Gambrinus liga - souhrn 27. kola

10.05.2013, 22:07, aktualizováno 14.05.2013, 19:53
Komentáře a souhrny
Sparta doma přehrála Mladou Boleslav a zdramatizovala boj o titul, protože Plzeň prohrála se Slavií. Liberec pohodlně vyhrál na Slovácku a drží si náskok před Olomoucí. České Budějovice udolaly Hradec Králové, velký krok za záchranou udělaly Teplice, Dukla v úterní dohrávce zdolala Brno...

Dukla Praha - Zbrojovka Brno 3:2

14.05.2013 18:00

Góly: 11. Zbyněk Pospěch, 43. Tomáš Berger, 62. Néstor Albiach - 54. Karel Kroupa, 65. Tomáš Frejlach

Pondělní výsledek se opakuje, dokonce ve stejném pořadí. Také dnes v podvečer se z výhry radují domácí. A opět výsledkem 3:2. Dukla Praha v podstatě celé utkání jeho vývoj ovládala, Brno se dočkalo pouze korekce.

Pražský celek se díky třem bodům usadil na páté příčce, hosté z Moravy jsou dvanáctí. Juliska mohla jásat již po deseti minutách, kdy Duklu poslal do vedení Zbyněk Pospěch. Na něj ještě v rámci první půle navázal Tomáš Berger. Naději dal hostům z kraje druhého poločasu zkušený útočník Karl Kroupa, ale dvoubrankové vedení vrátil svému týmu Néstor. Jeho branka se ukázala býti brankou rozhodující, protože o tři minuty později snížil na konečný 3:2 Tomáš Frejlach.

První desetiminutovka mnoho šancí nepřinesla, takže o první vzrušení se na stadionu Juliska postaral až Zbyněk Pospěch. Martina Doležala překonal Pospěch díky skvělému centru Néstora a díky zaváhání hostující obrany. Zkušený útočník si míč nejprve zpracoval, poté sám nechytatelně zakončil - 1:0.

Tomáš Frejlach se pokusil zaskočit brankáře Filipa Radu, ten si ale s jeho štiplavým pokusem poradil. Konec první půle orámovala šance hostů z Brna, střela Tomáše Frejlacha byla ještě tečována. Hlavička Petra Buchty skončila těsně nad břevnem, takže mohl brankář Rada v klidu rozehrávat. Nakonec to byl velmi důležitý zákrok, protože o pár minut později pražané zvýšili - na signál ze standardní situace si naběhl Tomáš Berger, který si poradil i s brankářem Doležalem a skóroval. Do šaten tak odcházeli mnohem spokojenější domácí hráči.

To se ale mělo brzy změnit. V úvodu druhého poločasu sice domácí předvedli bleskurychlou akci, když se po Malého centru Néstor zastřeloval. Následující minuty ale patřily hostům. Martin Husár vyvezl míč, na který si naběhl Karel Kroupa a zakončil jej přesně do míst, kam už brankář Filip Rada nedosáhl.

Po hodině hry jsme se dočkali několika překvapivých momentů. Hra získala kontaktním gólem nový náboj, kterého ale využili lépe domácí hráči. Dukla se po nepovedené standardní situaci hostí dostala do rychlého protiútoku a v něm se ocitli dva útočníci - spolupráce Pospěcha s Albiachem skončila parádní ranou druhého jmenovaného - pražský výběr si vzal zpátky svoje dvoubrankové vedení.

O pouhé dvě minuty bylo na světě další drama - obránce Tomislav Božić se v hlavičkovém souboji srazil s Karlem Kroupou a míče se zmocnil Tomáš Frejlach. Střela brněnského záložníka zapadla k tyči a hosté měli naději na bodový úspěch. O tu je mohl připravit druhým gólem mladíček Néstor, ale jeho lob skončil mimo tří tyčí. Branku nemohli slavit ani hosté, i když minimálně akce Husára s Kroupou si říkala o lepší zakončení. Karel Kroupa sice dnes jednu branku vstřelil, ale u tohoto počtu vůbec nemusel zůstat. Stačilo, aby deset minut před koncem využil svou šanci lépe a mohl se stát hrdinou. Takto po devadesáti minutách jen přihlížel oslavám domácí Dukly. Ke změně skóre nevedla ani akce Pospěcha, který nevyužil centru střídajícího Luboše Kaloudy.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baník Ostrava 3:2

13.05.2013 19:00

Góly: 20. Antonín Rosa, 41. Francis Litsingi, 79. Aidin Mahmutovič - 12. Michal Frydrych, 54. Michal Frydrych

Teplice otáčejí vývoj utkání s Baníkem a díky třem brankám vítězí. Ostravský celek sice ve dvanácté minutě skóroval jako první, ale jeho snaha nakonec na tři body nestačila.

Teplice dál bojují o setrvání v Gambrinus lize, dnes večer jim pomohly tři body. Právě díky nim naděje na zachování prvoligové příslušnosti pro další ročník rapidně stoupají. Baní Ostrava je třináctý.

Dnešní utkání se vyznačovalo nejen pěti brankami, ale také množstvím šancí. Začněme popořádku. Již po třech minutách mohl slavit Martin Jindráček, ale jeho zakončení zastavilo břevno. O minutu později se do zakončení vehementně probíjel Francis Litsingi, konžský záložník ale nakonec mířil těsně nad břevno. Přes úvodní tlak domácího výběru to byli hosté, kteří se ujali vedení - po rohovém kopu dostal mnoho prostoru obránce Michal Frydrych a parádní hlavičkou zakončil - 1:0.

Nepříjemným pokusem se vzápětí prezentoval Milan Matula, zkušený obránce ale pálil těsně nad břevno. Aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, z rohového kopu se prosadili také domácí. Brankáře Michala Bártu hlavičkou překonal nabíhající Antonín Rosa, který dvacet minut před koncem poločasu srovnal krok.

Martin Jindráček dnes mnoho štěstí neměl, po závaru v pokutovém území a chybě brankáře Michala Bárty, jenž pustil míč pod rukama, nedokázal na malém vápně zakončit do odkryté brány a selhal! Svého spoluhráče napodobil Aidin Mahmutović, který také nezakončil podle svých představ. Festival chyb pokračoval Tomášem Grigarem, který za svá záda pustil míč Lukeše a na brankové čáře musel situaci zachraňovat Antonín Rosa. Do další velké šance se dostal Konžan Litsingi, ale jeho hlavičku brankář Bárta ještě stačil vytáhnout mimo tři tyče.

Radost hostující obrany po zákroku svého brankáře ale netrvala dlouho - Litsingi si naběhl za obranu a přesnou střelou uzavřel vzrušující první půli!

Do druhého dějství vkročili mnohem lépe hosté z Ostravy. Po standardní situaci se centrovaný míč dostal až k Michalu Frydrychovi a pohotově zakončující obránce mohl slavit svou druhu trefu v utkání! Ani tato inkasovaná branka ale neznamenala zklidnění hry, do další velké šance se dostal zakončující Jindráček, který ale nechal vyniknout soupeřova gólmana.

Teplice si na svou aktivitu zase rychle vzpomněli, dvakrát mohl zakončovat zkušený Štěpán Vachoušek, ani jeden z jeho pokusů se ale mezi tři tyče nevešel. Přesto se Teplice zaslouženého vedení dočkaly - a opět v tom měl kopačky Štěpán Vachoušek. Střídající záložník si vyměnil míč s Ljevakovićem, bosenský hráč našel před bránou volného Aidina Mahmutoviće a pro jedenáctibrankového útočníka již nebyl problém zakončit. Teplice tak vyhrály nad Baníkem Ostrava 3:2 a Gambrinus liga by se Na Stínadlech měla hrát i příští rok.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 4:0

12.05.2013 19:00

Góly: 45. David Lafata, 62. Jiří Jarošík, 73. David Lafata, 89. David Lafata

Sparta Praha doma rozdrtila Mladou Boleslav 4:0 a oplatila jí vyřazení z poháru. Důležitější však je tříbodový zisk a návrat do boje o titul. Pražané totiž využili plzeňského zaváhání a od prvního místa je dělí jen dva body. Hrdinou zápasu byl kanonýr David Lafata - autor čistého hattricku.

Sparťané před zápasem věděli, že jejich městský rival Slavia zdolala Plzeň, a podle toho se také zařídili. Svěřenci Vítězslava Lavičky začali utkání aktivně, po Krejčího pase se před Millerem objevil zcela osamocený Václav Kadlec a brankář Boleslavi předvedl výborný zákrok. Posléze už ale další šnace k vidění nebyly. Mladá Boleslav dobře bránila a sparťané si s ní nevěděli rady.

Až ke konci prvního poločasu mohli Letenské tribuny povstát. Nejprve vyrobil Matějovský hrubku, po které následovala stoprocentní šance Mladé Boleslavy. Sivrič ale nedokázal pořádně vystřelit a tím celou tutovku zazdil. Dost možná to byl klíčový okamžik celého utkání, neboť jen o chvíli později následovala branka Sparty. Krejčí vymyslel parádní centr a David Lafata dostal míč za Millerova záda - 1:0 pro Spartu.

Domácí borce branka do šaten výrazně povzbudila a ve druhém dějství už to byla hra víceméně na jednu branku. V 50. minutě napřáhl Hušbauer a jeho rána rozhodně nebyla marná. V 62. minutě už se Sparta radovala podruhé. Vácha odcentroval a Jiří Jarošík hlavou zvýšil na 2:0 pro Spartu.

Čtvrthodiny před koncem zápasu už to vypadalo s Mladou Boleslaví hodně zle. Hušbauer vysunul do tutovky Davida Lafata a reprezentační kanonýr s chladnou hlavou zvyšoval na 3:0! Ta nejhvězdnější chvíle Davida Lafaty však měla teprve přijít. V 89. minutě mu Krejčí nabídl hattrick a Lafata ho přijal. Střelou do odkryté branky zvýšil na 4:0 a stal se první hvězdou utkání. Sparta jasně vyhrála a je zpátky ve hře o titul.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Vysočina Jihlava 1:1

12.05.2013 15:00

Góly: 60. Michal Hubník - 57. Marek Jungr

Jablonci změna trenéra příliš nepomohla. Baumit ani v pátém zápase nevyhrál, když doma pouze remizoval s Jihlavou 1:1. Zápas se pro ně přitom nevyvíjel dobře. Celek z Vysočiny vedl zásluhou Jungra, ale za tři minuty odpověděl Hubník.

Hosté začali Na Střelnici dobře a úvodní čtvrthodinu zcela ovládli. Vaculík na zadní tyči mířil vysoko nad a o chvíli později se mu pro změnu postavil do cesty Kubista. Ve 21. minutě se na hřišti připomněl také Jablonec. Hlavička Hubníka ale zamířila vedle Blažkovy branky. O tři minuty později už jablonečtí rozvlnili síť, jenže pro odpískaný ofsajd branka nebyla uznána.

Až ve druhém poločase začaly padat branky a celkově se hrál zajímavější fotbal. Vaculík se zbavil Kubisty a poslal do jasné gólovky Marka Jungra, který nezaváhal - 1:0 pro Vysočinu. Jablonec ale na nic nečekal a vzápětí odpověděl. Zkušený Čížek z rohového kopu posadil míč na hlavu Hubníka a bylo to 1:1.

V závěru utkání byl zase o něco aktivnější Jablonec. Pět minut před koncem zápasu vypálil Čížek a střela zamířila těsně vedle tyče. Vítěz utkání nebyl znát ani po tříminutovém nastaveném čase, Jablonec znovu nevyhrál, tentokráte si rozdělil body s Jihlavou.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 0:3

11.05.2013 19:00

Góly: 32. David Pavelka, 59. Michael Rabušic, 81. Dzon Delarge

Úřadující mistr české nejvyšší soutěže nabral během druhé poloviny sezóny úctyhodnou formu a po sedmém vyhraném utkání za sebou na půdě Slovácka se osamostatnil na třetí příčce! Baumit však drží utkání k dobru.

Moravané se nechali překvapivě od prvního fouknutí do píšťalky zatlačit a hostující družina tak měla znatelnou územní převahu, kterou však nedokázala přetavit k ohrožení Melichárkovy svatyně, většina akcí končila už na hraně šestnáctky. Habancovi svěřenci mezitím nakopávali míče na Doška, ani tahle taktika ale nepřinášela kýžený efekt. Po půlhodině hry navíc Pavelka přízemní střelou otevřel skóre - 0:1. Bývalý hráč Slovácka se tak proti svým bývalým spoluhráčům prosadil už podruhé během této sezóny (poprvé ještě na podzim v dresu pražské Sparty, odkud přestoupil do Slovanu).

Úsporný styl museli domácí fandové kousat po celé první dějství, přesto se však na jeho konci mohli radovat z vyrovnávací trefy, ovšem Došek nedokázal po Kunclově nadýchaném centru překonat výborně reagujícího Kováře, jenž tak svoji družinu výrazně podržel!

Ve druhém dějství se obraz hry takřka identicky vyměnil a najednou to byl moravský tým, kdo ve svých rukou držel pověstné kormidlo. Také zde však vyvstal identický problém jako na začátku před druhou brankou a velkým rozdílem tak byl pouze fakt, že Liberec své protiútoky dokázal využít. To se sice ještě nepovedlo ve 49. minutě Rabušicovi, ale ten samý hráč na Melichárka našel recept o deset minut později a šestým gólem ve čtyřech posledních zápasech zvýšil na 0:2!

Největší slováckou možnost měl Valenta, jehož rána se odrazila od jednoho ze soupeřových obránců a neposedný gumový nesmysl následně namířil svoji dráhu letu do tyče Kovářovy branky! Hned z protiakce pak Šural vyzval Delargeho, který střelou kolem brankáře uzavřel na 0:3.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 0:1

11.05.2013 18:00

Góly: 15. Milan Škoda

Zbytečnou komplikaci při cestě za titulem utrpěla Plzeň, která nedokázala reagovat na těsné manko proti oslabené Slavii a tři kola před koncem sezóny se může druhá Sparta přiblížit Západočechům na rozdíl dvou bodů.

Očekávaný rozjezd jen potvrdila spolupráce Bakoše s Ďurišem, po které z nadějné pozice zakončoval Kolář, ale jeho pokus k Čontofalskému nepustil pohotový Čišovský. Na druhé straně měl před sebou možnost Vošahlík, ovšem z celé situace byl očividně překvapený a na Kozáčika z bezprostřední blízkosti nevyzrál! To se však záhy povedlo Škodovi, jenž po skvělé individuální akci potrestal chybu Daridy - 0:1!

Další stěžejní moment následoval po devatenácti minutách. Juhar fauloval Ďuriše, přičemž mu po odpískání vrazil do hrudníku Horváth a slávistický univerzál dětinsky oplácel pohlavkem - sudí Kocourek celou situaci rozhřešil červeným trestem pro slovenského hráče a SKS tak čekalo více než sedmdesát minut o deseti! Od tohoto momentu se pražský celek vyloženě bránil...

Svěřenci Pavla Vrby měli tou dobou všechny trumfy na své straně, výsostně drželi kulatý nesmysl na svých kopačkách a postupně utahovali oprátku kolem soupeřova pokutového území. Chvíli před koncem první půle se vrátil odvrácený roh k Procházkovi, jenž našel osamoceného Ďuriše, toho však skvělým reflexivním zákrokem vychytal Čontofalský a do kabin se tak šlo za hubeného slávistického vedení.

Až kolosální nápor psal své pokračování i po obrátce. Viktoria měla obrovskou územní nadvládu, do červenobílé šestnáctky postupně létal jeden centr za druhým (Plzeň měla za celé utkání šestnáct rohových kopů!), ovšem Ďuriš, Bakoš a Procházka svými hlavičkami úspěch neslavili. Hostům postupem času začaly logicky docházet síly, načež pouze odkopávali míče na osamoceného Škodu, který se na hrotu pral neúspěšně s obrovskou přesilou. Zbytek utkání však překvapivě už žádné další šance nenabídl a tým ze západočeské metropole se tak musí opětovně dívat i za sebe.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 0:2

11.05.2013 16:00

Góly: 66. Jan Navrátil, 89. Šimon Falta

Fotbalisté Příbrami doma prohráli s Olomoucí 2:0 a zkomplikovali si boj o záchranu. Sigma zápas rozhodla ve druhém poločase brankami Navrátila a Falty a živí naděje na evropské poháry.

Pro oba týmy znamenal tento zápas hodně. Domácí borci bojují o setrvání v nejvyšší soutěži a Hanáci zase o postup do evropských pohárů.

Diváci U Litavky nemuseli na první branku čekat dlouho, Adam Varadi se prosadil už ve dvanácté minutě, ale jelikož si pomohl rukou, branka nebyla správně uznána. Jen o dvě minuty později zkoušel hlavičkovat Plšek a těsně minul branku. Příbrami to směrem dopředu moc nešlo, až po půlhodině hry pálil z těžké pozice Mišůn nad. První poločas branky nepřinesl a ani ve druhém poločase to nevypadalo na gólové hody.

Sigma ale byla aktivnější a v 66. minutě prolomila domácí obranu. Javůrek našel Navrátila, který povedenou střelou zajistil Sigmě vedení - 1:0 pro Olomouc. František Straka zareagoval na nepříznivý vývoj utkání střídáním, ale v ofenzívě to dnes domácím zkrátka nešlo.

Příbram byla v závěru utkání blízko vyrovnání, velkou šanci spálil Wágner a posléze tato nevyužitá šance musela domácí pořádně mrzet. Minutu před závěrečným hvizdem postupoval sám na brankáře Falta a uspěl. Sigma vyhrála v Příbrami 2:0 a nadále živí naděje na evropské poháry. Příbram si porážkou výrazně zkomplikovala boj o záchranu.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové 1:0

10.05.2013 20:15

Góly: 42. Jakub Hora

Jediné dnešní utkání nakonec rozhodl jediný gólový zásah. Pár minut před poločasovou přestávkou se k míči dostal Hora, který po Sandrově nahrávce poslal domácí tým do vedení. Do konce utkání si již jihočeský tým náskok pohlídal a slaví potřebné tři body. Ty pro něj mají velkou váhu, neboť má stále šanci na únik z pásma sestupu. Do něj naopak po prohře sklouzl právě Hradec Králové.

Těsně před nabíhajícím Zdeňkem Linhartem zneškodnila domácí obrana Horův nebezpečný centr, při dalším pokusu o průnik pokryl Jakuba Horu Jiří Poděbradský. Po nečekaném zakončení Sandra musel brankář Lindr rychle z brány, aby míč dostal mimo nebezpečí. Kromě těchto šancí jsme se ale dočkali spíše pasivního přístupu ke hře, ani jeden z týmů nechtěl nechat soupeře zakončit. Zároveň se ale ani jedna jedenáctka dopředu příliš nehnala.

Zajímavá situace se stala po čtvrt hodině hry, kdy atakujícího Hadaščoka zastavoval ne právě taktickým skluzem Hanzlík, faulu se ale nakonec nedopustil. V další velké šanci se objevil nabíhající Štěpán, který rozkmital rychlé nohy a z protiútoku běžel sám na brankáře Michala Daňka, stopku mu nevystavil ani pozdě se vracející stoper Roman Lengyel. Zasahovat tak musel až sám Daněk, který včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel hostujícího záložníka.

Domácí tým ale jinak pozorně bránil a za svou snahu byl odměněn. Do vápna se totiž dostal Sandro, proti kterému výborně vyběhl brankář Lindr, ale Sandro si střelu rozmyslel a nahrál volnému spoluhráči Jakubu Horovi. Ten už do prázdné brány bez problémů zakončil - 1:0.

Ještě v samém závěru prvního poločasu se centr ze strany dostal ke Strandovi, který trefil břevno a napjal mnohé fanoušky na stadionu. Jejich vzrušení ale bylo zbytečné, protože Strnadovi byl pískán útočný faul. Do druhé části večerního představení již naskočil nový protagonista - nejednalo se o střídání v rámci pole, ale zranění asistenta Korduly donutilo hlavního sudího ke změně svých kolegů v zámezí. Zbytek utkání pomáhal řídit čtvrtý rozhodčí Zelinka.

Snaha hostí z Hradce byla evidentní, ale projevovala se spíše držením míče. Žádná přesná střela, minimum šancí. Faul Jánošíka na pronikajícího Zdeňka Linharta sice žlutou kartou oceněn byl, ale zůstal nepotrestán - Rýdlova střela mířila mimo bránu. Gólovým okamžikem bychom mohli nazvat šanci Sandra, který se po nahrávce od Táborského skvěle obtočil kolem obránce, ale míč napálil nad břevno!

V další šanci se objevil Ivo Táborský osobně, ale počínal si podobně jako jeho kolega. O pár minut si Táborský naběhl na rohový kop, pověsil se do vzduchu, ale jeho hlavička mířila opět těsně vedle. Deset minut před koncem utkání se pokoušeli zakončit Hora i Linhart, brankář Jiří Lindr si ale poradil s oběma. Do konce utkání se již Hradec prosadit nedokázal a tak všechny tři body zůstávají v držení domácího týmu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň27185449:1959
2.Sparta Praha27176447:2057
3.Slovan Liberec27145840:3147
4.Sigma Olomouc27128736:2644
5.Dukla Praha271012544:3142
6.Baumit Jablonec27119745:3942
7.FK Mladá Boleslav271071032:3637
8.Slavia Praha2799934:3036
9.Vysočina Jihlava27614731:3832
10.1. FC Slovácko27861331:3930
11.FK Teplice27781231:4129
12.Zbrojovka Brno27851430:4629
13.Baník Ostrava27771332:3928
14.1. FK Příbram27691224:3827
15.FC Hradec Králové27591327:3824
16.České Budějovice27651622:4423

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (577)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele