Gambrinus liga - souhrn 5. kola

13.08.2010, 19:21, aktualizováno 16.08.2010, 19:52
Komentáře a souhrny
Teplice a Brno se v pondělních dohrávkách dočkaly prvních výher v nové sezóně. Severočeši v regionálním derby porazili Ústí nad Labem, Zbrojovka zdolala Mladou Boleslav. Brno přes první úspěch zůstalo poslední.

FK Ústí nad Labem - FK Teplice 0:2

16.08.2010 18:00

Góly: 73. Aidin Mahmutovič, 83. Libor Došek

Krajské derby nakonec ovládly Teplice. "Domácí" Ústí porazily na Stínadlech 2:0 a svého soka v tabulce přeskočily. O výhře hostů rozhodl čtvrthodiny před koncem útočník Aidin Mahmutovič, druhou trefu obstaral jiný útočník Libor Došek.

Krajské derby mezi Ústí a Teplicemi nabídlo zajímavou podívanou. Teplice byly po celý zápas lepším týmem, ovšem i Ústí si dokázalo vypracovat zajímavé příležitosti. Prakticky až do třicáté minuty se hrálo vyrovnaně, vůbec první stoprocentní gólovku měl veterán Pavel Verbíř, po centru Rosy se objevil sám před ústeckým brankářem, jenže míč netrefil dobře. Tepličtí pak udávali tempo zápasu a do konce poločasu dvakrát zahrozili.

Ve 42. minuty selhal před Novákem Zoubele a o chvíli pozdě neskončila brankou ani zablokovaná střela aktivního Verbíře. Remíza byla spíše úspěchem nováčka, Teplice své šance zazdily a nezbývalo jim nic jiného než doufat, že se jim ve druhé půli podaří skórovat.

Tak jak skončilo první dějství, započalo i to druhé. Nicméně v 59. minutě to mohlo být Ústí, které poprvé v zápase rozvlní síť. Jiráček se individuální akcí dostal ke střele a Grygar musel vytáhnout dobrý zákrok a míč vyrazit na rohový kop. Vzápětí z protiakce bylo živo před brankou Nováka, přesný centr Verbíře se dostal k Marešovi a Novák se znovu zaskvěl. Čtvrthodiny před koncem už se svěřenci trenéra Plíška přeci jenom dočkali, Aidin Mahmutovič byl pohotovější než "domácí" stoper a po přihrávce z pravé strany šikovně překonal doposud výtečného Nováka - 1:0 pro Teplice.

Trenér Plíška se pak nesoustředil pouze na defenzívu, naopak, do hry poslal dalšího útočníka a ten se mu brzy odměnil druhou brankou. Libor Došek zužitkoval své parametry a tradičně hlavou zvýšil na 2:0. Pro Ústí to už pochopitelně byla velká ztráta, ale Habancovi hoši se sympaticky snažili s výsledkem něco provést. Do konce zápasu se jim kontaktní branku vstřelit nepodařilo a Teplice tak mohou slavit vítězství v poměrně atraktivním krajském derby.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav 3:1

16.08.2010 18:00

Góly: 39. Tomáš Polách, 52. Richard Dostálek (pen.), 59. Tomáš Michálek - 48. Ivo Táborský

Brněnští si v pondělní dohrávce připisují první ligové body. Po prohrách s Ústím a Slávií se tak na Srbské mohla oslavovat výhra, díky které domácí stáhli předposlední Ústí nad Labem na jediný bod. Středočeši si připisují druhou porážku na hřišti soupeře v řadě.

Boleslav začala aktivně, v úvodní čtvrthodince soupeře přehrávala, vypracovala si ale jedinou šanci. Brno vyrovnalo hru a po poločasu zaslouženě vedlo. I do druhé půle nastoupili lépe hosté, po vyrovnávací brance však brzy dvakrát inkasovali, z čehož už se nevzpamatovali.

Po čtrnácti minutách hry se k přímému kopu postavil domácí Polách a Hudcova teč hlavou nadělala velké problémy Millerovi. Ten musel vynikajícím zákrokem vyrazit míč z brankové čáry a následně si poradit i s dorážkou Kalabišky.

Na druhé straně se po neohrožené individuální akci dostal k nebezpečné střele Mendy, jehož přízemní prudkou střelu excelentně vychytal Lejsal, aby se poté mohl dívat, jak Chramosta doráží nad odkrytou branku.

Dále úřadovala Zbrojovka. Po rychlém kontru přihrával do vyložené šance Kalabiška Michálkovi, ten v pádu přestřelil. Brzy poté si na rohový kop Polácha naskočil Trousil, který svou hlavičkou rozezvučel břevno Millerovy branky.

A šest minut před koncem první půle tak mohlo dozrát zasloužené ovoce pro domácí. K přímému kopu z dvaadvaceti metrů se nejprve rozeběhl Střeštík, vypálil však Polách, který zamířil přesně k tyči a Miller se tak natahoval zbytečně. Do šaten se mohlo i za vyššího náskoku domácích, to by ovšem nesměl Trousil tečovat Střeštíkův přímý kop v ofsajdu.

Z kabin vylétli na své soupeře hosté. Po přihrávce Chramosty nedokázal míč do odkryté branky uklidit Bulut. Za pouhou minutu ovšem Mandy přihrál na vápno Táborskému, kterého nedokázal uhlídat Dříždal, a s pomocí břevna poslal míč za záda brankáře Lejsala -1:1.

Středočeská radost z vyrovnání netrvala dlouho. Miller totiž srazil ve vápně Kalabišku a na Dostálkovu penaltu ke své levé tyči nedosáhl - 2:1. Potvrdilo se tak nepsané pravidlo "nedáš - dostaneš", předcházející akci hostů zazdil z dobré pozice nepřesnou střelou Chramosta.

Tentokrát Zbrojovka neponechala nic náhodě, po rychlém přechodu do útoku přihrál Dostálek do vápna jablonecké posile Michálkovi, a ten razantní střelou do horní poloviny branky překonal Millera potřetí.

Bylo rozhodnuto. Půlhodina povinné dohrávky byla párkrát přerušena zajímavým brejkem domácích bez lepšího zakončení, hosté se při uzamykání soupeřova vápna taktéž gólové příležitosti prakticky nevytvořili. Brankáři tak sice museli být v pozoru, žádný důležitější zákrok už si nepřipsali.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko 3:0

15.08.2010 17:00

Góly: 10. Pavel Horváth, 58. Jan Rezek, 62. Daniel Kolář

I po tomto kole se na vedoucí pozici bude vyhřívat plzeňská Viktoria. Západočeši porazili Slovácko díky trefám Horvátha, Rezka a Koláře 3:0 a před druhou Sigmou Olomouc mají dva body náskok. Slovácko je po pěti kolech deváté.

Plzeň začala opravdu dobře a zásluhou Horvátha šla už po deseti minutách do vedení. Klíčová postava celého týmu Plzně nejprve stříleným centrem nepřekonala hostujícího brankáře, ale o chvíli později už se to z volného přímého kopu povedlo - 1:0 pro Plzeň. Domácí byli pochopitelně díky rychle vstřelenému gólu na koni. V 17. minutě mohl zvýšit po přihrávce Rezka Petržela, jenže míč do odkryté branky nepropasíroval. O čtyři minuty později zahrozili také hosté, centr Valenty zakončil v pádu Kordula a Ticháček v brance Plzně předvedl dobrý a především pohotový zákrok. Další nebezpečné pokusy vyslali na plzeňskou branku Szmek a Volešák, ani v jednom z případů neskončil míč v síti.

Před odchodem do šaten měla Plzeň několik velmi dobrých možností navýšit své jednobrankové vedení z desáté minuty. Rada z dobré pozice minul, a totéž platilo i po ráně Petržely. Do třetice všeho dobrého vyslal Kolář Jiráčka, ale ten v samostatném průniku nepřekonal Filipka. Brankář Slovácka se pak činil ještě jednou po tvrdé ráně Rady.

Druhý poločas mohl začít lépe domácí, tedy pouze pokud by vstřelili vyrovnávací branku, což se ale málem stalo. Volešák našel Valentu ale Ticháček v domácí svatyni brance zabránil. Plzeň pak hru kontrolovala a v 58. minutě zvýšila na 2:0. Rychlý brejk Petžely s Kolářem zakončil Jan Rezek. Za chvíli Plzeň přidala další branku, tentokráte přihrával Rezek a skóroval Kolář - 3:0. Brankový rozdíl mohl být ještě vyšší, jinak výtečný Filipko chyboval a vše za něj musel hasit Mezlík. V samotném závěru neuspěl ani Žůrek, takže Viktorka vyhrála pohodlně 3:0 a je stále v čele Gambrinus ligy.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové 0:0

15.08.2010 17:00

Góly: -

Nadále neporažení zůstávají i po pátém kole České Budějovice. Jihočeši už po čtvrté remizovali a se sedmi body jim patří krásné sedmé místo. S dělbou bodů za remízu 0:0 je spokojený i Hradec Králové, i když měl více brankových příležitostí.

Votroci začali na jihu Čech aktivně, už v 8. minutě prokázal svůj fotbalový talent Václav Pilař, proti jeho ráně musel nadvakrát zasahovat budějovický brankář Kučera. Ten byl v pohotovosti i po půlhodině hry, kdy Rezek nikým neatakován prostě vypálil a Kučera s problémy střelu vyrazil na rohový kop.

Vzápětí bylo před Kučerou znovu rušno, centr Kocourka našel Pilaře, jenže hlavička mladého fotbalisty minula těsně branku. Hradec byl lepší, ovšem přesto mohl po prvním poločase prohrávat. Jediná šance českobudějovických vyplynula ze standardní situace, volný přímý kop pěkně zahrál Otepka a Horejš balon ještě lehce "lízl", čímž nadělal Lindrovi velké problémy, ten ale vše ustál.

Skóre se nezměnilo ani v průběhu druhého poločasu, i když šance znovu byly. Kocourek se opět dokázal prosadit na levé straně, přesně přihrát Rezkovi, jenže jeho týmový kolega z dobré pozice přestřelil. Na druhé straně se pokoušel překonat hradeckého brankáře Otepka, ovšem aby se tak stalo, byla potřeba větší přesnosti. Domácí se nedočkali ani po centru Koutného, kdy hlavičkujícího Ondráška zlikvidoval Lindr.

V 64. minutě se hradeckým Votrokům naskytla další tutovka, opět po levé straně skvělý Kocourek přihrál pod sebe na Fischera, a tomu se do střely postavil bránící Čermák. Do konce zápasu se už nic podstatného neudálo, takže oba celky si odnášejí bod.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Slovan Liberec 1:3

15.08.2010 17:00

Góly: 7. Karol Kisel - 27. Andrej Kerić, 37. Jiří Štajner, 90. Andrej Kerić

Necelých devět tisíc diváků přihlíželo prvnímu letošnímu vítězství Liberce, který se tak zároveň stal prvním přemožitelem Slavie. Ta předvedla podprůměrný výkon a porazitelnému soupeři tím pomohla vykrást Eden.

Utahaný první poločas přinesl tři závažnější šance, všechny skončily přesným zásahem a hosté se tak mohli radovat ze zvratu. Ani změna stran nepřinesla přílišného vzruchu. Ten přišel až v samotném závěru, který přinesl pojišťující trefu Liberce.

Navrátivší kotel Slavie mohl slavit už po sedmi minutách. Míč dostal na vápno tísněný Vlček, který vpádu dokázal procpat míč do vnitra šestnáctky na volného Kisela, který namířil přízemní pokus ke vzdálenější tyči - 1:0.

Brzký gól ovšem rozhodně nepřidal zajímavému fotbalu. Liberec se za vyrovnáním nikterak nehnal a pasivní Slavie spokojeně hlídala těsný náskok. Jako blesk z čistého nebe tak ve 27. minutě zaskočil domácí fanoušky Kerič. Ten dostal míč na hranici vápna od Bosančiče, vnikl do vápna a přes nedůrazného Vomáčku vypálil křižně podél Vaniaka - 1:1.

Pohroma pro pražské favority přišla za necelých deset minut, kdy si na míč za obranu od Bosančiče počkal na hranici ofsajdu Štajner, naznačením střely si položil Vaniaka a následně lehce zakončil. Liberec tak překvapivě ještě před přestávkou otočil.

Minutu po změně stran chtěl srovnat krok s Libercem Zákostelský, který po líbivé akci Čelůstky pálil bez přípravy těsně mimo. Slávisté sice drželi míč na kopačkách déle, ale nepřesnosti a prakticky žádná bojovnost nedovolovali naději na vyrovnání.

Liberečtí tak v klidu hlídali své těsné vedení a naopak chvíli po hodině hry mohli rozhodnout. To by ale nesměl Bosančič volit hodně nepřesnou střelu při přečíslení tři na dva. Rozhodčí Adam si pak rozhněval fanoušky ze severních Čech, když neodpískal penaltu po evidentním faulu Vomáčky na pronikajícího Keriče.

Přesto se mohli hosté postarat o další gól. Centr Gebre Selassieho nedokázali obránci odvrátit, Vácha ale sám před malým vápnem napálil half-volej vysoko nad. Slávisté se i přes vysoký počet hráčů v ofenzívě k ničemu nedostával, až v naprostém závěru zahrozil Kisel z přímých kopů. Nejprve jeho centr přizvedl Hora a rozezvučel tyč za padajícím Bičíkem. Brzy poté dostal slávistický záložník ještě výhodnější pozici. Po faulu na hranici pokutového území poslal z úhlu střílený centr, se kterým si hravě poradil Bičík.

V poslední minutě tak rozhodl probuzený střelec Kerič, ten tak dokázal, že se mu v Edenu prostě daří. Ve vápně zesměšnil dvěma zasekávačkami Ragueda a střelou v pádu překonal i vybíhajícího Vaniaka. Odchod protagonistů zápasu tak vyprovodil hlasitý pískot.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Bohemians 1905 3:1

15.08.2010 15:00

Góly: 34. Marek Jarolím, 45. Jan Vošahlík, 60. Jan Vošahlík - 22. Vladimír Bálek

Severočeský Jablonec doma třemi brankami pokořil pražské Bohemians 1905 a v tabulce se s osmi body dělí o čtvrté místo se Slavií. Klokani vedli zásluhou Vladimíra Bálka, avšak ještě do poločasu otočili skóre Marek Jarolím a Jan Vošahlík, druhý jmenovaný ve druhém poločase zvýšil na konečných 3:1 pro Jablonec.

Větší aktivitou vstoupili do utkání jablonečtí, ovšem dobře zformovaná obrana pražanů je do větší šance nepouštěla. To neplatilo po dvaceti minutách hry, kdy Pekhart hlavičkoval pouze do připraveného Radka Sňozíka a střelu Marka Jarolíma zablokovala hostující defenzíva. Bohemka šance Jablonce přežila, a pak sama nečekaně "uštkla". Hartigovu střelu brankář Špit vyrazil pouze k Bálkovi, který z dorážky poslal hosty do vedení - 0:1.

Jablonec se rázem nadechl k náporu. Kovaříkovu střelu lapil Sňozík ale pak už domácí mohli slavit vyrovnání. Tomáš Pekhart byl těsně mimo pokutové území faulován a nařízený přímý kop dostal do sítě Marek Jarolím - 1:1. O chvíli později se celá akce opakovala, Jarolím ale tentokrát tolik úspěšný nebyl. V nastaveném čase prvního poločasu Jablonec dokonale otočil nepříznivý vývoj. Pavlík šikovně přiťukl Vošahlíkovi a Sňozík byl bez šance - 2:1.

Po změně stran se pochopitelně hosté snažili o vyrovnání, a to se málem podařilo. Bálek hlavičkou zamířil vedle a proti Jindřiškovi skvěle zasáhl Špit. Bohemku to mohlo hodně mrzet, neboť o chvíli později přidali domácí třetí pojišťovací trefu. Vošahlík technickou střelou zvýšil na 3:1 pro Jablonec. Ještě zvýšit mohl Pekhart, zblízka ale zase selhal. Hosté to měli těžké, ovšem nevzdávali se. Jablonec ale pohodlné vedení uhlídal a zaslouženě vyhrál 3:1.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 1:2

14.08.2010 18:15

Góly: 45. Zdeněk Šenkeřík - 33. Michal Hubník, 77. Daniel Rossi

Baník ani před vlastními fanoušky nedokázali přerušit nepříznivé výsledky z posledních zápasů. Rozjetá Sigma svou bojovností vybojovala výhru, když oba své góly oslavovala po rohovém kopu.

V prvním poločase Olomouc svého soupeře přehrála, přesto se na poslední chvíli musela spokojit s nerozhodným stavem. Po změně stran se hra vyrovnala, přesto dokázala skórovat pouze Sigma, která si tak připsala důležité tři body.

Sigma mohla do vedení už ve druhé minutě, to se k individuální akci odhodlal mladý Navrátil, který pak svou jen těsně nepřesnou střelou protáhl Daňka. Po úvodních atacích na domácí defenzívu se hra zklidnila a přidala na nepřesnosti. Vcelku vyrovnané utkání tak čekalo na chybu, která by mohla přinést první gól zápasu.

O něco lepší hosté se dočkali chvíli po půlhodince hry. Neuwirth nedokázal odvrátit centr Janotky, míč se dostal k Šultesovi a ten zpětnou přihrávkou našel Petra. Jeho pokus ještě dokázal odvrátit Daněk na roh, na ten si však dokázal naskočit Hubník a hlavičkou u přední tyčky překonal domácího brankáře.

Sigma se nadále snažila útočit a vytvořila si několik náznaků pro šanci na pojišťující gól. Místo toho přišla ledová sprcha v druhé minutě nastavení. Shodou několika náhod se Šmejkalův aut dostal až k Šenkeříkovi, který pohotovou střelou nedal Drobiszovi mnoho šancí. Do šaten se tak nakonec šlo za nerozhodného stavu.

Po změně stran se z hranice ofsajdu dostal s míčem za obranu Hubník, jeho lob přes skákajícího Drobisze rozezvučel vzdálenější tyč. Baník obraz hry vyrovnal a několikrát měl blízko k nebezpečnému zakončení, chyběla však finální přihrávka.

Frejlach mohl jednadvacet minut před koncem řádné hrací doby otočit, ale jeho prudký přímý kop dokázal Drobisz vyrazit do bezpečí. Na druhé straně hlavičkoval po rohovém kopu Šultés, jeho pokus pod břevno vyškrábl s vypjetím všech sil Daněk nad branku.

Další roh už hosté využili. Janotka tentokrát na malém vápně našel Rossiho, který hlavičkou překonal Daňka. Vyrovnat mohl šest minut před koncem Zeher, který se dostal naprosto osamocen s míčem do hloubi vápna, ale po zpracování nedokázal trefit výmez tří tyčí.

Baník měl ke konci zápasu i smůlu. Nejprve Drobisz vyrazil dalekonosnou střelu Frejlacha na roh, po kterém mohl děkovat své pravé tyči, která zastavila hlavičku Neuwirtha. To byla také poslední velká šance domácích, Sigma se tak prozatím dostává na první místo v ligové tabulce.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sparta Praha 0:1

13.08.2010 17:30

Góly: 42. Wilfried Bony

Jediná branka Bonyho Wilfrieda znamenala zisk tří bodů a úspěšnou generálku před důležitým zápasem o postup do Ligy mistrů se slovenskou Žilinou. Příbram mohla ze zápasu vytěžit mnohem více, neboť od 50. minuty hrála po vyloučení Kladrubského v početní převaze.

Sparta před klíčovým pohárovým utkáním nešetřila své opory, ovšem na hře to nebylo znát. Neškodná byla i Příbram, takže diváci se spíše po celou dobu nudili. Slovním spojením -"Po celou dobu" - byl myšlen čas do 42. minuty, to se totiž z otočky prosadil útočník Bony Wilfried a do sparťanských řad přinesl potřebné uklidnění - 1:0 pro Spartu. Zbytek prvního poločasu se pak dohrál ve stejném tempu, a tudíž se nic závratného nestalo.

Po změně stran se Příbramští přeci jenom odhodlali k ofenzivnější hře a rázem to mohlo přinést kýžené vyrovnání. Pleško byl ale ve své šanci faulován Jiřím Kladrubským a hlavnímu sudímu nezbývalo nic jiného, než mu ukázat červenou kartu. Příbrami se tak naskytla přesilová hra, a to zhruba na čtyřicet minut. Sparta pak hasila několik závarů a velké štěstí měla především při šancích Wágnera, jednou se činil Blažek, podruhé Wágner minul odkrytou branku.

Definitivní uklidnění v podobě pojistky mohl zařídit Matějovský, svůj přímý kop ale opřel o břevno příbramské branky. Sparta nejtěsnější vedení udržela, naopak Příbrami se i přes početní výhodu vyrovnat nepodařilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň541013:513
2.Sigma Olomouc532011:411
3.Sparta Praha53028:49
4.Slavia Praha52217:78
 FK Jablonec52217:78
6.FK Mladá Boleslav52127:57
7.České Budějovice51403:27
8.Slovan Liberec51316:56
9.1. FC Slovácko52036:76
10.FK Teplice51225:75
 Baník Ostrava51225:75
 Bohemians 190551225:75
13.FC Hradec Králové51224:75
14.1. FK Příbram51222:55
15.FK Ústí nad Labem51133:84
16.Zbrojovka Brno51046:113

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (941)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele