Gambrinus liga - souhrn 24. kola

10.04.2010, 19:57, aktualizováno 12.04.2010, 19:28
Komentáře a souhrny
Prestižní derby pražských "S" vyhrála Sparta, která porazila díky brance Libora Sionka Slavii 1:0 a vrátila se do čela tabulky. Na prvním místě vystřídala ostravský Baník, jenž nyní ztrácí dva body. Šance na titul nadále živí i Jablonec. V boji o záchranu zabojovalo Kladno, když doma přehrálo Budějovice, Olomouc nenechala ani bod Plzni a doma se radovala také Příbram.

Sparta Praha - Slavia Praha 1:0

12.04.2010 17:30

Góly: 39. Libor Sionko

Sparťanští fotbalisté vyhráli ligové derby proti Slavii 1:0, vrátili svému soupeři stejnou pohárovou prohru a jdou zpět do čela prvoligové tabulky. Hosté zůstávají na osmém místě. O konečném výsledku rozhodnul ve 39. minutě záložník Libor Sionko.

Půl hodiny před zápasem začalo vytrvale pršet a úrovni derby mokrý trávník spíše pomohl. Na nevyzpytatelném terénu neměl nikdo ze soupeřů náladu příliš licitovat, a tak se hrálo ve svižném tempu pořádně od podlahy. Už ve čtvrté minutě složil v plné rychlosti sparťanský stoper Řepka unikajícího Kyselu, ale kartu za svůj zákrok neviděl. Sudí Franěk ho ale přece jen za chvíli napomenul, přestože další faul na Šenkeříka na kartu nevypadal.

Hra měla zajímavý průběh a první velkou šanci přes sparťanský úvodní nápor měli hosté. Záložník Grajciar totiž přesně zamířil svůj trestný kop a od vrchní části břevna putoval za branku. Slávistickou branku jako první ohrozil stoper Kopic, který dezorientován srazil míč s pořádnou vervou těsně mimo vlastní branku.

Sparta byla sice aktivnější, ale svoji převahu zesílila až v závěru půlhodiny, kdy se dostal do tempa její klíčový hráč Sionko. Reprezentačního záložníka bylo celé hřiště: bránil, střílel, rozehrával trestné kopy a dokázal přes svou výšku vyhrávat i hlavičkové souboje.

Měl také první šanci svého týmu, ale v té ještě ve 26. minutě neuspěl poté, co mířil na osamoceného stopera Hubáčka, který dokázal jeho střelu zblokovat a zanedlouho dokázal dorážku téhož hráče zlikvidovat Martin Vaniak.

Ve 39. minutě už byl však i slávistický "čaroděj" bezmocný: po autu Sionko pálil z rohu šestnáctky a po teči Kopice ve skrumáži míč doputoval až do sítě. Brzy mohl přidat letenský veterán další gól, ale po jeho hlavičce vytáhnul další skvělý zákrok Vaniak.

Hosté závěr prvního poločasu spíše protrpěli a k Blažkovi se příliš nedostávali, což pokračovalo i po pauze. Až v 59. minutě předvedli hosté rychlý výpad zakončený nebezpečnou střelou Kysely, kterou musel Blažek vytlačit na roh.

Sparta se prosazovala kombinacemi po stranách a po jedné z nich našel Žofčák v šestnáctce Wilfrieda, jeho rána z první ale mířila vysoko nad branku. Další možnost měl po rohu Hoheneder, ale jeho hlavička minula o centimetry Vaniakovu levou tyč. Závěr utkání už byl ovšem opatrný, sparťané se báli o těsný výsledek a hosté dnes neměli dostatek síly, aby se zápasem něco udělali.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 1:0

11.04.2010 17:00

Góly: 34. Michal Hubník

Olomouc v pohledném utkání přetlačila Plzeň gólem Hubníka z prvního poločasu. V následném vývoji zápasu pak mohla své vedení navýšit ještě několikrát, ovšem ani po jednom z řady brejků se síť nerozvlnila. Když pak hosté neproměnili hodně sporný pokutový kop, zůstaly všechny body na Hané.

První poločas naznačil, že se bude hrát velice líbivý souboj, během kterého budou hráči hýřit pohybem.

Hned v samotném úvodu vyslal nádhernou přihrávku Pavel Šultés na nabíhajícího Michala Hubníka, jehož střela z ostrého úhlu orazítkovala tyč.

Olomouc v následných minutách pokračovala v aktivní hře s dostatkem pohybu, z čehož vyplinula pěkná akce, na jejímž konci stál Bajer, ovšem bránkář Ticháček si s jeho střelou poradil.

Poté zvýšila obrátky i Plzeň, jejíž presing byl místy hodně citelný a dělal domácím problémy. Výsledkem tak byla mimo jiné i největší šance hostí v první půli. V patnácté minutě rozehrál Pavel Horváth standardní situaci na Bystroně, jehož hlavička rozezvučela tyč. To však nebyl konec, neboť se míč ihned poté odrazil před bránu, kde stál pro změnu zedník Liberský, ovšem jeho střela jen rozezvučela brankovou konstrukci podruhé.

Tento zvuk jako by probudil spícího medvěda. Olomouc přidala na obrátkách, snažila se kombinovat, napadat soupeřovu rozehrávku a aktivně přistupovat k jeho hráčům. Výsledkem tak byla střela Šultése ze střední vzdálenosti, která nadělala brankáři hostí pořádné starosti.

Čas tak doběhl až do minuty čtyřiatřicáté. Pavel Horváth po standardní situaci nejdříve zakroutil míč jen do domácího brankáře Blahy. Prakticky z protiútoku pak poprvé zahřmělo na druhé straně. Michal Hubník se dokázal hlavou prosadit v osobním souboji s gólmanem Ticháčkem a otevřel skóre - 1:0.

Stejně jako v samotném úvodu prvního dějství se i v tom druhém dostali do obrovské příležitosti hráči Olomouce, ovšem Šultes se sám před Ticháčkem neprosadil, neboť brankář Viktorie jeho pokus o lob vystihnul.

To však byla na další dobu jediná větší šance domácích hráčů, kteří se po většinu druhého poločasu jen bránili útokům Plzeňských, kteří se snažili o vyrovnání a byli výrazně aktivnější. Jejich snažení však až příliš často brzdila nepřesnost či bezchybná obrana soupeře.

Ta navíc vysílala své útočníky do rychlých kontrů, jako například v 61.minutě Hořavu, který dokázal přistrčit míč z prostředku hřiště do křídla na Šultese, jehož střela z hranice šestnáctky jen nechala vyniknout skvělého brankáře hostí.

Do velké šance se dostal i střídající Ordoš. Ten si naběhl na přihrávku mezi plzeňské obránce, ale střelou pod břevno strážce svatyně nepřekonal.

Pak však přišel možná klíčový moment zápasu. Janotka v 75.minutě fauloval Petrželu v rohu pokutového území, po čemž následoval hvizd sudího Královce a penalta ve prospěch Západočechů. K jejímu rozehrání se postavil Pavel Horváth, jehož pokus ovšem perfektně vykryl Blaha v brance Sigmy. Pokud se ale vrátíme k samotnému popisu situace, pak lze o odpískání pokutového kopu polemizovat. Opakovaný záběr, který jsme měli k dispozici totiž prokázal, že nejspíše nedošlo ke kontaktu. Hráč Olomouce se pouze postavil Petrželovi do směru pohybu. Ten tak byl vyveden z míry spíše psychicky než fyzicky. Ani jeho pád, resp. rychlé postavení se na nohy a chtíč hrát nenasvědčuje žádnému prohřešku...

Závěr zápasu pak nabídl jednoznačnou podívanou. Hosté se vši silou snažli překonat svého soka, kterého občas doslova uzamkli před "šestnáctkou". Z jejich aktivity ale žádné vážnější ohrožení domácí branky nevzešlo, neboť centry jen málokdy našly adresáta.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Dynamo České Budějovice 2:1

11.04.2010 17:00

Góly: 53. Antonín Holub, 81. Dimitri Tatanašvili - 19. Rudolf Otepka

Kladno doma zdolalo České Budějovice 2:1. Jihočeši sice vedli a vyhráli i první poločas, díky brance Otepky, za domácí ovšem otočili skóre Holub s Tatanašvilim.

První poločaš příliš dobrého fotbalu nepřinesl. Jednou za zajímavých situací je branka z 19. minuty, kterou poslal hosty do vedení Otepka. Otepka se trefil z přímého kopu z pětadvaceti metrů, pěkně k tyči - 0:1. Domácí byli blízko vyrovnání dvě minuty před pauzou. Mráz klepl do míče, těsně před brankovou čárou a domácí se již začínali radovat, jenže Kučera na poslední chvíli zasáhl. A tak skončil první poločas 0:1.

Vyrovnání přišlo v 53. minutě. Holub pelášil sám na dva obránce Budějovic, špičkou kopačky mezi nimi prostrčil míč a poté obstřelil i Kučeru a vyrovnal tak na 1:1. Šlo o poměrně štastnou branku, ale pro Kladno byla velmi důležitá, neboť jej opět dostala do hry. Velká šance přišla v 77. minutě. Domácí Beneš hlavičkoval pod břevno budějovické branky a Kučera jen s vypětím sil vyškrábl míč ven. Kladno se dočkalo branky na 2:1 v 81. minutě. Po přímém kopu se balon odrazil na hlavu Tatanašviliho a bylo rozhodnuto. Kladno - Budějovice 2:1.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - 1. FC Brno 3:1

11.04.2010 17:00

Góly: 22. Michal Klesa, 54. Zdeněk Šmejkal, 72. Daniel Huňa - 42. Jan Kalabiška

Příbram doma zdolala Brno 3:1. Za domácí se trefili Klesa, Šmejkal a Huňa. Za brněnské Kalabiška, který svého času srovnával na 1:1.

První šanci měli po deseti minutách domácí. Plašil uvolnil Klesu, který obešel Kalabišku a od koncové čáry pod sebe nahrál, následnou střelu musel Bureš vyboxovat. Klesa byl prvním autorem branky, ve 22. minutě. Klesa vystřelil tvrdě z hranice pokutového území, po rychlé akci. Srovnání přišlo v závěru poločasu, tři minuty před přestávkou. Brněnští postupovali tři proti třem, Došek nahrál Kalabiškovi a ten v těžké pozici vystřelil nádherně pod břevno - 1:1. Tímto výsledkem skončila i první půle.

V 54. minutě přišel další gól, tentokrát do sítě Brna. Pilík rozehrál roh a Šmejkal se hlavou prudce trefil - 2:1. Na druhé straně střílel po přihrávce doška Križko, ale vedle. Po rohu prudce hlavičkoval příbramský Wágner, ale jen do brankáře. To samé si Wágner po chvíli zopakoval, jenže tentokrát mířil nad branku. Potřetí v krátkém sledu se Příbramští dostali do šance, když střílel Pilík. Bureš vyrazil a do sítě doklepnul míč kapitán Huňa - 3:1. Kontaktní gól mohl dát Došek, který šel od půlky sám na bránu, ale vychytal ho brankář domácích. Krbeček vyrazil i ránu střídajícího Šurala.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Teplice 1:0

11.04.2010 17:00

Góly: 44. Bořek Dočkal (pen.)

Liberec navázal na poslední domácí zápas a i tentokrát si v severočeském derby proti týmu z naprosté špičky tabulky připsal všechny body. Po gólu do šatny nedokázali Tepličtí zareagovat, připisují si tak třetí zápas bez výhry v řadě.

První dvě šance domácích přichystal Rosa, když se nejprve po jeho chybě dostal do zakončení Papoušek, který ztroskotal na solidním zákroku Slavíka, a pár momentů poté nechal projít centr až k Dočkalovi. Svůj druhý kiks však dokázal napravit obětavým pádem do střely.

V úvodní akční dvacetiminutovce si dvě šance vypracovali i hosté. Ve skvělém světle se však představil Hauzr. Vidličkovu střelu tečoval chytře Zoubele, domácí brankář reflexivním zákrokem však dokázal míč vyrazit. Hned v následující minutě se do vápna dostal Mahmutovič, nicméně Hauzr stačil vyběhnout a pokus teplického útočníka pokrýt.

Zápas byl vyrovnaný a každých pár minut měl převahu jiný tým. Nakonec se však diváci gólu před poločasem dočkali. Dočkal si totiž v předposlední minutě postavil míč na značku pokutového kopu po faulu Lukáše na Nezmara a brankáře Slavíka poslal na druhou stranu.

Čtyři minuty po změně stran našel zpětnou přihrávkou Stožický Zoubeleho, ten však z hloubi vápna mířil nad břevno. Teplickou snahu mohl rázně ukončit v 66. minutě Gecov, který nevyužil přihrávky Zemana. Střelou z vápna nechal vyniknout výborného Slavíka.

Hosté se do útoku dostávali stále hůře a deset minut před koncem musela Slavíka podržet jeho branková konstrukce proti střele Lišky. V naprostém závěru se z tlaku hostů vytvořila slibná příležitost pro Zoubeleho, který ovšem ztroskotal na bezchybném Hauzrovi. Ten v nedělním klání vychytal svým hráčům tři body.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baumit Jablonec 1:2

11.04.2010 16:00

Góly: 90. Jan Chramosta - 28. David Lafata, 45. Jan Kovařík

Jablonečtí předvedli v první půli výborný výkon a zajistili si tak veledůležité tři body v boji na špici tabulky. Domácí se nezmohli na žádný trvalejší tlak, který by gól naděje přinesl dříve, než ve druhé minutě nastavení.

První poločas ovládali hráči Jablonce, což se mohlo na výsledku projevit už po šesti minutách. Po pravé lajně unikl Zábojník a před brankou našel Kovaříka. Ten z pár kroků v pádu přestřelil. Stejný hráč pohrdl úspěšným brejkem i po přihrávce Haurdiče ve 14. minutě, když ze šestnáctky opět mířil nad.

Ve 27. minutě zamířil po zemi vedle tyče Haurdič, ale za další minutu se hosté konečně prosadili. Právě slovinský záložník našel svým centrem ve vápně trestuhodně nehlídaného Lafatu, který pokořil Šedu přesnou hlavičkou.

Odpovědět mohl Chramosta, který po chytré přihrávce od Kuliče čelil přímo Špitovi. Svým pokusem však rozezvučel pouze tyč. Do šaten tak domácí odcházeli ještě s větším mankem. V naprostém závěru totiž napravil svá pochybení povedenou střelou Kovařík.

Po změně stran se Boleslavští snažili o návrat do zápasu, ale Sedláčkovu střelu dokázal Špit vyškrábnout. Když už se Chramostovi podařilo brankáře hostů překonat, zaskočil za něj jeden z obránců, který vykopl míč z brankové čáry.

Bohužel po uplynutí hodiny hry se na boleslavský trávník začal snášet déšť, který s sebou přinesl i svázanost domácích. Ti se tak do konce řádné hrací doby nepropracovali k žádné výraznější šanci, Jablonec naopak v klidu své vedení hlídal a za třetím gólem se nehnal. Trefu útěchy zaznamenal až dvě minuty po začátku nastavení Chramosta, který zblízka zamířil přesně k tyči.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 3:2

10.04.2010 18:00

Góly: 25. Fernando Neves, 43. Adam Varadi, 68. Aleš Neuwirth - 2. Martin Kuncl, 60. Lukáš Fujerik

Fotbalisté ostravského Baníku porazili na Bazalech Slovácko 3:2 a minimálně do neděle se posunuli do čela Gambrinus ligy. V Ostravě se hrálo velmi divoké utkání, hosté velice brzy vedli, jenže Baník dokázal otočit a nakonec vyhrát.

Hosté začali na Bazalech přímo pohádkově, už ve druhé minutě utkání totiž zahrávali rohový kop a z něho udeřili. Němčický prodloužil na Kuncla, a ten otevřel skóre utkání - 1:0 pro Slovácko. Baníkovci okamžitě vytáhli do útoku a začali svého soupeře přehrávat, ve 25. minutě se navíc dočkali vyrovnání, obránce Bolf nejprve zazvonil na tyč a vzápětí Varadiho střela tečovaná Nevesem skončila v brance - 1:1. Baník pokračoval v náporu a brzy mohl výsledek otočit, nicméně Lukešova střela šla doprostřed branky a navíc nebyla ani nikterak razantní. Také Slovácko zahrozilo, Fujerík byl v obrovské šanci, ale domácí fotbalisty zachránil velmi dobrým zákrokem brankář Baránek. Poté opět útočil Baník a před koncem poločasu se dostal do vedení. Martin Lukeš vybídl ke skórování Adama Varadiho a hostující brankář Filípek byl bezmocný - 2:1 pro Baník Ostrava. Při této brance domácích zaváhal obránce Kordula, kterému míč proklouzl.

Vedení ostravským fotbalistům ve druhém poločase příliš dlouho nevydrželo, nejprve Lička střelou minul branku a v 60. minutě to Slovácko potrestalo. Brankář Baránek zachyboval a obránce Neves už rozjetého Fujeríka nezastavil - 2:2. Diváci se v ochozech určitě bavili, hrálo se útočně a za dalších osm minut mohli vidět další branku, Ostrava se dostala znovu do vedení. A i další branka padla po chybě, defenzíva Slovácka chybovala, před brankou se ocitl osamocený Neuwirth a střelou pod břevno dal na 3:2 pro Baník. Utkání jako by po této brance ztratilo tempo, Baníkovci hodně kontrolovali a Slovácko se nemohlo dostat do pořádného zakončení. Do konce zápasu se už nic podstatného nestalo a Baník mohl začít slavit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha241311033:1150
2.Baník Ostrava24146438:2148
3.FK Jablonec24145531:2347
4.FK Teplice24128436:2344
5.Viktoria Plzeň24117631:2440
6.FK Mladá Boleslav23104939:3134
7.Sigma Olomouc241041037:3134
8.Slavia Praha2497830:2534
9.Slovan Liberec24941128:3131
10.1. FK Příbram23931128:3130
11.1. FC Brno24861024:3230
12.Bohemians 190523671014:2325
13.České Budějovice24581120:2923
14.1. FC Slovácko24641422:3322
15.SK Kladno24621622:4020
16.Bohemians Praha23421723:4814
Zbývající zápasy
10.04. 15:45Bohemians 1905 - Bohemians Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (594)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele