Premier League - preview 21. kola

12.01.2016, 08:48, aktualizováno 13.01.2016, 08:29
Previews
Sedmi zápasy bude dnes dohráno 21. kolo Premier League. Arsenal cestuje do Liverpoolu a bude hájit první místo před Leicesterem, na který čeká měření sil s Tottenhamem. Nic snadného před sebou nemá ani Manchester City, ten se střetne s Evertonem. Chelsea hostí WBA...
Swansea City - Sunderland AFC  (středa 20:45)
Strašidelný víkend si prožili ve Swansea, kde si užuž mysleli, že po třech čistých kontech a solidním výkonu při prohře s Manchesterem United přichází obrat k lepšímu. Nemusel by. Labutě ve třetím kole FA Cupu vybouchly na půdě Oxfordu United a malou útěchou jim může být akorát nezdar jejich soupeřů ze Sunderlandu...

Onen nezdar na druhou stranu nebyl podobného rázu, neboť Black Cats nezvládly bitvu s papírově silnějším Arsenalem. I tak šlo o šestou soutěžní porážku z posledních sedmi pokusů, což se na psychice projeví. Mackems se nyní mohou pořádně opírat akorát o skalp suverénně nejslabší Aston Villy, kterou v prvním novoročním vystoupení dvěma góly popravil Jermaine Defoe.

Sam Allardyce se v čele Sunderlandu chystá ke svému jubilejnímu 450. zápasu v Premier League a před sebou má teoreticky složitou úlohu. Sunderland koneckonců netriumfoval na žádném ze čtyř předešlých výletů do Walesu a naposledy tam vyhrál den po vraždě amerického prezidenta Kennedyho, v listopadu 1963.

Na druhou stranu, Swans skutečně mají největší starosti sami se sebou, a pokud by se jim podařilo nyní Sunderland zdolat, šlo by o jejich první 'obhájenou' výhru před domácím publikem od úvodního dvojduelu sezony.

Alan Curtis o víkendu vydatně rotoval, což alespoň z malé části omlouvá onu ostudnou prohru 2:3. Teď se tak zpět v sestavě počítá se Sigurdssonem, Williamsem, Fabianskim i Ayewem. Leon Britton vyhlíží svůj 500. soutěžní start v dresu labutí.

V Sunderlandu si do poslední chvíli nemohou být jisti zdravotním stavem kapitána Johna O’Shey. Irský zadák musel o víkendu předčasně střídat kvůli problémovému lýtku. Debut by si proto mohl okamžitě odbýt čerstvě získaný mladík Bayernu Jan Kirchhoff.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Rangel, Fernández, Williams, Taylor - Britton - Ki Sung-yueng, Cork - Sigurdsson - Ayew, Gomis (Routledge)
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Mannone - Jones, Coates, Brown, Van Aanholt - M'Vila, Cattermole - Watmore, Johnson, Borini - Defoe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.60 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Chelsea FC - West Bromwich Albion  (středa 20:45)
Manažer Chelsea Guus Hiddink na rozdíl od některých svých kolegů o víkendu v FA Cupu nasadil prakticky nejsilnější možnou sestavu a většinu základní jedenáctky čeká při náročném programu již ve středu ligový duel s nevyzpytatelným West Bromwichem Albion. Baggies sice v Premier League zvítězili dvakrát za sebou, v sobotu však horko těžko zachraňovali alespoň remízu s druholigovým Bristolem.

West Brom vyfasoval těžšího soupeře než Blues a proto není divu, že Tony Pulis rovněž poslal na hřiště to nejlepší, co měl momentálně k dispozici. Ačkoliv střídající Saido Berahino otevřel skóre, hosté si své vedení vzali zpátky a odvetné utkání si vynutil až v páté minutě nastaveného času James Morrison. V brance se už konečně objevil Ben Foster, jehož sice po celou dobu jeho rekonvalescence výborně zastupoval Boaz Myhill, přesto se dá očekávat, že si ve středu připíše svůj comeback po desetiměsíční pau­ze.

Tony Pulis tak bude postrádat pouze duo Jonas Olsson - Victor Anichebe. Ostřílený kouč si v médiích často nebere servítky a v podobném stylu se vyjádřil i k současné situaci v Chelsea. "Upřímně - to, co bylo řečeno, je v mnoha aspektech naprostý nesmysl. Říct, že někdo přišel, vše změnil a najednou hrají lépe, přičemž Mourinho vyhrál ligu s tak obrovským náskokem. Možná za tím, proč se jim nedařilo, byly jiné důvody, ale vinit Josého je zcela mimo," myslí si.

Pulis pak uvedl pár slov i k samotnému zápasu: "Bude to stejné, jako proti každému týmu z top čtverky, pětky. Pokud zajíždíte na půdu takového soupeře a chcete si odvést dobrý výsledek, musí minimálně deset z vašich hráčů podat maximální výkon." Zajímavostí je, že někdejší lodivod Stoke či Crystalu Palace prohrál na Stamford Bridge dosud všech šest duelů, které zde koučoval.

Jeho protějšek Guus Hiddink bude mít konečně k dispozici dva typické útočníky - fit a zdá se i ve formě je Diego Costa, uzdravil se i Francouz Loïc Rémy. Naopak Radamel Falcao si na svůj návrat ještě bude muset počkat a stejný stav panuje i u Eden Hazarda. Nizozemský kormidelník navzdory tomu nadále nevzdává boj o vytoužené pohárové příčky, na něž momentálně jeho družina ztrácí třináct bodů. "Dokud budeme mít možnost být čtvrtí, tak o to budeme usilovat," prohlásil.

Ve prospěch klubu z jihozápadního Londýna mluví i historie. Kromě již zmiňovaného faktu ohledně porážek Pulise je nutno poznamenat, že Blues v domácím prostředí s West Bromem neprohráli od září 1978. Chelsea navíc porazila Baggies v rámci Premier League už čtrnáctkrát - tedy vícekrát než kterýkoliv jiný tým.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Zouma, Terry, Azpilicueta - Fábregas, Mikel - Willian, Oscar, Pedro - Costa
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - Sessegnon, Yacob, Fletcher, Morrison, McClean - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.80 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester City - Everton FC  (středa 20:45)
Je to sotva týden, kdy Everton dokázal vyzrát na Manchester City a už se oba celky potkávají znovu. Tentokrát bude chtít vlastního prostředí ve zřejmě nejatraktivnějším středečním duelu využít nejlepší domácí celek ligy, Roberto Martínez se ho pak pokusí porazit potřetí během necelých tří let.

V květnu 2013 se loučil s Wiganem trofejí v FA Cupu a dokonal tak mizernou sezónu Citizens, na druhý úspěch pak čekal až do letošního lednového klání v ligovém poháru, který nabídne odvetu za další dva týdny. Ta by měla být důležitější pro Martíneze, zatímco Pellegrini nepohrdne třemi body, jeho už tak rozkývaná židle by bez titulu jistě spadla, bez ohledu na to, kam má namířeno Pep Guardiola.

"Každý zápas je jiný - zkusíme vyhrát ve středu, pak budeme myslet na Crystal Palace. Nevíme, jestli budeme mít stejné hráče, stejnou výkonost - tolik se toho může změnit během patnácti dnů. Pod Robertem je Everton útočný, musíme si dát pozor na jejich protiútoky," je si vědom manažer celku, který už sedm let v řadě vyhrává první ligový zápas roku na svém stadionu. Právě Etihad Stadium je přitom letos nejméně oblíbená destinace a s devětadvaceti zásahy jsou Citizens jasně nejnepříjemnějším hostitelem. Vždyť dvě desítky branek překročil už jen jejich nejbližší soupeř.

Ostatně, co jim také zbývá, gól si tu nepřipsala pouze Chelsea a od té doby už devět zápasů neudrželi čisté konto, vůbec prvně od šňůry třinácti kol v roce 1991. Říjnové debakly Newcastlu a Bournemouthu pak byly navíc posledním dvou vítězství v řadě a fanoušci tak netrpělivě čekají na potvrezní závěrečného obratu ve Watfordu, kde se o vítěznou trefu postaral uzdravený Sergio Agüero, jenž si připsal gól i o víkendovém výjezdu do Norwiche. Právě na něj a na Kevina de Bruyneho, který dvanáct ze třinácti gólů a asistencí slavil na domácím trávníku, bude upřena hlavní pozornost.

Ani třetí nejpotentnější útok pak nestačí Evertonu k pravidelným úspěchům, v posledních sedmi kolech slavil pouze jednou díky pozdnímu zásahu Toma Cleverleyho v Newcastlu. Oslavovaný Romelu Lukaku, společně s Vardym nejlepší střelec ligy, ani nejlepší sezónu prožívající Ross Barkley tak zatím nedostali svůj tým ani do první poloviny tabulky a přežití v pohárech se tak zdá momentálně nejsnazší cestou do Evropy.

Pokud tedy jde o to, jestli raději zvládnout odvetu Capital One Cupu či zmírnit mizernou bilanci jediného bodu z posledních pěti ligových setkání, zdá se, že role jsou jasně dané. "Oni se ve středu pokusí dostat na první místo, my se pokusíme dostat nejvýše, jak to půjde," samozřejmě oponuje Martínez, jenž své dva úspěchy proti Citizens vykupuje třinácti nezdary.

Ten bude postrádat Seamuse Colemana, naopak ani deset stehů na hlavě po sobotním zranění neodradí od vstupu na hřiště Funese Moriho, po krátké přestávce hlásí uzdravení i kanonýr Lukaku. V domácím dresu se po vynechání zápasu FA Cupu může znovu objevit Yaya Touré a David Silva, Bony, Fernandniho, Mangala, Nasri a Kompany ovšem nadále zůstávají mezi marody.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Otamendi, Demichelis, Kolarov, Touré, Fernando, De Bruyne, Silva, Sterling, Agüero
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Jagielka, Stones, Funes Mori, Baines, Barry, Bešić, Deulofeu, Barkley, Mirallas, Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Watford FC  (středa 20:45)
Ač se mezi sebou střetly už pětasedmdesátkrát, ve středu to bude teprve počtvrté, co proti sobě nastoupí v Premier League. Southampton si na domácí půdě pomáhá slušnou potencí gólů, Watford však patří k nejlepším celkům na hřištích soupeře a se zásahy do černého problém rozhodně nemá.

Skóroval totiž už jedenáctkrát v řadě, to v současnosti o sobě nikdo jiný říct nemůže a přesto, že z minulých třech kol urval jediný bod, podíváme-li se na jeho soupeře, o ztrátě formy to mnoho nenapovídá. Po návratu mezi elitu doposud prohrál sedmkrát, pokaždé ovšem s celkem, jenž pobývá do sedmého místa v tabulce a s patnácti body za devět výjezdů rozhodně není vítaným hostem. Základ úspěchu přitom pokládá v první poločase, ve kterém jej dokázal porazit jen Manchester United. O podobný úspěch se tým, za který už letos nastoupili hráči z devatenácti různých zemí, pokusí na půdě, kde si podepsal ortel nad sestupem v roce 2000 a kde při poslední návštěvě před čtyřmi lety musel skousnout čtyřgólový debakl.

Letos to ovšem rozhodně není ten Southampton, který jsme ještě nedávno znali. Ano, sice jen tři týmy nastřádaly doma více branek a především Arsenal by o komentářích k jejich současným schopnostem dosti pochyboval, faktem ovšem zůstává, že před rokem měli Saints o dvanáct bodů více a vyhřívali se na čtvrté příčce, zatímco letos je dělí pouhých šest bodů od pádu do nižší soutěže. K šesti ligovým prohrám během osmi kol navíc počítají i zesměšnění v ligovém poháru či čerstvý neúspěch v FA Cupu.

"Výsledky jsou důležité pro sebedůvěru hráčů. Nezačali dobře, takže s tím mají problémy, ale mají úžasný tým a dobrého manažera, bude to pro nás těžký zápas," prohlásil Quique Sanchez Flores na adresu soupeře, proti kterému ve třetím kole nedokázali jeho svěřenci ani jednou vystřelit na branku.

Southamptonu by navíc mohl po třech ligových absencích pomoci Graziano Pellè, Wanyama si pak ještě odpykává druhý zápas ze svého trestu. V obdobném gardu pak stojí i hosté, když se po víkendovém odpočinku vrátí na hřiště Odion Ighalo a po přímé červené kartě v zápase s Tottenham dokončí tři zápasy trestu Nathan Aké.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Martina, Fonte, Van Dijk, Bertrand, Clasie, Romeu, Davis, Mané, Tadić, Pellè
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Britos, Holebas, Watson, Capoue, Abdi, Deeney, Jurado, Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Stoke City - Norwich City  (středa 20:45)
Zpátky na zem byli přes víkend nasměrováni Kanárci, kteří v poháru v ani jednom ohledu nestačili Manchesteru City a nakonec mu podlehli jasně 0:3. Pro žlutozelené je však nyní nejdůležitější jen jedna mise: prvoligová záchrana, které se Neilova parta v průběhu prosince výrazně nablížila...

Samozřejmě, na veškeré soudy je ještě stále brzy, nicméně tři výhry ze šesti nedávných zápasů a jen dvě prohry, to musí fanouškům Norwiche znít jako rajská hudba - speciálně, když teď Kanárci zvládli dvě po sobě jdoucí domácí vystoupení, z toho jeden 'six-pointer' s Aston Villou, a přitom ani jednou neinkasovali. Právě čistá konta dříve v Norfolku představovala hrubě nedostatkové zboží, stoper Ryan Bennett se však nečekaně pochlapil a zatím se ukazuje být rozdílovým obráncem.

I přes jistá pozitiva zůstává faktem, že ze čtyř z posledních pěti výjezdů se Norwich vracel s prázdnou, a právě toho nyní Stoke bude chtít využít. Potters od začátku prosince oslavili zisk stejného počtu bodů jako Kanárci, mimoto se však mohou pyšnit jednou konstantou, která se žlutozeleným - aktuálně lačnícím po Stevenu Naismithovi z Evertonu - jaksi nedostává.

Trojlístek Bojan-Arnautović-Shaqiri je momentálně k nezadržení a v poslední době v podstatě neexistuje zápas, kde by se všichni nepodíleli alespoň na jedné brance. Všichni tři jsou navíc odpočatí poté, co Mark Hughes o víkendu pro postupové klání FA Cupu učinil hned devět změn v sestavě. Pohárová bitva stejně jako ta dnešní ligová se naproti tomu zřejmě nebude týkat Irelanda s Cameronem.

Norwich už stihl v lednu učinit jeden obchod, do zadní linie přichází stoper Ivo Pinto, ofenzivní řady však prozatím zůstávají ve stejné podobě. Proto patrně Alex Neil jedině uvítá návrat Matta Jarvise (jehož hostování bylo před časem proměněno v trvalý přestup), kterého bolavé koleno pustí do prvního utkání od měsíce října.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters - Whelan, van Ginkel (Adam) - Shaqiri, Afellay, Arnautović - Bojan
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Rudd - Martin, Bennett, Bassong, Brady - Howson, O'Neil, Tettey, Dorrans, Redmond - Mbokani
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Arsenal FC  (středa 21:00)
Tenhle šlágr Arsenalu s Liverpoolem může být takovým příjemným opakem donedávna aktuální rivality Joseho Mourinha a Arsena Wengera. V tomto případě se oba manažeři bezmezně respektují a vyměňují si vzletné komplimenty, přičemž se zároveň po absolvování šesti vzájemných soubojů v Lize mistrů znají dostatečně dobře na to, aby spolu svedli zajímavou taktickou bitvu...

Jürgen Klopp toho u řeky Mersey na pohled nezměnil příliš, a pokud můžeme sledovat nějaký trend, je to spíš ten negativní - týkající se přibývajících svalových zranění, před nimiž už po Němcově příchodu ke kormidlu varoval samozvaný guru mezi kondičními trenéry, Raymond Verheijen.

Tomu se nyní dostává pořádné publicity, neboť Liverpoolu před klíčovým soubojem schází Coutinho, Lovren, Škrtel či Origi, zatímco Sturridge údajně zaznamenal další odklad v léčbě zadního stehenního svalu. Optimisticky naopak Klopp zněl při dotazu na Jordana Hendersona a zvláště decimovaná defenzivní linie by mohla naráz uvítat zpět duo stoperů Touré-Sakho.

Kromě nabité marodky už Liverpool pod Kloppem tolik vyzpytatelný není. Dvě výhry s čistými konty proti Leicesteru a Sunderlandu obklopují poměrně jasně nezvládnuté duely s Watfordem a West Hamem (se skóre 0:5). Po prvotním překvapení v podobě dnes zraněného Origiho navíc německý sympaťák stále ne a ne vyřešit hádanku spojenou s obsazením postu hrotového útočníka, kde se po většinu času trápí střelec několika důležitých branek Christian Benteke.

Pokud pro Kloppa v Liverpoolu prozatím platí, že když už prohrát, tak ať to stojí za to, Wengerovo snažení v čele Arsenalu bylo v poslední době obdobné. Venkovní porážky s West Bromwichem i Southamptonem leckoho šokovaly, mimoto však Gunners spíše přesvědčují a v minulých dvou kolech po fiasku na St. Mary’s opět ani jednou neinkasovali.

Arsenal nezvládl pouze dvě z posledních 17 ligových měření sil s Liverpoolem, a tuto skvělou vizitku se bude znovu snažit obhájit i bez ofenzivních es Sáncheze, Cazorly a Welbecka. Do středu zálohy se dále nestihnou vrátit Coquelin ani Wilshere (obdobný případ jako Sturridge), zatímco Özil s Flaminim by po víkendovém odpočinku neměli mít problém.

Předešlých devět vzájemných střetnutí Arsenalu s Liverpoolem vidělo parádních 35 gólů. Můžeme se těšit na další přestřelku? O tom se začne rozhodovat v 21:00 našeho času pod dohledem rozhodčího Mikea Jonese.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Touré, Sakho, Moreno - Lucas, Can - Milner, Firmino, Lallana - Benteke
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Flamini, Ramsey - Campbell, Özil, Walcott - Giroud
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.50 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tottenham Hotspur - Leicester City  (středa 21:00)
Pokud chcete vidět góly, zajděte se podívat na zápas Tottenhamu s Leicesterem. Osmatřicet branek, které padly během devíti ligových střetnutí, je sice rozeseto i do let dávno minulých, loňská přestřelka na White Hart Lane ale slibuje, že se toho mnoho nezměnilo.

Od návratu Foxes mezi elitu se oba celky potkávají už pošesté a zároveň už vyhlíží opakovaný zápas FA Cupu, bilance je sice zatím mírně nakloněna Spurs, ti však doma uspěli jen jednou ze tří případů, v neděli tu navíc zachraňoval remízu až v předposlední minutě Kane z pokutového kopu. Těšit bychom se také mohli na dramatický závěr, rozhodující branka totiž v novodobých setkáních padla nejdříve v 71. minutě, druhé nejrychlejší rozdělení bodů zařídil letos v srpnu Mahrez ještě o jedenáct minut později.

Jen o pár vteřin dříve přitom otevíral skóre Dele Alli, svým premiérovým gólem v Premier Leauge, teď si díky vyrovnané formě vysloužil prodloužený kontrakt a zajisté ho bude ve středu vidět. Ač je jedním z těch, kteří snižují věkový průměr základní jedenáctky na minimum v celé lize, i on má svůj podíl na pouhých dvou prohrách za dvacet kol - tak málo ztrát si přitom Tottenham připsal ve stejné fázi jen třikrát a pokaždé pak svou soutěž vyhrál.

"Trh v zimním přestupovém okně je náročný a naše síla je v šatně, v sestavě, v týmu. Není to o jednom jménu, o jednom hráči navíc či méně. Je důležité najít správného hráče, který nám pomůže. Takový k nám přijde a když ne, nebude to pro mě velká starost. Rozumím tomu, že mají lidé obavy nad potřebou dalšího útočníka, ale jsme přesvědčeni, že budeme pokračovat stejným směrem jako v první polovině sezóny," nechal se slyšet Mauricio Pochettino.

Kouzlo Jamieho Vardyho je pryč a s ním i střelecká potence celého Leicesteru, který už tři kola čeká na gól, naposledy přitom slavil vítězství na půdě Evertonu, kde hned dva ze tří gólů zařídil Mahrez z pokutového kopu. Právě na takové exekuce ale mají u druhého týmu ligy patent, jen samotný kanonýr klubu jich od postupu do první ligy zařídil sedm, o dva více než kterýkoliv jiný hráč. S jeho utlumenou formou ovšem také přichází na světlo ani ne 70% úspěšnost přihrávek, jeden z hlavních důvodů současné ofenzivní mizérie. Ještě v den zápasu přitom stále není jisté, že se Vardy v sestavě objeví.

"Myslím, že to bude úplně jiný zápas oproti tomu nedělnímu, už jen proto, že udělám několik změn. Je to bláznivá sezóna v Premier Leauge a my budeme bojovat o to, abychom dosáhli maxima, ale půjdeme krok za krokem," prohlásil Ranieri i s odkazem na smolný pohárový zápas, v němž se prvně ukázal i Demarai Gray, posila z Birminghamu City, který inkasoval necelé čtyři miliony liber.

Tottenham by měl nastoupit od prvních minut ve více tradiční sestavě, než jak tomu bylo v rámci FA Cupu, do hry se ovšem znovu nepodívá Clinton Njie. V dresu hostí se kromě Vardyho řeší další důležitý článek sestavy, N'Golo Kante, který byl v neděli předčasně střídán.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose, Dier, Carroll, Lamela, Dele Alli, Eriksen, Kane
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs, Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton, Okazaki, Vardy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.90 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Bournemouth - West Ham United  (úterý 20:45)
Počínání hráčů West Hamu v posledních bezmála dvou měsících si jistě zasluhuje respekt, jejich výjezdy už však tak slavné nejsou. Toho se dozajista pokusí využít Bournemouth, který za stejnou dobu prohrál pouze jediný zápas.

Jeden z těch delších seznamů marodících není pro Kladiváře očividně žádný větší problém a pokud zabodují i tentokrát, vyrovnají svůj rekord v Premier League. Svou neoddiskutovatelnou zásluhu na tom má defenzivní činnost, která ze sedmi soutěžních zápasů inkasovala jen dvakrát, jednou z pokutového kopu, podruhé si srazil míč do vlastní branky Jenksinon. Mimo světla takových statistik se ovšem skrývá pět zápasů bez vítězství na hřišti soupeřů, to poslední přišlo v polovině října. V přestupovém okně pasivní West Ham tak bude spoléhat na Andyho Carrolla, jenž se pokusí prvně v nejvyšší anglické soutěži skórovat třikrát po sobě.

To nováček první ligy už dotáhl přestup Benika Afobeho a útočné snahy posílí i Juan Manuel Iturbe, který na začátku půlročního hostování ještě čeká na pracovní povolení. Právě v ofenzívě totiž Cherries ztrácí, v lize neskórovaly už potřetí v řadě a probudila je až úvodní trefa Birminghamu City v FA Cupu. Právě Kladiváři byli ovšem ve třetím kole prvním celkem, kterému Bournemouth vstřelil gól v rámci Premier League a vůbec prvně v historii vzájemných setkání jej porazil. Hattrickem se tehdy blýskl Callum Wilson, ten však od konce září laboruje s kolenem a svých pět ligových branek ještě nějaký čas nerozšíří.

"Jsem plný obdivu k práci Slavena Biliće v letošní sezóně. Myslím, že jeho tým je opravdu konkurenceschopný, víme, že to bude bitva, ale pokud opět prokážeme svou formu, máme dobrou šanci," věří si Eddie Howe, který neřeší nové absence a dá se tak očekávat jen změna na postu útočníka. Na opačné straně se kromě jisté delší absence Lanziniho ještě čeká na posudek Valencia s Kouyatém, kteří si odnesli drobné rány z pohárového víkendu.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels, Surman, Ritchie, Gosling, Arter, Stanislas, Afobe
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Tomkins, Collins, Ogbonna, Cresswell, Kouyaté, Noble, Antonio, Payet, Zárate, Carroll
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.80 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Aston Villa - Crystal Palace  (úterý 20:45)
Střelecký prach mu vyhasl, příznivé výsledky tak musí zachraňovat solidní defenzíva, která by tentokrát mnoho práce mít nemusela. Crystal Palace sice vyhrál naposledy před třemi týdny, z Villa Parku si ale nějaký ten bod odvezl prozatím každý ligový návštěvník.

Mezi fanoušky birminghamského týmu byste po polovině sezóny ještě pár optimistů zřejmě našli, valnou většinu z nich ale od pošetilých myšlenek odradilo 20. kolo a jasná porážka od předposledního Sunderlandu, jež potvrdila ještě víkendová remíza na hřišti Wycombe v rámci FA Cupu. Po neúspěšném pohárovém vystoupení pak internetem prolétly záběry kapitána Micaha Richardse a delší slovní výměny s nespokojenými příznivci, kteří se jinak vyhraňují především proti vedení a již i proti nedávno příchozímu manažerovi. Dávno je tak už zapomenuté poslední soutěžní vítězství, ač se v září Villans radovali nad porážkou úhlavního městského soka. Zdaleka totiž nemůže dorovnat mrzutost nad historicky čtvrtou nejdelší sérií bez vítězství a třetím nejnižším ziskem bodů, který je důsledkem i patnácti zápasů, ve kterých inkasovali jako první.

Londýnský klub tak nemůže hledat žádné alibi, pokud by uprostřed tohoto týdne nezaútočil na pohárové příčky. Od Vánoc sice stále čeká na ligovou trefu a po dvou remízách musel polknout hořkou porážku od pomalu se zvedající Chelsea, v sobotu si však zlepšil náladu postupem do čtvrtého kola FA Cupu po vyřazení domácího Southamptonu a v úterý tak vyjede vstříc dalšímu potvrzení nejlepší prvoligové defenzívy na půdě soupeřů, díky níž už čtyřikrát v řadě odvezl minimálně bod.

Jediným problémem, který by mohl přerušit sérii tří ligových vzájemných setkání ve Villa Parku bez výhry domácích, je hrozivá gólová bilance útočníků Crystal Palace. "Jsme spojováni s pár obránci a záložníky, nikdo takový k nám ale nepřijde. Hledáme ale ofenzivního hráče, útočníka, který bude přispívat góly, to je oblast, kterou bychom chtěli zlepšit. Hledáme jednoho nebo dva takové hráče, doufejme, že do konce ledna někoho najdeme," prozradil Alan Pardew, jenž na lavičku Eagles nastoupil po novoroční bezbrankové remíze právě s Aston Villou a momentálně projednává prodloužení svého kontraktu.

V úterý se bude muset opět obejít bez Yannicka Bolasieho, nejistý je pak i start Yohana Cabayeho, který se poranil v sobotním klání. Stejně je na tom kapitán domácích Micah Richards, otazníky visí i nad Jackem Grealishem a odepisovaným Gabrielem Agbonlahorem. Garde pak rovněž nemůže počítat ani s Adamou Traorém, kterému se nedaří v týmu prosadit a nešťastné působení ještě zhoršuje zlomená noha, ze hry je tak vyřazen do konce března.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Bacuna, Richards, Lescott, Cissokho, Westwood, Gueye, Gil, Veretout, Sinclair, Ayew
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Souaré, McArthur, Jedinak, Zaha, Cabaye, Puncheon, Campbell
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.20 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Newcastle United - Manchester United  (úterý 20:45)
Poslední zápas roku 2015 byl pro Manchester United pod Louisem van Gaalem již devatenáctým bez vstřelené branky, což je vpravdě zarážející vizitka. Pokud nicméně na Old Trafford platí "jak na Nový rok, tak po celý rok", můžou se Ďáblové těšit na o poznání plodnější měsíce. Druhého ledna vedl zlepšený výkon United k výhře 2:1 nad Swansea, kterou je nyní třeba stvrdit ve venkovním prostředí...

Pokud Man Utd se dlouhodobě trápí v ofenzívě, jeho aktuální trable (čtyři góly v posledních šesti kolech) nejsou nic proti starostem manažera Stevea McClarena. Lodivod Newcastle naposledy oslavil gól svého týmu 19. prosince proti suverénně poslední Aston Ville a na zářez některého svého ofenzivního esa čeká už pět soutěžních zápasů.

Dvě slepená vítězství Strak nad Liverpoolem a Tottenhamem se zkrátka ukazují být pouhým zábleskem na obloze plné průměrnosti či přímo mizernosti. Ačkoliv Newcastle v poslední době nevypadal nejhůře z celé sezony, tři po sobě jdoucí prohry 0:1 ho pevně zařadily zpět mezi žhavé kandidáty na sestup.

Pakliže navíc Red Devils před pár dny alespoň jakž takž prokulhali přes Sheffield United do dalšího kola domácího poháru, Newcastle se z FA Cupu okamžitě poroučel po dalším matném výkonu a výsledku 0:1 s Watfordem, a žádnou náhodou tak médii ihned začaly cirkulovat spekulace o plánovaných nákupech - jako toho 11milionového s Jonjem Shelveym jako protagonistou.

Aby toho nebylo málo, kapitán Magpies a kuriózně jejich nejčerstvější střelec v Premier League Fabricio Coloccini je spolu s Thauvinem a Mbabuem lehce zraněný a nemusel by být schopný se Man Utd postavit. Naproti tomu s návratem Jacka Colbacka se všeobecně počítá.

Marodka Red Devils se pomalu vylidňuje, zmizet z ní má Schneiderlin a comebackům se blíží minimálně Jones s Youngem, zatímco pouze Rojo, Shaw a Valencia jsou z opravdu důležitých hráčů déle mimo hru. Teprve teď proti Sheffieldu United potom Louis van Gaal přišel rovněž o Bastiana Schweinsteigera, který si poranil zadní stehenní sval.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Coloccini, Mbemba, Dummett - Colback, Tioté - Sissoko, Wijnaldum, Ayoze - Mitrović
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Smalling, Blind, Darmian - Carrick, Schneiderlin - Mata, Herrera, Martial - Rooney
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.75 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC20133434:1842
2.Leicester City20117237:2540
3.Manchester City20123539:2139
4.Tottenham Hotspur2099234:1636
5.Manchester United2096524:1733
6.West Ham United2088430:2332
7.Crystal Palace2094723:1931
8.Liverpool FC2086622:2430
9.Watford FC2085725:2229
10.Stoke City2085721:2129
11.Everton FC2069536:2927
12.West Bromwich Albion2075820:2526
13.Southampton FC2066826:2424
14.Chelsea FC2065926:2923
15.Norwich City2065923:3223
16.AFC Bournemouth2056922:3421
17.Swansea City2047917:2619
18.Newcastle United20451119:3517
19.Sunderland AFC20431322:3915
20.Aston Villa20151416:378

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2743)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele