Gambrinus liga - preview 22. kola

05.04.2013, 08:29, aktualizováno 08.04.2013, 01:32
Previews
Vzdálit se sestupovým pozicím budou chtít v dnešní dohrávce domácí Jihlava i Zbrojovka Brno. Oba týmy se na jaře trápí. Jihlava vstřelila ve čtyřech zápasech pouze jednu branku Mladé Boleslavi, i s touto bilancí ale získala pět bodů. Brno si připsalo jediný bod a má už jen tříbodový náskok na předposlední Teplice.
Vysočina Jihlava - Zbrojovka Brno  (pondělí 18:00)
Oba nováčci měli skvělý vstup do sezóny, s přibývajícími koly však jako by ztráceli dech. Jihlava i Brno se nyní nacházejí v druhé polovině tabulky s nevelkým náskokem na sestupové příčky.

Jihlava je na tom však přeci jen o něco lépe. Na předposlední Teplice má náskok pět bodů a odložené utkání s Ostravou k tomu. Doma je Jihlava silná, na Vysočině ji dokázal porazit pouze Jablonec. Ovšem nedobře jsou na tom domácí se střeleckou potencí. Po odchodu Tecla marně hledají kanonýra, vždyť za posledních osmi utkání dokázali střelit pouhé dvě branky. Alespoň, že obě znamenaly vítězství za tři body. Chybět budou proti Brnu zranění Glaser a Avdič.

"V březnu jsme sehráli jen tři zápasy, což představuje po odloženém zápase v Ostravě nevítaný výpadek. Potěšitelné je, že se nám vyprázdnila marodka. Hráči Brna budou mít po porážce s Hradcem enormní chuť uspět. Na podzim nás Brno přehrálo a výrazně porazilo, což jistě zvýší sebevědomí jeho hráčů v zápase. My naopak máme motivaci tento výsledek odčinit a důležitý duel zvládnout. Zbrojovka získala na jaře jen bod a přiřadila se k týmům, které budou mít problémy se záchranou," konstatoval před utkáním trenér Jihlavy František Komňacký.

Brno se na jaře trápí. Jediný bodový zisk po zimní přestávce představuje remíza v Českých Budějovicích. Naposledy Zbrojovka padla doma s dalším konkurentem v boji o záchranu, Hradcem Králové. Pokud se klub se slavnou historií opět nechce poroučet o patro níž do druhé nejvyšší soutěže, musí zabrat. Jihlavě na podzim doma nastříleli pět branek, ovšem podobně jednostranný duel se nyní nečeká. Hostům bude chybět zraněný Kopic.

"Chceme bodovat a naklonit si opět přízeň fotbalového boha. Musíme se vrátit k poctivé fotbalové práci, jakou jsme předváděli v některých úsecích zápasu s Hradcem. Takhle ale musíme hrát celých 90 minut a vyvarovat se chyb v defenzivě. Jihlava má konsolidovaný tým, o jejích kvalitách svědčí vítězství v Mladé Boleslavi. Odešel sice střelec Tecl, ale jinak je tým velmi dobře poskládaný z mladých i starších hráčů," uvedl kouč hostů Petr Čuhel.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Vaculík, Tlustý, Čvirik, Marek - Masopust, Rada, Jungr, Koloušek, Kosak - Šimonek
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Petr - Pašek, Brabec, Pernica, Husár - Mezlík, Zavadil, Šoljič, Lutonský - Švancara, Markovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Baumit Jablonec - 1. FC Slovácko  (neděle 15:00)
V neděli jsou na programu tři zápasy 22. kola české nejvyšší soutěže. Jeden z nich se odehraje na severu Čech, kde domácí Jablonec bude hostit Slovácko. Zatímco Jablonečtí bojují o třetí místo, to Slovácko se pohybuje v klidném středu tabulky na devátém místě.

Severočeši, kteří jsou v tabulce čtvrtí, mají za sebou tři remízy v řadě a konečně by chtěli naplno bodovat. Navíc mohou přeskočit třetí Sigmu, na tu ztrácí pouhý bod. Cílem Kotalových svěřenců je doma získat tři body proti Slovácku. "Pokud chceme myslet na třetí příčku, musíme konečně zabrat a vyhrát. Slovácko je ale nebezpečný tým, připomeňme třeba jeho čtyřbrankovou výhru v Teplicích. Trápí nás klimatické podmínky. Na trávu se dostáváme minimálně, bohužel ani plochy v okolí nejsou teď ideální. Doplatil na to i zraněním Tomáš Čížek, který si poranil koleno a bude nám delší čas chybět," posteskl si trenér domácích Václav Kotal. Kromě zraněného Čížka možná nebudou hrát i Eliáš s Hubníkem.

Slovácku se na jaře moc nedaří, z posledních sedmi duelů vyhrálo pouze jednou a z pěti jarních zápasů vyšlo gólově naprázdno. Nyní vyráží do Jablonce, kde by rádo uhrálo bod. "Jablonec v posledních třech utkáních remizoval, rádi bychom jeho sérii prodloužili a přivezli si bod. Střelecky se nám v lize kromě zápasu v Teplicích zatím střelecky nedaří. Potýkáme se s nervozitou, která trochu brzdí snahu špatnou produktivitu zlomit. I bez Lafaty má Jablonec spoustu osobností, kterými jsou například Piták, Beneš, Loučka nebo Třešňák. Vzhledem k síle soupeře by bylo příliš odvážné prohlásit, že jedeme do Jablonce vyhrát," řekl kouč hostí Svatopluk Habanec, jehož svěřenci by měli nastoupit v kompletním složení.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Rossi, Kysela, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Piták, Zoubele, Jablonský - Třešňák.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík, Reinberk - Hlúpik, Valenta, Hofmann, Volešák - Kerbr, Došek.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Teplice  (neděle 16:00)
Plzeňští ve 22. ligovém kole v neděli přivítají Teplice. V nadcházejícím utkání si budou chtít udržet vedoucí postavení v tabulce, zatímco hosté bojují o záchranu.

Plzni se minulý týden nepovedl zápas se Spartou a díky prohře ji dala možnost se bodově vyrovnat. V sobotu sparťané slavili vítězství na Andrově stadionu a v tabulce už jsou první. Pokud Vrbovi svěřenci budou chtít udržet krok s Letenskými, musí doma porazit Teplice. "Víme, že Teplice nejsou v letošní sezoně tam, kde by chtěly být. Na druhou stranu kádr, který mají, určitě ligu zvládne. Čeká nás dobývání důsledné obrany. K tomu zřejmě i přizpůsobíme sestavu při absenci Daridy. Teplice budou naopak vyčkávat na naše chyby a budou chtít chodit do brejkových situací. Takovým způsobem hrály v Jablonci a domnívám se, že tak budou hrát i u nás. Jejich útočník Mahmutovič totiž není nebezpečný v zahuštěném vápně, ale při brejcích, kdy může běhat za obranu. Proto Teplicím vyhovuje hrát proti celkům z horních pater tabulky," poznamenal trenér domácích Pavel Vrba, jehož tým neprohrál posledních osm domácích utkání.

Teplicím se na jaře vůbec nedaří. Zatím v této části ligové sezony nepoznali chuť vítězství a jejich střelecká produktivita je tristní. V pěti duelech na jaře vsítily pouhé tři branky. Proto v tabulce zaujímají předposlední pozici, z níž se pokusí v neděli vyhrabat v utkání proti Plzni. Na nesestupové pozice ztrácejí pouhý bod. "Jsme v situaci, kdy je pro nás každý zápas důležitý. Zápasy, v nichž se budeme zachraňovat, však teprve přijdou. V Plzni můžeme jenom získat, k tomu ale musíme hrát maximálně zodpovědně. Zkusíme překvapit. Nemyslím, že by prohra na Spartě na Plzni zanechala stopy. Ale i Plzeňští teď vědí, že si další ztráty dovolit nemohou," prohlásil trenér hostí Zdeněk Ščasný.

V sestavě domácích bude chybět zraněné duo Hanousek a Štípek, hrát také nebude vykartovaný Darida. Za hosty nenastoupí zraněný Jursa.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Kolář, Horváth - Rajtoral, Tecl, Kovařík - Bakoš.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Kaufman, Rosa - Litsingi, Ljevakovič, Vachoušek, Chovanec - Vůch, Mahmutovič, Jindráček
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Votroci z Hradce Králové se chtějí vzdálit sestupovým příčkám. Soupeřem ve 22. kole jim bude nebezpečná Mladá Boleslav.

Hradec před týdnem konečně zabral a dokázal získat první tři body z venkovního trávníku. Pro svěřence Jiřího Plíška šlo jistě o důležitou psychickou vzpruhu ve vyrovnaném boji o záchranu. Na předposlední Teplice však Hradec má pouze jednobodový náskok, a tak potřebuje na vítězství z Brna navázat i doma pod lízátky. Podle ohlasů z klubu není jisté zda do utkání budou moci nastoupit Dvořák, Holeš, Malinský či Pávek.

"Utkání je pro nás stejně důležité jako ty předešlé a jako ty nadcházející. Chceme doma potvrdit tři body, které jsme vybojovali v Brně. Jsme v pozici, že musíme jít od zápasu k zápasu a dívat se pouze na sebe, na svoje výkony," uvedl domácí trenér Jiří Plíšek.

Mladá Boleslav se po vítězství může vrátit na pátou pozici. Ambiciózní klub by však letos chtěl ještě výš, na pohárové příčky má ale přeci jen větší ztrátu. V Hradci Králové se jistě Minářův tým bude hnát za vítězstvím. Ale pozor, po návratu Votroků do nejvyšší soutěže se na Malšovickém stadiónu hosté z nedaleké Mladé Boleslavi ještě gólově neprosadili. Tuto nelichotivou vizitku nepomůžou zvrátit zranění Janíček, Opiela, Šírl, Zahustel, Rolko a Smejkal.

"Do Hradce Králové jedeme s předsevzetím navázat na úspěšný dvojzápas se Slováckem, které jsme přemohli v ligovém i pohárovém zápase o dva góly," stručně prohlásil hostující kouč Ladislav Minář.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Plašil, Fukal, Hochmeister, Poděbradský - Klapka, Šisler, Strnad, Harba, Štěpán - Hadasčok
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kysela, Johana, Dosoudil, Bořil - Jarolím, Ščuk - Mareš, Sloboda, Štohanzl - Nešpor
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sigma Olomouc - Sparta Praha  (sobota 16:30)
Největší pozornost v rámci 22. kola Gambrinus ligy bude upřena na duel mezi Olomoucí a Spartou. Půjde o souboj mezi třetím a druhým celkem tabulky.

Hanáci ztrácejí jak na sparťany, tak na vedoucí Plzeň pět bodů. Tuto ztrátu se pokusí zmenšit v přímém souboji proti Letenským. Pokud by se jim to povedlo, mohou být nadále ve hře o titul. "Pohárový zápas proti Spartě nám ukázal, jak by to nešlo. V defenzivě jsme nebyli kompaktní, problémy nám dělaly lehké ztráty míčů jak v mezihře, tak v rychlém protiútoku, což nás potom stojí hodně sil. Třetí věcí byla odolnost v osobních soubojích, tam jsme zaostávali. To všechno musíme zlepšit. Jde o důležitý zápas pro obě strany. Sparta si potřebuje udržet kontakt s Plzní, my si chceme upevnit třetí místo," prohlásil trenér domácích Roman Pivárník, jenž připomněl tři dny starý nepovedený pohárový zápas se Spartou. Hanáci už patnáct let nedokázali porazit sparťany, to se pokusí změnit v sobotu.

Sparťané se nacházejí ve velice dobré formě, v lize už dvanáct kol nenašli svého přemožitele. Na Hané opět chtějí urvat body a pokusit se vybudovat náskok před aktuálně vedoucí Plzní, která je díky lepšímu skóre na prvním místě. Lavičkův výběr bude chtít v sobotu navázat na středeční pohárové vítězství nad Olomoucí a podruhé v krátké době na Andrově stadionu vyhrát. "Chceme navázat na to, co jsme ve středu uhráli v poháru. Máme radost, co se nám povedlo, protože jsme eliminovali silné stránky domácích, ale předpokládáme, že ligový zápas teď bude ještě náročnější. Na stadionu čekáme i bouřlivější kulisu a domácí do zápasu možná půjdou s větším odhodláním. Olomouc nebude chtít dvakrát za sebou doma odevzdat body, ale my máme sebevědomí," řekl trenér hostí Vítězslav Lavička.

Domácí možná nastoupí v kompletním složení, pouze je nejistý start Hořavy. To hosté budou určitě postrádat tři rekonvalescenty Jarošíka, Přikryla a Kadeřábka.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Dreksa, Šindelář, Vepřek - Pospíšil, Ordoš, Hořava - Schulmeister, Doležal, Navrátil.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Vácha - Kadlec, Matějovský, Hušbauer, Krejčí - Lafata.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Pro oba soupeře, kteří se v sobotu představí v Ostravě platí, že na jaře padli zatím pouze jednou. Domácí Baník má stejně jako hostující mistrovský Liberec po zimní pauze poměrně slušnou formu.

Ostrava se na podzim dlouho trápila, ale dobrý podzimní finiš a slušný nástup do jarní fáze dodal Baníku klidu do dalších bojů. Tým jistě pozdvihl také návrat hvězdného Milana Baroše, který i v Gambrinus lize předvádí, jak nebezpečným útočníkem je. Proti Liberci se Baník v poslední době neprosazuje, ze 17 posledních duelů dokázal vyhrát pouze ve třech případech. Přestože Ostrava má odložené utkání k dobru ve srovnání s konkurenty v boji o záchranu, body se hodí vždy. Navíc doma Baník pod Pulpitem ještě neprohrál. Do utkání nezasáhnou zranění Soukup, Starý a Svěrkoš, kvůli disciplinárnímu trestu bude absentovat i Vomáčka.

"Mužstvo se na zápas těší, z hráčů po dlouhé zápasové pauze čiší entuziasmus. Kvůli náročnému programu můžou Liberci chybět síly. Každopádně naším úkolem je zvítězit. Liberec je fotbalové mužstvo, které disponuje konstruktivními typy hráčů. Velkou posilou je Kováč, zaujal mě záložník Rybalka, který rozehrává většinu standardních situací. Nevyzpytatelným fotbalovým géniem je Štajner, umí připravit i proměnit šanci. Velice nebezpečným útočníkem je také Delarge. Liberec má kvalitu, na Slavii jsem ale viděl, že je k poražení," nechal se slyšet kouč domácích Martin Pulpit.

Úřadující mistr z Liberce prožívá podobný scénář jako Baník. Špatný start do sezóny nahrazuje zlepšujícími se výkony. V případě Liberce byla důvodem poklesu výkonnosti zcela určitě razantní obměna kádru po mistrovské sezóně. Nyní však nově budované mužstvo našlo svou tvář a opět je tím nebezpečným celkem, který straší i týmy z předních pozic. Vždyť na jaře Liberec porazil Jablonec i Olomouc. Body sbírá ale především doma u Nisy. V Ostravě nebudou k dispozici zranění Pimpara, Tóth a Hušek.

"Jarní část ligy jsme začali s tím, že se chceme co nejdřív se dostat do klidných vod tabulky, což se nám celkem daří. Ceníme si výhry nad Olomoucí a jsem rád, že jsme zvládli i úvodní pohárový zápas s Teplicemi. Na dobré výkony bychom rádi navázali i v Ostravě," uvedl liberecký trenér Jaroslav Šilhavý.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Bárta - Stožický, Frydrych, Kaprálik, Mach - Milosavljev, Hable, Droppa, Kukec - Fantiš, Baroš
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge - Štajner - Rabušic
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - 1. FK Příbram  (pátek 18:00)
Typický zápas o šest bodů bude k vidění v Českých Budějovicích. V tabulce poslední Dynamo přivítá na své půdě v záchranářském boji čtrnáctou Příbram.

Jihočeši na jaře ještě nevyhráli, v pěti zápasech si připsali pouze dvě remízy a propadli se na poslední místo. Dynamo trápí především ofenzivní činnost, na jaře se hráči trefili pouze dvakrát. Kdy jindy si připsat vítězství a důležité tři body, než proti týmu, na který právě tři body ztrácejí? Proti Příbrami navíc České Budějovice z posledních čtyř utkání tři duely vyhrály a jednou remizovaly. Na Střeleckém ostrově s Příbramí nikdy neprohrály. Domácí mohou nastoupit téměř kompletní, nejistý je pouze start Lengyela.

"Víme, že nás čeká hodně bojovné utkání s houževnatým soupeřem. Frantu Straku všichni známe a víme, že z hráčů dokáže vyždímat maximum. Je to typ velkého hecíře a hráči si v žádném případě nedovolí zápas nějak odfláknout. Musíme se na to pořádně připravit, aby nás nic nezaskočilo. Uvědomujeme si, o co všechno v zápase hrajeme," nechal se slyšet domácí trenér Pavol Švantner.

Mnoho branek v probíhající sezóně nevstřelila ani Příbram. Aktuální forma je však slušná. Příbram na jaře dokázala již dvakrát zvítězit a v posledním utkání remizovala s Jabloncem. Z týmu čiší odhodlání a bojovnost a angažování trenéra Františka Straky do takového charakteru mužstva zapadá. Hosté se budou muset obejít bez zraněných Šmejkala a Danoskiho.

"Nejen pro nás, ale i pro Budějovice to bude utkání se vším všudy. Musíme se pečlivě připravit a změnit jednu věc, což jsou individuální chyby, které jsme udělali v minulém domácím zápase s Jabloncem," uvedl kouč František Straka.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Ježdík, Mchojan, Lengyel, Machovec - Klesa, Sandro, Rýdel, Hora - Řezníček, Táborský
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Valenta, T. Pilík, Tarczal, Mašán, Šlapák - Střihavka (Wágner)
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Dukla Praha  (pátek 20:15)
V pátek jsou na programu dvě předehrávky 22. kola české nejvyšší soutěže. Jednou z nich je i malé pražské derby mezi Slavií a Duklou. Utkají se týmy, které okupují klidní střed tabulky. Všechny tři vzájemné zápasy v rámci Gambrinus ligy skončily bezbrankovým výsledkem.

V lepší pozici se nacházejí fotbalisté Dukly, jímž v tabulce patří šesté místo. Zatímco na pátou Boleslav ztrácejí pouhý bod, to na čtvrtý Jablonec mají velký bodový rozestup v hodnotě osmi bodů. Dukla prohrála pouze dva zápasy z posledních deseti případů, bodovat chce i proti Slavii. "Slavia bude chtít v domácím prostředí potvrdit svou výkonnost. Na jaře prohráli pouze s Olomoucí, se kterou prohrát nemuseli. Přes zimu posílili o kvalitní hráče a myslím, že jejich mužstvo půjde nahoru," ocenil kvalitu soupeře trenér hostí Luboš Kozel.

Osmá Slavia ztrácí na svého pátečního soupeře čtyři body. Sešívaní mohou být v tuto chvíli v klidu ohledně starostí o záchranu. Na sestupové pozice mají náskok sedmi bodů. Aby si minimálně udrželi tento odstup, potřebují doma uspět. "Dukla hraje kombinační fotbal, což by nám mohlo vyhovovat. Musíme se hlavně vyvarovat individuálních chyb, kterými se zbytečně připravujeme o další body. Já i syn bereme tento souboj naprosto profesionálně, budeme zkrátka soupeři. Už jsme proti sobě hráli několikrát, takže to není nic, s čím bychom se nedokázali vypořádat, nebo co by nás nějak omezovalo," připomněl trenér domácích Petr Rada skutečnost, že v soupeřově brance bude stát jeho syn Filip.

Hosté z Dukly budou postrádat zraněného Svatonského a nejistý je start Bergera. To domácí se budou muset obejít bez zraněného Tusjaka.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Dobrotka, Čonka - Vošahlík, Petrák, Zmrhal, Juhar - Kisel - Škutka.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Štetina, Vorel, Vrzal - Kalouda, Borek, Gedeon - Néstor, Pospěch, Hašek.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Viktoria Plzeň21135337:1444
2.Sparta Praha21135334:1544
3.Sigma Olomouc21116432:1739
4.Baumit Jablonec21108336:2238
5.FK Mladá Boleslav2194823:2431
6.Dukla Praha2179532:2730
7.Slovan Liberec2185828:2929
8.Slavia Praha2168726:2426
9.1. FC Slovácko2166925:2724
10.Vysočina Jihlava2059622:3024
11.Baník Ostrava2057826:3022
12.Zbrojovka Brno21641123:3722
13.FC Hradec Králové2148921:2820
14.1. FK Příbram2148919:3020
15.FK Teplice21471020:3419
16.České Budějovice21451217:3317

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (500)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele