Gambrinus liga - preview 5. kola

13.08.2010, 08:29, aktualizováno 16.08.2010, 08:32
Previews
V pondělí jsou na programu dvě dohrávky pátého kola a v nich se představí tři zatím nejhorší týmy. Předposlední Teplice hrají se čtrnáctým Ústím nad Labem, poslední Brno bude v duelu proti Mladé Boleslavi usilovat o své první letošní body...
FK Ústí nad Labem - FK Teplice  (pondělí 18:00)
Čtrnáctý s patnáctým, poprvé v historii krajské derby a kuriózní situace ohledně domácího týmu na Stínadlech. To vše a nejen to, nabízí zápas Ústí nad Labem s Teplicemi. Nízké postavení v tabulce se u Ústí čekalo, u Teplic se jedná o velké překvapení a zklamání zároveň.

Severočeské derby je jedním z taháků tohoto kola. Paradoxně tu nastává stejná situace jako v prvním kole, kdy se střetly Bohemians a Slavia Praha. Klokani musejí hrát v Edenu, kde je domácím týmem Slavia a v zápase Ústí s Teplicemi to nebude jiné. Hrát se bude na Stínadlech, tedy na svatostánku Teplic, ale domácí budou tentokrát fotbalisté Ústí nad Labem. Pro trenéra Plíška to bude něco nové, čekají ho stejné pocity jako před nedávnem Karla Jarolíma, a také fakt, že tým Ústí kdysi vedl.

Ústí si na nováčka nevede zle, pravdou je, že má jen čtyři body, ovšem pohlednou hrou dokázalo smést Brno a vydřít bod s Libercem. Na poslední utkání v Olomouci však musejí hráči zapomenout. Hanáci soupeře jasně přehráli a Ústí se vracelo domů s nakonec milosrdnou porážkou 0:3.

"Nejsem z porážky ani tak moc zklamaný. Vím, že Sigma Olomouc je úplně někde jinde, než my. Druhá půle byla jasně v režii domácích," nechal se slyšet trenér Svatopluk Habanec. "My se musíme dát co nejdříve do pořádku, abychom mohli bojovat o každý další bod," odal ústecký kouč.

Teplice zrovna nezažívají šťastné období, na úvod ligy se jim vůbec nedaří. Ze čtyř zápasů vydolovaly pouhé dva body a momentálně jim patří předposlední příčka, horší už je jen Brno, které je bez bodu. Kdo by takovýto start od loňského podzimního mistra čekal. Proti Ústí to bude ale zcela něco jiného, derby zápasy mají vždycky jiný náboj a co se týče Ústí a Teplic, tak několik hráčů oblékalo dres obou zmiňovaných celků. Teplice chtějí z tohoto duelu získat jednoznačně tři body a konečně zlomit tu smolnou sérii.

Teplice se musí obejít bez Kalivody, start Kleina je pak nejistý. Totéž, co u teplického stopera, platí i o ústeckém Vrtělkovi, dále budou nejspíše chybět Krbeček, Doležal, Jindráček a Veverka.
FK Ústí nad Labem - pravděpodobná sestava:
Novák - Valenta, Džuban, Polák, Hyčka - Doležal (Benčík), Zachariáš, Martykán, Volek - Kraut, Jindráček
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Vidlička, Lukáš (Matula), Rosa, Siva - Verbíř, Ljevakovič, Stožický - Mareš, Mahmutovič - Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.50 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav  (pondělí 18:00)
Brno v pondělí hostí Mladou Boleslav. Domácí fotbalisté se pokusí na pátý pokus získat své první body, zatímco Středočeši by se rádi udrželi v elitní pětce.

Čtyři zápasy, v nichž neuhráli ani jeden bod a vsítili pouhé tři branky. Taková je dosavadní bilance brněnských hráčů a po právu jim patří poslední místo. Vyšplhat se ze dna tabulky, takový bude úkol pro svěřence trenéra Karla Večeři. "Soupeř obměnil kádr, má v něm bohatou škálu mladých hráčů. Boleslav je na hřištích soupeřů svými brejky ještě nebezpečnější než Slavia. Musíme si pohlídat jejich opory Chramostu, Mendyho a Kuliče," uvedl Večeřa.

O mnoho lépe na tom jsou Mladoboleslavští. Těm aktuálně patří šesté místo se sedmibodovým ziskem a navíc mají zápas k dobru. V případě vítězství by si polepšili o tři příčky. "Proti Brnu, kterému nevyšel start, to bude hodně těžké utkání," řekl kouč hostí Karel Stanner, jenž musí vyřešit klíčovou otázku, kdo nahradí v sestavě záložníka Sylvestreho. Ten totiž zamířil do anglického Blackpoolu.

Brňané se budou muset obejít bez služeb zraněných Čoupka a Kovačeviče, zatímco jejich soupeř bude postrádat marody Kyselu s Zahustelem a nejistý je start Kúdely.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Dvorník, Hudec, Trousil, Husár - Michálek, Dostálek, Polách, Kalabiška - Rabušic, Hodek.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Johana, Rolko, Fabián - Mendy, Opiela, Kulič, Táborský - Bulut, Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - Bohemians 1905  (neděle 15:00)
Na konci loňské sezóny dělilo oba týmy propastných sedmadvacet bodů. Po čtyřech kolech letošního ročníku jsou na tom o dvě inkasované branky lépe Bohemians. Jablonec navíc okusil ostudné vyřazení z Evropské ligy.

Po úvodní těsné výhře nad tápajícím Brnem, přišla remíza s Teplicemi a pohárová prohra s Nikósií. Při výjezdech si svěřenci trenéra Komňackého vedou ještě hůř. Po vysoké prohře v Olomouci a porážce v prvním duelu Evropské ligy přišla remíza v Liberci. Nedá se říct, že by se vicemistři z minulé sezóny trápili v celkovém výkonu, ale především produktivita bere jabloneckým body.

Bohemians hrají na hřišti soupeře prakticky každý zápas. Na rozdíl od fanoušků Slavie se fanoušci Ďolíčku nevzdávají, a tak ve vysokém počtu přišli podpořit alespoň rezervu svých miláčků. Přesto ztratili Klokani všechny body pouze na hřišti rozjeté Plzně. Při prvním výjezdu do Hradce vyválčili bod, naposledy navíc v "domácím" prostředí porazili Slovácko.

V posledních třech sezónách jsme mohli sledovat čtyři vzájemné zápasy, za které dali zelenobílí jediný gól. Zatímco v ročníku 2007/2008 vítěze vzájemné souboje nepoznaly, loni oba duely vyhrál Jablonec. Je teď řada na Bohemians?

"Chtěli bychom tam potvrdit výkon proti Slovácku, protože ten byl jeden z nejlepších z posledního období. Věříme, že jsme schopni takový výkon zopakovat," tvrdí trenér Hoftych, kterému bude v Martin Cseh. Ten podstoupil operaci kolena, která ho vyřadí na týden z tréninku.

Od jabloneckého týmu se již odpojil Tomáš Michálek, který se do konce podzimní části stěhuje do Brna. Otazníky pak visí nad reprezentantem Lafatou, gólově by ho tak mohl nahradit Pekhart, který se hned třikrát prosadil v kvalifikačním zápase Lvíčat proti San Marinu.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krajčík, Drsek, Pavlík, Jablonský - Piták, Jarolím, Loučka, Kovařík - Lafata, Pekhart
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, D. Nešpor - Moravec, Kaufman, Držík, Štohanzl - M. Nešpor, Hartig
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.50 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
Po čtyřech odehraných kolech nejlepší tým v České republice. Viktoria Plzeň navázala na výkony z minulé sezony, přidala k tomu ale i kladné výsledky. Po čtyřech zápasech má na svém kontě deset bodů - a svou skromnou sbírku by jistě ráda rozšířila i proti Slovácku.

Také moravský celek ale patří mezi týmy, které letošní sezonu odstartovaly více než solidně. Nováček z minulé sezony má na svém kontě šest bodů a stejné číslo by vám fanoušci české ligy sdělili i poté, co byste se jich zeptali na umístění tohoto týmu. "Řekl bych, že budou spokojení. Po návratu do první ligy tvoří a skládají optimální tým a letošní začátek jim vyšel dobře," míní Milan Petržela. Ten na dosud na své tříleté působení v týmu z Uherského Hradiště vzpomíná. "Začal jsem zde svoji ligovou kariéru. Lidé, prostředí, vše tam bylo opravdu skvělé," líčí.

Viktoriáni by dnes rádi potvrdili body z venku - v minulém kole přejeli Hradec Králové 3:0. "Rozhodně nechceme body odevzdat. Musíme na hřišti podat disciplinovaný výkon jako v Hradci, kdy se nám podařilo poprvé uhrát zápas s nulou. Na tom má velký podíl nejen lepší hra dozadu, ale především gólman Martin Ticháček, který tam podal výborný výkon," říkal dále Petržela k němuž se přidal i obránce Jakub Navrátil. "Rádi bychom potvrdili dobrý vstup do sezony. Doma chceme porážet každého."

Loni Viktoria inkasovala od Slovácka čtyři branky, všechny zaznamenal Petr Švancara. "Nevím, jestli vymýšlet něco pouze na jednoho hráče, my se musíme soustředit na celý tým abychom nedostali gól," říkal dále Navrátil. Poslední zápas skončil nakonec dělbou bodů - 2:2. "Pokud si pamatuji, tak jsme do nějaké sedmdesáté minuty vedli 2:0, nakonec z toho ale byla remíza. Všichni jsme byli překvapeni. To je však už minulost, byl to minulý ročník. Já věřím, že jsme se dokázali z takových zápasů poučit a že se vyvarujeme takových zaváhání," doufal Rajtoral.

Slovácko zažilo toto léto poměrně krušné přestupové období, dres změnilo dvanáct hráčů. "Nemyslím si, že tam nastalo až tolik změn. Podle mého jádro mužstva zůstalo pohromadě, odešli pouze ti, kteří nehrávali pravidelně. Tým byl doplněn o mladé nadějné hráče. Je známo, že mají svoji mládežnickou akademii. Jdou tedy cestou, kdy dávají příležitost vlastním odchovancům. Nás čeká tým, který na začátku sezony svými výsledky asi mnohé překvapil. Až doposud těžil body pouze v domácím prostředí a my bychom se vůbec nezlobili, kdyby to platilo i po neděli."

Již před sezónou se trenér Slovácka Miroslav Soukup netajil s tím, že jeho tým bude chtít mnohem častěji bodovat na hřištích soupeřů. První vážnou zkouškou bylo utkání v SynotTip aréně s Bohemians 1905, z níž Slovácko odjelo s prázdnou. "Samozřejmě nás to mrzí, protože jsme doufali, že jsme schopní bodovat. Podle vývoje utkání si myslím, že jsme aspoň k jednomu bodu měli hodně blízko. Zklamáni proto jsme, protože se soupeřem, který je na naší úrovni, jsme nějaký bod získat měli. To se nám ale nepovedlo," vrátil se k neúspěšné pražské misi Miroslav Soukup.

Teď je před jeho svěřenci soupeř, který je v tabulce na opačném pólu než klokani. Plzeň vede tabulku a daří se jí i střelecky. "I to je úkol, který je před námi těžší. Plzeň vede ligu, v každém utkání dala dvě branky, ještě neprohrála. Viděl jsem je doma s Bohemkou, kdy ji jasně přehráli a Bohemka korigovala výsledek až v posledních minutách. Troufnu si říci, že Plzeň měla celý zápas pod kontrolou. Určitě nás nečeká nic jednoduchého. Na druhou stranu jsme se přesvědčili i vloni, kdy jsme hráli o záchranu a byli v těžší situaci, že se dá hrát a bodovat i s takto kvalitním týmem," vykládal.

"Určitě nebudeme vzdávat nic dopředu a teď tam nepojedeme s povinností bodovat, ale budeme tam chtít bodovat. Pořád to zapadá do toho, co jsem tvrdil už před sezónou, že pokud nebudeme schopní uhrát body venku, tak nebudeme moci pomýšlet na lepší umístění než v o něco málo klidnějších vodách, než jsme byli vloni. A to za předpokladu, že budeme všechno vyhrávat v domácím prostředí, což také není jednoduché," uvědomuje si trenér Slovácka.

"Musíme si vzít ponaučení z chyb, které jsme našli jako příčiny neúspěchu na Bohemce a snažit se je neopakovat a být venku nebezpečnější a efektivnější a pokusit se přivést body z Plzně." Slovácku se po vydařeném a klidném startu přestaly vyhýbat zranění. Kterých hráčů se konkrétně zdravotní potíže dotýkají, však Miroslav Soukup prozradit nechce. "Máme drobnější problémy, které řešíme a uvidíme na sobotním předzápasovém tréninku, kdo z hráčů bude moci nastoupit. Říkat, kdo ty problémy má, to bychom dávali návod soupeři."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.80 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - FC Hradec Králové  (neděle 17:00)
Loni prohrály skoro každé druhé utkání, letos jsou jedním ze čtyřlístku neporazitelných - to jsou České Budějovice. V neděli zavítá na Střelecký ostrov nováček z Hradce, který právě se svým nejbližším soupeřem drží skalp obhájce titulu Sparty Praha.

Budějovičtí sice mají jedinou výhru, ale při těžkém losu je šest bodů prakticky zázrakem. Liberec, Mladá Boleslav, Sparta i Teplice byly favority, přesto body s aspirantem na sestup ztratily. Kromě bezbrankové remízy v úvodu zápasu zajistily Jihočechům body góly po změně stran a právě Hradec nemá s druhými poločasy zrovna dobré zkušenosti.

Hradečtí po překvapivém nástupu proti Spartě uhráli remízu s Bohemians, aby následně prohráli při svém prvním výjezdu na Slovácku a prohrou rozdílem třídy rozveselili zpáteční cestu Plzně. Votroci i podruhé jedou na hřiště relativně slabšího celku, stejně jako Slovácko jsou ovšem Budějovice před domácími fanoušky takřka bezchybní.

Vzájemné souboje pak již mají pořádné vousy. Naposledy se týmy střetly v dubnu roku 2006, když Budějovice jediným gólem rozhodly o třech bodech z venku a vrátili tak soupeři porážku z prvního zápasu sezóny. Tři sezóny předtím si oba týmy naopak své tvrze uhlídaly výhrou 2:1.

Oba týmy budou moci nastoupit ve stejné sestavě jako v posledním kole, zajímavou změnou tak je pouze post brankářské dvojky Hradce, který zaujme trenér brankářů Podhajský. Hradecký bek Poděbradský pak věří, že tým bez absentérů si z Budějovic odveze všechny body. "V zápasech s týmy jako Budějovice či Příbram bychom měli bodovat a nejlépe za tři body."
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Horejš, Riegel, Žižka - Hudson, Černák, Otepka, Šíma - P. Mezlík, Pecka
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Pávek, Wozniak, Kasálek - Fischer, Dvořák, Janoušek, Poděbradský - T. Rezek, Pilař, Černý
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.10 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Slavia se v pátém kole představí doma proti Liberci. Zatímco domácí mohou být s dosavadním účinkováním v lize spokojeni, tak Severočechům moc do zpěvu není.

V uplynulém kole sehráli v Brně slávisté kvalitní fotbal, v němž otočili nepříznivý stav z 0:2 na konečných 3:2. A po čtyřech odehraných kolech jim náleží třetí místo se ziskem osmi bodů. Svěřencům trenéra Karla Jarolíma se však proti Liberci nedaří, když v posledních čtyřech vzájemných duelech ani jednou nevyhráli. "Fotbal, který Liberec předvádí, neodpovídá jeho postavení v tabulce, ale na zlepšení bude mít dost prostoru po utkání s námi," řekl slávistický kouč.

Ze čtyř zápasů získali liberečtí fotbalisté na svou stranu pouhé tři body. Takovýto start si jejich klub nepřál. V tabulce totiž okupuje třinácté místo a nadále čeká na své premiérové vítězství v letošní sezoně. Slovanu tak nezbývá doufat, že naváže na výbornou vzájemnou bilanci se Slavií. "Už se potřebujeme nakopnout vítězstvím. Máme na to, abychom to na Slavii dokázali," prohlásil trenér hostí Josef Petřík.

Slávistům se v neděli nebude hlásit čtveřice zraněných Hloušek, Naumov, Kaufman a Koubský, zatímco hostující výběr nastoupí v kompletním složení.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Čelůstka, Vomáčka, Trapp, Hubáček - J. Černý, Ragued, L. Jarolím, Kisel - M. Černý, Vlček.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Kelič, Vulin - Vácha, Gecov, Štajner, Liška - Nezmar, Kerič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.45 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Sigma Olomouc  (sobota 18:15)
Pouze jediný zápas pátého kola české nejvyšší soutěže je na programu v sobotu. Do Ostravy míří neporažená Olomouc. Baníkovci budou chtít doma odčinit debakl od Sparty.

Jakoby na fotbalisty Baníku dolehlo nečekané vypadnutí z předkola Evropské ligy s běloruským Mogilevem, když později dostali v domácí lize čtyřbrankový výprask od mistrovské Sparty. Ostravě patří po čtyřech kolech devátá pozice s pěti body. Zapomenout na poslední dva nepovedené zápasy se pokusí proti Olomouci. Ta však válí. "Museli jsme si řadu věcí rozebrat u videa. Udělali jsme chyby, které obvykle neděláme, těch se nyní chceme vyvarovat," prohlásil trenér domácích Miroslav Koubek.

Dvě výhry, dvě remízy a žádná prohra. Taková je vizitka Hanáků, jímž před začátkem kola patřilo druhé místo s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Plzeň. Olomoucký kouč Zdeněk Psotka očekává podobný průběh utkání jako v Příbrami, odkud si Sigma přivezla bod po bezbrankovém výsledku. "Čekám, že Baník bude hrát spíše zezadu a bude to pro nás něco podobného jako v Příbrami, kde jsme museli dobývat zataženou obranu. V tomto směru bychom měli být víc odvážnější," uvedl Psotka, jehož svěřenci budou chtít v sobotu zaútočit na čelo tabulky.

Zatímco Olomoučtí přijedou na Bazaly bez zraněného Ordoše, tak domácím bude chybět potrestaný Varadi a marod Lukeš.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Daněk - Řezník, Bolf, Neuwirth, Neves - Frejlach, Marek, Hušbauer - Šmejkal, Zeher, Pilík.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Bajer, Rossi - Petr, Hořava, Hubník - Šultes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.85 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Sparta Praha  (pátek 17:30)
Spartě se venku nedaří. Třetí pokus získat první body na soupeřově půdě se ji naskytne v Příbrami. Ta zas není spokojena s domácími výsledky.

Oba domácí duely jedenácté Příbrami skončily bezbrankovou remízou, zato venku dokonce brala hned tři body. To se stalo ve druhém kole, kdy překvapivě vyhrála v Teplicích 2:1. Ale další zápas venku nebyl pro svěřence trenéra Martina Hřídela tak úspěšný. "Přispěli jsme k vítězství Boleslavi ustrašeným výkonem, proti Spartě se musíme zlepšit. Chtěli bychom navázat na první dva zápasy, kdy se nám dařilo. Samozřejmě respektujeme sílu Sparty, je to jedno z našich nejlepších mužstev, a na to utkání se těšíme," prohlásil kouč domácích.

Zatímco Sparta se v domácím prostředí může chlubit se svou stoprocentní bodovou úspěšností, tak venku je to přesně naopak. Stále totiž nebodovala na hřištích soupeřů. "S Příbramí nemáme v posledních zápasech úplně příznivou bilanci, chceme ji zlomit a vyhrát tam. Přes léto se tam hodně změnilo, ale znovu vychází z defenzivy a protiútoků," uvedl sparťanský trenér a manažer Jozef Chovanec, jehož týmu patří v tabulce pátá příčka. Tento zápas bude pro Letenské také generálkou na čtvrté předkolo Ligy mistrů se Žilinou.

Zatímco domácí výběr bude postrádat Jurdíka a Divíška kvůli dohodě mezi oběma kluby, tak se Chovancovi nebudou moci hlásit stále potrestaný Řepka a trojice zraněných Hušek, Vacek a Kušnír.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Plašil, Ricka, J. Štochl, Nohýnek - Klesa, Borek, Tarczal, Pleško - Wágner, Huňa.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kladrubský, Hejda, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Matějovský (Vachoušek), Žofčák, Kadlec - Wilfried.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.15 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň431010:510
2.Sigma Olomouc42209:38
3.Slavia Praha42206:48
4.FK Mladá Boleslav42116:27
5.Sparta Praha42027:46
6.1. FC Slovácko42026:46
7.České Budějovice41303:26
8.Bohemians 190541214:45
9.Baník Ostrava41214:55
10.FK Jablonec41214:65
11.1. FK Příbram41212:45
12.FC Hradec Králové41124:74
13.FK Ústí nad Labem41123:64
14.Slovan Liberec40313:43
15.FK Teplice40223:72
16.Zbrojovka Brno40043:100

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (382)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele