Gambrinus liga - preview 19. kola

13.03.2010, 09:23, aktualizováno 15.03.2010, 08:39
Previews
Brno se těší velmi dobré jarní formě a je jediným týmem, který v úvodu druhé části sezony zatím ještě žádný bod neztratil. Svou bilanci dnes může potvrdit proti Baníku Ostrava, který k moravskému derby přijede posilněn jasným vítězstvím nad Jabloncem. V případě výhry by Baník šel na třetí místo.
1. FC Brno - Baník Ostrava  (pondělí 17:30)
Moravské derby mezi Brnem a Ostravou dnes uzavře 19. kolo první ligy. Brňané ve dvou jarních kolech neztratili ani bod a proti Baníku mohou potvrdit vynikající vzájemnou bilanci. V samostatné české lize s ním doma prohráli pouze jednou, hned v prvním souboji před šestnácti lety 0:1. Zápas začne v 17:30.

Tentokrát ale není situace brněnského týmu vzhledem ke značné marodce optimální. Trenér Miroslav Beránek musí obměnit vítěznou sestavu z minulého kola na Slovácku. Dobrou zprávou pro něj je, že se po doléčení zranění vracejí do sestavy Polách se Šuralem.

V ligovém kalendáři patří tento zápas k nejrizikovějším, pořadatelé proto chystají přísná bezpečnostní opatření. Před utkáním se diváci budou muset prokázat občanským průkazem hned dvakrát - při nákupu lístků a při vstupu na stadion. Větší bezpečnost mají zajistit také namátkové dechové kontroly, podnapilí fanoušci se do hlediště nedostanou. Na pořádek ve městě budou dohlížet stovky policistů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.70 - 2.70
více informací
Viktoria Plzeň - Bohemians 1905  (neděle 15:00)
V neděli v rámci 19. kola Gambrinus ligy zavítají hráči Bohemians 1905 na plzeňské Štruncovy sady, kde se od místního týmu očekává vítězství. Oba tábory budou chtít navázat svá vítězství z uplynulého kola.

Plzeň by si ráda zahrála ve fotbalové Evropě a aby neztratila kontakt na pohárové příčky, měla by doma zdolat vršovický celek. "Když zopakujeme výkon z Teplic a budeme efektivnější, tak bychom snad měli vyhrát. Pokud chceme zůstat v tabulce nahoře, takové zápasy doma musíme zvládat," prohlásil trenér Západočechů Pavel Vrba, jehož tým figuruje na šestém místě.

Fotbalisté Bohemians 1905 v uplynulém týdnu překvapivě triumfovali proti Olomouci, která jim podlehla 0:2. A věří, že toto vítězství je povzbudí a zvýší jejich sebevědomí do následujícího těžkého zápasu v Plzni. "Budeme se snažit na tento výkon navázat v Plzni, ale čeká nás přetěžký soupeř. Viděl jsem zápas Viktorky v Teplicích, kde byli hosté jasně lepší, ale nedokázali svou převahu přetavit v zasloužené vítězství," uvedl trenér Pražanů Pavel Hoftych.

V sestavě Plzně se neobjeví potrestaná dvojice Limberský s Radou a nemocný Střihavka, hostům bude chybět vykartovaný Hartig a otazník visí nad startem Cseha.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Ševinský, Bystroň, Navrátil, Lecjaks - Petržela, Horváth, Rýdel, Rajtoral - Bakoš, Rezek.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh (Lukáš), Rychlík - Štohanzl, Kaufman, Pávek, Bartek - Škoda, Bálek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.30 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - SK Kladno  (neděle 15:00)
V nedělním zápase Jablonec - Kladno jsou jednoznačným favoritem domácí fotbalisté. Středočeši, kteří okupují sestupové pásmo, potřebují bodovat a v Jablonci nemají co ztratit.

Jablonci se vzdálí čelo tabulky, pokud si v neděli nepřipíše povinné vítězství nad předposledním týmem nejvyšší české soutěže. Na vedoucí Teplice momentálně ztrácí šest bodů. "Kladno je nebezpečné. Ukázaly to už dva jarní zápasy proti velmi silným soupeřům, pozor si budeme muset dát hlavně na brejkové situace," upozornil trenér domácích František Komňacký, jehož tým se chce také omluvit svým fanouškům za vysokou porážku z Ostravy.

Kladno, které v současné době patří mezi nejhorší týmy v tabulce, umí potrápit favorita. O tom se mohli přesvědčit před dvěma týdny fotbalisté Mladé Boleslavi, kteří s ním dokonce prohráli a nelehké to měla v uplynulém kole také Sparta. Ta nakonec vyválčila hubené vítězství 1:0. Nyní si svěřenci trenéra Martina Hřídela počíhají na aktuálně čtvrtý Jablonec. "Ofenziva Jablonce je silná i bez absentujících Lafaty a Haurdiče," varoval trenér hostí Hřídel.

Domácím chybí vykartovaní Haurdič a Lafata, v kladenské sestavě se neobjeví zranění Pavlík, T. Mašanský, F. Mašanský a Holub.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krejčí, Drsek, Huber, Jablonský - Michálek, Loučka, Pavlík, Jarolím - Vošahlík, Pekhart.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Tesař - Mráz, Gross, Beneš, Hajník - Strnad - Bartoš, Szabo, Zoubek, Novotný - Šilhan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
České Budějovice - Slovan Liberec  (neděle 15:00)
Třinácté České Budějovice hostí v neděli o příčku lepší Liberec. Oběma týmům hrozí sestup, proto do tohoto střetnutí nastoupí s cílem urvat nějaký bod.

Domácí budou chtít navázat na dobré výkony z posledních dvou zápasů, v nichž Jihočeši potrápili přední celky tabulky Teplice a Slavii. Ani v jednom případě nevyhráli, nyní do třetice všeho dobrého se pokusí připsat si proti tápajícímu Liberci první jarní výhru. "Naším cílem je, abychom se co nejdříve dostali do klidného středu. Body potřebujeme jako sůl. Dokud nad námi bude viset hrozba sestupu, tak bude tlak na hráče stále větší," uvedl domácí lodivod Jaroslav Šilhavý, jenž nebude moci počítat se zraněným Jarabicou a otazníky visí nad startem Křížka.

S takovým postavením v tabulce asi fotbalisté Slovanu nepočítali. Vítěz dvou ročníků Gambrinus ligy má na kahánku, sice ještě chybí dost kol do konce soutěže, ale pokud nechce mít sestupové starosti, musí sbírat body. Navíc se Libereckým vstup do jara vůbec nevydařil, nepřipsali si jednak žádný bod ani žádný gól. "Musíme zlepšit práci v obou šestnáctkách. Sami dostáváme naivní góly, na druhé straně nedokážeme využít jasné šance, kterých jsme si v obou zápasech vytvořili několik," litoval liberecký trenér Josef Petřík. Tomu nebude k dispozici zraněné duo Gebre Selassie a Liška.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Leština, Žižka, Hunal, Krob - Stráský, Otepka, Černák, Mezlík, Riegel - Ondrášek.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hauzr - Polák, Holeňák, Dejmek, Vulin - Vácha, Gecov, Frejlach, Dočkal (Papoušek) - Kerič, Nezmar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.90 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Na Andrově stadionu přivítá Sigma Olomouc nevyzpytatelnou Příbram a jejím úkolem bude pochopitelně zisk všech tří bodů. Oba celky od sebe dělí pouhý jeden bod.

Olomouc naposledy prohrála v Praze s Bohemians 1905 0:2, a tento výsledek bude chtít pochopitelně odčinit. Olomoučtí v lize předvádějí kombinační fotbal a v domácím prostředí je to jejich největší zbraň. Hanáci doufají, že se jim podaří zopakovat výkon s Teplicemi, kdy ještě na podzim deklasovali lídra ligy 6:2. Teplice hrají ofenzivní fotbal, od Příbrami čekají domácí spíše dobrou defenzívu.

"Příbram se vyznačuje rovněž dobrou defenzívou, je to velmi dobře organizované mužstvo. Na rozdíl od Slovácka mají v týmu hodně mladých hráčů, kteří jsou po těch úspěších sebevědomí, zkouší jeden na jednoho, mají rychlý přechod do útoku... A Příbram určité úspěchy na podzim měla a teď remizovala na Spartě. Takže očekávám soupeře, který bude dobře bránit, ale bude mnohem nebezpečnější dopředu," řekl domácí kouč Zdeněk Psotka.

Příbramští měli minulý týden "volno", neboť jejich domácí utkání s Mladou Boleslaví bylo odloženo. Poslední utkání tedy Středočeši sehráli se Spartou, na letné Příbram remizovala 1:1. Svěřenci trenéra Karola Marka nadále figurují ve středu ligové tabulky a pro další bod si budou chtít jet na Moravu do Olomouce. Na Hané to však bude složité.

"Olomouc je mužstvo, které hraje jeden z nejpohlednějších stylů v lize. Kombinačně jsou téměř nejsilnější. Očekávám tedy stejný styl, který hráli u nás na domácím hřišti, takže se jejich hra výrazně nezměnila," uvedl Karol Marko. Plusem pro Příbram bude jistě návrat kapitána Daniela Huni do sestavy, který na Spartě nehrál kvůli testům v čínském klubu.

V sestavě Olomouce se neobjeví zranění Hořava s Kazárem a nejisté starty jsou u Schulmeister a Kaščáka, v sestavě Příbrami bude chybět Brunclík.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Lovásik - Janotka, Dreksa, Škerle, Onofrej - Kaščák, Rossi, Ordoš - Hubník, Šultes, Petr.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Šmejkal - Klesa, Hušbauer, Tarczal, Rodrigues - Fantiš, Huňa.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.40 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Sparta Praha  (neděle 17:00)
Sparťané odjíždějí do Boleslavi s jedinečnou možností. Pokud se jim podaří porazit domácí tým, přiblíží se vedoucím Teplicím na rozdíl jediného bodu! Liga by tak dostala velice zajímavou zápletku.

Jenže ve středních Čechách to budou mít více než obtížné. Nejenom, že je čeká nabuzený soupeř, který sice okupuje až osmou příčku a očekává se od něj daleko více, ovšem v jeho dresu se objeví hned čtveřice hráčů, kteří v minulosti oblékali dres Pražanů. Tím nejzvučnějším jménem je jistojistě Marek Kulič.

Zkušený útočník zamířil z české metropole do menšího města poměrně nedávno a ihned po příchodu zaznamenal střelecké obrození a především návrat motivace. V poslední době se však jeho týmu příliš nedaří. V jarní fázi soutěže si nedokázala Mladá Boleslav poradit na svém trávníku se zachraňujícím se Kladnem a prohrála 0:1. Další zápas pak přišel v minulých dnech proti Čáslavi. Ne, nespletli jsme se. Prvoligový tým si opravdu dal přátelské dostaveníčko s klubem z ligy nižší, neboť nechtěl vypadnout ze zápasového rytmu, který mu narušilo odložené střetnutí s Příbramí. "Musíme se vrátit k tomu, čím byla Boleslav pověstná, že jsme všichni hráli na sto procent, jezdili na hřišti po zadku a napadali důsledně soupeře. To nám přinášelo ovoce a k tomu se musíme vrátit," říká Marek Kulič.

Ani tým z Prahy nepřijíždí v roli neporazitelného. Minulá jarní kola ho zanesla nejdříve na vlastní stadion, kde po prospalém utkání jen remizoval s Příbramí 1:1, reputaci si pak zlepšil výhrou nad Kladnem.

Kde začít změnou současného herního projevu, než na hřišti silné Boleslavi? Sparťané se sice budou muset obejít bez dlouhodobě zraněných Huška a Střeštíka, do hry však bude případně připraven Jiří Kladrubský, který si v pátek zahrál za juniorku. Nyní však stojí před jeho parťáky tvrdý oříšek v podobě zápasu na Městkém stadionu. "Nikomu se tam nehraje dobře. Boleslav má kvalitně poskládaný tým, musíme si dát pozor zejména na jejich kombinaci ve středu hřiště, konkrétně Sylvestre umí vyslat překvapivou přihrávku za obranu. Hlavně však očekávám zlepšený výkon mého mužstva. Musíme být daleko důraznější," připomíná trenér Letenských Jozef Chovanec.

Utkání slibuje zajímavou podívanou. Pro oba týmy je remíza víceméně nicneřešící, dá se tedy očekávat zajímavá podívaná. Přesto se dá říci, že více útočícím týmem budou domácí. Statistickou zajímavostí je dlouhotrvající neporazitelnost Sparty. Ta totiž v letošní sezóně ještě ani jednou neodešla z trávníku bez bodu!
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, V. Procházka, Kúdela, Hrdlička - Sylvestre, Opiela, Táborský, Poláček - Kulič, Chramosta
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Žofčák, Kucka, Zeman - Wilfried, Lačný.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 2.90 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bohemians Praha - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
V neděli se utkají proti sobě dva týmy, které bojují o prvoligovou záchranu. Tým ze Střížkova hostí fotbalisty Slovácka. Pro obě mužstva to bude klíčový zápas.

Trenér Bohemians Praha Jaromír Jindráček si je vědom, že špatný výsledek z tohoto zápasu by znamenal pro jeho svěřence velké problémy ohledně záchranářských bojů. "Když ten zápas zvládneme, máme ještě o co hrát. Opačný výsledek by nás dostal už do hodně špatné pozice," prohlásil trenér posledního týmu tabulky Jindráček, jehož mužstvo ztrácí na nesestupovou pozici pět bodů.

Hráči Slovácka se bodově trápí, když v předchozích šesti zápasech získali jediný bod. Proto se nyní v tabulce pohybují na hraně sestupového pásma. "Je to zápas o bytí a nebytí, ale každý zápas je důležitý. I po Střížkovu budou zápasy, ve kterých to budeme moci otočit v náš prospěch. Z ligy se nesestupuje po dvacátém kole, ale po třicátém," připomíná trenér hostí Josef Mazura.

Domácí nastoupí v kompletním složení, kdežto jejich protějšek se bude muset obejít bez zraněného Korduly.
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Belaň - Macháček, Lencevič, Horáček, Mach - Demeter, Fenyk - Dittrich, Dobeš, Flachbart - Kincl.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Němčický, Košút, Kubáň - Fujerik, Abrahám, Zelenka, Urbánek - Ondřejka, Švancara.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FK Teplice  (sobota 18:20)
V sobotu otevře 19. kolo Gambrinus ligy atraktivní duel mezi Slavií a Teplicemi. Oba týmy touží po titulu a pro samotné domácí fotbalisty, kteří mají k prvnímu místu nejdál, je to klíčový zápas jara.

Nic jiného než domácí vítězství v sobotu slávisté neberou. Ani bez ohledu na sílu soupeře. Svěřenci trenéra Karla Jarolíma totiž ztrácejí na čelo tabulky, které právě obývají Teplice, devět bodů. A pokud chtějí ještě promluvit do bojů o mistrovský titul, musí doma bodovat naplno.

"Musíme vyhrát. Chceme hrát kombinační a hlavně běhavý fotbal. A také si dát pozor na ofenzivu soupeře, především Mahmutoviče," prohlásil trenér sešívaných Jarolím, jehož mužstvo je během dosavadních dvou jarních zápasů stoprocentně bodově úspěšný.

Ve výhodnější pozici se tedy nachází Severočeši, kteří pojedou do Prahy s cílem urvat nějaký bod a pokusit se přerušit svou neslavnou bilanci vzájemných zápasů na půdě Slavie, kde vyhrály pouze jedinkrát a to před deseti lety. "Jedeme sice s respektem, ale pro body. Trenér Jarolím hodně točí sestavu, takže trochu nevíme, co čekat," poznamenal kouč Teplic Jiří Plíšek, jehož týmu bude v sobotu stačit i bod k udržení vedoucí pozice v tabulce.

Slávistům v sestavě bude chybět až pětice marodů Hloušek, J. Černý, Kaufman, Mareš a Hošek. Za hosty nenastoupí zraněné trio Elsamni, Grygar, Mareš a po operaci je Lukáš. Doškův a Vondráškův start je nejistý.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Senecký - Krajčík, Lafrance, Kopic, Hubáček - Grajciar, Trapp, Janda, Trubila - Vlček, Naumov
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Slavík - Vidlička, Matula, Klein, Siva - Verbíř, Vachoušek, Ljevakovič, Stožický - Mahmutovič, Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice18116133:1839
2.Sparta Praha1899021:836
3.Baník Ostrava18105327:1635
4.FK Jablonec18104421:1634
5.Slavia Praha1886425:1630
6.Viktoria Plzeň1886420:1530
7.Sigma Olomouc1874728:1925
8.FK Mladá Boleslav1774628:2225
9.1. FK Příbram1773718:1824
10.1. FC Brno1865716:2223
11.Bohemians 19051855811:1620
12.Slovan Liberec18621018:2520
13.České Budějovice1836915:2415
14.1. FC Slovácko18421214:2614
15.SK Kladno18421213:2814
16.Bohemians Praha18311416:3510

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (417)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele