístup hráčů, naše forma roste a na trénincích je vidět zlepšení každý den. Máme mnoho dobrých hráčů, kteří umí hrát dobrý fotbal. Až do konce přestupního termínu se samozřejmě budeme dívat po možnostech podepsat někoho kvalitního, ale pro tuto chvíli jsem spokojen," zmiňuje zkušený trenér Fran Escribá.

Jeho Getafe se pokusí vylepšit minulou sezonu, protože kromě finančních problémů muselo řešit především problémy na hřišti. Nakonec se těsně zachránilo a skončilo na 15. místě. Espanyol Barcelona jednu dobu vážně uvažoval o šanci na evropské poháry, nakonec však sezonu zakončil ve stylu, který je mu poslední roky blízký - v klidném středu tabulky, přesněji na desátém místě. Vykročí před domácím publikem k lepším zítřkům?
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - Arbilla, González, Ciani, Duarte - López, Sánchez - Montaněs, Sevilla, Alvarez - Caicedo
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Alexis, Velázquez, Vigaray - Lacen, Rodríguez - Gómez, Sarabia, Rodriguez - Alvaro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Real Sociedad  (sobota 18:30)
Deportivo La Coruña vstupuje do nové sezony před svými fanoušky, ale proti týmu, se kterým se mu hraje velmi těžko. Deportivo totiž Real Sociedad neporazilo už čtyři roky. Svěřenci trenéra Davida Moyese navíc na domácí ekipu vyrukují s nově poskládaným útokem.

Nepříliš produktivní útok Realu Sociedad San Sebastian opustil vytáhlý útočník Alfred Finnbogason, který sice přicházel s velkým očekáváním, ale svůj talent nenaplnil. I proto si vybral hostovnání v Olympiakosu, aby tam nastartoval svou kariéru. Trenér Moyes ale neváhal a přivedl místo něj střelce nadmíru produktivního, o něhož stály i mnohé zahraniční kluby. Z Elche získal brazilského střelce Jonathase, který podepsal s klubem smlouvu na pět let. A očekávají se od něj velké věci.

V italské Latině nastřádal patnáct branek, v elitní španělské soutěži pak jen o jednu branku méně. Nyní se stal posilou Realu Sociedad a je připraven potvrdit loňskou formu. V rozhovoru pro oficiální klubovou televizi prozradil: "Jsem velice šťastný, stejně jako celá má rodina, že jsem mohl přestoupit do tak skvělého a věhlasného klubu. Je tady plno prvotřídních hráčů a všichni chceme vyhrávat na těch nejvyšších úrovních. Jsem plný očekávání a doufám ve skvělou sezonu pro mě osobně i celý klub," dodal Brazilec.

Vedle něj se trenéru Moyesovi podařilo na roční hostování přivést ještě mladíka Brumu z tureckého Galatasaraye, který by spolu s Jonathasem měl vytvořit velmi rychlé a kompaktní duo v přední linii. V útoku naopak nenajdeme Carlose Velu, neboť mexický střelec je zraněn. Střelec jedenácti loňských branek do zápasu s největší pravděpodobností nezasáhne, stejně jako Raul Navas a Mikel Gonzalez, jehož start znemožnil karetní trest.

Na straně domácího Deporu budou scházet zraněný Fabricio a distancovaný Luisinho. V případě druhého jmenovaného vedení sáhlo k disciplinárnímu opatření za to, že se Luisinho na tréninku popral se spoluhráčem Alejandrem Arribasem. Novou tváří Deportiva je záložník Faycal Fajr, vedle něhož bude nastupovat také novic Federico Cartabia, který byl na Estadio Riazor zapůjčen z Valencie. Deportivo naposledy vyhrálo nad soupeřem ze San Sebastianu v roce 2011, od té doby s ním jednou prohrálo a třikrát remizovalo.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Juanfran, Arribas, Sidnei, Navarro - Cartabia, Mosquera - Fajr, Cani, Domínguez - Pérez
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Zaldúa, Reyes, Martinez, La Bella - Zurutuza, Pardo - Granero, Canales, Bruma - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - UD Las Palmas  (sobota 20:30)
UD Las Palmas slavilo ještě nedávno velký úspěch - dostalo se mezi španělskou elitu. Los k ostrovnímu celku ale nebyl příliš přívětivý a nováčka soutěže tak čeká velmi náročný duel. V premiéře mezi nejlepšími totiž zavítá do Madridu, aby se zde utkal s Atléticem Madrid.

Ambiciózní ekipa pod vedením uznávaného a charismatického stratéga Diega Simeoneho jde do boje o narušení dualismu ve vládě nad španělským fotbalem. Dlouhé roky se hledá tým, který by se úspěšně postavil mezi Barcelonu a Real Madrid. Poslední dobou je tomuto cíli nejblíže právě Atlético, které disponuje skvělými hráči a vedením, jež je schopno nahradit odcházející hvězdy novými talenty. Každoročně se opakující scénář se Colchoneros nevyhnul ani nyní.

Tým z hlavního města opustili například Mario Suárez, Raúl Jimenez, Emiliano Insua nebo Leo Baptistao. Především si ale fanoušci musí zvykat na Atlético bez Ardy Turana či Tobyho Alderweirelda, Mirandy a Maria Mandžukiće, což jsou stále zvučná jména. Vedení se však podařilo brzy získat cenné náhrady, které by měly velmi rychle zapadnout do Simeoneho systému.

Úlohu středního útočníka přišel plnit Jackson Martinez z Porta, vedle něhož se postaví mladíček Luciano Vietto. Ten zářil v minulé sezoně ve Villarrealu a jeho cenovka 20 milionů eur vzhledem k obrovskému potenciálu překvapí málokoho. Simeoneho styl založený na rychlých krajích by měl být ideálním prostředím pro běhavého Yannicka Ferreiru-Carrasca, který do Madridu zavítal z Francie. Fanoušci pak oceňují návrat "ztraceného syna" Filipeho Luise z Chelsea. A stoperskou linii doplnil mladý Stevan Savić z Florencie.

Suma sumárum, z Atlética opět může jít strach. A to tím spíš, že se vedení podařilo udržet hvězdného Francouze Antoineho Griezmanna. Množství nových akvizic, které byly voleny především pro základní sestavu, se musí sehrát. Trenér Diego Simeone však byl s průběhem celé přípravy velmi spokojený. "Můžete na nás v přípravě pozorovat, jak se zápas od zápasu zlepšujeme. Celá naše hra je rychlejší, přesnější a náš fyzický fond mne příjemně překvapil. Mám radost z našich útočníků, kteří se skvěle doplňují," dodal Simeoneke krátké analýze.

Cesta Las Palmas do první ligy vedla přes play-off, konkrétně nejprve přes Valladolid. Díky vstřelené brance na půdě soupeře postoupil mladý celek do finále, v němž se jeho soupeřem stala Zaragoza. V prvním utkání sice domácí Zaragoza vyhrála, ale inkasovala jednu branku. A ta se ukázala jako rozhodující. V odvetném zápase se totiž trefili jen domácí. Ještě pět minut před koncem utkání postupovala Zaragoza, ale včas se ozval mladý talent Sergio Araujo. Odchovanec argentinské Boky Juniors navázal na skvělou sezonu, v níž vstřelil 25 branek, a rozhodl o postupu svého týmu.

Další výraznou posilou, která by mohla dodat zkušenosti a klid do celé kabiny, je paraguayský veterán Antolin Alcaraz. Ten se k nováčkovi připojil poté, co skončil jeho kontrakt v Evertonu. A doufá, že jeho účinkování ve španělské soutěži bude úspěšné. "Jsem velmi příjemně překvapen. Doufám, že toto je pouze začátek dlouhého a krásného snu jménem La Liga. Pro mě osobně i pro celý tým. Už se nemůžu dočkat, až začneme. Všichni jsou tady nadšení a plní chuti do práce. Hned v prvním utkání nás čeká velká výzva a my se na ni maximálně připravujeme," varuje Alcaraz Atleti. Překvapí jasného favorita?
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Godín, Giménez, Luis - Koke, Tiago, Gabi, Torres - Martinez, Griezmann
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Lizoain - Simón, Artiles, Bigas, Castellano - Roque, Castellano, Hernán - José, Araujo, Viera
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Valencia CF  (sobota 22:30)
Ve Valencii teď panují trochu rozporuplné emoce. Oslavu z povedeného kvalifikačního utkání do Ligy mistrů narušuje ztráta výrazné postavy obranné linie. Jak se absence Nicoláse Otamendiho projeví v prvním utkání? Svěřence trenéra Nuna čeká nevyzpytatelné Rayo Vallecano.

Nejeden fanoušek Valencie musí mít rozporuplné pocity. Netopýři hlásili útok na nejvyšší příčky a soudě dle jejich posledního utkání jsou ve formě. Zároveň ale jejich řady zaznamenaly velké oslabení. Valencia se o postup do základních skupin Ligy mistrů utkala s Monakem a zatím si vedla výtečně. Už po čtyřech minutách vedli Netopýři díky brance Rodriga. Po změně stran sice Marco Pašalić srovnal, ale díky brankám Pareja a Feghouliho slaví cennou výhru právě Valencia. Tým trenéra Nuna Esprita Santa tak nakročil k Lize mistrů velmi dobře.

Ostatně si to také sám lodivod Valencie uvědomuje. V rozhovoru pro server BeIn Sports poznamenal: "Toto vítězství pro nás bylo hodně důležité. Byl to sice obtížný zápas, ale vyhrát jsme si zasloužili. Celou letní přípravu jsme plánovali tak, abychom získali co nejvíce sil k tomuto zápasu a sehráli nový tým. Začali jsme dobře a i když nás inkasovaná branka mrzí, přesto jsme dostatečně dobrý tým s velkou chutí probojvat se dál. Jsem rád, že jsme vyhráli před našimi fanoušky," dodal Nuno.

První utkání sice Valencii vyšlo, ale už v základní sestavě nefigurovalo jméno, na které jsou fanoušci Los Che zvyklí. Nicolás Otamendi se stal jedním z pilířů obranné linie Netopýrů a odváděl dlouhodobě skvělé služby. Současně s jeho formou rostl také počet zájemců o jeho služby a ve čtvrtek ráno přišla definitivní zpráva: Otamendi přestoupil do Manchesteru City! Vedení a fanoušci sice mají 45 milionů důvodů, proč nepropadat beznaději, ale pravdou je, že Valencia ztratila citelnou oporu jen pár dní před startem ligy.

Valencia uvítala před startem kligy několik nových tváří. Mezi tři tyče se postavil mladý talent Matthew Ryan, do útoku přibyla jména Santiho Miny a Zakariy Bakkaliho. Jako možnou náhradu za Otamendiho prý trenér Nuno vybral Ezequiela Garaye ze Zenitu Petrohrad. Rovněž fanoušci Raya nemohou být spokojeni. Vedení se stále nedaří prosadit jakoukoli koncepci, mladší hráči nedostávají tolik prostoru a v poslední době se mluví o sporech trenéra Paca Jémeze s vedením ohledně přestupových plánů.

Trenér Paco Jémez vedl klub již ve třech sezonách a vždy se mu podařilo jej mezi elitou zachránit. Nyní dostal k dispozici posily jako Luis Fariña, Juan Carlos, Patrick Ebert nebo José Antonio Dorado. Žehrat ale může na formu svých svěřenců proti Netopýrům. Valencii totiž Rayo porazilo v deseti posledních případech jen dvakrát. Dokáže trenér Jémez překvapit, nebo Valencia přenese úspěch z pohárů na trávník Estadio Teresa Rivero?
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Quini, Castro, Llorente, Nacho - Trashorras, Baena - Ebert, Bebé, Lass - Miku
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Ryan - Cancello, Mustafi, Vezo, Orbán - Pérez, Fuego - Rodrigo, De Paul, Piatti - Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.50 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Sevilla FC  (pátek 20:30)
Dlouhé čekání je u konce! Španělská nejvyšší soutěž se opět naplno rozbíhá a nás čeká mnoho zajímavých utkání. Hned to první proti sobě postaví dva ambiciózní týmy. Na stadion La Rosaleda, kde své domácí zápasy hrává Málaga, dorazí držitel Evropské ligy, Sevilla.

Sevilla se stává pohárovým expertem. Přesněji řečeno, expertem na Evropskou ligu. Zatímco v milionářské soutěži zvané Liga mistrů se Rojiblancos příliš nedaří, její sesterská soutěž je k nim mnohem otevřenější - Sevilla opanovala poslední dvě vydání. V následující sezoně by se Sevilla konečně chtěla etablovat mezi nejlepší týmy nejen španělské kopané, ale celé Evropy. Jedním z kroků na dlouhé cestě k tomuto cíli bylo udržení trenéra Unaie Emeryho.

Mladý stratég má velkou zásluhu na tom, že se Sevilla drží každý rok v popředí, hraje velmi líbivý a rychlý fotbal, a především je schopná vždy zacelit mezery vzniklé odchodem opor. Ztráta velkého jména se Seville nevyhnula ani tento rok. V létě se strhl velký boj o kanonýra Carlose Baccu, který patřil k nejnebezpečnějším útočníkům v La Lize. Jeho další destinací se stalo milánské AC, které na druhou stranu solidně zaplnilo sevillskou pokladnu.

Pro vedení proto nebylo problémem sehnat trenérovi hráče, které do svého systému chtěl. Z AC Milán dorazil obránce Adil Rami, novými tvářemi jsou také záložník Steven N'Zonzi, Jevhen Konopljanka z Dněpru a především nástupce Carlose Baccy, Ital Ciro Immobile. Někdejší hráč Borussie Dortmund nebo FC Turín si nutně potřebuje napravit reputaci, protože v německé Bundeslize - stejně jako celá Borussia minulý rok - nezářil. Potenciál má ale velký a doufá, že Andalusie je pro něj tím správným místem.

Další novou akvizicí týmu, který v minulé sezoně obsadil pátou příčku, se stal záložník Michael Krohn-Dehli. Ten je přesvědčen, že ani porážka v evropském Superpoháru jeho nové spoluhráče nesklíčí, ale naopak nabudí k lepším výkonům. Sevilla po prodloužení na stadionu v Tbilisi prohrála s Barcelonou 4:5, přesto však Krohn-Dehli neztrácí optimismus. "Celý tým chce zahájit novou sezonu tím nejlepším možným způsobem. Bude to nesmírně náročné utkání, navíc hrajeme venku. Ale jsem si jistý, že oproti zápasu s Barcelonou je naše sebevědomí mnohem vyšší."

V duelu s Málagou Seville zřejmě nepomůže polský univerzál Grzegorz Krychowiak. Ne snad proto, že by se už stěhoval do londýnského Arsenalu, o čemž se poslední dobou hodně mluví. Na vině je nalomené žebro, jež ho trápilo i v duelu s Barcelonou. Otázkou je rovněž zdravotní stav Daniela Carrica, mimo hru je Nicolás Pareja. Ani Málaga nevstoupí do bojů o co nejlepší postavení kompletní. Chybět by jí měli Flavio Ferreira, Ignacio Camacho a Weligton, nejistý je pak start Recia.

Zápasy na hřištích soupeřů jsou vždy ošemetnou záležitostí. Sevilla ale ten minulý zvládla, protože na La Rosaledě vyhrála poměrem 3:2. Málaga v minulém roce vyměnila trenéra, když Bernda Schustera nahradil Javi Gracia. Tomu se nepovedl start do nového angažmá, ale po chvíli se dostal do rytmu a památná je například jeho série osmi výher z deseti zápasů v období od října do prosince. Málaga pak dlouho bojovala o pohárové příčky, ale nakonec se do Evropy nepodívá.

To vedlo k odchodu některých klíčových hráčů, mezi nimiž byli Juamni, Samu Castillejo, Samuel nebo Francisco Portillo. Jejich místa zabrali Duje Cop, Adnane Tighadouini a Nordin Amrabat. Jejich cíl je jasný - pomoci útoku Málagy, který v minulé sezoně nasázel jen 42 branek.
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Boka, Angeleri, Torres, Rosales - Filipenko, Amrabat, Guerra, Tighadouini - Cop, Horta
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Rami, N'Zonzi, Tremoulinas - Krohn-Dehli, Iborra - Vitolo, Banega, Reyes - Gameiro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao00000:00
 Valencia CF00000:00
 Deportivo La Coruña00000:00
 Sevilla FC00000:00
 Espanyol Barcelona00000:00
 Real Betis00000:00
 Granada CF00000:00
 Levante UD00000:00
 Getafe CF00000:00
 Atlético Madrid00000:00
 FC Barcelona00000:00
 Celta Vigo00000:00
 UD Las Palmas00000:00
 Real Sociedad00000:00
 SD Eibar00000:00
 Málaga CF00000:00
 Villarreal CF00000:00
 Real Madrid00000:00
 Rayo Vallecano00000:00
 Sporting Gijón00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1052)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele