Gambrinus liga - souhrn 8. kola

21.09.2012, 22:06, aktualizováno 24.09.2012, 21:23
Komentáře a souhrny
Sparta doma zaváhala, podlehla Olomouci. Plzeň jen remizovala v Teplicích a na čele je tak nyní srovnaná s Jabloncem, který nejtěsnějším rozdílem zvítězil na Slovácku. Mladá Boleslav poradila Hradec, Dukla remizovala se Slavií. Příbram remizovala s Českými Budějovicemi a také v pátek se zrodila dělba bodů, které si rozdělila mužstva Liberce a Baníku Ostrava.

Sparta Praha - Sigma Olomouc 1:2

24.09.2012 19:30

Góly: 60. Václav Kadlec (pen.) - 66. Michal Ordoš, 78. Michal Ordoš

Olomouc vykradla Letnou! Sparťané před vlastními fanoušky prohráli se Sigmou 1:2 a místo návratu na první místo tabulky dovolili svému soupeři, aby se přiblížil na dostřel jediného bodu. Hrdý klub je aktuálně třetí a vzpamatovává se z druhé ligové (a třetí celkové) prohry v řadě. Hrdinou zápasu se stal střelec dvou branek Michal Ordoš.

Diváci v Praze sledovali utkání dvou rozdílných poločasů. Zatímco prvních 45 minut hrozila prakticky pouze Sparta, po přestávce Olomouc zabrala a nakonec dokázala vyválčit všechny body. Skóre otevřel v 61. minutě z penalty domácí Václav Kadlec, avšak radost rudého tábora vydržela pouze 5 minut, kdy se poprvé prosadil Ordoš. Tentýž hráč pak definitivně rozhodl v 78. minutě.

Po porážkách v Plzni a Lyonu cítili domácí, že je třeba zabrat, a úvod zápasu tomu odpovídal. Už po pěti minutách poprvé zahrozil Kadlec, jehož střelu po Pavelkově centru musel obětavým zákrokem likvidovat až výborný Dreksa. V 17. minutě se letenské ochozy otřásly podruhé, a opět u toho byl přesně centrující Pavelka; jeho kolmice našla Krejčího, který přízemním pasem posunul na Kweukeho. Před kamerunským střelcem zívala prázdná brána, ale i tuto situaci nakonec zmařil bránicí hráč Sigmy, tentokrát Škerle.

Po půlhodině hry dostal africký útočník šanci na reparát. Aktivním pressingem donutil k chybě rozehrávajícího gólmana Blahu, načež se míč dostal ke Krejčímu a poté Kadlecovi. Mladý forvard našel opět Kweukeho, který posunul na křídlo Kadeřábkovi a juniorský reprezentant vypálil do boční sítě. O devět minut později pak Sparťané promeškali možná nejlepší příležitost celého poločasu: po rohovém kopu se po míči sápali Švejdík, Kweuke i Kadeřábek, ale zakončit se v těsné blízkosti Blahovy brány podařilo až Kadlecovi. Míč však do sítě neprošel - obětavě blokující obrana Sigmy byla proti.

Hosté si na první zajímavější situaci museli počkat až do druhé půle, konkrétně do 47. minuty. Po ose Hořava - Petr se míč dostal ke sparťanskému obránci Gilovi, jenže ten jej srazil pouze na kopačky Doležala. Od inkasovaného gólu uchránil favorita výborně vyběhnuvší gólman Vaclík.

Sparta však byla v součtu celého zápasu aktivnějším týmem, a zaslouženého gólu se dočkala po hodině hry. Vše se odehrálo v režii aktivního útočného dua Kweuke - Kadlec: první jmenovaný se probíjel hostující obranou a zastavil jej až nedovolený zákrok Blahy, který domácího útočníka srazil k zemi. Rozhodčí nekompromisně ukázal na penaltový puntík, a Kadlec touto příležitostí nepohrdl - 1:0.

Olomouc jako by inkasovaný gól nabudil a hned o minutu později mohlo být vyrovnáno, jenže to by si Schulmeister musel lépe poradit s nebezpečným centrem Ordoše; míč pouze proskákal kolem Vaclíkovy brány. Sigmu to však mrzet nemuselo, neboť v 66. minutě už bylo srovnáno: Gil nedokázal odvrátit Rossiho centr od rohového praporku, k míči se dostal Michal Ordoš a usměrnil jej ke vzdálenější tyči - 1:1.

V 75. minutě mohl po rychlé akci skórovat opět Ordoš, ale Vaclík byl na místě s vynikajícím zákrokem; na druhé straně se jen pár vteřin poté probil do další šance Kweuke, který využil skvělého pasu Matějovského a šel sám na Blahu, jenže strážce olomoucké svatyně napodobil svého kolegu a udržel skóre vyrovnané.

A o tři minuty později už padl vítězný gól. Olomouc zahrávala rohový kop, Škerle vybojoval míč a ten se následně dostal až k volnému Ordošovi, který zblízka do prázdné brány stvrdil nečekané vítězství - 1:2. Olomouc mohla následně vedení ještě zvýšit, ale Doležal v brejkové situaci na Vaclíka nevyzrál. To však hosty ani v nejmenším mrzet nemuselo.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 1:0

23.09.2012 17:00

Góly: 33. Martin Nešpor

Mladá Boleslav dokázala v důležitém zápase přehrát Hradec Králové a raduje se z výhry 1:0, která ji posouvá na desáté místo tabulky. Hosté, kteří do utkání vstupovali se stejným počtem bodů jako domácí (7), jsou dvanáctí.

Středočeši pod tíhou neuspokojivé bodové situace začali utkání aktivněji a v 15. minutě se dostali k první šanci. Ta nicméně přišla spíše jako blesk z čistého nebe - Štohanzl se rozhlédl, viděl gólmana Koubka daleko z brány a z hloubi pole se ho pokusil zaskočit. To se sice povedlo, ale míč nakonec odkrytou bránu přeletěl.

O čtvrthodinu později se však už skóre měnilo. Efektivní brejk Boleslavi nastartoval Mareš, který si vyměnil míč s Kúdelou, vyhnul se Jánošíkově skluzu a předložil do vápna perfektní centr. Nabíhajícímu Martinu Nešporovi tak stačilo pouze nastavit nohu - 1:0.

Ještě do poločasu mohlo být nicméně srovnáno, o což se postaral domácí gólman Miller svojí laxností, když ve 35. minutě napálil svůj odkop přímo do Šislera - naštěstí pro Boleslav se míč od hradeckého borce odrazil mimo bránu. Hosté měli další šanci po přestávce, konkrétně v 59. minutě, a opět u toho byl Šisler, který nikým neatakován proměnil Štěpánkův centr v nebezpečnou hlavičku. Miller byl tentokrát pozorný a skvěle vyrazil.

Na druhé straně se mohl radovat Dosoudil. Po přesném centru Šírla střílel na bránu, ale na brankové čáře stojící Poděbradský uchránil svůj tým od druhé inkasované branky. Nezapršelo ani o pět minut později z velmi nepříjemné hlavičky Buluta, který z výborné pozice minul.

A tak se ke slovu ještě jednou dostali hradečtí, kteří v 80. minutě zahodili jedinečnou šanci na vyrovnání. Centr Holeše sice domácí obrana odvrátila, ale pouze ke kopačkám Hochmeistera, který bez váhání vypálil - a k velké úlevě boleslavských tribun těsně přestřelil břevno.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Slavia Praha 0:0

23.09.2012 17:00

Góly: -

Malé pražské derby mezi Duklou a Slavií vítěze nenašlo. Ani jeden z celků nedokázal překonat soupeřova brankáře, a utkání, v němž měli co do šancí navrch domácí, tak dospělo k nic neřešící bezbrankové remíze.

Slavia se poslední dobou dostala do slušné formy a chtěla to potvrdit i na Julisce, což se částečně povedlo už v páté minutě hry. Sešívaní se k první šanci zápasu dostali po rohovém kopu, který zahrál Kisel, jeho centr prodloužil na zadní tyč hlavičkující Latka. Odvracející Hašek následně pouze vrátil balon zpět Kiselovi, jehož rána trefila boční síť.

Dukla poprvé zahrozila ve 26. minutě, kdy se k voleji po Haškově centru dostal Berger, ale přestřelil. Na druhé straně se o pouhé tři minuty později odehrála zajímavá standardní situace: nakrátko rozehraný přímý kop vyústil v centr do vápna na číhajícího Latku; zkušený obránce si sice v souboji s gólmanem Vorlem poradil, ale i on nakonec mířil příliš vysoko.

Domácí však po půlhodině hry převzali otěže zápasu a výsledkem byly dvě obrovské šance. Nejprve se ve 32. minutě po Bergerově rohu ve vápně zorientoval Přeučil a z otočky vypálil; trefil však pouze bránícího hráče. Akce ze 38. minuty pak po gólu přímo křičela: Podrazký vybojoval míč a uvolnil Přeučila, který se ocitl sám před Čontofalským, ale trestuhodně pálil těsně vedle jeho tyče.

Jestliže v první půli se i přes absenci gólů diváci nenudili, po přestávce už se prakticky nic zajímavého nestalo. Za zmínku stojí pouze akce z 54. minuty, kdy chyboval Čontofalský: slovenský gólman hostů trefil při odkopu pouze Bergera, jehož centr do šestnáctky přetavil v zakončení osamocený Svatonský. Čontofalský však svoji chybu napravil a s nedůraznou hlavičkou si poradil.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Viktoria Plzeň 1:1

23.09.2012 17:00

Góly: 10. Aidin Mahmutovič - 16. Michal Ďuriš

Západočeši nedokázali výhru nad Spartou náležitě zhodnotit a ze hřiště Teplic si odváží pouze bod za remízu 1:1. Domácí se ujali brzkého vedení, do karet jim pak zahrálo především vyloučení Čišovského, alespoň dělbu bodů však záhy zajistil Ďuriš.

Plzeňská Viktorka dorazila na sever Čech už i s novou posilou Romanem Adamovem, jenž se okamžitě postavil do základní sestavy místo Marka Bakoše. Naproti tomu domácí nechali své dvě nové akvizice Marka Jarolíma a Andreje Keriče pouze na lavičce.

Úvodní "rozkoukávací" desetiminutovka byla ukončena chybou Horvátka, jež znamenala sólový únik bosenského snajpra Mahmutoviče, který si tváří v tvář proti Kozáčikovi poradil s klidem sobě vlastním a poslal Teplice do vedení - 1:0. Ještě více se Západočechům přitížilo o tři minuty později, kdy byl za nedovolený zákrok na Mahmutoviče poslán předčasně do sprchy Čišovský a na Viktorii tak čekaly více než tři čtvrtiny zápasu v početním oslabení!

Ani takto dramatické momenty však hostující psychikou neotřásly. Na rohový kop si u přední tyče naskočil Ďuriš a jemnou tečí poslal kulatý nesmysl do prostoru branky - 1:1. I díky tomu se mohli svěřenci Pavla Vrby ve zbytku prvního dějství šetřit, zatáhnout se před vlastní vápno a vyčkávat na šance k rychlým protiútokům. Hra do plných pak domácím nesvědčila...

...naopak po další standardní situaci, taktéž od rohového praporku, mohl průběh hry definitivně otočit Darida, Grigara však na brankové čáře zastoupil Matula, jenž tím zabránil nejhoršímu. Jediným nebezpečím v podstatě byl pro plzeňské hráče nezastavitelný Mahmutović a právě z jeho produkce pocházela největší možnost FKT ve zbytku úvodních pětačtyřiceti minut - Kozáčik ovšem jeho snahu skvělým reflexem zneškodnil! Následně se ještě Přerostovi svěřenci dožadovali po pádu Ježdíka penalty, sudí Jech však na jejich stížnosti nereagoval.

Ještě před obrátkou museli hosté udělat dvě vynucené změny, když ze hřiště odešel jak "obětní beránek" Adamov, tak rovněž zdravotně indisponovaný Horváth. Ani přesto se obraz hry výrazněji nezměnil - Teplice nadále tlačily a snažili se dostat k ohrožení branky, jejich akce ale povětšinou končily daleko před pokutovým územím a úspěch nepřinášely ani dalekonosné pokusy z produkce Ljevakoviče nebo Jindráčka.

Po hodině hry pak byla k vidění kontroverzní situace na opačném pólu hřiště: Ďuriš se po ubráněném rohovém kopu dostal z rychlého protiútoku až do soupeřova vápna, kde však po souboji s Ljevakovičem upadl, jeho penaltový úmysl ale přesto nebyl vyslyšen.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Vysočina Jihlava 5:1

23.09.2012 16:00

Góly: 8. Petr Švancara, 14. Michal Škoda, 55. Petr Švancara, 59. Michal Škoda, 87. Luděk Pernica - 53. Stanislav Tecl

Brno doma nemělo žádné slitování s dalším nováčkem Jihlavou a zvítězilo vysoko 5:1. Švancara se Škodou si připsali po dvou brankách, pátou branku měl na svědomí Pernica. Jediný gólový úspěch Jihlavy měl na svědomí její nejlepší střelec Tecl.

Na stadionu Zbrojovky začaly padat branky hned v úvodu. V osmé minutě zužitkoval Zavadilův pas Švancara, který předčil obránce a obloučkem přehodil Jaromíra Blažka - 1:0 pro Brno. Celek z Vysočiny se sotva vzpamatoval a v tu ránu inkasoval podruhé. Lutonský odcentroval na hlavu Milana Škody a ten zvýšil už na 2:0 pro Zbrojovku Brno. Domácí útok dělal obraně Jihlavy velké problémy, ve 27. minutě pelášil Švancara opět sám na Blažka, ale míč si příliš předkopl a tím akce skončila. Jihlava se ze začátku prvního poločasu poučila a velmi brzy snížila na 2:1. Na vysoký centr si naskočil nejlepší ligový střelec Tecl a vrátil hosty do hry o bodový zisk. Bohužel pro Jihlavu jen na chvíli. Za tři minuty po jihlavské brance poslal míč do vápna Zavadil a Švancara svým druhým gólem zvýšil na 3:1.

Brno v této fázi zápasu rozehrálo ofenzivní koncert. V 59. minutě vstřelilo už čtvrtou branku a tím Jihlava definitivně odpadla. Zavadil přesně rozehrál rohový kop a Milan Škoda dal na 4:1. Jihlavští chtěli alespoň zkorigovat výsledek, ale ani to jim nebylo přáno. Ba naopak. Minutu před koncem udělal tečku za utkáním Pernica, když se nejlépe zorientoval ve vápně a hlavou překonal bůrem potupeného Blažka.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Baumit Jablonec 0:1

22.09.2012 18:20

Góly: 57. David Lafata

Baumit Jablonec pokračuje v parádním úvodu a v dnešním utkání si odvezl plný počet bodů ze hřiště rozjetého Slovácka. Jedinou branku utkání vstřelil kanonýr David Lafata. Svěřenci Václava Kotala se minimálně do zítřka posunuli na první místo tabulky.

V první půlhodině bylo lepší Slovácko, které se snažilo překvapit jabloneckou defenzívu. Ačkoliv drželo častěji míč na svých kopačkách, jabloneckou branku pořádně ohrozit nedokázalo. Hostující Baumit se osmělil až po půlhodině hry, kdy Lafatovu střelu zblokoval Mezlík. Nejlepší střelec uplynulého ročníku Gambrinus ligy se dostal ke slovu ještě jednou, dvě minuty před koncem prvního poločasu se vyhnul ofsajdové pasti, jenže střelu namířil jen do náruče Melichárka.

Což o to, zápas neměl špatné tempo, jenže ani jedna strana si nedokázala vypracovat čistou stoprocentní šanci. Po změně stran se to ale změnilo. Lafatovu další střelu vytáhl Melichárek na rohový kop, z něho následně Lafata opět hlavičkoval a znovu se zaskvěl výtečný Melichárek.

Obrana Slovácka dávala Lafatovi až přespříliš prostoru a to se nakonec neobešlo bez potrestání. Lafata zakončil Benešovu akci střelou do prázdné branky a Baumit vedl v Uherském Hradišti zaslouženě 1:0. Čtvrthodinu před koncem měli jablonečtí možnost pojistit si výsledek. Kopic se dostal ve vápně k zakončení a zasahovat musel Melichárek. Brankář Slovácka držel domácí v naději na bodový výsledek.

Slovácko si vypracovalo tisíciprocentní šanci až v samotném závěru zápasu. Kerbr se procpal mezi bránícími hráči Jablonce a postupoval sám na Valeše. Ten sice vyběhl, ale Kerbrova rána minula branku a Slovácko mohlo litovat. Hlúpik si sice ještě zkoušel vymodlit penaltu, ale sudí zůstal neoblomný. Baumit těsné vedení už nepustil a z Uherského Hradiště si odváží plný počet bodů.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dynamo České Budějovice 1:1

22.09.2012 16:00

Góly: 12. Petr Trapp - 80. Tomáš Řepka

Příbram se v utkání dvou celků ze spodních pater tabulky rozešla nerozhodným výsledkem s Budějovicemi. Domácí v zápase dlouho vedli, ale nakonec si tak připisují pouze bod za remízu 1:1.

Zápas začal v poklidném tempu, ale to se rychle změnilo už ve 12. minutě. Dosud tápající příbramští fotbalisté vystřihli parádní kombinační akci, v níž Wágner vybídl Střihavku a ten předkládal před prázdnou bránu Trappovi. První šance zápasu a hned první gól - 1:0.

A domácí fotbalisty vedení namlsalo. Ve 25. minutě se opět prokombinovali do dobré šance - střílel Střihavka, ale Daněk jeho dělovku vyrazil. Odražený míč se však dostal ke kopačkám Mareše, který tak měl jedinečnou příležitost zdvojnásobit vedení, čemuž musel výborným zákrokem zabraňovat budějovický gólman. Dynamo se k první velké příležitosti propracovalo až po půlhodině hry; akci založil dlouhým pasem Lengyel, který našel Řezníčka, jenž se vydal na sprint přes půlku hřiště a vrátil míč pod sebe na nabíhajícího Markoviče. Následnou střelu však zblokovala domácí obrana.

Ve druhé půli se dlouho nic dramatického nedělo, až v 75. minutě mohlo Dynamo vyrovnávat - a opět to začalo dlouhým centrem. Lengyel vyhrál následný hlavičkový souboj a nabil Řezníčkovi, jehož polonůžky z výborné pozice jen těsně netrefily příbramskou klec. Stupňující se snaha Budějovic však došla naplnění o pouhých pět minut později. Rýdel se postavil k rohovému kopu a rozehrál na zadní tyč, brankář Hruška jeho centr podskočil, a tak mohl volný Řepka bez problémů doklepávat do sítě - 1:1.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Baník Ostrava 2:2

21.09.2012 20:15

Góly: 69. Jan Blažek, 85. Jan Blažek - 20. Dominik Kraut, 40. Antonín Fantiš

Opět ztráta. Slovan, jakožto obhájce ligového prvenství znovu nedokázal přesvědčit a proti Ostravě dlouho tahal za kratší konec, i proto má konečný bod z jeho strany hodnotu zlata. Dvěma zásahy se na výsledku podílel Jan Blažek.

Domácí chtěli před vlastními fanoušky po delší odmlce konečně opět zabrat naplno a hned od úvodního zadutí do píšťalky se tak ujali dirigentské taktovky, kulatý nesmysl měli po většinu času na svých kopačkách a postupem času se začaly geometrickou řadou množit nebezpečné situace před ostravskou svatyní. Nejnebezpečnější z nich měl v šesté minutě na kontě Vácha, po rohu však napálil pouze břevno Bučkovy svatyně, od kterého se balón odrazil zpátky do pole!

Kdo si počká, ten se dočká... Přesně v duchu tohoto sloganu, jakoby si počínali svěřenci Radoslava Látala: Lukeš rozehrál po dvaceti minutách od rohového praporku, míč ještě prodloužil do ohně Mach a Kraut už měl z bezprostřední blízkosti práci značně ulehčenou - 0:1. Slovan vehementně protestoval a reklamoval ofsajd, tato snaha se ovšem u sudího Mikela s pochopením nesetkala.

Inkasovaná branka celek zpod Ještědu evidentně zaskočila a značnou chvíli trvalo, než se mu podařilo opětovně chytnout předchozí vlnu. To mohl podtrhnout Ljulka, jenž parádním centrem oslovil ve vápně Rabušice, avšak ten hlavičkoval pouze doprostřed branky, kde stál nachystaný Buček. Ten se musel mít na pozoru i při skvělé individuální akci Bosančiče, který se nakonec pokusil uspět technickou střelou, ale hostující brankář byl opět bezchybný! Navíc prakticky hned z protiakce znovu udeřilo: Lukeš přesně našel Krauta, ten však míč nezasáhl ideálně, práci však za něj dokončil pohotový Fantiš - 0:2.

Hru Liberce měl po obrátce rozhýbat Jan Blažek, jenž na hřišti nahradil do té chvíle takřka neviditelného Brazilce Souzu. Tento tah se domácímu lodivodovi Jaroslavu Šilhavému vydařil na jedničku a kormidlo se znovu natáčelo výrazně na domácí stranu. Největší možnost měl po standardce Štajner, jehož technické provedení stálo za nejvyšší ohodnocení, ovšem ještě vyšší známky by si vysloužil duchapřítomný Buček.

Nicméně Severočeši se museli mít mimo jiné také neustále na pozoru: zejména Lukeš připravoval pro své spoluhráče jednu zajímavou příležitost za druhou - jednu z nich mohl zakončit Kraut, tomu se však nepodařilo Bičíka překonat! Rychlý protiútok v 57. minutě po ose Fantiš - Kraut zakončoval tvrdou ranou Lukeš, našel ale pouze jednoho z clonících obránců.

Je to překvapivě především defenziva, co Slovan v dosavadním průběhu sezóny neposlouchá, tedy alespoň ne v takové míře jako před rokem. To se ostatně v plné kráse odhalilo při šanci Blažka, jenž však branku tak jako tak nenašel. A v šedesáté osmé minutě byl k vidění další souboj Kraut - Bičík a opět se mohl po zásluze radovat bývalý brankář Slovanu Bratislava nebo pražské Sparty. Aktivitou oplývající Blažek se ale nakonec přece jen dočkal: Droppa hlavičkoval jen za sebe, kde na Blažka nestačili Vašenda s Frydrychem a rychlonohý útočník už pak neměl problém s pohotovým zakončením na zadní tyč - 1:2.

Baník "kontroval" nasazením čerstvé akvizice Tomáše Majtána, jehož hostování ze Žiliny bylo dotaženo akorát těsně před utkáním. Nová posila se mohla natěšeným fanouškům ukázat hned záhy v tom nejlepším možném světle, když se po Karišikově hrubce ocitl slovenský kanonýr tváří v tvář před Bičíkem, ale s mazaným "dloubákem" neuspěl. To se ostatně hostům pět minut před koncem vrátilo: výborně hrající Blažek si udělal dobrý den ze dvojice Droppa - Frydrych a pohodlnou střelou na zadní tyč srovnal na 2:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň852117:717
 Baumit Jablonec852117:717
3.Sparta Praha851214:816
4.Sigma Olomouc843112:615
5.Zbrojovka Brno841314:1613
6.Slovan Liberec833212:912
7.Slavia Praha825113:711
8.Vysočina Jihlava825114:1511
9.1. FC Slovácko83149:1210
10.FK Mladá Boleslav83148:1210
11.Dukla Praha815212:128
12.FC Hradec Králové81437:107
13.Baník Ostrava813411:166
14.FK Teplice81344:146
15.1. FK Příbram80536:125
16.České Budějovice81258:155

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (694)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele