Gambrinus liga - souhrn 19. kola

08.03.2013, 19:53, aktualizováno 10.03.2013, 21:56
Komentáře a souhrny
Plzeň vyhrála v Mladé Boleslavi a zvýšila náskok na Spartu, protože ta remizovala s Jabloncem. Z tohoto výsledku profituje i Olomouc, která je po výhře nad Jihlavou třetí. Baník díky Barošovu hattricku smetl Hradec, Slovácko nadělovalo v Teplicích. Slavia poprvé na jaře vyhrála, Dukla Praha porazila Příbram.

Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:2

10.03.2013 20:00

Góly: 78. Tomáš Přikryl, 89. Tomáš Zápotočný - 44. Tomáš Čížek, 53. Tomáš Čížek

Nedělní šlágr Gambrinus ligy mezi Spartou a Jabloncem skončil remízou 2:2. Pro Pražany je dělba bodu ztrátou, neboť Plzeň odskočila už na tři body. Baumit byl blízko třem bodům, neboť vedl o dvě branky, prováhal tak možnost vystřídat Spartu na druhé pozici.

Za favorita utkání byla samozřejmě považována Sparta, byť také Jablonec bojuje o nejvyšší mety. Letenští začali dobře a byli to oni, kdo si vypracoval první slibnou příležitost utkání. Leonard Kweuke dobře vypálil, ovšem scházela mu větší přesnost. O několik minut později byl u míče opět Kweuke, jeho akrobatické nůžky ale také nenašly prostor mezi třemi tyčemi. Ve 24. minutě se musela mít na pozoru i sparťanská defenzíva, přesněji řečeno Vaclík. Brankář domácích musel likvidovat nepříjemnou Pitákovu ránu.

První poločas se pomalu ale jistě chýlil ke svému konci, když se k odraženému balónu dostal Čížek a parádní ranou z první, a z poměrně velké dálky, uklidil míč k levé tyči Vaclíkovy branky - 1:0 pro Jablonec.

Před trenérem Lavičkou vyvstala otázka, co s druhým poločasem. Obě jedenáctky nastoupily ve stejném složení a v 53. minutě Sparta překvapivě podruhé inkasovala. Výborný centr od Třešňáka uklidil hlavou do sítě Tomáš Čížek a Baumit byl velmi blízko vítězství - 0:2. Sparta nesložila zbraně, ale dlouhou dobu se jí nedařilo překonal obranný val Jablonce.

V 67. minutě střílel těsně vedle Lafata a tlak Sparty pomalu rostl. Trenér Lavička postupně poslal na hřiště Romana Bednáře a Tomáše Přikryla, a právě druhý jmenovaný snížil čtvrthodiny před koncem na 2:1. Přikryl dorazil do branky Matějovského střelu a utkání dostalo nový náboj. Tlak Sparty byl v závěru enormní a Jablonec mu nakonec podlehl. Lafatovu hlavičku Valeš vyrazil, ale následný důraz Tomáše Zápotočného se vyplatil. Obránce Sparty dotlačil míč do branky a bylo srovnáno 2:2. Sparta se ještě pokusila zvrátit vítězství na svojí stranu, ale Jablonec v dalším tlaku obstál. S konečnou remízou nakonec nemůže být spokojena ani jedna strana. Sparta ztratila v boji s Plzní a Jablonec prováhal luxusní dvoubrankový náskok.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 0:2

10.03.2013 15:25

Góly: 45. Daniel Kolář, 83. Pavel Horváth (pen.)

Na osmifinálovou porážku z Evropské ligy od Fenerbahçe dokázala Viktoria Plzeň zareagovat tím nejlepším možným způsobem a z města automobilů si odváží velice cenné tři body. Západočeši tak nadále zůstávají na špici.

Možná i vzhledem k blížící se pohárové odvetě na turecké půdě nechal Pavel Vrba některé opory pouze na lavičce, což se mimo jiné týkalo i Františka Rajtorala a Marka Bakoše. Důvěru na pravé straně obdržel Martin Fillo, který ještě na podzim opakovaně hostoval u Středočechů, na hrotu se představila čerstvá posila Stanislav Tecl. Hostující družina se ovšem rozjížděla jenom velmi pozvolna...

...Boleslav zůstala věrna svému dlouhodobému trendu a favoritovi nedala rozhodně nic zadarmo (jen za první půlku dostali hráči FKMB pět žlutých karet!), naopak sama vytrvale zaměstnávala strážce plzeňské branky. Po devíti minutách se do míče z hranice vápna opřel Štohanzl, skákavý pokus ale Kozáčik za svá záda nepustil! Odpověď si nachystal Procházka, nadějnou situaci však promeškal a pak svoji ránu, za přispění jednoho z obránců, mezi tři tyče nenasměroval.

Velkou možnost měl po půlhodině hry kapitán Horváth, jeho volný přímý kop se ovšem nakonec do vymezeného prostoru o fous nevešel a Miller si tak mohl pořádně oddechnout! Marešova rána ze střední vzdálenosti nemohla mít naděje na úspěch. Těsně před odchodem do kabin se však hostující ekipa dočkala: Fillo na zadní tyči oslovil Kovaříka, ten ještě míč vrátil do ohně a Kolář už měl snadnou práci - 0:1.

Po obrátce byla k vidění mírná převaha Mladí Boleslavi, ovšem výraznější ohrožení Kozáčikovy branky se nekonalo. Naproti tomu mohl přidat druhou trefu Kolář, jenž se užuž hnal tváří v tvář na domácího brankáře, dokonce mu udělal kličku, zkušený Miller ho však vytlačil ze střeleckého úhlu a reprezentační středopolař poté ani celou situaci nezakončil! Neúspěšně pálil z velkého úhlu Štohanzl!

Ostrému trendu domácích hráčů se asi nejlépe přizpůsobil Fillo, ovšem nakonec musel bývalý kapitán reprezentační U21 v šedesáté šesté minutě předčasně ze hřiště, když tvrdě poslal k zemi Ščuka. Bolka však početní výhodu ani nestačila vstřebat a rázem se zase hrálo ve stejném počtu - Magera si ve vzdušném souboji pomohl loktem a sudí Bílek tasil druhou červenou kartu! Stejnému trestu poté unikl kapitán Středočechů David Jarolím, který poslal k zemi unikajícího Bakoše.

Rozhodnutí nakonec přišlo sedm minut před koncem řádné hrací doby. Střídající Rajtoral si na pravé straně prodral do pokutového území, kde ho poslal k zemi Sivrić a pokutový kop byl na světě! Tíhu odpovědnosti na sebe vzal Horváth a zkušeně do protipohybu Millera zavěsil - 0:2.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Slovácko 0:4

10.03.2013 15:00

Góly: 19. Libor Došek, 36. Jiří Valenta, 53. Jan Trousil, 66. Libor Došek

Fotbalisté Teplic si v 19. kole Gambrinus ligy uřízli pořádnou ostudu, když před vlastními diváky podlehli Slovácku vysoko 0:4. Severočeši názorně ukázali, že takhle se o záchranu nehraje. Dvakrát skóroval Libor Došek.

Zápas nemusel pro Teplice skončit tak tragicky, kdyby jejich hráči proměnili alespoň jednu šanci z té celé řady vypracovaných. Slovácko ale předvedlo na severu Čech fantastický výkon a tři body bere zaslouženě.

Slovácko ukázalo svoje možnosti už v jedenácté minutě, kdy na balón z dobré pozice nedosáhl Trousil. Poté následovaly velké šance Teplic. Kaufmanova rána skončila rohovým kopem a Mahmutovič z jasné pozice trestuhodně minul branku! Hned o minutu později zahrozil opět Litsingi, ale míč uklidil do bezpečí Reinberk. Žlutomodří svoje šance nevyužili a Slovácko to potrestalo. Libor Došek na malém vápně nikým neatakován vstřelil gól, který byl z pohledu Teplic naprosto zbytečným - 0:1.

Teplice se pochopitelně nevzdávaly a ještě v prvním poločase zahodily další tři velké šance. Rosa střílel nad a Keričův rohový kop prolétl kolem brankové čáry. A situace se následně opakovala, Teplice zahazovaly a Slovácko střílelo branky. K Valentovi se dostal odražený balon a záložník hostí zvýšil na 2:0 pro Slovácko.

Také druhý poločas nabídl spoustu gólových akcí a další dvě branky. Pokud Teplice pomýšlely na zdramatizování zápasu, v 53. minutě jejich plány vzaly za své. Grigarovi vypadl míč z rukavic a chybu potrestal Jan Trousil - 0:3. Třetí brance hostí znovu předcházely zahozené teplické šance. Svěřenci Zdeňka Ščasného se následně sesypali a zanedlouho dostali čtvrtý gól. Libor Došek si zpracoval míč a z otočky podruhé v zápase skóroval - 0:4.

Sympatické bylo, že i za tohoto stavu se Teplice snažily vstřelit branku, ovšem nebylo jim přáno. Slovácko dalo Teplicím lekci z produktivity, Na Stínadlech vyhrálo vysoko 4:0.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Vysočina Jihlava 3:0

09.03.2013 17:40

Góly: 49. Michal Ordoš, 52. Jan Schulmeister, 54. Martin Doležal

Skvělá forma olomoucké Sigmy napsala další pokračování a po dvou výhrách dokázali svěřenci Romana Pivarníka uspět i do třetice, když na Andrově stadionu bez větších potíží premiérově udolali oslabenou Jihlavu.

Od počátku byla na hřišti z domácího pohledu k vidění tradiční kombinační dominance, která přiváděla hostující družině nemalé problémy. První nadějná možnost ale patřila Vysočině, konkrétně to byl Kosak, kdo z ničeho nic běžel sám na Zlámala, troufalou střelu mezi nohy ovšem bývalý mládežnický reprezentační brankář za svá záda nepustil! Jihlavské střelecké trápení tak pokračovalo...

František Komňacký si byl tohoto faktu velmi dobře vědom a zejména proto naordinoval svým ovečkám poctivou defenzivu, která dělala možné i nemožné, aby Hanáky udržela daleko od své branky. Tuto snahu ovšem ve 35. minutě devalvoval Karol Karlík, jenž byl po druhé žluté kartě vyloučen! Ještě do poločasového oddechu mohl trestat Hořařa a po něm i Navrátil, ani jeden z nich ale neuspěl.

Ve druhém dějství ovšem přišel ze strany Sigmy doslova a do písmene ofenzivní uragán, který během pěti minut (!) celé utkání rozhodl. Nejprve to byl Doležal, kdo našel před brankou Ordoše a vytáhlý kanonýr už měl hodně snadnou práci ke vstřelení čtrnácté branky v sezóně - 1:0. Vzápětí prvně jmenovaný oslovil nadýchaným centrem Jana Schulmeistera, který z bezprostřední blízkosti zvýšil na 2:0. Konečně v padesáté čtvrté minutě si vzal slovo sám Doležal, jenž si naběhl za obranu a prudkou hlavičkou i s nemalou porcí štěstí překonal Blažka - 3:0. Akcie Jihlavy poté byly rázem na bodu mrazu.

Zbylých pětatřicet minut už se utkání víceméně jenom dohrávalo, přičemž domácí jistojistě začínali mít na mysli blížící se moravské derby s ostravským Baníkem. Ani přesto však na útočné výlety zcela nerezignovali a dokonat vysokou porážku mohl opět Doležal a pět minut před koncem i Hořava, na konečném výsledku se ovšem už nic neměnilo. Domácí kouč tak svému bývalému chlebodárci nedopřál klidný spánek.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Dynamo České Budějovice 3:1

09.03.2013 16:00

Góly: 31. Ondřej Kušnír, 78. Serhij Rybalka, 90. Jiří Fleišman - 15. Jakub Hora

Liberecký Slovan pokračuje v dobrých jarních výkonech, a i když dnes s Českými Budějovicemi prohrával, utkání dokázal otočit a připsat si tři body za vítězství 3:1.

Jak bylo v úvodu řečeno, pro Liberec se utkání nevyvíjelo příznivě. Po čtvrthodině hry zaváhal při střele Jakuba Hory brankář Kovář, míč směřující doprostřed branky nedokázal zachytit a České Budějovice vedly na severu Čech 1:0. O dalších patnáct minut později mohl zvýšit vedení Rýdel, jenže jeho rána šla těsně vedle tyče. Liberec srovnal krok minutu po zahozené Rýdelově šanci. Štajner krásně našel Kušníra, jenž z poměrně ostrého úhlu překonal brankáře Daňka - 1:1. Závěr prvního poločasu byl ve znamení hry Liberce. Domácí kontrolovali míč a hráli trpělivě.

Také ve druhém poločase byl lepší Liberec, i když dlouho nemohl najít skulinku v hostující obraně. Dvanáct minut před koncem utkání pak nakonec přeci strhl vedení na svojí stranu. Šuralův přízemní centr se dostal až k Rybalkovi, který osamocen dopravil míč do branky - 2:1.

Slovan byl na koni a ještě do konce zápasu jednou udeřil. Jiří Fleišman obešel hostující obranu a s trochou štěstí překonal Daňka. Třetí branka v síti Českých Budějovic znamenala definitivní rozhodnutí zápasu ve prospěch Liberce. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého tak na jaře ještě neprohráli a nadále stoupají tabulkou. Obhájci prvenství patří prozatímní sedmé místo.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FC Hradec Králové 3:0

09.03.2013 15:00

Góly: 5. Milan Baroš, 33. Milan Baroš, 54. Milan Baroš

Milan Baroš dnes jasně ukázal, že ještě nepatří do starého železa - Hradec Králové popravil třemi brankami a zajistil tak svému Baníku pohodlnou výhru 3:0. Domácí tak prchají mílovými kroky ze sestupového pásma, zatímco Votroci se k němu naopak nebezpečně blíží.

Dá se říct, že nebýt ostravské útočné hvězdy, utkání by nemělo prakticky vůbec co nabídnout. Baroš, který odehrál 78 minut a do šaten ho při střídání vyprovázel bouřlivý potlesk téměř deseti tisícovek diváku v bazalských ochozech, byl u všeho podstatného; impotentní Hradec se nezmohl téměř na nic.

Bývalý kanonýr Liverpoolu, Lyonu či Galatasaray zaměstnal hostující obranu už po dvou minutách hry, kdy nebezpečně pálil z malého vápna, a jen pohotový zákrok gólmana Koubka uchránil Hradec od inkasované branky. O další dvě minuty později však už Votrokům nepomohlo nic - Soukup sklepl míč hrudníkem přímo na Baroše, který se prohnal kolem bránícího hráče a přízemní střelou poslal Baník do vedení - 1:0.

Domácím nejvíce zatrnulo po čtvrthodině hry, kdy se nejprve zranil autor asistence Soukup, který byl nahrazen Krautem, a následně pořádně zatrnulo brankáři Bártovi po střele Šislera; hradecký obránce však nadějný brejk nevyužil, když pálil těsně nad.

Krátce po uplynutí úvodní půlhodiny domácí zdvojnásobili vedení. Celá akce tentokrát začala u Jana Hableho, který skvělým pasem za obranu našel číhajícího Baroše, a nejlepší střelec Eura 2004 opět prokázal svůj zabijácký instinkt - 2:0.

Ostravský hrdina mohl docílit hattricku už před přestávkou; míč se k němu dostal ve 43. minutě po individuální akci Fantiše a finální přihrávce Kukece, ale tentokrát neuspěl. Chuť si tak spravil přesně o 10 minut později, kdy dorážel do klece Kukecovu ránu odraženou od tyče - 3:0.

A když si v závěru brankář Bárta poradil i se dvěma střelami hostujícího Harby, bylo jasné, že Baník neprohraje ani popáté za sebou; Hradec naopak na ligovou výhru čeká od půlky listopadu, a navíc už potřetí v řadě neskóroval.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Slavia Praha 0:1

08.03.2013 20:15

Góly: 61. Martin Juhar

A máme tu další jednogólové utkání. Po podvečerním duelu Dukly s Příbramí stačila jediná branka také Slavii a tak se raduje další pražský klub. Sešívaní si tentokrát odvážejí všechny body z Brna.

Díky výhře se Slavia dočasně posouvá na osmou příčku, Brno naopak sídlí na jedenácté pozici. Jedinou branku jinak klidného utkání vsítil po hodině hry hostující Martin Juhar.

V úvodu se lehce zastřeloval pozdější střelec Martin Juhar, jeho nepřesná rána ale nakonec brankáře Martina Doležala neohrozila. Systémem nakopávaných míčů se ani jeden z týmů neprosadil, na řady přišly krátké přihrávky. Po akci Petra Švancary se domácí dostali k zahrávání nebezpečné standardní situace, odražený míč od rohového praporku sebral Pavel Mezlík a jeho projektil jen těsně minul branku Kamila Čontofalského.

Kromě této akce a jednoho žlutého napomínání ale nemusel sudí Jílek řešit žádnou závažnější situaci a tak se oba týmy po první půli rozcházely bez branek. Druhých pětačtyřicet minut již přineslo více fotbalových momentů.

Deset minut po jeho začátku mohlo jít do vedení domácí Brno. To by si ale musel Mezlík se svým kapitánem víc rozumět, takto celá situace vyzněla do prázdna bez jakéhokoli pokusu o přesné zakončení. Na druhé straně se po hodině hry zkoušel prosadit Tomáš Mičola, ale jeho rána z poměrně velké blízkosti mezi třemi tyčemi neskončila.

To ale Sešívané nemuselo moc mrzet, protože o pouhou minutu přeci jen otevřeli skóre zápasu. Velmi přesnou střelou se prezentoval Martin Juhar, střelu slovenského záložníka brankář Martin Doležal nezachytil a pražský klub v Brně po zásluze vedl.

Také Brno mohlo vstřelit branku, ale v koncovce mu chybělo více klidu a zkušeností. Největší šanci Brna si domácí hráči schovali až do samotného závěru utkání. Do zakončení se dostal mladý obránce Pernica, ke kterému propadl dlouhý nákop spoluhráčů. Pernicu ale perfektně vychytal Čontofalský a pomohl tímto důležitým zákrokem k výhře Slavie.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. FK Příbram 1:0

08.03.2013 18:00

Góly: 69. Vojtěch Přeučil

Vojtěch Přeučil rozhodl zápas mezi Duklou Praha a FK Příbram. Jedinou přesnou trefu si domácí záložník nechal až do konce utkání, Příbram již nedokázala reagovat.

Hosté z Příbrami chtěli vyhrát, aby se díky bodům odlepili ode dna ligové tabulky. Dukla jim ale nedala šanci a díky jedinému gólu se posouvá na šesté místo průběžného pořadí tuzemské ligy.

Již po pěti minutách se hnal pozdější hrdina Přeučil do zakončení, v pokutovém území hostí si ale počínal trochu ukvapeně. Po dvaceti minutách se mohli málem radovat hosté, kterým se téměř povedla rychlá kombinace. Centr záložníka Tomáše Pilíka doletěl až k volnému Tomáši Krbečkovi, ten ale hlavičkoval přesně do míst, kde stál připravený gólman Rada.

Po půlhodině hry se trochu zkřížily plány domácího celku, neboť se zranil mladý španělský útočník Néstor a musel být nahrazen Pavlem Haškem. O zakončení se pokoušel také hostující Koukal, ale na Tarczalův centr nereagoval ideálně a brankář Rada mohl zůstat klidný.

Těsně před odchodem do šaten se mohli prosadit domácí hráči, rychlou kombinaci Borka s Markem zakončil druhý jmenovaný povedenou střelou, brankář Aleš Hruška ale s touto variantou počítal a míč za svá záda nepustil.

Začátek druhého poločasu obstaral opět Přeučil, po Haškově centru ale měl poslední slovo Aleš Hruška. Španělský obránce José Romera si po hodině hry vyměnil míč s Borkem, ten se zbavil protihráče a vystřelil. Míč ale prolétl těsně vedle tyče. Stejně si vedl Petr Malý.

Poté už přišla velká chvíle Vojtěcha Přeučila. Od Romera se míč dostal k Josefu Markovi, který jej po zpracování napálil do břevna. Akce chvíli pokračovala a po dalším centru se už mladý Přeučil mohl radovat - 1:0.

Deset minut před koncem mohli domácí zdvojnásobit své vedení, ve velké šanci však Borek přesně nemířil. A to už překonal i brankáře Hrušku. Poslední akci utkání měli na svědomí hosté, střídající Šlapák ale nakonec na brankáře Radu nevyzrál.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň19125233:1341
2.Sparta Praha19115331:1438
3.Sigma Olomouc19106331:1636
4.Baumit Jablonec19106333:1936
5.FK Mladá Boleslav1984721:2328
6.Dukla Praha1969428:2327
7.Slovan Liberec1975726:2626
8.1. FC Slovácko1966725:2424
9.Slavia Praha1957722:2222
10.Baník Ostrava1957726:2922
11.Vysočina Jihlava1949621:3021
12.Zbrojovka Brno19631021:3321
13.FC Hradec Králové1938817:2517
14.FK Teplice19451019:3317
15.České Budějovice19441116:2816
16.1. FK Příbram1937915:2716

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (734)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele