Gambrinus liga - preview 27. kola

10.05.2013, 08:47, aktualizováno 14.05.2013, 08:37
Previews
Netradičně až v úterý bude dohráno aktuální kolo Gambrinus ligy. Na vině je podmáčený terén, kvůli kterému byl zápas Dukly se Zbrojovkou přeložen z původního pátečního termínu. Domácí atakují elitní pětku, Brňané se mohou výrazně přiblížit jistotě záchrany.
Dukla Praha - Zbrojovka Brno  (úterý 18:00)
Sedmadvacáté kolo Gambrinus ligy si pro nás nachystalo netradiční úterní dohrávku, která nás zavede na pražskou Julisku, kde místní armádní tým přivítá Brno. Původní páteční termín musel být odložen kvůli podmáčenému terénu.

Jeden z historicky nejúspěšnějších celků se pod vedením Luboše Kozla neustále zlepšuje a po loňském šestém místě tentokráte míří ještě o poznání na vyšší mety, dokonce by se mohl po dlouhé pauze opětovně představit na evropské scéně (naposledy se Dukla před více než dvaceti lety neúspěšně postavila ve druhém kole Poháru vítězů pohárů kyjevskému Dynamu). K tomu je však potřeba vytrvat...

...čtyři kola před koncem bude domácí ekipa útočit až ze šesté příčky, přičemž třetí Slovan má k dobru celých osm bodíků. "Právě tohle utkání může rozhodnout o tom, jestli udržíme pohárové naděje," uvědomuje si Kozel, jehož svěřenci znovu sází na domácí prostředí, kde získali hned dvě třetiny z celkových 39 bodů. "Čeká nás těžký zápas. Brno ještě není zachráněné a po změně trenéra se zvedlo, když prohrálo jen na půdě Liberce," varuje kovaný slávista.

Moravané mají naprosto odlišné starosti a po dobrém vstupu do sezóny se postupem času propadali stále níže a níže, až se naplno zapojili do záchranářských prací. Ty už jsou však po posledních úspěšných výsledcích, zejména před domácím publikem (vítězství nad Olomoucí a Ostravou), takřka zažehnány a čtyři kola před koncem sezóny tak mohou být na nováčkovské adrese výrazně klidnější.

Hostující družině výrazně pomohla trenérská rošáda, kdy Petra Čuhela nahradil dosavadní kouč juniorky Ludevít Grmela, jehož impuls se ukázal jako rozhodující. "Chtěli jsme před zápasem tři body, nakonec jsme vybojovali jeden, ale ve finále jsme si to vyhodnotili jako velmi cenný bod," vrátil se k remíze 1:1 s Mladou Boleslaví brněnský patriot. "Na Dukle chceme také bodovat," prohlásil Grmela.

Zatímco Dukla půjde do zápasu kompletní, Jihomoravané se stále musejí obejít bez pomalu se vracející dvojice Avdić - Glaser. Disciplína poté zastaví Michala Škodu a Petra Švancaru.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Božić, Vorel, Vrzal - Malý, Gedeon, Borek - Hašek, Pospěch, Néstor
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - Buchta, Sus, Pernica, Husár - Mezlík, Frejlach, Zavadil, Lutonský - Kroupa, Marković
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Baník Ostrava  (pondělí 19:00)
Pondělní dohrávka nabídne fanouškům Gambrinus ligy zajímavou podívanou. Severočeské Teplice totiž přivítají v přímém záchranářském souboji Baník Ostrava. Zápas je pro obě strany extrémně důležitý. Ostravě bude chybět Milan Baroš.

Teplice v minulém kole zabraly a vůbec poprvé v sezoně dokázaly zvítězit na půdě soupeře. Severočeši si odvezli z Olomouce zasloužené vítězství 2:0 a trenér Zdeněk Sčasný mohl být spokojen. Žlutomodří ale nesmějí usnout na vavřínech, čtyři kola před koncem soutěže jsou stále blízko sestupu, nicméně výhra na Hané týmu pomůže a to i po psychické stránce. "Výhra v Olomouci nás povzbudila moc, protože jsme chtěli naplno bodovat a to se nám povedlo. Všichni k tomu přistoupili stoprocentním výkonem a ten výsledek vypadal tak, jak měl," okomentoval vítězství obránce Jablonský. Ten se zároveň vyjádřil i k utkání s Ostavou a zejména k absenci Milana Baroše, tedy hlavní ofenzivní hvězdy hostí.

"Milan Baroš je výborný hráč. Byl ve spoustě klubů v zahraničí a je těžké na něho hrát, ale my se připravujeme na celý tým Ostravy. Každopádně je dobře, že nebude hrát."

Zápas Teplic s Olomoucí pochopitelně bedlivě sledovali i hráči Ostravy, kteří v minulém kole porazili Příbram 2:0. "Teplice předvedly výkon, který se od mužstva bojujícího o záchranu očekává. Hráči Teplic byli poctiví v defenzívě a vyráželi do nebezpečných protiútoků. K vítězství jim dopomohl i výkon Sigmy, který byl překvapivě hodně špatný," vyjádřil se trenér Baníku Martin Pulpit.

Jak už bylo zmíněno, Baník vyrukuje na Teplice bez Milana Baroše, nicméně Martin Pulpit ví, co jeho tým potřebuje a jak v Teplicích může uspět. "Vzhledem k tomu, že Teplice mají v ofenzívě rychlostní typy, je pro nás úkolem číslo jedna postavit co nejrychlejší obranu. To je základ úspěchu Baníku v Teplicích."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baumit Jablonec - Vysočina Jihlava  (neděle 15:00)
V neděli jsou na programu pouze dva zápasy 27. kola české nejvyšší soutěže. Jeden z nich se odehraje v Jablonci, kde domácí celek přivítá devátou Jihlavu.

Jablonečtí si po čtyřech ligových prohrách spravili chuť ve středu, kdy oslavili postup do finále Poháru České pošty. Pro Severočechy tedy existují dvě cesty, jak proklouznout do pohárové Evropy. Nejblíže to mají přes pohár, tam jim stačí ve finále porazit Mladou Boleslav. V lize je to problematičtější. Na pohárovou třetí příčku totiž ztrácejí tři body a o tuto metu usilují další dva týmy Olomouc a Liberec. Aby si uchovali naději být do třetího místa v tabulce, tak musejí doma porazit Jihlavu. "S trenérem Komňackým jsem spolupracoval čtyři a půl roku, znám ho a vážím si ho. Věřím, že zvládneme i utkání s Jihlavou a dál budeme bojovat i o třetí příčku v lize. Doufám, že nám pomůže výhra a postup v poháru. Chceme proti Jihlavě předvést stejný výkon," prohlásil trenér domácích Roman Skuhravý, jenž před týdnem vystřídal na lavičce Václava Kotala.

Jihlava moc neprohrává, prohrála sedmkrát stejně jako její nedělní protivník. Za to, že ztrácí na Jablonec rovných deset bodů, může vysoký počet remíz. Celkem se 13krát rozdělovalo po bodu, to je nejvíc ze všech týmů v lize. "Aktuální dění v Jablonci nám příliš nepřeje. Jestli měl jablonecký tým herní problémy a výsledkovou krizi, tak nyní se znovu semknul a ukázal svoji velkou kvalitu a sílu pohárovou výhrou 2:0 nad Libercem. Tým Jablonce nemá slabin. Dopředu jsou nebezpeční zkušení záložníci Piták a Čížek a též útočník Hubník. Pozor si musíme dát i na středové záložníky Loučku a Vaňka nebo na standardní situace, při kterých hrozí Rossi a Beneš," varuje před sílou soupeře trenér hostí František Komňacký, jenž před svým současným angažmá strávil v Jablonci pět let.

Domácí tábor nehlásí žádné absence, to hosté budou postrádat vykartovaného Karlíka a zraněného Kopice.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Kubista, Rossi, Beneš, Novák - Eliáš, Loučka - Čížek, Vaněk, Jablonský - Hubník.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Marek, Tlustý, Šourek, Josl - Masopust, Rada, Jungr, Koloušek, Vaculík - Šimonek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.60 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 19:00)
Pražská Sparta přivítá v 27. ligovém kole v domácím prostředí Mladou Boleslav. Oba týmy spolu hrály už ve středu a to v rámci poháru. Domácí se pokusí na čtvrtý ligový pokus porazit Mladou Boleslav a přiblížit se vedoucí Plzni na rozdíl dvou bodů.

Slávisté dali pomocnou ruku sparťanům poté, co překvapivě vyhráli v Plzni 1:0. To znamená jediné, Sparta se opět dostává do hry o titul. Pokud doma zvládne duel a naplno zaboduje, sníží svou ztrátu na lídra tabulky z pěti na pouhé dva body. "Jsme ve složité pozici, ale stále věříme. Musíme si však uvědomit, co je potřeba zlepšit, abychom tu komfortnější pozici Plzně ještě zkomplikovali a sáhli si na titul. Především postrádáme tu lehkost, kterou jsme ještě před pár týdny měli," řekl kouč Letenských Vítězslav Lavička, jenž ještě netušil, jak dopadne zápas Plzně.

Mladá Boleslav tento týden slavila postup do finále Poháru České Pošty poté, co vyřadila právě pražskou Spartu. Tím se ji naskýtá veliká příležitost, jak nakouknout do pohárové Evropy. Chybí ji jediný krůček, ve finále porazit Jablonec. Přes ligu se tam už nedostane, v tabulce ji patří sedmé místo s desetibodovou ztrátou. Trenér hostí Ladislav Minář počítá ztráty po pohárovém semifinále. "Po pohárovém utkání právě se Spartou máme problémy se sestavou, ze které vypadli tři stabilní hráči. Pokusíme se dát sestavu dohromady a budeme se snažit odehrát ligové utkání se vztyčenou hlavou," prohlásil Minář.

Sparťané nastoupí bez zraněných Holka a Zápotočného a distancovaného Kweukeho. Hosté přijedou bez potrestaného Johany a trojice zraněných Dosoudila, Mageru a Kyselu. Dále jsou v rekonvalescenci Janíček se Šírlem.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadlec, Vácha, Hušbauer, Matějovský, Krejčí - Lafata.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Opiela, Kúdela, Ševinský, Bořil - Jarolím, Ščuk - Mareš, Chramosta, Štohanzl - Nešpor.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.80 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Sigma Olomouc  (sobota 16:00)
Ve stínu podvečerního souboje na západě Čech, kde místní Viktoria přivítá pražskou Slavii, nabízí sobotní program české nejvyšší soutěže pohled také do Startip Arény, kde Příbram vyzve olomoucké Hanáky.

Kýžený efekt s angažováním nového kouče Františka Straky na sebe nenechal dlouho čekat a domácí se takřka okamžitě zvedli, během čtyř mačů zaznamenali osm bodů a užuž to vypadalo, že jsou z nejhoršího venku. Opak byl ale pravdou. Porážky na hřišti vedoucí Plzně a Ostravy, proložené domácím úspěchem nad Slavií však, v kombinaci s výsledky konkurentů, vrátily 1. FK těsně nad hranu sestupu (tři body).

Proslulý motivátor tak musí opět do práce a nikdo z příbramského tábora by se jistojistě nezlobil, kdyby se opakoval výsledek z posledního vzájemného duelu na domácí půdě (4:1). "Je to pro nás důležité utkání. To se ostatně nemění od mého příchodu," pronesl Straka.

Ještě o poznání horší rozpoložení panuje na druhém konci barikády: Sigma se od porážky na stadionu U Nisy ne a ne chytit a na kýžené tři body už čeká předlouhých šest utkání (dvě remízy), přičemž po posledním nezdaru s Teplicemi již klubové vedení zareagovalo a od kormidla odvolalo lodivoda Romana Pivarníka, jehož místo zaujal dosavadní asistent a bývalý dlouholetý obránce Martin Kotůlek.

Naposledy hráč konkurenčního HFK Olomouc se tak ve své trenérské premiéře na nejvyšší úrovni představí na půdě zachraňující se Příbrami, kde se kromě nepříznivých ligových výsledků pokusí odčinit rovněž vyřazení z Poháru České pošty (dvakrát prohra se Spartou 4:2). "Momentální rozpoložení týmů, kdy jsou potřeba body na obou stranách, neslibuje zrovna snadnou premiéru," uvědomuje si Kotůlek.

Zatímco Středočeši se mohou představit bez výraznějších absencí, Olomouci budou citelně scházet Pavel Dreksa a Michal Vepřek, kteří si musí odpykat disciplinární trest za karty.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Tarczal - Pilík, Mašán, Koukal - Wágner, Střihavka
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Škerle, Šindelář, Koutný - Hořava, Pospíšil, Plšek - Petr, Doležal, Navrátil
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Slavia Praha  (sobota 18:00)
Pouhá čtyři kola chybí do konce tohoto ročníku české nejvyšší soutěže. V sobotu se před vyprodaným publikem představí fotbalisté Plzně, kteří doma přivítají povzbuzenou pražskou Slavii.

Plzeň se dostala do pětibodového trháku díky dalšímu zaváhání Sparty. V sobotu se v případě šestého vítězství v řadě opět o něco přiblíží k zisku mistrovské trofeje. V cestě za třemi body proti Vrbovým svěřencům bude stát Slavia. "Doufám, že uhrajeme takový výsledek, který nás opět posune k titulu a že to bude bez ztráty bodu. Ale musím zdůraznit, že nás určitě nečeká nic jednoduchého. Slavie tu bude bojovat mnohem více, než bojuje normálně. A s tím bodovým ziskem, který v současnosti mají, si mohou i dovolit hrát aktivně a atraktivně. Změna trenéra jim navíc dala impulz. Slavia byla do zápasu s Jabloncem nevýrazná. V tom zápase ale hráči předvedli, na co asi doopravdy mají a čeho jsou schopní," varuje trenér domácích Pavel Vrba.

Poslední zápas Slavie ukázal, že změna na trenérské lavičce výrazně pomohla. Petroušovi se návrat na Slavii povedl náramně poté, co jeho svěřenci deklasovali Jablonec 5:1. Dobrou pohodu se pokusí přenést i do Štruncových sadů, kde se pokusí potrápit nejžhavějšího kandidáta na ligové prvenství. "Určitě nic měnit nebudeme. Chceme se v Plzni prezentovat tou samou hrou, kterou jsme se snažili praktikovat proti Jablonci. Víme, že nás tam čeká velice těžké utkání, vždyť Plzeň hraje o titul," uvědomuje si soupeřovu sílu slávistický kouč Michal Petrouš.

V sestavě domácích bude chybět zraněné trio Hanousek, Adamov a Štípek. Za hosty nenastoupí taktéž zraněný Dobrotka.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Bakoš.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Dostál, Bortel, Hubáček, Čonka - Mičola, Kisel, Gecov, Zmrhal, Juhar - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slovan Liberec  (sobota 19:00)
Slovácko doma v rámci 27. ligového kola přivítá tým Liberce. Zatímco domácí potřebují body pro záchranu, to hosté hrají o účast v evropských pohárech.

Fotbalisté Slovácka mají čtyři kola před koncem soutěže šestibodový náskok od sestupového pásma. Po pětizápasové sérii porážek v posledních dvou kolech naplno bodovali a udělali tak další krůček k prvoligové záchraně. Nyní však nastoupí proti týmu, s nímž mají hodně nepříznivou vzájemnou bilanci. Slovácko totiž naposledy porazilo Liberec v říjnu 2003. "Poslední dvě utkání s týmy ohroženými sestupem Budějovicemi a Hradcem nám vyšla. Týmu se po těchto dvou vítězstvích vrátila psychická pohoda, kterou bychom měli nyní potvrdit. Liberec ale představuje momentálně velmi kvalitního protivníka, který v posledních šesti zápasech neztratil ani bod. Takže je v roli favorita a my teoreticky nemáme co ztratit. Což by měla být naše výhoda," tvrdí trenér domácích Svatopluk Habanec.

Liberec ze sebe musí nechat vyprchat středeční vyřazení z Poháru České pošty a koncentrovat se plně na ligu. Právě už jen přes ni vede cesta do pohárové Evropy. Severočeši aktuálně figurují na třetí pozici, což zajišťuje účast v předkole Evropské ligy. Na tuto pozici si však brousí zuby další dva týmy. Olomouc i Jablonec ztrácí na Slovan tři body. "Po vypadnutí v poháru jsme přišli o jednu ze dvou možných cest do evropských pohárů, teď nám zbývá liga. Momentálně jsme na třetí příčce a věřím, že ve zbývajících zápasech uděláme nějaké body, které nám prostě budou k udržení třetího místa stačit," doufá liberecký lodivod Jaroslav Šilhavý.

V sestavě domácích bude chybět vykartovaný Kerbr a zraněný Kordula. Hosté budou postrádat vykartovaného Kušníra a marody Huška a Pimparu.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Mezlík, Trousil, Kubáň - Hlúpik, Daníček, Valenta, Volešák - Haša, Došek.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Coufal, Kováč, Kelič, Frýdek - Šural, Rybalka, Pavelka, Delarge - Štajner - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
České Budějovice - FC Hradec Králové  (pátek 20:15)
Doslova klíčový zápas čeká v pátečním večeru na České Budějovice, které na domácí půdě přivítají rovněž ohrožené Votroky, které mají čtyři body k dobru, ovšem právě nadcházející utkání může být pro oba životně důležité!

Dynamu se po rozporuplném podzimu druhá polovina sezóny už vůbec nedaří, když z jedenácti utkání vydolovalo pouhopouhých pět bodů (jediná výhra proti Jablonci!) a s celkovými dvaceti bodíky se tradiční "jo-jo" klub pohybuje na samém dně ligového pelotonu. Sedmiletý pobyt mezi elitou se tak dost možná opětovně chýlí ke svému konci a domácí se budou muset připravit na další pád o patro níže.

Pořád je však z budějovického pohledu šance na nápravu, avšak k tomu je potřeba bezpodmínečně zvládnout nadcházející střetnutí s Hradcem a navrch ještě spoléhat na zaváhání ostatních konkurentů, především Teplic a Příbrami. "Také jsme chtěli v Plzni zabojovat, stejně to měly Teplice, které rovněž neměly v Olomouci co ztratit," zhodnotil poslední výsledky Pavol Švantner, který ale rozhodně nehází flintu do žita. "Na ztráty soupeřů se tak jako tak nemůžeme spoléhat, musíme se soustředit sami na sebe. Samozřejmě nyní už jsme v situaci, kdy potřebujeme sledovat i prostor kolem sebe," poznamenal bývalý brankář. "Tento duel musíme zvládnout," doufá.

Ani druhá strana nemá na růžích ustláno: Východočeši sice získali po obrátce o tři bodíky více, ovšem tak jako tak se při započítání ostatních výsledků sesunuli až na sestupovou patnáctou příčku, odkud by pochopitelně rádi co nejrychleji zmizeli do klidnějších vod. To se mohlo povést už minulý víkend, kdy Hradec po pauze vedl nad Slováckem, nakonec však těsně před koncem o cenné tři bodíky přišel.

Tato ztráta musí logicky mrzet, ale při pohledu na los ještě není zdaleka nic ztraceno, zvláště pokud následují souboje v Českých Budějovicích a proti Příbrami, tedy dalším přímo namočeným týmům. "Navodili jsme v kabině uvolněnou atmosféru, i když samozřejmě dobře víme, jak důležitý je to pro nás zápas. Jsme takřka ve stejné situaci jako před Teplicemi - na šest bodů máme čtyři zápasy, čtyři možnosti, jak body udělat," kalkuluje Luboš Prokopec. "Když se nám podaří kýžené body urvat již nyní, bude to jedině dobře, ale nechceme sami sebe dostat pod ještě větší tlak," dodal historicky nejmladší kouč Gambrinus ligy.

Mezi třemi tyčemi se po zranění Zdeňka Křížka opětovně představí Michal Daněk a povolán bude ještě jeden z brankářů strakonické farmy. Do konce sezóny už nebude hrát ani Hrajr Mkojan. Hradec se musí obejít bez vykartovaných opor Jana Šíslera a Harise Harby, naopak velkým povzbuzením bude návrat Filipa Klapky a nastoupit může také Vojtěch Hadaščok.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Klesa, Lengyel, Machovec, Hanzlík - Wermke, Rýdel, Benát, Sandro - Linhart, Táborský
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Holeš, Hochmeister, Hájek, Poděbradský - Pávek, Schwarz - Hadaščok, Klapka, Štěpán - Kulič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň26185349:1859
2.Sparta Praha26166443:2054
3.Slovan Liberec26135837:3144
4.Sigma Olomouc26118734:2641
5.Baumit Jablonec26118744:3841
6.Dukla Praha26912541:2939
7.FK Mladá Boleslav26107932:3237
8.Slavia Praha2689933:3033
9.Vysočina Jihlava26613730:3731
10.1. FC Slovácko26861231:3630
11.Zbrojovka Brno26851328:4329
12.Baník Ostrava26771230:3628
13.1. FK Příbram26691124:3627
14.FK Teplice26681228:3926
15.FC Hradec Králové26591227:3724
16.České Budějovice26551621:4420

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (532)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele