Premier League - preview 29. kola

03.03.2018, 08:50, aktualizováno 05.03.2018, 08:59
Previews
Crystal Palace po sérii pěti zápasů bez výhry znovu spadl do sestupového pásma a nic snadného na něj nečeká ani v dohrávce 29. kola. Sice bude mít výhodu domácího prostředí, do Londýna ovšem dorazí Manchester United...
Crystal Palace - Manchester United  (pondělí 21:00)
Crystal Palace se ve druhém kole v řadě představí na domácím svatostánku zvaném Selhurst Park. Stejně jako před týdnem je však ani teď nečeká snadná práce. Po Tottenhamu má na jihovýchodě Londýna dostaveníčko Manchester United, který touží po návratu na druhou pozici v tabulce.

Minulou neděli přivítali Eagles další londýnské mužstvo Tottenham a dlouho drželi naději na bodový zisk, Tu jim však těsně před koncem vzal kanonýr Kohoutů Harry Kane, díky němuž zůstaly domácím fandům jen oči pro pláč. Palace se tak propadli zpět na sestupové pozice, ze kterých vede obtížná úniková cesta.

Londýnský celek již nezvítězil v pěti ligových utkáních za sebou, za což může z velké části rozsáhlá marodka. Proti Tottenhamu nemohlo nastoupit hned dvanáct hráčů z kádru, který vede zkušený Roy Hodgson. Do pondělního mače však již dost možná naskočí Martin Kelly a Jeffrey Schlupp, naopak ani na lavičku náhradníku neusedne Timothy Fosu-Mensah, který v Londýně hostuje právě z United.

Mužstvo Josého Mourinha zvládlo v minulém kole velmi důležitý duel proti Chelsea, kdy otočilo nepříznivý vývoj a zvítězilo 2:1. Hlavním strůjcem vítězství byl Romelu Lukaku. Pozornost na sebe strhává i jednadvacetiletý Scott McTominay. O mladém záložníkovi se diskutuje v souvislosti s jeho možnou reprezentační kariérou. McTominay si totiž může nárokovat starty za anglický i skotský dres.

"Mé rady k němu se netýkají národních týmů," řekl Mourinho. "Radím mu, aby zůstal na současné cestě. Je velmi pokorný, otevřený k ponaučení, inteligentní a chci, aby pokračoval stejným směrem a bojoval o minuty v Manchesteru United, což není jednoduché."

Po zápase v Selhurst Parku čeká Rudé ďábly náročný program. Nejprve se na Old Trafford střetnou s odvěkým rivalem z Liverpoolu a následně budou v Manchesteru bojovat v odvetě osmifinále Ligy mistrů o postup do dalšího kola proti Seville. Vítězství proti Crystal Palace, které by do týmu mohlo přinést uvolnění a lepší náladu, by tak přišlo vhod.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Kelly, Tomkins, Riedewald, van Aanholt - Towsend, McArhur, Milivojević, Wan-Bissaka - Benteke, Sørloth
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, Smalling, Bailly, Shaw - McTominay, Matić, Pogba - Lingard, Lukaku, Sánchez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.88 - 4.36 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Brighton & Hove Albion - Arsenal FC  (neděle 14:30)
Brighton, povzbuzený týden starým vítězstvím nad Swansea, přivítá na domácím stadionu ve 29. kole Premier League Arsenal. Ten během čtyř dnů dvakrát schytal tříbrankový debakl od Manchesteru City a na jihu Anglie již musí bezpodmínečně zvítězit.

Fanoušci Gunners jsou z výkonů svého oblíbeného mužstva právem frustrovaní. Vždyť z posledních šesti ligových zápasů prohrál Arsenal čtyřikrát. Naposledy dostal tři branky ve čtvrtek doma od manchesterských Citizens. "Vzalo nám to sebevědomí a přineslo zpět zklamání. Ve fotbale ztratíte sebevědomí velmi rychle a zpět jej získáváte velmi pomalu," řekl po utkání manažer Londýňanů Arséne Wenger.

Nyní se již on i jeho svěřenci musí soustředit na nedělní střetnutí proti Brightonu. Zápas se určitě nebude týkat zraněných Monreala a Lacazetta. Nejistý je pak start záložníka Jacka Wilshera, který kvůli zranění vynechal již duel proti City.

Soupeř Arsenalu se sice pohybuje v nižších patrech ligové tabulky, vzhledem k předsezónním cílům a posledním výsledkům je však atmosféra v klubu uvolněnější. Seagulls si zatím drží odstup od sestupových příček. Zajištění účasti v příštím ročníku Premier League by pro nováčka soutěže znamenalo úspěch.

Manažer Chris Hughton si je však vědom síly Arsenalu, která v mužstvu stále dřímá. "Pokud hrajete proti týmu, jakým je Arsenal, musíte si dávat pozor na jejich reakci. Střetáváme se s nimi v pravděpodobně nejhorší dobu. Proto musíme hrát na úrovni, o které víme, že ji zvládáme." V utkání bude moct využít téměř kompletní kádr včetně navrátivšího Jiřího Skaláka. Dlouhodobě chybí pouze Steve Sidwell.

Brighton přivítal v nejvyšší soutěži Arsenal naposledy v roce 1982. Do té doby na sebe mužstva narážela především v FA Cupu. Posledních pět zápasů patřilo Gunners. Zajímavou statistiku mají proti sobě Chris Hughton a Arséne Wenger. Celkově je úspěšnější Wenger, který zvítězil pětkrát oproti dvěma porážkám. Hughton se nicméně může stát teprve třetím manažerem, který svého francouzského protějška porazí ve třech různých klubech. Doposud to dokázali pouze Mark Hughes a Sam Allardyce.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Bong, Duffy, Dunk, Schelotto - Stephens - Groß, Pröpper, Knockaert - Izquierdo, Murray
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Chambers, Koscielny, Kolašinac - Ramsey, Xhaka, Mchitarjan, Özil, Welbeck - Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.15 - 3.69 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester City - Chelsea FC  (neděle 17:00)
Nechtěl bych být v kůži Antonia Conteho. Úřadující šampioni z Chelsea stojí před možná zlomovým zápasem letošní sezóny. Čtvrtý Tottenham je už pět bodů vzdálen a Blues vyráží na hřiště Manchesteru City. Aktuálně asi nejobtížnější myslitelný zápas může Chelsea velmi snadno vyřadit ze hry o kvalifikaci do Ligy mistrů. Citizens naopak body přehrabují vidlemi a na zisk titulu už nenahlíží z hlediska "jestli", nýbrž "kdy".

"Myslím, že když odvádíte velmi dobrou práci a mezi manažerem a vedením klubu panují skvělé vztahy, pak máte možnost pracovat tak, jak chcete vy."Jediné souvětí Antonia Conteho na adresu Manchesteru City, které dokonale vystihuje hořkou situaci v londýnské Chelsea.

Pep Guardiola má prakticky neomezenou podporu vedení svého klubu, má možnost přivést kteréhokoli hráče, na nějž si ukáže, a navíc vtiskl hvězdami nabitému týmu osobitou a ofenzivní tvář. Tohle dohromady znamená, že Citizens válcují nejen celou Anglii, ale i Evropu. Však taky už vyhráli ligový pohár a v Premier League už na jejich titul ani nevypisují kurzy.

No a pak tu máme Chelsea, která loni senzačně uchvátila titul pro sebe, jenže nyní už nemůže těžit z nenáročného programu a především momentu překvapení po změně systému na 3-4-3, který po Conteho revoluci začala v jistých utkáních využívat dobrá třetina soutěže. No a Roman Abramovič už zkrátka nehodlá rozhazovat peníze jako arabští mocipáni...

Týden co týden jsme proto svědky rozpačitých vyjádření Antonia Conteho, který si zklamání z přístupu vedení dost možná netaktně nenechává sám pro sebe. Jenže když coby mistr dostáváte jako posily hráče typu Zappacosta, Drinkwater nebo Barkley, dá se nálada manažera úřadujících šampionů chápat.

Současná krize Chelsea začala šokujícími porážkami 0:3 s Bournemouthem a 4:1 na hřišti Watfordu. Spolu s nedávným neúspěchem proti Manchesteru United se můžeme dočkat dalšího hrůzostrašného momentu, jichž si fanoušci londýnského celku tolik užili při jiné mistrovské kocovině v roce 2015/16. Čtyři z pěti zápasů Chelsea v lize neprohrála právě od listopadu 2015.

Na Etihad Stadium se tuhle nelichotivou sérii pro soupeře pokusí vytvořit celek, jenž momentálně působí nezastavitelně. Před začátkem kola vedl Manchester City ligu o 16 bodů a svou formu naposled potvrdil nekompromisním způsobem. Za půl hodiny smetl Arsenal na jeho půdě třemi góly a zbytek zápasu de facto dohrál.

Doma jsou Citizens neskutečně silní - ze čtrnácti zápasů ztratili jen dva body a celkem nasázeli úchvatných 50 gólů. To je víc než tři a půl gólu na zápas. Pep Guardiola však roli jasného favorita proti Chelsea odmítá. "Když tady teď sedíme, oni jsou pořád šampioni. Není to tak dlouho, co dokázali úžasné věci. Mají stejného manažera, skoro stejné hráče, můžou to dokázat znovu," brzdí euforii.

Narážel tím možná na poslední vzájemný střet z Etihad Stadium, kdy mistrovský celek postavený na skvělé formě Edena Hazarda a Diega Costy odpravil Man City v poměru 3:1. Právě španělský útočník ale Chelsea chybí víc než by si možná vedení hodlalo připustit. Jeho reprezentační kolega Alvaro Morata je absolutně z formy, v roce 2018 ještě nedal gól a to k tomu měl 10 příležitostí (půlku v základu).

Proto se možná dočkáme taktických šachů, kterými je Antonio Conte pověstný. Sám na hrotu by mohl nastoupit Eden Hazard, který v této roli zaujal i proti Barceloně. Za ním by pak mohli tvořit Willian a Cesc Fábregas, který by měl za sebou Kantého s Drinkwaterem, a sám tudíž víc prostoru k ofenzivě. Mimo hru jsou pořád Bakayoko, Luiz a mladík Ampadu, zatímco Barkley je opět zdráv.

Guardiola musí přemýšlet o složení obrany, z níž může vypadnout Kyle Walker. Ten totiž ze zápasu s Arsenalem odkulhal s bolavým lýtkem. Na opačné straně se do hry opět hlásí Zinchenko, zatímco Danilo se případně přesune doprava. V rámci rotace stoperů by měl dostat volno Kompany. Fernandinho je zraněný, stejně jako Mendy, no a Delph si kroutí další zápas v rámci suspendace. Raheem Sterling naproti tomu hlásí návrat.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker (Danilo), Stones, Otamendi, Zinchenko - De Bruyne, Gündogan, D. Silva - Sterling, Agüero, Sané
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Christensen, Rüdiger - Moses, Fábregas, Kanté, Drinkwater, Alonso - Willian - Hazard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.80 - 6.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Everton FC  (sobota 13:30)
První březnové kolo letošní sezóny Premier League načne na Turf Moor souboj domácího Burnley s Evertonem. Utkání bude přímým soubojem o sedmé místo, pokud se tří bodů dočkají domácí, odrazí nápor svého konkurenta a odskočí mu na 6 bodů, pokud by se ale naopak radovali hosté, dělilo by oba celky už jen skóre.

Burnley zažívá po vynikající první části sezóny pořádný útlum, který ještě prohloubila domácí remíza se Southamptonem. Sám o sobě tedy onen výsledek zas až takové zklamání nepředstavuje, jenže svěřenci Seana Dycheho přišli o výhru až v nastaveném čase, když na vedoucí zásah Barnese odpověděl v samotném závěru Gabbiadini. Clarets tak ani na jedenáctý pokus nenašli dávno ztracený vítězný recept a na další zisk tří bodů čekají už od 12. prosince, kdy tehdy nejtěsnějším poměrem přehráli Stoke City.

Everton se sice po hrůzostrašném vstupu do ročníku zmátořil a se záchranou rozhodně nebude mít problémy, přesto je tato sezóna pro tradiční klub z Liverpoolu jednoznačně zklamání. Po letních investicích do kádru se čekalo, že se Toffees přiblíží přední šestici klubů, jenže realita byla úplně odlišná. Everton stále pronásledují krajně nevyrovnané výkony, za poslední čtyři zápasy sice svěřenci Sama Allardyce porazili například Leicester City nebo Crystal Palace, zároveň ale byli schopni totálně vyhořet na hřišti Arsenalu a v minulém kole podlehli i na půdě Watfordu.

Sean Dyche už může počítat s Jamesem Tarkowskim a Chrisem Woodem, oba obránci se v tomto týdnu vrátili do tréninku. Dle slov manažera je pak velmi blízko návratu i Tom Heayton, který posledních šest měsíců vynechal kvůli poraněnému ramenu. Evertonu se vrací trojice Jagielka, Baines a Coleman, ovšem Eliaquim Mangala pravděpodobně vynechá zbytek sezóny kvůli zranění kolena, které si přivodil v minulém měsíci.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 2.95 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
O důležité ligové body svedou v sobotu souboj také celky Leicesteru a Bournemouthu. Zatímco domácím by výhra výrazně pomohla ve snaze dotáhnout se na sedmou příčku, hostům by dala téměř jistotu záchrany. Musel by se totiž stát zázrak, aby za posledních 9 kol nezískali potřebných 5 bodů k dovršení magické hranice 40 bodů.

Forma domácího celku se v posledních týdnech také trochu zhoršila, Foxes totiž naposledy vyhráli na konci ledna, od té doby za čtyři ligová klání získali pouze dva body. Vardy a spol. však ve zbylé části sezóny nebudou pod tlakem, se záchranou starosti mít určitě nebudou, naopak mohou zabojovat o sedmou příčku v tabulce a překvapit mohou také v FA Cupu, kde je v polovině března čeká čtvrtfinále s londýnskou Chelsea.

Bournemouthu se příliš nevyvedla první polovina sezóny, jenže od Vánoc jakoby byl na hřišti úplně jiný tým. Svěřenci Eddieho Howea od té doby odehráli devět utkání, prohráli jen jeden jediný, na své konto si připsali úctyhodných šestnáct bodů a na výhry nad Arsenalem a především na seznační vysokou výhru na Stamford Bridge budou ještě dlouho vzpomínat. V tabulce se tak ze sestupových vod posunul až na jedenáctou příčku.

Domácím se po zranění vrací útočník Okazaki, jinak však mají k dispozici téměř kompletní kádr. Totéž se dá říct i o hostujícím celku, jediným dlouhodobým absentérem by měl být Tyrone Mings, kterého stále trápí bolavá záda.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.69 - 4.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Stoke City  (sobota 16:00)
Důležitý záchranářský souboj se odehraje na St. Mary's, kde domácí Southampton přivítá trápící se Stoke City. Oba celky v tabulce dělí jen jeden jediný bod - Southampton se nachází na šestnácté příčce, zatímco Stoke je devatenácté. Pravděpodobně se tak nedá čekat příliš fotbalové krásy, ovšem to se dá snadno pochopit - v sázce je tentokráte opravdu hodně.

Svatí letos prožívají na své poměry bídný rok, před sezónou jistě nepočítali s tím, že by se zrovna s nimi mělo počítat do bojů o záchranu. Jenže život v Premier League je plný překvapení a tentokráte je právě Southampton tím týmem, který hraje hluboko pod své možnosti. Od konce listopadu je ligová forma celku z jihu Anglie přímo prachbídná, za patnáct ligových zápasů totiž zaznamenali jen jedno vítězství a celkem posbírali pouhých 11 bodů.

Hrnčíři před startem ročníku pravděpodobně také spíše uvažovali o tom, jak se přiblížit pohárovým příčkám, málokdo je vůbec tipoval na to, že by mohli mít se záchranou nějaké větší starosti. Jak to ale v březnu vypadá, v současné situaci bude sama záchrana úspěchem, jelikož parta okolo Ryana Shawcrosse je v sestupových vodách namočena vskutku nepříjemně. Ani nový kouč Paul Lambert mužstvo nevzkřísil, podařilo se mu porazit pouze Huddersfield, od té doby si však Hrnčíři připisují pouze jednotlivé body za remízy, což momentálně nestačí.

V táboře domácích se otazník vznáší nad dvojicí Steven Davis a Shane Long. Oba fotbalisté mají drobné šrámy a o jejich startu se rozhodne až těsně před výkopem. Do hry určitě nezasáhne Charlie Austin, toho vyřadí zranění stehenního svalu. Hostům se naopak vrací dvojice zkušených fotbalistů v podobě Petera Crouche a Ryana Shawcrosse, mimo ale bude brankář Lee Grant a záložník Stephen Ireland.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.81 - 5.51
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Huddersfield Town  (sobota 16:00)
Zdá se, že s dlouho propíranou kletbou Tottenhamu ve Wembley je již se vším všudy amen. Spurs v posledních týdnech válí na všech frontách a v sobotu proti nováčkovi z Huddersfieldu hodlají na londýnském svatostánku bodovat naplno v ligovém střetnutí již počtvrté za sebou, nemluvě o nedávné šestigólové kanonádě v pohárovém duelu s Rochdale. V sestavě týmu Mauricia Pochettina ovšem vyvstal jeden nový problém, a to situace ve středu obrany.

Jak z víkendového duelu, tak i nadcházejícího osmifinále Ligy mistrů proti Juventusu totiž byl vyřazen kvůli novému svalovému zranění stoper Toby Alderweireld a nejistá situace panuje také okolo jeho obvyklého stoperského kolegy Jana Vertonghena, jenž pro změnu laboruje s kotníkem. Druhý zmiňovaný belgický reprezentant se již sice vrátil do tréninkového procesu, ale lze očekávat, že Pochettino s jeho návratem na hřiště nebude příliš spěchat.

Argentinský manažer ovšem na tiskové konferenci nechtěl o očekávaném duelu s Juventusem ani slyšet. "Soustředíme se plně na utkání s Huddersfieldem. To je pro nás ten nejdůležitější zápas. Usilujeme zde o klíčové tři body v boji o umístění do čtvrtého místa," připomíná Pochettino aktuální vyrovnanou situaci na špici tabulky, kde se za vedoucím Manchesterem City vede tuhý boj o zbylá tři místa, zajišťující účast v Lize mistrů. Momentálně vychází Černý Petr na londýnskou Chelsea, která právě za Tottenhamem zaostává o dva body.

Huddersfield se do Wembley podívá poprvé od loňského triumfu ve finále play-off druhé anglické ligy proti Readingu, které Terriers ovládli v dramatickém penaltovém rozstřelu a zajistili si vysněný postup do Premier League. Manažer David Wagner si doposud s ligovým outsiderem vede nad očekávání dobře a díky nedávným dvěma výhrám za sebou Huddersfield okupuje čtrnáctou příčku s tříbodovým náskokem před sestupovým pásmem.

Dobrou zprávou pro Wagnera je návrat Philipa Billinga s Chrisem Lowem zpět na soupisku, ovšem sobotní duel přichází ještě příliš brzy pro Aarona Moye a Eliase Kachungu, kteří se ještě zotavují ze svých potíží s kolenem.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Sanchez, Dier, Davies - Wanyama, Dembélé - Eriksen, Alli, Son - Kane
Huddersfield Town - pravděpodobná sestava:
Lössl - Hadergjonaj, Zanka, Schindler, Kongolo - Williams, Hogg, Billing - Quaner, Mounie, Van la Parra
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.81 - 23.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Poslední šance pro Alana Pardewa? I tak lze pohlížet na sobotní utkání West Bromwiche Albion na půdě Watfordu. Birminghamský celek se nachází na samém dně ligové tabulky a případná šestá porážka v řadě by již pravděpodobně byla poslední kapkou k odvolání anglického manažera. Pardew od svého listopadového nástupu do funkce zaznamenal pouhou jednu výhru ze čtrnácti zápasů a v posledních týdnech se musí vypořádat i s potížemi mimo hřiště.

Přípravu Baggies na zápas totiž poněkud narušil únik informací o ostré výměně názorů mezi Pardewem a kapitánem Chrisem Bruntem, jemuž se nelíbilo manažerovo taktické rozhodnutí zůstat u formace 4-4-2 v minulém kole proti Huddersfieldu, v němž nakonec West Bromwich prohrál 1:2. Severoirský reprezentant se v tu chvíli nedržel zpátky ani při adresování svých spoluhráčů. "To, co se stalo během soboty v naší šatně, bylo zklamání, protože co proběhne v šatně, by také mělo zůstat v šatně," posteskl si Pardew.

"Přesto si nemyslím, že by to naše fanoušky negativně ovlivnilo," pokračoval zkušený kouč Albionu. "Líbilo by se jim víc, kdybychom si po tak špatném výkonu nic nevyčítali? Byl bych naivní a špatný manažer, kdybych si z toho nevzal ponaučení. Snad se mi podaří přijít s něčím lepším v sobotu."

Přestože to s Watfordem po nečekaném odvolání Marca Silvy na chvíli vypadalo všelijak, pod vedením nového kouče Javiho Gracii se Hornets opět rozběhli na plný výkon a budou usilovat dokonce o třetí vítězství na domácí půdě v řadě za sebou. Londýnský klub stále nemá v boji o záchranu nic jisté, byť je na tom podstatně lépe než jeho nadcházející soupeř - zatímco West Brom ztrácí na první nesestupové místo sedm bodů, Watford má naopak deset kol před koncem sezony šestibodovou rezervu.

"Máme další příležitost naplno bodovat," prohlásil Gracia na předzápasové tiskové konferenci. "Ale nemyslím si, že by to proti West Bromwichi bylo jednodušší než proti Arsenalu, který nás čeká o kolo později. Jsem si jist, že West Brom do našeho zápasu nastoupí, jako by to měl být ten úplně poslední."

Graciovi bude delší dobu scházet nová posila z Barcelony, Gérard Deulofeu, jenž si v minulém kole proti Evertonu přivodil zlomeninu kůstky v chodidle a přidává se tak na marodku k pětici Chalobah, Kaboul, Cleverley, Cathcart a Success. Hostům stále schází Daniel Sturridge, stejně jako Nacer Chadli a James Morrison.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Janmaat, Prödl, Mariappa, Holebas - Doucouré, Capoue - Carrillo, Pereyra, Richarlison - Deeney
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, Hegazi, Evans, Gibbs - Phillips, Livermore, Barry, McClean - Rodriguez, Rondón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.39 - 3.21 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Swansea City - West Ham United  (sobota 16:00)
Swansea po zlepšených výkonech i výsledcích minulý týden tvrdě narazilo. Z Brightonu si odvezlo čtyřgólový příděl a opět spadlo na sestupové pozice. West Ham si v posledním kole nevedl lépe, uštědřil stejný debakl jako Labutě a v sobotu bude chtít zamezit dalšímu pádu.

Už se zdálo, že jediný velšský účastník Premier League zvedá kotvy a rychle pluje do bezpečných vod. Jenže výlet na jih Anglie se vůbec nevyvedl. Paradoxní je, že Swansea dokázalo zdolat aspiranty na Ligu mistrů Liverpool a Arsenal, ale boj s přímým konkurentem hrubě nezvládlo.

"Necítím se pod tlakem. Byli jsme pod ním až příliš, když jsme měli šest bodů náskok na sestup. Toto není tlak, ten je v Sýrii, Afghánistánu a podobných případech," vzkázal manažer Swans Carlos Carvalhal. "West Ham respektujeme. Má velmi dobrého kouče a taktéž velmi dobré hráče," dodal.

Jeho mužstvu se nepovedl poslední ligový zápas, chuť si však spravilo v úterý, kdy v opakovaném zápase FA Cupu proti Sheffieldu Wednesday zvítězilo 2:0 a postoupilo do čtvrtfinále soutěže, v němž narazí na Tottenham Hotspur.

Výkony West Hamu jsou jako na houpačce. V posledním domácím zápase zdolali Hammers Watford. Minulý týden však cestovali do Liverpoolu a domů se vraceli s prázdnou. Svěřenci Davida Moyese drží 13. místo v tabulce a na svého sobotního soupeře mají tříbodový náskok.

V britských médiích se Moyesova pozice v klubu často probírá. Sám skotský manažer se ale spekulacemi neznepokojuje. "Dialog s klubem byl velmi dobrý a již se připravujeme na další sezónu. Užívám si práci v klubu a s lidmi okolo," řekl.

Kladivářům se v zápasech se Swansea poměrně daří. Poslední tři střetnutí patřili právě jim a ve Walesu prohráli naposledy v srpnu roku 2012. Labutě pak může motivovat fakt, že v případě výhry se bodově dotáhnou na londýnský celek.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Naughton, van der Hoorn, Fernández, Mawson, Olsson - Dyer, Ki, Clucas, Carroll - J. Ayew
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Zabaleta, Ogbonna, Collins, Evra - Noble, Kouyaté - João Mário, Antonio, Arnaoutović - Hernández
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.08 - 3.13
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Liverpool FC - Newcastle United  (sobota 18:30)
Liverpool v poslední době zase šlape jako hodinky. Jednou a půldruhé nohy je ve čtvrtfinále Ligy mistrů a v Premier League se vyšvihl na třetí místo. V sobotu podvečer přivítá na Anfield Road Newcastle a publikum bude opět očekávat vítěznou radost svých miláčků.

V posledních třech zápasech inkasovali Reds pouze jednou, v tom posledním doma proti West Hamu. Dopředu pak předvádí Salah a spol. ještě větší smršť. V Champions League nedali šanci Portu, které doma dostalo potupného bůra. V lize pak dovezli gólový dárek svému soupeři čtyřikrát.

Manažera Jürgena Kloppa potěšilo, jak se hráči vypořádali se zimní ztrátou Philippa Coutinha, který odešel hledat štestí do Barcelony. "Již je to pár týdnů a jsem šťastný z reakce chlapců. Lidé si myslí, že když chybí jeden hráč, zříti se celá budova. Tomu já nevěřím."

Hlavním tahounem klubu od řeky Mersey je Mohamed Salah. Manažer Newcastlu Rafael Benitez však upozorňuje i na ostatní fotbalisty Reds. "Není to jen o Salahovi. Mané, Firmino, každý může být hrozbou. Mají tempo, energii, nikoliv jen ho. Pokusíme se každého hlídat za pomocí koncentrace a intenzity," řekl španělský lodivod.

Magpies se po roční pauze opět vrátili do nejvyšší soutěže s cílem vyhnout se záchranářským starostem. To se jim ale příliš nedaří. Ze současné 15. pozice mají na sestup náskok pouhé dva body. Rozmarné výkony severoanglického celku ukázal poslední duel s Bournemouthem. Straky vedli po dvou trefách Gaylea již 2:0, Cherries se však vzchopili a dotáhli duel k dělbě bodů.

Zlepšení se nedá příliš očekávat ani v Liverpoolu, kde se Newcastle představí v roli outsidera. Speciální střetnutí čeká již zmiňovaného Beniteze, který jako manažer Reds prožil jedny z nejpříjemnějších okamžiků své trenérské kariéry, kdy klub mj. dovedl k ušaté trofeji pro vítěze Ligy mistrů.

Návrat prožije i záložník Jonjo Shelvey, který na severozápadě Anglie začínal svou ligovou kariéru. Jeho start v zápase je však nejistý, neboť z utkání v Bournemouthu si odnesl poranění kolene.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Karius - Alexander-Arnold, Lovren, van Dijk, Robertson - Milner, Can, Henderson - Salah, Firmino, Mané
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Lejeune, Lascelles, Dummett - Merino, Diamé, Ritchie - Kenedy, Gayle, Pérez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.72 - 16.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City28243182:2075
2.Manchester United28185553:2059
3.Liverpool FC28169365:3257
4.Tottenham Hotspur28167553:2455
5.Chelsea FC28165750:2553
6.Arsenal FC28136951:3945
7.Burnley FC28910922:2537
8.Leicester City28991040:4136
9.Everton FC28971232:4734
10.Watford FC28961338:4733
11.AFC Bournemouth28881233:4332
12.Brighton & Hove Albion287101126:3731
13.West Ham United28791235:5030
14.Huddersfield Town28861425:4830
15.Newcastle United28781327:3829
16.Southampton FC285121129:4127
17.Crystal Palace28691325:4327
18.Swansea City28761521:4127
19.Stoke City28681428:5426
20.West Bromwich Albion283111422:4220

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1062)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele