Gambrinus liga - preview 6. kola

31.08.2012, 08:22, aktualizováno 02.09.2012, 09:32
Previews
Česká nejvyšší soutěž dnes vykopává s pátou hodinou odpolední, a to mimo jiné v samém srdci republiky. V Praze Sparta pohostí Hradec Králové, zatímco o kousek dál v Mladé Boleslavi budou těžit body Jihlavané. Ve stejný čas jiní pražané, slávisté, zajíždějí do Liberce. Korunu všemu na Julisce nasadí duel Dukly s Plzní...
Sparta Praha - FC Hradec Králové  (neděle 17:00)
Druhá Sparta doma přivítá v rámci šestého kola české nejvyšší soutěže třináctý Hradec. Domácí budou chtít potvrdit aktuální formu a udržet se na špici tabulky, zatímco hosté by se rádi vzdálili sestupovým pozicím.

Sparťané ve čtvrtek dokonali postup do skupinové fáze Evropské ligy poté, co ve 4. předkole vyřadili věhlasný holandský klub Feyenoord Rotterdam. Nyní čeká Lavičkův výběr další kolo Gambrinus ligy, v němž po pěti kolech vévodí tabulce. Osamoceným králem soutěže by Sparta ráda zůstala i nadále. Čeká ji duel s Hradcem, v tomto utkání je jasným favoritem domácí celek. "Za postup s Feyenoordem jsme šťastní, povedla se nám báječná věc. Ale už musíme hledět dál zase k lize. Ano, v naší hře jsou pořád chyby a nedostatky, na kterých chceme pracovat, ale chci věřit, že tento úspěch bude velkým povzbuzením pro všechny," prohlásil sparťanský kouč Vítězslav Lavička.

Hradec stále čeká na své letošní první vítězství v lize, dosud čtyřikrát remizoval a jednou prohrál. V tabulce mu tak náleží třináctá příčka s náskokem jednoho bodu od sestupového pásma. Nyní se střetne se Spartou, kterou nikdy v rámci samostatné ligy na jejím hřišti neporazil. "Zápas bude samozřejmě velmi těžký. Sparta má svoji kvalitu, navíc bude hrát v letošní sezoně poprvé ligu před svými fanoušky. Pro nás je to zápas, ve kterém nemáme co ztratit a budeme si ho chtít užít. Věřím, že si s tím kluci poradí. Ve fotbale je všechno možné, tak proč by se to nemohlo vyplnit v neděli a my získali tři body," říká trenér hostí Jiří Plíšek, jehož tým deset zápasů v řadě nevyhrál.

Letenští nastoupí v kompletním složení, to Hradečtí přijedou bez zraněného Malinského a otazníky visí nad startem Klapky.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič - Kadeřábek, Matějovský, Pavelka (Hušbauer), Krejčí - Kadlec (Balaj), Kweuke.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Plašil, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Strnad, Šisler - Holeš, Harba, Štěpán - Dvořák
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Vysočina Jihlava  (neděle 17:00)
Pátá Boleslav se v neděli v podvečer postaví hostům z Jihlavy. A z minulého kola musí napravovat prohru s Plzní. Bude tentokrát na Jihlavu stačit?

Souboj těchto dvou týmů není v české nejvyšší soutěži tak obvyklý, diváci byli svědky jejich střetu teprve dvakrát. Jedna remíza, jedna výhra. Za to však výhra s množstvím branek - naposledy vyhrála Mladá Boleslav 4:0, a tak jí má Jihlava co oplácet.

Jihlavu můžeme neskromně nazvat královnou remíz, protože z pěti odehraných zápasů brala bod ve všech pěti. Boleslav je na tom přesně o dva body lépe, nicméně ani to nemůžeme považovat za přehnaný úspěch a povedený start do sezony.

Mladá Boleslav dokázala vyhrát tři poslední zápasy na domácí půdě, což jí nyní přijde určitě k dobru. Hosté z Jihlavy jsou pro změnu nadšeni z postupu v rámci Poháru České pošty, když porazili divizní Svitavy v poměru 2:1. Speciální zápas čeká dvojici Vaculíka se Sedláčkem, kteří dříve hráli za Boleslav. V neděli tedy nastoupí v dresu protivníka.

Domácí trenér Miroslav Koubek před utkáním prohlašuje: "Určitě chceme navázat na dosud stoprocentní domácí bilanci, to znamená před svými fandy vyhrát, i když respektujeme sílu protivníka s nebezpečnými brejky a dobrou přechodovou fází, kterého dosud nikdo z pěti předchozích soupeřů neporazil."

Naproti tomu jeho zkušený soupeř v podobě Františka Komňackého říká: "Je před námi další těžký zápas proti silnému ambicióznímu soupeři, který se v letošním ročníku zapojil do evropských pohárových soutěží a s cílem umístit se na pohárových příčkách vstoupil i do Gambrinus ligy," uvědomuje si důležitost zápasu.

"Na druhou stranu sledujeme určité zdravotní problémy, které mladoboleslavský kádr provází na startu sezony. I proto tam jedeme s cílem herně nepropadnout ani v tomto posledním duelu před reprezentační pauzou a navázat na lepší výkony z předešlých zápasů. Chceme se pokusit zabodovat," říká odhodlaně Komňacký. Povede se to jeho svěřencům nebo Boleslav opět vyhraje rozdílem třídy?
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Johana, Zbrožek, Bořil - Brunclík, Kúdela - Sivrič, Štohanzl, Mareš - Magera
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Kryštůfek, Tlustý, Šourek, Josl - Masopust, Koloušek, Rada, Jungr, Vaculík - Tecl
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Mistrovský Liberec se v šestém kole Gambrinus ligy doma utká s pražskou Slavií. Domácí budou chtít dát zapomenout na vyřazení z Evropské ligy, to Slavia je povzbuzena vysokou výhrou 5:0 nad Brnem a pokusí se to potvrdit pod Ještědem.

Liberec nezvládl odvetu 4. předkola Evropské ligy poté, co domácímu Dněpru podlehl 2:4. Tento výsledek pro úřadujícího českého mistra znamená konec účinkování v pohárové Evropě. Nyní toto musí zahodit za hlavu a plně se soustředit na domácí ligovou soutěž. Doma přivítá nabuzenou Slavii. V tomto utkání se pokusí Slovan umazat tříbodové manko na čelo tabulky. "Máme za sebou evropské účinkování. Mrzí nás hodně, že jsme vypadli, ale život jde dál a teď je tady zase liga. Přijede kvalitní soupeř, věřím, že by to mohl být hezký fotbal. Věřím, že Slavia přiláká fanoušky a ti nás poženou za vítězstvím," tvrdí trenér domácích Jaroslav Šilhavý.

Slavia si v uplynulém kole s chutí zastřílela, když v domácím prostředí smetla Brno 5:0. Pro ni to bylo teprve první letošní ligové vítězství. V tabulce ji tak momentálně patří deváté místo se šesti body. "Liberec je v tabulce na třetím místě, bude hrát před domácími diváky a navíc si určitě bude chtít spravit chuť po vyřazení z evropských pohárů. Věřím, fanoušci uvidí atraktivní fotbal. My budeme chtít navázat herně i střelecky na náš poslední ligový zápas s Brnem a na půdě úřadujícího mistra naplno bodovat. Na druhou stranu víme, že nás tam nečeká nic jednoduchého, Liberec v této sezoně příliš gólů neinkasuje," je si vědom o síle soupeře slávistický kouč Petr Rada.

V sestavě domácích bude chybět nemocný Štajner. Hrát zřejmě nebude Šural a Delarge čeká na vízum. Hosté přijedou bez dua zraněných Koreše a Jarolíma. Otazníky visí nad startem Cicmana a Dobrotky.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Ljulka, Nezmar, Kelič, Fleišman - Kušnír, Vácha, Janů, Souza, Breznaník - Hadaščok.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Juhar - Petrák, Zmrhal - Vošahlík, Kisel, Tusjak - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.50 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Viktoria Plzeň  (neděle 19:30)
V šestém ligovém kole zavítá na pražskou Duklu Plzeň. Ta rovněž jako Sparta slavila úspěch ve 4. předkole Evropské ligy poté, co vyřadila belgický Lokeren a postoupila do skupinové fáze druhé nejprestižnější klubové soutěže na světě.

Nyní se však Plzeňští musejí soustředit na domácí ligu, v níž okupují dělené třetí místo. Na hřišti Dukly se budou snažit smazat manko na čelo tabulky, jež aktuálně činí tři body. "Není čas na oslavy postupu do Evropské ligy. Čeká nás důležité ligové utkání, které potřebujeme před reprezentační přestávkou zvládnout, protože každý bod je důležitý. Víme, že nám ty utkání po pohárech moc nejdou, tak bych byl rád, abychom to zvládli. Dukla hraje podobný styl, který preferujeme i my, což by mohlo znamenat zajímavý zápas," poznamenal trenér hostí Pavel Vrba. Ten bude postrádat trojici zraněných Koláře, Zemana a Pavlíka. Nejistý je start Čišovského.

Dukle aktuálně patří desáté místo se ziskem šesti bodů díky jedné výhře a třem remízám. Nyní doma změří síly se silným protivníkem z Plzně. Podle domácího kouče Luboše Kozla bude důležitě vyvarovat se chyb, pak můžou jeho svěřenci pomýšlet na úspěch. "Na Plzeň se musíme připravit zodpovědně, čeká nás soupeř z nejtěžších. Myslím si, že co se ofenzivní fáze týká, tak to je nejlepší mužstvo v Česku. Dá se říct, že každého soupeře u nás přehrávají, ale my jsme u nich dokázali remizovat, tady se nám to zas tak nepovedlo, tak doufám, že podáme lepší výkon bez chyb dozadu, protože to je základ. Jestli s nimi chceme pomýšlet na nějaký bodový zisk, tak nesmíme dělat takové chyby jako s Příbramí," prohlásil trenér Dukly Kozel, jehož tým nastoupí v kompletním složení.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Božič, Vorel, Vrzal - Podrazký (Malý), Borek, Gedeon - Berger, Přeučil, Pázler.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Ševinský, Procházka, Limberský - Horváth, Darida - Rajtoral, Hanousek, Ďuriš - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - České Budějovice  (sobota 15:15)
Sobotní program zahájí souboj šestého Brna s předposledními Českými Budějovicemi. Jejich poslední vzájemný duel skončil remízou 1:1, doufejme tedy, že tentokrát padne mnohem víc branek.

Domácí Brno si velmi dobře pamatuje poslední zápas a jen tak ho z hlavy nevymaže. Prohrát 0:5 je počin, který se vám "nepodaří" často. A dostat pět branek od Slavie, které se poslední sezony nijak zvláště nedaří, to je určitě věc, kterou budou chtít svěřenci trenéra Petra Čuhela odčinit co nejdříve.

Českým Budějovicím se také příliš nedaří, ostatně jejich postavení v tabulce o tom jasně vypovídá. Ani poslední kolo se jim příliš nepovedlo. Na domácí půdě prohrály s Libercem. Pro hosty z Budějovic hovoří minimálně statistiky - v šesti posledních vzájemných zápasech se jim podařilo Brnu dát pokaždé branku. Navíc by měl nastoupit i nejlepší střelec týmu Miroslav Markovič, jemuž se podařilo přesně zamířit již třikrát.

Brno nevzpomíná na České Budějovice zrovna nejlépe. Vždyť poslední výhra Brna na domácím stadionu se datuje před pěti lety! Samozřejmě všichni domácí fanoušci doufají, že jejich oblíbenci tuto smutnou statistiku v sobotním klání přeruší.

Trenér domácích se k situaci vyjádřil následovně: "Předchozí dva zápasy jsme nezvládli. Teď nejsou na místě řeči a výmluvy, ale tvrdý boj o vítězství a o tři body. Věříme, že jsme se připravovali dobře, abychom ty tři body na domácím hřišti získali. Soupeř sice třikrát po sobě prohrál, ale to nás nemůže zajímat."

Hostující lodivod František Cipro dodává svůj úhel pohledu: "Brno je těžký soupeř. Povedl se mu začátek soutěže, což nám naopak chybí. I když v posledních dvou kolech prohráli, tak jsou na tom dobře a například vítězství v Plzni je hrozně cenné," uznává kvality soupeře. Také se obrací do vlastních řad: "Oproti původním předpokladům nám chybí body s Baníkem. Tři prohry s těžkými soupeři nejsou žádnou ostudou. Trošku se od nás odvrátilo i štěstí a branky, které jsme na jaře neinkasovali, tak nyní dostáváme. V Brně chceme vyhrát nebo alespoň remizovat."

Pozitivem v obou táborech je fakt, že z disciplinárních důvodů nebude nikdo chybět. Do sestavy Brna se navíc vrací stoper Kaufman.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Doležal - Hyčka, Kaufman, Pernica, Husár - P. Mezlík, Zavadil, Křeček, Lutonský - Jurdík, Švancara
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Novák, Řepka, Lengyel, Hanzlík - Klesa, Otepka, Halama, Rýdel, Sandro - Markovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - 1. FC Slovácko  (sobota 16:00)
Šesté kolo Gambrinus ligy nabídne souboj dvou týmů, které okupují spodek tabulky. Poslední Příbram přivítá o bod lepší Slovácko. Oba celky už stihly vyměnit trenéra.

Po Slovácku změnila trenéra i Příbram. Ta se nyní se třemi body krčí na dně tabulky, proto trenéra Vavrušku nahradil Slovák Karol Marko. Toho čeká v týmu na úvod hodně těžký zápas, v němž půjde podle něho o šest bodů. "Je to složitý začátek v utkání, ve kterém půjde o šest bodů. Všichni si uvědomujeme důležitost zápasu. Zatím jsme měli jen dva tréninky, což není ideální, ale zase je tu hodně hráčů, které jsem před dvěma roky trénoval. Noví hráči jsou zase zkušení, takže věřím, že změnu rychle zvládneme," je přesvědčen domácí trenér Marko. Ten nebude moci počítat se zraněnými Tarczalem a Marešem. Nejistý je start Trappa.

Slovácko nastoupilo s novým trenérem Svatoplukem Habancem v minulém kole a jeho premiéra se vydařila. Tým pod jeho vedením doma slavil vítězství 2:0 nad nevýraznými Teplicemi. Na zlepšený výkon bude chtít navázat v Příbrami. "Vzhledem k tomu, že nás v dalších kolech čeká vražedný los a zápasy s Boleslaví, Jabloncem a Plzní, je pro nás utkání v Příbrami extrémně důležité v tom, abychom dokázali bodovat. Oni také vyměnili trenéra a my budeme doufat, že změna nezafunguje jako u nás, kdy jsme dokázali otočit utkání s Teplicemi. Po výhře a postupu v poháru jsme aspoň měli větší klid na práci," prohlásil trenér Slovácka Svatopluk Habanec, jenž bude postrádat rekonvalescenty Martykána a Kuzmu.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Krbeček, Hájovský, Dejmek, Mišůn - P. Pilík, T. Pilík, Koukal, Pleško - Šlapák, Střihavka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Reinberk, Mezlík, Trousil, Kubáň - Hlúpik, Volešák, Daníček, Valenta, Kerbr - Došek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Sigma Olomouc  (sobota 18:00)
Sobotní program pokračuje zápasem devátého celku tabulky s jedenáctým. A čeká nás jistě napínavý souboj, neboť se oba týmy chtějí dostat co nejvýš. Poslední zápas mezi těmito týmy skončil bezbrankovou remízou - dočkáme se nyní gólů?

Pod vedením rozhodčího Zelenky se odehraje další střet dvou celků, které mají co napravovat. Oba týmy v minulém kole remizovaly 1:1, a tak budou diváci doufat, že se tentokrát dočkáme poněkud většího gólového přídělu.

Baník se se Sigmou setkal celkem osmatřicetkrát. Z toho se urodilo zajímavé skóre 42:42, což svědčí o mimořádné vyrovnanosti. Statistiky hovoří spíše pro Olomouc, která od Ostravy nedostala gól už 315 minut. Navíc z posledních deseti vzájemných zápasů vyhrála Ostrava jen jeden. Zajímavostí také je, že současný trenér Baníku Radoslav Látal hrával dříve i za Olomouc.

Sám se ostatně k zápasu vyjadřuje takto: "Je to větší zápas, když člověk hraje proti klubu, kde vyrůstal, každý se chce ukázat. Však jsem taky hráčům vypsal nějakou odměnu za případnou výhru, nechci to ale zase hecovat přespříliš. Olomouc hrála loni o záchranu, ale jenom kvůli bodovému odečtu. Letos má Sigma úplně jiné ambice, vyhlásila útok na poháry, a tak bych náročnost tohoto utkání přirovnal k duelu se Slavií."

Jeho soupeř v podobě Romana Pivarníka kontruje: "Zatím spokojeni nejsme, protože chceme vyhrávat. Celkem se nám dařilo, jak kombinačně, tak herně. Ale neproměňujeme šance. To musíme zlepšit. Hráči dřou, snaží se, ale chybí jim herní pohoda, kterou je třeba získat," osvětluje Pivarník, v čem vidí zásadní nedostatky mužstva.

Absence jsou na obou stranách celkem velké. Za domácí nenastoupí ze zdravotních důvodů Svěrkoš s Krautem, kvůli kartám bude stát Kaprálik. Hosté přijedou bez zraněných Zlámala, Šustra a Klesnila.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Buček - Frydrych, Vomáčka, Zawada, Mach - Droppa, Greguš - Milosavljev, Lukeš, Kukec - Fantiš
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Janotka, Škerle, Dreksa, Vepřek - Pospíšil, Doležal, Hořava - Schulmeister, Ordoš, Hubník
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.25 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Baumit Jablonec  (pátek 20:15)
Poslední prázdninové kolo otevře předehrávka v Teplicích, kde domácí přivítají Jablonec.

Tepličtí vstoupili do sezóny vítězstvím, ale od té doby se trápí a trenéru Přerostovi se nedaří probrat především spící útok. Vždyť Teplice mají společně s Příbramí nejhorší ofenzivu ligy, když v dosavadních pěti utkáních dokázaly vstřelit pouhé tři branky. Domácí do zápasu už mohou nasadit Podaného, který v týmu hostuje ze Sparty.

"Zápas Jablonce se Spartou nám něco napověděl. Jablonec hraje v rozestavení, které je tradiční pro trenéra Kotala, takže se na to musíme připravit a umět na to při hře zareagovat. Chceme navázat na výkon na Slovácku, který byl dobrý. Od toho bychom se měli odrazit a posunout dál. Utkání bychom měli zvládnout," prozradil své postřehy domácí trenér Lukáš Přerost.

To Jablonec se střílením branek problémy nemá. Alespoň jeden gól dokázali hráči vstřelit v každém utkání. Kotalův tým se na úvod sezóny slušně rozjel, nicméně v posledním odehraném kole jej trochu přibrzdila porážka od Sparty. Toto domácí zaváhání by chtěl Baumit odčinit v Teplicích. Z posledních osmi vzájemných utkání však Jablonec vyhrál pouze jediný.

"Teplice jsou těžký soupeř, který smolně prohrál se Slováckem a ztratil doma i s Příbramí, takže to bude chtít napravit. Navíc se mužstvo posílilo a uvidíme, jestli kromě Podaného dotáhnou tepličtí i příchod Keriče. Nesmíme dělat takové chyby jako se Spartou, pak bychom měli mít šanci," upozorňuje jablonecký trenér Václav Kotal.

Jablonečtí fotbalisté Kovařík, Čížek a Zoubele prošli teplickým klubem, ze současného teplického kádru si za Jablonec v minulosti zahráli Matula a Lukáš.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Ježdík, Lukáš, Rosa, Chovanec - Krátký, Matula, Vachoušek, Ljevakovič, Vůch - Mahmutovič
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Eliáš, Beneš, Novák, Jablonský - Čížek, Piták, Loučka, Vaněk, Kopic - Lafata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.25 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha541012:513
2.Viktoria Plzeň531111:510
3.Slovan Liberec531110:410
4.Baumit Jablonec531110:510
5.FK Mladá Boleslav52125:67
6.Zbrojovka Brno52126:127
7.Slavia Praha513111:76
8.Dukla Praha513110:76
9.Sigma Olomouc51315:46
10.Vysočina Jihlava50507:75
11.Baník Ostrava51226:95
12.FK Teplice51223:75
13.FC Hradec Králové50415:84
14.1. FC Slovácko51135:104
15.České Budějovice51045:103
16.1. FK Příbram50323:83

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (321)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele