Gambrinus liga - souhrn 11. kola

17.10.2009, 18:01, aktualizováno 19.10.2009, 19:26
Komentáře a souhrny
V čele ligy jsou stále Teplice, Jablonec totiž doma přenechal všechny body Plzni. Slavia si včera odvezla všechny tři body z Kladna, stejně tak Slovácko ze hřiště Bohemians 1905. Olomouc deklasovala Brno 5:0, Mladá Boleslav zabrala a porazila Bohemians Praha. Vyhrála i Ostrava, naopak Sparta zaváhala doma proti Českým Budějovicím...

1. FK Příbram - FK Teplice 0:3

17.10.2009 16:00

Góly: 34. Jakub Mareš, 60. Jakub Mareš, 83. Pavel Verbíř

Výsledek rozdílem třídy odrážel pouze produktivitu v koncovce, Příbram totiž byla přinejmenším vyrovnaným soupeřem. Teplice tak znovu vyvinuly tlak na svého severočeského rivala z Jablonce, když se minimálně do pondělí budou vyjímat v popředí celé ligy.

Zápas byl od prvních minut vyrovnaný. Pro smůlu diváka však především díky synchronizované nepřesnosti v ofenzívě. Naopak obě dvě defenzívy si počínaly nadmíru jistě, a více jak náznak pochybění nedovolily. První půli tak rozhodl moment chvíli po půlhodince hry, kdy se potvrdilo nepsané pravidlo: "nedáš, dostaneš."

Nejprve Rodrigues přihrál Klesovi, který nechal přesnou střelou k tyči vyniknout kvality Grigara. Na druhé straně se pak ve vápně dostal k těžkému míči Mareš a přízemní střelou taktéž k tyči překonal Krbečka. Teplicím se tak vyplatilo vyčkávání a trpělivé bránění, Příbram lehké převahy k vyrovnání nevyužila.

Pět minut po změně stran mohlo být v Příbrami ještě chladněji, kdyby po skvělé narážce s Verbířem využil svou šanci Mahmutovič. Ten se chytře dostal za obranu, ale sám před Krbečkem selhal. Přesto se po hodině hry mohly Teplice radovat z dvoubrankového vedení.

Verbířův centr směřující na branku ještě tečoval Mareš a podruhé tak překonal brankáře Krbečka. Ten si musel za čtyři minuty znovu poradit s Mahmutovičem v souboji tváří v tvář. Na druhé straně výborně zachytal Grigar proti Nohýnkovi, Rodrigues svou dorážkou branku minul.

Příbram se dostávala do šancí jen velmi těžko a vynaložená síla pak scházela v koncovce. Naopak Teplice dokázaly využít otevřeného prostoru a po rychlém přechodu do útoku je nezastavil ani nepřesný centr, který se šťastně odrazil k Verbířovi. Ten pohotově pálil z vápna přesně k protější tyči, Krbeček se natahoval marně. Příbramská snaha nepřinesla ani zasloužený čestný gól, zápas tak pro domácí skončil nešťastně vysokou porážkou.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 1:1

17.10.2009 18:00

Góly: 12. Wilfried Bony - 79. Hudson

Sparta nedokázala před domácími fanoušky porazit České Budějovice a v honbě za titulem ztratila další body. Pražané vedli zásluhou Wilfrieda 1:0, jenomže z jediné šance hostů vyrovnal čtvrthodiny před koncem Hudson.

Sparťané začali velkou aktivitou a už ve 12. minutě šli do vedení zásluhou Bonyho Wilfrieda. Letenští totiž zahrávali rohový kop a Wilfried hlavou překonal Kučeru - 1:0 pro Spartu. Brzký gól domácí celek hodně uklidnil a Českobudějovičtí byli pod stálým tlakem. Ve 39. minutě jenom těsně netrefil Kušnírův střílený centr Holenda. Hrálo se především na polovině Budějovic, Sparta držela míč častěji na svých kopačkách, ale další branku v první půli nedala.

Druhý poločas se nesl zcela ve znamení toho prvního. Sparťané kombinovali a České Budějovice pouze bránily. Po hodině hry utíkal sám na brankáře Kučeru autor první branky Bony Wilfried, Kučera ale včasným vyběhnutím šanci zneškodnil. O pár minut později protáhl brankáře Kučeru Zeman, k míči se dostal ještě Vacek, ale přestřelil. Martin Zeman byl ústřední postavou i další šance, když však na hranici malého vápna přestřelil. Stejně si vedl i Wilfried, jemuž Kučera zmenšil střelecký úhel a útočník Sparty přestřelil. Až do 79. minuty si České Budějovice nevytvořily žádnou šanci, přesto vyrovnaly na 1:1. Hudson využil zaváhání Tomáše Řepky a krásnou střelou nečekaně vyrovnal na 1:1. Pro Spartu to byl obrovský šok, nicméně Letenští měli dost šancí na další zvrat. Kaloudova tvrdá rána šla mimo a Kadlec jenom o kousek přestřelil. Sparťané obléhali branku Budějovic do samotného závěru, ale hosté obrovský tlak přežili. Pro Spartu je remíza 1:1 určitě ztrátou, pro Budějovice velkým ziskem.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slovan Liberec 1:0

17.10.2009 18:15

Góly: 55. Tomáš Mičola

Baník Ostrava vyhrál před poloprázdnými Bazaly 1:0 nad Slovanem Liberec a v tabulce je třetí. Baníkovci totiž přeskočili pražskou Spartu, která jen remizovala s Českými Budějovicemi 1:1. Výhru domácím zajistil jedinou trefou Tomáš Mičola.

Už v 6. minutě se hostujícímu Liberci naskytla velká příležitost, stoper Neves vracel míč k Baránkovi, který jej málem ztratil před dotírajícím Keričem. Pak už hrozili pouze Baníkovci, po čtvrthodině hry dostal Tomáš Mičola pěknou kolmou přihrávku, jenomže útočník Baníku místo toho, aby dál postupoval, zakončil do brankáře. Zajímavá situace se naskytla ve 27. minutě, Keričovi byl totiž neprávem odmáván ofsajd, chorvatský útočník byl v tu chvíli sám před brankářem Baníku. Nejspíše největší, a také poslední šanci v prvním poločase zahodil domácí Lukeš, který obdržel přihrávku od Maria Ličky, ale svůj pokus v pokutovém území namířil mimo branku. Skvělou práci při této příležitosti odvedl na pravé straně již zmiňovaný Mario Lička.

Ve druhém poločase se prázdné Bazaly dočkaly branky. V 55. minutě využil nedorozumění mezi Hauzrem a Liškou domácí Lukeš, který poslal krásný míč na Tomáše Mičolu, jenž nadvakrát skóroval - 1:0 pro Baník Ostrava. Mičola na sebe upozornil i o chvíli později, kdy nebezpečně vypálil. Baník byl lepší a od další pohromy Liberec zachránil brankář Hauzr, který perfektním zákrokem vychytal Adama Varadiho. Baník mohl ke konci vstřelit pojistku, na Lukešův centr vyskočil Varadi, avšak zamířil vedle. Domácí dotáhli utkání do vítězného konce a v tabulce jsou třetí.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 4:2

18.10.2009 16:00

Góly: 45. Jan Chramosta, 49. Ludovic Sylvestre (pen.), 65. Jan Rajnoch, 82. Tomáš Poláček - 39. Jiří Jeslínek, 67. Valeriu Andronic

Mladá Boleslav zvládla v utkání se střížkovskou Bohemkou úlohu favorita a po dlouhé době poznala pocit vítězství. Domácí celek vyhrál 4:2 po gólech Chramosty, Sylvestreho, Rajnocha a Poláčka. Za hosty se prosadili Jeslínek s Andronicem.

Domácí mohli jít do vedení už ve 12. minutě. To šel ze strany na brankáře Kulič, jeho střela po zemi však o kousek minula zadní tyč brány hostů. Chvíli na to postupovali tři Boleslavští na jediného obránce, ale trio ve složení Kysela, Kulič, Chramosta si neporadilo. A tak se ve 39. minutě dostal do vedení z ojedinělé šance Střížkov. Trefil se Jiří Jeslínek, který zužitkoval centrovaný balon a namířil jej přímo pod břevno - 0:1. Domácí mohli brzy vyrovnal, když sami na brankáře postupovali Kulič s Chramostou. Prvně jmenovaný ovšem hamounil a místo, aby nahrál Chramostovi před prázdnou branku, tak napálil Beláně. Boleslav se vyrovnání v první půli přecijen dočkala. Ve 45. minutě se po vysunutí Rajnochem pěkně do růžku trefil Chramosta a stanovil konečný stav první půle 1:1.

Druhou půli načal trestný kop domácího Poláčka. Ten přizvedl hlavou Kysela a těsně před brankářem změnil směr míče Rajnoch. Beláň výtečně zasáhnul. Ve 49. minutě zabránil jisté brance Pavel Macháček, když fauloval Rajnocha. Viděl červenou kartu a kopala se penalta. Tu proměnil Ludovic Sylvestre - 2:1. Další gól přidal už Rajnoch sám, v 65. minutě dotlačil v leže míč za čáru a poslal svůj tým do vedení 3:1. Hosté snížili o dvě minuty později, když zužitkovali svůj první roh v zápase. Andronic pálil do prázdné brány, poté co zaspala domácí obrana - 3:2. Hosté mohli dokonce vyrovnat, ale proti Ibeho ráně výtečně zasáhl Miller. Na druhé straně zase trefil tyčku z přímého kopu Poláček. A byl to právě Tomáš Poláček kdo v 82. minutě stanovil konečný stav 4:2. Trefil se pěkným lobem, potom co ho vysunul Opiela.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - 1. FC Brno 5:0

18.10.2009 17:00

Góly: 9. Michal Ordoš, 38. Pavel Šultes, 42. Jakub Petr, 53. Michal Ordoš, 85. Tomáš Hořava

Olomouc doma nečekaně naprosto přejela Brno a vyhrála 5:0. Dva góly dal Ordoš, po jednom pak Šultes, Petr a Hořava.

První z mnoha šancí domácích měl již ve druhé minutě Ordoš. Po centru Petra hlavičkoval z malého vápna, ale v poslední chvíli odvrátil Dřížďal. Na druhé straně přestřelil, sám před brankářem, Rabušic. Ordoš se branky dočkal v 9. minutě. Šultes pěkně odcentroval z levé strany a Ordoš pohodlně zakončil do prázdné brány - 1:0. Domácí útočník Ordoš byl velmi agilní, ve 24. minutě mířila jeho hlavička přesně pod břevno, ovšem excelentně zasáhl Bureš. Ale přišla 38. minuta a Brno prohrávalo o dvě branky. Bureš zaváhal u centru a podběhl balon, toho využil Šultes a trefil se hlavou na 2:0. A bylo hůře. Ve 42. minutě se prosadil domácí Petr a poslal Olomouc do trháku na 3:0! Ordoš vysunul Petra a ten placírkou překonal brankáře. Do šaten se tedy šlo za stavu 3:0.

Jak Brno skončilo, tak taky začalo. Na 4:0 zvyšoval opět Ordoš. Hubník obral o míč Križka a lahůdkově naservíroval míč před prázdnou bránu Ordošovi, ten neměl problém zakončit. Druhou branku chtěl přidat i Šultes, ale jeho tvrdá střela šla mimo tři tyče. Pátý gól přidal v závěru zápasu Hořava, když se trefil z hranice pokutového území po pěkné kombinační akci. Olomouc doma rozmašírovala Brno 5:0.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Slavia Praha 0:2

18.10.2009 17:00

Góly: 14. Riste Naumov, 78. Riste Naumov

Slavia Praha zaváhání v utkání s Kladnem nepřipustila a domů si odvezla tři body za výhru 2:0. Kouč Slavie Jarolím udělal skvělý tah nasazením útočníka Risteho Naumova, jenž se mu za důvěru odměnil oběma góly.

Úřadující mistr si nemohl dovolit klopýtnout na hřišti nevyzpytatelného Kladna a trenér Jarolím proto pozměnil základní sestavy, ve které se po dlouhé době objevil záložník Petr Trapp a od úvodu nastoupili také útočník Naumov a gólman Romanovs. Ten měl hned v úvodu zápasu práci a jen díky jeho fantastickému zákroku proti hlavičce Strnada Slavia neinkasovala brzký gól.

Uběhlo jen pět minut a favorit zápasu se hned z první větší akce dostal do vedení. Aktivní Hloušek poslal míč z hlouby hřiště před bránu Kladna a Naumov hlavičkou překonal domácího gólmana Pavlíka. Kladno mělo v utkání mnohem déle míč na kopačkách než Slavia, dostat se přes obranou hráz hostů se však hráčům nepodařilo. Podobný scénář panoval i ve druhé půli, kdy se Kladno marně snažilo přelstít bezchybnou defenzivu Slavie.

Na druhé straně prověřil Belaid dvakrát z přímých kopů gólmana Pavlíka, ten si však bez problémů poradil. Mnohem nebezpečnější byl v 78. minutě centr Grajciara, na který si naběhl znovu Naumov a zařídil Slavii vedení 2:0. Konec utkání už poznamenalo jen zranění gólmana Romanovse, kterého musela po střetu se Šilhanem odvést sanitka. Náhradník Vaniak už práci neměl a utkání skončilo 2:0.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - 1. FC Slovácko 0:1

18.10.2009 17:00

Góly: 71. Michal Kordula

Bohemians 1905 doma podlehli Slovácku 0:1. Jedinnou branku vstřelil v 71. minutě Kordula.

První zajímavá situace přišla v 37. minutě, kdy se hosté dožadovali penalty. Švancara poslal přihrávku na Racka, a ten po kontaktu se Štohanzlem spadl vně pokutového území. Rozhodčí pokutový kop nepískl. V závěru půle měli šanci domácí klokani, Jindřišek nahrával v pokutovém území Škodovi a ten střílel. Jeho ránu ale zblokoval na roh Němčický a do šaten se tak šlo za stavu 0:0.

Bohemka měla šanci i na začátku dějství druhého, to pálil nejprve po přiťuknutí Štohanzla Rychlík, ale pouze doprostředka brány a následně už, už chtěl střílet Hrdlička, ale míč mu od nohy sebral Randa. Na druhé straně se mohl nejprve prosadit Kordula, ale z úrovně penalty trestuhodně netrefil bránu a následně střelu Valenty, mířící pod břevno, pěkně vytáhl Sňozík. Své zaváhání Kordula s Valentou napravili v 71. minutě. Hosté zahrávali roh, Valenta hlavou prodloužil na zadní tyč a Kordula střelou do prázdné brány rozhodl o výhře Slovácka 1:0.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Viktoria Plzeň 0:1

19.10.2009 17:30

Góly: 30. František Rajtoral

Jablonec doma podlehl Plzni po gólu Františka Rajtorala 0:1 a na čele tabulky ho střídají Teplice. Domácím nepomohla k bodovému zisku ani početní výhoda trvající 35 minut poté, co byl vyloučen autor gólu Rajtoral.

První nebezpečnou střelu vyslal ve 24. minutě domácí hráč a exslávista Jarolím. Ta ovšem skončila nad břevnem Daňkovy brány. Gól přišel po půlhodině hry, ovšem na opačné straně hřiště. Rezek poslal míč do běhu Rajtoralovi, tan si poradil jak s domácím Krejčím i brankářem Špitem a zakončil do prázdné brány. Tím završil pěknou akci a poslal svůj tým do vedení 0:1. Za tohoto stavu skončila i první půle.

V té druhé začali aktivněji domácí, jmenovitě střídající Vošahlík. Ten po nahrávce rychle pálil z kraje pokutového území, ale brankář hostí dobře zasáhnul a gól nepustil. Domácím svitla naděje na obrat, nebo alespoň vyrovnání v 56. minutě. To byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující autor gólu Rajtoral. Šance vyrovnat přišla poté, co Haudrič našel Vošahlíka a ten opět pohotově vystřelil, ovšem Daněk ani tentokrát napustil míč za svá záda a vyrazil jej. Domácí útočník chtěl ještě dorážet, ale byl zastaven Bystroněm. O chvíli později pálil těsně vedle Haudrič.

Jablonec tlačil a nebál se střílet, ovšem i Čížkovu pumelici odvrátil bezchybný Daněk. Jak domácí útočili a otevírali obranu, naskytly se příležitosti k plzeňským brejkům. Do toho prvního vyslal Rezek Jiráčka, ale ten zakončil špatně. Reparát pak nesložil ani při druhém brejku, kdy šel sám na Špita a v poslední chvíli mu zezadu sebral balon Pavlík. Pár minut před koncem mohl vyrovnat Lafata, ale jelikož jeho hlavička nemířila mezi tyče, vyhrála Plzeň v Jablonci 0:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice1174022:825
2.FK Jablonec1172213:923
3.Baník Ostrava1163214:1021
4.Viktoria Plzeň1162313:1020
5.Slavia Praha1154216:919
6.Sparta Praha1147010:419
7.1. FC Brno1144310:1216
8.FK Mladá Boleslav1143417:1215
9.1. FK Příbram1142511:1314
10.Bohemians 1905112545:611
11.Slovan Liberec1132613:1611
12.SK Kladno113269:1611
13.Sigma Olomouc1124513:1210
14.1. FC Slovácko113179:1610
15.České Budějovice111466:167
16.Bohemians Praha112189:217

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1155)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele