Gambrinus liga - souhrn 3. kola

30.07.2010, 19:24, aktualizováno 02.08.2010, 19:54
Komentáře a souhrny
Příbram i Olomouc v nové sezoně stále neprohrály. Ve vzájemném duelu si po bezbrankové remíze body rozdělily. Slavia v sobotu doma porazila Boleslav a dočkala se první výhry v sezoně. Na tu po remíze v Ústí stále marně čeká Liberec, stoprocentní domácí bilanci drží Slovácko. V neděli Baník Ostrava jasně přehrál Brno, Plzeň si poradila s Bohemians a doma byly proti Spartě úspěšné i České Budějovice. Severočeské derby mezi Jabloncem a Teplicemi vítěze nemělo.

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 0:0

02.08.2010 18:00

Góly: -

Olomouc se v případě výhry mohla opět vrátit do čela tabulky, jenže v Příbrami toho moc nepředvedla a domů si veze pouze bod. Ten získala za bezbrankovou remízu.

Sigma držela v úvodních minutách většinu času míč na svých kopačkách, nijak toho ale nedokázala využít. Byla sice mírně aktivnější, avšak zmohla se jen na hodně nepřesnou ránu Petra, s pokusem Hubníka si naopak poradil Hruška.

To Příbram mohla hned ze své první příležitosti vstřelit branku. Huňa dostal parádní centr za obranu, ovšem nedokázal jej ideálně zpracovat a o míč přišel. Domácí defenzíva sice hrála pod permanentním tlakem, ale i přesto nedělala žádné výrazné chyby a nepřipustila před gólmanem Hruškou nějaké nebezpečné akce. Také proto diváci, především ti hostující, zatleskali i zblokované střele Šultese ze 40. minuty.

Ve druhém poločase konečně přišly skutečně gólovky, po jedné na každé straně. Jako první dala o sobě vědět Příbram. Nohýnek na levé straně hřiště obešel dva protihráče, nacentroval do pokutového území, kde dokázal najít Jurdíka, který ale pálil vedle. Na druhé straně hřiště pro změnu netrefil z metru prázdnou bránu olomoucký mladík Jakub Petr.

Sigma se sice stále snažila dobývat svatyni svěřenců kouče Hřídela, nakonec to byla ale Příbram, která mohla rozhodnout tento duel. V 75. minutě gólman Blaha vychytal nejprve střelu Štochla, vzápětí pálil těsně mimo Michal Klesa. Oba celky se tak rozešly smírně.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - FK Teplice 1:1

01.08.2010 18:00

Góly: 9. Tomáš Pekhart - 90. Milan Matula

Jablonec si za posledních sedm dní neužil přílišnou dávku fotbalového štěstí. Nejprve utrpěl tvrdý debakl 1:4 na půdě Olomouce a během týdne prohrál v Nikósii úvodní duel 3. předkola Evropské ligy. Proti dosud bídným Teplicím měl dnes vítězství na dosah, v poslední minutě o něj ale přišel. Konečný výsledek tedy zní 1:1.

Start do zápasu vyšel jabloneckým fotbalistům skutečně na jedničku. Stačilo jim pouhých devět minut a už vedli. Nutno ale dodat, že úvodní gól darovaly Teplice domácím skutečně na zlatém podnose.

Zkušený stoper Petr Lukáš se dopustil obrovské minely. Jeho malou domů totiž vystihl útočník Tomáš Pekhart, který tak šel na gólmana Slavíka zcela sám a jako správný kanonýr nezaváhal. Byla to pro něj letos již třetí branka.

A bývalý hráč anglického Tottenhamu zanedlouho dokonce rozvlnil síť podruhé, tentokrát mu ale rozhodčí odmávali ofsajd. Aktivitou hýřil i jeho parťák David Lafata. Ten naopak ve výborné pozici jen těsně nedosáhl na prudkou přihrávku Karla Pitáka.

Druhý gól skutečně nebyl dnes Pekhartovi přán. V 38. minutě mu nechybělo mnoho, jeho hlavičku ale nakonec zastavilo břevno. V závěru se osmělily také Teplice a výsledkem byla příležitost Zoubeleho, který však mířil z první nad.

Ve druhém dějství se čekalo na pořádnou šanci až do 64. minuty, kdy málem udeřili hosté. Po rohovém kopu měl nečekaně dostatek prostoru k zakončení Vlastimil Stožický a gólmana Michala Špita pořádně vystrašil, ten jeho střelecky pokus vyrazil nad břevno.

O moc lépe nedopadnul zhruba o deset minut později ani Alen Melunovič. Bosenský mladík obehrál v pokutovém území Pavlíka a měl před sebou vynikající příležitost ke snížení. Bohužel ale poslal míč přesně do rukavic domácího gólmana.

V závěrečných minutách si Jablonec průběh zápasu hlídal, v posledních vteřinách ale připravil svým příznivcům skutečný šok. Došek našel na hranici šestnáctky Matulu a jeho následná tečovaná střela skončila až za zády Špita. Teplice tak vybojovaly svůj první letošní bod.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Zbrojovka Brno 3:0

01.08.2010 17:00

Góly: 39. Zdeněk Šmejkal, 67. Adam Varadi, 72. Fernando Neves (pen.)

Ostravský Baník se konečně střelecky probudil, Zbrojovka si z Bazalů odvezla porážku 0:3 a zůstává nadále bez bodu. Do brněnské sítě se postupně trefili Šmejkal, Varadi a z pokutového kopu Fernando Neves.

Baník se proti Zbrojovce rozjížděl pomalu, vůbec první šance zápasu přišla až v 18. minutě, jenže rohový kop neusměrnil do sítě nikdo z trojice Neves, Šmejkal, Bolf. Brno odpovědělo až po půlhodině hry velice povedenou ranou Polácha, k radosti brněnských chyběla ještě větší přesnost. Snad ještě větší šance se naskytla Trousilovi, po dobrém centru mířil nepochopitelně mimo branku. Brno svoje šance nevyužilo, a tak zákonitě přišel trest v podobě branky. Po sedmém rohovém kopu Baníku se ve vzduchu prosadit Zdeněk Šmejkal a Baník vedl 1:0. Do konce prvního poločasu už se nic nestalo, Baník vedl po prvním poločase 1:0.

Zbrojovka začala druhou půli aktivněji, jenže to platilo pouze pro úvodních pár minut. V 67.minutě totiž přidal druhou branku Adam Varadi, za skvělou přihrávku mohl poděkovat Martinu Lukešovi - 2:0 pro Baník Ostrava. Jakoby to pro Zbrojovku nebylo málo, tak o pár minut později fauloval v pokutovém území Křeček Hušbauera a Baník mohl zahrávat pokutový kop. Fernando Neves tuto šanci nepromarnil a Ostrava navýšila už na 3:0. Deset minut před koncem mohl snížit Okleštěk, jeho střelu ale Daněk vyboxoval. Brno vstřelit branku nedokázalo a jelikož tři obdržely, tak odjíždějí z Bazalů bez bodu.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Bohemians 1905 2:1

01.08.2010 17:00

Góly: 44. Daniel Kolář, 69. Pavel Horváth - 83. Martin Nešpor

V novém ročníku se zatím plzeňská Viktorka ukazuje ve výborném světle a navázat na předchozí úspěchy toužila také proti Bohemians. Sice nepředvedla žádný oslnivý výkon, ale tři body jsou její. Konečný výsledek zní 2:1 ve prospěch domácích.

Úvodní půle po většinu času fotbalové příznivce svým vývojem nudila. Šancí bylo jako šafránu, jediného gólu se nakonec diváci dočkali až v samotném závěru.

Bohemians sice díky hlasité podpoře svých fandů hráli v podstatě na domácí půdě, přesto se dá říci, že celou dobu jen odolávali tlaku Plzně. Jejich "beton" ale přinášel kýžený úspěch, jelikož ofenzivní hráči Západočechů mohli na nějaké stoprocentní gólovky zapomenout.

Až v 38. minutě po standardní situaci přišel konečně zajímavý okamžik. Horváthovu střelu dokázal gólman Marek vyrazit, k míči se ale dostal Rezek, přihrál jej Bystroňovi, jenž nastřelil tyč.

I přes velkou snahu ovšem nakonec odcházeli Klokani do kabin za nepříznivého stavu. Hruška vyslal po lajně dopředu Jiráčka, který následně našel v pokutovém území Daniela Koláře, a ten už bez problémů přesně zakončil.

Během poločasové přestávky všichni věřili, že přijde změna a fotbalové představení nabídne mnohem více atraktivity. Jenže jejich očekávání se nakonec nenaplnila. Pražané sice konečně začali myslet také na útok, avšak jejich snažení bylo vskutku marné.

Rychlé protiútoky dokázala Plzeň odvracet bez větších komplikací, a tak gólman Krbeček příliš práce neměl. Jeho spoluhráči nakonec přidali i druhou branku. Těsně před pokutovým územím byl faulován Jan Rezek, exekuce přímého kopu se chopil velezkušený Pavel Horváth a opět potvrdil, že góly ze standardních situací střílet nezapomněl.

V závěru přišlo z ničeho nic snížení hostů. V 83. minutě si hrál Kolář s míčem tak dlouho, až mu jej hráči Bohemians odebrali, okamžitě šli do rychlého protiútoku, na jehož konci byl Martin Nešpor. Ten nezaváhal a poslal míč neomylně do sítě. Na nějaký zvrat už ale bylo poměrně pozdě, a proto Bohemians jedou domů bez bodů.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 1:0

01.08.2010 17:00

Góly: 63. Marián Jarabica

Už druhou porážku si překvapivě připsala Sparta. Letenští potvrdili, že se jim na jihu Čech nedaří a před důležitou pohárovou odvetou v Polsku to není dobrá zpráva. Hrdinou Českých Budějovic se stal Marian Jarabica, který vstřelil jedinou branku utkání.

Sparta začala v Budějovicích aktivně a měla spoustu dobrých příležitostí otevřít skóre utkání. Vůbec jako první pořádně ohrozil branku domácích Jeslínek, kterého krásně vysunul do šance Žofčák. Jeslínek si ale se situací vůbec neporadil. Když z druhé vlny nezamířil přesně ani Zeman, na ukazateli skóre stále svítil stav 0:0.

To platilo i po další dobré příležitosti Sparty, Zemanův centr sklepl pro Kladrubského Třešňák a brankář Kučera se předvedl dobrým zákrokem. Převaha Sparty pokračovala, z pětadvaceti metrů vypálil Jan Krob a Kučera opět dobře zasáhl. Ve 34. minutě zahrávali hosté standardní situaci, z přímého volného kopu napřáhl Žofčák a Kučera jeho pokus vyškrábl na rohový kop. Brankou neskončila ani pohledná kombinace Žofčáka, Jeslínka a Třešňáka, poslední jmenovaný nedokázal trefit domácí branku. Pražané měli v prvním poločase větší převahu, jenže jí nedokázali gólově zužitkovat.

Ve druhém poločase se více do útočení zapojily i domácí České Budějovice. Přesně po hodině hry mohl zajistit překvapivé vedení Budějovic Ondráček, ten se dostal za sparťanskou obranu i brankáře Zítku, vše z pohledu Sparty zachránil Hejda. O dvě minuty později už byla senzace na světě. Marian Jarabica se pokutovém území dostal ke střele a České Budějovice vedly nad Spartou 1:0.

Letenští se pokoušeli o okamžitou odpověď, další střelu na branku Kučery vyslal Adiah, jenže nepřesně. Čas pak začal pro Spartu kvapit rychleji ale obhájce prvenství dlouho nedokázal nic vymyslet. České Budějovice udržely příznivý výsledek až do konce a Spartě připravily už druhou porážku v letošní sezoně.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FC Hradec Králové 2:1

31.07.2010 18:00

Góly: 43. Vlastimil Karal (vl.), 50. Václav Ondřejka - 75. Pavel Dvořák

Také druhé sobotní utkání nabídlo spoustu šancí. Slovácko válcovalo Hradec a ve druhém poločase vedlo už 2:0. Votrokům se ale podařilo snížit a zápas zdramatizovat, domácí už ale výsledek udrželi a připsali plný bodový zisk.

Utkání začalo pěkně zostra, domácí Slovácko se dostalo už v 1. minutě do velikánské příležitosti. Fujeríkovo zakončení po přihrávce Valenty zlikvidoval brankář Lindr. Uběhly sotva dvě minuty, a také Hradec mohl skórovat. Fisher se dostal k odraženému balónu, jenže v brance Slovácka stál připravený Filipko.

I nadále se hrálo velmi útočně, ale další velká šance zápasu přišla až po půlhodině hry. Hradecký Hochmeister hlavou trefil jen Filipka a na druhé straně z dobré pozice Švancara přestřelil. Kreativní útočník Slovácka byl ústřední postavou i dalšího zajímavého okamžiku, kdy vyslal pěkným obloučkem Ondřejku, jenže ten netrefil branku. Tlak domácích gradoval, opět hlavičkujícího Ondřejku znovu zneškodnil brankář hostí Lindr. Ve 43. minutě, tedy krátce před odchodem do šaten, už ale inkasoval, centr Fujeríka efektivně prodloužil Švancara na Vlastimila Karala, který si dal nešťastného vlastence - 1:0 pro Slovácko.

Gól do šaten byl tím nejlepším, co si mohlo Slovácko přát, naopak pro Hradec, stejně jako pro každý celek, který inkasuje těsně před přestávkou, to bylo velice nepříjemné. Slovácko začalo i druhý poločas velmi útočně a brzy přidalo další trefu. Ve 48. minutě se diváci dožadovali odpískání pokutového kopu po souboji Wozniaka s Volešákem, rozhodčí je však nevyslyšel. Domácí to nemuselo příliš mrzet, neboť hned za dvě minuty si vše vynahradili brankou Václava Ondřejky. Petr Švancara mu předložil lahůdkový pas a Ondřejka ho nekompromisně z voleje přetavil v druhou branku - 2:0 pro Slovácko.

Ofenzivní smršť domácích pokračovala v 55. minutě, kdy opět zafungovala spolupráce Švancary a Ondřejky, autor druhého gólu ještě sklepl míč pro Kuncla a brankář Lindr vytáhl dobrý zákrok. V 66. minutě byl Petr Švancara znovu v akci, jeho centr byl opět velice nebezpečný, Kasálek dokonce překonal Lindra, ale toho zastoupil na brankové čáře jeden z obránců. O dvě minuty později pak Volešák přestřelil branku. V tuto chvíli by si na Votroky vsadil už málokdo, jenže Hradci se čtvrthodiny před koncem podařilo snížit, takže hra dostala nový rozměr.

Po rohovém kopu se hlavou prosadil Pavel Dvořák a Hradec hnal za vyrovnáním. Pět minut před koncem se tak mohlo stát, nebýt zázračného zákroku brankáře Filipka. Dvořák hlavičkoval přesně do šibenice, jenže Filipko byl prostě skvělý. Důležitý zákrok nakonec zachránil Slovácku výhru 2:1.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 1:0

31.07.2010 16:00

Góly: 75. Stanislav Vlček

Fotbalisté Slavie Praha poprvé v letošní sezoně vyhráli, ve šlágru kola porazili díky jediné brance Stanislava Vlčka Mladou Boleslav 1:0. Sešívaní ale mohli vyhrát výraznějším rozdílem, v zápase však zahodili několik obrovských příležitostí.

Sešívaní mohli jít poměrně brzy do vedení, hostující obránce Rolko vyrobil obrovskou chybu, ovšem z té slávisté vytěžili jen rohový kop, ze kterého následně nic nebylo. Šanci měli i hosté, kombinaci Sedláčka a Chramosty zakončil druhý jmenovaný střelou vedle branky. O něco podobného, jako se povedlo Giovanni van Bronckhorstovi na mistrovství světa v dresu Oranjes, se pokoušel David Hubáček, z dálky ale vypálil přesně do náruče připraveného Millera. Brankář Mladé Boleslav musel zasahovat i po individuální akci Milana Černého, ten se zbavil několika protihráčů a z hranice šestnáctky zamířil přesně do rukavic mladoboleslavského brankáře.

Živo bylo i před brankou Slavie, Kalina byl naštěstí pro domácí včas odstaven. Hra nahoru dolů pokračovala. Důrazný Hora vybojoval pro Slavii rohový kop. Ten byl vzápětí hodně nebezpečný, nenašel se však nikdo, kdo by míč usměrnil do odkryté hostující svatyně. Ve 42. minutě hosté odvrátili velmi dobrý centr na Ondřeje Čelůstku. Talentovaný fotbalista Slavie byl i u další šance, poté co Jaroslav Černý dostal "moře" prostoru ke střele vypálil, jenže střela byla zablokována a z druhé vlny hodně přestřelil právě zmiňovaný Čelůstka. První poločas tedy skončil 0:0.

Rovněž druhý poločas nabídl spoustu zajímavých okamžiků. Ten první měla na svědomí Mladá Boleslav. Dobře zahraná standardní situace málem skončila ve slávistické síti, stačilo jen, aby Chramosta usměrnil míč mezi tři tyče. Slávisté výrazněji ožili po příchodu Stanislava Vlčka. Jaroslav Černý mu adresoval vynikající přihrávku, Vlček s ní ale naložil bídně. Na druhé straně mohl přijít trest. Chramosta se řítil na Vaniaka úplně sám, v žádném případě se nejednalo o ofsajd, ale stejně jako předtím Vlček svojí šanci zahodil.

Čtvrthodiny před koncem utkání se přeci jenom změnilo skóre. Střídající Stanislav Vlček usměrnil s trochou štěstí do branky Kiselův centr a Slavia vedla doma v Edenu 1:0. Úvodní gól odstartoval přehlídku obrovských příležitostí Slavie. Tu první měl na kopačce Karol Kisel, ale Miller jeho střelu chytil. Následně se ocitl sám před Vaniakem Stanislav Vlček, s tutovkou naložil bídně. Svojí premiérovou trefu mohl zaznamenat Zákostelský, ten si dobře naběhl na rohový kop, jenže minul branku. V samotném závěru spálili stoprocentní tutovky Milan Černý a Karol Kisel a i díky tomu vyhrála Slavie "jen" 1:0.

Více informací k zápasu

FK Ústí nad Labem - Slovan Liberec 0:0

30.07.2010 17:30

Góly: -

Výsledková mizérie Liberce stále pokračuje. Ani ve třetím kole nebyl Slovan schopný zvítězit. Z Teplic, kde sehrál souboj s Ústí nad Labem, si veze pouze bod za bezbrankovou remízu. Stále tak zůstane ve spodních patrech tabulky.

Již desátá minuta přinesla první skutečně zajímavou příležitost. Jeden z domácích obránců velmi nešťastně poslal malou domů gólmanovi Novákovi, ten ale pohotově zareagoval a před nebezpečně dobíhajícím Keričem na poslední chvíli balón odkopl. Chorvatský rychlík se o malou chvíli později opět objevil v hlavní roli. Z úhlu dokázal nastřelit tyč, od níž míč však zamířil zpět do hřiště.

Poté bohužel diváci dlouhou dobu žádnou pořádnou šanci neviděli. V podstatě museli počkat až na samotný závěr prvního poločasu. Tvrdá rána Váchy byla sice zblokovaná, zanedlouho ovšem musel zasahovat i gólman Novák. Ten měl štěstí, že z voleje pálící Štajner poslal míč přesně do jeho rukavic.

Nějaký mimořádně atraktivní fotbal nepřišel ani po změně stran. Opět se bojovalo především ve středu hřiště, brankáři měli poměrně málo práce. Hostující David Bičík řešil jednu z těch složitějších situací v 57. minutě. To musel vytěsnit mimo území tří tyčí dalekonosnou střelu Volka. Na druhé straně naopak nemířil přesně ve skluzu útočník Andrej Kerič.

V 73. minutě konečně přišla branka. Kerič ale stál při přebírání přihrávky v ofsajdu, a tak pochopitelně jeho zásah neplatil. Už o pár sekund později mohl tentýž hráč vstřelit regulérní branku, proti ovšem byl gólman Novák, jenž jeho střelecký pokus vyškrábnul na roh. Konec zápasu patřil Ústí. Nejprve se Bičík musel zaskvět proti nádherné střele Volka, zanedlouho naopak Jindráček pálil nepřesně. I proto zápas nakonec vítěze nepoznal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň32107:57
2.1. FC Slovácko32016:36
3.Sigma Olomouc31206:35
4.Baník Ostrava31204:15
5.Slavia Praha31203:25
6.1. FK Příbram31202:15
 České Budějovice31202:15
8.FK Mladá Boleslav31113:24
9.FC Hradec Králové31114:44
10.FK Ústí nad Labem31113:34
11.FK Jablonec31113:54
12.Sparta Praha31023:43
13.Bohemians 190530213:42
14.Slovan Liberec30212:32
15.FK Teplice30122:61
16.Zbrojovka Brno30031:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (537)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele