Gambrinus liga - preview 24. kola

10.04.2010, 10:25, aktualizováno 12.04.2010, 08:33
Previews
Ze tří derby, která pražská "S" v rychlém sledu hrají, dnes přichází na řadu to nejprestižnější - ligové. Domácí Sparta touží po návratu do čela tabulky, kde se v sobotu usadil Baník. Slávisté věří, že je probudil nový trenér Cipro. V případě úspěchu se posunou maximálně na šesté místo.
Sparta Praha - Slavia Praha  (pondělí 17:30)
Přichází 272. pražské derby! Nejslavnější české kluby se proti sobě postaví na Letné před vyprodané tribuny, na kterých je bude očekávat celostadionové "choreo". To má ještě více nabudit motivaci hráčů a donutit je k předvedení toho nejlepšího ligového fotbalu.

Slavia pod trenérem Ciprem neprohrála. Nový kouč sešívaných dokázal svůj tým dovést k premiérové výhře právě nad Spartou, která se před více jak týdnem potýkala s doslova rozebranou obranou.

Sestavit skládačku se ale "rudým" doktorům přiliš nevede. K dispozici jistě nebude Pamić, kterého trápí svalové problémy, otazník vysí i nad Brabcem, jehož do hry v posledních zápasech nepouštěly svalové úpony. Chybět bude mimořádně i Juraj Kucka, který si odpykává trest za žluté karty.

Druhá strana barikády hlásí zlepšený stav Jaroslava Černého, který podle slov z Edenu možná nastoupí od první minuty. Zraněný je naopak Deniss Romanovs, Kaufman, Hloušek i Belaid.

Velkou roli v podobných zápasech hraje psychika, avšak ta je pro oba kluby velkou neznámou. Slávisté dokázali vyhrát své poslední utkání jednoznačně 3:0, když zdolali klokany z Vršovic, ovšem zalepit strádání z minulých týdnů tak rychle zřejmě nepůjde. Sparťané pro změnu ukázali velké povstání i následný pád v Plzni, kde remizovali 2:2.

Rozhodovat tak bude zřejmě lepší forma a štěstí. Ani jeden z trenérů totiž nepřikládá důležitost již zmíněnému pohárovému střetnutí, které se odehrálo před deseti dny: "Z poznatků z prvního vzájemného měření sil se Slavií příliš vycházet nemůžeme. Jednalo se o první ze dvou pohárových střetnutí, taktika obou mužstev byla jiná. Očekávám diametrálně odlišný zápas, a předpokládám, že obě mužstva budou hrát na vítězství," říká trenér domácích Jozef Chovanec.

A jak na výsledek vzájemného střetnutí reaguje trenér hostí František Cipro? "Nálada v kabině se zvedla, ale rozhodně bych nemluvil o tom, že je to nějaká velikánská pohoda. Ta ani teď být ve Slavii nemůže, když je Slavia v lize na sedmém místě. Ale je to samozřejmě lepší, kluci mají chuť, věřím, že jim to vydrží."

Zápas z Generali Arény přenáší přímým přenosem ČT2. Utkání bude řídit trojice rozhodčích Franěk - Zlámal, Chytil. Zápas začíná v 17:30, ovšem už o třetí hodině odpolední bude z pražské stanice metra Strašnická vycházet průvod fanoušků hostí, kteří se tak již tradičně projdou Prahou.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Kladrubský - Hoheneder - Sionko, Vacek, Žofčák, Kadlec - Wilfried
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Kysela, Janda, Ragued, Grajciar - Vlček, Šenkeřík
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Mladá Boleslav se pokusí v domácím zápase proti čtvrtému Jablonci pokračovat ve svém vítězném tažení, zatímco jejich protivník by rád navázal na postup do semifinále Poháru ČMFS a také by rád promluvil do bojů o ligový titul.

Mladoboleslavským se start do jara vůbec nepodařil. Ale nyní válí, když z posledních třech ligových zápasů mají stoprocentní bodovou úspěšnost. Tu budou chtít udržet i v neděli doma, kdy hostí soupeře, nad nímž v posledních pěti zápasech nevyhráli. "Naši sérii vnímám jako závazek, abychom tak pokračovali. Chceme dokázat, že do špičky ligy patříme," prohlásil trenér šestého týmu tabulky Karel Stanner.

V tomto týdnu slavil Jablonec úspěch, když vyřadil Teplice a postoupil tak do semifinále Poháru ČMFS. Nyní se však musí koncentrovat na ligu, protože v neděli ho čeká další těžký zápas. A potřebují v něm uspět, pokud se chtějí vrátit do boje o mistrovský titul. "Uspěli jsme v poháru, ale to neznamená, že se na něj soustředíme - chceme uspět i v lize. Čeká nás však velice těžký soupeř, který je v těsném závěsu za první pěticí," poznamenal jablonecký kouč František Komňacký.

Domácím bude v zápase scházet zraněný Pecka a nejasnosti panují okolo startu Janíčka a Zahustela. Jablonečtí přijedou bez zraněného Valenty a možná také nenastoupí Zábojník.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kalina, Procházka, Rolko, Hrdlička - Zahustel, Sylvestre, Mendy, Sedláček - Kulič, Táborský.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krejčí, Pavlík, Drsek, Jablonský - Jarolím, Loučka, Eliáš, Kovařík - Pekhart, Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.95 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Olomouc hostí v neděli v rámci 24. kola první ligy Plzeň. Oba týmy se spolu utkají i zanedlouho. A to v semifinále Poháru ČMFS, kam v tomto týdnu postoupily.

Ve vzájemném souboji těchto dvou mužstev byli od podzimu 2007 vždycky úspěšnější domácí. Pokud by toto pravidlo platilo i v neděli, tak by slavila vítězství Olomouc. Ale její trenér Zdeněk Psotka stojí na pozoru. "Plzeň má parádně poskládané mužstvo, doplnění kádru se jí povedlo a odráží se to i v jejím postavení v tabulce. Hraje aktivní útočný fotbal, právě svou ofenzivou je nejvíce nebezpečná," prohlásil Psotka, jehož svěřenci v tabulce obývají klidný střed tabulky, respektive osmé místo.

Plzeň má šanci proklouznout do pohárové Evropy dvěma cestami. Přes Pohár ČMFS nebo tou ligovou. V tabulce Gambrinus ligy ji aktuálně patří pátá příčka s čtyřbodovou ztrátou na pohárové pozice. "Cítíme šanci na vstup do pohárové Evropy v obou soutěžích a jestli chceme být na dostřel ligové špičce, musíme po remíze se Spartou body někde získat. První šance se otevírá v Olomouci," řekl trenér západočeské Viktorie Pavel Vrba.

Oba týmy nastoupí téměř v kompletní sestavě, chybět bude pouze domácím zraněný Ordoš.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Lovásik - Janotka, Dreksa, Komárek, Machalický - Rossi, Kaščák, Hořava - Petr, Šultes, Hubník.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Rezek - Bakoš, Kolář.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.00 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SK Kladno - České Budějovice  (neděle 17:00)
Kladno zvládlo v posledním duelu veledůležitý souboj se střížkovskou Bohemkou a nyní jej čeká další klíčová bitva. Na jeho stadion přijíždějí České Budějovice, které ještě rozhodně nemají zajištěnou prvoligovou příslušnost i pro příští ročník.

Středočeši dokázali v posledním kole rozstřílet Bohemians Praha na jejich stadionu 4:1 a utli tak dlouhou sérii bez výhry. Jejich poslední bodová radost se totiž datovala až k 28. únoru, kdy dokázali překvapivě přetlačit Boleslav. "Hrálo se o hodně, vítězstvím jsme zůstali ve hře o záchranu. Bohemka už prakticky míří do druhé ligy. Stejný zápas nás ale čeká hned příští týden doma s Českými Budějovicemi. Zase se bude hrát o všechno. A my potřebujeme nutně vyhrát a tím potvrdit tři body ze Strahova," řekl těsně po zmíněném duelu kladenský obránce Vít Beneš, jeden ze strůjců kladenského úspěchu.

Domácí fotbalisté potřebují podporu fanoušků, a tak bude, stejně jako na posledním zápase na stadionu Františk Klose, připravena akce, díky které mohou děti a ženy přijít na fotbal úplně zadarmo. "Musíme navázat na poslední utkání na Strahově, kde jsme vyhráli nad Bohemians Praha a dostali se tak na předposlední místo tabulky. K tomu, abychom porazili doma České Budějovice, potřebujeme bouřlivou kulisu. Věříme, že přijde hodně fanoušků a pomůžou nám v cestě za třemi body," říká trenér domácích Stanislav Procházka.

Kromě zaplněného hlediště se budou chtít svěřenci nového trenéra spolehnout také na brankáře Kostolanského. Ten se v brance objevil v posledním zápase, kdy nahradil kolegu Tesaře.

Jihočeši přijíždějí do středních Čech se třiadvaceti body v kapse. Ty jim momentálně stačí na 13. příčku, nicméně i oni potřebují uspět. Pokud by totiž zůstaly všechny body v Kladně, jejich ztráta na sestupové vody by se smrskla na minimum. Parta okolo veterána Otepky se navíc nemůže spolehnout ani na stabilní formu. V jarní části sezóny si totiž připsala vítězství nad Ostravou či Příbramí, jindy zase ztratila body se Slováckem či Klokany z Vršovic.

Otázkou tak zůstává, v jaké formě se představí v Kladně. Je jasné, že domácí hráči musejí hrát na výhru, neboť remíza pro ně nic neřeší, navíc by jim velmi zkomplikovala setrvání v nejvyšší soutěži. Jihočeši také nutně potřebuí export bodů, i jeden by pro ně v tuto chvíli měl poměrně velkou cenu. Dá se tak očekávat vyrovnaná partie, ve které se budou do útoku tlačit více hráči Kladna.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Kostolanský - Mráz, Beneš, Gross, Procházka - Holub, Novotný, Cigánek, Strnad, Zoubek - Tatanašvilli
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Laštovka, Hunal, Žižka, Krob - Hudson, Černák, Otepka, Šíma - Sedláček, Ondrášek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - 1. FC Brno  (neděle 17:00)
Po velice slibném vstupu do nového ročníku nyní Brno strádá. A klesá tabulkou. V neděli ho na devátém místě tabulky dokonce může předstihnout dnešní soupeř - 1. FK Příbram.

Brno vstoupilo do jarní části sezony skvěle. Prvních pět zápasů pro svěřence Miroslava Beránka příliš problémů neznamenalo. Jediná ztráta přišla po remízovém utkání s Baníkem Ostrava - jinak si tým poradil jak s Libercem a Slováckem, tak také s Teplicemi a Kladnem. V posledních dvou utkáních ale přišla veliká výsledková a herní elipsa. Nejdříve Moravené přicestovali do Prahy, na stadion Sparty. Odjížděli s debaklem 0:3. I v následujícím utkání inkasovali Brňané třikrát - dvě vstřelené branky proti Mladé Boleslavi tak nebyly nic platné. 2:3.

"S posledními dvěma zápasy nemůžeme být spokojeni. Především s defenzivou, v níž jsme dělali hodně chyb. Proto jsme se na ni v tomto týdnu hodně zaměřili," prozradil trenér Miroslav Beránek. Problémy s defenzivou ale u dnešních domácích nezapříčiňuje nejspíš momentální špatná forma, ale nadmíru zaplněná marodka. Do sestavy se sice vrátí Martina Husára, nicméně novým členem ošetřovny se stal Martin Jílek. Ten v Příbrami podle všeho bude chybět. "Má natažený sval," upřesnil Beránek.

Dalšími zraněnými jsou obránci Trousil a Dřížďal, k dispozici nebude ani záložník Huška a forvard Hodek. Suspendovaný je zase Richard Dostálek, ten v minulém utkání s Mladou Boleslaví vyfasoval červenou kartu, následně mu byl udělen jednozápasový trest. "Tyto absence jsou samozřejmě nepříjemné, budeme muset v sestavě improvizovat. Snad to bude fungovat. Mladí hráči mají šanci dokázat, že jsou rovnocennými členy kádru," uvedl kouč hostů.

Brnu se ale proti Příbrami v poslední době vcelku daří. Z posledních pěti vzájemných utkání ovládlo hned čtyři, pouze jednou ztratilo. V minulé sezoně před vlastními fanoušky padlo 1:2. Příbram je ale letos silná i před vlastními fanoušky. Z deseti zápasů se jí podařilo hned sedm vyhrát, remizovala jednou. Také díky tomu jí před 24. kolem patří solidní jedenáctá pozice. Navíc se zápasem s Mladou Boleslaví k dobru.

Na Brno pak ztrácí pouze tři body, v případě dnešní výhry by se dokonce mohlo posunout před svého dnešního soupeře. "Soupeř má velice dobře organizovanou hru, předností je týmový projev. Většinu bodů nasbírali doma, kde jsou podstatně silnější. Jenže my jsme naposledy doma ztratili a teď chceme body získat zpět. Přestože jsme výrazně oslabeni, tak věřím, že i tato sestava je schopna v Příbrami vyhrát," dodal k dnešnímu utkání kouč Beránek.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Plašil, Nohýnek, Štochl, Šmejkal - Klesa, Tarczal, Borek, Hušbauer - Huňa, Fantiš.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Okleštěk, Dvorník, Križko, Husár - Šural, Křeček, Polách, Kalabiška - Rabušic, Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.90 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slovan Liberec - FK Teplice  (neděle 17:00)
24. kolo Gambrinus ligy nabídne také severočeské derby mezi Libercem a Teplicemi. Podle tabulky jsou favoritem Tepličtí, ale podle aktuální formy obou mužstev to vypadá na zcela vyrovnaný duel.

Desátý Liberec již zažehnal svou výsledkovou krizi, když v posledních třech ligových zápasech nasbíral celkem sedm bodů. Nyní čeká v domácím prostředí Petříkovy svěřence třetí tým tabulky. "Teplice mají vyvážený tým, hodně nebezpečný v útočné fázi. I přes nepříznivé poslední výsledky z nich máme respekt," řekl trenér Slovanu Josef Petřík.

Fotbalisté Teplic v posledních týdnech předvádí nepřesvědčivé výkony, svědčí o tom jejich bilance z posledních pěti utkání, v nichž vyhrály pouze jednou. Proto bývalému lídrovi tabulky patří třetí místo se čtyřbodovou ztrátou na vedoucí Baník, jenž má ovšem zápas k dobru. "Produktivita je teď náš problém, ale pevně věřím, že to velmi rychle zlomíme," doufá teplický kouč Jiří Plíšek.

Liberec se bude muset obejít bez čtveřice marodů Gebre Selassiho, Keriče, Bosančiče, Frejlacha a vykartovaného Dejmka. Teplice pocestují bez zraněného dua Elsamniho s Marešem a stále se po operaci slepého střeva zotavujícího Lukáše. A otazníky visí nad startem Vidličky a Vachouška.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Zich - Kelič, Holeňák, Polák, Vulin - Vácha, Gecov, Dočkal, Papoušek - Smetana, Nezmar.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Vidlička, Matula, Klein, Rosa - Kalivoda, Ljevakovič, Vachoušek, Zoubele - Mahmutovič, Vondrášek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.95 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - Bohemians Praha  (sobota 15:45)
Malé pražské derby je tu. Ovšem pozor, jeho náboj je obrovský. Fanoušci domácích totiž nemohou svému soupeři přijít na jméno a doufají, že stejně, jako si smlsnou během zápasu na pečeném kaprovi, pochutnají si jejich oblíbenci na trávníku na svém soupeři.

S velmi zajímavou iniciativou přišlo vedení vršovických Klokanů, které bude po celý zápas nabízet jinak vánoční pochutinu. Všechny peníze z prodeje pak půjdou do kasy samotného klubu a fanoušci tak budou moci znovu ukázat, jak za svým klubem stojí.

Nyní je navíc o jeden důvod k radosti více. Na domácím trávníku mají jedinečnou příležitost získat tři body. Vždyť k nim přijíždí poslední tým tabulky, nad kterým se stahují brány peklené, neboť Bohemians Praha ztrácí na nesestupové příčky už osm bodů.

A v Ďolíčku to budou mít převelice těžké. Domácí fotbalisté budou chtít navázat na velmi povedený vstup do jara, kdy například vybojovali všechny body nad Mladou Boleslaví, na které navázali dvěma remízami. Jejich bodová šňůra tak skončila až v minulém kole, kde dostali "příděl" od Slavie.

Hosté se naopak topí v sestupových starostech, na které si zadělali bídnou bilancí třech prohraných zápasů v řadě. Zvláště ta poslední porážka, která příšla od Kladna, měla nádech finálního úderu. V zápase "o šest bodů" si totiž nechali Střížkovští dát hned 4 branky a jednoznačně tak ukázali, v jakém rozpoložení se teď nacházejí.

Nedá se očekávat, že by se jejich psychická situace měla nějak zlepšit po sobotním zápase. Hostující tým totiž čeká v Ďolíčku doslova pekelná atmosféra, ve které bude stačit jen minimální jiskra a neřízená bitva klokanská může vypuknout. "Žádáme fanoušky, aby se zdrželi jakýchkoliv fyzických útoků a nenechali se ani ničím vyprovokovat. Akutně by pak hrozilo potrestání klubu a byla by poškozena především Bohemka. Fanděme v sobotu hlasivkami. Utkání bude z tohoto pohledu ostře sledované, jakýkoliv předmět vhozený na plochu může mít pro klub fatální důsledky, stejně tak jakékoliv fyzické ataky. Prosíme fanoušky, aby tímto Bohemku nepoškodili a naopak pomohli celé Bohemce tuhle bitvu sportovně vyhrát," říká Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Ve Vršovicích se očekává bojovné utkání. Stát se minimálně na půl roku vůdcem klokaní smečky je pro oba kluby velice lákavá myšlenka, k jejímuž splnění mají podle předzápasových prognóz blíže Bohemians 1905. Ovšem statistiky mnohdy neplatí, a tak se nechme překvapit, kterak zápas dopadne.

Utkání můžete sledovat od 15:45 na ČT4 Sport.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Cseh, Nikl, Rychlík - Kotyza, Pávek, Kaufman, Štohanzl - Škoda, Hartig
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Rodinger - Macháček, Lencevič, Drobný, Flachbart - Fenyk, Dobeš, Demeter, Jeslínek - Kincl, Pospíšil
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - 1. FC Slovácko  (sobota 18:00)
Druhý Baník v sobotu hostí Slovácko. Do tohoto utkání 24. kola nejvyšší soutěže vstupují domácí jako papíroví favorité, zatímco Slovácku by se hodily další body do bojů o záchranu.

Ostravané se vítězstvím v Teplicích vracejí do boje o mistrovský titul. Na vedoucí Spartu ztrácejí pouhé dva body a pokud chtějí udržet kontakt s čelem tabulky, musí splnit roli jasného favorita v domácím zápase se Slováckem. Na záda dýchají Baníku dva týmy s jednobodovým mankem - Teplice a Jablonec. "Jsme papírový favorit, to je hodně ošidná role. Technicky bychom na tom měli být lépe, ale Slovácko to nahradí bojovností a odhodláním. Musíme si pohlídat standardní situace," řekl ostravský kouč Miroslav Koubek.

Fotbalisté Slovácka si nadále udržují bezpečný pětibodový náskok před sestupovým pásmem. Ale litují dvou ztracených bodů s Libercem. "Proti Liberci jsme ale po bezbrankové remíze ztratili dva cenné body, neboť jsme si nevypracovali žádnou šanci," mrzelo trenéra hostí Josefa Mazuru, jehož tým v posledních pěti zápasech utržil pouze jednu porážku.

Zatímco domácí nastoupí v nejsilnějším složení, tak jejich soupeř se bude muset obejít bez vykartovaného Abraháma a zraněných Chmelíčka, Urbánka a Nečase.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Lička - Mičola, Varadi, Vydra.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Němčický, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Perůtka, Cleber - Nestorovski, Ondřejka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha231211032:1147
2.Baník Ostrava23136435:1945
3.FK Teplice23128336:2244
4.FK Jablonec23135529:2244
5.Viktoria Plzeň23117531:2340
6.FK Mladá Boleslav22104838:2934
7.Slavia Praha2397730:2434
8.Sigma Olomouc23941036:3131
9.1. FC Brno2386923:2930
10.Slovan Liberec23841127:3128
11.1. FK Příbram22831125:3027
12.Bohemians 190523671014:2325
13.České Budějovice23581019:2723
14.1. FC Slovácko23641320:3022
15.SK Kladno23521620:3917
16.Bohemians Praha23421723:4814

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (797)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele