Gambrinus liga - preview 9. kola

17.09.2010, 08:40, aktualizováno 20.09.2010, 09:13
Previews
Deváté kolo Gambrinus ligy dnes uzavírá derby pražských "S". Domácí Slavia do něj vstupuje až z osmé příčky, Sparta je průběžně třetí, hlavně je však povzbuzena výhrou v Evropské lize nad Palermem.
Slavia Praha - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
274. nejslavnější derby předznamená výkopem Tereza Maxová, která na zakončení "Teribear" kola slavnostní kop trénuje. Poté se diváci mohou těšit na hodinu a půl nervů, přibližujících se infarktů a slz štěstí či smutku.

Na 210 osob a kamerový systém bude bdít nad přítomnými diváky, kteří budou při vstupu muset předložit průkaz totožnosti. Menší nepříjemnosti u vchodu na stadion si pak vynahradí dva vybraní fanoušci, kteří si před zápasem zahrají virtuální derby. Zatím se počítá s přibližně dvanáctitisícovou návštěvou.

Slávisté přivítají svého úhlavního rivala v nepříliš skvostné formě. Po výtečném obratu v Brně čekají už čtyři zápasy na plný počet bodů, naposledy urvali v Hradci bod především díky brankáři Vaniakovi. Svěřenci trenéra Jarolíma nepředvádí v Edenu žádnou extratřídu a během čtyř představení vyhráli pouze nad Mladou Boleslaví.

Sparťané nezačali svou ligovou sezónu výjezdů zrovna dobře a všechny body nechala v Hradci i v Českých Budějovicích. Následně si ovšem připsali těsnou výhru v Příbrami a v Brně nasázeli pověstného "bůra". V posledním hraném kole udolali na vlastním stadionu Jablonec a v průběhu týdne si v domácím prostředí poradili i s Palermem. Forma se tak zdá být na straně hostů.

Slavia čeká na ligové vítězství nad Spartou bezmála dva roky. Doma pak v nejvyšší české fotbalové soutěži vyhrála naposledy v roce 2005. Tento zápas si ze současného kádru pamatuje pouze Vlček a Jarolím. V loňském roce vyhrála Sparta nejtěsnějším rozdílem díky trefě v prvním poločasu. Na Edenu trestal Raguedovu chybu Bony Wilfried.

Specifický zápas sehraje v sešívaném dresu Kisel, který působil ve Spartě čtyři roky. Dnes bude chtít, aby oslavovali domácí fanoušci. "Ten zápas chceme vyhrát. Já osobně bych si to moc přál a byl bych moc šťastný," prohlásil. Na druhé straně se hodně mluvilo o odchodu bývalého kapitána Brabce, který se brzy poté dostal do Sparty. "Já i celé mužstvo se těšíme a uděláme všechno pro to, abychom derby zvládli," mluví podobně i motivovaný stoper hostů.

Absence jsou na obou stranách minimální. Hloušek, Naumov a Kaufman chybí trenéru Jarolímovi delší dobu, jinak se do zápasu nepodívá Zákostelský. Nejistý je však také start útočníka Vlčka, který kvůli kolenu netrénoval zcela naplno. Hušek a Kušnír jsou zase v dlouhodobé evidenci sparťanských marodů, ke kterým se může přidat i Vacek s Hejdou. Ti kvůli poranění nehráli ani zápas Evropské ligy ve čtvrtek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Čelůstka, Koubský, Trapp, Hubáček - M. Černý, L. Jarolím, Kisel, Ragued, J. Černý - Hora.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Pamič - Kladrubský - Sionko, Kucka, Kadlec, Podaný - Wilfried.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 2.85 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Ústí nad Labem - České Budějovice  (neděle 15:00)
Ústečtí fotbalisté budou skládat reparát za minulé hrubě nepovedené kolo doma proti Českým Budějovicím, kterým se také zrovna dvakrát nedaří. Jihočeši nedokázali dvě utkání v řadě bodovat.

V doslova noční můru se proměnilo utkání doposud suverénní Plzně s nováčkem z Ústí. Západočeši si s Ústím zahráli na "kočku a myš" a drtivě vyhráli 7:0. Ústí tak poznává, co je to hrát nejvyšší českou soutěž. Samozřejmě ambice Ústí nejsou nikterak nereálné. "Jediným cílem je záchrana, která by byla obrovským úspěchem," řekl trenér Svatopluk Habanec. Na "domácích" Stínadlech by potřebovali Habancovi svěřenci získat alespoň bod a přilepšit si v tabulce. Proti Budějovicím, kterým se zrovna nedaří, by to molo vyjít.

9. kolo proti Českým Budějovicím bude ve znamení charitativní akce. Projekt TERIBEAR z Nadace Terezy Maxové dětem se spojil s ČMFS a výtěžek utkání Ústí nad Labem - České Budějovice tedy půjde na dobročinnou věc.

Českobudějovičtí se poměrně dlouho drželi bez porážky, jenže poslední dvě ligová kola už nevyšla. Nejprve doma Dynamo nestačilo na Plzeň (0:3), a poté vyšlo naprázdno i v Uherském Hradišti (2:0).

"Góly, především dávat góly. Zlepšit ofenzivní část. Teďko trochu zaostáváme v té ofenzívě. Jsme málo nebezpeční v pokutovém území. V minulé sezoně nás zachraňovali standardní situace, které se nám teďko taky nedaří," hledal příčinu posledních neúspěchů trenér Jaroslav Šilhavý.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Polák, Džuban, Valenta, Janů - Franc, Doležal, Zachariáš, Martykán, Volek (Benčík) - Jindráček.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Lencevič, Žižka - Otepka, Černák, Lengyel, Hudson - Ondrášek, Mezlík.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 2.95 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - Bohemians 1905  (neděle 17:00)
Brno, povzbuzené vítězstvím v Teplicích, tentokrát doma přivítá fotbalisty Bohemians 1905, kteří se v tabulce pohybují na desáté příčce. To domácí tým je až předposlední.

Večeřův výběr v uplynulém osmém kole bodoval teprve podruhé. Připsal si letošní druhou výhru a už není aktuálně nejhorším týmem nejvyšší soutěže. S Ostravou si hráči Brna prohodili poslední dvě pozice. Před nimi však stojí další meta - opustit sestupové pásmo a to se jim může podařit, pokud v neděli porazí "klokany". "Nálada v týmu i ve vedení se po teplickém úspěchu výrazně zlepšila. Ale v domácím prostředí jsme pod tlakem, naopak soupeř nemá co ztratit. Pokud chceme uspět, tak si musíme pohlídat brejky soupeře a standardní situace Kaufmana," uvedl trenér domácích Karel Večeřa.

Bohemians se venku dlouhodobě nedaří. Víte, kde naposledy vyhrála Bohemka na soupeřově hřišti? Na jaře v Brně. A na místo činu se nyní vrací. "Věřím, že jsme schopni dobrý výkon z posledního utkání zopakovat a v takovém případě nejsme bez šancí," připomněl vítězství svého mužstva nad Příbramí kouč Zelenobílých Pavel Hoftych.

Brněnské Zbrojovce bude v neděli chybět potrestaný Polách a kvarteto zraněných Dvorník, Šural, Kovačevič a Kalabiška. To hosté budou postrádat pouze zraněného Cseha.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Lejsal - Dřížďal, Hudec, Trousil, Husár - Michálek, Dostálek, Rýdel, Střeštík - Rabušic, T. Došek.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, D. Nešpor - Moravec, Držík, Kaufman, Štohanzl - Hartig, Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.83 - 3.10 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Teplice  (neděle 17:00)
Teplice v devátém kole nejvyšší české soutěže zajíždí do Mladé Boleslavi, kde tamní tým touží po odvetě za jarní vzájemný zápas.

Severočeši před týdnem přišli o svou vítěznou sérii, která trvala tři zápasy. Právě proti trápícímu se Brnu ji ztratili. Na předchozí duel tedy chtějí zapomenout a v neděli se znovu naladit na vítěznou notu. "Herně to s Brnem bylo dobré a můžeme se od toho odpíchnout. Rádi bychom se vrátili k té úspěšné sérii, která Brnu předcházela," přeje si trenér hostí Jiří Plíšek.

Takové potěšení jim nebude chtít dopřát domácí Mladá Boleslav. Ta totiž nezapomněla na sporný moment z posledního vzájemného zápasu na jaře, kdy Teplice vyhrály díky penaltě, která se podle slov mladoboleslavského trenéra Karla Stannera neměla kopat. "Chceme Teplicím odvést jarní těsnou prohru z penalty, která být neměla," řekl Stanner, jenž v tomto týdnu přivítal novou posilu záložníka Radka Šírla. Ten ukončil své angažmá v ruském Petrohradu.

Mladoboleslavští budou postrádat v sestavě čtveřici zraněných Johanu, Zahustela, Kyselu a Hrdličku, hrát také nebude Bulut, jenž plní své reprezentační povinnosti u jednadvacítky. To Teplice řeší pouze otázku, zda se na hřišti objeví Ljevakovič.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Dimitrovski, Rolko, Fabián - Mendy, Procházka, Opiela, Táborský - Chramosta, Řezníček.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Matula, Hošek, Rosa - Verbíř, Ljevakovič, Kalivoda, Stožický - Mareš, Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - 1. FC Slovácko  (sobota 16:00)
V dalším zápasem "Teribear" kola přivítá Na Litavce domácí Příbram Slovácko. Oba týmy překvapily v druhém kole Ondrášovka Cupu, po vypadnutí z poháru se povedlo udobřit diváky pouze Slovácku.

To porazilo díky dobrému výkonu nepříjemné České Budějovice 2:0 a ukázalo, že na domácím trávníku opravdu umí. Zároveň tak ukončilo sérii čtyř zápasů bez vítězství. Horší už je situace při výjezdech, která pokračuje už z loňského ročníku. Letos je Slovácko posledním týmem, který si ještě nepřivezl bod. V Příbrami navíc nikdy nevyhrálo. V sobotu se ale, podle slov trenéra Soukupa, nebude chtít spoléhat pouze na brejky.

Jestli chcete vidět ligové góly, rozhodně nejezděte na zápasy svěřenců trenéra Hřídela. Za osm utkání padlo pouze devět branek, ve čtyřech domácích zápasech pak drží opravdu neatraktivní skóre 1:1. Po pohárové porážce v Písku navíc neuspěli ani na Edenu proti Bohemians a potřebovali by tak zopakovat loňskou výhru 2:0.

Nejistý start v dresu hostí má Aleš Urbánek a Vít Valenta, kteří se v předešlém zápase poranili. Příbramským by zranění neměla komplikovat poskládání stejné sestavy jako v Edenu.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, J. Štochl, Ricka, Nohýnek - Klesa, Tarczal, Borek, Pleško - Huňa, Wágner
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kubáň, Mezlík, Košút, Kuncl - Fujerik, Kordula, Volešák, Reinberk - Švancara, Nestorovski
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - FC Hradec Králové  (sobota 18:00)
Před samotným startem nové ligové sezony by v zápase Ostrava - Hradec Králové byl jasným favoritem právě domácí tým. Situace je ale úplně jiná. Místo toho, aby atakoval čelo tabulky, tak se krčí na posledním místě tabulky.

Kdo by to řekl, že třetí mužstvo loňského ligového ročníku se bude takto trápit. Baník, jenž měl opět vysoké ambice, zatím prožívá svou nejhorší sezonu v klubové historii. Po pěti prohrách v řadě se totiž propadl až na samotné dno tabulky. A aby toho nebylo málo, tak svěřenci trenéra Miroslava Koubka byli vyřazeni již ve druhém kole tuzemského poháru. Vedení klubu přesto stále věří Koubkovi, že své svěřence postaví na nohy. Šéf Baníku Tomáš Petera se dokonce nechal slyšet, že jeho tým neprohraje ani jednou v následujících sedmi zápasech. První překážkou bude jedenáctý Hradec. "Jakákoliv slova jsou tady zbytečná. Bereme jedině vítězství," řekl ostravský trenér.

To Hradec, který se letos vrátil do nejvyšší soutěže, může být s průběhem sezony spokojen. Nyní čeká hradecké fotbalisty cesta na ostravské Bazaly, kde ještě nikdy nevyhráli a navíc se jim venku dlouhodobě nedaří. "Samozřejmě jsme soupeře sledovali a rozhodně hraje lépe než ukazují výsledky. Přes čtyři inkasované góly v Liberci a na Spartě mají velice kvalitní obranu a největší zbraní je pohyblivost záložníků," uvedl na soupeřovu adresu kouč hostí Václav Kotal.

Domácí nebudou moci počítat s distancovaným Markem a otazníky visí nad startem ostravského Šmejkala a hradeckého Kasálka.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Frejlach, Hušbauer, Lukeš - Fantiš, Varadi, Pilík.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Wozniak, Chleboun, Karal - Fischer, Janoušek, Kocourek, Poděbradský - Pilař, Dvořák, P. Černý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.30 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Slovan Liberec  (sobota 18:20)
Do Olomouce zavítá Liberec, který se pokusí přerušit ligovou neporazitelnost domácího celku. Hanáci by rádi neprohloubili bodovou ztrátu na vedoucí Plzeň, ta totiž v páteční předehrávce vyhrála v Jablonci a upevnila si své vedení v tabulce.

Devět bodů ztrácí na lídra tabulky, pokud chce držet vražedné tempo plzeňských fotbalistů, musí olomoucká Sigma splnit úlohu favorita v domácím zápase s Libercem. "Je to taky ofenzivně laděné mužstvo podobně jako naposledy Mladá Boleslav. Směrem dopředu tam má nebezpečné typy hráčů, ať jde o Štajnera, Keriče, Nezmara. My snad budeme více produktivní v koncovce," prohlásil hanácký trenér Zdeněk Psotka, na jehož svěřence se nebezpečně dotírají týmy Sparty a Mladé Boleslavi.

Liberec odjíždí na Hanou v optimální pohodě, když v uplynulém kole rozstřílel trápící se ostravský Baník 4:1. Nyní si troufá na dosud neporaženou Olomouc, na níž ztrácí šest bodů. "Zápas je pro nás velkou výzvou. V ofenzivě budeme aktivní, což je nám vlastní," prozradil trenér Severočechů Josef Petřík, jehož týmu patří v tabulce sedmá příčka.

V sestavě domácích se neobjeví zraněná dvojice Kučera s Melinhem, zatímco hosté budou postrádat oba marody Nezmara a Zemana. Nejistý je také start trojice libereckých hráčů Fleišmana, Vulina a Martana.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Škerle, Dreksa, Vepřek - Bajer, Rossi, Navrátil - Petr, Hubník, Šultes.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman - Vácha, Papoušek, Gecov, Bosančič - Kerič, Štajner.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.50 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Viktoria Plzeň  (pátek 18:15)
V páteční předehrávce 9. kola se pokusí před televizními kamerami fotbalisté Jablonce na svém hřišti ukončit ligovou neporazitelnost Plzně. Západočeši vévodí tabulce s komfortním šestibodovým náskokem.

To Jablonec, úřadující vicemistr ligy, obývá páté místo s jedenácti body a dvojnásobnou ztrátou na vedoucí Plzeň. Tento zápas bude i odvetou za finále loňského domácího poháru, v němž Plzeň zvítězila 2:1. To jsou páteční cíle severočeského týmu vedeným trenérem Františkem Komňackým. "Abychom zastavili Plzeň, musíme podat nadstandardní výkon, pohlídat rychlé přechody do útoku a dát si pozor na Pavla Horvátha. Pokud k tomu přidáme morálku, pak máme šanci," uvedl Komňacký.

Plzeň doslova válí. Nejen, že nejvyšší soutěž vede s pohodovým náskokem, ale skóre u Vrbova týmu se nedá rovnat s ostatními kluby. 24 vstřelených branek, což jsou v průměru tři góly na 1 utkání. Druhý tým s nejvíce vstřelenými brankami je Olomouc. Ta má o devět méně. Ale nejvíc si zastříleli hosté v uplynulém zápase proti Ústí nad Labem, kterému nasázeli sedm gólů. Nyní čeká Západočechy mnohem těžší soupeř. "Čeká na nás mnohem konsolidovanější kádr, určitě nám Jablonečtí nedovolí tolik útočit, i když se o to samozřejmě budeme snažit," řekl plzeňský trenér Pavel Vrba.

U obou týmů nejsou hlášeny žádné absence.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krajčík, Zábojník, Drsek, Jablonský - Vošahlík, Pavlík, Jarolím, Kovařík - Lafata, Pekhart.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Rada, Horváth, Kolář - Bakoš, Rezek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.30 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň871024:522
2.Sigma Olomouc844015:516
3.Sparta Praha850314:515
4.FK Mladá Boleslav842211:614
5.FK Jablonec832310:911
6.FK Teplice83239:1011
7.Slovan Liberec824211:910
8.Slavia Praha82429:1010
9.1. FC Slovácko83149:1110
10.Bohemians 190582338:109
11.FC Hradec Králové82335:89
12.1. FK Příbram82333:69
13.České Budějovice81525:98
14.FK Ústí nad Labem82245:168
15.Zbrojovka Brno82068:206
16.Baník Ostrava81256:135

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (345)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele