Gambrinus liga - souhrn 12. kola

01.11.2008, 19:00, aktualizováno 03.11.2008, 19:13
Komentáře a souhrny
Baník Ostrava doma v dohrávce kola jasně přehrál Spartu a po výhře 2:0 se posunul na třetí místo. Přestřelku nabídl nedělní večerní zápas mezi Libercem a Mladou Boleslaví, diváci viděli šest branek a remízu 3:3. Slavia si doma poradila s Brnem a zůstává na čele tabulky. Budějovice zázračně otočily zápas se Žižkovem. Příbram doma porazila Kladno.

Viktoria Plzeň - Baumit Jablonec 1:1

01.11.2008 17:00

Góly: 51. Petr Trapp - 27. Petr Zábojník

Plzeňští měli nad Severočechy navrch, ale ve druhém poločase dokázali pouze vyrovnat. Trenér Vrba mohl být s výkonem svých svěřenců o mnoho spokojenější než jeho protějšek Komňacký.

Hosté začali velmi opatrně, což se jim mohlo vymstít hned v 8. minutě, kdy Petržela se štěstím doběhl míč před lajnou, zpětnou přihrávkou vyřadil ze hry Špita, ale dva nabíhající hráči měli k míči o kousek dál, než by potřebovali. S Trappovou nebezpečnou střelou z třiceti metrů měl jablonecký brankář potíže a dokázal pouze vyrazit na roh. Zdržování a nudné bezmyšlenkovité přihrávky hostujících obránců mohl potrestat Kolář, ale sám proti Špitovi neuspěl. A tak se role trestajícího ujali hosté. Loučkův centr si zpracoval Klapka, narazil na vápno Zábojníkovi a ten střelou ke vzdálenější tyči otevřel skóre. Snaha domácích v prvním poločase skončila nezužitkována, a tak odcházeli do šaten Plzeňští smolně s gólovým mankem.

Hned ve třetí minutě druhé půle měl obrovskou příležitost zvýšit Michálek. Po přihrávce od Lafaty se totiž ocitl sám na malém vápně, ale prázdné branky se zalekl a mířil mimo. A to už nezůstalo bez potrestání. Horváth našel vzdušnou přihrávkou Petrželu, ten zpětnou přihrávkou našel Petra Trappa, který střelou po zemi vyrovnal. V 61. a 66. minutě mohl zcela otočit stav skvělý Horváth. Nejprve jeho přízemní střelu tečoval ještě Navrátil a míč skončil těsně mimo. Poté využil Varadiho odvráceného centru ke střele, která pořádně protáhla Špita. Plzeňská převaha poté mohla vyústit ve vítězný gól v nastaveném čase, to by ovšem nesměl Varadiho střelu z vápna vytěsnit Špit.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sigma Olomouc 0:1

02.11.2008 15:00

Góly: 60. Michal Hubník

Teplice doma prohrály s Olomoucí 0:1. Zápas nepřinesl mnoho šancí a o jediný gól se postaral přesnou hlavičkou Michal Hubník.

Chabý na šance byl první poločas duelu Teplic s Olomoucí, zmíníme tedy jen jednu a to tu, která se odehrála v 33. minutě střetnutí. Šance patřila týmu hostí a zasloužil se o ni Hořava, který obešel tři hráče Teplických a z hranice velkého vápna vystřelil těsně vedle. Poločas tedy skončil bez branek a bohužel také bez šancí.

Branky se přítomní diváci dočkali v druhé půli, když se po hodině hry prosadil olomoucký útočník Michal Hubník. Olomouc se dostala do vedení po rohu, když dokázala potrestat chybu v domluvě domácího Saboua s brankářem Belicem. Hubník byl zcela nepokrytý a z rohu malého vápna pohodlně hlavičkoval do sítě – 0:1. Gól byl jediným zajímavým momentem druhé půle a zápas skončil těsnou výhrou Olomouce.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FC Brno 2:1

02.11.2008 15:00

Góly: 15. Tomáš Necid, 37. Tomáš Necid - 85. Josef Šural

Slavia si připsala tři body po výhře nad Brnem a nadále vede tabulku. O góly se postaral opět Necid po nahrávkách Šmicra a Krajčíka.

První šanci měl v Edenu domácí Necid. Tomu nahrál Jarolím poté, co přešel přes Oklešťka a Necid se poté sice odprostil od Živného, ale z 15 metrů pálil mimo tři tyče. Mladý útočník si ale nemusel zoufat moc dlouho, náladu si spravil už za tři minuty, jelikož v 15. minutě poslal Slavii do vedení. Gól zařídil Vladimír Šmicer, ten zatáhl míč po levé straně a bravurně nahrál šajtlí na Necida, kterému stačilo nastavit nohu – 1:0. Po gólu se osmělilo k šanci i Brno. Do úniku se dostával navrátilec do české ligy Marek Heinz, ale kousek za půlí byl stažen Volešákem. Na zemi ještě brněnský hráč oplácel a Volešáka udeřil, sudí na to ovšem nereagoval a odpískal standardku pro Brno. Po půlhodině hry přišla největší šance Brna, když si na dlouhou nahrávku mezi beky naběhl Heinz a ve skluzu vystřelil. Slavii zachránil výborný Vaniak. A když Heinz gól nedal, tak se trefil na druhé straně opět Necid. Budoucí člen kádru CSKA Moskva se opět prosadil díky výborné práci jednoho ze spoluhráčů. Matej Krajčík přešel přes tři hráče a u tyčky poslal míč na Necida, který lehce zblízka skóroval – 2:0.

Hosté mohli dát kontaktní gól patnáct minu před koncem, kdy z dobré pozice střílel Střeštík, ale asi z osmi metrů netrefil bránu. Na druhé straně se probil Černý a odcentroval na Volešáka, ten sice z voleje trefil míč, ale orazítkoval s ním jen stopera Trousila. Brno se dočkalo snížení pět minut před koncem. Po nákopu Trousila špatně zahrál malou domů slávista Brabec a střídající Šural přeloboval Vaniaka – 2:1. Více se již nestalo a Slavia doma porazila Brno 2:1.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Viktoria Žižkov 3:2

02.11.2008 17:00

Góly: 76. Petr Benát, 85. Hudson, 89. Petr Benát (pen.) - 69. Riste Naumov, 73. Riste Naumov

Budějovice senzačně otočily zápas se Žižkovem, když prohrávaly už 0:2. Všech pět branek padlo v rozmezí šestnácti minut.

První a jedinnou vážnější příležitost první půle měli hosté. Švancara zleva nahrával, míč z voleje trefil Stracený, ale jen velmi slabě a balon se nakonec stočil okolo Kučerovi tyče do zámezí. To bylo v první půli vše, branky ovšem začaly padat v druhém dějství.

V 69. minutě poslal hosty do vedení Riste Naumov. Útočník Žižkova se prosadil jak je mu vlastní, hlavou, když zužitkoval centr Koukala – 0:1. Uběhly čtyři minuty a Naumov přidal další gól, opět skóroval hlavou, tentokrát po nahrávce Kaloda – 0:2. Přestřelka pokračovala o další tři minuty později, když snížil Benát. Po centru Hudsona přistrčil Benátovi míč Stráský a záložník se trefil k tyčce – 1:2.

Sám Hudson se dokázal prosadit pět minut před koncem, když mu nahrával Stráský a Budějovice tak dokázaly dotáhnout dvougólovou ztrátu a vyrovnat na 2:2. To ovšem nebylo všechno, protože senzační obrat pokračoval a minutu před koncem byl stvrzen proměněnou penaltou a gólem na 3:2. Za ruku Hrušky kopal penaltu Benát a střelou k levé tyči poslal domácí poprvé v zápase do vedení. Zápas skončil po senzačním obratu 3:2.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - SK Kladno 2:0

02.11.2008 17:00

Góly: 35. Daniel Huňa, 85. Michal Klesa

Příbram doma zdolala Kladno a vyhrála 2:0. Branky vstřelili v prvním poločase Huňa a v druhém Klesa.

První branka padla v 35. minutě a jejím autorem byl Daniel Huňa. Pleško neprve rozehrál roh, který kladenští odvrátili, míč se ale odrazil zpět a Huňa ho pohotově uklidil pod břevno - 1:0. Jenom gól, bylo to co zdobilo první půli a v té druhé to nebylo o moc lepší.

Tam přišla šance až v 78. minutě, kdy domácí De Oliveira svou "koloběžkou" rozhoupal a vyšachoval Beneše, poté ale nedokázal prostřelit výborného Pavlíka v bráně kladenských. To se ale povedlo pět minut před koncem Michalu Klesovi. Ten se prosadil po akci na ose Borek, Huňa, Pleško, Klesa. Klesovi stačilo nastavit nohu a stanovil tak konečný výsledek 2:0.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Tescoma Zlín 1:0

02.11.2008 17:00

Góly: 24. Roman Dobeš

Bohemians doma zdolali Zlín nejtěsnějším rozdílem, když vyhráli 1:0. O branku se postaral Dobeš.

Domácí Bohemians vyhráli první půli 1:0. Rozhodla o tom situace z 24. minuty, kdy se prosadil Roman Dobeš. Jediná branková příležitost v první půli skončila gólem, Zoubek nasměroval přesný pas na Dobeše a ten pod brankářem poslal míč do sítě – 1:0. Tento stav vytrval až do konce poločasu a hráči Střížkova šli do šaten s náskokem.

Hned zkraje druhé půle se ve velké šanci ocitl zlínský Musil, ale v pokutovém území pálil trestuhodně vysoko nad bránu. Na druhé straně měli obrovskou možnost navýšit své vedení i hráči Střížkova, střelec první branky Dobeš už už slavil gól, když překonal brankáře, ale z brankové čáry balon vykopl Pazdera. Po hodině hry ukázal své umění útočník Žůrek, ten zatočil svou střelu k levé tyči a Beláň zachraňoval robinzonádou. Čtyři minuty před koncem mohl zvýšit vedení domácích Galbavý, ale jeho parádní ránu z přímého kopu vytlačil Kořínek s vypětím sil nad břevno.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 3:3

02.11.2008 20:00

Góly: 12. Andrej Kerić, 76. Tomáš Frejlach, 78. Theodor Gebre Selassie - 16. Václav Kalina, 36. Michal Papadopulos, 72. Jan Kysela

I přes hluchou část v druhém poločase nabídl nedělní večer zápas hodný týmů špice tabulky. Šest branek, neproměněná penalta a tyč přisoudila duelu remízu, která znamená zvýšení náskoku Slavie, naopak Liberec se alespoň prozatím dotáhl na Baník.

Hned ve třetí minutě mohl poslat do vedení hosty Papadopulos, kdyby svou střelou ze čtrnácti metrů nerozezvučel pouze levou tyč. Akci předcházel parádní pas za obranu z vlastní poloviny od Procházky. A tak o necelých deset minut později dal Kerič pocítit Boleslavi něco, co od třetího kola v Jablonci nezažila – jako první inkasovala. Dort propasíroval míč Papouškovi, který odcentroval do vápna a pro libereckého kanonýra nebyl problém nikým atakován hlavičkou otevřít skóre. Radost však netrvala ani pět minut. Mendy přihrál Kalinovi, jehož střelu zpoza šestnáctky nešťastně tečoval Polák a míč zapadl za bezmocného Hauzra.

Zkušeně a vypočítavě si počínal ve 26. minutě Pecka, když ve vápně předběhl mladého Gebre Selassieho a velmi ochotně spadl. Penaltou však poslal Rajnoch pozdrav divákům za Hauzrovo brankou, kterou tvrdou ranou přestřelil. Lépe si již vedl Papadopulos. Ten využil přihrávky do vápna od Macha k efektní střele přes obránce, na kterou byl Hauzr krátký.

Druhý poločas byl bohužel pro natěšené fanoušky mnohem horší. Jen ztěží se dostávali hráči k zakončení, většinou však byly akce zmařeny nepřesností nebo přílišnou tvrdostí bránících hráčů. Přesný opak předváděné hry pak předvedli hosté v 72. minutě. Sylvestre přihrál na kraj vápna Papadopulosovi, ten zavezl míč více ke středu a kolmou přihrávkou dokonale uvolnil Kyselu. Ten po pěti minutách na hřišti prostřelil pokusem ke vzdálenější tyči Hauzra.

To ovšem probudilo domácí. Bílek vybojoval skvělým způsobem míč před vápnem hostů, ještě lépe přihrál do šestnáctky střídajícímu Frejlachovi, který dělovkou div neprotrhl síť. A aby toho nebylo pro mladoboleslavské málo, tak sotva po doznění oslav libereckého střelce bylo vyrovnáno. Mach ve vápně podklouz, Kerič vyslal za obranu Gebre-Selassieho, a ten se obdobně jako Frejlach prosadil z pravé strany. Oba týmy se i nadále snažily a svižný fotbal byl jistě zajímavým, gól však nepřinesl. V poslední minutě nastavení ještě přišel přinejmenším sporný zákrok libereckhéo Holeňáka, který metr před vápnem zbytečně zatáhl za dres Kyselu. Ten se skácel k zemi, ale píšťalka sudího zůstala němá.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sparta Praha 2:0

03.11.2008 17:15

Góly: 31. David Střihavka, 36. Tomáš Mičola

Ostravané pokračují ve své spanilé jízdě. Další obětí byla pražská Sparta, kterou porazili 2:0. O vítězi bylo rozhodnuto již v první půli, kdy se do černého trefili Střihavka a Míčola. Baník se díky dnešnímu triumfu posunul v tabulce na třetí pozici, zatímco Letenští dále pokračují v nepřesvědčivých výsledcích a pohoršili si o jedno místo, jejich ztráta na vedoucí Slavii se zvýšila na osm bodů.

První poločas ovládli fotbalisté Baníku. Do první šance domácích se dostal Střihavka v 11. minutě, kdy hlavičkou přestřelil sparťanskou bránu. Letenští zahrozili v 19. minutě, když z hranice šestnáctky levačkou těsně minul brankovou konstrukci Kulič. O minutu později se opět ozvali Ostravští. Jejich záložník Lička prověřil ze dvacetimetrové vzdálenosti hostujícho brankáře Blažka, ale ten jeho střelecký pokus vyrazil na roh. V 31. minutě vypukla radost fanoušků na Bazalech. David Střihavka totiž poslal domácí do vedení, Tchuř přenesl hru na Řezníka a ten ideálním centrem našel na hranici malého vápna zcela volného Střihavku, pro něhož nebyl problém poslat míč z první do sítě - 1:0. Tři minuty poté to mohlo být již 2:0, jenomže branka Svěrkoše nebyla uznána kvůli předcházejícímu faulu domácího Otepky na Kladrubského. Druhého regulérního střeleckého zápisu se ale Ostravané dočkali za několik málo okamžiků díky Míčolovi, jenž překonal Blažka po Svěrkošově přihrávce ve vápně. Hosté se pokusili vzápětí odpovědět, když z velké vzdálenosti vyslal střelu Kulič, ale jeho pokud šel metr od Vaškovy brány. Baníkovci si závěr prvního dějství hry pohlídali a do šaten odcházeli s dvougólovým náskokem.

Po změně stran jsme se v úvodu nedočkali žádné aktivity od obou týmů, ale od fanoušků Sparty. Ti totiž hodili na hrací plochu dýmovnici a zápas musel být na pět minut přerušen kvůli mlze, která zahltila celou polovinu hostujícího mužstva. V dalším průběhu obecenstvo vidělo minimum šancí. K zajímavé příležitosti došlo až v 72. minutě, kdy se snažili sparťané dát kontaktní gól, ale hlavou zblízka mířil těsně nad Hušek. O sedm minut později si slovo vzali svěřenci domácího trenéra Karla Večeři, když nebezpečně střílel Rajtoral a jeho ránu vyrazil na roh Blažek. Sparťanům se již krátil čas na to s výsledkem ještě něco udělat, ve zbývajících minutách si nedokázali vytvořit tlak. Velkou příležitost zvýšit na 3:0 měl střídající Zeher, jenž z blízka nedokázal překonat Blažka. Rozhodčí Kovařík nastavoval sedm minut, v nich si stihl Zeher vypracoval další gólovou šanci a opět neproměnil. To však, podobně jako v poslední minutě břevno Kroba z trestného kopu, nic nezměnilo na skutečnosti, že Ostrava ve šlágru kola zaslouženě získala tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha1292130:729
2.FK Mladá Boleslav1274120:1225
3.Baník Ostrava1272324:1323
4.Sparta Praha1263317:1221
5.Slovan Liberec1263319:1521
6.Sigma Olomouc1254314:1419
7.1. FC Brno1244413:1316
8.FK Jablonec1244412:1416
9.FK Teplice1243512:1015
10.1. FK Příbram1242614:1514
11.Viktoria Plzeň1227315:1713
12.Bohemians Praha1241716:2313
13.České Budějovice1227310:1813
14.SK Kladno122377:199
15.Tescoma Zlín122287:198
16.Viktoria Žižkov1221913:227

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (589)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele