Premier League - souhrn 14. kola

02.12.2014, 22:41, aktualizováno 03.12.2014, 22:45
Komentáře a souhrny
Chelsea porazila Tottenham a drží si šestibodový náskok na Manchester City, jenž vykradl Sunderland. Třetí Southampton těsně před koncem podlehl Arsenalu. Manchester United potvrdil formu proti Stoke City, tři body mají také Liverpool, Swansea a West Ham. Na hřištích Barnley a Evertonu se zrodily nerozhodné výsledky...

Arsenal FC - Southampton FC 1:0

03.12.2014 20:45

Góly: 89. Alexis Sánchez

Neuvěřitelně důležité tři body si v rámci vloženého kola připsal Arsenal, který až v samotném závěru utkání se Southamptonem spasil "obvyklý podezřelý" Alexis Sánchez. Jeho devátá branka v tomto ligovém ročníku a celkem 14. v novém dresu posunula londýnský celek alespoň na šestou příčku...

První slovo v zápase mohl mít střelec poslední vítězné branky Arsenalu, Danny Welbeck se však po převzetí dalekonosné kolmice od Cazorly nesrovnal ideálně a zakončil jen do boční sítě. To fotbalisté Southamptonu zprvu vypadali na míči o poznání elegantněji. Saints se zpočátku zdáli být skoro až posedlí hbitými narážečkami, a po jedné z nich měl také Pellè brzy skórovat - tehdy mu přímo před Martíneze hlavou prostrčil míč Davis, italský forvard ale bez přípravy hrozivě přestřelil.

Teprve ve 25. minutě se Arsenalu poprvé povedlo prokombinovat do soupeřovy šestnáctky, na Ramseyho skrytý pas ovšem nepřímo navázal Oxlade-Chamberlain ranou pouze doprostřed brány. Forster se tak musel pořádně vyznamenat až na sklonku úvodní části, když Welbeck hlavičkoval pod břevno po Cazorlově standardce.

Southampton už do tohoto střetnutí nastoupil bez opory záložní řady Morgana Schneiderlina, a když po 28 minutách musel odstoupit i jeho záskok Jack Cork, zdáli se být hosté poněkud paralyzováni. V celém úvodním dějství se tak nakonec obě strany dohromady zmohly všehovšudy na tři střely mezi tyče.

Těsně po obrátce Koscielny excelentně zablokoval další slušnou příležitost Pellèho, to však bylo zároveň od Sotonu v podstatě všechno, co se ofenzivního projevu týče. Ani Arsenal toho směrem dopředu mnoho nepředvedl, a nakonec jako by vysloveně čekal na vysvobození v podobě příchodu Oliviera Girouda, vysvlečeného v 65. minutě.

Francouzský útočník ve hře Arsenalu doopravdy udělal zásadní rozdíl; ihned to bylo v podání domácích přímočařejší, fyzičtější a obecně cílevědomější. Giroud nejprve sám nebezpečně střílel z těžšího úhlu, aby potom patičkou úžasně pohotově odklonil Sánchezovu příhru do cesty Welbecka, jehož technický obstřel narazil akorát na prvotřídní Forsterův reflex.

Arsenal ve výsledku dohrával v poměrně odvážném rozestavení skoro až se čtyřmi útočníky, a od 85. minuty si navrch mohl užívat početní převahy, když se Saints zranila další alternativa pro štítového záložníka, Toby Alderweireld.

Hostující šance na bodový úspěch záhy ještě nakrátko udržel při životě Forster, když v 87. minutě bůhvíjak vytáhl gólovou Giroudovu hlavičku, za dalších pár sekund už ale Gunners přeci jen udeřili. Ramsey tehdy na neodpískanou ruku soupeřova obránce navázal nádherným pasem na malé vápno, kde se Alexis Sánchez jednoduše nemohl mýlit - 89. minuta, 1:0.

Ramsey potom ve spolupráci s Giroudem ihned mohl zvýšit, Forster se už ale podruhé překonat nenechal. To Martínez si na druhé straně připsal třetí čisté konto ve třech po sobě jdoucích soutěžních startech.

Více informací k zápasu

Sunderland AFC - Manchester City 1:4

03.12.2014 20:45

Góly: 19. Connor Wickham - 21. Sergio Agüero, 39. Stevan Jovetić, 55. Pablo Zabaleta, 71. Sergio Agüero

Co se nepodařilo Chelsea, Manchester City dokázal naprosto dokonale. Stadium of Light pod náporem ofenzivní kvality Citizens padl v poměru 4:1, o což se největší měrou zasloužil nejlepší střelec Premier League Sergio Agüero. V Sunderlandu dvě branky dal, na další přihrál a potvrdil, že je pro svůj tým jednoznačně nejdůležitější postavou v současné stíhací jízdě za zmíněnou suverénní Chelsea. Na tu City ztrácí po 14 kolech šest bodů...

Předchozí čtyři domácí zápasy Sunderlandu proti Man City skončily shodně 1:0 pro Mackems a rovněž dnešní duel napovídal, že by se stejný výsledek mohl opakovat i napopáté. Už po pěti minutách měl obrovskou šanci Rodwell, jehož gólovou střelu zastavil až na brankové čáře stojící Zabaleta.

Přesto se svěřenci Guse Poyeta prosadili jako první. Sebastian Larsson našel do uličky ve vápně nabíhajícího Connora Wickhama, jenž obloučkem překonal Joa Harta. Ani dvě minuty poté už ale stav korespondoval s úvodním hvizdem. Kdo jiný než Sergio Agüero zpracoval na hranici vápna pas od Jovetiće, bránícímu hráči v červenobílém nasadil housle a dělovou ranou k tyči nedal Pantilimonovi naději - 1:1.

Hosté byli v utkání aktivnějším týmem, v prvním dějství si připsali hned dvojnásobek pokusů i střel na branku než soupeř - a ještě do přestávky výsledek otočili. Přihrávku Tourého prodloužil Agüero a míč doskákal k nestřeženému Jovetićovi. Černohorský útočník dlouho neváhal a prvním dotekem prostřelil gólmana Sunderlandu mezi nohama.

Domácí nechtěli vzdát svoji kůži lacino a po změně stran důkladně prověřili anglickou jedničku v bráně Citizens. Larssonova střela ze střední vzdálenosti ani Verginiho hlavička však Harta nepřekvapila. Na druhé straně naopak uspěl Pablo Zabaleta. Pravý obránce naběhl do vápna, dostal úžasný pas od Nasriho a dokonalým lobem překonal Pantilimona potřetí.

Tehdy už bylo prakticky rozhodnuto, přesto si klub z Manchesteru neodpustil ještě jeden štulec. James Milner poslal z pravé strany balón mezi penaltu a malé vápno, kde už číhal Sergio Agüero. Argentinský kanonýr jedním dotykem zvýšil už na 4:1 a dostál své úžasné střelecké formě - se 14 ligovými zásahy má ve velkých soutěžích konkurenci jen v nezastavitelném Cristianu Ronaldovi.

Více informací k zápasu

Everton FC - Hull City 1:1

03.12.2014 20:45

Góly: 34. Romelu Lukaku - 59. Sone Aluko

Poprvé po více než měsíci a čtyřech porážkách v řadě se mohou v Kingstonu upon Hull radovat z ligového bodu. Ten pro Tigers zajistilo Alukovo vyrovnání po necelé hodiny hry, které Evertonu opět zabránilo v posunu do první desítky...

Toffees nicméně odstartovali relativně svěže. Romelu Lukaku brzy se svou zajímavou střelou ztroskotal na jistém McGregorovi, aby i nadále zůstával pro obránce Hullu tím hlavním nebezpečím. To se opět potvrdilo ve 34. minutě, kdy se po Mirallasově zpětném pasu i v nezáviděníhodné pozici prosadil již potřetí ve čtyřech zápasech.

Co ovšem Everton trápí napříč celou sezonou, to jsou nekonzistentní výkony stoperů a defenzívy celkově, což se znovu potvrdilo i dnes. Ještě v první půli Jelavić dvakrát unikl pozornosti Distina, a právě jeho zaváhání stálo také za Alukovým vyrovnáním. Londýnský rodák, který přišel nahradit zraněného Diamého, už po šesti minutách pobytu na hřišti jakoby nic proběhl kolem Distina a při zemi nekompromisně překonal Howarda.

Everton si po přestávce mnoho nevytvořil a opětovnému uzmutí vedení se přiblížil snad akorát při jedné Lukakuově střele, kterou brilantně zablokoval Dawson. Na druhém konci hřiště se naopak mohl radovat Jelavić, kdyby svou hlavičku nasměroval alespoň mezi tři tyče.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Tottenham Hotspur 3:0

03.12.2014 20:45

Góly: 19. Eden Hazard, 22. Didier Drogba, 73. Loïc Rémy

Sedmý domácí zápas, sedmé vítězství. I bez Diega Costy Chelsea jasně porazila Tottenham 3:0, byť především ve druhém dějství nechala otěže utkání čistě v rukou soupeře. Góly však stříleli pouze Blues, v krátkém časovém sledu se trefili Hazard a Drogba, které po změně stran doplnil střídající Rémy.

Chelsea nastoupila v totožné sestavě jako v posledních třech soutěžních utkáních, až na Didiera Drogbu, jenž nahradil vykartovaného Diega Costu. Pro desítku fotbalistů to tak byl už čtvrtý zápas ve 12 dnech. Únava se na domácích dost možná podepsala a jejich start byl pomalejší než ten od Tottenhamu.

Hlavní hvězdou úvodní čtvrthodiny mohl být překvapivě nastoupivší útočník Tottenhamu Harry Kane, jenž už po sedmi minutách a centru Lennona orazítkoval spojnici břevna a tyče. 21letý forvard zahrozil i záhy, když chyboval Cahill, a mladý Kohout z úhlu těsně minul bránu. Chelsea se v té době spíše bránila a otěže utkání vzala do svých rukou až po zmíněných 15 minutách.

Menší cameo už předtím udělal Oscar, ale po Ivanovićově pobídce skončil jeho střet s Llorisem čistě vyrovnaný a odražený míč odpálila připravená obrana. Když neuspěl s technickou ranou z hranice šestnáctky Fábregas, chopil se osudu utkání Eden Hazard. Na jeho bránění byl zoufalý Lennon úplně sám, a tak není divu, že si belgický kouzelník bez potíží ve vápně narazil s Drogbou a přízemní ranou k bližší tyči prostřelil Huga Llorise - 1:0.

Francouzský reprezentační brankář je neotřesitelnou jedničkou Tottenhamu a důležitou oporou defenzivních řad Spurs. Jen tři minuty po úvodní brance se však neblaze vyznamenal a pomohl Chelsea ke druhé trefě v utkání. Jeho nepovedený odkop zachytil Hazard, ihned předal Oscarovi, jenž poslal do vápna přesný pas Didieru Drogbovi. Legenda Blues neměla v zakončení vstříc Llorisovi žádný problém a zvýšila už na 2:0. 36letý Afričan se tak trefil i ve druhém duelu, v němž nastoupil od první minuty.

Zataženou ruční brzdu z první části úvodního poločasu dokázali domácí vrátit do správné polohy zkrátka dokonale a jen tak potvrdili, že se jim doma na Tottenham nebývale daří - spolu s dnešním duelem už s ním neprohráli 28 zápasů na Stamford Bridge v řadě; ani doma pak Spurs neslavili už déle než čtyři a půl roku. Chelsea zároveň potvrdila vynikající domácí fazonu - vyhrála tu všech sedm letošních ligových zápasů

Zbytek poločasu už tak strhující podívanou nenabídl, za Tottenham zahrozil jen Mason, který vystřelil přímo do Courtoise; a vzápětí jej po krásné kombinaci Hazarda s Oscarem napodobil Willian na druhé straně. Brazilský křídelník měl gólovou šanci ještě těsně před přestávkou, ale míče z jeho kopačky Lloris přitahoval jako magnet.

Po přestávce se obraz hry výrazně změnil. Na hráčích Chelsea se už regulérně projevovala únava a pozvolný tlak z první půle nahradila poměrně viditelná pasivita. Tottenham měl územní převahu, jíž ovšem nebyl schopen přetavit v jakékoli ohrožení Courtoisovy svatyně. Byl to naopak Drogba, kdo po dlouhém výkopu sebral míč a v obtížné pozici prozkoušel Llorise přízemní střelou k tyči.

Takový herní obraz ale Chelsea na jednu stranu vyhovoval. Hráči mohli šetřit síly a vyrážet k nebezpečným protiútokům - toto schéma ostatně Mourinho po 66 minutách posílil stažením Drogba a nasazením agilnějšího Rémyho. Geniální tah se osvědčil už za pár minutek, kdy Francouz obdržel chytrý pas od Azpilicuety, v souboji jeden na jednoho si poradil s Vertoghenem a přesnou střelou k tyči zvýšil na 3:0. Game, set, match.

Vzápětí měl na noze čtvrtý gól Oscar, ale jeho rána mířila těsně vedle branky. To ale bylo z iniciativy Chelsea vše, následně se zase zatáhla, poctivě bránila a čekala na to, co předvede městský rival. Přes důslednou obranu modrých nepředvedl vyjma Chadliho pumelice nic - a Mourinhova parta si v poklidu došla pro třetí čisté konto v řadě a další důležité tři body do tabulky Premier League.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - West Ham United 1:2

02.12.2014 21:00

Góly: 10. Craig Dawson - 35. Kevin Nolan, 45. James Tomkins

West Ham se po zaškobrtnutí na hřišti Evertonu dokonale sebral a po Newcastlu porazil i West Bromwich Albion! Díky brankám Kevina Nolana a Jamese Tomkinse vyhráli Kladiváři na hřišti Baggies 2:1 a drží se na odstup jediného bodu od TOP 4. Naopak WBA dnes prohrál počtvrté v řadě a je velmi blízko sestupovým vodám.

Se čtrnácti odehranými koly je samozřejmě brzy na nějaké závěry, ale zůstává jasným faktem, že West Ham má nakročeno k přelomové sezóně ve své historii. Doposud byl v první čtyřce, která dnes zajišťuje postup do Ligy mistrů, jen jednou v historii - 29 sezón zpátky skončil třetí. Maximem v Premier League zůstává páté místo z před šestnácti let.

O poznání lépe přitom dnes začali hráči domácího celku. Přímý kop Grahama Dorranse si ve výskoku našel stoper Craig Dawson, jenž přesnou hlavičkou otevřel skóre už po deseti minutách hry - 1:0.

Dalších deset minut nato ale mohli hosté vyrovnat. Tomkins hlavou dostal míč do šestnáctky, kde se Kevin Nolan pokusil o zakončení nůžkami - Foster jej však vychytal, stejně jako jeho následnou dorážku. Gólu se Hammers dočkali až v 35. minutě a opět u toho bylo akrobatické zakončení. Carroll zastříhal nohama ve vzduchu, a přestože Foster zase úřadoval, tentokrát už kapitán Nolan s dorážkou uspěl - 1:1.

Ještě důležitější zásah přidali svěřenci Sama Allardyce v závěru prvního dějství. Dobrá střela Kouyatého skončila kořistí vynikajícího Bena Fostera, ale následný roh přinesl West Hamu druhý gól - centr Downinga si na zadní tyči vyčíhal James Tomkins, který i díky špatnému postavení bránícího Dawsona otočil skóre - 1:2.

Po změně stran byli mírně aktivnější domácí fotbalisté, jejichž snaha vyvrcholila po sedmi minutách. Druhý gól v utkání měl na noze netradiční střelec Craig Dawson, jenž byl po Lescottově sklepnutí úplně sám před bránou. Potvrdil ale, že si se zakončením tak úplně netyká, a míč z jeho kopačky skončil mimo branku.

Ve druhém dějství se hosté nezmohli prakticky na nic. Ani jednou nevystřelili na bránu a vlastně se soustředili pouze na bránění. Jejich hrdinou byl hlavně díky výkonu v druhé polovině utkání gólman Adrián, jenž si poradil s oběma největšími šancemi WBA. Shodně je měl na svědomí Victor Anichebe, jenž vždy selhal a West Ham tak získal už sedmou výhru v sezóně (loni na tuto metu čekal 26 kol).

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Aston Villa 0:1

02.12.2014 21:00

Góly: 32. Christian Benteke

První výhra pro Aston Villu v deseti ligových kolech; první gól pro Bentekeho od měsíce března - jak blahodárný vliv mělo tohle vložené kolo na tápající birminghamský celek! Ten se po zisku ojedinělých třech venkovních bodů posouvá dokonce až na 12. příčku...

Villans udrželi hned tři čistá konta v úvodních čtyřech zápasech, pak šli ale dramaticky dolů. A také tohle čisté konto bylo zřejmě hlavně dílem soupeře, který ve finální fázi činil jedno mizerné rozhodnutí za druhým. Zaha s Bolasiem jako už obvykle proháněli všechny soupeřovy zadáky, potom ale v útočné třetině jen sotva přišli s něčím smysluplným.

Aston Villa začala mizerně a v ničem jí nepomohlo brzké zranění klíčového článku ofenzivní tranzice, Joea Colea. Toho nahradil Carlos Sánchez, primárně defenzivní středopolař, a to bylo ihned záhy znát na pasivitě hostů, kteří zároveň připustili soupeři dva nemastné neslané pokusy z dílen Bolasieho a Jedinaka.

Birminghamští se v útočné fázi museli spoléhat hlavně na navrátilce z třízápasového trestu, Christiana Bentekeho, a ten se také později stal osamoceným střelcem duelu. Nejdříve ještě po obtočení se kolem Scotta Danna nepochodil, ve 34. minutě už ovšem utekl svým strážcům, aby zpoza šestnáctky otevřel skóre prostřednictvím jemné, ležérní - skoro až "henryovské" - placírky na vzdálenější tyč.

Crystal Palace záhy ihned začal znovu tlačit, Zaha s Bolasiem však uvnitř pokutového území neuspěli, a ani v poločase vysvlečený Campbell na této domácí impotenci nic moc nezměnil. Právě on se například v 57. minutě jenom marně natahoval po McArthurově příhře za obranu, aby si zanedlouho při snaze udělat penaltu vykoledoval akorát žlutou kartu za filmování.

Na druhé straně se naopak brzy mohl prosadit Weimann, jenž spálil dost možná největší příležitost této 45minutovky. Poslední slovo pak měl Zaha se svým centrem, na který poněkud překvapivě nedosáhl ani jeden z jeho spoluhráčů.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Newcastle United 1:1

02.12.2014 20:45

Góly: 34. George Boyd - 48. Papiss Cissé

I jeden jediný bod za remízu s Newcastlem stačí Burnley k vyšplhání mimo sestupovou trojici, Clarets ovšem těžko budou spokojeni s tim, že si již třetí výhru ve čtyřech kolech nechali doslova uniknout skrz prsty - vlastní nepozorností krátce po změně stran...

Oba celky si hned zkraje vyměnily pár úvodních pozdravů, jako byly na jednom konci hřiště šance dvojice Ings-Barnes, a na straně druhé především pokusy Ameobiho či Cissého, kterému se trestuhodně nepodařilo zkrotit vlastní střelecký pokus po solidní výzvě od Gouffrana.

Ještě před završením první třetiny duelu se potom zřejmě měli hosté ujmout vedení poté, co se Mehdi Abeid kurážně proběhl obranou soupeře, aby následně svému velkolepému sólu nasadil pouze nemastný neslaný finiš.

Vedení se proto ujali Clarets, a jakým způsobem! Ve 34. minutě rozjetý Danny Ings zády k brance ideálně sklepl míč do druhé vlny pro George Boyda a ten svou ránu levačkou vpravdě nemohl vyměřit lépe - 1:0. Kdo už si naopak lépe počínat rozhodně mohl, to byl těsně před přestávkou David Jones těžící z další práce dua Ings-Boyd.

A právě Jonesova přestřelení ve vyložené šanci po závěrečném hvizdu manažer Sean Dyche hořce litoval. Newcastle totiž ihned po přestávce udeřil, když Janmaat nasměroval svůj centr přímo k nohám Gouffrana a jeho sklepnutí do cesty Cissého již vedlo k vyrovnání.

Skóre 1:1 potom vydrželo až do konce i přes zvýšenou aktivitu Newcastlu, povzbuzeného poločasovým vysvlečením Cabelly. Akorát pár minut před závěrečným hvizdem mohli zápas strhnout na stranu každého z týmů Marney, respektive Papiss Cissé, ani jeden z nich si však v koncovce rozhodně nepočínal jako ten správný mazák.

Více informací k zápasu

Leicester City - Liverpool FC 1:3

02.12.2014 20:45

Góly: 22. Simon Mignolet (vl.) - 26. Adam Lallana, 54. Steven Gerrard, 83. Jordan Henderson

Je krize u konce? Po hluboké výsledkové a především výkonnostní mizérii dokázal Liverpool vyhrát druhé ligové utkání v řadě a zařadil se mezi početné osazenstvo "lepšího středu tabulky", který dotírá na pozice zaručující účast v Lize mistrů. V Leicesteru Reds vyhráli 2:1 po brankách Lallany, Gerrarda a Hendersona; a to přesto, že skóre otevřel domácí Ulloa.

Liverpool byl blizoučko otevření skóre už po čtvrthodině hry, jenže Sterlingův samostatný nájezd v poslední chvíli přerušil pohotový Schmeichel. Na druhé straně měl dokonalou příležitost Cambiasso, jenž po minele Mignoleta zkoušel štěstí do prázdné branky z 30 metrů. Netrefil, ale dlouho jej to mrzet nemuselo...

...už za minutu totiž Mignolet potvrdil roli smolaře, a byť první střelu Vardyho dobře vychytal, u dorážky Ulloy si opět připsal nešťastný podíl. Nejlepší střelec Leicesteru sebral míč už téměř z autu a z velmi nízkého úhlu napálil míč do tyčky - od ní se však míč odrazil do Mignoleta a následně putoval do sítě - 1:0.

Jenže pět minut nato se začínalo zase od začátku. Standardku Gerrarda sice domácí odvrátili, avšak Adam Lallana byl při dorážce nesmírně pohotový a dělovou přízemní ranou srovnal na 1:1. Po přestávce pak stačilo Liverpoolu sedm minut, aby stav otočil dokonale. Podobným způsobem - Sterlingův centr zblokoval Morgan, ale jen ke Stevenu Gerrardovi. Kapitán Reds přesnou ranou k tyči poslal svůj tým do vedení - 1:2.

Tvrdou ránu do nadějí Leicesteru na bodový zisk udělal po hodině hry znovu střední obránce Wes Morgan, který v pozici posledního stáhl Rickieho Lamberta a po zásluze uviděl červenou kartu. Už za deset minut měl potrestat nováčka Gerrard, ale zákrok Schmeichela na něj v šestnáctce zůstal překvapivě nepotrestán.

Ještě dřív než Liverpool definitivně rozhodl tak mohli Foxes hned dvakrát vyrovnat. Mahreze však vychytal Mignolet, Cambiasso dorážku přes shluk těl nepropasíroval až do sítě a při další šanci to byl opět Mahrez, kdo ve vynikající pozici nezachoval klid a dovolil gólmanovi Reds zasáhnout.

Proto měli poslední slovo svěřenci Brendana Rodgerse. Rychlý protiútok Liverpoolu vyvrcholil přihrávkou na Sterlinga, kterou ve skluzu zablokoval jeden z domácích zadáků tak nešťastně, že míč srazil přímo na Schmeichela. Ten ho neudržel v rukavicích, volný míč doběhl Sterling a patičkou ho elegantně poslal před odkrytou bránu - Jordan Henderson měl již pozici snadnou - 1:3.

Více informací k zápasu

Manchester United - Stoke City 2:1

02.12.2014 20:45

Góly: 21. Marouane Fellaini, 59. Juan Mata - 39. Steven Nzonzi

Do třetice! Manchester United opět vyhrál a upevnil si místo na čtvrté pozici Premier League. Výkon to však rozhodně nebyl nikterak skvostný a jen úchvatný De Gea zajistil v závěru týmu Louise van Gaala tři body. Gólově se o to postarali Marouane Fellaini a nejspíš Juan Mata. Za Stoke korigoval Steven N’Zonzi.

Na papíře bylo utkání rozhodnuto vlastně už před úvodním hvizdem. Stoke City na Old Trafford nevyhrálo 38 let; s výjimkou "moyesova" počinu letos v únoru navíc nevyhrálo ani doma už téměř tři desetiletí. Prohrálo navíc obě poslední ligová klání, zatímco United minulé tři shodně opanovali...

...a k prodloužení všech možných sérií se mělo nachýlit už po čtvrt hodině, kdy si svoji slabou chvilku vybral brankář Potters Asmir Begović. Jeho zoufalý odkop zachytil Robin van Persie a přečíslení tři na jednoho dostal k vyřešení Ander Herrera. Nekvalita jeho zakončení, které zamířilo těsně nad břevno, však překvapila celý stadion.

Bosenský gólman se však přeci jen "dočkal" - už za pět minut. Pohlednou akci začal Mata, Herrera napravil předchozí zaváhání výborným centrem do šestnáctky, kam se jako velká voda přivalil Marouane Fellaini a přesnou hlavičkou zavdal ochozům "Divadla snů" k oslavám.

Vedení však favoritovi nevydrželo příliš dlouho. Pět minut před přestávkou pronikl do vápna Bojan, a byť u míče nezůstal, odražený předmět sváru dokonale napálil k tyči Steven N’Zonzi. Ani vyrovnaný stav však neměl být příliš dlouho aktuálním - po přímém kopu z boku šestnáctky a několika odrazech vně se do stoprocentní šance dostal opět Fellaini, jenže místo nekompromisního zakončení jen udělal přízemní pomalou střelou hrdinu z Begoviće.

Svěřenci Louise van Gaala vstoupili do druhého poločasu s velkým odhodláním. Soupeře od první minuty od obrátky tlačil k vlastní bráně, ale dlouho z převahy nebyli schopni nic vytvořit. Až v devětapadesáté dokonale zahrál přímý kop Juan Mata a míč doputoval až do sítě. O branku se sice vehementně hlásil Marcos Rojo, ale ani zpomalený záběr nedokázal odhalit, kdo je skutečně gólovým střelcem.

Za deset minut měl třetí branku na kopačce čerstvě devatenáctiletý mladík James Wilson, jenž zužitkoval svou rychlost, aby unikl obráncům Stoke; v zakončení už ale selhal - stejně jako o několik minut později Fellaini, jenž dostal na hranici vápno nabito od Herrery.

Místo klidu na své kopačky však United nadělil hostům šanci bojovat o body do poslední vteřiny. V tu chvíli se ale do role hrdiny vtělil David De Gea, jenž nejprve skvěle lapil hlavičku Dioufa, aby posléze vyrazil další jasnou gólovku Stoke, a pak jej na brankové čáře zastoupil Young.

Více informací k zápasu

Swansea City - Queens Park Rangers 2:0

02.12.2014 20:45

Góly: 78. Sung-yueng Ki, 83. Wayne Routledge

Swansea se po dvou kolech vrací na vítěznou vlnu a naopak QPR po vitální výhře nad jiným nováčkem z Leicesteru padá zpátky na zem. Velšané měli na Liberty Stadium více ze hry v podstatě celou dobu, góly však padaly až v závěrečné čtvrthodině...

Gólman hostujícího celku Robert Green nemá na Swans příliš dobré vzpomínky. Právě proti nim totiž před časem debutoval v dresu QPR, a Velšané ho tehdy nijak nešetřili - nasázeli mu pět branek při jasné výhře 5:0. Dnes se však někdejší brankář West Hamu ihned jal všechnu újmu vracet i s úroky.

Hned zkraje například Bony předvedl super míčovou techniku a bez váhání narýsoval kolmici pro Routledge, na něm si už ale v souboji tváří v tvář smlsl skvělý Green. A bývalý anglický internacionál musel být ve střehu i nadále - jako třeba v osmé minutě, když proti němu na přední tyči hlavičkoval po rohu Bartley.

Po necelé půlhodině Greena od další práce uchránil vynikající blok Yun Suk-younga, avšak brankář QPR musel být zpět v akci o pár minut později při skvělém přímém kopu Sigurdssona, jehož projektil vytahoval doslova heroicky přímo nad brankovou čárou. Až by si jeden bez přítomné technologie lámal hlavu, jestli to již nebylo za.

Hoops se na půlku soupeře v úvodní části dlouho ani nepodívali, a jakž takž se osmělili teprve kolem 40. minuty. Tehdy Kranjčar jen taktak stihl odcentrovat na důrazného Fera, kterého zblízka vychytal Fabianski; a o něco později své štěstí ze střední vzdálenosti marně pokoušel Vargas.

Robertu Greenovi se dnes dostávalo celkem dost pomoci od spoluhráčů v poli; a pokud to v první půli byl Yun Suk-young, hned na začátku té druhé se činil pro změnu Richard Dunne. Ve spolupráci s irským stoperem nejprve Green zabránil ve skórování Bonymu; a další pokus útočníka z Pobřeží Slonoviny potom zvládl zablokovat již sám Dunne, na vlastní pěst.

Bony Wilfried byl nejaktivnějším hráčem druhého poločasu taky nadále, pořád ho ale provázela minimální přesnost v koncovce. Jednou takhle pálil pouze doprostřed brány, a když už mu v 68. minutě ideálně sedla střela z voleje, vytáhl se Robert Green s dalším fantastickým zákrokem.

Střílení gólů tak dnes bylo výjimečně na jiných hráčích. Nejdříve se v 78. minutě krásnou křižnou ranou levačkou prosadil Ki Sung-yueng, a jen chvíli nato bylo o zasloužené výhře domácích definitivně rozhodnuto. První Dyerův pas na Bonyho sice ještě zablokoval Caulker, napodruhé už ale domácí křídelník hledal z druhé vlny nabíhajícího Routledge a ten se z hranice šestnáctky nemýlil - 81. minuta, 2:0 a hotovo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC14113033:1136
2.Manchester City1493231:1430
3.Southampton FC1482424:1026
4.Manchester United1474324:1625
5.West Ham United1473423:1724
6.Arsenal FC1465322:1523
7.Swansea City1464419:1422
8.Liverpool FC1462619:1920
9.Newcastle United1455415:1720
10.Tottenham Hotspur1462618:2120
11.Everton FC1446424:2218
12.Aston Villa144468:1816
13.Stoke City1443714:1815
14.Sunderland AFC1428413:2314
15.Crystal Palace1434718:2313
16.West Bromwich Albion1434714:2013
17.Hull City1426615:2112
18.Burnley FC1426610:2212
19.Queens Park Rangers1432914:2711
20.Leicester City1424814:2410

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (786)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele