LaLiga - preview 1. kola

18.08.2017, 08:42, aktualizováno 21.08.2017, 08:50
Previews
Poslední čtyři kluby před sebou mají start do nového ročníku španělské nejvyšší soutěže. Do té se vrací Levante a hned na úvod před sebou má regionální derby proti Villarrealu, ve druhém pondělním duelu změří síly Málaga a Eibar...
Levante UD - Villarreal CF  (pondělí 20:15)
Trvalo to jen rok a Levante se navrátilo po působení v druhé nejvyšší soutěži do LaLigy. A nemuselo by hrát druhé housle stejně jako předloni, vždyť nižší ligu ovládlo o čtrnáct bodů před druhou Gironou. Na úvod nového ročníku ho ovšem nečeká vůbec jednoduchá zkouška, byť se Villareal bude muset vypořádat hned s několika absencemi.

Pakliže máme pochválit některou z fotbalových činností u domácího celku, bude to zajisté obrana. Právě díky ní totiž dokázal loni během dvaačtyřiceti kol získat hned pětadvacet výher a celkově inkasovat jen dvaatřicetkrát. Pakliže si defenzíva zvykne na nejvyšší úroveň, nemuseli by mít Les Granotes takové potíže se záchranou, která je jejich prioritou.

Kouč Juan Muňiz může být rád, že všichni klíčoví obránci zůstali v klubu. Žádný z nich nezamířil v létě jinam, a to navíc z Eibaru přišel Antonio Luna pomoci zvýšit konkurenceschopnost. Každopádně zapomenout nesmíme také na útočníka Rogera, jenž loni v LaLize2 nastřádal hned třiadvacet branek a stal se suverénně nejlepším střelcem týmu.

Potíž je v tom, že Levante se bude muset obejít bez tohoto důležitého forvarda hned na šest měsíců, a to v tom lepším případě. Je to pro Španěla určitě k vzteku. Loni totiž prožil svou životní sezónu a zajisté se těšil na nové pořádky. Jenže si poranil levé koleno, přetrhl přední zkřížený vaz a jeho léčba se zřejmě protáhne i přes vánoční svátky.

Žlutá ponorka bude chtít, stejně jako loni, hrát alespoň o evropské poháry. Ačkoli pryč zamířil útočník Roberto Soldado, přišla náhrada v podobě Carlose Baccy a Enese Ünala. Co se defenzivní stránky týče, odešel sice Mateo Musacchio, ale povedlo se přivést Rúbena Semeda. Suma sumárum by Villareal neměl být v žádném případě slabší oproti loňsku.

Nicméně marodka je velká. Kvůli zranění budou chybět Rúben Semedo, Sergio Asenjo, Mario Gaspar, Bruno Soriano i Denis Čeryšev, karetní tresty z loňska si pak odpykávají také Cédric Bakambu spolu se Samuem Castillejem. Domácí kromě Rogera budou postrádat suspendovaného Robera Piera, možná si nezahrají ani Enis Bardhi a Pedro López.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.30 - 3.27 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - SD Eibar  (pondělí 22:00)
Málaga si loni určitě nevedla podle svých optimálních představ, přesto se jí díky dobrému závěru podařilo urvat slušnou jedenáctou příčku, kterou by letos chtěla minimálně vylepšit. Hned v prvním kole narazí na urputný Eibar, jenž se v LaLize pomalu a jistě zabydluje a každým rokem vylepšuje své postavení v tabulce. Jak tomu bude napočtvrté?

Baskický celek se loni poprvé ve své historii umístil v horní polovině tabulky, jednu dobu dokonce pokukoval po evropských pohárech. Zopakovat něco podobného bude pro Eibar pochopitelně značně složitý úkol. V nabité konkurenci španělské ligy bude hlavním cílem opět spíše jen udržení se v nejvyšší soutěži.

Všichni fanoušci hostujícího celku budou pochopitelně hodně zvědaví na to, jak si tým povede bez Floriana Lejeuneho, jenž za deset miliónů euro zamířil do Anglie. "Jsem velmi šťastný, že jsem podepsal smlouvu. Newcastle je velkým klubem a z příchodu mám velkou radost," hovořil po podepsání smlouvy, že bylo načase udělat krok dopředu.

Domácí přes léto nakupovali ve velkém, celkem přivedlo devět nových hráčů. Ovšem přehnané finanční prostředky za čerstvé posily nevynaložili, snad jen příchod Emanuela Cecchiniho za pět miliónů euro se trošku vymyká obvyklým pořádkům. Sehrát se, to bude pro andaluský celek na úvod nového ročníku asi to nejdůležitější.

Oba celky se budou muset vypořádat s několika nepříjemnými absencemi. Málaga nebude mít k dispozici hned pětici zraněných, a to ve složení Federico Ricca, Adalberto Peňaranda, Keko, Miguel Torres a Luis Muňoz. Hostům s jistotu budou chybět Yoel Rodríguez, Fran Rico, Anaitz Arbilla, Pedro León a také vykartovaný Gonzalo Escalante.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.37 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Getafe CF  (neděle 18:15)
Getafe se před rokem muselo loučit s první ligou a po posledním kole sestoupilo. Ve druhé lize se mu ale podařil okamžitý comeback a nyní si naplno užívá působení v LaLize. Jeho novou sezonu otevře duel se silným Bilbaem.

Athletic se musel před sezonou rozloučit s mužem, který mu vtiskl unikátní podobu a ráz. Trenérský elegán Ernesto Valverde zapůsobil na mnoho klubů a svými výkony na lavičce Bilbaa si zajistil lepší plat i prostředí. Sáhla po něm Barcelona, která hledala správného muže po uprázdněném místě Luise Enriqueho. Valverde se tak nyní bude potkávat se Lvy jen jako soupeř. Místo něj byl na lavičku dosazen dosavadní trenér "béčka", José Angel Ziganda.

Ten prostředí klubu i jeho styl dobře zná, s herní filozofií taktéž nebude mít potíže. Najde ale kádr, který je dostatečně kvalitní? Z Bilbaa totiž odešel nejeden hráč. Pryč jsou veteráni Gorka Iraizoz se jmenovcem Elustondem, nové angažmá si hledají také Eneko Bóveda nebo Javier Eraso. S posilami to není právě růžové, protože žádné větší jméno ještě nedorazilo.

Klubu se ale povedlo udržet opory jako Mikel San José, Aymeric Laporte, Iker Muniain, Aritz Aduriz nebo Iñaki Williams, což není vůbec špatné. Hlavním cílem Bilbaa bude vylepšení loňské sedmé příčky a snaha opět útočit na poháry. Zároveň se jedná o klub, který hodně sází na odchovance a mladíky s baskickou krví a v tomto trendu bude zřejmě nový trenér pokračovat.

Alespoň to sám tvrdí v rozhovoru pro klubové stránky. "Mojí velkou výhodou je to, že Bilbao velmi dobře znám, mám skvělé vztahy s vedením i fanoušky. Je to pro mě domov a za ten se bojuje vždycky nejlépe. Samozřejmě vím, že jsme nebyli moc aktivní na přestupovém trhu, ale pevně věříme v náš systém a naše mladé hráče," dodává trenér Ziganda před začátkem ligy.

Tu začne na stadionu San Mamés proti silnému Getafe. Madridský celek se vrací jako nováček, ale velmi čile dělá vše pro to, aby nesestoupil. Jeho kádr se rozšířil a zkvalitnil, což můžeme vidět z přestupové politiky. Getafe získalo zajímavé hráče jako Mathíase Oliveru, Emiliana Velázqueze, Filipa Manojloviće nebo Bruna Gonzáleze, ale zároveň přivedlo zkušenost v podobě Markela Bergary, Faycala Fajra nebo Vitorina Antunese.

Domácí Bilbao je velkým favoritem nejen z pohledu zkušeností nebo domácího prostředí, ale především mu to prostě proti Getafe jde. Za posledních a velmi dlouhých 13 let si madridský celek odvezl všechny tři body z Bilbaa jen třikrát. Ve třech posledních vzájemných duelech mají Baskové skóre 8:1, což demonstruje jejich vztah k Getafe.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Arrizabalaga - Marcos, Etxeita, Laporte, Balenciaga - Vesga, Etxebarria - Williams, García, Muniaín - Aduriz
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Djene, Cala, Molinero - Mora, Fajr - Portillo, Shibasaki, Jimenez - Molina
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.45 - 6.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Barcelona - Real Betis  (neděle 20:15)
Barcelona se v důsledku teroristických útoků ponořila do smutku, ovšem život běží dál a její velkou chloubu - fotbalový klub, čeká zahajovací klání nového ročníku LaLigy. Na Camp Nou se představí Betis. Především od Barcelony se čeká, že sesadí z trůnu nenáviděný Real Madrid.

V Barceloně bylo v létě pořádně parno, klub totiž opoustila jedna výrazná tvář a součást dnes už legendární trojice Messi-Neymar-Suárez. Brazilec Neymar dal Katalánsku sbohem a zamířil do Paříže, kde se potká s krajany i někdejšími spoluhráči. Barcelona usilovala o jeho náhradu především v jiném Brazilci Coutinhovi, avšak přestup z Liverpoolu se doteď nekonal. Ale zalíbení se v brazilských hráčích přeci jenom přineslo své, protože dorazil střední záložník Paulinho, ovšem Neymara by měl na křídle zastoupit navrátilec Gerard Deulofeu, který zažil velmi povedené hostování v AC Milán.

U kormidla týmu už není Luis Enrique, který s Barcou vyhrál "treble". Jeho nástupce Ernesto Valverde bude mít těžkou úlohu. Vrátit Barcelonu zpět na vrchol jak ve Španělsku, tak i v Evropě. Každopádně první neúspěch už si na své konto připsal, když ve dvojzápase s Realem Madrid o Superpohár dvakrát prohrál.

Barca začne ligovou pouť proti Betisu. Loni tento tým na Camp Nou rozstřílela 6:2, ovšem v Andalusii překvapivě remízou 1:1 ztratila a i to jí v konečném účtování stálo titul. Betis by se v této sezoně rád vyhnul záchranářským pracem a přeci jenom bojoval o vyšší příčky. Už je to přeci jenom delší dobu, kdy se klub podíval do evropských pohárů, přitom v novém tisíciletí si stihl zahrát i Ligu mistrů.

V prvním ligovém zápase bude Barceloně chybět nejen odchozí Neymar, ale také Luis Suárez, jehož trápí zraněné koleno. Mimo hru jsou i Rafinha nebo Piqué. Otazník visí nad startem Iniesty a Vermaelena. Rovněž Betis bude oslaben o Boudebouze a Tella.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Alba, Umtiti, Mascherano, Vidal - Rakitič, Busquets, Sergi Roberto - Deulofeu, Alcácer, Messi
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Durmisi, Mandi, Feddal, Barragán - Brašanač, Guardado, Camarasa - Joaquín, León, Leiva
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 8.40 - 15.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Real Madrid  (neděle 22:15)
Obhájce španělského titulu Real Madrid se na úvod nového ročníku představí na Riazoru proti kdysi slavnému Deportivu La Coruňa. Svěřenci trenéra Pepeho Mela chtějí velkého favorita zaskočit, soutěž odstartovat dobře a co nejdříve si zajistit záchranu. Ambice Realu snad nemá cenu ani připomínat...

Deportivo už dávno není tím týmem, který v roce 2000 celou soutěž opanoval, nicméně to neznamená, že by nemělo žádné ambice. Kouč Pepe Mel hodlá vybudovat seriózní tým, který bude bojovat a vytvářet si šance a to i proti Realu Madrid. Všem je ale jasné, že v souboji se Zidaneho partou bude Depor velkým outsiderem.

Real Madrid je totiž ve vynikající formě a pod Zidaneho taktovou nadále jen a jen vítězí. Ještě před startem LaLigy opanoval evropský i španělský Superpohár, když zdolal Manchester United respektive dvakrát Barcelonu. A další úspěchy královský klub vyhlíží. "Klíčem pro nás bude jako vždy tvrdá práce. To nás vede k tomu, abychom vyhrávali. Pracujeme dobře a jsme ve skvělé formě, musíme toho co nejvíce využít. Sezona je dlouhá 38 kol a v minulém roce jsme vyhráli LaLigu až v závěru," přemítal kouč Zinedine Zidane, na jehož tým se snášejí jen slova chvály.

"Nevím, jestli je tým nejlepší na světě, každopádně je to skvělý tým. Jsem si jistý, že se můžeme zlepšit, protože máme spoustu mladých hráčů, kteří se mohou stále učit. Cílem je zkusit se zlepšit, protože tenhle rok bude těžší," naznačil Zidane, že obhajoba titulu je vždycky náročnější. Real začne obhajobu na půdě La Coruni, proti které se mu daří. Naposledy na Riazoru zvítězil drtivým poměrem 6:2. "Deportivo je dobrý tým s kvalitními hráči a umí hrát dobrý fotbal. Každý zápas bude obtížný, hrají na vlastním hřišti a udělají vše, co je v jejich silách," dodal Zidane.

Real se bude muset obejít bez potrestaného Cristiana Ronalda, avšak Zidane se dávno přesvědčil, že i bez něj dokáže tým dobře šlapat. Dalším absentérem v řadách Bílého baletu je Jésus Vallejo, nejistý je start Kovačiće. Ani Deportivo nebude zcela kompletní, scházet bude Gil a také vykartovaný Emre Colak.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Martínez - Luizinho, Sidney, Schär, Juanfran - Mosquera, Guilherme, Borges - Bakkali, Andone, Cartabia
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Ramos, Nacho, Marcelo - Kroos, Casemiro, Modrič - Bale, Benzema, Isco
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.40 - 7.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Real Sociedad  (sobota 18:15)
Realu Sociedad San Sebastian se ve Vigu moc nedaří a jen těžko si odsud bere body. Další šanci má proti domácí Celtě hned na úvod nového ročníku a rozhodně by ji chtěl využít. Celta Vigo ale ukazuje, že se s ní musí počítat.

Ve Vigu minulá sezona Realu Sociedad skončila a ta nová tam zase začne. Právě stadion Balaídos se stal dějištěm posledního utkání Basků, ale jeho fanoušci, kteří cestovali na půdu Celty, moc velkou radost tehdy neměli. Utkání skončilo remízou 2:2 a hosté museli srovnávat až v poslední desetiminutovce. Ve výsledku se samozřejmě radoval Real Sociedad, protože mu to stačilo na šestou příčku.

V nové sezoně mají Baskové za cíl ještě vylepšit své postavení a po očku pokukují po Evropě. Kádr sice opustilo pár hráčů, ale vedení dělá maximum pro to, aby kompetenci mužstva ještě zvýšilo. Odešli Bergara, Zaldua nebo Granero a za částku 13 milionů eur se do PSG stěhoval bek Yuri Berchiche, ale La Real peníze dobře investoval. Kreativní složkou má být talentovaný Adnan Januzaj a sedm milionů spotřeboval mladý obránce Diego Llorente z Realu Madrid.

A trenér Eusebio Sacristan pevně věří, že jeho celek posílil. "Udělali jsme všechno, co jsme mohli, abychom udrželi naše opory. V současné chvíli se nám podařilo naplnit naše představy a získali jsme zajímavé hráče. Každý z nich perfektně zapadá do našeho systému a představ, každého z nich jsme dlouho studovali. Věřím, že máme dostatek schopností i klidu, abychom odstartovali sezonu co nejlépe."

Celta Vigo bude minimálně pro slovenské publikum zase o něco zajímavějším týmem. Podařilo se jí totiž získat kreativního záložníka Stanislava Lobotku, za něhož neváhala dát až pět milionů eur. Bongondu s Orellanou nahradí mladík Maxi Gómez z uruguayského Defensoru Sporting a zálohu vyztuží také zkušený Jozabed Sánchez z anglického Fulhamu.

Celtě se poměrně povedla příprava a zvláště pak poslední přátelské utkání s italským AS Řím. Favorizovanému celku nadělila Celta 4 branky za prvních 40 minut a o ty se rozdělili rovným dílem dvojice Iago Aspas s Pionem Sistem. Na jejich bedrech bude ležet tíha ofenzivní odpovědnosti také v tomto nadcházejícím ročníku.

A především pak v jejím startu, neboť v tomto utkání se zranil útočník John Guidetti. Hlavní ofenzivní zbraň Celty si při pokusu o průnik a následném faulu ve vápně zlomil klíční kost a podle posledních zpráv bude scházet minimálně ještě měsíc, než bude připraven ke startu. Celta může vzhlížet také ke statistikám, protože proti Realu Sociedad nedokázala doma skórovat naposledy před dlouhými sedmi lety.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Sergio Alvarez - Mallo, Cabral, Jonny, Fontas - Wass, Radoja, Jozabed - Pione Sisto, Iago Aspas, Gomez
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Elustondo, I. Martinez, Navas, De La Bella - Odriozola, Illaramendi, Xabi Prieto - Juanmi, Willian José, Canales
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.55 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Girona FC - Atlético Madrid  (sobota 20:15)
Girona má před sebou úplně první sezonu v první lize v celé své (poměrně dlouhé) historii. A její začátek rozhodně nebude nic snadného, protože na maličký stadion zavítá slovutné Atlético Madrid. Tomu se podařilo udržet většinu hvězd v čele s trenérem a nyní zahajuje útok na přední příčky.

Diego Simeone už několikrát v minulosti říkal, že jednou Atlético opustí a půjde hledat novou výzvu. Fanoušci madridského celku však doufají, že k tomu nikdy nedojde a že budou úspěchy na kontě jejich milovaného celku přibývat. Atlético se pokouší každým rokem snižovat rozdíl s Realem Madrid či Barcelonou a občas se mu to daří velmi houževnatě.

Tento ročník ale bude trochu jiný, neboť Atlético postihla Sportovní soudní arbitráž. Za porušení pravidel při podepisování hráčů mladších 18 let pyká Atlético zákazem registrace nových hráčů po celý letní přestupový termín. Dohodnout nové hráče sice může, ale nesmí je až do konce roku využívat.

Spíše než prodej svých hvězd tak mělo vedení zájem na tom, aby jich co nejvíce prodloužilo. Povedlo se mu to u Kokeho, Saúla Ñígueze, Fernanda Torrese i Antoinea Griezmanna. Klubovou kasu výrazně podpořil jen mladík Theo Hernández, který se rozhodl pro pobyt v druhé části Madridu. Odešli i hráči jako Rafael Borré, Matías Kranevitter a Javi Manquillo. Atlético nebylo moc aktivní co se týče posil a zatím přišel jen Vitolo, který však bude trávit podzim v Las Palmas.

Hodně diskutované téma představuje možný návrat Diega Costy, "veřejného nepřítele" číslo jedna v Chelsea. V jeho příchod věří i český internacionál Tomáš Ujfaluši, který v rozhovoru pro deník AS zmínil: "Osobně doufám, že přijde, protože když jsem v Atléticu působil, byl skvělý útočník. Je to bojovník, který na hřišti nechává všechno. Spolu s Griezmannem by mohli vytvořit jednu z nejlepších dvojic v Evropě."

Vzhledem k tomu, že Girona ještě nikdy nehrála první ligu, je jasné, že s Atléticem žádný oficiální zápas nesehrála. Celek z Katalánska zažil obrovský úspěch, který by rád ještě překonal případným setrváním mezi elitou. Klub předsedy Delfího Geliho hraje své domácí zápasy na stadionu Montilivi, který má kapacitu 13 500 míst, takže se asi dá předpokládat, v jakém šoku hráči budou na těch největších stadionech v LaLize.

Dobrou prověrku představuje právě Atlético, čemuž věří i mladý záložník Pere Pons. "Dosáhli jsme něčeho úžasného a to díky tvrdé práci, troše štěstí a velkému odhodlání. Máme výborné fanoušky, kteří nás pořád podporují. Teď ale chceme další zázrak - záchranu. Potřebujeme rychle sbírat zkušenosti a hned první kolo nám přihrálo skvělého soka," těší se Pons.
Girona FC - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Maffeo, Bernardo, Muniesa, Alcala, Aday - Granell, Pere Pons, Borja Garcia - Portu, Stuani
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Savic, Gimenéz, Lucas - Koke, Gabi, Saul, Ferreira Carrasco - Griezmann, Torres
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.60 - 3.85 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sevilla FC - Espanyol Barcelona  (sobota 22:15)
Sevilla má před sebou domácí utkání a doufá, že se jí povede brzy se sehrát. Nových tváří je v týmu hodně a trenéra Berizza čeká ještě hodně práce. Jako první poměří Sevilla své síly s barcelonským Espanyolem.

Sevillu před sezonou opustil jeden z hlavních strůjců jejího věhlasu a úspěchu. Sportovní ředitel Monchi, který si získal respekt kolegů a proslul velmi dobrým sestavováním týmu, Sevillu opustil pro italský AS Řím. Jeho výtvor postupně přetváří nové vedení, které chce ukázat, že celek je vždy víc než jednotlivec.

Nový rukopis možná ještě není zcela znát. Sevilla musela prodat některé hvězdné hráče a nahradit je jinými. To se stalo v případě Vitola, který za 36 milionů eur zamířil do konkurenčního Atlética Madrid. U týmu skončili rovněž Adil Rami, Mariano, Trémoulinas nebo Iborra. Zpět do svých klubů se pak vrátili také Nasri, Sirigu, Vietto a Jovetić.

S úkolem nahradit odchody a zapadnout do zaběhnutého systému přišli hráči jako Luis Muriel, Simon Kjaer, Nolito nebo Sébastien Corchia. Velkou radost udělalo vedení fanouškům také návratem starých známých - Jesúsem Navasem a Éverem Banegou, kteří jsou v Seville stále oblíbenými hráči.

Jednu z klíčových rolí může čekat defenzivní univerzál Gabriel Mercado, který v rozhovoru pro deník Marca poznamenal: "Pod vedením trenéra Berizza se vždy snažíme hrát na maximum a jako tým. Útočíme jako tým a bráníme jako jeden celek, všichni dohromady. Každý má své místo a přesně ví, co se od něj čeká. Zároveň je mezi námi dobrá chemie. Pevně věřím, že v této sezoně dosáhneme něčeho velkého."

Ukázat to Sevilla může proti Espanyolu. Katalánskému soupeři má co vracet, protože naposledy si s ním neporadila. V lednu tohoto roku s ním na jeho půdě prohrála 3:1, i když je pravda, že utkání hodně ovlivnilo brzké vyloučení hostujícího obránce Parejy. Espanyol je dost odpočinutý a to by mu mohlo hrát do karet. Sevilla má totiž za sebou první utkání o Ligu mistrů, v němž těsně porazila domácí Istanbul Başakşehir.

Také Espanyol si potrpí na fanoušky oblíbené návraty a jeden takový je zvláště výrazný. Z Kataru se do jeho kádru totiž vrací věhlasný útočník Sergio García. Espanyol v létě příliš neutrácel a vykoupil jen duo Pablo Piatti s Diegem Lópezem. Esteban Granero přišel zdarma a doprovodil jej jen zkušený obránce Naldo.

Univerzál Javi Fuego i přes nízký počet posil očekává dobrou sezonu: "Máme dobrý kádr a myslím, že by nám menší počet změn mohl pomoci. Bylo to vidět už v přípravě, protože jsme sehraní. Na tolika místech máme dobré hráče, že posílit nutně nepotřebujeme. Mám z našeho týmu skvělý pocit," myslí si zkušený hráč.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Escudero, Lenglet, Pareja, Mercado - Krohn-Dehli, N'Zonzi, Banega - Correa, Ben Yedder, Nolito
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
López - López, Hermoso, López, Martin - Jurado, Roca, Fuego, Piatti - Moreno, Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.05 - 5.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Leganés - Deportivo Alavés  (pátek 20:15)
Deportivo Alavés začíná svou pouť dalším ročníkem LaLigy návštěvou stadionu Municipal de Butarque, kde své domácí zápasy hraje Leganés. A rádo by se vytáhlo, protože proti Leganés se mu dlouhodobě vůbec nedaří.

Od roku 2004 a prvního vzájemného duelu těchto dvou týmů se - tehdy ještě v rámci druhé nejvyšší ligy - Alavés radoval jen jednou! Konkrétně v roce 2015, kdy na své půdě porazil Leganés poměrem 2:0. Jinak se mu ale nedaří a Leganés je častějším vítězem. V minulé sezoně se oba celky utkaly dvakrát a vzešel z jejich soubojů stejný počet remíz.

Mnohem šťastnější mohlo minulé být Deportivo, protože skončilo na skvělé deváté příčce a na jeho kontě zůstalo 55 bodů. Leganés naopak bojovalo až do samého závěru o záchranu a pádu do druhé ligy se nakonec vyhnulo jen těsně. I díky remíze právě s Alavésem z posledního kola se dokázalo o čtyři body zachránit.

I proto bylo jasné, že letos musí mít trochu kvalitnější kádr, pokud se nechce strachovat o své živobytí až do posledního kola. Během dvou měsíců přišel například zkušený brankář Ivan Cuéllar, veterán Tito z Granady, bek Zaldua z Realu Sociedad nebo mladík Gumbau z Barcelony. Nejdražší posilou se stal obránce Ezequiel Muňoz, jenž přišel po několika letech v Itálii z Palerma, a stál celkem 2 miliony eur.

Alavés zase tak mohutně posilovat nemusel, ale pár zajímavých jmen ulovil. Třeba Zidaneho syna Enza, který přišel z Castilly zadarmo. Odtamtud získal Depor také mladíka Burguie, AC Milán mu prodalo obránce Rodriga Elyho a Bruggy pustily na hostování zkušeného záložníka Tomáse Pinu.

Právě nová posila hovořila o cílech klubu a svých pocitech. V rozhovoru pro klubové oficiální stránky Pina poznamenal: "Těším se, až se dostanu do formy, protože tohle je skvělý klub. Každý se tu chová výborně a já se tu dobře cítím. Zároveň je zde vysoce profesionální kultura a snaha dosáhnout něčeho velkého. Už se nemůžu dočkat našeho prvního zápasu," dodal Pina při své prezentaci.
CD Leganés - pravděpodobná sestava:
Cuellar - Zaldua, Santos, Mantovani, Rico - Erano, Perez - Ramos, Pires, Szymanowski - Guerrero
Deportivo Alavés - pravděpodobná sestava:
Pacheco - Vigaray, Ely, Maripan, Hernandez - Wakaso, Garcia - Ibay Gomez, Romero, Burgui - Sobrino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.26 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - UD Las Palmas  (pátek 22:15)
Ambiciózní Valencia chce udělat vše pro to, aby se dostala do pohárů a zvýšila svou reputaci. Ideální šanci k tomu má hned v prvním kole, neboť začíná doma. Navíc jejím soupeřem bude poněkud oslabené Las Palmas.

Oslabený tým na začátku léta nebývá problém a často je to naopak příležitost vybudovat včas něco silnějšího. Las Palmas ale bylo oslabeno jen pár dní před začátkem ligy. Konkrétně ve středu, když se jen rozhodl po vzájemné dohodě odejít Kevin-Prince Boateng. A to jen pouhé tři měsíce poté, co tento důležitý hráč podepsal s klubem novou smlouvu.

V klubu už nefiguruje Jesé, kterému skončilo hostování, ani ani Livaja s Varasem. Do Premier League pak odešel za 12 a půl milionů eur Roque Mesa, po němž rovněž zůstala velká mezera. Zaplnit se ji pokusí Hernán Toledo či Vitolo, který přišel na půlroční hostování z Atlética Madrid. Velké naděje jsou vkládány také do mladého útočníka Calleriho, který platí za velký talent.

A nejen o tom mluvil trenér Manolo Márquez. Pro něj je situace trochu nová, protože ještě v minulé sezoně působil jen u "béčka", zatímco teď bude trénovat doslova první ligu. "Máme v kádru hodně změn a někteří klíčoví hráči nás opustili. Musím ale poděkovat vedení, protože opravdu dělá vše, co je v jeho silách, abychom byli silnější. Jsem spokojen s novými hráči a věřím, že se nám povede dobrý vstup do sezony."

Hodně obměněný je také jeho soupeř, kterým je domácí Valencia. Do nové sezony s novým trenérem a novými ambicemi. Valencia je tradičním velkoklubem, který je zvyklý bojovat v popředí tabulky i pohárech, ale v poslední době se mu tato vize naplňovat nedaří. I proto přišel ke kormidlu úspěšný a progresivní trenér Marcelino Garcia Toral.

Vedení mu zatím dělá radost, i když by si přál více nových tváří. Doposud se Valencia musela rozloučit se střelcem Álvarem Negredem, Antoniem Siverou, obráncem Aderlanem či Zakariou Bakkali. Výměna se udála také mezi třemi tyčemi, protože duo Yol - Ryan nahradil brazilský gólman Neto z Juventusu Turín. A trenér Marcelino jasně uvedl, že si před koncem přestupního období přeje další nákupy.

V rozhovoru s médii trenér Los Che poznamenal: "Jsem si jistý, že přijdou minimálně čtyři noví hráči. Zatím jsme mnoho posil nezískali, ale mohu vás ujistit o tom, že vedení každý den tvrdě pracuje na tom, aby se to změnilo a došlo k posílení kádru. Musíme se nyní koncentrovat i na důležité páteční datum. Bude to proti Las Palmas těžké, ale věříme ve výhru," dodal Marcelino.
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Neto - Montoya, Jimenez, Garay, Gaya - Cancelo, Parejo, Medran, Soler - Zaza, Moreno
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Chichizola - Macedo, Navarro, Bigas, Castellano - Viera, Lemos, Tana - Halilović, Calleri, Vitolo
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 4.10 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Real Sociedad00000:00
 Deportivo La Coruña00000:00
 Girona FC00000:00
 Levante UD00000:00
 Getafe CF00000:00
 Real Betis00000:00
 Espanyol Barcelona00000:00
 Athletic Bilbao00000:00
 Valencia CF00000:00
 Sevilla FC00000:00
 UD Las Palmas00000:00
 Atlético Madrid00000:00
 FC Barcelona00000:00
 Villarreal CF00000:00
 Real Madrid00000:00
 Málaga CF00000:00
 SD Eibar00000:00
 Celta Vigo00000:00
 Deportivo Alavés00000:00
 CD Leganés00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (735)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele