Gambrinus liga - souhrn 9. kola

17.09.2010, 20:06, aktualizováno 20.09.2010, 19:51
Komentáře a souhrny
Velké pražské derby vyznělo pro Spartu, ta vyhrála 2:1. Plzeň pokračuje ve spanilé jízdě, tentokráte vyhrála v Jablonci a zaznamenala již osmou výhru v řadě. Její náskok v sobotu snížila na šest bodů Olomouc. Nesmírně důležité tři body si po těsné výhře nad Hradcem připisuje Baník, Ústí a Budějovice berou po bodu, stejně jako Mladá Boleslav a Teplice...

Slavia Praha - Sparta Praha 1:2

20.09.2010 18:00

Góly: 22. Petr Trapp - 64. Václav Kadlec, 89. Wilfried Bony

Slávisty dnes zasáhla další těžká rána. V derby se Spartou dlouhou dobu vedli, po změně stran ale dvakrát inkasovali a opět zůstali bez bodů.

Zatímco hostující trenér Jozef Chovanec nesáhl k žádným nečekaným změnám v základní sestavě, to jeho protějšek Karel Jarolím hned na úvod překvapil. Na hrot totiž postavil neznámého mladíka Pavla Vyhnala. Ten se i přes nulové ligové zkušenosti ale uvedl v solidném světle.

Zhruba po deseti minutách hry přišla první gólová příležitost tohoto prestižního duelu. Míč propadl v chumlu hráčů k Milan Černému, který okamžitě pálil, vybojoval ale jen roh. O malou chvíli později se pozornost diváků přesunula na druhou stranu hřiště. Do vápna poslal nebezpečný centr Pamič, nabíhajícímu Sionkovi ovšem chyběl asi krok, aby ideálně zakončil. Takto ve skluzu poslal míč jen do autu.

Ve 14. minutě měla Sparta výbornou šanci. Na Kadlecův pozemní centr si nabíhal aktivní Sionko, míč před ním však sobecky vzal Wilfried a jeho střela z těžké pozice byla nakonec zblokována. Poté již přišla první branka utkání. Jarolímův centr z přímého kopu prodloužil hlavou za sebe Koubský a u pravé tyče Blažkovy brány zakončoval přesně jeho stoperský parťák Petr Trapp.

Nejblíže vyrovnání byla v první půli Sparta v 34. minutě. Wilfried popotáhnul míč středem hřiště a zhruba ze dvaceti metrů nebezpečně vypálil. Jeho pozemní rána nakonec proletěla těsně okolo tyčky.

Ve 48. minutě se odehrály před slávistickou bránou velké zmatky, Letenští toho ale nijak využít nedokázali. Domácí hráli ve velkém klidu a dlouhou dobu Spartě nic nedovolili. I přesto ale přišlo v 64. minutě vyrovnání. Také svěřenci trenéra Chovance dokázali vytěžit branku po standardní situaci. Na centr Vacka si naskočil Kucka, hlavičkoval do strany, kde se míče zmocnil Václav Kadlec a poslal jej za záda Vaniaka.

Po sedmdesáti minutách hry předvedl nezvyklou chybu zkušený Tomáš Řepka. Poté, co se domníval, že již balón přešel celým objemem autovou čáru, totiž přestal hrát, čímž umožnil Milanu Černému postupovat na gólmana Blažka. Slavistický záložník ale na místo střely zvolil přihrávku a z hranice šestnáctky zakončoval nakonec Vyhnal, technickým pokusem však ani netrefil území tří tyčí.

Velké emoce vzplály na hřišti v 78. minutě. Milan Černý se snažil vydolovat míč, i když jej už měl pod kontrolou Blažek, což se pochopitelně hostujícím zadákům vůbec nelíbilo a následovala strkanice. V předposlední minutě základní hrací doby rozhodla Sparta o svém vítězství. Po centru Podaného z levé strany hlavičkoval nechytatelně pod břevno Bony Wilfried. Na nepříznivý stav už Slavia odpovědět nedokázala.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Bohemians 1905 1:0

19.09.2010 17:00

Góly: 81. Richard Dostálek

Zbrojovka si připisuje druhé vítězství za sebou a zvedá se ze sestupových vod. Klokani naopak potvrdili svou špatnou formu při výjezdech a počtvrté v řadě odjíždí s prázdnou.

Přitom se domácí mohli do velkých problémů dostat už po pěti minutách. Škoda díky laxní obraně prošel až k Lejsalovi, ten jeho pokus vyrazil k Bartkovi, jehož dorážku zastavil na brankové čáře Trousil. Škoda pak poslal míč do sítě už z odpískaného ofsajdu.

Brněnský stoper se vyznamenal i chvíli po čtvrthodince hry. Nejprve jen taktak odvrátil Dříždalovu chybu, která dostala do vápna Štohanzla a po následném rohu zablokoval pokus Nikla. Jak už to v zápasech Bohemians bývá, nad fotbalovou krásou vyhrávala bojovnost ve středu hřiště.

Další šance se tak diváci dočkali až šest minut před odchodem hráčů do šaten. Po rychlém kontru se k míči dostal Střeštík, který nemířil z první vůbec špatně, ale výtečný reflex Sňozíka znamenal jeho neúspěch.

Po změně stran mohli okamžitě zaúřadovat Moravané. Dříždal se dostal ke střele z hranice vápna a Sňozík musel předvést další excelentní zákrok, aby rukou dokázal míč vyrazit. Přestávka vzala aktivitu z kapes Klokanů, čímž bohužel utrpěla i atraktivita hry. Na dlouhou dobu se tak jediným zajímavým pokusem stala Kaufmanova střela z více jak třiceti metrů, kterou Lejsal lapil.

Jako blesk z čistého nebe tak přišel gól devět minut před koncem zápasu. Střeštíkův centr lehce tečoval jeden z obránců, k míči se Lejsal nedostal a Dostálek lehce usměrnil do odkryté branky. Zkušená defenzíva pak Bohemians nic nedovolila, domácí si tak připsali těsnou výhru.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 3:3

19.09.2010 17:00

Góly: 33. Marek Kulič, 43. Jan Chramosta, 90. Adrian Rolko - 24. Jakub Mareš, 29. Jakub Mareš, 74. Tomáš Vondrášek

Severočeši ztratili v prvním poločase dvoubrankové vedení, které sice získali zpět po změně stran, ale Rolkova hlavička minutu před koncem rozhodla o dělbě bodů. Boleslav se tak minimálně do pondělí dotáhla na třetí Spartu.

Skóre mohl po sedmnácti minutách otevřít Mareš, ale dobré příhry od Rosy využil pouze ke střele nad břevno před samotným brankářem. Stejný hráč se ale mohl radovat po dalších sedmi minutách, když Procházka přihrával nepovedeně brankáři. Mareš pak udělal kličku vybíhajícímu Millerovi a střelou do prázdné branky poslal hosty do vedení.

A byl to znovu Mareš, který těsně před půlhodinkou hry dostal přihrávku od Vondráška a placírkou k tyči nedal brankáři žádnou šanci. Ve 33. minutě sice nejprve nevyužil Kuličovo centru Mendy a z malého vápna hlavičkoval těsně mimo, ale v dalším momentu ovšem dostal míč za obranu Chramosta, přihrál Kuličovi a ten zkušeně do protipohybu Grigara snížil.

A dvě minuty před odchodem do šaten naprosto zmrazil úsměvy hostům Chramosta, který prudkou přihrávku Táborského využil k prostřelení brankáře Teplic. O přestávce byl tak po přestřelce stav nerozhodný.

Změna stran už přinesla nudnější fotbal a na výraznější pokus si diváci museli počkat až do závěrečných sedmnácti minut. Po třech minutách na hřišti se k přímému kopu postavil Sedláček, ale Grigarovu levou tyč těsně minul.

Hned vzápětí tak zchladil domácí fanoušky Vondrášek. Pasivní Teplice využily zaváhání boleslavské obrany a hostující hráč sám před brankářem poslal míč pod břevno vybíhajícího Millera. Dlouho se zdálo, že inkasovaný gól domácí dokonale zaskočil, dlouho se totiž nemohli dostat do náporu.

Jenže v naprostém závěru centroval do vápna Sedláček a Rolko hlavičkoval přesně k tyči. Teplice tak nakonec odjíždí pouze s bodem.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - Dynamo České Budějovice 1:1

19.09.2010 15:00

Góly: 57. Michal Valenta - 72. Pavel Mezlík

Po krutém debaklu od Plzně si chtělo dnes Ústí spravit náladu proti trápícím se Českým Budějovicím. Poměrně brzy po změně stran šlo sice dostalo do vedení, nakonec ale bere pouze bod za remízu 1:1.

Ze začátku se hrálo ve vlažném tempu, ani jeden celek se nikam evidentně nehnal. První vážnější střela přišla ve 14. minutě, kdy pálil z hranice šestnáctky Volek, ovšem gólman Kučera předvedl bezchybný zákrok a míč vyrazil do bezpečí. O moc lépe nedopadl ani záložník Vrtělka.

Skutečnou šanci, která zaváněla gólem, nabídnula 28. minuta. V hlavní roli se ocitl útočník Jindráček, jenže zakončení se mu moc nepovedlo. Z malého vápna totiž nastřelil pouze gólmana Kučeru. O malou chvíli později zachránil Budějovice pro změnu zkušený obránce Lengyel. Ten zaskočil za Kučeru a střelu Volka dokázal zvednout alespoň na břevno. Míč se sice odrazil zpátky do hry, Ústí ale už nic kloudného nevymyslelo.

I po změně stran začali domácí fotbalisté lépe. Udělat něco s nerozhodným stavem mohl po padesáti minutách hry Jindráček, jenže chyběla mu přesnost. To Michal Valenta si vedl o několik okamžiků o poznání lépe. Po rohovém kopu se dostal k hlavičce a vstřelil jedinou branku domácích v tomto duelu. Vyrovnat mohl zkušený Luboš Pecka, po výborné přihrávce od Otepky ale nezakončil přesně.

V 72. minutě přišel druhý gól. Tentokrát jej měly na svědomí Budějovice. Na brankáře Nováka šel z pravé strany Pavel Mezlík a tvrdou ranou nakonec vyrovnal na konečných 1:1. Ústí muselo dohrávat o deseti lidech. Brzy po inkasovaném gólu byl totiž přísně vyloučen Vít Vrtělka, který se zapletl do vzájemného pošťuchování s Ondráškem. Síly se ale do konce zápasu ještě vyrovnaly. Červenou kartu si zblízka prohlédl také střídající Tomáš Stráský. Závěr zápasu už žádnou pořádnou šanci nepřinesl.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slovan Liberec 4:0

18.09.2010 18:20

Góly: 2. Michal Hubník, 12. Jakub Petr, 16. Jan Navrátil, 55. Tomáš Janotka

Sigma Olomouc si pojistila druhé místo, když ofenzivním uragánem smetla severočeský Liberec 4:0. Utkání bylo prakticky rozhodnuto už po čtvrthodině hry, kdy do sítě Liberce padli tři branky.

Olomouc spustila na Severočechy nebývalý "kulomet", Michal Hubník si poradil v souboji s brankářem Bičíkem a z asi dvaceti metrů trefil odkrytou branku - 1:0 pro Olomouc. Za dalších dvanáct minut bylo vedení Hanáků dvojnásobné a znovu u toho byl Hubník. Jeho střílený centr dopravil o břevno za záda libereckého brankáře Jakub Petr - 2:0 pro Olomouc. Liberec byl zralý naručník, jeho strašlivou úvodní patnáctiminutovku završil Jan Navrátil, jenž byl na konci parádní olomoucké rozebíračky - 3:0.

Liberec mohl snížit v 19. minutě, jenže Kerič na přihrávku těsně nedosáhl. Hosté se pak přeci jenom trochu oklepali a začali být nepříjemní. Ve 38. minutě hlavičkoval po Štajnerově centru Gebre Selassie, gólovou radost mu překazila tyčka! Libereckou nemohoucnost potvrdil pár minut před koncem prvního poločasu Jakub Vojta, úplně sám před Drobiszem totálně selhal.

Stejně jako začal první poločas, začal i ten druhý. V 55. minutě zvyšovala domácí Olomouc už na 4:0. Janotkova tečovaná střela skončila za zády Bičíka. Okamžitě mohl zvýšit Navrátil, jenže trestuhodně minul branku. Vyznamenal se i Drobisz, který skvělým zákrokem zneutralizoval Váchu. Poslední šanci zápasu měl na svědomí domácí Přikryl, Bičík ale vyrazil. Utkání nakonec skončilo drtivým vítězstvím Sigmy 4:0.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FC Hradec Králové 1:0

18.09.2010 18:00

Góly: 55. Tomáš Frejlach

Po pěti zápasech bodové absence se Baník konečně dočkal. I nepříliš zlepšený výkon znamenal nejtěsnější výhru nad nováčkem ligy, který tak neskóroval už ve třetím kole za sebou.

Už po sedmi minutách se mohl dostat Baník znovu do problémů. Po nedůsledné defenzívě se k míči dostal Pilař a jeho pokus ze šestnáctky musel Baránek vyrazit. Za tři minuty napřáhl Lukeš, Lindrovi pomohlo břevno, ale míč se odrazil pouze k Varadimu. Ten ovšem poslal míč pouze do tyče, sám před brankářem tak spálil obrovskou šanci.

V 19. minutě vybojoval výbornou pozici Řezník pro Šenkeříka, ten ale z hranice pokutového bodu ani nevystřelil. Po chytré zpětné přihrávce Varadiho pálil přes břevno Frejlach. Dvořákovo sobectví pak deset minut před koncem první půle znemožnilo šanci na vedení hostů. Místo přihrávky na volného Pilaře střílel pouze do Bolfa.

Ve 43. Minutě pálil z dálky povedeně, tentokrát ztroskotal na výborném zákroku Baránka, který dokázal vyškrábnout míč zpod břevna. Do šaten se tak šlo bez branek.

Pět minut po změně stran pálil Kocourek, domácí branku ovšem střelou zpoza vápna netrefil. A tak se z vedení radovali hráči Baníku. Ti po delším zámku hradecké šestnáctky vhazovali aut, po kterém se míč dostal před vápno. Tam ho napálil Frejlach z první přesně k tyči a Lindr byl bez šancí.

Pět minut po první brance mohli hosté inkasovat znovu po autovém vhazování. Tentokrát si na míč od Řezníka naskočil Neves, hlavičkoval nad břevno. Když nedokázal kiksu v obraně hostů využít Lukeš a napálil míč pouze do Lindra, zastavil se dech domácích fanoušků v 76. minutě. Pilařův přímý kop vyrazil Baránek pouze ke Dvořákovi, který dorážel jen těsně vedle.

I když nejistý Lindr dokázal v další minutě napravit špatný zákrok proti Varadiho hlavičce a z brankové čáry míč vykopl, porážce svého týmu už nezabránil.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - 1. FC Slovácko 0:1

18.09.2010 16:00

Góly: 54. Jiří Valenta

Slovácko bortí historickou bilanci a poprvé Na Litavce vítězí. Jsou to pro něj také premiérové body z letošních výjezdů a navíc navazují na vítězství z předešlého kola. Naopak příbramská nemohoucnost v útoku se stále prohlubuje.

Po úvodní opatrné rozehře se do první větší šance dostal domácí Plašil, který svůj pokus nasměroval decimetry vedle levé tyče Filipka. V 18. minutě se stejný hráč mohl utkat s brankářem soupeře tváří v tvář, to by si ovšem musel lépe poradit s míčem u nohou.

To ovšem bylo také vše, co hráči divákům nabídli ze svého fotbalového umu. Celému prvním poločasu vévodila nepřesnost a celkově špatné výkony hráčů na obou stranách. Kouzelník Švancara byl prakticky neviditelný, míč se k němu totiž vůbec nedostával.

O to větší bylo překvapení, když devět minut po zahájení druhé půle vypálil Valenta z dobrých dvaceti metrů přesně k tyči a míč skončil za zády domácího brankáře. Příbram musela přidat a v 62. minutě se díky své dravosti dostal ke střele Huňa, nicméně střelou v pádu mířil nad břevno.

Na další šanci si domácí počkali až do 83. minuty a bylo o co stát. Michal Klesa přihrál Milanu Jurdíkovi, na kterého zívala prázdná branka. Domácí hráč nepochopitelně branku minul a trenéru Hřídelovi nezbývalo nic jiného, než schovat tvář v dlaních.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Viktoria Plzeň 1:2

17.09.2010 18:15

Góly: 83. David Lafata - 18. Daniel Kolář, 65. Marek Bakoš

Viktoria Plzeň pokračuje ve spanilé jízdě Gambrinus ligou, po Spartě vyloupila i stadion vicemistra Jablonce a nadále vede ligu. Plzenští podali dobrý výkon a Jablonec porazili 2:1.

Plzeň na domácí doslova vlétla a už během prvních dvou minut mohla vést. Rezkovu střelu Špit chytil a Kolář po nedorozumění jablonecké defenzívy před prázdnou brankou trestuhodně netrefil. Západočeši byli nadále aktivní a v 18. minutě jim to vyneslo zaslouženou odměnu, po centru z levé strany se dostal k odraženému míči Kolář a přesnou střelou poslal Plzeň do vedení - 0:1.

Další vzrušení, ať už na jablonecké straně nebo té plzeňské, přišlo po půlhodině hry. Loučka však netrefil branku a na druhé straně nedokázal proměnit Limberského centr hlavou Kolář. Jablonec toho příliš vymyslet nedokázal a Plzeň tak vedla po první pětačtyřicetiminutovce zcela zaslouženě 1:0.

Ani po změně stran Plzenští nepolevili. Špit pohotovým vyběhnutím nedal Petrželovi šanci, avšak hosty to nemuselo příliš mrzet, neboť v 65. minutě vstřelili druhou branku. Pavel Horváth rozhodil míč na Bakoše, který křižnou střelou překonal nešťastného Špita - 2:0 pro Plzeň. Baumit byl směrem dopředu bezzubý, přesto se mu ale podařilo vstřelit kontaktní branku.

Sedm minut před koncem vyrobil obrovskou chybu brankář Pavlík, když mu vyklouzl míč přímo k nohám Lafaty - 1:2 z pohledu Jablonce. Vstřelená branka Baumit nabudila a za chvíli mohlo být srovnáno, Pavlík odčinil svoje předchozí zaváhání a proti Kovaříkovi vytasil skvělý zákrok. Pojistku měl na kopačce hned dvakrát útočník Střihavka, nejprve ztroskotal na Špitovi a později, když se oba znovu utkali, ho Střihavka překonal, jenomže branku těsně minul. Plzeň už vedení nepustila a opět zvítězila.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň981026:625
2.Sigma Olomouc954019:519
3.Sparta Praha960316:618
4.FK Mladá Boleslav943214:915
5.1. FC Slovácko941410:1113
6.FK Teplice933312:1312
7.FK Jablonec932411:1111
8.Slovan Liberec924311:1310
9.Slavia Praha924310:1210
10.Bohemians 190592348:119
11.České Budějovice91626:109
12.FC Hradec Králové92345:99
13.1. FK Příbram92343:79
14.Zbrojovka Brno93069:209
15.FK Ústí nad Labem92346:179
16.Baník Ostrava92257:138

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (655)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele