Gambrinus liga - souhrn 19. kola

13.03.2010, 20:29, aktualizováno 15.03.2010, 19:22
Komentáře a souhrny
Sparta v samém závěru otočila utkání v Boleslavi a je druhá, o bod vedou Teplice, které remizovaly na Slavii. Baník se nedostal na třetí místo, protože remizoval v Brně. Olomouc porazila Příbram, Bohemians remizovali se Slováckem. Jablonec vyválčil body s Kladnem. Zvítězila také Plzeň, jež se dostala před Slavii.

1. FC Brno - Baník Ostrava 1:1

15.03.2010 17:30

Góly: 80. Richard Dostálek - 51. Aleš Neuwirth

Brno doma remizovalo s Ostravou 1:1. Hosté vedli po trefě Neuwirtha, ale deset minut před koncem vyrovnal Dostálek. Navíc domácím rozhodčí upřeli regulérní gól Kalabišky. "S bodem spokojen nejsem, dali jsme dva góly, ale jen jeden nám uznali," řekl domácí kouč Beránek.

První šanci měli již ve druhé minutě domácí. Kalabiška zleva odcentroval na Rabušice a ten vystřelil těsně vedle tyče. Oba aktéři si situaci po chvíli zopakovali, tentokráte však volil Rabušic lob, který ovšem skončil až za bránou. Další šanci měli domácí po pětadvaceti minutách hry. Baník rozehrál standardku, ale brněnští se zmocnili balonu a opět to byl Rabušic, kdo střílel proti Baránkovi, ten však vyrazil. Baník o sobě dal vědět až pět minut před koncem první půle. Lička nahrál Varadimu, ten mu centrem míč vrátil a ostravský záložník vystřelil metr vedle. Do šaten se tak šlo za stavu 0:0.

V 47. minutě přišel hodně diskutovaný moment. Kalabiška dorážel míč do brány, kde ho těsně za brankovou čarou, tedy v gólové pozici, vykopnul Neves. Sudí však zůstal němý, gól se nepískal. A tak přišla branka na druhé straně, když se hlavou trefil Neuwirth. Lukeš odcentroval před bránu a pohotový Neuwirth tvrdou hlavičkou do pravého rohu dal gól. Ostrava mohla přidat druhou branku, ale mladý útočník Vydra trefil jen tyč.

Další sporný moment přišel dvacet minut před koncem a opět u něj byl Neves, který předtím vykopával míč už za čarou. Ten zahrál ve vápně rukou, ale míč se mu k ní odrazil a rozhodčí tak nejspíš správně penaltu nepískal.

Ostrava byla dále aktivní, ale s Nevesovou hlavičkou po centru Lukeše si brněnský brankář věděl rady. Deset minut před koncem přišlo vyrovnání. Dostálek nahrál Oklešťkovi ve vápně Baníku, ten mu míč vrátil a straý pardál ve službách Brna míč jen doklepnul do sítě a vyrovnal. Šťastný gól dal málem ostravský Lička. Ten zaskočil brankáře Bureše střelou z 35 metrů. Gólmanovi míč propadl a skončil těsně vedle tyče.

Brno tak sice dalo o gól víc, ale jen remizovalo s Ostravou 1:1. Utkání bylo vyrovnané a remíza je vcelku zasloužená pro oba celky.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FK Příbram 3:1

14.03.2010 17:00

Góly: 12. Stanislav Nohýnek (vl.), 62. Pavel Šultes, 65. Pavel Šultes - 40. Josef Hušbauer

Olomouc předvedla v nedělní podvečer dobrý fotbal, od prvních minut tlačila svého soupeře. Příbram ještě na inkasovanou branku zareagovala, vyloučení Daniela Huni ji však zlomilo vaz.

Hubník už po třech minutách vystrašil Krbečka, ale jeho akrobatický pokus branku přelétl. Chvíli poté se po tečovaném centru Ordoše dostal Hubník do stoprocentní šance, zblízka mířil jen do brankáře. Tlak domácích neustal a po dvanácti minutách přinesl zasloužené ovoce.

A na gól se Olomouc ani moc nenadřela. Nohýnek vzal totiž vše pevně na svou hlavu, díky kteréž nechtěně přehodil vlastního brankáře. A nechybělo málo, aby Nohýnek vedení i pojistil. Ordošovu střelu tečoval do šibenice, Krbeček tentokrát stačil vyrazit. Po půlhodině hry mohl skórovat agilní Hubník, po přihrávce Rossiho proti němu čaroval skvělý Krbeček.

Nakonec se tak do šaten šlo za nerozhodného stavu. Rozhodčí ukázal kontroverzně k rohovému praporku. K odraženému míči se po centru dostal Hušbauer a pohotovou střelou vymetl šibenici hanácké branky.

Plány na body hostů značně překazil zkrat loňského kanonýra Huni. Ten v 55. minutě dostal první žlutou za protesty, aby za necelou minutu fauloval Rossiho a musel předčasně opustit olomoucký trávník. A příbramský problém jménem Šultes na sebe nenechal dlouho čekat.

V 62. minutě centroval Heidnreich na hlavu olomouckého útočníka, který poslal míč do protipohybu Krbečka. Po třech minutách centroval Ordoš, tentokrát Šultes usměrnil míč za brankovou čáru v pádu. Pojišťující gól teoreticky odpískal konec utkání. Sigma bez problémů kontrolovala hru, další branku ale už nepřidala.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 1:2

14.03.2010 17:00

Góly: 26. Marek Kulič - 86. Ondřej Kušnír, 90. Libor Sionko

Neuvěřitelný obrat v podání Sparty znamenal tragický závěr pro boleslavské hráče. Ti Spartu nepustili od vstřelené branky do žádné výraznější akce, nicméně v posledních minutách neuhlídali hned dva rohové kopy

Aktivní hosté se do první šance dostali po pěti minutách, když Lačný z pár kroků branku minul. V osmé minutě byli brance ještě o něco blíže. Po brejku se k dalšímu pokusu dostal Lačný, Miller vyrazil pouze ke Kušnírovi, jehož tečovaná střela rozezněla břevno domácí branky.

Po úvodní dvacetiminutovce se hra začala vyrovnávat, což přineslo domácím brzký úspěch. Kdo jiný, než kapitán Marek Kulič, se mohl dostat do vápna přes dva obránce a střelou ke vzdálenější tyči překonat Blažka. Ačkoliv se diváci nestačili zlobit nad výroky rozhodčího, mohl Spartu sedm minut před poločasem potopit Mendy.

Ten sice dobře netrefil Hrdličkův centr, dostal se však k odraženému míči a jeho solidní pokus skvěle vytáhl Blažek. Poslední minuty před odchodem do kabin si už domácí hlídali a před přestávkou tak brankou Kuliče vedli nejtěsnějším možným rozdílem.

Druhý poločas prakticky až do svého konce naznačoval, že se oba týmy jakžtakž spokojily s výsledkem. Sparta se sice snažila tlačit, dlouho se do žádné šance nemohla dostat a často se její výkon zdál marný.

To ale ještě nikdo nečekal, co přinese poslední pětiminutovka. Nejprve se k rohovému kopu postavil teprve tři minuty hrající Krejčí. Centr točil k brance na vzdálenější tyč, kde stál volný Kušnír. Ten si tak mohl napravit chuť z úvodního nezdaru. Ve chvíli, kdy se domácí diváci smířili se ztrátou dvou bodů, přišla druhá rána. Po dalším rohu se k odraženému míči dostal Sionko a v pádu poslal míč za záda Millera.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - 1. FC Slovácko 1:1

14.03.2010 17:00

Góly: 15. Stanley Ibe - 8. Lukáš Fujerik

Úvod zápasu sliboval mnohé, nakonec se však před silně podprůměrnou návštěvou odehrál podprůměrný zápas, který nepřinesl vítězství ani jednomu celku.

Zápas začal ve velkém tempu a dalo se čekat, že na branku se nebude čekat dlouho. A tu přinesla už osmá minuta. Dobeš se svou dravostí dostal ke střele, která mířila pouze do míst, kde stál připravený Filipko. Ten tak mohl rozehrát rychlý protiútok, na jehož konci stál neomylný Fujerik.

Nicméně Střížkov se nepoložil. Ve dvanácté minutě Dobešovu dalekonosnou ránu zastavil Filipko a po třech minutách stejný hráč rozezvučel tyč. Jenže akce skončila rohem, na který si naskočil Ibe a svou hlavičkou vyrovnal. Poté hra upadla, především kvůli nepřesné kombinaci. Vrátit vedení hostům tak mohl až sedm minut před koncem Ondřejka, Beláně po úniku nepřekonal.

Na dlouhou dobu jediné vzrušení přinesla 63. minuta, kdy po pádu Ibeho ve vápně ukázal rozhodčí k pokutovému kopu. Své rozhodnutí však chvíli poté změnil a kopalo se od branky. Pětistovka diváků nebyla pro hráče žádnou motivací, alespoň podle pohledu na obraz hry, který se po úvodu naprosto přeměnil.

Trenéři se museli spokojit s náznaky šancí, které většinou skončily ještě před koncovkou. Největší šanci tak měl minutu před koncem Wakui, který šel ze strany sám na Filipka, ale mezi tři tyče nezamířil. Nudných 75 minut nemohlo navázat na úvodní čtvrthodinku, která tak rozhodla o dělbě bodů.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Bohemians 1905 3:0

14.03.2010 15:00

Góly: 22. Jiří Rychlík (vl.), 27. František Ševinský, 90. Tomáš Krbeček

Plzeň doma jasně přehrála hosty z Bohemians 1905 a vyhrála 3:0. O góly se postarali Ševinský s Krbečkem, na 1:0 si dal vlastenec klokan Rychlík.

Psala se 22. minuta, když šli domácí do vedení. Domácí podnikli rychlou akci po pravé straně, Rezek vyslal do ohně před bránu střílený centr a míč si do brány nešťastně srazil vršovický Rychlík. Stav 1:0 vydržel jen pět minut. Vzápětí po gólu totiž zvýšil domácí Ševinský. Gól padl po přímém kopu Horvátha. Sňozík sice jeho ránu dokázal vyrazit, ale jen před Ševinského, který zblízka skóroval. Pár minut před koncem ještě mohl přidat další gól Rezek, ale jeho střelu s potížemi Sňozík spacifikoval.

Další příležitost zvýšit měl v druhé půli Kolář, ale hlavička z dobré pozice se mu nepovedla a stav zůstával nezměněn. Po hodině hry přišla první solidní akce hostí. Jindřišek našel Kaufmana, ale ten z deseti metrů dost přestřelil. V 78. minutě se k míči dostal domácí Petržela, udělal si dobrý den z obránců Bohemky a předložil Jiráčkovi. Jeho střela bez přípravy trefila jen Sňozíka. Takřka tatéž situace, kdy Petržela poslal Jiráčkovi se opakovala těsně před koncem, ale ani tentokrát se Jiráček netrefil. Plzeň nakonec třetí gól přecijen dala. Horváth v poslední minutě odcentroval z rohu a Krbeček hlavou stanovil zasloužené skóre 3:0.

Bohemians si dnes ani neškrtli a Plzeň zaslouženě vyhrála výrazně 3:0.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - SK Kladno 1:0

14.03.2010 15:00

Góly: 35. Marek Jarolím

Jablonec napravil výprask z Ostravy a doma těsně porazil Kladno. O výhru 1:0 se postaral svou brankou Marek Jarolím, který skóroval deset minut před koncem první půle.

První příležitost měli po dvaceti minutách domácí. Po kombinaci Kovaříka s Pekhartem se míč dostal k Jarolímovi a ten zblízka pálil, brankář ovšem vyrazil na roh. Stejný hráč v zápětí střílel nebezpečně i podruhé, ale tentokrát netrefil bránu. Jablonec byl i nadále aktivní a vellkou příležitost nepřetavil v branku Pekhart, jeho střela z deseti metrů byla zblokována bránícím hráčem Kladna. Gólu se domácí dočkali v 35. minutě a trefil se aktivní Marek Jarolím. Akce začala nepovedeným rohem hostů. K míči se potom dostal Kovařík, střílel, ale branku nedal, z dorážky se ovšem už trefil Jarolím. Ke konci první půle mohl vedení pojistit Jablonský, ale jeho bombu zlikvidoval kladenský gólman Tesař.

Jablonec začal aktivněji i v druhé půli. Pekhartovu nebezpečnou střelu z velkého čtverce Tesař kryl. Pekhart se dostal i do další šance, ale z brejku v dobré pozici trestuhodně minul bránu. A když nevyšla ani kulišárna Jarolíma, který zkoušel skórovat přímo z rohu, tak Jablonec zvítězil na Kladnem 1:0.

Jablonečtí vyhráli naprosto zaslouženě, Kladno k ničemu nepustili a hosté mohou děkovat brankáři Tesařovi, že odjíždějí jen s prohrou 1:0.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 1:1

14.03.2010 15:00

Góly: 77. Rudolf Otepka - 68. Lovre Vulin

Zápas z chvostu tabulky přinesl první jarní gól na budějovickém stadionu i první jarní gól Liberce. Přesto se ani jeden z týmů nedočkal první výhry.

Na Liberci šlo znát, že je předešlé výsledky znejistily. Oba celky tak předváděly opatrnou hru hned od prvních momentů zápasu. Po šestnácti minutách přeci jen Severočeši zahrozili, když Frejlach svým centrem našel Nezmara, který hlavičkoval mimo dosah brankáře Kučery. Toho ale zaskočil na brankové čáře Otepka.

Těsně před půlhodinkou hry vychytal Kučera Vulina, aby z protiútoku ztroskotala Mezlíkova prudká střela na skvělém zákroku Hauzra. Ani ve 33. minutě se Mezlík neprosadil, osamocený hlavičkoval vedle tyče. Do šaten se tak šlo i ve druhém jarním zápase v Budějovicích bez branek.

I ve druhém poločase měli od začátku mírně navrch hosté. V 59. minutě se k odraženému míči dostal Frejlach, Kučera svůj tým dobrým zákrokem zachránil. Jenže po 158 jarních minutách se Střelecký ostrov dočkal branky. K neštěstí domácích si na Frejlachův centr naběhl Vulin a nikým netísněn napálil míč z první dokonale přesně.

Budějovičtí se díky tomu konečně probudili. Hned po dvou minutách mohl po centru Otepky skórovat Žižka, zblízka mířil nad. Branku přeletěla i hlavička Ondráška, který ji z pár metrů opřel o zem. V 77. minutě už však konečně mohla propuknout i domácí radost. Otepka byl před vápnem faulován Keličem, sám se postavil k přímému kopu a mířil přesně. Aktivnější závěr z obou stran už žádný další gól nepřinesl, v Budějovicích se tak body dělily.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Teplice 0:0

13.03.2010 18:20

Góly: -

Slavia doma remizovala s Teplicemi 0:0. Utkání bylo na šance poměrně vyrované s remíza je zasloužená pro oba týmy.

První příležitost měli v šesté minutě sešívaní. Krajčík nahrál Jandovi za obranu, ten odcentroval na Vlčka a ten poté z úhlu pálil do horní části branky. Slavík vyrazil. Teplice kontrovaly střelou Stožického z 25 metrů, ale Senecký vyrazil na roh. Dlaší dvě velké příležitosti, tentokráte Slavie, přišly v úplném závěru půle. Nejprve Šenkeřík, poslal na Vlčka, ten poslal na hranici šestnáctky Trubilovi a ten pravačkou vyslal střelu. S tou si poradil brankář Slavík. Trubila mohl ihned složit reparát, ale jeho hlavička po centru Vlčka letěla těsně vedle.

V 50. minutě po rohu hostů se ocitl sám před bránou Došek, jeho hlavička ovšem mířila mimo. Na druhé straně střílel v dobré pozici Vlček, ale míč skončil nad břevnem teplické brány. Tepličtí zahrozili z přímého kopu. Vachouškův centr se dostal až k pravé tyči slávistické brány ke Kleinovi, ale ten trefil jen boční síť. Slávisté se ukázali střelou Ivanovského, ta však mířila těsně vedle. Velké štestí měli domácí v 76. minutě, Došek předskočil Seneckého a hlavičkoval na bránu, ale netrefil se. Deset minut před koncem ještě mohl rozhodnout Ivanovski, ale jeho ránu z úrovně penalty Slavík spacifikoval.

Oba týmy si tak rozdělily po bodu za smírný duel s výsledkem 0:0.

Šlágr ligy mezi Slavií a Teplicemi pokazila série zranění. Nejhorší utrpěl útočník Slavie Riste Naumov, který opustil hřiště v sanitce se zlomenou nohou. Do nemocnice během prvního poločasu zamířili i domácí Petr Janda a teplický Milan Matula, kteří se srazili hlavami a u obou bylo podezření na frakturu lebky. Ve všech případech přitom šlo o nezaviněné srážky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice19117133:1840
2.Sparta Praha19109023:939
3.FK Jablonec19114422:1637
4.Baník Ostrava19106328:1736
5.Viktoria Plzeň1996423:1533
6.Slavia Praha1987425:1631
7.Sigma Olomouc1984731:2028
8.FK Mladá Boleslav1874729:2425
9.1. FK Příbram1873819:2124
10.1. FC Brno1966717:2324
11.Slovan Liberec19631019:2621
12.Bohemians 19051955911:1920
13.České Budějovice1937916:2516
14.1. FC Slovácko19431215:2715
15.SK Kladno19421313:2914
16.Bohemians Praha19321417:3611

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (587)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele