Gambrinus liga - preview 30. kola

01.06.2013, 08:41
Previews
Až v posledním ligovém kole se rozhodne o držiteli českého titulu. Plzeň pro jistotu prvního místa potřebuje vyhrát v Hradci Králové, jakýkoliv jiný výsledek dává naději Spartě, která na Viktorii ztrácí dva body. Má však horší skóre. Ve zbytku tabulky již o nic nepůjde. Právě Hradec Králové a České Budějovice se svými zápasy s nejvyšší soutěží rozloučí...
FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň  (sobota 17:00)
Plzeň minulý týden nevyužila mečbol poté, co doma podlehla mistrovskému Liberci 1:2. Poslední příležitost má v závěrečném ligovém kole, kdy zavítá do Hradce, jenž se loučí s prvoligovou příslušností.

Hradec sestupuje do druhé ligy, v tabulce však nemusí skončit na úplném dně. Pouhý bod totiž ztrácí na předposlední České Budějovice. Ale od domácích se nečeká, že by něco uhráli proti vedoucí Plzni. Přesto tým oslabený o stopera Jánošíka a nejlepšího střelce Uškoviče, kterým klub neprodloužil smlouvy, se bude chtít v domácím prostředí důstojně rozloučit s nejvyšší soutěží. "Víme, že můžeme bojem o titul zamíchat. Jen se musíme rozhodnout, jestli dáme příležitost mladším hráčům, aby dostali prostor. Určitě se ale připravíme tak, abychom to Plzni co nejvíce znepříjemnili. Na jaře jsme doma ani jednou nevyhráli, tak chceme fanouškům udělat radost. S takto kvalitním soupeřem bude jakýkoliv bodový zisk úspěch. Nefandím ani Plzni, ani Spartě. My budeme v sobotu hrát sami za sebe. A jestli bude mít titul ten, nebo ten, mě nezajímá. Já to přeji oběma," pronesl trenér domácích Luboš Prokopec, jenž bude dále postrádat rekonvalescenta Dvořáka a potrestaného Strnada.

Plzeňští mohli již v uplynulém kole slavit mistrovský titul, jenže doma klopýtli s Libercem a toto zaváhání musí napravit v posledním kole na půdě posledního Hradce. "Mrzí nás, že jsme proti Liberci dostali gól v poslední minutě, protože kdybychom uhráli remízu, tak by pro nás teď byla situace ještě výhodnější. Na druhou stranu jedeme do Hradce, a pokud chceme být mistři, tak to musíme potvrdit v tom zápase," řekl plzeňský kouč Viktorie Pavel Vrba, jehož tým musí v posledním ligovém zápase vyhrát, aby se nemusel ohlížet na výsledek Sparty. V případě, že by Západočeši remizovali a sparťané vyhráli, by při stejném bodovém součtu a vyrovnané bilanci ze vzájemných zápasů rozhodovalo skóre. Plzeň má aktuálně 51:21 a Sparta 52:23. Při shodném skóre by muselo rozhodnout dodatečný zápas, což se v ligové historii ještě nikdy nestalo. Hosté nebudou moci počítat s trojicí zraněných Bakošem, Adamovem a Hejdou. Nejistý je start Procházky.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Holeš, Hochmeister, Hájek, Poděbradský - Šisler, Schwarz - Malinský, Harba, Štěpán - Kulič.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 6.50 - 1.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - České Budějovice  (sobota 17:00)
Olomouc zakončí svou sezonu posledním ligovým zápasem proti Budějovicím, které společně s Hradcem opouštějí nejvyšší soutěž.

Hanákům se moc nepovedla druhá polovina jara, ještě v dubnu okupovali třetí pozici a díky špatným výsledkům se před posledním kolem propadli až na šesté místo. Tím tak přichází o možnost si zahrát v příštím ročníku Evropské ligy. Ale sezonu mohou zakončit na čtvrtém místě, na něj ztrácí pouhé dva body. K této metě vede jedině vítězství Sigmy a zaváhání Dukly a Jablonce. "Je pořád o co hrát a není nám jedno, jestli skončíme čtvrtí nebo šestí. Sám nevím, co od Budějovic čekat. Probíhají tam nějaké změny a nastoupí asi v nějakém jiném složení. Dívali jsme se na jejich standardky, ale hlavně se soustředíme na svou vlastní hru, kterou se chceme prosadit. Máme ještě šanci v případě výhry skončit čtvrtí a chceme ji využít," přeje si trenér domácích Martin Kotůlek, jenž bude postrádat trio zraněných Vepřeka, Ordoše a Dreksu. Otazníky visí nad startem Hořavy.

Budějovice letos sestupují a ligu chtějí dohrát se ctí. "I když je to poslední kolo a jsme jistým sestupujícím, hráči musí mít motivaci. Přeci jen hrají také o svoji budoucnost. Bude to pro mě hořké loučení, jelikož jsem doufal, že se zachráníme. Všichni víme, že to byl pouze dočasný záskok, a jsem zklamaný, že se záchrana nepovedla," posteskl si kouč hostí Pavol Švantner, pro něhož to bude poslední zápas na lavičce Jihočechů. V sestavě hostí budou chybět vykartovaní Rýdel a Klesa, dále nenastoupí kvůli reprezentačním povinnostem Linhart a nejistý je start Machovce.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Sukup, Škerle, Šindelář, Koutný - Pospíšil, Plšek, Schulmeister - Petr, Doležal, Navrátil.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Halama, Lengyel, Machovec - Wermke, Benát, Rýdel, Sandro - Táborský, Hora.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Baumit Jablonec  (sobota 17:00)
Zachráněný Baník se rozloučí před svými diváky. Na Bazaly přijede Jablonec, kterému rovněž o mnoho nejde.

V Ostravě jsou rádi, že potřetí v řadě udrželi s odřenýma ušima záchranu v nejvyšší soutěži a mohou se pomalu připravovat na další sezónu. Čerstvě odvolaný trenér Baníku Martin Pulpit sice dovedl Ostravu jen tak tak k záchraně, ale hra ani výsledky nikterak nenadchly. Až příští sezóna možná ukáže, zda se v Baníku bude konečně pracovat koncepčně. V posledních třech utkáních na domácím hřišti Baník neprohrál. Chybět mu budou zranění Zawada, Mach, Milosavljev a Svěrkoš.

"Své jmenování do funkce vnímám jen jako provizorní řešení na jeden zápas. Věříme, že z hráčů spadne tíha po náročném boji o záchranu a proti Jablonci podají uvolněný výkon. Můžeme už hrát bez existenčního tlaku. Ligu rozhodně chceme zakončit vítězstvím, které by bylo nejlepší odměnou našim fanouškům za perfektní podporu v celé sezoně," uvedl nový kouč Tomáš Bernady.

V Jablonci nezvládli výsledkově jarní část nejvyšší soutěže, ale cíle byly naplněny v domácím poháru, ze kterého se Severočeši díky penaltovému vítězství kvalifikovali do evropských pohárů. V tabulce Gambrinus ligy bojují o umístění mezi čtvrtým a šestým místem. Venku se Jablonec z vítězství radoval naposledy v listopadu loňského roku. Do utkání nenastoupí vykartovaný Hubník.

"Jedním z našich cílů je jednoznačně uspět v ligové soutěži. Máme ještě šanci bojovat o čtvrté místo a rádi bychom čtvrtí také skončili. Neprohráli jsme posledních pět zápasů a byla by škoda to před přípravou na další sezonu zahodit," motivuje před zápasem trenér hostů Roman Skuhravý.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Frydrych, Vomáčka, Kaprálik, Stronati - Fantiš, Droppa, Lukeš, Kukec - Baroš, Staško
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Štochl, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Zoubele - Třešňák
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.25 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Jihomoravské derby zachráněných celků ze středu tabulky se odehraje v Brně. Zbrojovka nastoupí proti borcům z Uherského Hradiště.

Brno zvládlo závěr sezóny, když v důležitých domácích utkáních zdolalo Sigmu, Baník či Spartu. V první lize tak bude zástupce druhého největšího města republiky působit i v příští sezóně. Proti Slovácku má Brno skvělou bilanci. V lize s ním naposledy prohrálo v roce 2002, od té doby ve 14 utkáních desetkrát zvítězilo a čtyřikrát remizovalo. Posledních šest vzájemných utkání Brno vyhrálo vždy, při celkovém skóre 14:0! Kvůli kartám nenastoupí Frejlach a Sus.

"Nálada v týmu je po zajištění záchrany dobrá, dostali jsme se ze všech problémů a stres opadl. Chceme pochopitelně vyhrát, hráči bojují o prémie. Na druhé straně může být fotbal bez stresu uvolněnější, zápas klidně může skončit výsledkem 5:3, protože chceme také bavit diváky. Pozor si musíme dát na kanonýra Doška," řekl trenér Ludevít Grmela.

Motivací pro Slovácko může být právě ona zmíněná tragická bilance se soupeřem z moravské metropole. Slovácko i přes nevyrovnané výkony nakonec slaví setrvání v nejvyšší soutěži a pochlubit se může i dobrou bilancí z poslední doby. V posledních pěti utkáních prohrálo pouze s rozjetým Libercem. Slovácko nastoupí v plné sestavě.

"Naším cílem je být druhým nejlepším moravským týmem po Sigmě Olomouc. Což znamená v Brně uspět a zlomit dlouhou nevydařenou sérii. Jsme si vědomi kvalit Brna, které dokázalo doma porazit i Spartu. Spoléhám na to, že v posledním zápase, kdy už jde hlavně o výkon, se budeme prezentovat dobrým fotbalem. Také proto, že se do Brna chystá hodně našich fanoušků, které nechceme zklamat," uvedl Svatopluk Habanec.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - Hyčka, Brabec, Pernica, Husár - Pašek, Buchta, Mezlík, Zavadil, Lutonský - Kroupa
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Košút, Trousil, Reinberk - Volešák, Šumulikoski, Daníček, Valenta - Kerbr, Došek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slovan Liberec - 1. FK Příbram  (sobota 17:00)
Liberec zakončí úspěšnou jarní část sezony domácím ligovým utkáním proti Příbrami, která se v nejvyšší soutěži zachránila.

Liberec hrál na jaře nejlepší fotbal, z devátého místa po podzimu se díky sérii devíti výher za sebou posunul na třetí místo, o nějž už nemůže přijít a v příští sezoně si zahraje Evropskou ligu. Severočeši by se rádi doma rozloučili se svými fanoušky desátým vyhraným zápasem v řadě. "Budeme chtít potvrdit naši dobrou formu a rozloučit se s publikem dobrým výkonem i výsledkem. Mohl by být k vidění ofenzivně naladěný fotbal. My ho praktikujeme v každém zápase a z Příbrami teď spadl balvan v podobě boje o záchranu. Otázkou je zdravotní stav, po Plzni máme nějaké šrámy. Každopádně Janů a Hauzr se na hřiště dostanou," prozradil trenér domácích Jaroslav Šilhavý, jenž bude postrádat v základní sestavě zraněného Pimparu a otazníky visí nad startem dvou hráčů Kováče a Frýdka.

Příbram zakončí sezonu okolo 12. místa, momentálně je dvanáctá, ale může se propadnout až na poslední nesestupovou 14. pozici, na níž se ocitají Teplice. Hosté nejedou do města pod Ještědem s poraženeckou náladou, rozhodně hodlá potrápit favorita. "Hrajeme proti nejlepšímu mužstvu na jaře a čeká nás velice náročný zápas. Jedeme k týmu, který hraje evropské poháry, a pro všechny z nás je velká výzva udělat maximum k tomu, abychom v Liberci uspěli," prohlásil příbramský kouč František Straka, jenž nebude moci počítat s oběma zraněnými Abrahamem a Šlapákem. Otazníky visí nad startem Danoského a Šmejkala.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hauzr - Kušnír, Kováč (Karišik), Kelič, Fleišman - Šural, Janů, Rybalka, Delarge - Štajner - Rabušic.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Pilík, Koukal, Mašán, Tarczal, Mareš - Wágner.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Sparta může pomýšlet na titul i v posledním 30. kole české nejvyšší soutěže. Doma musí zdolat v malém pražském derby Duklu a doufat v zaváhání Plzně. To Dukla bude hrát o udržení čtvrté pozice v tabulce.

Díky prohře Plzně s Libercem v uplynulém kole se Sparta opět vrátila do vážné hry o titul. Pokud chtějí Letenští v sobotu večer slavit titul, musí doma zdolat Duklu a spoléhat, že Plzeň v Hradci prohraje. Pokud by však Západočeši remizovali, o slovo by se přihlásila matematika a její počty. Pokud dojde ke stejnému skóre, bude se muset uskutečnit dodatečný zápas o titul. Plzeň má aktuálně 51:21 a Sparta 52:23. "Jsme rádi, že v posledním kole máme stále šanci bojovat o titul. Naděje je sice malá, nemáme vše jen ve svých rukou, ale odhodlání z našeho týmu cítím velké. Dokud můžeme o titul bojovat, je naší povinností se o to prát až do úplného konce. Na zápas Plzně v Hradci se nechceme příliš ohlížet, základem je, abychom porazili Duklu. I když je jasné, že informace o průběžném stavu v Hradci mít budeme," prohlásil trenér domácích Vítězslav Lavička.

Dukla, která neprohrála posledních 9 zápasů, prožívá velmi vydařenou sezonu. V tabulce jí patří čtvrté místo, jež bude chtít uhájit i v závěrečném kole. Duklu mohou ještě sesadit Jablonec a Olomouc. Pro hosty to bude hodně těžký úkol, protože nastoupí proti týmu, který hraje o titul a musí bezpodmínečně zvítězit. "Stojí proti nám soupeř, který dostal novou šanci na titul, takže bude určitě maximálně motivovaný. Pro kluky bude tento zápas zároveň taková odměna za úspěšné jaro, ale určitě to nebudou moci brát až příliš uvolněně, jako že si jdou jen zahrát fotbal. Kdybychom dělali takové chyby jako v prvním poločase v Ostravě, za které nás Baník trestal, tak na Spartě bychom byli za stejné chyby trestáni dvakrát tolik. Budeme chtít udržet neporazitelnost a zůstat na konečné čtvrté pozici," řekl trenér Dukly Luboš Kozel.

Sparta nebude moci počítat v základní sestavě s dvojicí vykartovaných Lafetou a Kweukem, hrát rovněž nebude zraněný Jarošík a otazník visí nad startem Holka. Hosté přijedou bez zraněného Svatonského.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, Švejdík, Polom, Pamič - Vácha - Kadlec, Hušbauer, Matějovský, Krejčí - Bednář.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Štetina, Vorel, Vrzal - Borek, Gedeon, Malý - Berger, Pospěch, Néstor.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Teplice  (sobota 17:00)
Souboj dvou zklamaných celků, které zdaleka nenaplnily předsezónní ambice, uvidí diváci v Mladé Boleslavi. Domácí se zde v posledním kole utkají s Teplicemi.

Mladá Boleslav zůstane v tabulce osmá, ať dopadne výsledek utkání jakkoliv. V domácím poháru se sice probojovala do finále, ale porážka v penaltovém rozstřelu a zavřená brána do pohárové Evropy znamená další zklamání. Na právě končící sezónu tak bude chtít zraněními decimovaný tým rychle zapomenout. V lize již šestkrát v řadě nevyhrál. Zranění jsou Brunclík, Dosoudil, Magera a Nešpor, nejistý start panuje u další řady hráčů.

"Poslední utkání ligového ročníku hrajeme před svými fanoušky, a tak pro každého fotbalistu musí být profesionální povinností rozloučit se kvalitním výkonem a pohlednou hrou. Věřím, že k tomu tak všichni přistoupí," okomentoval situaci před posledním utkáním trenér Minář.

Byla to fuška, ale Teplice se v lize nakonec přeci jen zachránily. Takový scénář by před sezónou nečekal zřejmě nikdo. V Mladé Boleslavi budou moci žlutomodří napravit svou tragickou bilanci z venkovních hřišť, kde letos dokázali pouze jedinkrát zvítězit a třikrát remizovat. Do utkání nezasáhnou vykartovaní Ljevakovič a Vondrášek a zraněný Rosa. Čajič byl uvolněn pro bosenskou reprezentaci do 21 let.

"Záchranu už máme jistou, v tabulce jsme chtěli být výš, ale s ligou se v Boleslavi chceme rozloučit důstojně. Zápas už beru spíše jako přípravu na další sezonu, hráči proti dobrému soupeři mohou ukázat, co v nich je. Už ale máme jasno o tom, s kým do další sezony počítáme a s kým se rozloučíme. V tomto ohledu už utkání v Boleslavi roli hrát nebude. Klíčové pro nás bylo, jak si kdo vedl v utkáních, kdy šlo o všechno," prozradil trenér Ščasný.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Johana, Kúdela (Ševinský), Bořil - Ščuk, Jarolím - Zahustel, Mareš, Sivrič - Chramosta
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Krátký, Kaufman, Jablonský, Chovanec - Litsingi, Vachoušek, Matula, Podaný - Mahmutovič, Jindráček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Vysočina Jihlava - Slavia Praha  (sobota 17:00)
Na poslední zápas této sezóny si mohou diváci zajít rovněž v Jihlavě. Remízový přeborník z Vysočiny doma přivítá rozjetou Slavii Praha.

Nováček zvládl sezónu dobře. Pod zkušeným trenérm Komňackým, jedním z mála trenérů, který letos odkoučoval celý ročník, se Jihlava pohybuje téměř celé jaro v klidných vodách středu tabulky a především díky remízám byla zachráněna již několik kol před koncem. Dokonce i sestupující České Budějovice mají více vítězství než Vysočina. Na domácím stadionu Jihlava padla pouze jednou a tuto statistiku bude chtít nechat i po posledním kole nezměněnou. Z vítězství se ale Jihlava neradovala již osm utkání v řadě. Nenastoupí vykartovaní Josl a Kučera a zranění Kopic a Kliment.

"Chtěli bychom se důstojně rozloučit a poděkovat kvalitním výkonem fanoušků za podporu po celou sezonu. Zároveň bychom chtěli prodloužit naši úspěšnou domácí sérii, kdy jsme na vlastním stadionu podlehli pouze Jablonci a dokázali jsme i proti nejlepším soupeřům uhrát dobré výsledky. Slavia představuje špičkové české mužstvo s obrovskou tradicí a pro nás je velkou motivací v nadcházejícím zápase uspět," řekl jihlavský kouč František Komňacký.

Slavia se probrala z útlumu a na konci sezóny sbírá body jako na běžícím páse. Trenér Petrouš ještě nepoznal nic jiného než vítězství, navíc při skóre 12:2 z posledních čtyř zápasů. Škoda jen pro sešívané, že po nepovedeném podzimu hrají prakticky celé jaro pouze o umístění v tabulce. K dispozici nebudou zranění Mičola, Fenin a Dobrotka, nejistý start je u Gecova a Škody.

"Myslím si, že bychom měli využít naší dosavadní série a udělat všechno pro to, abychom ji prodloužili. Ale hráči musí určitě počítat s tím, že se Jihlava na ně ještě více a lépe připraví, bude více bojovat než třeba v jiných zápasech. Přijede k nim Slavia a navíc má poslední zápas doma," uvedl trenér Slavie Petrouš.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Marek, Tlustý, Šourek, Čvirik - Masopust, Rada, Jungr, Koloušek, Vaculík - Šimonek
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Dostál, Bortel, Hubáček, Čonka - Vošahlík, Petrák, Zmrhal, Koreš - Kisel - Škutka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň29195551:2162
2.Sparta Praha29186552:2360
3.Slovan Liberec29165845:3353
4.Dukla Praha291113548:3446
5.Baumit Jablonec291210748:4146
6.Sigma Olomouc29128937:2944
7.Slavia Praha29119940:3042
8.FK Mladá Boleslav291081134:3938
9.1. FC Slovácko29971334:4034
10.Vysočina Jihlava29615833:4133
11.Zbrojovka Brno29951533:5032
12.1. FK Příbram297101226:3831
13.Baník Ostrava29781434:4329
14.FK Teplice29781432:4729
15.České Budějovice29751724:4826
16.FC Hradec Králové295101427:4125

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (638)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele