Gambrinus liga - souhrn 30. kola

01.06.2013, 18:58
Komentáře a souhrny
Plzeň neměla problémy v Hradci Králové a získala mistrovský titul, druhé Spartě nepomohla ani výhra nad Duklou. Jablonec zvítězil v Ostravě a skončí čtvrtý, na páté místo poskočila Olomouc...

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 0:3

01.06.2013 17:00

Góly: 1. Vladimír Darida, 10. Václav Procházka, 48. Marián Čišovský

Západočeši dokázali naplnit roli favorita, když na hřišti už jistého sestupujícího Hradce Králové nepřipustili možné zaváhání a po dvou letech si tak plzeňská Viktoria opět potěžká mistrovský pohár!

Na promáčený hradecký trávník podle očekávání vyběhly i uzdravené plzeňské opory Václav Procházka a Marek Bakoš. A také oni se ani ne po minutě mohli radovat: Rajtoral vrátil do středu na Daridu, jehož pohotová střela levačkou zaplula až do sítě - 0:1! Tento moment pochopitelně hostům dodal potřebný klid. Po deseti minutách navíc Horváth našel na zadní tyči hlavu Procházky a bylo to 0:2.

Možná už definitivní rozhodnutí mohla přinést ukázková spolupráce Koláře s Bakošem, jenž se rázem ocitl za obranou, avšak z úhlu na Koubka recept nenašel! Sestupující Votroci nepřidělávali Západočechům prakticky žádné problémy, když už se potom Harba dostal až na dostřel Kozáčikovy branky, tak byla jeho snaha zablokovaná. To na opačné straně Limberský po další pohledné kombinaci oslovil v šestnáctce hlavu Daridy, ten ale prostor tří tyčí netrefil.

Aktivita domácí ekipy se postupem času přece jen zvýšila a dokonce po rohu mohl udeřit Hochmeister, ale obtěžován Čišovským hlavičkoval nepřesně. Hned vzápětí se hradecký kapitán ukázal i před vlastní brankou, když jeho "malou domů" mohl potrestat Bakoš, ovšem tváří v tvář na Koubka nevyzrál! Zvýšit náskok mohli i Rajtoral a opět Darida, ani jeden z nich ale neuspěl.

Ve stejném duchu se pokračovalo i po obrátce. Odražený Horváthův centr přece jen do pokutového území dopravil Darida, Kolářovu hlavičku ale Koubek zpod břevna vytěsnil, načež Bakoš orazítkoval svým pokusem pouze břevno hradecké svatyně, ani to však Votroky nezachránilo a kulatý nesmysl dopravil z bezprostřední blízkosti za čáru Čišovský - 0:3. O dalším mistrovi tak už nikdo nepochyboval.

Jistý osud domácího týmu patrně neunesli hradečtí příznivci, kteří po hodině hry zapálili dýmovnice a později přidali i nějaké další předměty, hustý dým pak zahalil takřka celé hřiště, načež musel sudí Bílek dokonce utkání přerušit! Po chvíli se hráči opět vrátili na trávník a zbytek duelu se odehrál pod taktovkou Viktorie, jejíž převahu mohl zúročit i střídající Tecl, Rajtoralův centr však nedokázal z bezprostřední blízkosti usměrnit mezi tři tyče! Minutu před koncem řádné hrací doby se Tecl pro změnu obsadil do role asistenta, Darida ale z ideální střelecké pozice trestuhodně minul!

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice 1:0

01.06.2013 17:00

Góly: 6. Jan Navrátil

Sigma Olomouc doma udolala jedinou brankou Navrátila poslední České Budějovice 1:0 a zajistila si čtvrté místo. Bohužel Sigma se i přes tento úspěch do pohárů nepodívá.

Diváci na Andrově stadionu čekali na první branku jen šest minut. Olomoucký Jan Navrátil z první trefil šibenici Daňkovy branky, který tak byl naprosto bez šance - 1:0 pro Olomouc. Kdo ale čekal brankové hody, musel být zklamán. Byla to totiž první, ale zároveň poslední branka utkání. Nicméně šance k vidění byly. Škerle pálil vedle a Funda na druhé straně ztroskotal na dobrém Zlámalově zákroku. Sigma byla lepší, ale do konce prvního poločasu už se brankově nedokázala prosadit.

Druhý poločas začali lépe Budějovičtí, Táborský spálil velkou šanci, když trefil jen Zlámala. Hosty nevyužitá šance musela mrzet. Naneštěstí pro utkání další šance už nepřicházely. Hrálo se hodně nepřesně a kouskovaně. Sigma nejtěsnější vedení uhájila a připisuje si tři body.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Baumit Jablonec 0:1

01.06.2013 17:00

Góly: 78. Karel Piták

Domácí Baník dnes v podvečer prohrál s Jabloncem, utkání rozhodla jediná branka. Tu vstřelil deset minut před koncem zkušený Karel Piták a Baumit slaví cenné tři body.

Ostravští hráči byli svému sokovi víceméně rovnocenným soupeřem, čemuž také odpovídal bezbrankový stav po dlouhou dobu utkání. V začátcích utkání se jednalo především o neschopnost obou týmů dostat soupeře pod tlak, takže žádných větších šancí jsme se nedočkali.

Mnoho přihrávek v rámci domácího týmu směřovalo na nabíhající hvězdu Milana Baroše, zkušený hráč ale nedokázal přesně zakončit. Po třinácti minutách musel střídat Daniel Rossi, jehož místo zaujal Jakub Štochl. Jinak ale úvod první půle nic zajímavého nepřinesl. Po dvaceti minutách sice útočník Lukáš Třešňák dostal míč za záda brankáře Jiřího Pavlenky, ale jeho radost zkazil zvednutý praporek pomezního rozhodčího.

O chvíli později se zkušený záložník Karel Piták dostal před Pavlenku znovu, ale z relativní blízkosti jej neprostřelil. A po Fantišově přihrávce sice hrozil Milan Baroš, ale poslední klička mu nevyšla. Do zajímavé střelecké pozice se dostal Tomáš Jablonský, ale na něj byl připraven opět Jiří Pavlenka a ránu chytil.

Druhá půle byla přímým odrazem té první, ani druhé dějství v úvodu mnoho šancí nepřineslo. Když časomíra odkrojila z utkání hodinu, po chybě Baroše se do rychlého protiútoku dostali hosté. Třešňákova střela ale mířila nad bránu. Milan Baroš se snažil chybu napravit a po jeho centru se k bráně dostal Michal Frydrych, jehož projektil ale mířil překvapivě vysoko. Dvacet minut před koncem utkání se po skrumáži těl v pokutovém území dostal do zakončení Milan Baroš, ale hostující obrana si s jeho akcí poradila.

A tak utkání rozhodla jediná branka. Chvíli před koncem se po nahrávce Jana Kopice dostal do zakončení Karel Piták a jeho ránu zastavila až síť za zády brankáře Pavlenky - 1:0. Domácí Baník se sice snažil o vytvoření tlaku, ale tři body nakonec berou hosté.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko 1:3

01.06.2013 17:00

Góly: 61. Pavel Zavadil - 54. Martin Kuncl, 58. Marián Kovář, 79. Libor Došek

Svěřencům Svatopluka Habance se podařilo odpovědět na poslední vzájemný výsledek a zejména díky skvělému vstupu do druhého dějství si z jihomoravské metropole odváží kýženou výhru 1:3. Ta Slovácko uchová na deváté příčce, zatímco soupeř zůstává třináctý.

Zbrojovka měla od úvodního hvizdu více ze hry, častěji kontrolovala mičudu na svých kopačkách, skvěle chytající Melichárek byl však pro domácí neřešitelnou překážkou. To se potvrdilo hned vzápětí, když hostující brankář skvěle načasovaným vyběhnutím zneškodnil šanci Mezlíka! Tomu samému hráči následně chytil i ránu z dálky. A do třetice Mezlík opřel svůj projektil do břevna Melichárkovy branky! Ještě předtím ve vyložené pozici netrefil balón Pašek.

Ve druhých čtyřiceti pěti minutách se však hra Slovácka výrazně pozvedla, čemuž jistojistě pomohl i příchod odvážného Mariána Kováče, jenž zaujal místo nevýrazného Milana Kerbra. Domácí ekipa se musela rázem bránit a zvyšujícímu tlaku dlouho odolávat nedokázala. Valenta sice ještě nejprve z malého vápna napálil Doležala, Kunclův centr si však v 54. minutě srazil do branky Traoré a bylo to 0:1.

Po dalších čtyřech minutách navíc čerstvý Kovář vyhrál běžecký souboj s Doležalem a následně už pro něho nebyl problém usměrnit míč do opuštěné branky - 0:2. Zbrojovka se však ještě vrátila do hry, když do sítě zapadl tečovaný volný přímý kop Zavadila - 1:2. Konečné drama se ale nekonalo, definitivní klid dodal slováckému týmu Došek, který těžil z přesného pasu Valenty a hlavou zapsal svoji rekordní 13. branku!

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FK Příbram 1:1

01.06.2013 17:00

Góly: 57. Josef Šural - 10. Tomáš Wágner (pen.)

Bronzová příčka pro ročník 2012/2013 patří loňskému mistru Slovanu Liberec. Severočeši si třetí místo zajistili už v minulém kole, tudíž zápas s Příbrami pro ně nemusel mít takový náboj. Rozlučka s domácími fanoušky jim ale nevyšla, remízou 1:1 s Příbramí přišel Liberec o devítizápasovou šňůru beze ztráty bodu.

Liberec, který v předchozích devíti ligových zápasech neztratil ani bod, tentokráte neodstartoval dobře. Hostům stačilo deset minut na to, aby se dostali na severu Čech do překvapivého vedení. Obránce Fleišman fauloval ve vápně Mareše a sudí byl neoblomný. Nařízenou penaltu proměnil Tomáš Wágner a Příbram vedla 1:0. Liberci se směrem dopředu moc nedařilo, akce vedená Šuralem a Delargem zůstala nevyužita a na druhé straně zase Aziz neproměnil samostatný únik na Zbyňka Hauzra. Liberec začínal mít převahu až v závěru prvního poločasu, vidět byl zejména Šural, ale fanoušci domácího celku si museli na vyrovnání počkat do druhého poločasu.

Nicméně Příbram nehrála žádného zanďoura a krátce po změně stran měla na kopačkách druhý gól, který by dost možná mohl být rozhodující. Pleško napálil jen Hauzra, k dorážce se už nedostal Wágner. Liberec vzápětí přešel do protiútoku a Delarge Rybalkovu přihrávku nezužitkoval.

Slovan se dočkal vyrovnání až v 57. minutě, kdy se po Frýdkově centru prosadil Josef Šural - 1:1. Vzápětí mohl Liberec skóre otočit, Delarge ale trefil pouze boční síť. V 68. minutě došlo k dalšímu klíčovému momentu. Aziz fauloval Rybalku a po druhé žluté kartě musel předčasně opustit hrací plochu. Oslabená Příbram se pak musela bránit náporu Liberce, zvláště v závěru utkání. Dvě tutovky spálil Rabušic, nejprve dobře hlavičkoval a poté orazítkoval tyč!

Snaha Liberce vyhrát i desátý ligový zápas v řadě vyšla vniveč. Příbram cenou remízu uhájila.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Dukla Praha 3:0

01.06.2013 17:00

Góly: 15. Lukáš Vácha, 69. Václav Kadlec, 87. Václav Kadlec

Pražská Sparta ani tentokrát titul nezíská. Viktoria Plzeň si vše pohlídala a triumfem v Hradci slaví ligové prvenství. Sparťané dnes porazili v malém pražském derby Duklu 3:0, ale její vítězství má hodně hořkou příchuť.

Proč jsme nezvládli zápasy s Jihlavou a Brnem? To si po dnešku musejí říkat fotbalisté pražské Sparty, neboť právě tato utkání je stála ligový titul. Sparťané poslední kolo zvládli, za vítězstvím vykročili už v prvním poločase. V 15. minutě se ujal přímého kopu Lukáš Vácha a parádní střelou překonal brankáře Radu, krásná branka znamenala vedení Sparty 1:0. Převaha Sparty byla znatelná a ještě do konce prvního poločasu mohli zvýšit nejprve Hušbauer, po něm Krejčí a do třetice i Přikryl.

Fanoušci Sparty pochopitelně sledovali výsledek klání Viktorie Plzeň a z Hradce pro ně přicházely nepříznivé zprávy. Každopádně hráči plnili to, co měli a Dukle nastříleli další dvě branky. Nejprve odmítl vyrovnání Pospěch, proti kterému dobře zasáhl Vaclík a jen o pár minut později zvýšil na pohodlných 2:0 Václav Kadlec. Sparťanský útočník zužitkoval přízemní centr Pavla Kadeřábka - 2:0 pro Spartu.

Sparta si kráčela pro hořké vítězství. Čtyři minuty před koncem zápasu prostřelil Radu znovu Václav Kadlec a zápas byl definitivně zpečetěn. Na výsledku 3:0 se už v závěru utkání nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FK Teplice 0:4

01.06.2013 17:00

Góly: 23. Aidin Mahmutovič, 48. Martin Jindráček, 60. Francis Litsingi, 75. Martin Jindráček

Teplice si s chutí zastřílely v Mladé Boleslavi, které nasázely čtyři branky. Dvěma góly se blýskl Martin Jindráček, po jednom přidali jeho spoluhráči Aidin Mahmutović a Francis Litsingi.

Úvodní desetiminutovka začala nepřesností v podání Teplic, ani mladoboleslavský tým ale nehýřil aktivitou. Do první výrazné šance se probil Martin Jindráček, v úvodu zápase se ale pouze zastřeloval. po dvaceti minutách se již skóre poprvé měnilo, protože obránce Petr Johana nestihl výpad Aidina Mahmutoviće a bosenský útočník se rázem ocitl tváří v tvář brankáři Millerovi. Toho díky přesné střele překonal a hosté mohli poprvé slavit.

Po půlhodině měl Mahmutović další velkou šanci, ale na hranici malého vápna míč netrefil ideálně a ten mu tak odskočil. Těsně před poločasovou přestávkou ještě inkasoval žlutou kartu David Jablonský. Sotva se mladoboleslavští rozkoukali po návratu ze šaten, hosté udeřili znovu. Litsingi našel výbornou nahrávkou nabíhajícího spoluhráče Jindráčka, který si přízemní střelou připsal na konto svůj první střelecký úspěch dnešního zápasu.

O pár minut později se situace otočila, rychlého Mahmutoviće obránci Mladé Boleslavi nestíhali a tak měl srbský hráč dostatek času na konstruktivní řešení. Výbornou nahrávkou našel nehlídaného Francise Litsingiho, který v poklidu zakončil - 3:0.

Velmi špatně hrající domácí tým si nedokázal vytvořit ani jednu stoprocentní šanci a naopak ještě jednou inkasoval. Ve formě hrající hosté si poradili s tragickou rozehrávkou domácích, obrali o míč Františka Ševinského a v početní výhodě 4 na jednoho skórovali! Mladá Boleslav jako by dnes byla jen do počtu, nevyužila ani závěrečného vyloučení obránce Davida Jablonského. Teplice tak deklasují svého soupeře a po právu si odvážejí tři body.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Slavia Praha 3:1

01.06.2013 17:00

Góly: 23. Lukáš Vaculík, 30. Václav Koloušek, 40. Tomáš Marek - 33. David Hubáček

Vítězná slávistická šňůra pod vedením staronového kormidelníka Michala Petrouše skončila, Slavia si z Vysočiny odváží tři inkasované branky a sezónu zakončí, stejně jako před třemi lety, na sedmé příčce.

Domácí měli hodně aktivní nástup a již po dvou minutách se hnal do šance Masopust, jeho troufalý pokus o efektní lob mu však nevyšel a kromě Rakovana přehodil i branku samotnou. Zasloužená odměna tak pro Komňackého družinu přišla až ve 24. minutě: Jungr na zadní tyči oslovil kapitána Vaculíka, jehož hlavička otevřela skóre - 1:0! Reagovat mohl z totožné akce Škutka, avšak Blažek kryl!

To mohlo Pražany záhy mrzet dvojnásobně. Pohlednou kombinaci Kolouška s Masopustem zakončil prvně jmenovaný přízemní střelou k levé tyči - 2:0. Radost Vysočiny však neměla přílišného trvání. Dohadování jihlavských hráčů o tom, jestli se měl rohový kop vůbec zahrávat, využil Hubáček a svým druhým ligovým zásahem za Slavii snížil na 2:1. Srovnat krok mohl Juhar, tvrdým pokusem ale na domácího brankáře recept nenašel. Znovu tak udeřilo na opačné straně: Koloušek oslovil Marka, který povedeným lobem přehodil Rakovana - 3:1.

Vyjma šance Vošahlíka, jemuž zakončení nesedlo podle představ, jsme po změně stran byli svědky hlavně fanouškovského souboje. Zatímco příznivci Jihlavy mohutně oslavovali záchranu mezi elitou, fanoušci SKS o sobě dávali vědět zejména prostřednictvím dělobuchů a dýmovnic, načež museli kvůli hustému kouři (podobně jako v Hradci Králové) zasahovat těžkooděnci. Dvacet minut před koncem mohl snížit Hurka, jeho snahu ale skvěle chytající Blažek za svá záda nepustil!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň30205554:2165
2.Sparta Praha30196555:2363
3.Slovan Liberec30166846:3454
4.Baumit Jablonec301310749:4149
5.Sigma Olomouc30138938:2947
6.Dukla Praha301113648:3746
7.Slavia Praha301191041:3342
8.FK Mladá Boleslav301081234:4338
9.1. FC Slovácko301071337:4137
10.Vysočina Jihlava30715836:4236
11.FK Teplice30881436:4732
12.1. FK Příbram307111227:3932
13.Zbrojovka Brno30951634:5332
14.Baník Ostrava30781534:4429
15.České Budějovice30751824:4926
16.FC Hradec Králové305101527:4425

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (343)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele