Gambrinus liga - preview 25. kola

13.04.2012, 08:26, aktualizováno 16.04.2012, 08:34
Previews
Pětadvacáté kolo Gambrinus ligy bude zakončeno pondělní dohrávkou mezi Ostravou a Libercem. Zatímco domácí hrají o záchranu, hosté se mohou v případě vítězství vrátit zpět do čela tabulky.
Baník Ostrava - Slovan Liberec  (pondělí 19:00)
25. kolo první fotbalové ligy bude zakončeno pondělní dohrávkou mezi Ostravou a Libercem. Zatímco domácí hrají o záchranu, to hosté se mohou v případě vítězství vrátit zpět do čela tabulky.

Předposlední Baník ztrácí na nesestupové Bohemians dva body. Smazat takovou ztrátu a vyškrábat ze sestupového pásma, to bude pro Látalovy svěřence nesmírně těžký úkol. Doma totiž přivítají jednoho ze žhavých aspirantů na titul. "Výhra v Hradci pro nás byla ohromná vzpruha. Měli bychom mít sebevědomí na to, abychom domácí zápas konečně zvládli. Víme ale, že proti nám bude stát velice silný soupeř, který má vžitý způsob hry. Víme, že musíme pokrýt Štajnera a jejich vynikající kraje Breznaníka a Gebre Selassieho. Hlavně se musíme vyvarovat chyb, které jsme udělali v domácím utkání s Plzní. Bude to znovu zápas o prvním gólu a nechtěli bychom zase dohánět vedení soupeře," říká trenér domácích Radoslav Látal, pod jehož vedením slavil tým první výhru před týdnem v Hradci.

Liberec na první příčce dlouho nevydržel, ve šlágru předchozího kola přímo svedl se Spartou souboj o pozici lídra tabulky. Ani domácí prostředí mu nepomohlo a prohrál 1:3. Letenští se tak zpět vrátili do čela. Severočeši však opět můžou sesadit Spartu, ta totiž zaváhala s Teplicemi a brala pouze bod za domácí remízu 2:2. Před Slovanem tak stojí jasná výzva: v pondělí vyhrát na Bazalech a vrátit se zpět na první místo. "Prohru se Spartou jsme si vyhodnotili a teď už je za námi. Čeká nás nesmírně těžký duel. Ostrava hraje o život, vyhrála v Hradci a doma to bude chtít potvrdit. My jsme měli možnost vidět utkání Baníku s Plzní. Hlavně ve druhé půli si vytvořil veliký tlak a Plzeň měla štěstí, že byla tak efektivní a dala předtím tři góly. Musíme podat pozorný, disciplinovaný výkon a vyvarovat se zbytečných zákroků. Hráči musí být obezřetní, aby neudělali nějakou hloupost," prohlásil kouč hostí Jaroslav Šilhavý.

Domácí budou postrádat zraněnou dvojici Svěrkoše se Šmejkalem a hosté se budou muset obejít bez služeb vykartovaného a také i zraněného Fleišmana.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Frydrych, Adámik, Vomáčka, Marek - Vašenda, Droppa - Fantiš, Greguš, Kukec - Magera.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Nezmar, Janů - Šural, Bosančič, Vácha, Breznaník - Štajner - Rabušic.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.50 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - Dukla Praha  (neděle 15:00)
Jablonec v neděli v rámci 25. ligového kola doma přivítá pražskou Duklu. Oba týmy, které se pohybují ve středu tabulky, usilují o proniknutí mezi čtyřku nejlepších týmů v lize. Čtvrtý tým tabulky totiž může hrát Evropskou ligu jen v případě, že Sparta vyhraje pohár a v lize skončí nejhůř druhá.

Jablonec nemůže být spokojený se svým jarním vystoupením v lize. Kvůli špatným výsledkům živí v lize už pouhou teoretickou naději, že si zahraje Evropskou ligu. Na čtvrtou příčku ztrácí ze šestého místa pouhé dva body, ale o tuto pozici bojuje celkem pět týmů. Reálnější šanci postoupit do pohárové Evropy však mají Severočeši v poháru, kde hrají semifinále se Spartou. První zápas se odehrál na Letné, ten vyhrála Sparta 1:0. Jablonecký kouč František Komňacký odmítá, že by šetřil hráče pro pohárovou odvetu a že by jeho tým ligové střetnutí vypustil. "I když v lize naše šance nejsou velké, my si před našimi diváky nemůžeme dovolit, abychom nějaký zápas vypustili a byli doma za otloukánky. Nikoho před pohárovou odvetou se Spartou záměrně šetřit nebudeme. Nenastoupí jen ti hráči, kteří na zápas nebudou stoprocentně fit," prohlásil Komňacký, jehož svěřenci ze sedmi posledních kol vyhráli pouze jednou.

Zato Dukla může být na jaře spokojená, ta letos v lize prohrála jediné utkání a to doma s Libercem. Fotbalisté Dukly díky skvělé formě mohou skončit v lize na čtvrtém místě, na nějž ztrácí šest kol do konce pouhé tři body. "Jablonec je mužstvo, které mělo skoro ty nejvyšší ambice a chtělo hrát o evropské poháry, což také ukazuje na jeho kvalitu. I když na jaře asi nemá optimální formu. Při zápasech s ním je vždycky alfou a omegou uhlídat Davida Lafatu, který je na české poměry výjimečným střelcem. Na podzim jsme v lize s Jabloncem prohráli a v poháru nás vyřadil, i když jsme vždycky sahali po úspěchu. Teď máme motivaci, abychom uspěli, a doufáme, že se nám to napotřetí povede," tvrdí trenér hostí Luboš Kozel, jenž před pěti lety mimo jiné vedl Jablonec v devíti zápasech.

Domácí budou postrádat dvojici zraněných Vukoviče a Kocourka, dále visí otazníky nad startem Kovaříka a Jarolíma. Hosté by měli přijet v kompletním složení, nejsou totiž hlášeny žádné absence.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Zábojník - Vošahlík, Piták, Loučka, Vaněk, Jablonský - Lafata.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Božič, Švejdík, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Hanousek - Malý, Lietava, Pázler.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians 1905 - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Bohemians 1905 touží zlomit vleklou krizi. Na patnáctou Ostravu mají už jen dvoubodový náskok a před duelem s Mladou Boleslaví doufají, že po patnáctizápasovém čekání konečně dosáhnou na tři body. V opačném případě "klokani" zabřednou ještě víc do sestupového pásma.

"Nejsme v lehké situaci, ale udělali jsme přes týden všechno, abychom zvedli klukům morálku a náladu po nepovedeném výkonu na Dukle," řekl trenér Jozef Weber, pod jehož vedením Pražané získali v pěti zápasech jediný bod.

Také Boleslav má co napravovat, ale i po čtyřech prohrách z posledních pěti zápasů stále drží čtvrté místo, ze kterého za určitých okolností může vést cesta do Evropské ligy. Boleslav však ještě nikdy na hřišti Bohemians nedokázala vyhrát.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Cseh, Bartek - Moravec, Budínský, Abraham, Borek, Kraják - Nešpor.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Kúdela, Janíček - Mareš, Kulič, Štohanzl - Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Žižkov - Viktoria Plzeň  (neděle 17:00)
Třetí Plzeň je zpátky ve hře o titul. Aby udržela kontakt, musí v nedělním utkání 25. ligového kola vyhrát na posledním Žižkově. To domácí potřebují body jako sůl, pokud chtějí ještě bojovat o záchranu.

Šest kol chybí do konce soutěže a šest bodů ztrácí na nesestupové příčky fotbalisté Žižkova. Díky minulé prohře s Libercem se jim opět vzdálila záchrana. Navíc trenér domácích Roman Nádvorník bude v zápase s Plzní postrádat vykartované opory Sivriče a Milosavlijeva. "Pro nás to bude obrovsky těžký zápas. Kvalita na straně Plzně je obrovská. Máme docela velké problémy se sestavou a na poslední chvíli to dáváme dohromady. Chybí nám vykartovaní Sivrič a Milosavljev, také nás postihla nějaká střevní viróza a start dalších dvou až tři hráčů je ohrožený," posteskl si Nádvorník, jenž nebude moci ještě počítat se zraněným Čermákem a rekonvalescentem Folwarczným.

Plzeň se díky čtyřem výhrám v řadě vážně přihlásila do boje o mistrovský titul, na vedoucí Spartu ztrácí čtyři body. Pokud chtějí Západočeši pomýšlet na obhajobu ligového prvenství, musí vyhrát na Žižkově. "Žižkov teď ožil a dělá vše pro to, aby se zachránil. Každý zápas je teď klíčový, já ale věřím, že to zvládneme tak, jak si představujeme my. Na Žižkově se hraje kvůli menšímu hřišti hodně kontaktový fotbal, nám by to ale mohlo vyhovovat. Spoléhám na to, že se budeme prosazovat technickým fotbalem. Žižkov je spíše důrazné mužstvo, které se to v obraně snaží soupeři otrávit. Na druhou stranu dali čtyři góly Jablonci, což značí, že i v útoku jsou silní," říká trenér Plzně Pavel Vrba, jehož tým naposledy prohrál na Žižkově v roce 1999. Plzeňští nastoupí bez vykartovaného Daridy a rekonvalescenta Procházky.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bartl, Kiidron (Bodeček), Kropík, Šťastný - Hílek, Valenta, Kotyza, Sloboda - Kalod, Bálek.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Trapp - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.50 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sigma Olomouc - 1. FK Příbram  (neděle 17:00)
Olomouc má po výhrách se Slavií a v Mladé Boleslavi mnohem blíž k udržení prvoligové příslušnosti. Hanáci, kteří přišli o devět bodů v tabulce kvůli korupci, s velkým očekáváním vzhlížejí i k duelu s pátou Příbramí, s níž doma v posledních osmi utkáních neprohráli. Příbram je ve hře o poháry.

"Pro nás to je strašně důležité utkání," uvedl kouč Sigmy Petr Uličný. "Příbram je mužstvo, které je velkým překvapením. Hraje velmi dobře, výhra na Spartě to jasně dokumentuje. Vynikající soupeř, samí mladí a běhaví hráči vedení dobrým trenérem. Tím, že jsou za vodou, tady budou určitě hrát dobrý a útočný fotbal."

Příbram jede na Andrův stadion hodně povzbuzená posledními triumfy nad Spartou a Jabloncem. "Na příbramské poměry máme exkluzivní počet bodů, takže si teď dovolujeme v naší hře dopředu. Rozhodně se nenecháme dostat pod tlak tím, že bychom mohli hrát o poháry. Výsledky mě nezajímají. Já teď po klucích chci, aby ukázali, co se za poslední rok naučili," prohlásil trenér David Vavruška.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Kučera, Škerle, Hála - Pospíšil, Rossi, Navrátil - Schulmeister, Ordoš, Podaný.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Ricka, Krejčí, Andrejevič, Mišůn - Mareš, Koukal, T. Pilík, P. Pilík - Šlapák, Krbeček.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sparta Praha - FK Teplice  (sobota 15:50)
Sobota přinese dva zápasy 25. kola první fotbalové ligy. Jedním z nich je atraktivní duel mezi Spartou a Teplicemi. Zatímco domácí se mohou vrátit na čelo tabulky, to hosté usilují o čtvrtou příčku.

Sparta v uplynulém kole udělala důležitý krok, jak se vrátit zpět na první místo, když ve šlágru jara porazila aktuálně vedoucí Liberec na jeho půdě 3:1. Letenští potřebují vyhrát, aby si minimálně do pondělního večera opět vybudovali dvoubodový náskok před Libercem.

"Čeká nás třetí zápas v osmi dnech a hráči jsou ve stádiu, kdy musí rychle regenerovat a zase nabrat síly. Jsem přesvědčený, že zase budeme schopni podat dobrý výkon. Změn oproti posledním zápasům v naší sestavě bude minimum. Jsme ve fázi sezony, kdy je každý zápas velmi důležitý v boji o titul. V souboji s Teplicemi se musíme připravit na velmi dobrou defenzivu soupeře a nebezpečného útočníka Mahmutoviče. Pro soupeře může být oslabením absence Vachouška," míní trenér domácích Martin Hašek, jehož tým se pokusí napravit špatnou bilanci domácích zápasů.

Severočeši stále uchovávají naděje na postup do Evropské ligy. Nadále do ní vedou dvě cesty. Jedna přes pohár, kde hraje už semifinále. Ta druhá přes Gambrinus ligu, kde je to trnitější. Sedmé Teplice ztrácí na čtvrtou příčku pouhé dva body, o tuto pozici bojuje celkem šest týmů. Aby se mohl podívat čtvrtý tým tabulky do Evropské ligy, musí doufat, že Sparta vyhraje český pohár a v lize bude nejhůře druhá. Svěřenci trenéra Petra Rady budou při cestě na pražskou Letnou postrádat klíčového hráče základní sestavy vykartovaného Vachouška. Cílem teplických fotbalistů je na hřišti Sparty odčinit domácí zaváhání s Českými Budějovicemi.

"Jedeme na hřiště prvního týmu ligy, navíc Sparty, ale nemáme poraženeckou náladu, byť budeme citelně oslabeni. Škoda, že nám bude chybět potrestaný Vachoušek. Jeho absence je velkou ztrátou. Bez ohledu na všechno chceme odvést poctivý a dobrý výkon. Spartě jde o titul, každý zápas je pro ni důležitý, ale my za nikoho hrát nebudeme. Jen a jen za sebe," říká trenér Teplic Petr Rada.

Domácí budou postrádat rekonvalescenta Vidličku a uzdravujícího se Kušníra. Hosté přijedou citelně oslabeni. Rada se bude muset obejít bez pětice zraněných Ljevakoviče, Volka, Vondráška, Šragy a Česláka. Hrát také nebude již zmiňovaný Vachoušek a otazníky visí nad startem Mahmutoviče a Zoubeleho.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Přikryl, E. Brabec, Jarošík, Pamič - Sionko, Hušbauer, Matějovský, Holek, Krejčí - Kweuke.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Ježdík, Lukáš, Matula, Rosa - Dolejš, Čajič, Siva, Stožický - Jindráček, Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.33 - 9.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - FC Hradec Králové  (sobota 19:00)
V sobotu večer se v Uherském Hradišti potkají týmy už z klidnější části tabulky. Hradec si jede pro první jarní vítězství na Slovácko, které bude chtít navázat na poslední domácí vítězství.

To vydřelo i přes závěrečné oslabení proti Baníku a uklidnilo se tak před těžkými zápasy v Jablonci a Plzni, které oba prohrálo po jediném zásahu soupeře. Votroci se rozloučili s podzimními výjezdy vítězstvím na Hané, po Novém roce ale nemůžou být se svými výkony spokojeni. Porážka 1:3 od Liberce by ještě nic tak zlého nevěštila, ale následně se netrefili na půdě Příbrami, Bohemians a Budějovic a celkově si tak připsali pouhé dva body.

Hradečtí tak podpořili své markantní výkyvy před vlastními diváky, kdy po výhře nad Spartou padli s Duklou, aby vše napravili tříbodovým ziskem s Boleslaví a následně zase zhatili jednobrankovou porážkou se zachraňujícím se Baníkem. V sobotu se tak střetnou kluby, které na gól čekají déle jak 180 minut.

Slovácku hraje do karet alespoň vzájemná bilance. Zatímco ve druhé lize před svými fanoušky remízuje, v té nejvyšší porazilo Hradec ve všech třech střetnutích. A zatímco vyhrálo i letošní první ligový duel, hradečtí fotbalisté prahnou po jeho skalpu od 28. dubna 2002.

Trenér Kotal možná ještě vstřebává výkon rozhodčího v zápase s Baníkem, soustředit se ale už musí na další duel, ve kterém mu budou scházet zranění Klapka, Fischer a Rezek. Miroslav Soukup má na marodce pouze Fujerika, který si naposledy zahrál v listopadu proti Liberci.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Kuncl, Mezlík, Trousil, Kubáň - Hlúpik, Kordula, Trávník, Pavelka - Ondřejka, Došek
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Hochmeister, Fukal, Plašil - Holeš, Janoušek, Šisler, Poděbradský - Černý, Štěpán, P. Dvořák
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - Slavia Praha  (pátek 20:15)
V předehrávce 25. kola Gambrinus ligy se představí fotbalisté pražské Slavie na půdě Českých Budějovic. Jihočeši sice mají osmibodový náskok před Ostravou, ale ještě nemají úplně vyhráno, navíc nechtěji ponechat nic náhodě. Zápas bude mít zcela zvláštní příchuť pro trenéra Františka Cipra, který v den zápasu oslaví 65. narozeniny.

František Cipro je zcela nesmazatelně spojen se Slavií Praha. Dlouho zde hrával a také trénoval. A právě proti svému milovanému klubu se jeho České Budějovice představí v pátek, v den, kdy legendární hráč oslaví 65. narozeniny. Dárek v podobě tří bodů by jistě uvítal, České Budějovice sice majíosmibodový náskok, ale to ještě nemusí nic znamenat. "Uvědomujeme si, že zachráněni nejsme a že do konce sezony musíme minimálně čtyři body ještě uhrát," říká trenér František Cipro.

Českým Budějovicím se ale daří. V lize vyhrály dvakrát po sobě, když udolaly jedinou brankou Hradec Králové a poté stejným výsledkem uspěli i v Teplicích. Proti Slavii se jim ale dlouhodobě nedaří, domácí ji naposledy dokázali porazit v roce 2005!

Utkání mezi Budějovicemi a Slavií bude zvláštní i pro trenéra Martina Poustku. "Je to zápas proti mému učiteli a navíc v den jeho životního jubilea. Víme, že nás v Budějovicích nečeká lehký zápas, náš soupeř má teď na jaře dobré výsledky, boduje doma i venku. Náš kádr je bohužel opět silně poznamenán karetními tresty a zraněními, přesto uděláme všechno pro to, abychom si z jihu Čech nějaké body odvezli," uvedl Poustka. Slavia bude navíc rovněž navazovat na vítězství, v pondělní dohrávce totiž porazila Viktorii Žižkov 2:0.

Jak už předznamenal trenér Poustka, Slavii bude chybět hned několik důležitých hráčů. Zdravotní potíže mají Škoda, Blažek, Latka, Čontofalský, Koreš, Šimeček, Čonka a Hurka. Otazník ještě visí nad startem Lukáše Jarolíma. Českobudějovičtí jsou na tom mnohem lépe, František Cipro má k dispozici kompletní kádr, pouze Matěj Krajčík si při čtvrtečním tréninku stěžoval na nevolnost.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Riegel, Řepka, Lengyel, Machovec - Klesa, Rýdel, Otepka, Javorek, Sandro - Řezníček
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Dostál, Cicman, Hubáček, Trubila - Vlček, Milutinovič, Jarolím, Petrák, Nitrianský - Böhm
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.10 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha24172543:2053
2.Slovan Liberec24164455:2852
3.Viktoria Plzeň24154556:3349
4.FK Mladá Boleslav24115839:3138
5.1. FK Příbram24115838:3738
6.FK Jablonec24106849:3236
7.FK Teplice24106826:2536
8.Dukla Praha2498733:2535
9.1. FC Slovácko24931222:2830
10.Slavia Praha24610820:2528
11.FC Hradec Králové24761117:2727
12.České Budějovice24681026:4126
13.Sigma Olomouc2488829:3023
14.Bohemians 190524551417:4320
15.Baník Ostrava24461420:3818
16.Viktoria Žižkov24421818:4514
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (552)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele