Gambrinus liga - preview 5. kola

16.08.2013, 08:28, aktualizováno 19.08.2013, 08:20
Previews
Pražské duely mezi Slavií s Teplicemi a Bohemians 1905 proti Slovácku dnes večer uzavřou páté kolo Gambrinus ligy. Slávisté se pokusí navázat na výhru na Dukle a uštědřit Teplicím první letošní porážku. Zápas posledních Bohemians se čtrnáctým Slováckem je přímým soubojem celků z chvostu tabulky, které dosud získaly po jedné výhře.
Bohemians 1905 - 1. FC Slovácko  (pondělí 18:00)
Týmy ze spodních pater tabulky se stejnou bilancí jednoho vítězství a tří porážek se o potřebné body utkají ve Vršovicích. Domácí Bohemians hostí v Ďolíčku Slovácko.

Tragický vstup do sezóny a následné zlepšení ve hře, které přineslo i první body. Tři porážky na hřištích soupeřů, ale vítězství v jediném domácím duelu. V tabulce pravdy si tak Bohemians 1905 stojí docela slušně a neztratit body v druhém duelu před věrnými fanoušky se budou snažit proti Slovácku. Doma jsou Klokani neporaženi již 10 zápasů v řadě v součtu s výsledky loňské sezóny ve druhé lize. Kouč Weber má kromě rekonvalescenta Cseha k dispozici kompletní kádr.

"Je pozitivní, že až na Cseha už mohu vybírat ze všech hráčů včetně Klavíka, kterému vypršel trest. V týmu je po posledních výkonech lepší nálada a ve hře je patrná kvalita. Věřím, že je to trvalý jev a že to potvrdíme v pondělí," prohlásil trenér Klokanů Jozef Weber.

Tým z Uherského Hradiště slavil svou jedinou výhru doma proti Jihlavě, venku v obou případech padl. Kromě Hlúpika bude opět chybět i zraněný Libor Došek, který v posledních dvou duelech s Klokany zaznamenal tři góly. Role střelce se zatím ve Slovácku neujal žádný z útočníků, nejvíce branek má na svém kontě stoper Košút.

"Oba venkovní zápasy se nám vůbec nevydařily, po dvou porážkách je naším cílem odpoutat se ode dna tabulky a bodovat. Zatím jsme měli ve hře spoustu zbytečných chyb, jejichž napravení nás stojí spoustu sil. Tým Bohemians se po špatném vstupu do ligy a pětigólových porážkách v Plzni a v Brně herně zvedl. V posledním utkání proti Spartě ukázal kvalitu a sahal po bodu," nechal se slyšet trenér Slovácka Svatopluk Habanec.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Kalina, J. Štochl, Šmíd, Šírl - Moravec, Rada, Hora, Jindřišek, Bartek - Ndiaye
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Košút, Trousil, Kubáň - Rada - Daníček, Valenta, Petr, Volešák - Ondřejka
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.20 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Slavia Praha - FK Teplice  (pondělí 20:15)
V pondělí se bude dohrávat páté kolo české nejvyšší soutěže dvěma zápasy. Jeden z nich se odehraje v Edenu, kde domácí Slavia přivítá Teplice. Zatímco slávisté budou chtít navázat na svou první ligovou výhru, to hosté by rádi potvrdili dobrý vstup do sezony.

Až ve čtvrtém kole poznali sešívaní, jak chutná vítězství. V malém pražském derby totiž porazili Duklu a v tabulce figurují na dvanáctém místě se čtyřmi body. Kouč domácích Michal Petrouš věří, že jeho svěřenci potvrdí výkon z minulého kola a uspějí proti dobře hrajícím Teplicím. "Teplice vstoupily do soutěže velice dobře, mají osm bodů. Pokud ten zápas zvládneme, tak se jim přiblížíme. Věřím, že kluci si to vzali k srdci a přesvědčili se o tom, že když se prezentují týmovým výkonem a hrají jeden za druhého, tak se dá uspět. Doufám, že navážeme na utkání na Dukle a pobavíme diváky ofenzivním fotbalem," přeje si Petrouš, jehož výběr se Severočechy pětkrát v řadě neprohrál.

Teplice zažívají solidní vstup do sezony a v tabulce jim náleží šestá příčka s osmi body. Svou formu chtějí potvrdit i v Edenu, kde se jim dlouhodobě nedaří. "Slavia se po poslední výhře na Dukle jistě zvedla a bude na to chtít navázat. My jsme naopak v závěru přišli o dva body v Olomouci. Věřím ale, že v Edenu budeme hrát stejně odvážně. Musíme se ale vyvarovat některých chyb, na které jsme v Olomouci doplatili," řekl trenér hostí Zdeněk Ščasný, jehož svěřenci se pokusí udržet svou ligovou neporazitelnost.

Sestava domácích bude ochuzena o trojici marodů Čontofalského, Mičolu a Dobrotku. Otazníky visí nad startem Škody. Hosté budou postrádat zraněného Vondráška.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Černý - Nitrianský, Kolařík, Bortel, Čonka - Petrák - Štěpán, Kisel, Zmrhal, Juhar - Škutka.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Jablonský, Lüftner, Krob - Litsingi, Ljevakovič, Vachoušek, Nivaldo - Salami, Jindráček (Mahmutovič).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Baník Ostrava  (sobota 17:00)
Příbram versus Ostrava. Podle předsezónních prognóz dva týmy, které by měly až do samého závěru bojovat o záchranu v Gambrinus lize. V pátém kole se oba hornické kluby s doposud stejnou bilancí vítězství, remíz a porážek postaví proti sobě.

Příbram se před týdnem radovala z vytouženého prvního vítězství, když porazila Brno. Hned v dalším domácím utkání chce tým Františka Straky vítězství zopakovat. K dispozici bude mít kompletní kádr. Zajímavým bude duel pro Stratila a Tomáše Pilíka, kteří působili v Ostravě. Naproti tomu příbramský odchovanec Fantiš je nyní ve službách Baníku.

"Proti Brnu jsme potřebné tři body vydřeli. Plnili jsme taktické pokyny a bojovali. Po psychické stránce nám to hodně pomohlo. Teď je důležité, abychom v tom trendu pokračovali i proti Ostravě," nechal se slyšet František Straka.

Velmi těžké to letos se záchranou zřejmě budou mít v Ostravě. V úvodu sezóny ještě bojovnost a taktika nového kouče Svědíka na soupeře stačila, a Baník se dočkal důležitých bodů. I podle slov kouče však prvoligová kvalita v týmu až na pár výjimek chybí, což potvrdily i poslední dvě utkání, ve kterých Ostrava schytala čtyřgólový debakl. Proti Příbrami se Baník bude snažit tuto hrozivě vypadající sérii zastavit. K dispozici nebudou Staško a čerstvě operovaný Svěrkoš.

"Příbram se snaží hrát kombinačně, na její hře vidím posun, je silná ze standardních situací. Určitě je rozdíl, jestli má v sestavě Švancaru, nebo ne, protože je to hráč, který umí vyřešit gólovou situaci a má finální přihrávku. Na našich hráčích bylo cítit zklamání po dvou vysokých porážkách, ale liga jde dále a musíme to odčinit. Především jsme pracovali na zkvalitnění obranné činnosti. Takové chyby jako proti Jablonci nesmíme opakovat," upozornil trenér Baníku Martin Svědík.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Divíšek - Mareš, Tarczal, T. Pilík, Abraham, Danoski - Švancara
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Byrtus, Frydrych, Vomáčka, Dedič - Lukeš, Droppa, Kukec, Milosavljev - Fantiš, Rolinc
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
V pátém kole české nejvyšší soutěže se doma představí Brno proti Liberci. V lepší výchozí pozici se nacházejí hosté, těm patří třetí příčka. Moravané jsou na tom o pět příček hůře.

Brno po čtyřech odehraných kolech nasbíralo celkem čtyři body za výhru nad Bohemians a remízu s Jabloncem. To vše uhrálo v úvodních dvou kolech, v dalších vyšlo bodově naprázdno. Další body se pokusí získat proti Liberci. Tým z moravské metropole má s tímto klubem velice příznivou vzájemnou bilanci, doma jej porazil čtyřikrát z posledních pěti duelů. "Liberec se pohybuje v lize i v pohárech na vítězné vlně a je mu jedno, zda hraje doma nebo venku. Čeká nás velice náročný zápas s ofenzívně laděným soupeřem. Nejsme ale tým, který se zakope do obrany a jen brání. Budeme spoléhat také na útočnou hru. Problémem ale bude nahradit zraněného Kaščáka, který byl organizátorem naší hry a nebál na sebe vzít zodpovědnost," posteskl si trenér domácích Ludevít Grmela. Ten bude postrádat zraněnou trojici Mezlíka, Lutonského a již zmíněného Kaščáka.

Liberec aktuálně figuruje na třetí pozici se ziskem devíti bodů za suverénními Plzní a Spartou. Severočechy čeká před závěrečným dvojzápasem o postup do skupinové fáze Evropské ligy další duel v tuzemské ligové soutěži. Tentokrát zajíždí do Brna. "V posledním domácím zápase Brno potrápilo favorizovanou Spartu, dostalo góly až v závěrečných minutách zápasu. Přivedlo zkušené hráče a hned je to znát. Nejsou naivní, vezmou ten tlak na sebe. Mají velice dobře vyvážené mužstvo. Ale věřím, že utkání zvládneme, jedeme tam s tím, že chceme bodovat. Věřím, že by se mohl střelecky prosadit čerstvý reprezentant Rabušic nebo Šural, kteří přišli do Liberce z Brna," prohlásil liberecký kouč Jaroslav Šilhavý. V táboře hostí je nejistý start Frýdka.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Hladký - Janotka, Schuster, Pernica, Husár - Pašek, Frejlach, Zavadil, Traoré - Markovič, Kroupa.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič (Karišik), Fleišman - Sackey, Rybalka - Šural, Pavelka, Kalitvincev - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baumit Jablonec - 1. SC Znojmo  (sobota 17:00)
Sedmibodový Jablonec v pátém ligovém kole v sobotu přivítá poslední Znojmo. Zatímco domácí budou hrát o třetí ligovou výhru v řadě, to hosté budou chtít bodovat ve snaze opustit dno tabulky.

Jablonci se pod vedením trenéra Skuhravého poměrně daří, jeho tým totiž prohrál jediné z 13 soutěžních utkání. Po slabším startu do nového ligového ročníku se probral a v posledních dvou kolech bodoval naplno a na svém kontě tak má sedm bodů. Severočeši úspěšně bojují i na evropské scéně, za několik dní je čeká závěrečný dvojzápas o postup do skupinové fáze Evropské ligy. Nyní se však musejí Skuhravého svěřenci plně koncentrovat na domácí ligu a utkání se Znojmem. "Znojmo v žádném případě nepodceňujeme. Mají výborně organizovanou hru, poctivou obrannou fázi, z níž vyrážejí do rychlých protiútoků. Pro nás je ale strašně důležité, abychom do toho dvojzápasu s Betisem Sevilla šli bez sebemenšího psychického problému, což by mohlo přinést nezvládnutí sobotního zápasu. Chceme vyhrát a hrát útočně. V minulém zápase se nám dařilo proměňovat šance, věřím, že v tom budeme pokračovat," prohlásil trenér šestého týmu tabulky Roman Skuhravý. Ten bude postrádat zraněné Rossiho a Zoubeleho.

Nováček ze Znojma za čtyři kola zvládl uhrát pouhé dva body, které získal v úvodních dvou kolech a od té doby je bodově bezzubým týmem. A střelecky se mu rovněž nedaří, už 284 minut nedokázal vstřelit branku. To se pokusí změnit v Jablonci. "Výhrou na Baníku se Jablonec dobře nastartoval. Čeká nás podobný soupeř, jakým byla v minulém kole Plzeň. Herní předností Jablonce je silná hra po stranách, velice nepříjemný důraz před brankou a poctivá defenziva. Hráči jdou okamžitě do bloku po ztrátě míče. Z toho bloku pak mají velice nepříjemný přechod do útoku a rychlé brejky se smrtícím zakončením. Samozřejmě také nesmím zapomenout na nebezpečné standardní situace," zdůraznil kouč hostí Leoš Kalvoda, jehož tým nastoupí v kompletním složení.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Kubista, Kysela, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Vaněk, Piták, Čížek - Hubník.
1. SC Znojmo - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Hříbek, Jonov, Hnaníček, Mudra - Buchta, Lacko - Helísek, Nepožitek, Cihlář - Heinz.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Napravit porážku z posledního kola chtějí oba soupeři, které svede dohromady duel pátého kola v Jihlavě. Domácí Vysočina hostí Duklu Praha.

Oba soupeři se v nejvyšší soutěži potkali dvakrát a obě bitvy skončily v minulé sezóně dělbou bodů. Však se také Jihlava i Dukla mohly pyšnit nejvyšším počtem remíz ze všech prvoligových týmů. Jihlava zatím letos spíše prohrává, body získala pouze za jasné vítězství nad nováčkem ze Znojma. A právě na tento poslední domácí výkon bude chtít Jihlava navázat. Kromě zmíněného utkání ve Znojmě se na Vysočině střelecky trápí. Možná i proto, že na rozdíl od loňského úvodu sezóny postrádají střelce. Zatím nikdo se v týmu netrefil více než jednou. Kvůli zranění nenastoupí Josl, Mešanovič a Šilinger, kvůli trestu Kopic.

"Hra Dukly se příliš nemění. Charakterizuje ji někdy až zdlouhavá přípravná rozehrávka, která je od všech hráčů velmi precizní a dobře zvládnutá. Po ní následuje velmi rychlá změna rytmu. Časté přímočaré křídelní akce a přihrávky před branku, které hledají hrotového útočníka. Právě tuto zbraň Dukly si musíme pohlídat. Výbornou koncovku a střeleckou formu potvrzuje útočník Pospěch, hru diriguje zkušený Gedeon a výbornou rozehrávkou se může chlubit Berger," ocenil soupeře trenér domácích František Komňacký.

V posledních měsících se Dukla nemůže prosadit mimo svou Julisku. Z posledních deseti venkovních duelů vyhrála jediný. Změnit tuto bilanci se svěřenci kouče Kozla budou snažit v Jihlavě bez potrestaného Vorla. V probíhající sezóně se Dukla venku představila jen jednou, když prohrála v Teplicích.

"Utkání s Jihlavou bude těžké, protože až na některé výjimky, například se Spartou, doma neprohrála ani se silnými soupeři. Mají tři body, jsou domácí a budou chtít zápas zvládnout. My jsme v podobné situaci, ztratili jsme zbytečně body doma, což by se stávat nemělo, takže se budeme snažit nabrané manko vyrovnat," řekl Luboš Kozel.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Marek, Šourek, Tlustý, Karlík - Jánoš, Koloušek - Masopust, Jungr, Vaculík - Šimonek
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Božič, Štětina, Vrzal - Kalouda, Gedeon, Malý - Berger, Pospěch, Pázler
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Sparta Praha  (sobota 20:15)
Hlavním chodem 5. kola české nejvyšší soutěže bude bezesporu sobotní duel dvou aktuálně nejlepších týmů mezi Plzní a pražskou Spartou. Oba týmy dosud neztratily žádný bod, v zápase ligového podzimu se porvou tváří v tvář o první místo.

Za mírného favorita jsou přesto považováni fotbalisté Plzně, kteří úspěšně válčí na evropském poli. Než v dalším týdnu zahájí závěrečný dvojzápas s Mariborem o postup do skupinové fáze Ligy mistrů, musí se plně soustředit na prestižní ligový duel se Spartou, jež brzy ukončila své účinkování v předkole Evropské ligy. "Je to taková kvalifikace do Champions League, protože se Spartou budeme hrát o nejvyšší příčky. Zápas se Spartou nás nepotkal v ideálním čase, protože bojujeme o Ligu mistrů, ale i tak se snažíme připravit co nejlépe. Zátěž je teď velká, ale věřím, že těch těžkých čtrnáct dní ještě zvládneme. Kdy jindy ze sebe dostat to nejlepší, než v těchto zápasech. Na nás je, abychom se soustředili na sebe a snažili se také co nejlépe připravit. Kdo pak bude lepší, tak ať po zásluze vyhraje," prohlásil trenér domácích Pavel Vrba, jehož svěřenci by rádi prodloužili vítěznou sérii na devět mistrovských utkání.

Poté, co Sparta nečekaně vypadla se švédským Häckenem, je pro ní hlavním a jediným cílem pro letošní sezonu ligový titul. Letenští mohou být v mírné výhodě na rozdíl od Západočechů, které čeká o pár dní později důležitý dvojzápas o účast v Lize mistrů. Lavičkův výběr bude moci proti Plzni využít dvou nových posil Marečka a Dočkala. Další nová tvář Ujfaluši ještě nenastoupí. "Předváděná hra pasuje Plzeň do toho, že je právem v čele tabulky. Je zaslouženě chválena, hraje opravdu hezký fotbal. Při pohledu na tabulku a rozdíl ve skóre je možná mírným favoritem, ale my takhle přemýšlet nechceme. Jsme rádi, že jsme bodově nezaostali a máme velkou motivaci tuhle bilanci udržet i po sobotě. Víme, že to bude hodně vypjatý zápas, který můžou rozhodovat maličkosti. Když se ohlédneme zpátky, tak poslední dva zápasy skončily nejtěsnějším možným poměrem 1:0. Čeká nás jeden z velmi důležitých zápasů pro další vývoj v soutěži," vnímá důležitost tohoto duelu kouč hostí Vítězslav Lavička.

V sestavě domácích se neobjeví rekonvalescent Bakoš a otazníky visí nad startem Koláře a Kovaříka. Hosté přijedou bez čtveřice marodů Brabce, Juliše, Matějovského, Hybše a rekonvalescenta Ujfalušiho.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Petržela, Ďuriš, Kovařík - Wágner.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Vacek, Vácha, Hušbauer - Kadlec, Lafata, Krejčí.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.50 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc  (pátek 20:15)
Zlepšení po nepovedeném vstupu do sezóny zaznamenali oba soupeři, kteří se proti sobě postaví v předehrávce pátého kola nejvyšší soutěže. V duelu aspirantů na příčky zajišťující evropské poháry se utkají Mladá Boleslav a Sigma Olomouc.

Středočeši se po několikaměsíčním půstu dočkali úvodního vítězství v sezóně ve třetím kole proti Liberci, které ihned potvrdili v Uherském Hradišti. Oba duely navíc Mladá Boleslav zvládla bez inkasovaného gólu. Nic jiného než pokračování vítězné série ambiciózní klub nebere. A to i přesto, že s Olomoucí poslední dvě domácí utkání prohrál. Tradičně rozsáhlou skupinu absentujících hráčů tentokrát zastupují zranění Dosoudil, Magera, Janíček, Štohanzl, Rosa a Hůlka.

"Čeká nás silný soupeř, jehož postavení v tabulce neodpovídá hráčské kvalitě a klubové tradici. Přesto ho chceme doma porazit. Podaří se to jen v případě, když hráči budou pokračovat v týmovém výkonu, kterým zdolali v předchozích kolech Liberec a Slovácko," upozornil trenér domácích Ladislav Minář.

Sigma letos zatím příliš nepřesvědčuje. Po dvou úvodních porážkách ale alespoň začala sbírat body. Nejprve když v Edenu porazila Slavii, na což navázala domácí remízou s Teplicemi. Hanáky trápí především vysoký počet inkasovaných branek, který jindy produktivní ofenziva nestíhá zastupovat. Kvůli trestu za červenou kartu z posledního utkání nebude moci nastoupit Varadi, chybět bude kvůli zranění také v úvodu sezóny důležitý hráč Schulmeister.

"Tým Boleslavi si začíná sedat. První zápasy ještě asi neměli ideální, ale v těch posledních už byl vidět i Štajner. Mají kvalitní a rychlý tým, dobrou kombinaci, vpředu gólového Chramostu. My ale také chceme hrát dopředu a rychle, od toho nechceme ustupovat. V týdnu jsme hodně pracovali na rozehrávce, doufám, že se to na hře projeví," uvedl trenér Sigmy Martin Kotůlek.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Kúdela, Johana, Fabián - Ščuk, Jarolím - Zahustel, Chramosta, Štajner - Nešpor
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Vidlička, Škerle, Dreksa, Javůrek - Pospíšil, Šindelář, Falta - Navrátil, Lietava, Doležal
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň440014:212
2.Sparta Praha440011:412
3.Slovan Liberec43015:69
4.FK Teplice42207:58
5.FK Mladá Boleslav42118:37
6.Baumit Jablonec42117:37
7.Dukla Praha41126:44
8.Zbrojovka Brno41127:64
9.Slavia Praha41125:64
10.1. FK Příbram41125:84
11.Sigma Olomouc41126:104
12.Baník Ostrava41123:104
13.Vysočina Jihlava41036:73
14.1. FC Slovácko41035:83
15.Bohemians 190541034:123
16.1. SC Znojmo40221:62

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (500)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele