Pohár UEFA souhrn - 23.10.

23.10.2008, 21:09, aktualizováno 23.10.2008, 23:10
Komentáře a souhrny
Pohár UEFA startuje svou skupinovou fázi a dobře jí začalo CSKA Moskva, které doma nedalo šanci Deportivu. Žilina podlehla Hamburku, vyhrál i další německý klub - Schalke porazilo PSG. Tři body za výhru nad Tottenhamem si připisuje Udinese. AC Milán vyhrálo v Heerenveenu, Sevilla doma přehrála Stuttgart, Ajax prohrál na hřišti Aston Villy...
Skupina A

Schalke 04 - Paris Saint-Germain 3:1

23.10.2008 18:15

Góly: 12. Larrys Mabiala (vl.), 39. Kevin Kurányi, 70. Halil Altintop - 90+2. Clément Chantôme

Ve skupině A odstartovalo svou pouť za postupem nejlepším možným způsobem německé Schalke. V prvním zápase si po přesvědčivém výkonu poradilo s Paris Saint Germain. O výhru 3:1 se gólově postarali Kuranyi, Altintop a vlastní gól si vstřelil Mabiala. Hosté dokázali v nastaveném čase snížit zásluhou Chantomeho.

Od začátku bylo jasné, kdo je v dnešním favoritem. Klub z Gelsenkirchenu už ve druhé minutě velmi nebezpečně zaútočil a nad pařížským velkoklubem stáli všichni svatí. Na nebezpečný centr Rafinhy v pokutovém území jen těsně nedosáhli Kuranyi i Bordon. Zanedlouho hosté museli čelit také tvrdé hlavičce Jonese. Ta sice v bráně ještě neskončila, ale o tři minuty později se už domácí radovali ze vstřeleného gólu.

Centr Kobiašviliho se snažil odvrátit Mabiala, jenže míč nešťastně tečoval a poslal jej do vlastní brány. Pařížané se snažili ještě v prvním poločase s výsledkem něco udělat, ale vyrovnat už nedokázali. Největší příležitosti ke vstřelení branky měl Mateja Kežman, ale ani jednu neproměnil. Všechny nevyužité šance PSG musely začít pořádně mrzet v 39. minutě, kdy se prosadil Kuranyi a stanovil konečný poločasový stav.

Hosté začali druhý poločas velmi aktivně, snažili se hrát útočně a konečně vstřelit branku. Ovšem pokaždé narazili na problém v podobě domácí obrany, která odrazovala bez větších problémů jeden útok za druhým. Jedinou střelu během prvních deseti minut si na konto připsal Loris Arnaud. V 69. minutě přišel poslední a rozhodující zásah Schalke. Třetí gól přidal turecký útočník Halil Altintop. PSG výsledek pouze korigovalo. Střelou mezi nohy brankáře Neuera se prosadil Chantome.

Více informací k zápasu

FC Twente - Racing Santander 1:0

23.10.2008 20:00

Góly: 7. Romano Denneboom

Nizozemský celek byl v zápase proti španělskému Santanderu lepším týmem a zaslouženě si připisuje tři body. Zápas přesto rozhodla jen jediná branka z úvodu utkání, jejím autorem byl útočník Romano Denneboom.

Twente začalo lépe, když Pedra Munitise obral o míč Eljero Elia, jenže nizozemský útočník následně z akce nic nevytěžil. Elia zlobil dále, hezkou přihrávkou našel spoluhráče N'kufa, jehož dělovku vystřelenou za vápnem musel zneškodnit na rohový kop až gólman Coltorti. Twente se nakonec ujalo vedení o chvíli později v sedmé minutě, Perezův centr zužitkoval hlavou Denneboom.

Santander domácím dovoloval i nadále útočit, a tak Nizozemci stále dominovali. Svůj náskok mohli navýšit. Perezův pokus ve 23. minutě po přihrávce Brama likvidoval až Coltorti.

Jose Ramon Lopez Muniz nebyl s výkonem svého mužstva v prvním poločase vůbec spokojený, a proto udělal dvě změny. Racing nakonec ohrozil brankáře Twente Boschkera až po hodině hry. Bedia zleva našel svým centrem v pokutovém území Tchiteho, jenže ten střílel pouze do připravených rukavic Boschkera. Domácí Perez následně pálil k bližší tyči a gólman Coltorti zasáhl na poslední chvíli konečky prstů.

Hosté se oproti prvnímu dějství hodně zlepšili a právě střídající Serrano v 65. minutě zakončoval ke vzdálenější tyči jen těsně mimo. Twente navíc utrpělo ztrátu, když se ze hřiště musel poroučet zraněný Perez, jeden z nejaktivnějších hráčů na hřišti. Svého soupeře i tak McClarenovi svěřenci do konce zápasu díky dobře organizované defenzívě do žádné vyloženější šance nepustili.

V 74. minutě mohl Santander definitivně potopit N'kufo, jenže jeho pokus skončil mimo. Santanderský Gonzalo Colsa mohl vyrovnat z přímého kopu, jeho střela ale skončila nakonec nad brankou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Schalke 04 (GER)11003:13
2.FC Twente (NED)11001:03
3.Manchester City (ENG)00000:00
4.Racing Santander (ESP)10010:10
5.Paris Saint-Germain (FRA)10011:30
Skupina B

Galatasaray SK - Olympiakos Pireus 1:0

23.10.2008 20:15

Góly: 25. Harry Kewell

Obě mužstva vypadla ve 3. předkole Ligy mistrů, jejich vzájemný zápas v Poháru UEFA vyzněl lépe pro domácí Galatasaray. Ten proti řeckému Olympiakosu vedl od 26. minuty díky trefě Harryho Kewella. I když byl lepším týmem a měl i několik dalších možností ke skórování, další branku nepřidal. Milan Baroš, jenž neodehrál za turecký tým špatný zápas, měl skvělou příležitost ve druhé půli.

První šanci zápasu měl na kopačce po dvaceti minutách domácí Arda Turan, který po rohovém kopu Lincolna hlavičkoval mimo. O dvě minuty později Kewell bez přípravy střílel na branku, ale ani jeho rána v síti neskončila. Turci pokračovali v náporu, hostujícího brankáře Nikopolidise prověřil z dálky Sabri Sarioglu. Řecký strážce branky nakonec vyrazil míč do zámezí.

Jediná branka utkání padla těsně po následném rohovém kopu ve 26. minutě. Rozehrál ho Lincoln, Kewell se na bližší tyči odpoutal od svého strážce Didiera Domiho a hlavou překonal Nikopolidise. Olympiakos se dostával do šancí sporadicky až na výpady obránce Torosidise. Útočník Diogo byl až na malou podporu od Gallettiho a Belluschiho v ofenzívě zcela osamocený. Galletti měl přesto ke konci prvního poločasu možnost vrátit svůj tým do zápasu, jenže svůj přímý kop namířil jen do zdi.

Ve druhém dějství pokračovala turecká smršť, Lincoln z vyložené pozice pálil jen nad břevno, před Milanem Barošem musel z brankové čáry odvracet až Anastasios Pantos. Lincoln si smůlu v koncovce zopakoval znovu, jednou ho vychytal Nikopolidis a pak nastřelil jen břevno.

Největší gólovku řeckého týmu v zápase měl na hlavě Darko Kovačevič, který namířil Belluschiho volný kop těsně vedle. Když pak i Diogo svou hlavičku po dlouhém balónu od Torosidise netrefil mezi tři tyče, mohli se Turci radovat ze zasloužených tří bodů.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - SL Benfica 1:1

23.10.2008 20:30

Góly: 74. Marko Pantelić - 51. Ángel Di María

Hertha uhrála na domácí půdě proti Benfice pouze bod za remízu 1:1. Berlíňané byli po drtivou většinu zápasu lepším týmem, a to zvláště ve druhém poločase, kdy museli dohánět manko po trefě Di Maríi. Konečnou dělbu bodů zajistil Pantelić.

První příležitost utkání měli hned v páté minutě hosté, kdy střelu Gomese tečoval Stein a Drobný se mohl pouze napjatě dívat, jak míč prochází těsně vedle jeho levé tyče. Jinak ale úvod příliš vzruchu nenabídl, vzhledem k pasivitě portugalského týmu byla aktivnější Hertha, příliš toho ale vyprodukovat nesvedla. Až ve 27. minutě nacentroval zleva Voronin a na zadní tyči musel před dobíhajícím Raffaelem hasit Quim. K závěru poločasu domácí vystupňovali tlak a dokázali z toho vytěžit jednu stoprocentní šanci. Cícero vysunul Voronina, ten ale ztrostkoval na vyběhnuvším Quimovi.

I na začátku druhé půle byli aktivnější domácí, v 51. minutě ale z ničeho nic udeřila Benfica. Její brejk nedokázali domácí utnout již v zárodku, následně dal Gomes míč do běhu Di Maríovi a ten s přispěním vracejícího se Steina uklidil míč ke vzdálenější tyči – 0:1. Po vstřelené brance opoustil hosty i poslední zbytek zájmu o ofenzivu, naopak tlak Herthy narůstal. K tomu pomohlo i střídání v 68. minutě, kdy na zelený pažit přišel Pantelić a hned se ujal slova. Poté, co se k němu odrazil zblokovaný pokus Raffaela, neváhal a z otočky vypálil, leč pouze do náručí připraveného Quima.

V 73. minutě ale již byl srbský útočník úspěšnější. Na hranici vápna převzal odražený míč, posunul si ho na pravačku a křížnou ranou rozvlnil síť v horní části branky – 1:1. Domácím byl najednou bod málo a nadále útočili, hned o pět minut později si míč v pokutovém území zpracoval Voronin a zcela sám před Quimem vypálil, diváci již pomalu slavili gól, vlnící se síť ale byla nastřelená pouze z vnější strany. V poslední desetiminutovce se do útoku vcelku tlačili oba týmy, kromě drobných náznaků si ale žádné vážnější příležitosti nevypracovaly a tak se rozešly smírně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Galatasaray SK (TUR)11001:03
2.SL Benfica (POR)10101:11
Hertha BSC (GER)10101:11
4.Metalist Charkov (UKR)00000:00
5.Olympiakos Pireus (GRE)10010:10
Skupina C

Sevilla FC - VfB Stuttgart 2:0

23.10.2008 20:45

Góly: 15. Romaric, 16. Renato

Možná v největším šlágru úvodního kola základních skupin Poháru UEFA nakonec vyhrál zkušenější domácí tým ze Sevilly a připsal si tak na konto první tři body. Oba celky by určitě byly radši, kdyby si zahráli Ligu mistrů, nicméně ani méně slavnější pohár jistě nestaví na vedlejší kolej.

Stuttgart prohrál podruhé za sebou, naopak hráči španělského velkoklubu mohou slavit již šesté vítězství v řadě. Přitom utkání se rozhodlo rozmezí mezi 15. a 16. minutou, kdy se vítězové trefili hned dvakrát. Sevilla opět začala duel svou tradiční ofenzivní smrští, i přesto, že jim chybělo duo strašící všechny obrany soupeřů Fréderic Kanouté - Luis Fabiano.

V první šanci se hned v úvodu ocitl po přihrávce Adriana Jesús Navas, jenže střela brankáře Jense Lehmanna příliš nevystrašila. Němci se snažili vycházet z dobré defenzívy a hrát na brejky, avšak tento systém se už po čtvrthodině rozpadl. Z přímého kopu se totiž elegantně trefil Romaric a Lehmann se za balónem pouze ohlédl. O minutu později využil centr Navase Renato a kolem bezmocného brankáře zvýšil na 2:0.

Sevillu sice potkalo po dvaceti minutách nepříjemné zranění, kdy musel střídat další vyřazený útočník Lautaro Acosta, nahradil ho Tom De Mul. Stuttgart příliš vážných akcí neměl, akci Martina Langa zastavil na poslední chvíli jistý Andrés Palop. Naopak na druhé straně měl dvě velké příležitosti Adriano. Tu první ovšem zlikvidoval perfektním zákrokem Lehmann, při druhé chybělo kousek štěstí, tudíž jen několik centimetrů.

Hosté pomaličku začali stále lépe pracovat v útočné činnosti a vytvářeli si tlak, jenže tenhle večer jim prostě nepatřil, stadión pouze zahučel při dělovce forvarda Maria Goméze. V samotném závěru klání se navýšit ještě snažil Enzo Maresca, pokus ale opět kryl německý veterán ve stuttgartské bráně. Úplně poslední střelu vyslal Mario Goméz, gólem však neskončila a současný druhý celek tabulky tak výrazně vykročil k zisku cenné trofeje, kterou v posledních letech vyhrál dokonce dvakrát za sebou.

Více informací k zápasu

FK Partizan - UC Sampdoria 1:2

23.10.2008 21:00

Góly: 34. Lamine Diarra - 20. Emiliano Bonazzoli, 55. Daniele Dessena

Fotbalisté italského celku se po mizerných výkonech v domácí lize vytáhli a na půdě Partizanu Bělehrad zvítězili v poměru 2:1.

Janovští jsou v Serii A stále bez výhry a se ziskem čtyř bodů ze sedmi utkání se pohybují v pásmu sestupu. Na druhé straně Partizan s náskokem sedmi bodů kraluje srbské nejvyšší soutěži. Jako první však udeřili právě hosté. Cassano utekl po pravé straně, odcentroval přímo k Bonazzolimu a ten posunul svůj celek do vedení 1:0.

Domácí se poté dokázali dostat i do několika nebezpečných šancí, ale ani Paunovic, ani Juliano Juca brankáře Castellazziho neohrozili. To, co se nepovedlo těmto dvěma fotbalistům, se vzápětí podařilo Diarrovi, který napřáhl ze střední vzdálenosti a jeho pokus skončil až v pravém horním rohu hostující branky. Obě mužstva ještě měla v závěru první půle solidní šance ke skórování, ale Delvecchia vychytal Bozovic a na druhé straně Fejsu Castellazzi.

Hosté se však druhé branky dočkali hned po přestávce. V 55. minutě se po rohovém kopu prosadil pěknou střelou Daniele Dessena a Italové tak byli opět o krok napřed. Tentýž hráč mohl vzápětí poslat Sampdorii do dvoubrankového vedení, ale jeho hlavičku po centru Stankeviciuse zneškodnil gólman Bozovic.

Hosté pokračovali ve svém tlaku a do další slibné příležitosti se propracoval Paolo Sammarco, jenže jeho střelu vytěsnil Bozovic na rohový kop. Zatímco brankář domácích držel svůj tým nad vodou, gólman Sampdorie si v závěrečných minutách na nedostatek práce také stěžovat nemohl. Nejprve ho vyzkoušel střelou z dvaceti metrů Obradovic a úspěšný nebyl ani jeho kolega Juca. Obě střely totiž vynikajícím způsbobem zastavil brankář Castellazzi a i díky jemu porazila Samdporia Partizan 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)11002:03
2.UC Sampdoria (ITA)11002:13
3.Standard Lutych (BEL)00000:00
4.FK Partizan (SRB)10011:20
5.VfB Stuttgart (GER)10010:20
Skupina D

Udinese Calcio - Tottenham Hotspur 2:0

23.10.2008 19:10

Góly: 24. Antonio Di Natale (pen.), 86. Simone Pepe

Tottenham potvrdil špatnou formu také na evropské scéně a pokračující nezdary vyvrcholily na hřišti Udinese, kde Kohouti prohráli 0:2. Stále se tak více hovoří o pozici trenéra Juandeho Ramose, pokud se totiž jeho výsledky nezlepší, o místo manažera nejspíše přijde.

Stejně jako v minulém ligovém kole, kdy se proti Tottenhamu kopala penalta, i tentokrát rozhodl zásah z jedenáctky a v závěru přišel druhý úder, ze kterého se hosté už rozhodně nemohli vzpamatovat. Utkání výrazně ovlivnila červená karta z 57. minuty, kterou obdržel hostující Jamie O'Hara. Vyloučen byl velice kuriózně po druhé žluté, tu první totiž dostal o minutu dříve.

Domácí začali aktivněji, Andrea Coda hlavou ovšem gólmana Gomése nepřekonal. Dále hrozil Inler, ovšem včas k němu přistoupil jeden z nejlepších hráčů v dresu Tottenhamu Ledley King. Ten bohužel moc jásat nemůže, protože utrpěl lehké zranění a zřejmě bude chybět ve víkendovém střetnutí s Boltonem. Hosté se ocitli poprvé v šanci po zpětné přihrávce Jermaina Jenase, nabíhající Bent hlavou našel pouze náruč připraveného Handanoviče.

V další šanci hrozil Lennon, poté ale přišla obrovská hrubka gólmana Gomése, když poslal zpětnou přihrávku na Assou-Ekotta. Jenže byl nepřesný, oloupil ho Fabio Quagliarella a Gomés ho musel faulovat za cenu penalty. Autor Di Natale ji bez problémů proměnil, jinak spolehlivý Gomés tak svou chybu napravit nedokázal.

Brankář Tottenhamu byl touto situací ovlivněn a udělal i další hrubku, tentokrát ale míč z kopačky Motty v síti neskončil. Kohouti se snažili v dalším průběhu vyrovnat, přímý kop Garetha Balea jen těsně minul domácí klec. Na druhé straně lehce chyboval též brankář Handanovič, avšak Spurs toho nedokázali využít, cíl minul Alan Hutton i Jamie O'Hara.

Ve druhém dějství hosté tlačili i s čerstvým Lukou Modričem, jenže po necelé čtvrthodině hry oslabeni o jednoho hráče žádnou s příležitostí nevyužili. Naopak čtyři minuty před koncem zvyšoval Pepe a zařídil italskému celku pohodlné vítězství. Tottenham bude mít co dělat, aby svoji pověst a utracené milióny nadobro neutopil v hlubinách neúspěchu.

Více informací k zápasu

Dinamo Záhřeb - NEC Nijmegen 3:2

23.10.2008 20:45

Góly: 3. Mario Mandžukić, 81. Boško Balaban, 84. Ivica Vrdoljak - 24. Carlos (vl.), 78. Tim Janssen

S Nijmegenem se ve skupině na jednu z postupových příček příliš nepočítalo a šance nizozekského klubu ještě klesly po prvním zápase. NEC mělo utkání skvěle rozehrané a ještě deset minut před koncem vedlo, tři body ale nakonec zůstávají v Chorvatsku.

Lepší start do zápasu si domácí nemohli přát, již ve třetí minutě dostal míč Mandžukič a střelou na bližší tyč překonal Babose - 1:0.

Hosté měli míč častěji na svých kopačkách, brankovou příležitost si však vypracovat nedokázali. Naopak domácí mohli své vedení pojistit, ve 14. minutě fauloval Sibum Bedelje a z následného trestného kopu zamířil Morales jenom do zdi. Skóre se podruhé v zápase měnilo ve 24. minutě a tentokráte se radovali hosté. Nešťastníkem okamžiku se stal Carlos, který zamířil do vlastní sítě - 1:1.

Zbytek prvního poločasu již říliš zajímavého nenabídl. Za zmínku stojí jenom centr Moralese a nepřesná hlavička Biščana.

Rovněž začátek druhého poločasu patřil Dinamu, ve 47. minutě pálil Sammer a Babos se musel hodně natahovat, aby jeho střelu vyrazil. Maďarský brankář se rozhodně nenudil a držel svůj tým nad vodou. Nejprve na něho z trestného kopu nevyzrál střídající Balaban, po něm neúspěšně zkoušel štěstí ranou z dálky Ibanez. Neujala se ani šance Bedelje, po následném rohovém kopu pak hlavičkoval Balaban a Babos vytáhl další povedený zákrok.

Domácí se snažili marně, to Nijmegenu stačila k radosti jedna střela. V 78. minutě vystřelil Janssen a jeho pokus prošel až do branky - 1:2.

Dinamo však inkasovaná branka do kolen nesrazila, ba naopak. O bleskovou odpověď se v 81. minutě po přihrávce Vrdoljaka postaral Balaban a o zasloužené výhře Záhřebských rozhodla 84. minuta. V ní zahrával Mikič rohový kop a úspěšně zakončoval Vrdoljak.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Udinese Calcio (ITA)11002:03
2.Dinamo Záhřeb (CRO)11003:23
3.Spartak Moskva (RUS)00000:00
4.NEC Nijmegen (NED)10012:30
5.Tottenham Hotspur (ENG)10010:20
Skupina E

SC Heerenveen - AC Milán 1:3

23.10.2008 20:45

Góly: 86. Danijel Pranjić (pen.) - 19. Calvin Jong-a-Pin (vl.), 23. Gennaro Gattuso, 69. Filippo Inzaghi

Fotbalisté italského AC Milán vstoupili vítězně do základní skupiny Poháru UEFA, když na hřišti Heerenveenu dokázali zvítězit 3:1.

Třetí branku Rossoneri vstřelil Filippo Inzaghi a zároveň se tak dotáhl na čelo tabulky nejlepších střelců všech dob v evropských pohárech. Právě on měl velký podíl na první brance svého klubu. Donutil totiž zahrát obránce domácích Calvina Jong-A-Pina v tísni tak nešikovně, že míč odražený od jeho kopačky skončil až ve vlastní síti.

Heerenveen sice začal aktivně a zejména aktivní Mika Väyrynen posílal do vápna Milánských jeden centr za druhým. Jenže v době, kdy byl tlak Heerenveenu největší, přišla právě minela Jong-A-Pina. Brzy byl náskok favorita už dvoubrankový. Kaká poslal nádherným pasem do šance Gattusa a ten se nemýlil.

Domácí se sice pokoušeli o rychlý návrat zpět a také si vypracovali i dvě velké šance. Tarik Elyounossi a Goran Popov je však proměnit nedokázali a do šaten se tak odcházelo za stavu 0:2. Také vstup do druhého poločasu vyšel domácím dobře. Proti střelám Sibona a Pranjiće však úspěšně zasáhl gólman Dida. Hosté se pomalu dostávali z tlaku a opět udeřili. Gattuso poslal skrz soupeřovu obranu krásný míč na nabíhajícího Inzaghiho a ten tvrdou ranou překonal Vandenbussche potřetí.

O pár chvil později měl velkou šanci Pato, jehož střelu však vyrazil na tyč gólman domácích. Ti se čestného úspěchu dočkali až pět minut před koncem. Favalli fauloval ve vápně Henriqueho a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Pranjić. Do konce utkání se už nic podstatného nestalo a Milán si tak odváží cenné tři body za výhru 3:1. V dalším kole budou Rossoneri hostit Bragu, Heerenveen zamíří do Wolfsburgu.

Více informací k zápasu

SC Braga - Portsmouth FC 3:0

23.10.2008 21:15

Góly: 8. Luís Aguiar, 46. Wason Rentería, 87. Alan

Portsmouth své první vystoupení ve skupině nezvládl a z Bragy si veze vysokou porážku 0:3. Vysoký výsledek ovšem neodpovídá tomu, co se dělo na hřišti.

Domácí tým začal skvěle a již v osmé minutě šel do vedení. To z trestného kopu z dobrých třiceti metrů po faulu Diopa na Matheuse vypálil Aguiar a jeho dělovka zapadla pod břevno - 1:0.

Úvodní branka se hodně podepsala na dalším průběhu zápasu. Braga podobně jako další týmy z Pyrenejského poloostrova hodně drží míč a to se jí dařilo i proti Portsmouthu, přesto mohla inkasovat. Dvě dobré šance měl Defoe, po výkopu Jamese nejprve zafungovala jeho spolupráce s Crouchem, Defoe se protáhl mezi dvěma obránci a jeho šanci musel zneškodnit až Eduardo. O minutu později si tito dva svůj vzájemný souboj zopakovali a jak vítěz z něho opět vyšel Eduardo.

Manažer Portsmouthu Harry Redknapp se o přestávce odhodlal k jedné změně a Hreidarssona nahradil Belhadjem, jeho taktické plány ale vzaly za své hned po několika vteřinách. Ve 46. minutě totiž dostal od obránců až příliš prostoru Renteria a zvýšil na 2:0.

Pompeys mohl vrátit do hry Diop, jeho trefa ale nebyla uznána pro faul na Eduarda. Hosté v následujících minutách vrhli síly do útoku, jenomže recept na Eduarda ne a ne najít. Nic na tom nezměnil ani příchod Kanua. Na druhé straně se pak předvedl Aguiar, který prošel mezi obránci a svůj slalom zakončil nepřesnou střelou.

Svůj den ve čtvrtek rozhodně neměl Defoe, v další šanci si dobře pokryl míč, avšak poté vystřelil jenom do boční sítě. Definitivní rozhodnutí přišlo tři minuty před koncem. Míč do vápna poslal střídající Paulo Cesar, Sean Davis odvrátil pouze do vlastní tyče a Alan již měl snadnou úlohu - 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.SC Braga (POR)11003:03
2.AC Milán (ITA)11003:13
3.VfL Wolfsburg (GER)00000:00
4.SC Heerenveen (NED)10011:30
5.Portsmouth FC (ENG)10010:30
Skupina F

MŠK Žilina - Hamburger SV 1:2

23.10.2008 18:30

Góly: 69. Emil Rilke - 15. Mladen Petrić, 45+1. Ivica Olić

Slovenská Žilina nevstoupila do Poháru UEFA tou správnou nohou. V domácím utkání s Hamburkem podlehla 1:2 a její šance na postup se hodně snížily.

Žilina proti jasnému favoritovi z Hamburku nechtěla hrát nějak defenzivně a nastoupila se dvěma útočníky. Navíc už v úvodních minutách si vypracovala dvě zajímavé, gólem zavánějící šance. Nejprve v 8. minutě našel Štyvar záložníka Vladaviče, ten si udělal prostor ke střele a dalekonosným pokusem se snažil prostřelit gólmana Rosta, jenž si s jeho ranou poradil.

O poznání větší příležitost měl Vladavič o šest minut později, kdy jej vysunul do volného prostoru Adauto, jenže domácí záložník v zakončení selhal. I přesto, že se ocitl sám před brankářem, nedokázal jej ideálně přehodit. Žilina své šance nevyužila a tvrdě za to pykala. V 15. minutě se míč dostal až k hlavě chorvatského reprezentanta Mladena Petriče a ten se nemýlil.

Tempo hry po brance poněkud opadlo a diváci museli čekat na další příležitost až do 27. minuty, kdy měli Žilinčané na svých kopačkách gólovku. Po centru Pekaríka hlavičkoval nebezpečně Adauto a až výborný zákrok Franka Rosta zabránil vyrovnání. Těsně před přestávkou německý celek vstřelil druhý gól. Po akci z rohového kopu se z voleje prosadil Ivica Olič.

Žilina se sice snažila a chtěla na nepříznivý stav co nejrychleji zareagovat v podobě kontaktní branky, jenže naopak málem opět inkasovala. Ke střele ze zajímavé pozice se dostal střelec první branky Mladen Petrič a brankáře Perniše pořádně vylekal, jeho rána byla ovšem nepřesná. V 68. minutě se domácí fotbalisté konečně prosadili a zdramatizovali závěr utkání. Po centru Vladaviče přesně zacílil Emil Rilke.

Následně rozhodčí upřel Žilině zřejmě hned dvě penalty. Nejprve byl stažen v pokutovém území Zdeno Štrba, krátce na to také Peter Štyvar. Pokaždé však hra pokračovala dále. Všechny plány alespoň na vyrovnání málem zhatil Olič, jehož hlavičku s vypětím všech sil musel vyrazit Perniš. Ani jeden celek už gól vstřelit nedokázal, a tak konečný výsledek zní 2:1 pro Hamburk.

Více informací k zápasu

Aston Villa - AFC Ajax 2:1

23.10.2008 21:15

Góly: 8. Martin Laursen, 45. Gareth Barry - 22. Thomas Vermaelen

Fotbalisté Aston Villy ozdobili svou premiérovou účast v základní skupině Poháru UEFA vítězstvím nad Ajaxem Amsterdam 2:1. Do skupiny, kde hraje mimo jiné také pražská Slavia, tak vstoupili tou pravou nohou.

Ostrovanům sice v tomto duelu chyběl útočník John Carew, ale jeho spoluhráči ho dokázali plně zastoupit. Skóre se měnilo hned po osmi minutách hry. Na centr Ashleyho Younga z levé strany si naběhl na bližší tyč kapitán Laursen a přesnou hlavičkou překonal brankáře Vermeera. Oba dva si o pár minut později vzájemnou spolupráci zopakovali, ale tentokráte už byla obrana hostí připravena.

Ajax za prvních dvacet minut vůbec neohrozil soupeřovu bránu a působil hodně ustrašeně. Motivaci jako by týmu dodala až střela Rasmuse Lindgrena, která byla vůbec první střelou hostujícího mužstva na bránu v dosavadním průběhu zápasu. Jeho projektil však mířil nad bránu. Hned o dvě minuty později však už hráči z holandské metropole udeřili. Po rohovém kopu zahraném přes Urbyho Emanuelssona vyskočil nejvýše Vermeulen a vyrovnal stav utkání na 1:1.

Hosté mohli vzápětí dokonat svůj obrat, ale Luis Suaréz nedokázal zakončit přesně. A tak udeřili opět domácí. Minutu před koncem první půle se po akci Ashleyho Younga opřel do míče z hranice vápna Gareth Barry a nechytatelnou střelou opět rozradostnil Villa Park. Domácím vyšel také vstup do druhé pětačtyřicetiminutovky. Do šancí se hned na úvod dostali Shorey a Laursen, ale oba dva vychytal brankář Vermeer.

Velkou příležitost na vyrovnání zmařil Emanuelssonovi dvanáct minut před koncem americký brankář Brad Friedel a s nadějemi Ajaxu to v tuto chvíli už příliš dobře nevypadalo. Radost domácích diváků ze zisku cenných třech bodů trochu narušila zpráva o zranění Aghbonlahora, který si v jednom ze soubojů poranil koleno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Hamburger SV (GER)11002:13
Aston Villa (ENG)11002:13
3.Slavia Praha (CZE)00000:00
4.AFC Ajax (NED)10011:20
MŠK Žilina (SVK)10011:20
Skupina G

FC Kodaň - AS Saint-Étienne 1:3

23.10.2008 20:45

Góly: 59. César Santin (pen.) - 2. Bafétimbi Gomis, 37. Loïc Perrin, 65. Dimitri Payet

Čeští fotbalisté Kodaně Zdeněk Pospěch a Libor Sionko nemohli v prvním střetnutí základních skupin příliš slavit, v domácím prostředí prohráli se St. Etienne celkem hladce 1:3 a postup do další fáze se jim značně zkomplikoval. Přitom všechno mohlo být úplně jinak, kdyby penaltu již v 5. minutě proměnil dánský forvard Morten Nordstrand.

Oba čeští zástupci odehráli kompletních 90 minut, ani jeden se do střelecké listiny nezapsal. Francouzi začali velice aktivně a už ve 2. minutě šli do vedení. Výborný duel totiž prožil Bafetimbi Gomis, který se po centru od Payeta objevil na levé straně úplně osamocený a ke smůle domácích fanoušků otevřel hlavou skóre – 0:1.

Za tři minuty ale mohlo být srovnáno, Sylvain Monsoreau poslal k zemi Santina. Rozhodčí nařídil penaltu, ale Nordstrand napálil jen brankáře Jodyho Vivianiho, ten napodruhé ukryl míč v náručí. Hostující brankář trápil útočníky Kodaně i nadále, neuvěřitelně zlikvidoval hlavičku Laursena. Proto přišel osm minut před pauzou druhý trest, Gomis krásně vyslal Perrina a ten asi z dvanácti metrů nedal brankáři Christiansenovi žádnou šanci – 0:2.

St. Etienne pak pokračovalo v tlaku, z 25 metrů vypálil Paulo Machado, tentokrát ale Christiansen zareagoval včas. Dánskému týmu pomohlo částečně dvojí střídání z 55. minuty, Ailton a Willian Kvis řádně rozhýbali obránce francouzského týmu. A hned za čtyři minuty od jejich příchodu podruhé v zápase byl faulován v pokutovém území hrdina Santin, jehož nekompromisně k zemi složil Stathis Tavlaridis. Sám postižený nekompromisně ze značky pokutového kopu zavěsil – 1:2.

Avšak tečku za duelem udělal o šest minut později Dimitrie Payet, jenž překonal opět bezmocného Christiansena z blízkosti. V závěrečných minutách se ještě pokoušel Vivaniho překonat nejaktivnější muž na hřišti Santin, francouzský strážce ale i tentokrát ukázal, že je slušnou oporou a St. Etienne si tak odváží zasloužené tři body. Kodaň po úspěších v lize musela zkousnout tvrdou realitou s porovnáním s mezinárodní scénou, francouzský celek se naopak může s poklidem připravovat na nadcházející klání.

Více informací k zápasu

Rosenborg BK - Club Bruggy 0:0

23.10.2008 20:45

Góly: -

Duel norského Rosenborgu a belgických Brugg skončil nerozhodně 0:0. Zlomit remízový stav, se kterým po konci utkání zřejmě nemůže být spokojen ani jeden z týmů, byl nejblíže domácí Iversen, největší šanci zápasu ale neproměnil.

Lépe do zápasu vstoupili domácí a už po dvou minutách měli první šanci. Na kraji pokutového území vypálil pravačkou Konan a hostující brankář Stijnen měl co dělat, aby neinkasoval. Za dalších pět minut Stijnena zaměstnal opět Konan, tentokrát však již tolik nebezpečný nebyl. Z týmu nevýrazně hrajících hostů měl jedinou příležitost v první pětačtyřicetiminutovce Sonck, jeho ránu ale zneškodnil Jarstein. Největší šanci poločasu a potažmo i celého utkání měl ve 35. minutě Iversen, který se prosadil v pokutovém území, situaci, kdy byl sám před brankou, ale ke gólu nedovedl.

Po přestávce byl hra o něco vyrovnanější, další šanci měl ale znovu Trondheim. V 62. minutě si na Saparův roh naskočil Konan, Stijnen ale jeho hlavičku zlikvidoval. O chvíli později střílel na druhé straně Dirar a slušný zákrok si tentokrát připsal Jarstein. V poslední čtvrthodině pak přišla na každé straně jedna šance. Iversen nejprve opět ztroskotal na Stijnenovi, na druhé straně netrefila branku ani hlavička Simaeyse a tak oba týmy berou na úvod po bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Saint-Étienne (FRA)11003:13
2.Club Bruggy (BEL)10100:01
Rosenborg BK (NOR)10100:01
4.Valencia CF (ESP)00000:00
5.FC Kodaň (DEN)10011:30
Skupina H

CSKA Moskva - Deportivo La Coruña 3:0

23.10.2008 18:00

Góly: 9. Alan Dzagojev, 12. Alan Dzagojev, 61. Vágner Love

Snový start v základní skupině Poháru UEFA si připsalo mužstvo CSKA Moskva, v Lužnikách totiž porazilo Deportivo La Coruňa 3:0. O zasloužené vítězství domácích se postaral dvěma brankami mladičký Alan Dzagojev a jednou jeho útočný parťák Vágner Love.

Hostující Depor se snažil od úvodních minut převzít iniciativu, odměnou mu málem byla vedoucí branka, osamocený Valerón ale na brankáře CSKA Igora Akinfejeva nevyzrál. Udeřilo tak domácí mužstvo. V rozmezí 9. až 12. minuty vsítil nový objev ruského fotbalu Alan Dzagojev dvě branky a zajistil CSKA komfortní náskok. V prvním případě zakroutil přímý kop tak šikovně, že se Aranzubia natahoval marně, u druhého gólu zafungovala vyhlášená spolupráce Vágner Love – Dzagojev. Brazilec se uvolnil v šestnáctce a mladíček Dzagojev měl cestu k druhé brance ulehčenou.

Depor se stihl ze šoku vzpamatovat rychle, útočníkovi španělského mužstva Cristianovi ale radost z kontaktní branky překazil Vasilij Berezuckij, který vykopl míč z brankové čáry. Neujaly se ani střely aktivního Guardada. Po krátké pasivitě se domácí probudili a div, že neudeřili potřetí. Po nacvičeném signálu vychytal Žirkova gólman Aranzubia.

Jestliže v prvním dějství kladl Depor odpor, ten druhý už ovládli Armějci. V úvodu aktivní Žirkov vyslal dvě nebezpečné střely. Šanci měl i Vágner, jehož hlavičku po centru Žirkova vyškrábl na roh Aranzubia.

Tlak CSKA narůstal, po krásné akci po ose Dzagojev – Aldonin - Vágner Love nepřekonal třetí jmenovaný Aranzubiu, který držel svými zákroky Herculinos nad vodou. Zadáci La Coruni rychlonohým hráčům CSKA nestačili a postupem času se uchylovali k nevybíravým zákrokům, jejich terčem byl především šikovný Alan Dzagojev. Depor se snažil kombinovat na půlce CSKA, ale k šestnáctce soupeře se dostával sporadicky.

V 61. minutě udeřilo moskevské mužstvo potřetí, Ignaševič poslal přetažený centr Krasiče před nohy Vágnera, který ho pohotově usměrnil přesně k tyči. CSKA vedlo 3:0 a v poklidu kontrolovalo dění na hřišti. Čestný úspěch si mohl Depor připsat po střele Sergia, ale CSKA zachránila tyč.

Více informací k zápasu

AS Nancy-Lorraine - Feyenoord Rotterdam 3:0

23.10.2008 20:45

Góly: 47. Moncef Zerka, 53. Julien Féret, 84. Helder

Parádním způsobem do bojů v základní skupině H vykročilo francouzské Nancy. To si doma díky třem brankám v průběhu druhého poločasu v podání Zerky, Fereta a Heldera poradilo 3:0 s Feyenoordem Rotterdam.

Nancy, které oproti poslední ligové prohře v Le Mans nastoupilo se sedmi změnami v sestavě, vstoupilo do utkání ustrašeně, což jen dokumentovalo jeho formu. Začátek, stejně jako prakticky celý poločas, ovládl Feyenoord, ačkoliv se musel obejít bez svých fanoušků, kteří vzhledem ke dva roky staré záležitosti museli pro tentokrát zůstat doma.

Rotterdamský celek zahrozil hned třikrát v úvodní čtvrthodině. Postupně to zkoušeli Biseswar, Fer a De Cler, všichni ale branku nedokázali trefit. Na druhé straně měl jedinou možnost domácích v první půli Feret, z přímého kopu ale přestřelil. Krátce před přestávkou měl hned dvě příležitosti van Bronckhorst, ani jednou však na domácího strážce tří tyči Bracigliana nevyzrál.

Nevyužité šance mrzely hosty o to víc začátkem druhé půle, kdy domácí v rozmezí šesti minut dvakrát udeřili. Nejprve ve 47. minutě vyslal Feret kolmicí Zerku, ten udělal kličku Timmerovi a uklidil míč do prázdné branky, v minutě s pořadovým číslem 53 se zakončení ujal pro změnu sám Feret. Marocký reprezentant zpracoval v pokutovém území míč a po otočce ho uklidil přesně k tyči.

Hosté se mohli do zápasu vrátit již tři minuty nato, kdy vypálil Mols, proti jeho pokusu se ale postavilo břevno. V dalším průběhu druhé půle se Feyenoord již neprosadil a naopak v 84. minutě dostal ještě třetí branku. Po spolupráci s Feretem zamířil Helder přesně pod břevno a stanovil tak konečný výsledek na 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AS Nancy-Lorraine (FRA)11003:03
CSKA Moskva (RUS)11003:03
3.Lech Poznań (POL)00000:00
4.Deportivo La Coruña (ESP)10010:30
Feyenoord Rotterdam (NED)10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Jestli bude hrát CSKA podobným stylem i nadále, můžou klidně zopakovat triumf z roku 2005, hráli fakt skvěle, narozdíl od Zenitu jsou navíc jistější v obraně a přiklání se k nim sportovní štěstí. Depor nepodal vyloženě špatný výkon, šance měl a snažil se hrát fotbal, ale jejich obrana byla naprosto marná a pomalá. Především Vágner, Žirkov a Dzagojev je kolikrát poslali na párek.

Ale dnes hráli v CSKA dobře snad všichni. V Deporu mě zaujal snad jen Guardado a několik tutovek pochytal gólman Aranzubia.

Reagovat
smazaný uživatel

tak jestli hrali tak dobře jak píšeš tak nemám do budoucna strach, jinak Dzagoev je fakt talent, takova golova potence v tak utlem veku

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jestli ruskou ligu sledujes, tak zadyn prekvapeni

Reagovat
smazaný uživatel

Guardado brzo půjde za lepším...

Reagovat
Xavi8

Zilina za vykon

Reagovat
Xavi8

a samozrejme rozhodca

Reagovat
smazaný uživatel

HSV

Reagovat
Xavi8

akurat tak za 3 nezasluzene body...

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že nehraje Michal Švec. Jankul nejspíš odpočívá co?

Reagovat
Shevchenko

Jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

Udine

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GEGE

Rino

Reagovat
smazaný uživatel

Atletico dnes prepustilo svojho fyzioterapeuta, ktory v sobotu po derby s Realom pytal po zapase Casillasov dres

Reagovat
GEGE

Grande Milan!Jen tak dal...

Reagovat
fantomas

Tak doufám, že po dnešním večeru už Ugljan bude počítat do bojů o postup i s Nijmegenem. Parádně favorita potrápil.

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě budu, Nijmegen se nebál a hrál dost dobře. Jinak gratuluju k výkonu a výsledku CSKA, fakt byli výborní! Zbytek dle předpokladů (kromě debaklu PSG), takže si odnáším pár zlaťáčků

Reagovat
smazaný uživatel

A nerikal si, ze nedaj ani gola anebo ze takovej debakl jako s Permem to urco nebude?

Reagovat
smazaný uživatel

Říkal, však gratuluju k výkonu i výsledku již teď podruhé.Omlouvám se za špatnou úvahu!!! Potřebuješ to ještě s omluvou před nastoupenou jednotkou?

Že mi vyšly ostatní tipy, to už nikdo neříká, ale rejpalů je tady v databázi přes 1600

Reagovat
smazaný uživatel

Vzdyt to nemyslim zle - akorat rejpnuti na nas rozhovor

Reagovat
smazaný uživatel

Jo v pohodě. Však jsem taky hned gratuloval. Ten druhý tiket mi vyšel celý, takže parádička. kdyby tak každý den chodilo 15 000 Kč....Jinak pokud jsi expert na ruskou ligu, možná bych pro tebe něco měl

Reagovat
smazaný uživatel

Grande DORIA

Partizan Belehrad - Sampdoria 1 -2

Bonazzoli e Dessena

Reagovat
smazaný uživatel

RINOOO ty draku !

FORZA MILAN !!!

Reagovat
smazaný uživatel

¨výsledky podle očekávání,jen sem nečekal výhru Saint Etienne.Jinak žádné překvápko.

Reagovat
smazaný uživatel

Včera jsem měl možnost vidět Udine(kočka-myš) a AC. A zase se mi udělalo nevolno při myšlence 10 vyhozených milionů za Poulsena, když jsem viděl o 1000% lepšího Emersona, který se v AC dostane na hřiště maximálně jednou za měsíc.

Reagovat
smazaný uživatel

je fakt, že Emerson se letos vůbec nejeví špatně..., příjemně mě překvapuje. jenže jak jsi řek - na hřiště se dostane zřídka...

Reagovat
smazaný uživatel

Bral bych ho všema deseti, ono mě se celkově líbí ta vaše strategie kvalitních "důchodců" na hranici lavičky a tribuny.

Reagovat
smazaný uživatel

aspoň někdo to dokáže ocenit, když to většina lidí kritizuje. holt zavedenej názor "fotbalista nad 30 = špatnej fotbalista", respektive " = horší fotbalista, než fotbalista pod 30" je samozřejmě hloupost...

Reagovat
smazaný uživatel

A když už jsme u toho:

Prezident Juventusu Giovanni Cobolli Gigli vyslovil plnou podporu trenéru Ranierimu a zároveň ujistil fanoušky, že v zimě bude tým posílen. "Už jsem říkal dříve, že peníze na nové hráče máme. Uděláme to jako loni, kdy přišel Sissoko. Ještě ale uvidíme, co se stane do konce roku. Také se nám vrátí několik marodů," prohlásil.

To jsem teda zvědavý, koho těmi posilami myslí. Jestli to není další pohádka.

Jinak, viděls moji sestavu?

Reagovat
smazaný uživatel

teď se na ni dívám..., hlavně na hráče jako JANKULIVSKI, nebo AQUAQFRESCA , co kdyby Ti to pak mere neuznal ? jinak já ještě nevím, koho postavím, ale moc zraněných nemám, takže se to nebude nějak extra lišit od mé ideální sestavy .

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a ještě jedna věc. Jak se mi líbil Emerson, tak úplně megatragický byl Sheva, což mě docela mrzí.

Reagovat
smazaný uživatel

nj, sám po zápase řekl, že na sobě musí ještě hodně zamakat. snad se zvedne..., zasloužil by si to. škoda, že ho Chelsea takhle znetvořila...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele