Gambrinus liga - preview 11. kola

18.10.2013, 08:37, aktualizováno 21.10.2013, 08:55
Previews
Teplice se v dnešní prvoligové dohrávce představí na hřišti Brna, kde mají šanci se posunout na druhou příčku tabulky. V případě vítězství by Severočeši přeskočili Plzeň, kterou v dalším kole přivítají doma. Body z Brna by se jim hodily o to více, že je vzápětí po Viktorii čekají i lídr tabulky Sparta a další tým ze špičky Liberec.
Zbrojovka Brno - FK Teplice  (pondělí 18:00)
Fotbalisté Teplic mají v pondělní dohrávce jedinečnou možnost poskočit na druhé místo před mistrovskou Viktorii Plzeň. Severočeši cestují na půdu předposledního Brna v roli velkého favorita.

Brno sice mělo dobrý úvod sezony, ale poté poztrácelo příliš mnoho bodů a okamžitě se zapojilo do bojů o záchranu. Naposledy Zbrojovka nestačila na Sigmu Olomouc, které podlehla 0:2. Trenér Václav Kotal se však teplické ofenzívy nebojí a rád by získal tři body.

"Jdeme do zápasu s jediným cílem, kterým je výhra. Teplice jsou nesmírně silné a nebezpečné v útočné fázi, z toho vycházíme při stanovení taktiky. Nesmíme dát jejich ofenzivním hráčům prostor. Věřím, že se nám to povede," naznačil defenzivní taktiku trenér Kotal.

Teplice jsou ve skvělé formě a v posledních zápasech tak trochu připomínali Bayern Mnichov v jejich loňské úžasné sezoně, kdy soupeře válcovali rozdílem několika branek. Sami posuďte bilanci Teplic z posledních třech zápasů, výsledky 3:1, 4:0 a 5:1 hovoří za vše. Navíc všichni si ještě pamatují decimaci Slavie v poměru 7:0. Svěřenci Zdeňka Sčasného se nyní poměři s Brnem, což se na první pohled zdá jako snadné sousto.

"V Gambrinus lize není žádný zápas jedoduchý. V Brně nás čeká těžké utkání, mají sedm bodů a budou chtít vyhrát, ale pokud my navážeme na naše výkony, tak máme na to tam vyhrát," nechal se slyšet útočník Aidin Mahmutovič. Zbrojovce se vrací do sestavy kapitán Pavel Zavadil, ovšem mimo budou Pavel Mezlík a Marek Kaščák. Teplice zase mají problém v obraně, kde jim nebudou hrát David Jablonský a Jan Krob.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Hladký - Janotka, Pernica, Košťál, Hyčka - Pašek, Buchta, Zavadil, Fischer, Skalák - Markovič
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Lüftner, Kaufman, Nivaldo - Ljevakovič, Vachoušek - Litsingi, Salami, Táborský - Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Dukla Praha  (neděle 19:00)
V neděli je na programu jediné utkání 11. kola české nejvyšší soutěže a to malé pražské derby, v němž vedoucí Sparta vyzve Duklu.

Sparťané budou v neděli útočit na šestou ligovou výhru v řadě, díky této sérii se usadili na pozici lídra tabulky se čtyřbodovým náskokem před Plzní. Proti Dukle je nečeká nic lehkého, třikrát ze čtyř posledních vzájemných duelů se oba týmy totiž rozešly smírně. "Nálada v týmu je dobrá, ale všichni také víme, že i Dukla za sebou má úspěšnou sérii bez porážky a její výkonnost je na vysoké úrovni. Jsme si vědomi i toho, jak náročná zápasová série utkáním s Duklou odstartuje. Budeme se utkávat s týmy z horní poloviny soutěže a naznačí nám to, do jaké míry jsou reálné naše ambice udržet postavení v čele tabulky," řekl trenér domácích Vítězslav Lavička.

Dukla aktuálně figuruje na sedmém místě a na remízy absolutně vede. Polovina jejích odehraných ligových zápasů v sezoně totiž skončila nerozhodným výsledkem. Navíc tým vedený koučem Lubošem Kozelem šestkrát v řadě v lize neprohrál. A v úvodním osmifinále Poháru České Pošty rozdrtil Příbram 4:0. Nyní si brousí zuby na lídra tabulky. "Sparta společně s Plzní patří mezi naše nejlepší týmy, s kterými se v lize můžeme setkat. De facto se jim nepovedl vstup do evropských pohárů, takže se soustředí na ligu a nás tím pádem čeká nesmírně těžký soupeř, který ještě neztratil kromě zápasu s Plzní ani bod. To by měla být pro nás taková výzva. Budeme se samozřejmě snažit být první po Plzni, kdo Spartu obere o nějaké body," přeje si Kozel.

V sestavě domácích budou chybět rekonvalescenti Juliš s Hybšem a zraněný Čech. Hosté budou postrádat zraněného Bergra a rekonvalescenta Černého.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha, Hušbauer - Dočkal, Vacek (Matějovský), Krejčí - Lafata.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Romera, Vorel, Štetina, Vrzal - Kalouda, Gedeon, Hlinka (Marek Hanousek) - Néstor, Pospěch, Mareš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.25 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Domácí Slovácko se bude v utkání 11. kola první ligy snažit odpoutat od skupiny týmů s jednociferným bodovým ziskem. Soupeřem mu ale na Městském fotbalovém stadiónu v Uherském Hradišti bude v poslední době výborně hrající Liberec.

Slovácku se nedaří vítězit, a absence tříbodové zisků je tak znát na postavení v tabulce. Vždyť doma Slovácko v pěti utkáních zdolalo pouze Jihlavu. A pokud bychom měli brát vzájemnou bilanci obou soupeřů, vítězství Slovácka bychom proti Liberci čekat nemohli. Slovácko porazilo Liberec v lize naposledy před deseti lety. Téměř přesně na den - 25. října 2003. V následujících patnácti utkáních tým z Uherského Hradiště devětkrát prohrál a šestkrát remizoval.

"Po posledních nezdarech i pohárovém vyřazení s Mladou Boleslaví se musíme semknout a ukončit nevydařenou sérii. Neproměňujeme brankové šance, což je naše největší slabina. Měl by nám pomoci návrat uzdraveného útočníka Doška," uvedl domácí kouč Svatopluk Habanec.

Slovan Liberec pod koučem Šilhavým předvádí jednu parádu za druhou. Mezitím jakoby si vždy vzal oddechový čas a schválně soupeři odevzdal body. Slovan v sezóně padl čtyřgólovým rozdílem v Mladé Boleslavi a třígólovým v Ostravě. K tomu jedna remíza s mistrovskou Plzní a jinak samá vítězství. To vše dohromady drží Liberec ve vedoucí skupině hrající o titul. Pohoda v mužstvu se přenáší také do zápasů na evropské scéně.

"Reprezentační pauza nám pomohla k doléčení některých šrámů. Na Slovácku budeme chtít navázat na poslední ligovou výhru s Příbramí a úspěšně se naladit na čtvrteční zápas se Sevillou. Věřím, že uspějeme," řekl liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Reinberk, Trousil, Košút, Kubáň - Biolek, Daníček, Valenta, Petr, Kerbr - Došek
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey - Šural, Pavelka, Rybalka, Delarge - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - 1. SC Znojmo  (sobota 17:00)
Dle předsezónních předpokladů dva hlavní adepti na sestup změří síly v jedenáctém kole. Na Bazalech přivítá domácí Baník nováčka ze Znojma.

Baník se může "pochlubit" největším počtem inkasovaných branek. Již čtyřikrát letos dostal v jednom utkání hned čtyři góly. Debakly však střídá s dobrými výsledky a díky bojovnosti i taktice stratéga Svědíka dosahuje na body poměrně často. Doma navíc Baník dokázal porazit Mladou Boleslav či Liberec.

"Znojmo není herně vůbec špatné. V zápasech, které jsem viděl, doplácelo na neproměňování šancí. Jádro mužstva je už nějakou dobu pohromadě a na hře je to vidět, tým působí kompaktně," varuje Martin Svědík.

Znojmo v těžké pozici klubu bez střechy nad hlavou předvádělo očekávané výkony i výsledky a dlouhé čekání na vítězství utnulo až v posledním kole před reprezentační přestávkou. Překvapivě to v Brně odnesla Mladá Boleslav. Znojmo se tak z pozice beznadějně posledního týmu rázem dotáhla na další kluby v problémech, jako Slavia, Jihlava, Brno, Příbram či Slovácko. Stále je tak i ve Znojmě o co hrát.

"Baník ve vítězném utkání proti Liberci předčil soupeře v bojovnosti i nasazení. Pokud nedáme do zápasu stejné zbraně, tak budeme mít situaci hodně obtížnou. Baník má mladý kádr, ze kterého bych vyzvedl stoperskou dvojici Frydrych, Baránek i další mladíky Holcera, Krauta a Rolince. V našem týmu se po vítězství nad Boleslaví výrazně zlepšila nálada, ovšem jen poctivým přístupem můžeme dosáhnout na další úspěch," poznamenal znojemský kouč Leoš Kalvoda.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Zawada, Frydrych, Baránek, Sukup - Lukeš, Hable, Droppa, Engelmann - Fantiš, Rolinc
1. SC Znojmo - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Mudra, Hnaníček, Hudec, Cihlář - Helísek, Reljič, Lacko, Buchta, Crnkič - Vašíček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
V rozdílném rozpoložení přivítali reprezentační přestávku v Příbrami a v Olomouci. Zatímco Příbram po sérii neúspěchů vyměnila hlavního trenéra, v Olomouci přišla pauza naopak po sérii vítězství, které upevnily pozici kouče Kotůlka. V jedenáctém kole se oba kluby postaví proti sobě v Příbrami.

Příbram v lize již pětkrát v řadě nevyhrála a zkazila si tak slušný start. Pád tabulkou i vypadnutí z domácího poháru odnesl hlavní trenér František Straka, kterého nahradil Petr Čuhel. Aktuálně má středočeský klub pouze jednobodový náskok na sestupové pozice.

"Soupeř má spoustu mladých, rychlých hráčů k útočné brejkové hře. Pro nás to bude složité utkání. Určitě ale byla výhoda, že byla přestávka a mohl jsem se více poznat s týmem," řekl Čuhel.

V Olomouci zažívají opačný průběh sezóny. Start do ligy Hanákům nevyšel a po sedmi utkáních měli na kontě pouhé jedno vítězství. Následná šňůra tří vítězství ale Sigmu vynesla do horní poloviny tabulky. V Příbrami na jaře Olomouc vyhrála dvoubrankovým rozdílem.

"Příbram jsem viděl pouze v zápasech pod vedením Franty Straky, takže je otázka, co s jejím projevem udělá nový trenér. Budeme se muset nechat překvapit, i když předpokládám, že až tak velké změny tam nebudou. Proto jsme se v pauze spíše soustředili na to, co budeme chtít hrát my. Doufám, že se prosadíme vlastní hrou," řekl olomoucký kouč Martin Kotůlek.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Jugas, Zápotočný, Mišůn, Divíšek - Tarczal, T. Pilík - Mareš, Mašán, Danoski - Švancara
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Blaha - Vidlička, Škerle, Koutný, Vepřek - Karaš, Houska, Ordoš - Navrátil, Doležal, Javůrek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Bohemians 1905 - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Poprvé v historii Gambrinus ligy se proti sobě postaví Bohemians 1905 a Vysočina Jihlava. Na utkání dvou týmů, které letos inkasují až příliš mnoho gólů, si mohou zajít diváci v Ďolíčku v sobotu v podvečer.

Klokani v aktuální sezóně dostali již třikrát pětigólový výprask, naposledy před reprezentační přestávkou v Teplicích. V tabulce se až za Bohemkou nachází sice ještě dalších šest mužstev, včetně sobotního soupeře, nicméně na sestupovou pozici mají svěřenci kouče Jozefa Webera pouze tři body. Bohemians ale spoléhají na kouzlo svého stadiónu. Zatímco venku inkasovali v pěti utkáních 19 branek, v Ďolíčku dostali branky pouze tři a ve čtyřech případech padli pouze jednou s Olomoucí.

"Poprvé budu hrát proti Františku Komňackému, kterému jsem dělal asistenta v Jablonci. I proto se na ten zápas těším. V trenérském řemesle jsem s Frantou začínal, takže je to pro mě prestižní záležitost," přiznal domácí trenér Jozef Weber.

Jihlavě se první třetina ročníku zdaleka nepovedla tolik, jako před rokem, kdy měla dvakrát více bodů, než letos. Sedm porážek v deseti utkáních a právě s Bohemians třetí nejhorší obrana soutěže pasuje Jihlavu na třetí místo od konce. Na poslední Znojmo má Komňackého tým pouze jeden bod náskoku.

"V přestávce jsme se po pohárovém vítězství v Olomouci dostali do herní pohody. Musíme si dát pozor na prostředí a atmosféru, která domácí tým vždy maximálně vyburcuje. Bohemians se prezentují agresivním a bojovným stylem hry, nechybí jim ani fotbalová kvalita," upozornil jihlavský kouč František Komňacký.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Kalina, Šmíd, J. Štochl, Šírl - Moravec, Nerad, Jindřišek, Bartek - Hora - M. Štochl
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Blažek - Mikula, Krejčí, Šourek, Josl - Marek, Jánoš - Masopust, Jungr, Karlík - Harba
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Viktoria Plzeň - Slavia Praha  (sobota 20:15)
V sobotu je na programu hlavní porce zápasů 11. kola české nejvyšší soutěže. Jedním z nich je i duel úřadujícího mistra s pražskou Slavií. Zatímco druhá Plzeň se bude chtít přiblížit vedoucí Spartě, to slávisté by rádi opustili sestupové pásmo.

Plzeňští již nepůsobí tak suverénním dojmem jako v úvodu ligové sezony, i proto byli sesazeni z prvního místa pražskou Spartou. Nyní po pauze narazí na jiného soupeře z české metropole. Slavii se pokusí oplatit porážku z jarního domácího utkání a zejména přiblížit se aspoň na pár hodin k lídrovi tabulky, na něj momentálně ztrácí čtyři body. Zezadu se na Západočechy nebezpečně dotírají Teplice s jednobodovou ztrátou a čtvrtý Liberec, jenž má o dva body méně. Aby si Vrbovi svěřenci udrželi druhé místo a neztratili kontakt s čelem tabulky, musí doma splnit roli favorita a porazit Slavii. "Naši hráči po dlouhé přestávce cítí, že jim fotbal chybí a na soutěžní utkání se těší. S motivací na Slavii tak nebude směrem k Bayernu problém," poznamenal kouč Pavel Vrba, jehož svěřence v příštím týdnu čeká již třetí vystoupení v Lize mistrů a v něm vyzvou vítěze posledního ročníku Bayern Mnichov.

Slavii se vůbec nedaří, poslední čtyři porážky ji poslaly do sestupového propadliště a nyní okupuje předposlední místo. Zastavit sérii porážek se pokusí slávisté ve Štruncových sadech a možná i bez hlavního kouče Miroslava Koubka, jenž má v sobotu odkoučovat reprezentační devatenáctku v kvalifikaci mistrovství Evropy. A není jasné, zda se stihne přemístit z Opavy do Plzně do začátku zápasu. Reálné je tedy, že sešívané povede asistent Juraj Šimurka. "Musíme být maximálně disciplinovaní a koncentrovaní. Věřím, že pokud podáme nadstandardní kolektivní výkon, můžeme v Plzni uspět," prohlásil Šimurka.

Zatímco Plzeňští budou postrádat jen zraněného Limberského, to hosté se budou muset obejít až bez pětice hráčů. Kvůli čtyřem žlutým kartám mají distanc Kisel a Gecov, na marodce jsou brankář Čontoflaský, Hrubeš a Mičola. Nejistý je start slávistického Černého.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Procházka, Čišovský, Řezník - Horváth, Hořava - Petržela, Kolář, Kovařík - Bakoš.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Dostál, Dobrotka, Neves, Čonka - Petrák, Zmrhal - Štěpán, Lička, Juhar - Škutka.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baumit Jablonec - FK Mladá Boleslav  (pátek 20:15)
Česká nejvyšší soutěž se po téměř třítýdenní pauze znovu hlásí o slovo. V pátek odstartuje již 11. kolo, v něm Jablonec doma vyzve Mladou Boleslav. Oba týmy spolu sousedí v tabulce na šestém, respektive pátém místě. V tomto duelu půjde i o reprízu květnového finále Poháru České pošty.

Jablonci se letos v domácím prostředí nedaří, před svým publikem přišel celkem o sedm bodů. Severočeši tedy doufají, že jim pohárová a reprezentační pauza pomůže k lepším výsledkům na domácím hřišti. Navíc by rádi vylepšili vzájemnou ligovou bilanci s Mladou Boleslaví, tu čtyřikrát v řadě nedokázal porazit. "Nám se zatím proti těm týmům z horní poloviny tabulky výsledkově tolik nedařilo, i když herně to třeba nebylo špatné. Věřím, že proti Boleslavi uspějeme, byť má soupeř hodně konsolidované mužstvo. Hrají prakticky ve stejné základní sestavě, mají nebezpečné brejky a dobré standardní situace. My ale jednoznačně chceme vyhrát. Pomohla nám pauza, během níž se uzdravili někteří zranění hráči," prohlásil trenér domácích Roman Skuhravý, jenž nebude moci počítat se zraněnými Eliášem a Jablonským.

Mladá Boleslav bude v páteční předehrávce hájit páté místo a tříbodový náskok před šestým Jabloncem, kterému bude chtít oplatit porážku ve finále tuzemského poháru. Na severu Čech budou hosté chtít také odčinit prohru s nováčkem ze Znojma, tou přišli i o sedmizápasovou neporazitelnost v lize. "Čeká nás náročné střetnutí s velmi kvalitním a domnívám se, že zároveň i rovnocenným protivníkem. Očekávám ofenzivní duel a divácky zajímavý fotbal. Výsledek je otevřený a věřím, že z Jablonce neodjedeme s prázdnou," řekl mladoboleslavský kouč Ladislav Minář, pro něhož to bude 50. ligový start na lavičce. Hosté budou postrádat vykartovaného Kyselu, trio rekonvalescentů Dosoudila, Mageru a Janíčka. Hrát také nebudou zranění Rosa s Hůlkou.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zoubele, M. Kysela, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Piták, Vaněk, Čížek - Hubník.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Bořil, Johana, Kúdela, Fabián - Ščuk, Jarolím - Štohanzl, Štajner, Chramosta - Nešpor.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha1091027:628
2.Viktoria Plzeň1073023:724
3.FK Teplice1072130:1023
4.Slovan Liberec1071211:1022
5.FK Mladá Boleslav1053219:918
6.Baumit Jablonec1043317:1515
7.Dukla Praha1035213:814
8.Sigma Olomouc1042418:1914
9.Baník Ostrava1032512:2411
10.Bohemians 19051031611:2210
11.1. FC Slovácko1023513:199
12.1. FK Příbram1022610:208
13.Zbrojovka Brno1021711:157
14.Vysočina Jihlava1021716:227
15.Slavia Praha102178:237
16.1. SC Znojmo101368:186

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (345)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele