Gambrinus liga - souhrn 13. kola

08.11.2008, 19:04, aktualizováno 10.11.2008, 19:09
Komentáře a souhrny
Baník Ostrava letos jako první vyhrál v Mladé Boleslavi a v tabulce je druhý. Sparta dokázala doma porazit 2:0 Zlín. Vedoucí Slavia nezvládla druhý poločas utkání v Českých Budějovicích přišla o dvougólový náskok a nakonec se bála i o bod. Naopak Olomouc zvládla roli favorita a přejela Příbram...

Sparta Praha - Tescoma Zlín 2:0

08.11.2008 17:00

Góly: 58. Patrik Berger, 76. Miroslav Slepička

Fotbalisté pražské Sparty zvítězili v předehrávce 13. kola 2:0 na Zlínem a alespoň do zítřka jim patří třetí příčka. Výhru Pražanů režíroval navrátilec do sestavy Patrick Berger, druhou trefu přidal Miroslav Slepička.

Zlín začal utkání dobře a prvních deset minut měl častěji míč na svých kopačkách, ovšem s první brankovou příležitostí přispěchali domácí. Průnik a přihrávku Marka Kuliče posunul Vacek na Kladrubského, ten nastřelil pouze brankáře Kořínka. Ve 25. minutě mohla letná slavit, jenomže ve vyložené šanci selhal Kulič. Ex-mladoboleslavský útočník převzal Kúdelovu kolmici, udělal brankáři kličku, jenomže pak v záklonu špatně vystřelil a před prázdnou brankou odvracel Pazdera.

Sparťané se hnali dopředu a svému soupeři chtěli co nejrychleji zasadit smrtící úder. To se Spartě nepodařilo ani ve 40. minutě, znovu pronikající Kulič naservíroval přihrávku před branku Vackovi, ten trefil pouze jediného obránce stojícího před prázdnou brankou. Nevyužité stoprocentní šance Sparty znamenaly poločasový stav 0:0.

I po přestávce byli aktivnější domácí, ale první zahrozili Zlínští. Libor Žůrek utekl po pravé straně a střelou nechal vyniknout Jaromíra Blažka. O dvě minuty později se už na Letné slavilo. Na povedenou střelu Patrika Bergera k tyči z dobrých pětadvaceti metrů brankář Kořínek nedosáhl – 1:0.

Sparťané pokračovali v tlaku i nadále, vysoko nad střílel Kóňa. Hosté hrozili velmi ojediněle, ale když už se do šance dostali, tak to stálo za to. V 75. minutě mohlo přijít vyrovnání, hlavičku Zbožínka tečoval Zúbek, brankář Blažek Spartu zachránil. Okamžik na to Sparta vstřelila druhý gól. Opět aktivní Kulič pronikl po pravé straně, přihrávkou vybídl Slepičku, který se z deseti metrů nemýlil – 2:0. Pražané se po druhé brance definitivně uklidnil a utkání v klidu dohráli.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Slovan Liberec 0:0

09.11.2008 10:15

Góly: -

Premiéra nového trenéra Viktorie Žižkov Zdeňka Sčasného skončila ziskem jednoho bodu. Domácí Žižkov v nepříliš hezkém utkání remizoval s Libercem 0:0. Zápas hodně poznamenal špatný terén, který prakticky znemožňoval pořádnou kombinaci.

První střelu na branku si připsali hosté, konkrétně Dočkal, mířil však vedle. Až v 19. minutě přišla první vyložená branková šance. Švancara přihrál Stracenému, ale ten ranou o několik centimetrů přestřelil. O dvě minuty později zahrozili nebezpečně i hosté. Dočkalova střela změnila směr do míst, kde právě stál Bartalský, domácí brankář měl velké štěstí. O další rozruch v pokutovém území Liberce se postaral Petr Švancara, ten se uvolnil a centrem vybídl Vozábala. Švancarův spoluhráč však promáchl. Hráčům obou celků znemožňoval lepší kombinaci špatný terén, Žižkovští totiž nevlastní vyhřívaný trávník. První půle další zajimavé akce nepřinesla, a tak se šlo do šaten za nerozhodného stavu 0:0.

Do druhého poločasu vlétli lépe domácí fotbalisté. V 52. minutě opět centroval Švancara a našel Koukala, jenomže jeho pokus hlavou šel těsně vedle levé tyče. Od této chvíle se nehrál pěkný fotbal, jak Pražané, tak i Severočeši kazili přihrávky. První střelu mezi tři tyče ve druhé půli viděli diváci až v 82. minutě. Novotného vychytal robinsonádou brankář Zlámal. Okamžik na to vystřelil i Koukal, Zlámal však neměl problémy. 3891 diváků na Žižkově sledovalo nepříliš hezké utkání, to nakonec skončilo 0:0.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Viktoria Plzeň 1:2

09.11.2008 15:00

Góly: 88. Tomáš Polách (pen.) - 29. Jan Rezek, 83. Jiří Mlika

Brno doma nestačilo na Plzeň a prohrálo 1:2. Plzeň zaslouženě vyhrála, když ještě několik šancí neproměnila, domácí skórovali až v závěru z penalty. V zápase byly uděleny dvě červené karty.

První větší příležitost měl plzeňský Rezek a jeho střela hned znamenala branku. Gól vypracoval Petžela, který uloupil míč Živnému a Rezkovi poslal míč na zlatém podnose před prázdnou bránu, bývalý sparťanský zakončovatel poté už nemohl nedat – 0:1. Hosté mohli zvýšit své vedení ve 38. minutě, kdy Kolář přešel přes tři hráče Plzně a předložil míč před prázdnou bránu Krbečkovi, ten chtěl balon jen lehce doklepnout do brány, ale toho využil brankář Lejsal a zázračným skokem míč chytil. Poločas tak skončil za stavu 0:1, když Brno ani jednou nevystřelilo na bránu.

Plzeň navázala na trend zahazování tutovek z první půle v 66. minutě. Po kiksu brněnské obrany postupoval na Lejsala Petržela, udělal brankáři kličku, ale místo brány poté trefil pouze tyč. O deset minut později se své šance dočkalo také Brno. Po centru hlavičkoval Došek, míč ještě přizvednul obránce a Ticháček vyškrábával míč na roh. Druhý gól Plzně přišel v 83. minutě a vsítil ho Jiří Mlika. Mlika po špatném ofsajd systému Brna postupoval sám na Lejsala a počínal si jako zkušený mazák, když ránou pod nohy gólmana zakončil – 0:2. V 85. a 87. minutě přišly dvě červéne karty, každá na jedné straně. Tu první dostal za faul na půlce domácí Švejnoha a tu druhou potom Trapp z Plzně, který fauloval v pokutovém území a daroval tak domácím penaltu. Tu v 88. minutě zkušeně proměnil Tomáš Polách, když poslal brankáře na opačnou stranu, ovšem Brno další gól nepřidalo a prohrálo doma s Plzní 1:2.

Více informací k zápasu

SK Kladno - FK Teplice 1:1

09.11.2008 15:00

Góly: 3. Jaromír Šilhan - 71. Vlastimil Stožický

Zápas na Kladně, kde domácí změřili síly s Teplicemi, skončil smírně 1:1. O branky se postarali ve třetí, respektive 71. minutě Šilhan a Stožický. Pro červenou kartu zápas nedohrál teplický Sabou.

Třetí minuta a první gól. Bleskový nástup mělo domácí mužstvo, když ho poslal do vedení hned z kraje zápasu Jaromír Šilhan. Šilhan se trefil hlavou po rohu, Tepličtí gól málem odvrátili, nakonec si ale balon jen přizvedli pod břevno - 1:0. Ve čtrnácté minutě mohl zvýšit vedení Kladna Beneš, ale ze dvou metrů netrefil ani branku. Tři minuty před přestávkou pak měl další velkou šanci za domácí Cigánek, ten vystřelil do břevna. V samotném závěru první půle se pak osmělili i hosté, když nejprve střílel Vachoušek a Pavlík vyrážel na roh a po něm poté nebezpečně hlavičkoval Strnad, ovšem mimo.

Ve druhé půli mělo další šanci Kladno, když hlavičku Beneše zastavil až na brankové čáře Belic. Tři minuty na to se potvrdilo známé nedáš - dostaneš, když v 71. minutě vyrovnal účet zápasu Vlastimil Stožický. Stožický se trefil z 35 metrů, když jeho centr prošel až za záda Pavlíka - 1:1. Vzápětí po gólu mohly Teplice otočit zápas po střele Mahmutoviče, ovšem míč letěl těsně vedle. Deset minut před koncem byl ještě vyloučen po druhé žluté kartě teplický Sabou a v závěru střílel mimo kladenský Bartoš, na výsledku se ale již nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Bohemians Praha 2:1

09.11.2008 15:00

Góly: 16. Filip Klapka, 68. David Lafata - 85. Roman Dobeš

Jablonec v posledních kolech neměl sice nijak oslnivé výsledky, ale dnes zabral a výsledkem je výhra 2:1 nad Bohemians Praha. O tu se gólově postarali domácí Filip Klapka s Davidem Lafatou, na druhé straně Roman Dobeš.

Na začátku byli domácí fotbalisté aktivnější než jejich soupeř a málem se dokázali také prosadit. Nejprve prověřil Beláně hned dvěma střelami záložník Tomáš Michálek, ale hostující gólman obě lapil. Zanedlouho pro změnu hlavičkoval David Lafata a moc k úspěšnému zakončení skutečně nechybělo. Míč ovšem poslal nad břevno.

V 16. minutě se už ale Jablonec radoval. Po přihrávce od Pavla Eliáše pálil Filip Klapka a dokázal míč propasírovat až do sítě a otevřel tak gólový účet tohoto zápasu. Po brance se hra vyrovnala, další šanci na skórování měli však svěřenci kouče Komňackého. V 29. minutě ale zklamal v zakončení útočník Lafata, jenž bránu vůbec netrefil. Jednu z mála šancí na vyrovnání měli Bohemians pár minut před přestávkou. Jablonského střelu vyrazil skvěle Špit, míč se ovšem ještě dostal k Marku Kinclovi, jenž trefil břevno.

Také úvod druhé půle patřil Jablonci, ten se ale k ničemu zajímavému nedostal, naopak nechybělo moc a v 60. minutě to mohlo být 1:1. Jenže po centru Macháčka vychytal rybičku Kincla gólman Špit. Skóre se tak stále neměnilo a navíc v chladném listopadovém odpoledne diváci v Jablonci ani moc zajímavých příležitostí neviděli. V 68. minutě však domácí fotbalisté zvýšili své vedení. Po centru z pravé strany pálil z voleje Lafata a nádherně poslal míč do brány. Tentýž hráč měl na kopačkách ještě jednu branku, ale Turtenwald dokázal jeho pokus vyrazit. V závěru na místo toho naopak Bohemians dokázali snížit. Chybu obrany potrestal Roman Dobeš. To bylo z jejich strany ovšem vše.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FK Příbram 4:1

09.11.2008 17:00

Góly: 21. Tomáš Hořava, 55. Tomáš Janotka, 63. Michal Ordoš, 66. Michal Ordoš - 11. Daniel Huňa

I přes prvně inkasovanou branku získala Olomouc další tři body. Příbram využila své jediné příležitosti k vedení, do poločasu však bylo srovnáno, aby v děsivé jedenáctiminutovce ve druhé půli rozhodli domácí o třígólovém vítězství.

Neuběhla ani minuta a Janotka mohl otevřít skóre. Po Melinhově centru na vzdálenější tyč minul. Poprvé se do vápna dostali hosté v 11. minutě a hned se radovali z gólu. Pleško našel centrem Huňu, který vyhrál hlavičkový souboj a míč zavěsil do šibenice. Tu vymetl na druhé straně i Hořava, technickým pokusem z dvaceti metrů překonal natahujícího se Slavíka. I nadále se příbramští hráči ocitali v útoku ojediněle, ale i domácí se k nebezpečné střele nedostávali zrovna často. Jen pět minut před koncem ještě nepřesně, přesto nebezpečně vypálil z přímého kopu Melinho.

Do druhého poločasu vstoupil skvěle Janotka, nejprve se blýskl uvolněním přes Mišuna a následnou střelou, kterou musel dobrým zákrokem vyrazit Slavík. V 55. minutě už se radoval z gólu. Hubník poslal před branku míč, který sice Ordoš minul, ale Janotka v pádu míč do branky dopravil. A domácí v gólech pokračovali. Melinho vyslal za obranu před pár minutami nešťastného Ordoše, který chladnokrevně sám před brankářem obloučkem poslal míč do sítě. Uběhlo jen jedenáct minut od vedoucího gólu Janotky a Sigma vedla již o tři branky. Onofrejův centr do vápna doslova došel za branku po šťastné teči Ordoše. Ani střídající junioři nenechali Příbram alespoň zkorigovat, zápas tak skončil jasným a zaslouženým vítěszvím domácích.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 2:2

09.11.2008 20:00

Góly: 72. Tomáš Necid (vl.), 78. Tomáš Stráský - 35. Jan Riegel (vl.), 39. Tijani Belaid

Velké trable si nadělala Slavia v závěru po prvním poločase tak jasného zápasu. Remíza nakonec může těšit právě lídra tabulky, trenér Tobiáš je určitě šťastný za vydřený bod díky zlepšenému výkonu po změně stran.

Od prvních minut bylo zřejmé, kdo bude v zápase hrát prim. Hned ve čtvrté minutě se sám před brankářem neprosadil Švento. O chvíli později zase Necid netrefil sám na malém vápně ideálně míč. Poté však následoval útlum, který až deset minut před koncem definitivně uzavřel šťastný gól favorizovaných hostů. Krajčík rozehrál přímý kop nakrátko na Jarolíma, který nevystřelil z dálky nejlépe, nicméně Rieglova teč byla natolik precizní, že míč zapadl za Kučerova záda. A právě šťastný střelec byl i u dalšího gólu, který přišel po pouhých čtyřech minutách. Na vápně si chytře narazil s Belaidem, ten se vyhnul souboji s Žižkou a míč z malého vápna propasíroval do branky.

Jihočeši vstoupili do druhé půle houževnatě, ale ani Mezlík ani Benát nenadělali svými pokusy Vaniakovi problémy. Jenže to domácí neodradilo a zasloužené ovoce přinesla 72. minuta. Osud se chtěl Českobudějovickým odvděčit, a tak stejně jako hostům, tak i jim dopřál první branku. Necidovo odvrácení přímého kopu před vápno využil k dalšímu pokusu Šíma. Ten mířil přesně na Vaniaka, jenže právě Necid míč nešťastně tečoval a brankář neměl šanci zareagovat. Aby toho nebylo málo, tak se v 78. minutě již body dělily. Šímův centr našel Stráského a ten parádní hlavičkou vyrovnal. A mohlo být ještě mnohem lépe! Pět minut před koncem totiž opět Šíma orazítkoval tyč branky letícího Vaniaka a Horejš se možná i díky penaltovému zákroku Černého k míči nedostal.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava 0:2

10.11.2008 17:15

Góly: 17. Tomáš Mičola, 45. Rudolf Otepka (pen.)

Boleslav kvůli bezzubému útoku nedokázala reagovat na dvě branky lepšího Baníku. Ostravský tým se tak posunul právě před ní.

Ve druhé minutě se do šance dostal Papadopulos po centru Poláčka, nicméně hlavičku nestihl správně zamířit. Na druhé straně zase Miller skvělým vyběhnutím zmařil dobrou přihrávku za obránce pro Střihavku.To Mičolovi se vedlo mnohem lépe. Otepka rozehrál roh na vzdálenější tyč, kde byl naprosto osamocený ostravský záložník a bez problémů usměrnil míč do branky. Boleslavští si nedokázali podmanit hrací plochu a brankáře hostů moc neobtěžovali. A tak přišel druhý gól Baníku. V poslední minutě první půle stáhl Janíček za dres Svěrkoše ve vápně a jasnou penaltu s přehledem proměnil Otepka, když Millera poslal na druhou stranu.

Do druhého poločasu vstoupili domácí aktivně. Rajnoch však mířil metr vedle, hlavičku Pecky zase kryl Buček. Pokračování však nepřišlo, pondělní Boleslav nebyla tou, kterou známe z letošní sezóny. Naopak v závěru mohli zvýšit hosté, kdyby si Střihavka za obranou neukopl míč, ke kterému se tak dostal dříve Miller. Zápas dohráli ostravští hráči bez vyloučeného Ličky. Toho okopával Kalina a Lička se po něm chtěl ohnat, svůj úmysl ale nedotáhl, přesto dostal červenou kartu. Středočeši si i přesto již nic nevytvořili.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha1393132:930
2.Baník Ostrava1382326:1326
3.FK Mladá Boleslav1374220:1425
4.Sparta Praha1373319:1224
5.Slovan Liberec1364319:1522
6.Sigma Olomouc1364318:1522
7.FK Jablonec1354414:1519
8.FK Teplice1344513:1116
9.Viktoria Plzeň1337317:1816
10.1. FC Brno1344514:1516
11.1. FK Příbram1342715:1914
12.České Budějovice1328312:2014
13.Bohemians Praha1341817:2513
14.SK Kladno132478:2010
15.Viktoria Žižkov1322913:228
16.Tescoma Zlín132297:218

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (524)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele