Premier League - souhrn 21. kola

12.01.2016, 22:40, aktualizováno 13.01.2016, 22:53
Komentáře a souhrny
Manchester United na půdě Newcastlu dlouho vedl, nakonec se ovšem musí smířit s remízou 3:3, body za nerozhodný výsledek ztratily také Arsenal, Chelsea a Manchester City. Leicester uspěl na půdě Tottenhamu, Southampton si poradil s Watfordem, Sunderland vyloupil Swansea...

Liverpool FC - Arsenal FC 3:3

13.01.2016 21:00

Góly: 10. Roberto Firmino, 19. Roberto Firmino, 90. Joe Allen - 14. Aaron Ramsey, 25. Olivier Giroud, 55. Olivier Giroud

Šlágr kola mezi Liverpoolem a Arsenal bezpochyby splnil všechna očekávání. K vidění byla parádní podívaná za vynikající atmosféry a k tomu šest branek. Konečnou remízu 3:3, která je vzhledem k průběhu utkání asi zasloužená, zajistili svými góly Firmino, Giroud, Ramsey a Allen.

Domácí vstoupili do utkání velice aktivně, byli více u míče a po deseti minutách hry šli zaslouženě do vedení. Theo Walcott přišel o balón kousek před vlastní šestnáctkou, ke střele se pak dostal Emre Can, jenž sice ještě Petra Čecha nepřekonal, dorážející Roberto Firmino už však ano a mezi nohama padajícího Koscielnyho rozradostnil zaplněný Anfield Road.

Z vedení se ovšem Reds příliš dlouho neradovali. Čtyři minuty nato dostal hodně prostoru Joel Campbell, pěknou uličkou vysunul Aarona Ramseyho a velšský reprezentant nepříliš prudkou střelou na přední tyč překvapil Simona Mignoleta. Za chvíli se skóre měnilo znovu - po sérii odrazů přihrál Milner Firminovi a letní posila z Hoffenheimu úchvatnou technickou ranou zpoza vápna nedala plachtícímu Čechovi sebemenší nárok zasáhnout.

Strhující první poločas nabídl ještě jeden gól a na svědomí ho měl Olivier Giroud. Ramsey po své předcházející šanci, kdy jeho oblouček směřující do sítě vyhlavičkoval navrátivší Sakho, rozehrál rohový kop tak mistrně, že devětadvacetiletému Francouzovi stačilo jeho centr jen drobně tečovat, aby překonal Mignoleta, který ani při tomto momentu nemohl mít zcela čisté svědomí.

Giroud se do přestávky ocitl ještě v jedné megašanci, když se po přihrávce Walcotta ocitl zcela sám před odkrytou bránou, přesto ve skluzu nedokázal skórovat. To se nepovedlo ani na opačné straně aktivnímu Firminovi, jenž z otočky orazítkoval břevno.

Druhé dějství začalo tak, jako skončilo to první a diváci se opět bavili. V 55. minutě šel dnes poprvé do trháku Arsenal. Velkou zásluhu na tom měl Héctor Bellerín, po jehož individuálním průniku našel Campbell s přispěním teče bránícího Morena Oliviera Girouda, ten se hbitě otočil kolem Tourého a přesně zakončil k pravé tyči.

Postupně se hra trochu zklidnila, vše však fanouškům Liverpoolu vynahradila 90. minuta. O vyrovnání na poslední chvíli se přičinili dva náhradníci - Christian Benteke a Joe Allen. Jordan Henderson dlouhým nákopem oslovil Bentekeho, který ideálně sklepl míč na Allena a ten si z voleje připsal svůj premiérový gól v právě probíhající sezóně. Zároveň udělal definitivní tečku za tímto střetnutím.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Leicester City 0:1

13.01.2016 21:00

Góly: 83. Robert Huth

Leicester City nepřestává překvapovat ani v druhé polovině sezony. Svěřenci Claudia Ranieriho dokázali vyloupit White Hart Lane a vydřenou výhrou 1:0 se opět dostali na dělené první místo tabulky spolu s Arsenalem. Jediný gól zápasu má na svědomí stoper Robert Huth, jenž skóroval prudkou hlavičkou v samém závěru.

Zápas Tottenhamu s Leicesterem je poslední dobou pravidelná záležitost. Oba celky se spolu utkaly již v neděli v rámci třetího kola FA Cupu a Foxes si na soupeřově půdě vybojovali odvetu za remízu 2:2. V lize nyní utkání spělo díky výtečným výkonům obou brankářů ke stejnému konci, avšak Huthův první gól sezony osm minut před koncem nakonec připsal všechny tři body hostům.

Spurs mohou této porážky litovat dvojnásob, neboť slibně rozjetou sezonu mohli dnešním vítězstvím potuplovat a navýšit náskok na tápající Manchester United. Měli k tomu přitom blízko zvláště při Kaneově ráně gólových parametrů, jenže brankáře Kasper Schmeichel vytáhl takřka zázračný zákrok a vytěsnil míč na břevno.

Úvodní čtvrthodina patřila stejně jako před čtyřmi dny jednoznačně domácím. Christian Eriksen hned několikrát pokoušel štěstí, aby si zopakoval svůj brzký gól z onoho pohárového zápasu, ale tentokrát si na Schmeichela nepřišel. Blízko měl pak ke gólové oslavě svého čerstvého nového kontraktu Dele Alli, ovšem svou nadějnou ránu nakonec poslal vedle.

Když pak Schmeichel dokázal vytěsnit Alderweireldovu hlavičku z Lamelova rohového kopu, přestáli hosté to nejhorší a mohli se sami poprvé kloudně vydat dopředu. Uzdravivší Jamie Vardy mohl potrestat špatný odkop Huga Llorise, jenže Shinji Okazaki po jeho přihrávce nedokázal zamířit mezi tři tyče. Ještě blíž měl ke gólu Danny Drinkwater, ale se svou kroucenou ranou si na výtečného Llorise nepřišel. Když pak podobně kvalitní zákrok předvedl i na druhé straně Schmeichel u pokusu Eriksena, šlo se do kabin za bezbrankového stavu.

Po změně stran z bloků pro změnu lépe vystartovali hosté a Lloris se spolu s celou defenzivou Tottenhamu měl co ohánět, aby udržel čisté konto. Pak se ale vůbec nejblíže k průlomu skóre dostal Harry Kane díky skvostné kolmici Erika Lamely. Anglický reprezentant vypálil přesně, jenže Kasper Schmeichel dokázal heroicky jeho ránu vytlačit na břevno a také dorážející Alli se posléze potázal s nepořízenou.

Když už se zdálo, že zápas skončí bezbrankovou remízou, dostal se ke slovu Robert Huth. Německý stoper si ukázkově naběhl na Fuchsův rohový kop a nekompromisní hlavičkou utišil domácí tribuny vyjma sektorů hostí. Spurs budou mít Leicesteru za týden co vracet, v odvetě FA Cupu se budeme mít na co těšit.

Více informací k zápasu

Swansea City - Sunderland AFC 2:4

13.01.2016 20:45

Góly: 21. Gylfi Sigurdsson (pen.), 40. André Ayew - 3. Jermain Defoe, 49. Federico Fernández (vl.), 62. Jermain Defoe, 85. Jermain Defoe

Sunderland učinil důležitý krok v cestě za záchranou, když na půdě Swansea zvítězil v divokém zápase 4:2. Hrdinou utkání je bezesporu hostující útočník Jermaine Defoe, jenž sám nasázel hattrick a potvrzuje, že ani s přibývajícím věkem neztrácí nic na střeleckém instinktu.

Ještě v poločase přitom Black Cats prohrávaly 2:1, ovšem po změně stran již svěřenci Sama Allardyce plně využili početní výhody díky vyloučení domácího Naughtona a druhou výhrou v řadě mocně snižují ztrátu na první nesestupové místo. To po dnešním výsledku okupuje právě Swansea, která má oproti severskému duu Sunderland - Newcastle pouze jednobodový náskok.

Celé utkání provázela sporná rozhodnutí rozhodčích, neboť první dva Defoeovy góly padly po jeho postavení na samé hranici ofsajdu, zatímco na opačné straně se velšskému celku dostalo štědrého udělení pokutového kopu. V závěru první půle zase za zákrok s nataženou nohou kolíky napřed uviděl rovnou červenou kartu Kyle Naughton. Lepší vstup do zápasu měli jednoznačně hosté. Nepovedený odkop brankáře Fabianského ukořistil Adam Johnson a vybídl k ráně Fabia Boriniho. Střela italského útočníka byla pro domácího gólmana příliš štiplavá a vyražený míč se stal snadnou kořistí pro Jermaina Defoea, jenž pohodlně skóroval do odkryté sítě. Viditelně otřesená Swansea málem hned záhy inkasovala i podruhé, ovšem centr Patricka van Aanholta nezvládl Johnson uklidit do sítě, přestože byl ve výtečné pozici.

Domácí tak dostali šanci zůstat soupeři na dostřel a plně toho ještě do poločasu využili. Nejprve ještě Andre Ayew hlavičkou z rohu těsně minul, ale nedlouho poté již jeho dravý průnik do šestnáctky a následný pád ohodnotil rozhodčí Graham Scott odpískáním penalty. Tu zkušeně proměnil Gylfi Sigurdsson a bylo vyrovnáno. V sedmatřicáté minutě však domácí zbytečně oslabil pravý bek Naughton, když na polovině hřiště nešetrně zakročil proti Yannu M’Vilovi a uviděl červenou kartu, byť svým zákrokem trefil míč a ne francouzského záložníka.

Přesto byli v poločase ve vedení hráči Swansea. Výtečný Ayew totiž přetavil dlouhý nákop Fabianského v individuální průnik do šestnáctky, který zakončil ostrou přízemní ranou z úhlu, která propálila vše, co jí stálo v cestě. Domácí se po změně stran snažili navzdory oslabení svůj těsný náskok udržet, jenže o něj přišli hned po čtyřech minutách. Van Aanholt se šťastnou tečí Federica Fernándeze napálil míč rovnou do horního růžku a hosté byli na koni.

Rozjetý Sunderland pak málem dokonal obrat skrze ránu Lense z ostrého úhlu, která skončila na tyči, ovšem nakonec se hrdinou večera stal Jermaine Defoe. Anglický útočník krátce po hodině hry využil pasu Johnsona za obranu a navzdory možnému postavení mimo hru mohl ve svém úniku pokračovat a zdárně jej také zakončit. Čtyři minuty před koncem pak pojistil klidný závěr znovu Defoe, jenž dokonal hattrick po přesném centru aktivního van Aanholta.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - West Bromwich Albion 2:2

13.01.2016 20:45

Góly: 20. César Azpilicueta, 73. Gareth McAuley (vl.) - 33. Craig Gardner, 86. James McClean

Už to bylo blízko, Chelsea však letos i nadále čeká na dvě po sobě jdoucí vítězství. West Bromwich předvedl až překvapivě otevřenou hru a především za první poločas si svůj podíl na bodech zaslouží. Domácí hráči sice měli postupem času navrch, využít toho k ohrožení branky soupeře nicméně bylo nad jejich síly.

Baggies vstoupili do utkání nebojácně a po prvním zahřmění z kopačky Diega Costy zkoušeli uspět z jakékoliv pozice. Za čtvrthodinky tak vypálili hned čtyřikrát, nejnebezpečnější však byla příliš vysoká hlavička McCleana z páté minuty. Blízko překvapivému otevření skóre měl také Dawson, ani ten však hlavou Courtoise nepřekonal a Chelsea tak trestala.

Celou akci načal čtyřicetimetrovým pasem Fabregas na Costu, který přes Williana rozšířil hru na Ivanoviće, jenž přízemním centrem z první našel na zadní tyči Azpilicuetu, a ten z metru snad ani nemohl zamířit mimo. Pět minut poté se opět ozvali hosté a Courtois musel rychle k tyči, aby po centru Brunta neslavil po dalším hlavičkovém pokusu McClean. Bezhlavě se naopak zachoval v další moment Yacob a po faulu na domácího útočníka mohl být rád, že si odnesl pouze žlutou kartu.

Zasloužené vyrovnání tak přeci jen přišlo krátce po půlhodině hry a díky hostujících fanoušků sbíral především Pedro, jenž zbytečně přišel o míč na vlastní polovině, Fletcher kvapně našel ve středu hřiště Gardnera, a ten se s ničím nerozpakoval - napálil balón z pětadvaceti metrů přes laxního Zoumu a Courtois neměl nárok na balón dosáhnout. Chvíli před odchodem do šaten navíc málem otočil skóre Rondón, kterého neuhlídal Terry, už osmý střelecký pokus hostů nakonec prolétl decimetry vedle tyče.

Druhé dějství už bylo předpovědím o něco blíže, když se Chelsea konečně viditelně snažila o získání náskoku, proti ovšem byla koncentrovaná defenzíva Baggies, která těžila ze zhuštění středu hřiště před vápnem a zavdávala příčinu několika zajímavým protiútokům. Především nulový důvtip proti pozorné obraně tak z utkání dělal nepříliš atraktivní podívanou, kterou utnul až gól čtvrthodiny před koncem.

Willian dostal při rychlém přechodu do útoku balón na pravou stranu, vnikl na roh vápna k brankové čáře a na malém vápně hledal Kennedyho Nunese, jehož až přespříliš hlídal McAuley, ten tak nešťastně srazil míč u bližší tyče za překvapeného Myhilla. Ten se jen dvě minut poté blýskl parádním zákrokem proti Costovi a zavdal tak příčinu báječného konce pro svůj tým.

Odvrácený centr z pravé strany se dostal před vápno, kde stál osamocený James McClean, který neváhal a napálil balón po zemi přesně k tyči. Zaskočení favorité se přes šest minut dlouhé nastavení k ničemu prosadit nedokázali a West Brom si odváží zasloužený bod a drží náskok tří bodů proti svému dnešnímu soupeři.

Více informací k zápasu

Manchester City - Everton FC 0:0

13.01.2016 20:45

Góly: -

Po více jak dvanácti letech končí vzájemné setkání bezbrankovou remízou. Manchester City tak nadále čeká na dvě ligová vítězství za sebou, ač se Pellegrini na své svěřence zlobit příliš nemůže. Hrdinou Evertonu je bezesporu Tim Howard a zřejmě i sudí Roger East, který v nastavení připravil domácí o penaltu.

Úvodní minuty fanoušky rozhodně nenadchly. Domácí sice prokazovali jisté známky chuti po gólu a obrana Evertonu si nebyla zrovna dvakrát jistá, přesto si Howard na první zákrok musel počkat až do sedmnácté minuty. A hned to stalo za to - Sagna odcentroval z levé strany před malé vápno, kde nejvýše vyskočil Yaya Touré a svou údernou hlavičku opřel o zem, americký brankář tak musel vytáhnout parádní zákrok, aby alespoň vyrazil. Z následného kontru pak zahrozil Deulefoeu, k němuž propadl centr na zadní tyč, Harta zblízka neprostřelil.

Toffees se začaly pomalu probouzet, sice netrávil u vápna domácích tolik času, o to více však cenily zuby. Jen decimetry dělily od magické trefy Leona Osmana, který po chytrém centru Lukakua pálil z voleje s krásnou falší na zadní tyč, vzápětí to už zkoušel sám kanonýr týmu, nicméně po dobré individuální akci pálil nad břevno. I nadále se ovšem dalo hovořit o ojedinělých výkřicích v jinak tichém představení, v němž se paradoxně hráči obou týmů pohybovali převážně na polovině soupeře.

A druhý poločas nezačal jinak, Citizens si opět uzmuli míč a více prostoru pro sebe, jenže nebezpečně vyhlížející akce končily zpravidla nepřesnou střelou. Howard tak musel zakročit až v 61. minutě po rohovém kopu a jistotou tedy nepřekypoval, když trestuhodně volný zůstal Sergio Agüero a stejně jako Touré přidělal brankáři potíže odrazem od země. Už podstatně lépe se jevil po líbivé individuální akci Sterlinga, který doplatil až na parádní reflex Howardovy pravé nohy. Obdobným způsobem pak odvrátil i jedovatý centr De Bruyneho, po němž si opět vylámal zuby jamajský rodák.

Desetiminutovku plnou důležitých zákroků pak završil tváří v tvář Agüerovi, jenž sympaticky nespadl přes nátlak Funese Moriho, z metru pak balón do sítě nepropálil. Stejný hráč se ozval i deset minut před koncem, kdy se elegantně prosmýkl až do těsné blízkosti brankáře, lob se mu ovšem nepodařil dle jeho představ. Hráči Evertonu se sice tvářili, že by chtěli využít rychlého kontru, o poznání přesvědčivěji ale působila domácí defenzíva, jež držela Harta daleko od práce.

V nastaveném čase tak drama vrcholilo a sudí East si většinu diváků rozhodně na svou stranu nenaklonil. Nejprve se ve druhé minutě rval do šestnáctky Agüero přes Jagielku a Stonese, kteří neměli daleko k tomu, aby překročili rámec pravidel, druhý jmenovaný obránce je pak už bez skrupulí přeskočil o notný kus při pokusu o zastavení Sterlinga. Píšťalka však zůstala v obou případech němá, fanoušci tak vyprovodili aktéry hlasitým bučením, které přes impotenci v útoku jen těžko mohlo směřovat k aktivním hráčům domácích.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Watford FC 2:0

13.01.2016 20:45

Góly: 17. Shane Long, 73. Dušan Tadić

Watford už čtyřikrát v řadě nedokázal Southamptonu vstřelit gól a už tři kola za sebou odchází bez bodu. Domácí naopak po dvou výjezdech navázali na dobrý výkon proti Arsenalu a na St. Mary's píší další zasloužené vítězství, kterým se pomalu vynořují ze sestupových vod.

Saints nepotřebovali tolik času na míči jako jejich soupeř, aby se prosadili do koncovky. Jejich rychlé protiútoky navíc brzy sklidily ovoce. Po špatné rozehrávce Watsona měl Targett ve vápně jediného spoluhráče, přesto centrem správného adresáta našel a Long přesně mířenou hlavičkou z jedenácti metrů nedal Gomesovi šanci, chytat za hlavu se tak musel nedůrazný Cabrera.

Po chybě Nyoma byl blízko rychlému pojištění Mané, proti jeho střele zpoza vápna už brankář hostí vytáhl brilantní zákrok a chvíli poté se zaskvěl i proti dalšímu pokusu Longa tentokrát mířícímu k bližší tyči. Nemastní neslaní hosté vyrobili další chybu ve 36. minutě, tentokrát mizernou přihrávkou dozadu na Prödla vybídl Jurado k obrovské šanci opět Maného, ten to sám před brankářem nemyslel vůbec zle, úspěšnému zakončení k levé tyči však chybělo pár centimetrů.

Změna stran nejprve přinesla dosti nepříjemně vypadající střet Maného s Gomesem, jenž poté zůstal několik minut na zemi, následně se Hornets přeci jen začali ukazovat i na soupeřově půli, nicméně jejich napadání výrazný účinek na rozehrávku domácích nemělo. Nepříliš záživný fotbal pak paradoxně oživila uvadající snaha hostů a návrat Saints k otěžím zápasu. Ti svůj tlak po pár minutách, na rozdíl od tápajících hostů, přetavili v gól.

Vše začalo osmašedesátou minutou a diskutabilním ofsajdem Davise, který tak balón v síti oslavit nemohl. Posléze hledal před odkrytou svatyní Van Dijk Maného, ten však v těžké pozici pálil do boční sítě a podobně si vedl vzápětí po akci agilního Longa. Mrzet ho to ovšem moc nemuselo, v 73. minutě totiž Davis prodloužil pas na Tadiće, který ve vápně přetlačil Prödla a střelou přes Anyu rozhodl o vítězi.

Více informací k zápasu

Stoke City - Norwich City 3:1

13.01.2016 20:45

Góly: 49. Jonathan Walters, 67. Joselu, 78. Ryan Bennett (vl.) - 55. Jonathan Howson

Norwich promarnil solidní možnost navýšit náskok na sestupové příčky již na osm bodů, když na půdě Stoke City v deseti neustál samotný závěr klání a nakonec padl po prohře 1:3. Situaci Kanárkům vskutku do značné míry zkomplikovalo poměrně brzké vyloučení Garyho O’Neila, které následovaly všechny čtyři branky...

Canaries musí dlouhá hra v oslabení mrzet o to víc, že odstartovali pěkně pozitivně. Většinu úvodní půlhodiny strávili s balonem u kopaček a stoper Ryan Bennett jednou dokonce z halfvoleje drze testoval připravenost Jacka Butlanda.

To O’Neilův zákrok na Afellaye nebyl jenom drzý, on byl přímo zákeřný a takřka kompletně mimo hru, s míčem směřujícím za postranní čáru. Rozhodčí Swarbrick neměl na vybranou a tím Potters přihrál jasnou převahu. Norwich sice ještě v klidu dohrál první půli, v té druhé si už ale Stoke užíval až 72% držení míče, a to se zkrátka muselo projevit.

Domácí sice dávali znovu najevo, že jim to na vlastním hřišti nestřílí (jen 10 gólů v předešlých devíti vystoupeních), a po Waltersově koncovce na zadní tyči ještě krásným volejem srovnával Howson, v závěru už ale hochům z Norfolku došly síly, a kapitulace byla nevyhnutelná. Nejprve Joselu nádherně zavěsil zpoza šestnáctky a potom hosty dorazil hlavičkovaný vlastenec Bennetta po standardce.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - West Ham United 1:3

12.01.2016 20:45

Góly: 17. Harry Arter - 67. Dimitri Payet, 75. Enner Valencia, 84. Enner Valencia

West Ham vyrovnává svůj rekord v počtu ligových zápasů bez prohry a stále útočí na příčky zajišťující Ligu mistrů. Bournemouth po první půli odpadl, naopak hra Dimitriho Payeta gradovala, předvedl jeden z nejlepších výkonů letošní sezóny a s pomocí Ennera Valenciy dokázal během závěrečných pětadvaceti minut zvrátit celý zápas ve prospěch hostů.

Vstup z říše snů chtěl pro hosty zajistit Antonio, který ztroskotal až na Borucovi, jenž střelu z hloubi vápna vyrazil a Noble si s dorážkou poradit nedokázal. Ospalí domácí v prvních deseti minutách přihlíželi i umění Payeta či Carrolla, kteří svou práci sice dokázali odvést parádně, nepodrželi je ale jejich spoluhráči a radost tak přišla na druhé straně. Surman přihrál na střed hřiště Arterovi, jenž se lehce zbavil Obianga a na perfektně umístěnou střelu z třiadvaceti metrů Adrián nedosáhl. Úvodní branka už padla bez Carrolla na hřišti, jeho pokus o první gólovou šňůru tří zápasů zmařilo brzké svalové zranění.

Zaskočení hosté mohli během chvíle prohrávat o dva góly, u Cherries debutující Afobe ovšem hlavičkoval nad břevno, vzápětí si Adrián poradil s pokusem Danielse. Ten započal i další nebezpečnou akci, která se přes Stanislase opět dostala k nové akvizici domácích, jenže ta svou nerozhodností dala šanci na včasný zákrok brankáři Kladivářů. Zaskvět se tak musel Boruc, který vyrazil Cookem tečovaný pokus Jelaviće, ten tak nevyužil další líbivou přihrávku Payeta. Po rohovém kopu se k dobré šanci dostal Tomkins, pálil těsně vedle levé tyče. Dvě minuty před odchodem do šaten vzal na sebe tíhu okamžiku agilní Francouz, i on si však po výborném napadání defenzívy vylámal zuby na brankáři.

A Dimitri Payet pokračoval i po změně stran, v osmé minutě tak parádně vybídl Ennera Valenciu, ten v tu chvíli ještě příznivce hostů zklamal. Cherries měly potíže pokračovat v sebevědomém výkonu z první půle, když se navíc po hodině hry nedokázali v rychlém sledu prosadit Afobe s Arterem, přišlo zasloužené vyrovnání. A nemohl se o něj postarat nikdo jiný, než osmadvacetiletý bývalý hráč Marseille a stejně tak se nemohlo jednat o ledajaký zásah. Po faulu Smitha na Antonia opřel excelentní pokus z pětadvaceti metrů ještě o břevno a Borucovi nedal sebemenší nárok.

Pro domácí až bolestně rychle pak přispěchal s další přesnou přihrávkou, tentokrát zesměšnil duo obránců, pronikl do vápna a před brankou našel tentokrát již úspěšného Valenciu, jenž z první snadno rozvlnil síť překvapeného brankáře. S dramatickými závěry mají v Bournemouthu zkušenosti a Stanislas patří mezi ty, kteří o sobě v takové fázi dají vědět. Nejinak tomu bylo v 81. minutě, kdy se o vyrovnání pokoušel střelou zpoza vápna, v němž balón zastavil Ogbonna rukou, nicméně Atkinson naříkání domácích ignoroval.

Byl to tak opět Antonio, který si před šestnáctkou došel pro faul a následný přímý kop zahrál Valencia dokonale, když nachytal Boruce a z nepříliš přejícího úhlu místo centru volil důvtipnou střelu k bližší tyči. Rozhodující úder chtěl ještě alespoň zmírnit do poslední chvíle s byrokracií bojující Iturbe, na Adriána si ovšem v nastaveném čase nepřišel. West Ham tak opět potvrdil, že s Payetem jde všechno líp, vždyť s ním na hřišti střílí v průměru o 1,3 branky na zápas více a prvně od října tak odváží ze hřiště soupeře všechny body.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Crystal Palace 1:0

12.01.2016 20:45

Góly: 58. Joleon Lescott

Sice se nezapsal mezi střelce, přesto si Libor Kozák může užívat zadostiučinění. Prvně v sezóně nastoupil v základní sestavě, odehrál celý zápas a podílel se tak na zlomení zdánlivě nekonečné série bez vítězství, nejtragičtější trio mužstev tak Aston Villa nedoplní. Hráči Crystal Palace předvedli matný výkon a smolně, leč zaslouženě odjíždějí bez bodu.

Už po pár desítkách vteřin mohlo být ve Villa Parku zase o něco smutněji, to by ale po dobré akci s Puncheonem nesměl Zaha z pár kroků rozeznít pouze brankovou konstrukci. Kdo ovšem čekal, že je to předpověď věcí příštích, překvapivě se pletl. Villans se ujali otěží zápasu a těšili se časté hry na straně soupeře, nedařilo se jim však najít skulinu v obraně hostí. Ve chvíli, kdy fanoušci domácích nejevili žádné známky frustrace, tak málem přišla ledová sprcha, jenže Sako vypálil svůj nebezpečně vyhlížející dalekonosný pokus těsně nad břevno.

Na druhé straně se tak prvně blýsklo až po šestadvaceti minutách, prodloužený pas Kozákem nedokázal mezi tři tyče vměstnat Ayew a síť rozvlnil pouze z vnější strany. Trefnější odpověď hledal po přímém kopu Delaney, Cabayeho přesný centr mezi dva obránce nicméně usměrnit dle svých představ. Časem pokulhávající tempo ve večerním dešti neodrazovalo od útočné aktivity Cissokha, ani jeho úsilí ale k ničemu zajímavému nevedlo.

Eagles sice zjistili, že po změně stran musí výrazně přidat, jako první se však konečně ozval i český útočník, když se přes nepříjemný souboj s Dannem dostal k zakončení a Hennessey měl co dělat, aby dokázal vyrazit na roh. Brzy poté pak přišla osudová 58. minuta. Veretout centroval z rohového kopu na malé vápno, kam si naběhl Lescott, přeskočil Danna i Wickhama a s notnou dávkou štěstí procedil balón mezi nohama brankáře, jenž se bude muset obrnit proti velké míře posměšků. Příznivci celku z Birminghamu přitom ještě dalších sedm minut oslavovali otevření skóre bez zájmu o to, jak se k němu přišlo.

Villans sice polevili směrem kupředu, o to větší koncentraci však věnovali středu pole, hráči CP se jen těžko dostávali blízko k pokusu o vyrovnání a nakonec také skončili s jedinou střelou mířící na brankáře Bunna, jenž nastoupil k prvnímu ligovému zápasu od května 2013, kdy v dresu Norwiche podlehl právě svému současnému zaměstnavateli. Díky jeho debutu s čistým štítem tak Ayew nemusel řešit další ze svých mnoha zmařených šancí na pojištění a Aston Villa se po neskutečných devatenácti zápasech bez výhry raduje na úkor čtvrtého nejlepšího celku na hřištích soupeřů.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester United 3:3

12.01.2016 20:45

Góly: 42. Georginio Wijnaldum, 67. Aleksandar Mitrović (pen.), 90. Paul Dummett - 9. Wayne Rooney (pen.), 38. Jesse Lingard, 79. Wayne Rooney

Parádní podívanou připravili fanouškům v St. James Parku fotbalisté Newcastlu a Manchesteru United. Red Devils na severovýchodě Anglie sice vedli 0:2 a později i 2:3, domácí se však vždy dokázali sebrat a skóre vyrovnat. Hvězdou zápasu byl Wayne Rooney, který dva góly dal a jeden připravil pro Jesse Lingarda.

Úvod utkání přitom nijak nenasvědčoval tomu, že by se mohlo odehrát takový strhující zápas. Na první vyloženou šanci ze hry si diváci museli počkat skoro půlhodinu, skóre se nicméně měnilo již v deváté minutě. Tehdy zastavil hlavičku Marouana Fellainiho rukou nešikovně bránící Chancel Mbemba a Mike Dean neměl jinou možnost než odpískat pokutový kop, který s přehledem proměnil Wayne Rooney.

V letošní sezóně hodně kritizovaný kapitán Manchesteru se v 27. minutě objevil i ve zmiňované "první šanci ze hry", když ho po zaváhání Janmaata vysunul Lingard a Rooney z úhlu jen těsně minul. Z protiútoku si balón s Pérezem vyměnil Georginio Wijnaldum a ve stoprocentní pozici trefil pouze prostor, kde stál připravený David De Gea.

Podruhé se stav měnil v 38. minutě. Rooney přebral dlouhý pas na středu hřiště, aby pak chytrou uličkou oslovil Lingarda a talentovaný křídelník z úhlu nasadil Elliotovi jesličky - 0:2.

Newcastle ovšem tento gól paradoxně nabudil a čtyři minuty nato snížil. Colocciniho nákop sklepl Mitrović ke kopačkách Wijnalduma a nejlepší střelec svého týmu přímo z voleje nezištně uklidil míč do sítě, čímž si připsal svoji osmou trefu v ročníku.

Svěřenci Steva McClarena pokračovali v dobrém výkonu i po změně stran. Nejprve se povedeným manévrem blýskl Moussa Sissoko, De Gea mu ale perfektně zmenšil střelecký úhel a tuto příležitost zlikvidoval. Zanedlouho přesto kapituloval. Vzájemnou tahanici mezi Smallingem a Mitrovićem vyhodnotil Mike Dean v neprospěch hostů a z nařízené penalty vyrovnal sám faulovaný Aleksandar Mitrović.

Velmi důležitý moment přišel ještě předtím na opačném konci hřiště, kde obrovskou šanci zazdil Jesse Lingard - pokud by zvýšil na 1:3, utkání by se patrně vyvíjelo jinak. Třetí gól v Ellitově síti každopádně stejně přišel. Deset minut před koncem předvedl pěkný individuální průnik střídající Memphis Depay a odražený míč pak zpoza vápna napálil do šibenice Wayne Rooney.

Definitvní pojistku mohl přidat Fellaini, jenomže po dalším centru aktivního Depaye zblízka nevyzrál na Roba Elliota a pak musel zpytovat své svědomí. V 90. minutě se totiž podobně jako pár chvil předtím Rooney opřel do balónu na hranici šestnáctky Paul Dummet a s přispěním teče Chrise Smalliga rozradostnil celý stadion. Magpies však nadále zůstávají na sestupových příčkách.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC21134437:2143
2.Leicester City21127238:2543
3.Manchester City21124539:2140
4.Tottenham Hotspur2199334:1736
5.West Ham United2198433:2435
6.Manchester United2197527:2034
7.Stoke City2195724:2232
8.Crystal Palace2194823:2031
9.Liverpool FC2187625:2731
10.Watford FC2185825:2429
11.Everton FC21610536:2928
12.Southampton FC2176828:2427
13.West Bromwich Albion2176822:2727
14.Chelsea FC2166928:3124
15.Norwich City21651024:3523
16.AFC Bournemouth21561023:3721
17.Swansea City21471019:3019
18.Sunderland AFC21531326:4118
19.Newcastle United21461122:3818
20.Aston Villa21251417:3711

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1044)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele