Gambrinus liga - preview 11. kola

17.10.2009, 09:07, aktualizováno 19.10.2009, 08:14
Previews
Na prvním místě tabulky Gambrinus ligy se střídají dva celky, ani jeden z nich ovšem není z Prahy, jak tomu bývalo zvykem. Teplice v sobotu vyhrály v Příbrami a opět předskočily Jablonec, který má nyní šanci kontrovat - doma přivítá Viktorii Plzeň...
1. FK Příbram - FK Teplice  (sobota 16:00)
Jedenácté kolo Gambrinus ligy otevře v sobotu zápas mezi domácí Příbramí a Teplicemi. Doma neporazitelná Příbram se nejspíše hodně zapotí, neboť hosté jsou dosud nejúspěšnějším týmem, co se venkovních zápasů týče.

To, že zápas s Teplicemi, které mají nejúspěšnější útok v lize, nebude žádná legrace si uvědomuje i domácí trenér Karol Marko. "Soupeř hraje velmi aktivně, má nejproduktivnější útok v lize, navíc ještě neprohrál. Bude to velmi zajímavý zápas," uvedl domácí lodivod.

Hosté jsou druzí, když ztrácí bod na vedoucí Jablonec, a bodovat budou chtít i v Příbrami. Trenér Plíšek přesto zůstává nohama na zemi. "Vážíme si toho, kde se momentálně nacházíme, ale zůstáváme na zemi. Na žádné série se neohlížíme," uvedl.

Utkání začne v sobotu v 16 hodin a pokud Teplice neprohrají mohou jít do čela.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Krbeček - Plašil, Müller, J. Štochl, Pleško - Klesa, Tarczal, Hušbauer, Fantiš - Huňa, Rodrigues
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Verbíř, Matula, Vachoušek, Ljevakovič - Mahmutovič, Mareš
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 2.85 - 2.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - České Budějovice  (sobota 18:00)
Třetí Sparta hostí poslední tým tabulky České Budějovice. Domácí budou chtít v sobotním utkání neztratit kontakt na čelo tabulky. To hosté přijedou do české metropole s novým trenérem potrápit favorita.

Sparta si v době reprezentační přestávky zastřílela. Během ní totiž odehrála dva zápasy Ondrašovka cupu. Nejprve v dohrávce třetího kola smetla Náchod-Deštné 6:0 a pak v prvním utkání osmifinále smetli České Budějovice 5:0. A s nimi si svěřenci trenéra domácích Jozefa Chovance opět změří síly, tentokrát v rámci ligy. "Myslím, že úterní pohárové vítězství v Českých Budějovicích nebude mít na sobotní zápas žádný vliv. Já osobně považuji po minulých střetnutích s tímto soupeřem nadcházející utkání za velice důležité. V posledním vzájemném ligovém duelu na našem stadionu jsme hráli devadesát minut do plných, utkání skončilo 0:0 a naši fanoušci neodcházeli spokojení," prohlásil Chovanec.

Právě již výše zmíněný debakl Jihočechů znamenal konec působení na trenérské lavičce pro Pavla Tobiáše. Toho nahradil Jaroslav Šilhavý, který se pokusí tým zvednout nahoru. "Mnoho času na přípravu nemáme, přesto chceme na Letné domácím ztížit roli favorita. Hráči si určitě dají pozor, aby nehráli jako v úterý," řekl trenér hostí Šilhavý.

Letenští se budou muset obejít bez trojice marodů Bergra, Kladrubského a Švengra. Hostům bude chybět zraněné duo Stráský se Šímou a otazník visí nad startem Benáta a Horejše.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Kalouda, Vacek, Hušek, Zeman - Holenda, Wilfried.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Kučera - Lima, Horejš, Jarabica, Krob - Hudson, Doležal, Černák, Mezlík - Meszároš, Sedláček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.60 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Slovan Liberec  (sobota 18:15)
Na ostravské Bazaly míří fotbalisté Liberce. Ti tam pojedou s touhou načít po reprezentační pauze novou etapu, zatímco domácí budou chtít odčinit pohárové vyřazení a udržet se mezi nejlepší čtyři celky v tabulce.

Ostrava nenavázala na dobré výsledky z posledních ligových utkání, když ve třetím kole Ondrášovka Cupu v Příbrami prohrála 0:2. Napravit svůj dojem bude chtít v sobotu před domácími fanoušky výběr vedený trenérem Miroslavem Koubkem. Nyní se v lize postaví proti Liberci, který letos nijak moc neexceluje. Přesto Koubek zdvihá varovný prst. "Ani Liberec v pauze nespal. Slovan nemá tolik bodů, jak býval zvyklý, ale v poháru uspěl a po přestávce přijede k nám psychicky vyčištěný. Hra Liberce vůbec špatná nebyla, v Jablonci nebo Teplicích odehrál tým smolné zápasy, doma suverénně zdolal Slovácko. Známe liberecké přednosti, což je skvělá přechodová fáze díky sprinterům v útoku, ale víme i o nedostatcích," prohlásil Koubek.

Liberečtí se po odehrané třetině soutěže krčí na nelichotivém jedenáctém místě s jedenácti body. Ale výsledek z domácího poháru, kde vyhrál na půdě Bohemians 1905 2:1, může znamenat pro Škorpilovu partu lepší zítřky. Navíc jedou do Ostravy, kde často loupili body. "V defenzivě se musíme zvednout a v útoku potřebujeme být efektivnější, přitom šancí máme dost," nastínil možnou cestu k úspěchu trenér hostí Ladislav Škorpil.

Oba týmy hlásí téměř prázdnou marodku, akorát nebude hrát zraněný domácí Bolf.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Řezník, Neuwirth, Neves, Tchuř - Lukeš, Marek, Lička - Varadi, Strnad, Mičola.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hauzr - Gebre Selassie, Polák, Dejmek, Janů - Dočkal, Gecov, Papoušek, Liška - Blažek, Kerič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha  (neděle 16:00)
V něděli si to mezi sebou rozdají Mladá Boleslav se Střížkovem. Domácí musí ukončit sérii šesti utkání bez výhry a dost možná se bude hrát i o post trenéra Uhrina.

Domácí potřebují vyhrát. Ambiciózní klub ze středu Čech již dva měsíce nevyhrál a pomalu, ale jistě se rozkývala židle pod trenérem Uhrinem. "Jiný výsledek než vítězství nás nemůže uspokojit. V reprezentační pauze jsme v přípravě udělali maximum, aby mužstvo ukončilo sérií nezdarů. Věřím, že v zápase se Střížkovem se dočkáme po dvou měsících vítězství," tvrdí Uhrin bojovně.

Bohemians jdou do zápasu s jasným cílem neprohrát a odvézt si co nejvíce bodů. "V posledních zápasech se soupeři nedařilo a nechceme dopustit, aby se chytil právě na nás. Chceme získat alespoň bod," řekl trenér Jindráček. Ten již může počítat s elitním útočníkem Kinclem, jenž si odpykal trest.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kúdela, Rajnoch, Rolko, Djalovič - Mendy, Procházka, Opiela, Poláček - Kulič, Chramosta
Bohemians Praha - pravděpodobná sestava:
Belaň - Macháček, Lencevič, Horáček, Grznár - Jeslínek, Zoubek, Turtenwald, Dobeš, Andronic - Kincl
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.25 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - 1. FC Brno  (neděle 17:00)
Andrův stadion v neděli uvidí bitvu na Moravském poli. Olomouc se totiž doma střetne s Brnem. Domácí budou chtít ukončit výsledkovou a herní krizi, kdežto hosté by rádi prodloužili sérii tři zápasů bez porážky.

Až na třináctém místě se krčí fotbalisté Olomouce, kteří slavili vítězství pouze v prvním kole, kdy uspěli na půdě střížkovských Bohemians. A tak fanoušci hanáckého klubu stále čekají na premiérový triumf v domácím prostředí. Všichni v Olomouci doufají, že se to povede právě při moravském derby proti Brnu. "Zápas musíme zvládnout. Proto budeme aktivní, snažit se sami soupeře donutit k chybám. Zapomínat při tom pochopitelně nesmíme na zodpovědnou hru dozadu a být pozorní při standardkách soupeře," řekl Zdeněk Psotka, pro něhož to může být poslední utkání v roli trenéra Sigmy Olomouc.

Se svým současným postavením mohou být spokojeni Brňané, kteří třikrát za sebou bodovali. Proto jim v tabulce náleží sedmé místo. Kouč Miroslav Beránek bude opět moci počítat s dvěma klíčovými oporami Rabušicem a Marečkem, jež se vrátili z MS dvacítek v Egyptě. "Jsou to pro nás klíčoví hráči, jejich příchod oživí útočnou hru," míní trenér hostí Miroslav Beránek.

Brnu bude chybět čtveřice marodů Trousil, Večeřa, Jílek a Pejič, zatímco Hanáci nastoupí kompletní.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Lovásik - Rossi, Dreksa, Škerle, Onofrej - Kaščák, Hořava, Otepka - Janotka, Ordoš, Hubník.
1. FC Brno - pravděpodobná sestava:
Bureš - Dřížďal, Križko, Dvorník, Lira - Mareček, Dostálek, Sus, Polách - Došek, Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 2.85 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SK Kladno - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Dvanácté Kladno v neděli hostí Slavii. Ta se pokusí rozjetou Hřídelovu mašinu zastavit.

Budou i po reprezentační přestávce Kladenští předvádět skvělé výsledky? Odpověď na tuto otázku budeme znát v neděli, kdy doma narazí na úřadujícího mistra z Prahy. Na Slavii mají domácí velmi dobré vzpomínky. Na jaře ji totiž v domácím prostředí porazili. "Kluci si tehdy ověřili, že se se Slavií dá hrát, a to byla na jaře v lepší formě než nyní. Uděláme všechno pro to, abychom to zopakovali," přál si trenér Kladna Martin Hřídel, jehož tým z posledních čtyř zápasů získal deset bodů.

Šesté místo, taková je aktuální situace po deseti odehraných kolech u fotbalistů Slavie. Jejich cíle však sahají mnohem výše. Do Kladna tak pojedou vyhrát a přiblížit se čelním pozicím v tabulce. "Nemůžeme si dovolit další bodové ztráty a chceme tam odehrát lepší zápas než na jaře," řekl trenér hostí Karel Jarolím, podle něhož cesta ke třem bodům povede přes maximální nasazení a disciplinovanost.

Domácí nastoupí bez obou marodů F. Mašanského a Beneše, slávisté budou postrádat čtveřici zraněných Kaufmana, J. a M. Černé, Pekharta a otazník visí nad startem Volešáka.
SK Kladno - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Bartoš, Gross, Procházka, Mráz - Zoubele, Strnad, Szabo, Holub - Klinka, Tatanašvili.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Hubáček - Janda, Šmicer, Belaid, Ragued - Šenkeřík, Hloušek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.25 - 3.25 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians 1905 - 1. FC Slovácko  (neděle 17:00)
Duel nováčků, kteří se v nejvyšší lize potkávají poprvé od roku 2003! Navíc se bude hrát před jistě zaplněným Ďolíčkem, takže o náboj má tohle utkání jistě postaráno.

Klokani nepoznali přes měsíc příchuť ligové porážky a i díky tomu se drží v klidném středu tabulky. Nyní si ale musí dát velký pozor, na jejich hříště totiž přijede útočný kouzelník, Petr Švancara. Ten navíc poprvé bude moci čerpat z nepřeberné studnice přihrávek Luďka Zelenky.

"Není to typický nováček, mají dost peněz a nakoupili spoustu kvalitních hráčů. Bude to určitě velmi těžký zápas, který budeme chtít pochopitelně vyhrát. Slovácko mělo výborný začátek soutěže, pak jim vypadl Švancara a oni ho nedokázali nijak nahradit. Jejich hra na něm totiž dost zásadně stojí. Švancara je na české poměry opravdu výjimečný hráč. Teď navíc získali Zelenku, který to taky umí s balonem," říká o svém soupeři trenér domácích Pavel Hoftych.

Pokud se tedy bude servírovat v nedělním odpoledni útočný fotbal, budou jej roznášet hráči hostů. Domácí totiž honosila v posledních zápasech především kvalitní defenziva. S návratem Diana do záložní řady se její hra zlepšila, avšak nahradit Morávka se zatím nepovedlo a asi nikdy nepovede.

"Je potřeba neudělat individuální chybu, abychom nemuseli dotahovat nepříznivý stav. Musíme se také připravit na bouřlivé prostředí, které v Ďolíčku určitě bude a prezentovat se tam svojí hrou. Určitě budeme chtít po dlouhé době vstřelit branku a na Slovácko přivést nějaké body," naznačuje kus taktické přípravy kouč hostí Josef Mazura.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh, Rychlík - Dian, Štohanzl, Hrdlička, Róth - Škoda, Kaufman.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Vašek - Randa, Němčický, Struhár, Urbánek - Ondřejka, Kordula, Zelenka, Cleber - Švancara, Chmelíček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.15 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Viktoria Plzeň  (pondělí 17:30)
11. kolo první fotbalové ligy uzavře v pondělí její televizní dohrávka mezi Jabloncem a Plzní. Ta bude chtít zabránit návratu Komňackého výběru do čela tabulky.

Teplice v tomto kole slavily tříbodový úspěch v Příbrami a díky tomu sesadily Jablonec z prvního místa. Pokud chtějí svěřenci trenéra Františka Komňackého znovu vládnout tabulce, musí porazit ambiciózní Plzeň. "Plzeň bereme jako velkého konkurenta. Proto bychom teď rádi doma uspěli a náskok ještě trochu zvětšili. Pokud se chceme držet na špici, tak musíme takhle těžké zápasy doma zvládat," uvedl Komňacký.

Plzeň, která je šest bodů za Jabloncem, také předvádí slušnou formu a na sever Čech odjíždí s velkými cíli. Západočeši by chtěli odčinit jasnou prohru 0:3 z jablonecké Střelnice. "Poslední výsledky nás opravňují k tomu myslet na body," prohlásil trenér šestého týmu tabulky Pavel Vrba, jenž očekává od svých svěřenců důsledné bránění a útočnou aktivitu.

Domácí tým nastoupí bez zraněných Klapky, Zábojníka, Eliáše a Jablonského. Zato hosté nastoupí téměř kompletní, otazníky nad startem visí pouze u Střihavky a Koláře.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Krejčí, Drsek, Huber, Kovařík - Haurdič, Pavlík, Loučka, Jarolím, Čížek - Lafata.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Daněk - Ševinský, Rada, Bystroň, Lecjaks - Petržela, Kolář, Horváth, Rajtoral - Bakoš, Střihavka.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Jablonec1072113:823
2.FK Teplice1064019:822
3.Sparta Praha104609:318
4.Baník Ostrava1053213:1018
5.Viktoria Plzeň1052312:1017
6.Slavia Praha1044214:916
7.1. FC Brno1044210:716
8.1. FK Příbram1042411:1014
9.FK Mladá Boleslav1033413:1012
10.Bohemians 1905102535:511
11.Slovan Liberec1032513:1511
12.SK Kladno103259:1411
13.Sigma Olomouc101458:127
14.1. FC Slovácko102178:167
15.Bohemians Praha102177:177
16.České Budějovice101365:156

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (323)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele